Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ferenc pápa homíliája - Iraki látogatása 03.07
  2021-03-08 10:53:36, hétfő
 
  Az iraki Erbilben: Egyedül Jézus tudja megtisztítani szívünk templomát!
Iraki útja során utolsó miséjét március 7-én délután az erbili, 28 ezer férőhelyes Franso Hariri stadionban mutatta be a Szentatya mintegy 10 ezer hívő jelenlétében. Beszélt a szív megtisztításának szükségességéről, elárulta, mi volt az egyik ok, mely arra késztette, hogy Irakba látogasson, és örömmel állapította meg, hogy él az Egyház Irakban.
...... .........



...... ........



...... .........



...... ........


A pápa megáldotta Mária megcsonkított szobrát az iraki Erbílben.
...... .......



...... .......



Ferenc pápa homíliájának és mise végi elköszönő szavainak fordítását az alábbiakban közöljük.
Itt olvasható Link

*
- Ahol a Szűzanya is sebeket hordoz - A pápa megáldotta Mária megcsonkított szobrát az iraki Erbílben. A március 7-én, vasárnap az iraki Erbílben bemutatott szentmisén ott állt az a Szűz Mária-szobor is, amelynek Karemlesben levágták a fejét és a kezét az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei. A nagyböjt harmadik vasárnapján mondott szentmisén az erbíli Franso Hariri stadionban Ferenc pápa utalt rá, sok iraki magán viseli a háború és az erőszak sebeit - látható és láthatatlan sebeket egyaránt.
A pápa mellett állt a Mária-szobor, amely szintén sebeket hordoz: az úgynevezett Iszlám Állam vandalizmusának nyomait. A Moszulhoz közel, a Ninivei-fennsíkon fekvő, keresztény többségű Karemles Szent Adday-templomához tartozik a szobor, amelyet részlegesen állítottak helyre: a fejet visszahelyezték, a kezeket azonban szándékosan nem: hogy mindig emlékeztessen a csonkításra, a szobor kézfejét lazán rögzítették csak a karra.
Március 7-én nyilatkozott az Aci Prensa spanyol nyelvű katolikus hírportálnak Thabet Habeb, a Szent Adday-templom plébánosa, aki elmondta, amikor először meglátta a lefejezett Mária-szobrot egy fotón, elmondhatatlan szomorúságot érzett: ,,...és tudtam, hogy a templomom is ilyen állapotban van, mint minden más. Sok éven át imádkoztunk ez előtt a Szűzanya-szobor előtt, és most tönkretették. Nagyon fontos volt a plébániánk, a templomunk életében."
Habeb atya beszámolt arról is, hogy a szobor visszakerül Karemlesbe: ,,Mire hazaérünk, ő is ott lesz."
A plébános azt remélte, a Szentatya iraki látogatásának hatására az iraki kormány és az egész világ rátekint ,,erre a vértanú egyházra, amelyet segíteni kell, hogy tovább tudja hirdetni az evangéliumot"
Az erbíli Mária Rádió igazgatója, Szamir Sír még az apostoli út előtt nyilatkozott a SIR olasz hírügynökségnek, s elmondta, a pápai áldás után a Szűzanya visszatér Karemlesbe, ahol a helyi hívek nagyon várják már, hogy ,,megölelje" őket.
Az Iszlám Állam terrorszervezet 2014-ben hatalmas pusztítást végzett Szíriában és Irakban; a keresztény családoknak és más vallási, illetve etnikai kisebbségeknek választaniuk kellett: vagy áttérnek, vagy meghalnak, vagy elmenekülnek. A Ninivei-fennsíkot 2017-ben szabadították fel a terrorszervezet uralma alól.

Forrás: Catholic News Agency
Fotó: Vatican Media; SIR
Magyar Kurír 03.09
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2021. március 8.
  2021-03-08 10:41:02, hétfő
 
  ,,Bizony mondom nektek, folytatta, sehol sincs a prófétának kevesebb becsülete, mint saját hazájában." Mint annak idején Illés és Elizeus, Jézus sem művelt csodát szülővárosában, az emberek hitetlensége miatt. Hogy fájhatott az Úrnak! Ahol fölnevelkedett, ahol imádkozott a zsinagógában, ahol sokakat ismert. Ők nem láttak benne mást, csak az embert, akit ismertek, és ott volt köztük harminc éven keresztül. Nem tudják hova tenni szavait, hát még cselekedeteit, amiknek híre eljutott hozzájuk is. Nekik miért nem mutat valamit? Ez a sértődöttség gyilkos tettre indította őket. Le akarták taszítani a szikláról. Kérdezd meg magadtól: ki neked a názáreti Jézus? Hiszed-e, hogy az Isten Fia?

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
3. nagyböjti hét hétfő 03.08
  2021-03-08 10:38:38, hétfő
 
  OLVASMÁNY a Királyok második könyvéből
Ne mi akarjuk meghatározni, hogy mikor és hogyan tegyen velünk jót az Isten: bízzuk rá magunkat teljesen!
A királyok korában történt.
Námán, a szíriai király seregének vezére, nagyra becsült, kedvelt embere volt urának, mert általa adott az Úr győzelmet Arámnak. De ez az ember leprás volt.
A szíriaiak egyszer kivonultak portyázni, s Izrael földjéről magukkal hurcoltak egy lányt. Ez Námán feleségének szolgálatába került. S így szólt asszonyához: ,,Ha uram a prófétához fordulna Szamariában, biztosan megszabadítaná leprájától." Námán erre elment urához és előadta; ,,Így és így beszélt ez az Izrael földjéről való lány." Szíria királya azt válaszolta: ,,Menj el s adok neked egy levelet Izrael királya számára!" El is ment, s vitt magával 10 ezüst talentumot, 6000 sékel aranyat és 10 ünnepi köntöst. Aztán átadta Izrael királyának a levelet, amely így szólt: ,,Ezzel a levéllel egyszersmind szolgámat, Námánt is elküldöm hozzád, szabadítsd meg leprájától!"
Amikor Izrael királya elolvasta a levelet, megszaggatta ruháját és felkiáltott: ,,Vajon Isten vagyok én, hogy halált vagy életet tudjak osztogatni? Miért küldte hát ide ezt az embert, hogy szabadítsam meg leprájától? Világosan láthatjátok, csak ürügyet keres, hogy belém köthessen."
Amikor Elizeus meghallotta, hogy a király megszaggatta ruháját, elküldött hozzá s ezt üzente neki: ,,Miért szaggattad meg ruhádat? Jöjjön el hozzám, és megtudja, hogy van próféta Izraelben."
Námán tehát elment lovastul, kocsistul, és megállt Elizeus házának ajtaja előtt. Elizeus kiküldte hozzá egyik emberét, ezzel az üzenettel: ,,Menj, fürödj meg hétszer a Jordánban, és fölépül a tested, tiszta leszel!" Námán megharagudott és azt mondta: ,,Nos, azt gondoltam, majd kijön, elém áll és segítségül hívja az Úrnak, az ő Istenének a nevét, aztán a beteg rész fölé tartja kezét, s így megszabadít a leprától. Hát nem különbek-e Damaszkusz folyói, az Abana és a Parpar Izrael minden vizénél? Miért ne fürödhetnék hát meg azokban, hogy megtisztuljak?" Azzal megfordult és haragosan elment onnan. Szolgái azonban eléje léptek és a lelkére beszéltek: ,,Atyám, ha a próféta valami nehezet kívánt volna, nem tennéd-e meg azt is? Mennyivel inkább (meg kell tenned), mivel csak azt mondta neked: Fürödj meg és tiszta leszel."
Leszállt tehát, és Elizeus utasítása szerint hétszer alámerült a Jordánban. A teste újra olyan tiszta lett, akár egy kisgyerek teste.
Aztán visszatért Isten emberéhez, egész kíséretével együtt. Amikor az kijött, odament, eléje állt és azt mondta: ,,Valóban, most már tudom, hogy nincs Isten az egész világon, csak Izraelben."
Ez a Isten igéje.2Kir 5,1-15a

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus Krisztus küldetése nemcsak a zsidókhoz szól, hanem a pogányokhoz is.
A názáreti zsinagógában Jézus így beszélt a néphez: ,,Bizony mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében, amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész Földön. De közülük egyikhez sem kapott Illés küldetést, csak a szidoni Száreptában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Námán."
Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek. Felugrottak, kiűzték Jézust a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre, amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük, és eltávozott.
Ezek az evangélium igéi. Lk 4,24-30
...... ........


Elmélkedés
Názáretbe érve és a szombati istentiszteleten tanítva Jézus két példát idéz fel az ószövetségi időkből, amelyek azt mutatták, hogy Isten nem csak a választott nép, hanem a pogányok számára is kimutatja jóságát. Hallatlan gondolat volt ez a korabeli zsidóság számára, nem csoda tehát, hogy gyilkos harag ébred a názáretiek szívében.
A hit nem egy helyben toporgást jelent, hanem folyamatos előrehaladást. Ahhoz, hogy elfogadjuk, amit Isten kér tőlünk és akaratának megfelelően cselekedjünk, tennünk kell egy lépést a hit útján. És ha megtesszük ezt a lépést, akkor Isten ígéretei beteljesednek életünkben. Szabad akaratunknak köszönhetően azt is megtehetjük, hogy megkérdőjelezzük Isten szándékainak helyességét, hangoztathatjuk kételyeinket, megtagadhatjuk az engedelmességet, de ez mind visszalépés. A hit útján haladva soha nem mondhatjuk azt, hogy már megérkeztünk, mert Isten még tovább akar vezetni minket. Azt szeretné, hogy teljesen rá bízzuk magunkat.
Az evangélium záró mozzanata azt mutatja, hogy az isteni üdvözítő szándék megvalósulását az emberi elutasítás nem tudja megakadályozni. Jézus eltávozik Názáretből, tovább megy más helyekre, hogy hirdesse az üdvösség örömhírét. Az egyik helyen elutasítják, más helyeken szívesen fogadják. Az egyik emberben harag, a másikban öröm ébred szavai hallatán. Az egyik ember megáll, a másik tovább lép az Úrral a hit útján.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.