Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/180 oldal   Bejegyzések száma: 1797 
Előnyök, amelyeket a meditáció kínál
  2024-04-14 20:16:08, vasárnap
 
  A meditáció egy olyan tevékenység, amikor is az elménk kerül fókuszba. Ennek során megtisztítjuk a gondolatainkat, és a testünk, az elménk egy pihenő fázisba kerül. Az agy, az elme azon fáradozik, hogy sikerüljön elérnünk ezt az állapotot. A meditációnak nagy szerepe van a mentális egészség kialakításában és fenntartásában, segít a stressz és a szorongás csökkentésében, és az éberséget is javítja.

Gyakran a meditáció célja nem más, mint a stressz csökkentése. Stressz esetén kialakul egy stresszválasz, azaz ilyenkor megemelkedik a szervezetben a stresszhormon szintje. A vizsgálati eredmények azonban azt mutatják, hogy a meditáció nagyon eredményes lehet a kortizolszint csökkentésében. A kutatások szerint az emberek sokkal nyugodtabbnak érzik magukat a meditációt követően. Azok az emberek, akik az életük részévé teszik a mindfulness meditációt, sokkal jobban képesek csökkenteni a munkahelyi stresszt, mint azok, akik nem meditálnak.

A stresszre gyakorolt hatásához hasonlóan a meditáció segíthet a szorongásos tünetek kezelésében, például a mindfulness meditációs gyakorlatok csökkenthetik a rákos betegek súlyos szorongását, derül ki egy tanulmányból. Egy másik tanulmány pedig azt jegyezte le, hogy a meditációt és a jógát gyakorló nőknél jelentős mértékben csökkentek a szorongás és a depresszió tünetei. Egy következő tanulmány pedig arról számolt be, hogy a mindfulness meditáció segített csökkenteni a szorongásos tüneteket azoknál, akik szorongásos rendellenességben szenvedtek.

A meditáció kiváló eszköz lehet azok számára is, akik depresszióban szenvednek. Elsősorban az enyhe vagy közepesen súlyos depressziós tünetekkel küzdők számára hozhat enyhülést ez a relaxációs technika. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a meditáció nem helyettesítheti a depresszióra alkalmazott kezeléseket. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy a rendszeresen meditáló depresszióban szenvedő személyek kevesebb tünetről számolnak be, mint azok a depressziós betegek, akik nem élnek ezzel a relaxációs technikával.

A meditáció segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit, mégpedig a gyulladásos vegyi anyagokra gyakorolt hatása miatt. Stressz esetén a szervezet citokineket szabadít fel, amelyek megváltoztatják a hangulatot, míg végül depresszió alakul ki. A meditáció azonban segít csökkenteni a citokinszintet, így enyhítve a depresszió tüneteit.

A stressz, a depresszió és a szorongás megnehezíti az alvást, ami növeli a hangulati rendellenességek kialakulásának kockázatát. A meditáció nemcsak a stressz és a szorongás csökkentésében segíthet, hanem az alvás minőségének javításában is.

A tanulmányok szerint a meditációnak még az immunrendszer erősítését is köszönhetjük. A gyulladás során keletkezett citokinek ugyanis az immunrendszert is megtámadhatják, növelve az autoimmun betegségek kockázatait. A meditáció azonban segít elhárítani a citokinek egészségre káros hatásait. A meditáló embereknél gyorsabb a sebgyógyulás, csökken a gyulladás kialakulásának esélye, és sokkal hatékonyabban küzdenek meg a vírusfertőzésekkel.

A meditáció hatékony eszköznek tűnik a fájdalom csökkentésében is.

A magas vérnyomás növelheti a szívroham és a stroke kockázatait. A kutatók szerint azonban a meditáció segíthet csökkenteni a vérnyomást, mégpedig azáltal, hogy ellazítja az idegjeleket, amelyek érfeszültséget okoznak.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Savas reflux csökkentése
  2024-04-05 22:43:37, péntek
 
  Brokkolival, zöldbabbal, uborkával, karfiollal és spárgával is csökkenthető a savas reflux

Azok, akik a savas reflux nevű betegségtől szenvednek, gyakran tapasztalnak meg kellemetlen tüneteket. Ilyenkor fájdalmas és égő érzés jelentkezhet a nyelőcsőben, a gyomorban, de még a mellkasban is. Ezek a tünetek akkor alakulnak ki, amikor a gyomorsav tartalma a nyelőcsőbe kerül, és ezzel sok-sok kellemetlen tünetet okoz. Azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, nem feltétlenül szükséges gyógyszereket szedniük, hiszen számtalan életmódbeli változtatás és táplálék lehet a segítségükre. Lássuk is, melyek ezek!

Egyes zöldségek nagyon sokat segíthetnek a savas reflux csökkentésében, ilyen például a brokkoli, a zöldbab és a spárga, illetve a zöld leveles zöldségek, a karfiol, a burgonya és az uborka.

A zöldbab amellett, hogy jó savas refluxra, nagyszerű magnéziumforrást is jelent, amely ásványi anyag felelős az ideg-összehúzódásért, és nyugtató hatásai is kiemelkedőek. A brokkoli tele van olyan anyagokkal, amelyek lúgosító hatással rendelkeznek. A spárga is lúgos hatással bír, így nagyon jót tesz a bélrendszernek és a gyomornak. Emellett alacsony zsír- és cukortartalmú, ami tovább csökkenti a magas savszintet.

A gyömbért sokan ismerik, és sokan kedvelik is, elsősorban gyulladáscsökkentő hatásai miatt. A gyömbér is nagyon hatékony lehet a savas reflux természetes kezelésében. Hogyan használjuk? Reszeljük le, és adjuk hozzá az ételeinkhez, vagy készítsünk belőle egy finom teát.

Egyes gyümölcsök is a segítségünkre lehetnek, ha gyomorsavproblémák miatt szenvedünk. Hatékony lehet a dinnye, a banán, az alma és a körte. A citrusfélék azonban felerősíthetik a tüneteket.

A savas reflux tüneteinek csökkentésében a sovány húsokra is számíthatunk. Ha rendszeresen fogyasztunk pulykát, halat, tenger gyümölcseit vagy csirkét, jelentősen le fognak csökkenni a tüneteink, hiszen ezek a húsfélék csak alacsony zsírtartalmúak.

Ha nem akarunk a gyomorégés miatt szenvedni, akkor felejtsük el a transzzsírban és a telített zsírban gazdag ételeket, ellenben a telítetlen zsírokban bővelkedő táplálékok nagyon hatékonyak lehetnek a tünetek csökkentésében, ilyen például a dió, az avokádó, a lenmag, az olívaolaj.

Sokféle étel és ital lehet felelős a savas reflux kialakulásáért, mint például a magas zsírtartalmú ételek, a magas zsírtartalmú tejtermékek, a desszertek, a krémmártások, a citrusfélék, a paradicsom, a vöröshagyma, a fokhagyma, a menta, a csokoládé. A koffeintartalmú italok is fokozzák a gyomorsavtermelést, így érdemes koffeinmentes italokat, kávét vagy teát fogyasztani.

Az uborka úgynevezett proteázokat tartalmaz, ily módon segít a fehérjékben gazdag ételeket megemészteni. Olyan enzimekben is bővelkedik, amelyek elpusztítják a rossz baktériumokat, és segítenek a bélrendszer megtisztításában. Az uborka az alkáli élelmiszerek csoportjába tartozik, így semlegesíti a szervezetben lévő savat, mégpedig a pH-érték növelésével.

A karfiol antioxidánsokban és fitonutriensekben bővelkedik, amelyek védelmet nyújthatnak a rákos betegségekkel szemben. Rostot is tartalmaz a fogyás és emésztés fokozására, illetve fontos tápanyaga a kolin, amely javítja a tanulási képességeket, és fokozza a memóriát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
20 ok, amiért érdemes citromos vízzel kezdeni a napodat!
  2024-04-04 22:16:39, csütörtök
 
  A citromos víz nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szervezetet is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el. Nem is beszélve arról, hogy a legjobb természetes energiabombának tartják. Miért érdemes citromos vízzel kezdened a napod? Eláruljuk!

1. A citrom tele van olyan elektrolitokkal, mint például a magnézium, a kalcium és a kálium, amelyek hidratálják a testet.

2. Jót tesz az ízületeknek, illetve csökkenti az ízületekben és az izmokban kialakuló fájdalmat.

3. Ha meleg vízzel fogyasztod, a citromban található citromsavak reakcióba lépnek más enzimekkel, savakkal és megkönnyítik az emésztést.

4. Egy pohár citromos víz, és a máj sokkal több enzimet termel.

5. Tisztítja a májat, így az sokkal könnyebben tud megszabadulni a méreganyagoktól.

6. A citrom gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít leküzdeni a légúti fertőzéseket, a torokgyulladást és a mandulagyulladást.

7. Segít szabályozni a bélműködést.

8. A citromban található antioxidánsok védik az immunrendszert, így nélkülözhetetlen az anyagcsere szabályos működéséhez.

9. A depresszió és a szorongás sokszor a vér alacsony káliumszintje miatt alakul ki, így az idegrendszernek szüksége van elegendő káliumra, ami a citromban meg is található.

10. Tisztítja a vért, az ereket és az artériát.

11. Napi egy citrom akár 10%-kal is csökkentheti a vérnyomásod.

12. Lúgosító hatással bír, így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetben a magasabb pH-értéket. Minél magasabb a pH-érték, annál jobban tud a szervezet küzdeni a betegségek ellen.

13. A citromban található C-vitamin miatt fiatalítja a bőrt.

14. Hígítja a húgysavat, illetve segít az ízületi fájdalmak és a köszvény megszüntetésében.

15. Kifejezetten ajánlott a terhes nőknek, mivel a citrom telis-tele van C-vitaminnal, ami segít a szervezetnek a vírusok leküzdésében. Segít a magzat csontszöveteinek kialakulásában, illetve a magas káliumtartalom miatt a baba agyszöveteinek és idegrendszerének kialakulásában is.

16. Enyhíti a gyomorégést, ha egy teáskanál citromlevet és fél pohár vizet keversz össze.

17. Segít az epekő, a vesekő és a kalciumlerakódások feloldásában.

18. A citromban lévő pektin kissé elnyomja az éhségérzetet, így a fogyás is könnyebben megy.

19. Enyhíti a fogfájást és az ínygyulladás okozta panaszokat.

20. Megakadályozza a rák kialakulását, ami a citrom lúgos hatásának köszönhető és annak, hogy a rák lúgos környezetben képtelen növekedni.

Hogyan és mikor fogyaszd a citromos vizet?
A legcélszerűbb, ha meleg vizet használsz. Fél pohár meleg vízbe facsarj bele legalább fél citromot, de akár illóolajat is használhatsz. Nagyon fontos, hogy csakis éhgyomorra idd! Ha maximális hatást szeretnél elérni, akkor minden étkezés előtt egy órával igyál meg egy pohár vizet. Pár nap, és látni fogod a hatását!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tavaszi méregtelenítés és a test fellélegzik
  2024-04-04 22:12:41, csütörtök
 
  Télen gyakran kapjuk azon magunkat, hogy nem éppen a legegészségesebb táplálékokat fogyasztjuk. Valahogy jobban el is csábulunk a hideg időszakban. Azonban ahogy közeledik a jó idő, úgy mi is sokkal jobb kedvre derülünk, és nagyobb lesz a kedvünk is, hogy egészségesebben táplálkozzunk, hogy rendszeresen mozogjunk, és sokan vágnak bele mindenféle méregtelenítő programba.

A test méregtelenítésével voltaképpen a szennyeződésektől vagy az olyan anyagoktól tisztítjuk meg a szervezetet, mint a nehézfémek. Méregtelenítés hatására az immunrendszer is új erőre kap, nem leszünk olyan fáradtak, azaz sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat, és ezzel még a májat, illetve a veséket is segítjük, hiszen ily módon sokkal kevesebb teher hárul azokra.

A méregtelenítés szó hallatán nem kell drasztikus dolgokra gondolni, hiszen a legtöbb nyersen fogyasztott zöldség és gyümölcs is nagyon alaposan képes a testünket megtisztítani a lerakódott szennyezőanyagoktól. A méregtelenítésben például verhetetlen a citrom, a grépfrút. A spárga is segít megszabadulni a méreganyagoktól, és még a májra is pozitívan hat. Illetve nagyon egészséges a banán és a zöld leveles zöldségek, amelyek pedig káliumot is tartalmaznak, amely tápanyag megakadályozza a vízvisszatartást.

Egyes gyógynövények is nagy hasznunkra lehetnek a méregtelenítésben, ilyen például a hibiszkusz, amely még a fogyást is megtámogatja. A fehér tea nemcsak a puffadás problémáján segít, de alaposan megtisztítja a testet és az elmét.

A mandula fogyasztása is hasznos lehet a méregtelenítés időszakában, hiszen csökkenti a zsírsejtek lerakódását a májban, ezzel pedig a májat védi az olyan betegségektől, mint például a májrák.

A fogyást és a méregtelenítést támogatják meg a hüvelyesek. Együnk babot, borsót, csicseriborsót. A zab pedig csökkenti a koleszterinszintet, védi a szív egészségét, és még a fogyásban is a segítségünkre lehet.

Az ízesített vizek különösen nagyon jók a méregtelenítésre. Nézzünk is most két ilyen receptet!

Mentás-grépfrútos vizet is készíthetünk, amelyhez csak két nagyobb gyümölcs és egy csokor menta szükséges. Töltsünk meg egy kancsót vízzel, majd karikázzuk fel az alaposan megmosott grépfrútot, és adjuk a kancsó tartalmához. Mossuk meg és daraboljuk fel a mentaleveleket és azt is adjuk a kancsó vízhez. Tegyük hűtőbe néhány órára, majd fogyasszuk el mindet a nap folyamán.

Az alma és a gyömbér is nagyon jó méregtelenítő. Töltsünk meg egy kancsót vízzel. Mossunk meg egy almát, majd vágjuk vékony szeletekre egy citrommal együtt. Tegyünk mindent a kancsóba. Ezután jöhetnek a mentalevelek és a frissen lereszelt ujjnyi gyömbér. Minden hozzávalónak kimagasló a méregtelenítő hatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Testünk méregtelenítése kardamommal
  2024-04-03 21:55:37, szerda
 
  Testünk méregtelenítése kardamommal / turmixital gránátalmával, naranccsal és kardamommal

Indiában sokféle fűszernövényt használnak az emberek. Az egyik leggyakrabban használt fűszer a kurkuma, a másik pedig a kardamom. A kardamon legfőképpen A- és C-vitaminban, illetve vasban, magnéziumban, mangánban, rézben, káliumban, kalciumban, cinkben és foszforban bővelkedik. Mire is jó ez a fűszer? Mutatjuk a válaszokat!

A kardamom nagyon hatékony az emésztőrendszer egészségének fenntartásában és a jó emésztés biztosításában. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a fokozott gázképződés, a savasság, a puffadás, az étvágytalanság, a székrekedés és a gyomorégés is.

A kardamom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, amelyek alaposan kitakarítják a szervezetből a mérgező anyagokat, mégpedig a veséken keresztül teszik ezt meg. Mindemellett a kardamom segít a zsírégetésben és a testsúlycsökkentésben is.

A kardamom olyan aromaanyag-vegyületeket tartalmaz, amelyek kellemes illatúvá varázsolják a leheletet. Ha étkezés után nincs lehetőségünk azonnal fogat mosni, akkor rágcsáljunk el egy-két kardamomot.

A kardamom nemcsak a méreganyagokat távolítja el sikeresen a szervezetből, hanem segít a vesék, a máj, a húgyutak és húgyhólyag megtisztításában is. Nagy szerepe van a felesleges víz kivezetésében a szervezetből, így akadályozva meg az ödéma kialakulását.

A kutatások azt mutatják, hogy ez a fűszer antidepresszáns hatásokkal is rendelkezik, mégpedig oly módon, hogy segít a hangulat fokozásában.

Télen vagy a megfázásos időszakban is nagy hasznunkra lehet a kardamom, mivel a megfázás és az influenza tüneteit is csökkenteni tudja. Ha főzetet, teát készítünk belőle, akkor alkalmazhatjuk köhögés csillapítására és a hörghurut tüneteinek az enyhítésére is. A kardamomból készült kivonat is nagyon hasznos lehet, mivel olyan vegyületekben gazdag, amelyek antibakteriális hatással rendelkeznek.

Mivel a gyógynövény vízhajtó hatással rendelkezik, így a magas vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehet, azonban ha ilyen betegségben szenvedünk, akkor ne hagyatkozzunk csak a kardamomra.

A kardamom nemcsak ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik, hanem antioxidáns fitonutriensekben is, amelyek csökkentik a szervezetben a szabad gyökök számát, illetve segítenek lelassítani a sejtekben zajló öregedési folyamatokat.

Bizonyos gyümölcsök, mint ahogyan a gyógynövények is szolgálhatnak méregtelenítő összetevőként. Ha egy méregtelenítő italt szeretnénk készíteni, akkor nincs más dolgunk, mint egy gránátalmát, egy narancsot, néhány kardamomot és egy kis vizet összeturmixolni, és ezt elfogyasztani. A gránátalma sok káliumot és antioxidánst tartalmaz, míg a narancs segít a bakteriális és gombás fertőzések megelőzésében. A kardamom pedig segít csökkenteni a szervezetben a tárolt zsír mennyiségét. Ez egy vízhajtó és emésztési stimuláns, amely az anyagcserét is fokozza. A gyógynövény csökkenti a puffadást és az emésztési zavarokat. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a káros baktériumok elleni küzdelmet, miközben kiegyensúlyozzák a bélflórát az egészséges emésztés elősegítése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyulladáscsökkentő étrend egyszerűen és hatékonyan
  2024-04-02 23:04:06, kedd
 
  Az utóbbi évtizedekben nagyon megváltoztak az emberek étkezési szokásai. Sok és egyre több feldolgozott élelmiszer kerül a családok asztalára, amelyek viszont nagyon egészségtelenek. Akár gyulladást is okozhatnak az emberi szervezetben, amely aztán sokféle betegség kiindulópontja lehet. Ilyen például a szív- és érrendszeri betegség és a cukorbetegség.

Az étrenden való változtatás nagyon sokat segíthet a gyulladás csökkentésében. A cukorbetegségnek, a szívbetegségnek és az ízületi gyulladásnak is lehetnek kellemetlen szövődményei, de ezeket elkerülhetjük, amennyiben csökkentjük a szervezetben a gyulladás szintjét - és ezzel összességében az általános életminőséget is javíthatjuk.

A gyulladáscsökkentő étrend nemcsak az emésztőrendszerre, hanem az egész szervezetre pozitív hatást gyakorol. Ebbe bele tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a friss fűszernövények, a halak, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák.

A gyümölcsök és a zöldségek nemcsak rendkívül jó rostforrásnak számítanak, hanem ásványi anyagokban és vitaminokban is nagyon gazdagok. A spenót és a brokkoli például bőséges forrása a vasnak és mindkettő remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A paradicsom és a sárgarépa pedig karotint tartalmaz, amely szintén segít a gyulladás csökkentésében.

A gyógynövények - mint például a gyömbér, a fokhagyma és a kurkuma - szintén aktívan hozzájárulnak a gyulladás mérsékléséhez. A teljes kiőrlésű gabonák nemcsak sok rostot tartalmaznak, hanem könnyen emészthetők is, és mindemellett még a gyulladást is csökkentik.

A diófélék és a magvak szintén bővelkednek a természetes olajokban, amelyek hatékonyak a gyulladás elleni küzdelemben. Ebbe a csoportba tartozik többek között a dió, a mandula, a chiamag, a kendermag, a pekándió, a pisztácia és a lenmag.

A halak gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek szintén aktívan részt vesznek a gyulladás mérséklésében. Ha csökkentjük a szervezetben a gyulladást, a magas koleszterinszint is normalizálódhat.

Az egészséges étrend kialakítása mellett nagyon lényeges, hogy eleget aludjunk, ne idegeskedjünk és rendszeresen mozogjunk. De az is fontos, hogy a testsúlyunk az optimális tartományban maradjon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyulladáscsökkentő étrend segíthet
  2024-04-02 23:00:06, kedd
 
  A gyulladáscsökkentő étrend segíthet az agy térfogatának növelésében - citrusos-zelleres-spenótos salátarecepttel

Ahogy öregszünk, úgy sok változáson megy keresztül a testünk. Az öregedés az agyra is hatással van: agyunk is öregszik, és még zsugorodik is. A folyamat azonban lassítható, mégpedig egészséges életmóddal. A legutóbbi kutatások szerint a gyulladáscsökkentő étrend is nagyon sokat segíthet az agy térfogatának növelésében.

Ha gyulladás alakul ki a szervezetünkben, az agyunkban, az az agy méretére is hatással lesz, mégpedig zsugorodni kezd. Azonban a gyulladáscsökkentő táplálékok segítenek a gyulladás leküzdésében, illetve még az agy méretének növelésében is.

Egy kutatásba 60 év feletti személyeket, férfiakat és nőket vontak be. Megállapították, hogy azon személyek esetében mértek kisebb agytérfogatot, és azoknak volt kisebb a szürkeállományuk, akik javarészt gyulladást keltő ételeket fogyasztottak.

Egy tanulmányban pedig arról számoltak be, hogy a gyulladást elősegítő étrend nemcsak a testi betegségek kiváltója, okozója lehet, hanem az agy öregedését is negatívan befolyásolhatja. Éppen ezért javasolták, hogy kerüljük el azokat a táplálékokat, amelyek gyulladást keltenek az agyban és a testben. Milyen ételek tartoznak ebbe a kategóriába? Többek között a sült ételek, a feldolgozott hústermékek és a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol, a finomított szénhidrátok, a mesterséges édesítőszerek, a finomított növényi olajok.

A gyulladáscsökkentő étrend azonban nemcsak megtámogatja az agy egészségét, hanem még növelheti is az agy térfogatát és a szürkeállományt. Milyen táplálékokkal csökkenthető és előzhető meg a szervezetben és az agyban a gyulladás? Omega-3 zsírsavakkal, zöld leveles zöldségekkel, zellerrel, céklával, brokkolival, áfonyával, ananásszal, csontlevessel, dióval, chiamaggal, lenmaggal, kurkumával, gyömbérrel, körömvirággal, bíbor kasvirággal, korianderrel, kamillával, szent bazsalikommal, édesgyökérrel, oregánóval, petrezselyemmel, rozmaringgal, zsályával, fodormentával, almaecettel.

A gyulladáscsökkentő étrend mellett számos más mód is van arra, hogy a szervezetünkben csökkentsük a gyulladási szintet. Például ilyen lehetőség a jóga, a meditáció, a rendszeres sport, a harmonikus házastársi kapcsolat.

Olyan ételeket is fogyaszthatunk, amelyek nemcsak gyulladást csökkentenek, de az agy egészségének is rendkívül jót tesznek. Ilyen táplálék például a halolaj, a tojás, a ginszeng, a Gingko biloba, az adaptogén gyógynövények.

A gyulladáscsökkentő étrend ételei nagyon széles skálán mozognak. Most ezek közül sorolunk fel néhányat.

A magas kakaótartalmú étcsokoládé nemcsak nagyon finom, de gazdag forrása a polifenoloknak és a katekineknek. Nemcsak szívbarát táplálékról van szó, de nagyon eredményes a bélgyulladás tüneteinek csillapításában is. A halak rendszeres fogyasztása például a gyulladás kulcsfontosságú markerének, a CRP-nek, a C-reaktív fehérjének a csökkenésével jár.

A bogyós gyümölcsök segítenek leküzdeni az oxidációnak nevezett mindennapi folyamat káros hatásait, amely gyulladáshoz vezethet. A bogyós gyümölcsök C-vitaminban bővelkednek, ami önmagában is segít a gyulladás csökkentésében.

A dió és a dióolaj polifenol vegyületeket tartalmaz. Ilyen például az ellagsav, amely javítja az idegek üzenetküldési képességét. E-vitaminban és folátban is bővelkednek, amelyek memóriajavító tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely enyhíti a számos krónikus állapothoz kapcsolódó gyulladást, valamint a mindennapi sérüléseket, beleértve a testmozgás által kiváltott izomfájdalmat.

A pisztácia más diófélékhez hasonlítva alacsonyabb zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik, és gazdag fitoszterolokban, olyan gyulladáscsökkentő vegyületekben, amelyek támogatják a szív egészségét.

A gyömbér egy természetes immunitásfokozó, amely zamatos ízével és fűszeres illatával nemcsak kulináris élvezet, hanem az immunrendszer legfőbb támogatója is lehet. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ez a két hatás szinergikusan működik az immunrendszer erősítésében, az oxidatív stressz csökkentésében, a fertőzések elleni küzdelemben.

A fokhagyma allicin nevű vegyülete antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Serkenti a fehérvérsejtek termelését, amelyek kulcsszerepet játszanak a fertőzések és a kórokozók elleni küzdelemben.

A citrom antioxidáns C-vitaminban bővelkedik, amely immunerősítő hatásokkal bír. A C-vitamin is serkenti a fehérvérsejtek termelését, erősíti a bőr kórokozókkal szembeni védelmét, és erős antioxidánsként működik a szabad gyökök elleni küzdelemben.

Az immunrendszer erősítése érdekében minden reggel fogyasszunk el egy pohár meleg vizet egy kevés citromlével elkeverve. A citromos víz hatásai: immunrendszer erősítése, test méregtelenítése, bőr gyógyítása, pH-szint kiegyensúlyozása, lehelet frissítése, energia növelése, hangulat fokozása.

Nyáron több lehetőségünk van salátakészítésre, főleg ha saját kerttel is rendelkezünk. Most egy gyulladáscsökkentő saláta receptjét közöljük a kedves olvasókkal, de természetesen más hozzávalókat - gyulladáscsökkentő zöldségeket és gyümölcsöket - is felhasználhatunk a saláta készítésekor. Most egy citrusos-dióolajos salátareceptet osztunk meg az olvasókkal.

Citrusos-zelleres-spenótos saláta hozzávalói:
3 maréknyi spenót,
1 nagyobb zeller,
1 biocitrom,
1 bionarancs,
2 evőkanál dióolaj,
egy teáskanál méz,
ízlés szerint só és bors,
egy maréknyi pisztácia,
két csipet kurkuma.

Elkészítése:
A spenótot nyersen is fogyaszthatjuk, így most csak annyi a dolgunk, hogy megmossuk, lecsöpögtetjük, és egy salátástálba tesszük. A zellert hámozzuk meg, majd nagyon vékonyan szeleteljük fel. Keverjük a salátához. Spricceljük le a citrom frissen facsart levével. A narancsot hámozzuk meg, magozzuk ki, a narancsgerezdeket vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk a salátához. A dióolajban keverjük el a mézet, a kurkumát, a sót és a borsot, és ezt forgassuk a salátához. Végezetül szórjuk meg a salátát apróra vagdalt pisztáciával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A máj egészségének javítása természetes módszerekkel
  2024-03-26 19:57:55, kedd
 
  Májunknak kiemelkedő szerepe van a szervezetünk méregtelenítésében. Ez a létfontosságú szervünk segíti megszabadítani a testünket a toxikus anyagoktól. A máj fontos enzimeket is termel, melyek részt vesznek a tápanyagok lebontásában, illetve az energiatermelésben is kitüntetett a szerepük. A máj fontos tápanyagokat is tárol és felszabadítja őket, amikor a testünknek szüksége van rájuk.

A máj egészségének megőrzése nagyon fontos, hiszen számos élettani funkció függ tőle. Ha pedig megbetegszik, bizony sok egészségügyi gonddal kell szembenéznünk.

A májunk szinte az egyetlen olyan szervünk, amely hamar és gyorsan képes a regenerálódásra, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármit megehetünk és megihatunk büntetlenül. Regenerálódása közben ugyanis hegek keletkeznek rajta, ami egyre negatívabban befolyásolja a működését.

Amennyiben szeretnénk minél tovább megőrizni májunk működését, fogyasszunk gyógynövényeket és kiegészítőket.

Az egyik ilyen hasznos kiegészítő az ALA, azaz az alfa-liponsav. Az ALA nemcsak az antioxidáns szintet növeli meg a szervezetben, hanem a lipidprofilt is javítja. Ez a kiegészítő ezen kívül hatásos lehet inzulinrezisztencia esetén, és még az immunfunkciókat is javítani tudja.

A máj gyógyítójának, egyenesen csodanövénynek tartják a máriatövist, ami hazánkban is őshonos és sok ember fogyasztja is. Ez a gyógynövény csökkenti a gyulladást és immunszabályozó hatással is rendelkezik, ezen kívül javítja a máj működését és támogatja egészségét. Ezeket a hatásokat antioxidáns tulajdonságának is köszönhetjük. A máriatövis egy szilimarin nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti az alkohol és egyéb mérgező anyagok májkárosító hatását.

A máj számára az aranygyökér is nagyon hasznos lehet, hiszen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Emellett meg kell még említeni azt a tulajdonságát is, hogy képes redukálni a májkárosító hatásokat.

A kurkuma is csökkenti a gyulladást és daganatellenes hatással rendelkezik, további jó tulajdonsága, hogy hatékonyan csökkenti a lipidszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vérnyomáscsökkentés
  2024-03-26 19:47:32, kedd
 
  A magas vérnyomást mi magunk is csökkenthetjük egyszerűen fillérekből

A magas vérnyomás problémája egyre több embert érint. Nem meglepő, hiszen az életünk sok stresszel jár együtt, amin csak tovább ront a mostani járványos helyzet, ami mindenkit megvisel. A bizonytalanság, a dezinformációk tömege, a mindennapi megélhetés miatti aggódás, a bezártság sokaknál okozhat olyan fokú stresszt, ami hosszú távon nagyon kártékony lehet, hiszen ez az állapot megterheli a szívet.

Magas vérnyomás akkor alakul ki, amikor a vér erőteljesebben áramlik az artériákban, ez pedig megemeli a vérnyomást, ami káros hatással van az erekre. Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen? Hogyan csökkenthetjük egyszerű, gyors és olcsó módszerekkel? Cikkünkben ezzel kapcsolatban adunk hatékony és egészséges tanácsokat.

A magas vérnyomás csökkentésében segítségünkre lehet a rendszeres mozgás. Nem kell ehhez semmiféle drága eszköz, nem szükséges edzőtermi bérletet sem váltani, hiszen otthonunk kényelmében is nagyon sokféle mozgásformát kipróbálhatunk.

Amennyiben magas a vérnyomásunk, mindenképpen meg kell néznünk, hogy nem vagyunk-e túlsúlyosak, ugyanis az elhízás is oka lehet a vérnyomás emelkedésének. Azért fontos, hogy a derékbőségünk ne legyen jelentős, mivel a metabolikus szindrómaa a hasi elhízással összefüggésben alakul ki. Ez az állapot együtt jár a trigliceridszint emelkedésével, a magasabb vércukor- és koleszterinszinttel, illetve és magas vérnyomással, ami azért is nagyon veszélyes, hiszen ezek mind okai lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy amennyire csak tudjuk, csökkentsük a hasi zsír mennyiségét.

A dohányzás nagy mértékben károsítja az egészséget és természetesen az ereket is. Minden egyes elszívott cigaretta után megemelkedik a vérnyomás, ami akár magas szinten is maradhat. A dohányzás mellett a rendszeresen bevitt és nagymértékű alkohol is károsan hat az egészségre, és még a vérnyomást is megemeli.

A legnagyobb vérnyomásnövelő hatása talán a stressznek van, amit ugyan nem mindig tudunk elkerülni, de a stresszoldó technikáknak nagyon hasznosak lehetnek. Leginkább azért fontos a napi stressz csökkentésére törekedni, hogy ennek köszönhetően mérséklődjön a magas vérnyomást, ami nemcsak a szívünk, hanem az ereink számára is előnyös.

A növényi táplálkozás is sokat segíthet, hogy normális tartományba tereljük a vérnyomásunkat. A zöldségek nagyon egészségesek és csak kevés kalóriát tartalmaznak. A magas cukortartalmú gyümölcsöket kerüljük, viszont a teljes kiőrlésű gabonák, a sokféle zöldségek sok rostot tartalmaznak, melyek nagyon előnyösek az egészségünkre nézve, és még a magas vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az erdőterápia egészségre gyakorolt hatása
  2024-03-25 21:54:18, hétfő
 
  A mai rohanó világban nagyon sokan küzdenek különféle betegségekkel, amelyeket elsősorban a magas fokú stressz generál.
Ki ne lenne stresszes ebben a világban, amikor oly sok minden bizonytalan?
Dolgozni azonban muszáj, és az életből a lehető legjobbat kell kihozni még akkor is, ha sok esetben ez nagyon nehéz. Az embereknek meg kell találniuk azokat a dolgokat, amelyek örömet okoznak és boldogsághormonokat szabadítanak fel a szervezetükben. Az erdőben töltött időnek sok pozitív hatása ismeretes. Nem véletlen, hogy napjainkban oly nagy szerepe van az úgynevezett erdőterápiának.

Az erdőterápia ma már egy létező dolognak számít szerte a világon. Egy úgynevezett terapeuta - olyan, mint egy túravezető - emberek egy csoportjával erdei sétára indul. Szándékosan lassan haladnak a túra során, hogy az emberek rácsodálkozzanak az erdőben tapasztalt természeti szépségekre, a fákra, az aljnövényzetre, a madarakra, az erdőben lakó kisebb állatokra. Hiszen az életben nagyon sokszor csak rohanunk, és az emberek még a szabadidejükben is próbálnak mindent gyorsan csinálni, azonban az erdőterápiának éppen az a lényege, hogy lassan történjen meg a természet felfedezése.

Az erdei terápia Japánból származik. A neve nem más, mint Shinrin-yoku. Az 1980-as évek végén útjára indult terápiára azért volt szükség, mert azt vették észre, hogy nagyon sok ember küzd stresszel, mégpedig a munkahelyi stresszben szenvedők aránya ugrott meg nagyon. Ekkor találták az úgynevezett ,,erdei fürdőzést", amelynek nagyon sok pozitív hatását jegyezték le, többek között az immunrendszer erősítését, a hangulat javítását, a stressz csökkenését és a figyelem javulását.

A kutatást végzők azt írták le, hogy az erdei séta jelentős mértékben csökkentette az erdőben sétálgató embereknél a kortizolszintet, amely magas szintje sokféle betegség kialakulásában játszik vezető szerepet. A magas kortizolszint oka lehet a szívbetegségek, a fejfájás és a magas vérnyomás kialakulásának.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az erdőben élő fák olyan illóolajokat, illatanyagokat bocsátanak ki, amelyek antimikrobiális hatásokkal rendelkeznek, így erősítve az immunrendszert, fokozva az immunitást. Az erdei séta hatására megnő az immunsejtek aktivitása, így az emberek szervezete sokkal hatékonyabban képes megbirkózni a vírusokkal és a rákos sejtekkel.

A természetben töltött idő abban is segít, hogy hatékonyabban gondolkodjunk, és még a kreativitást is fokozza. Egy tanulmányban leírták, hogy azok a vizsgálati alanyok, akiket túrázni vittek, sokkal hatékonyabbnak bizonyultak a kreatív problémamegoldó feladatokban, mint azok, akiknek nem volt lehetőségük túrázni.

Számos tanulmány írta azt is le, hogy az erdőben eltöltött idő korrelált a jobb hangulattal, hiszen az erdei séta pszichés hatásai elősegítik a jobb fizikai, szellemi és mentális egészséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/180 oldal   Bejegyzések száma: 1797 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 717
  • e Hét: 2700
  • e Hónap: 16449
  • e Év: 221150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.