Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Egy hatékony nyaktorna, amitől a szédülésed és a fejfájásod
  2022-09-15 22:22:38, csütörtök
 
  Egy hatékony nyaktorna, amitől a szédülésed és a fejfájásod is elmúlhat

Ezt a tornát egy aerobic edző gyakorlatai alapján állítottam össze és csinálom jó pár éve. nagyon egyszerű mozgásforma és elég 6-8 percig végezni. Rövid idő alatt meglepően jó eredményeket hozhat.

Megmutatom én hogyan csinálom, ha egészséges vagy és nincsenek gerincproblémáid sem bátran tornázhatsz velem te is! Nyak- és fejfájásom- ki ne hagyjam a szédülést- néha nagyon kínoz. Azért is jó ez a torna, mert kíméletes, de nagyon hatásos.

Kezdjük!
Reggel az ágy szélén ülve - szinte még álmodban - is meg lehet csinálni a gyakorlatsort. Én felállva kicsit rogyasztott térdekkel szoktam a nyaktornát csinálni, ami csupán 5 elemből áll.

1. " Igen" elem
Nem vadul csakis nagyon finoman bólintok előre, majd fej vissza csak középig ( Hátra nem hajtjuk a fejet!). Ismétlés legalább 8-szor vagy ennek többszöröse az még jobb.

2. "Nem " elem
Szintén óvatosan fordítom a fejem jobbra és balra ( a nyak akár nyikoroghat is, ez nem baj)

3." Fejgörgetés" elem
Balra lehajtom a buksim és lent átgörgetem jobbra, majd vissza a görgetés a bal oldalra. ( Hátra nem !)

4. "Bólogató" elem
Balra bólint- vissza a fej
Középre bólint- vissza a fej
Jobbra bólint- vissza a fej
Ismét középre bólint- vissza a fej

5. "Billentés" elem
A fejem középen, előre nézek és balra billentem a fejem, középre vissza, majd jobbra billentem.( Nem fordítom)

Minden elemet legalább nyolcszor ismételek, azután lépek a következő elemre. Addig csinálom ( ez úgy 6-8 perc),amíg szinte érzem, hogy a vérkeringésemet is jobban beindítja a nyaktorna.

Előfordul, hogy pár napig nem végzem ezt a tornát, bizony akkor újra fáj a nyakam , a szédülésem és fejfájásom is előjön.

Tehát akármennyire kevés a szabadidőm, igyekszem reggeleimbe ezt a csöpp mozgást beleiktatni, mert tudom, hogy akár az egész napom is frissebb, vidámabb és fejfájásmentes lehet tőle. Akár pár hét alatt érezheted a torna jótékony hatását és jó hangulatot hozhat hétköznapjaidba.
Forrás- magyarázó képrajzokkal : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Link : hát és derékfájdalom ellen
  2022-07-22 19:50:32, péntek
 
  Link

Részlet a cikkből :




A rendszeres nyújtás segít megelőzni, sőt javítani a háti, ülőideg és a csípő fájdalmat. Mielőtt részletesen foglalkoznánk a különböző derékfájdalmakra jótékonyan ható gyakorlatokkal nézzük meg a tüneteket.

Az isiász jellemzően az alsó test egyik oldalát érinti, és a fájdalom az alsó hátból a comb hátsó részébe, és gyakran a lábba sugárzik ki.


- Állandó fájdalom csak a fenék vagy a láb egyik oldalán
- Fájdalom, amely az alsó hátból vagy a fenékből származik
- Fájdalom, amely javul, ha lefekszel vagy sétálsz
- A fájdalom tipikusan éles vagy fájdalmas
- A lábon tűszúrás érzés, zsibbadás vagy gyengeség
- Gyengeség vagy zsibbadás a láb mozgatásakor
- Súlyos fájdalom az egyik lábon
- Alsó hátfájás ( lumbágó, keresztcsont), amely nem olyan súlyos, mint a lábfájdalom
- Fájdalom és egyéb tünetek a lábujjakban

Általában feszültséget érzel a hát alsó részén, de ha ez a comb, a láb vagy a láb felé történő besugárzással jár, akkor az idegek is részt vesznek, különösen az ülőideg.

Néhány percnyi gyakorlással kinyújthatod az érintett testrészt, és korlátozhatod vagy megakadályozhatod a hát és az ülőideg fájdalmát.

A nyújtás az egyik legjobb módja annak, hogy megszüntesd a hátfájást. Annak érdekében, hogy a hátad erős és ellenálló legyen, elég rugalmasnak kell lenned, hogy biztosítsd a mindennapi mozgást. A nyújtások segítenek fenntartani a megfelelő rugalmasságot, szóval kezdj neki és inkább előzd meg az ülőideg és a csípő fájdalmát.Ha már van neked, akkor pedig hajrá, meglátod ezek a gyakorlatok nagyon sokat fognak segíteni neked.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
A jógát sosem késő elkezdeni
  2022-06-17 23:07:03, péntek
 
  Idősebb korban nagyon meg kell fontolni, hogy milyen mozgásformába kezdünk bele, hiszen nem mindegy, hogy mit sportol egy csontritkulásban szenvedő, egy szívbeteg vagy egy cukorbeteg személy. A megerőltető sport sem javasolható ebben az életkorban és természetesen az a jó, ha a sport, amit választottunk, nemcsak fizikai, hanem lelki egészséget is biztosít. A jóga is ilyen sport. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mert testileg energiával tölt fel, míg lelkileg kiemelkedő a nyugtató hatása. Nézzük is meg, hogy miért ennyire hasznos rendszeresen jógázni!

A jóga hajlékonyabbá és rugalmasabbá varázsolja a testet, így mindenképpen érdemes rendszeresen űzni ezt a sportot. A rugalmasság annak köszönhető, hogy a jóga mozdulatsorai segítenek az izmok, inak és szalagok nyújtásában, és a különféle jógapózoknak is köszönhetjük a nagyfokú rugalmasság elérését. A rugalmasság abban segít, hogy sokkal könnyebben tudjuk elvégezni a napi feladatainkat.

A jóga segít a stresszoldásban is, hiszen minden mozgás csökkenti a szervezet kortizolszintjét és boldogsághormonok árasztják el a testünket, ami eleve csökkenti a stresszhormonok szintjét. Ezzel pedig sok-sok betegséget kerülhetünk el.

A jóga javítja az egyensúlyi állapotunkat. Idősebb korban ez nagyon jól jön, mivel gyakran alakul ki egyensúlyhiány, ami elesésekhez és csonttörésekhez vezethet. A jóga nyújtó és kiegyensúlyozó technikái azonban javítják az egyensúlyérzékünket.

A jóga a testtartás hosszú távú javulását idézi elő. Ha javul a testtartásunk, akkor nem lesznek fájdalmaink és a szerveink is fellélegezhetnek, mivel a nem megfelelő testtartás rontja egyes szervek funkcióját, például a tüdő egészsége is veszélybe kerülhet.

Idősebb korban gyakran szenvedünk hátízület és egyéb fájdalmak miatt. A jóga az egyik legjobb fájdalomcsillapító módszer.

A jóga nemcsak a testi egészséget biztosítja, hanem mentálisan is feltölt, energiával látja el a szervezetet. A jóga egyfajta meditáció, amely megnyugtatja az elmét. A meditációs gyakorlatok javítják a légzést is, így stresszesebb helyzetekben sem vesszük majd szaporán a levegőt és sokkal könnyebben úrrá tudunk lenni a stresszes, szorongó élethelyzeteken.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
4 otthoni gyakorlat, melyekkel fogyhatunk
  2021-05-07 21:44:51, péntek
 
  Ha télen nem mozgott eleget, akkor itt az ideje tavasszal elkezdeni az edzéseket. Négy egyszerű és otthon is könnyen kivitelezhető gyakorlatot mutatunk most be, melyeket ha rendszeresen végez, akkor nemcsak izmosodhat kicsit, hanem akár még némi súlytöbblettől is megszabadulhat.

Ezek a gyakorlatok nem megerőltetők, sok eszköz sem kell hozzájuk, akár még a nappali is lehet a tornaterme, hiszen nagy helyre sincs szükség a gyakorlatok elvégzéséhez. Legalább heti 4 alkalommal, minimum 3 kört végezzen el ezekből a gyakorlatokból, egy-egy kör 15 ismétlést foglal magába.

1. gyakorlat
Az első gyakorlathoz mindössze egy fitneszlabdára és egy fitnesz szőnyegre lesz szüksége. Terítse le a szőnyeget és feküdjön rá, két keze legyen kinyújtva a törzse mellett, a két lábát pedig tegye fel a labdára. Emelje fel a talajról a csípőjét, feszítse meg a fenekét. Majd a lábaival próbálja a labdát a csípője felé görgetni, majd vissza, végül tegye ismét a fenekét a talajra. 15 másodperces pihenőt követően ismételje meg a gyakorlatot.

2. gyakorlat
Vegyen fel egy fekvőtámasz pozíciót. Ügyeljen arra, hogy a törzse, a lábai és a két karja is egyenes maradjon. Most hajlítsa be a bal térdét és próbálja meg megérinteni vele a jobb könyökét. Ismételje meg a gyakorlatot tizenötször, majd következhet a másik végtagja is.

3. gyakorlat
Álljon fel és vegyen mindkét kezébe egy-egy kilós súlyzót. A két térdét enyhén hajlítsa be, majd a két kezével végezzen súlyzós gyakorlatokat úgy, hogy miközben leguggol, mindkét kezét emelje a mellkasa irányába. Majd amikor ismét feláll, lassan engedje le mindkét kezét a törzse mellé. Ebből is végezzen el 15 ismétlést.

4. gyakorlat
Ehhez a gyakorlathoz ismét a fitneszlabdára lesz szükség. Vegye fel a fekvőtámasz pozíciót, majd mindkét lábát helyezze a fitneszlabdára. Most pedig következzen a fekvőtámasz. Csináljon ebből is 15 ismétlést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Toka-eltüntető torna
  2021-03-14 14:26:51, vasárnap
 
 



Teljesen eltünteti a tokát és feszesíti a nyakat ez az 5 egyszerű gyakorlat: napi öt percet kell rászánnod
Egy egyszerű, öt lépésből álló gyakorlatsorozattal sokat javíthatsz a nyaki izmok állapotán.

Sok nő életét képes megkeseríteni a lógó toka, ami nem feltétlenül csak a hízás következtében jön létre. Az áll alatti nagyobb zsírréteg kialakulásában a genetikai háttérnek, az életkornak, valamint a nem megfelelő életmódbeli tényezőknek is nagy szerepe lehet.

Ahhoz, hogy a toka eltűnjön, nem kell azonnal plasztikai sebészhez fordulni, hiszen az ilyen beavatkozások amellett, hogy fájdalmasak, még a pénztárcát sem kímélik. Helyette pár otthon végezhető gyakorlattal, fej- és nyaktornával, valamint rendszeres mozgással tehetsz ellene.

Eltünteti a tokát és feszesíti a nyakat:
A toka megszüntetéséhez elsősorban a nyaki bőrizmokat és a fejbiccentő izmot kell megdolgoztatni, feszesíteni, mert ezek elgyengülése miatt alakul ki az áll alatti plusz réteg.

Ezenkívül a kevés folyadékmennyiség is okozhatja a bőr rugalmasságának elvesztését, ami elősegíti az áll körüli zsírréteg megereszkedését, ezért nagyon fontos naponta nyolc pohár, azaz két liter tiszta vizet fogyasztani. A kellő mennyiségű folyadék az anyagcserét is felpörgeti, és hozzájárul az ásványi anyagok, vitaminok könnyebb felszívódásához is, így a fogyást is közvetetten segíti.

A folyadékbevitel mellett érdemes A-, E- vagy C-vitaminban gazdag testápolókat, bőrápolókat használni, és az a legjobb, ha párna nélkül hajtod álomra a fejed, hiszen így kerül a nyak valódi nyugalmi helyzetbe.

Egy egyszerű, 5 lépésből álló gyakorlatsorozattal sokat javíthatsz az izmok állapotán, de fontos, hogy naponta szánj rá pár percet. A gyakorlatok helyes kivitelezéséhez videót is mutatunk.
Reklám után- amin átléphetsz indul : Link

A torna leírva :
- Enyhén nyisd ki a szádat, told előre az alsó állkapcsodat, majd vissza. 10-szer végezd el a gyakorlatot

- Formálj a száddal egy nagy O betűt, majd tartsd meg a pózt öt másodpercig. Végezz belőle öt sorozatot.

- Ülj le, és a domináns tenyered alsó részét tedd a homlokodra. Nyomd előre a fejed, bele a tenyeredbe, miközben a tenyereddel ellenállást képezel. A fejed maradjon egyenes, ne döntsd meg. 5x10 másodpercet végezz belőle.

- Mindkét karodat tedd a tarkódra, miközben a fejedet óvatosan hátranyomod. Tartsd ki a pózt 10 másodpercig, majd ismételd meg ötször.

- Döntsd teljesen hátra a fejed, és enyhén nyisd ki a szád. Próbáld az alsó ajkaddal megérinteni a felső ajkadat úgy, hogy az állad feszes maradjon. Végezd 10 másodpercig a gyakorlatot.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Link : hatásos gyógytorna gyakorlatok
  2020-11-09 22:41:23, hétfő
 
  9 nyújtó gyakorlat, ami 4 hét alatt újjávarázsolja a tested:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Háttájéki zsír ellen - gyógytorna
  2020-09-18 20:17:00, péntek
 
  A háton és a hónalj alatt található zsír igazi katasztrófa, és nehezen eltüntethető. Nehéz szépen felöltözni, ha itt-ott kitüremkedik a lerakódott zsíros rész. A cikk utáni videón látható testedzés gyorsan megoldja ezt a gondot

Emeld a karod
Feszítsd meg a kar nyújtásával az izmokat. Emeld kezeidet párhuzamosan tested előtt, emeld a karokat a fej fölé, majd engedd vissza őket. A kar és a has izmait ezalatt tartsd feszesen. 3×10 ismétlés következzen!

Evezés
Ez egy igen hatásos mozdulat a háton lévő háj megszüntetésére. Állj egyenesen, a lábak vállszélességben legyenek, testedet pedig 90 fokban hajlítsd be.Egyszerre csak egyik kezeddel végezd a gyakorlatot. Fogj egy kis súlyzót és lassan körözzön a karod a másik kar felé, majd hajtsad be a karodat a mellkas irányába, 10 ismétlés után válts kart.

Könyökök összeérintése
Tartsd ki karjaidat oldalra, tenyérrel felfelé, ne menjenek vállmagasság fölé. 90 fokos szögben hajlítsd a karokat, majd nyomd ki őket előre. Közben a könyököket tartsd közel egymáshoz, az alkarok érjenek is össze. 3×10 ismételd!

Repülés
Állj vállszélességű terpeszben és enyhén hajlítsad be a térdeket. Hajolj előre, fejjel lefelé. Fogj két súlyzót, miközben a tenyereket egymás felé tartod. Könyök magasságban hajlítsd be őket. Emelgesd karjaidat oldalra, valamivel a vállmagasságnál lejjebb. 2×8-10 ismétlést végezz!
Forrás : Link A videó is itt található !
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Hatékony nyaktorna
  2020-09-12 23:16:41, szombat
 
  Egy hatékony nyaktorna, amitől a szédülésed és a fejfájásod is elmúlhat:

Ezt a tornát egy aerobic edző gyakorlatai alapján állítottam össze és csinálom jó pár éve. nagyon egyszerű mozgásforma és elég 6-8 percig végezni. Rövid idő alatt meglepően jó eredményeket hozhat.
facebook icon twitter icon pinterest icon
Megmutatom én hogyan csinálom, ha egészséges vagy és nincsenek gerincproblémáid sem bátran tornázhatsz velem te is! Nyak- és fejfájásom- ki ne hagyjam a szédülést- néha nagyon kínoz. Azért is jó ez a torna, mert kíméletes, de nagyon hatásos.

Kezdjük!

Reggel az ágy szélén ülve - szinte még álmodban - is meg lehet csinálni a gyakorlatsort. Én felállva kicsit rogyasztott térdekkel szoktam a nyaktornát csinálni, ami csupán 5 elemből áll.

1. " Igen" elem
Nem vadul csakis nagyon finoman bólintok előre, majd fej vissza csak középig ( Hátra nem hajtjuk a fejet!). Ismétlés legalább 8-szor vagy ennek többszöröse az még jobb.

2."Nem " elem
Szintén óvatosan fordítom a fejem jobbra és balra ( a nyak akár nyikoroghat is, ez nem baj)

3." Fejgörgetés" elem
Balra lehajtom a buksim és lent átgörgetem jobbra, majd vissza a görgetés a bal oldalra. (Hátra nem !)

4. "Bólogató" elem

Balra bólint- vissza a fej

Középre bólint- vissza a fej

Jobbra bólint- vissza a fej

Ismét középre bólint- vissza a fej

Balra bólint- vissza a fej

5. "Billentés" elem
A fejem középen, előre nézek és balra billentem a fejem, középre vissza, majd jobbra billentem.( Nem fordítom)

Minden elemet legalább nyolcszor ismételek, azután lépek a következő elemre. Addig csinálom ( ez úgy 6-8 perc),amíg szinte érzem, hogy a vérkeringésemet is jobban beindítja a nyaktorna.

Előfordul, hogy pár napig nem végzem ezt a tornát, bizony akkor újra fáj a nyakam , a szédülésem és fejfájásom is előjön.

Tehát akármennyire kevés a szabadidőm, igyekszem reggeleimbe ezt a csöpp mozgást beleiktatni, mert tudom, hogy akár az egész napom is frissebb, vidámabb és fejfájásmentes lehet tőle. Akár pár hét alatt érezheted a torna jótékony hatását és jó hangulatot hozhat hétköznapjaidba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Tibeti gyakorlatok az öregedés ellen ( link )
  2020-05-26 15:43:51, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Gerincproblémákra : KROKODIL TORNA
  2020-05-12 22:45:56, kedd
 
  Minden gerincproblémát megold a ,,krokodil torna"!

A nyak-, hát- és derékfájás a mai kor egyik népbetegsége. A krokodil gerinctorna átmozgatja az összes csigolyát, rugalmassá teszi és karbantartja az egész gerincet.

A krokodilok jól ismertek erős és rugalmas gerincükről. A gyakorlatsort - mely az egész hátgerincet átmozgatja - a krokodilok mozgása ihlette, ezért nevezték el róluk ezt a gerincjógát. A gerincgyógyító gyakorlatok szankszrit elnevezése Nakarasana (nakara= krokodil, asana=pozíció).

Az összes csigolyát finoman átmozgatja
Az gyakorlatok végzése közben az egész gerincünk kap egy masszázst, ezáltal rugalmasabbá válik. A módszer enyhíti a gerincfájdalmakat, mérsékli az elváltozásokat, és helyreállítja, vagy megakadályozza azok kialakulását.

A gerinccsavaró mozdulatokra épülő krokodiktorna hatására jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik a nyak- hát- és derékfájás, amely a mozgásszegény életmódból adódan sokakat érint.

A gyakorlatokat mindenki a maga szintjén végezheti. A lábakat csak addig kell leengedni, amíg az izmok megerőltetés nélkül engedik az elforgatást. A gyakorlás által fokozatosan egyre rugalmasabbá válnak majd az ízületek.

1. Gyakorlat
Feküdjünk hanyatt és tárjuk szét a karjainkat. A lábakat helyezzük kisterpeszbe, a lábfejek legyenek függőleges tartásban.

Fordítsuk a csípőt jobbra, - úgy hogy a vállunk a földön maradjon - a fejünket pedig közben fordítsuk balra, majd a másik irányba ugyanígy. Ismételjük meg 8x.

2. Gyakorlat
A jobb lábfejünket tegyük fel a balra, - a nagylábujj és a mutatóujj közé helyezzük a sarkat - majd az előbbi gyakorlatokhoz hasonlóan forduljunk ki jobbra majd balra 8x. Ne felejtsük el a fejet az ellentétes irányba fordítani. A karok maradjanak széttárva, vállakat tartsuk a földön.

Cseréljük meg a lábakat és ismételjük meg a gyakorlatot 8x.

3. Gyakorlat
Tegyük keresztbe a lábainkat, - jobb láb legyen felül - és így is dőljünk 8x jobbra, majd balra. A karok maradjanak széttárva, a vállakat tartsuk a földön, a fejet pedig mindig ellentétes irányba fordítsuk el.

Váltsuk a lábkeresztezést - a bal legyen felül -, és ismételjük meg a gyakorlatot 8x.

4. Gyakorlat
Mindkét lábat húzzuk fel, a talpak maradjanak a földön, a térdek legyenek kisterpeszpen. Fordítsuk a csípőt jobbra, majd balra ellentétes fejtartással 8x.

A karok maradjanak széttárva, vállakat tartsuk a földön.

5. Gyakorlat
Ismételjük meg az előző gyakorlatot úgy, hogy a térdeket összezárjuk egymás mellé. Próbáljuk a térdekkel megérinteni a talajt.

6. Gyakorlat
A bal lábat nyújtsuk ki, a jobb lábat pedig húzzuk fel mellé behajlítva úgy, hogy a talp a földön maradjon. Fordítsuk a jobb lábat balra - érintsük meg a talajt - majd fordítsuk ki jobbra, ellentétes fejtartással. Ismételjük meg 4x jobbra-balra.

Váltsunk lábat és végezzük el a gyakorlatot 4x.

Végezzük el a gyakorlatot úgy is, hogy a behajlított lábfejet a másik lábra helyezzük térd felett.

7. gyakorlat
Mindkét lábat húzzuk fel, helyezzük kisterpeszbe, majd tegyük a jobb lábfejet a bal combra. Forgassuk a csípőt először balra, majd jobbra 8x. A fejet közben mindig forgassuk az ellentétes irányba.

Cseréljük meg a lábtartást és ismételjük meg a gyakorlatot.

8. Gyakorlat
Húzzuk fel mindkét lábunkat, a mellkasunkig összezárt térdekkel, majd fordítsuk először balra, majd jobbra 8x. Karok legyenek széttárva, a vállakat tartsuk a talajon, a fejet pedig mindig ellentétes irányba forgassuk.

9. Gyakorlat
Nyújtsuk ki a lábainkat, majd a jobb lábat emeljük függőleges tartásba. Döntsük el balra - érintsük meg a talajt a nagylábujjunkkal - majd emeljük vissza függőleges tartásba és fordítsuk ki jobbra is. Ismételjük meg 8x. A fejünket mindig ellentétes irányba forgassuk el. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábbal is 8x.

10. Gyakorlat
Húzzuk a mellkasunkhoz mindkét lábat behajlítva, és kulcsoljuk át a kezünkkel. A fejünk emelkedjen el a földtől, és hintázzunk előre, hátra addig, amíg jól esik.
Forrás : Link

A cikk fényképekkel illusztrált, alatta video - ahol a torna az 5. percnél kezdődik
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49306 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1149
  • e Hét: 3132
  • e Hónap: 16881
  • e Év: 221582
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.