Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
Pácolási trükkök
  2023-12-23 05:53:10, szombat
 
  Mikor húst sütünk, két cél lebeg a szemünk előtt: hogy a hús a fűszeres ízét sülés közben se veszítse el és hogy omlós, puha legyen, mikor a tányérra kerül. Ezt a két célt egyszerre elérhetjük a pácolással. Ne csak a grillezésre gondolj, mikor a pácolásról van szó! A hétköznapokban a konyhában is nagy hasznát veheted ennek az eljárásnak, magasabb szintre emelheted vele a sültjeidet. Mint minden konyhatechnológiai műveletnek, természetesen a pácolásnak is megvannak a maga szabályai és fortélyai. Ha ezeket egyszer megismered, többé nem tudod elrontani!

A pácolás lényege, hogy a húsban lévő rostokat emészthetőbbé tegyük és jellegzetes ízeket alakítsunk ki. Kétféle pácolási módot különböztetünk meg: a száraz pácolást, mikor olajjal és fűszerekkel bedörzsöljük a húst, majd pár órán át pihentetjük (ezt elsősorban csont nélküli, szeletekre vágott húsoknál érdemes alkalmazni), illetve a nedves pácolást, mikor páclevet készítünk és rövid ideig ebben érleljük a húst.

Bár pácot készen is vehetsz, ha igyekszel kerülni a tartósítószereket, adalékanyagokat és ízfokozókat, jobban jársz, ha otthon készíted el. Hidd el, nem lesz bonyolult!

1. Só nélkül
Bár a só a húsok ízesítéséhez elengedhetetlen, pácba sose tegyél belőle. A só kivonja a nedvességet a húsból, így az száraz és rágós lesz. Sózd inkább sütés közben vagy utána a húst.

2. Savat csak elővigyázatosan
Az ecetet, citromlevet, bort és más savas folyadékot csakis gyorspácként alkalmazd. A hús a savas pácban nem tölthet többet 2 óránál, mert károsodni fog a szerkezete.

3. Alternatív lehetőségek
Az olajok és savak mellett a következő összetevőkben is gondolkodhatsz, ha húst szeretnél pácolni: gyömbér, paradicsom, sör, joghurt, kefír, füge, grapefruit. Ezek olyan enzimeket tartalmaznak, melyek szintén puhítják a hús rostjait. A tejfölt, kefírt, joghurtot rövid ideig tartó pácoláshoz használd.

4. Nem mindegy, miben pácolsz
Talán eszedbe sem jut ezt szempontként figyelembe venni, pedig fontos, hogy miben pácolod a húst. A műanyag és fém edényeket, tálakat kerüld - különösen a savas pácoknál -, mert az ezekből kioldódó molekulák az ételbe is beszívódnak. Használj üveg, porcelán vagy kerámia edényt erre a célra.

5. Figyeld az időt
Hogy a húst mennyi ideig kell pácolni, az több tényezőtől függ. Elsősorban a vastagságától, de a hús minősége és vágása is meghatározza a pácban eltöltött ideális idő mértékét. A sovány húsoknál nem ajánlott gyorspácot használni, mert könnyen rágóssá teheti őket. A zsenge vagy érett és a kiváló minőségű húsok viszont nem igényelnek túl hosszú pácolást, elég nekik 1-2 óra. A vastagabb és szálas húsokat érdemes 6 órára pácba tenni, de az sem árt nekik, ha egész éjjel érlelődnek. A halakat és tengergyümölcseit legfeljebb 10-30 percig pácold. 1 napnál tovább viszont semmit sem szabad pácolni, mert a hús nem omlós lesz tőle, hanem szétmállik, szétesik rostjaira. Fontos, hogy a már bepácolt húst mindig tedd a hűtőbe, de sütés előtt hagyd szobahőmérsékletűre felmelegedni. Pácolás közben többször forgasd át.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
A viszkető fejbőr
  2023-12-21 03:12:51, csütörtök
 
  A viszkető fejbőr természetes gyógymódjai : citromlé, kókuszolaj, Aloe vera, almaecet

A viszkető fejbőr nagyon bosszantó tud lenni. Nagyon sok oka lehet annak, ha valakinek állandóan viszket a fejbőre. Az okok között szerepel a túl sok vegyi anyag használata, a hajformázó eszközök túlzásba vitt alkalmazása, a száraz fejbőr, a gombás fertőzés, a korpásodás, a túlműködő faggyúmirigyek, a nem megfelelő hajápolás és a nem megfelelő, egészségtelen étrend.

Nagyon lényeges, ha sokat viszket a fejbőrünk, hogy hetente legalább egyszer olajos masszázst alkalmazzunk. Ezt megtehetjük olyan hidratáló olajjal, mint például a mandulaolaj vagy az olívaolaj. Néhány természetes módszer is segíthet, hogy a fejbőrviszketésünk megszűnjön. Mutatunk is ezek közül néhányat.

A citromlé antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. Hatékony a gombás fertőzések gyógyításában, illetve a száraz fejbőr hidratálásában. Facsarjunk ki egy citromot, majd ezzel kenegessük be a fejbőrünket. Hagyjuk fent 5 percig, majd mossunk a szokásos módon hajat. Amennyiben csak viszket a fejbőrünk, de nincs fejbőrkorpásodásunk, akkor a citromlevet mindenképpen hígítsuk vízzel.

A szódabikarbóna nemcsak nyugtató hatásokkal rendelkezik, de csökkenti a fejbőr-irritációt is. Hámlasztó tulajdonsága pedig segít bennünket megszabadítani a fejbőrviszketéstől. Első lépésként masszírozzunk olívaolajat a fejbőrünkbe, majd készítsünk pasztát szódabikarbóna és víz keverékéből, és ezt vigyük fel a fejbőrre. A pasztát hagyjuk legalább 15 percig a fejbőrünkön, majd alaposan mossuk meg a hajunkat.

Az almaecet gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásokkal rendelkezik. Segít elpusztítani a fejbőr viszketését okozó baktériumokat és gombákat, amelyek egyébként fertőzést okoznak a fejbőrön. Ezen kívül hozzájárul a fejbőr pH-szintjének kiegyensúlyozásához is, így nemcsak a viszketéstől, de a fejbőrszárazságtól is segít bennünket megszabadítani. Hogyan használjuk? Egy szórófejes flakonba töltsünk egyenlő arányban vizet és almaecetet, majd ezzel fújjuk be a fejbőrünket. Hagyjuk rajta legalább 30 percig, majd a szokásos módon mossunk hajat.

Az Aloe vera gyulladáscsökkentő és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően nemcsak a viszketést, hanem a fejbőr szárazságát is szabályozza. Egy-két evőkanálnyi Aloe vera gélt masszírozzunk a fejbőrünkbe, majd félóra elteltével mossunk hajat.

A kókuszolaj hidratálja és táplálja a fejbőrt, és az egyik leghatékonyabb módszer, amennyiben viszket a fejbőrünk. Masszírozzuk a fejbőrünkbe, hagyjuk rajta legalább 20 percig, majd mossuk meg a hajunkat.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Csirkeláb
  2023-12-04 06:47:23, hétfő
 
  A csirkeláb az egyik olyan étel, amit sokan rajongásig szeretnek, míg mások
rá sem tudnak nézni. A legfrissebb kutatások eredményei azonban azt igazolják,
hogy azok járnak jól, akik nem húzzák tőle a szájukat. Érdemes azt rendszeresen,
hetente egyszer fogyasztani. Még az is sokat számít, ha csak a húslevesbe főzöd
bele, mert így a csirkelábban található hatóanyagok kioldódnak, és a leves levével
beviszed őket a szervezetedbe.

Nézzük, melyek azok az anyagok, amelyek miatt annyira egészséges ez az
egyszerű élelmiszer.
A Kínai Nemzeti Egyetemen végzett kutatások alapján, a csirkelábban található
kollagén segít tovább megőrizni a bőr fiatalos textúráját.
Ráadásul a csirkelábban nemcsak kollagén, de kondroitin-szulfát és hialuronsav
is található, amelyek szintén segítenek megelőzni a bőr korai öregedését, illetve
lassítani az öregedés tüneteinek megjelenését a bőrön.

Ezek az anyagok segítenek abban is, hogy a testünkben található porcok
hidratáltak legyenek, enyhíthetik az ízületi gyulladás és más ízületi panaszok
tüneteit.
Röviden tehát a csirkeláb a bőrünk, az ízületeink, és a csontjaink nagy barátja!





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Matrac tisztítás
  2023-11-23 11:59:58, csütörtök
 
  A jó alváshigiénia nagy hatással van az életminőségünkre. Miből áll ez? Mindenekelőtt az alvás időtartamából és minőségéből. A szakértők azt javasolják, hogy naponta legalább 8 órát aludjunk, és este 10 és éjfél között feküdjünk le. Az alvás mellett ugyanilyen fontosak a hálószobai körülmények is. Tisztának, sötétnek és hűvösnek kell lennie. Higiéniai okokból mindannyiunknak rendszeresen, legalább kéthetente egyszer cserélni kellene az ágyneműt. Az ágyneműt legalább 60 fokos hőmérsékleten kell mosni, mivel ez minden baktériumot elpusztít. A bőrgyógyászok szerint a matracot évente kétszer kell tisztítani. A legjobb megoldás a gőztisztító használata, amely megszabadít a baktériumoktól és az atkáktól is.

Sajnos nem mindenki engedheti meg magának a gőztisztítót. Szerencsére van egy módja annak, hogy a lehető legolcsóbban fertőtlenítse a matracát. Nem kell mást tennie, mint 100 g szódabikarbónát szórni rá, majd a port mélyen bedörzsölni a matrac felületébe, hagyja rajta 15 percig, de még jobb, ha órán át. Egy óra elteltével egyszerűen porszívózza ki a matracot. A szódabikarbóna fertőtlenítő, frissítő és fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ami a legjobb, hogy a kellemetlen szagokat is felszívja. Érdemes havonta legalább egyszer alkalmazni ezt a módszert.

Van azonban egy másik szabadalom is, amely visszaadja a matrac korábbi színét. Ehhez borotvahabra van szüksége. Miután megtisztította a matracot szódabikarbónával, dörzsöljön egy kis mennyiségű borotvahabot a matrac felületére. Várjon, amíg a matrac teljesen megszárad, és az anyag visszanyeri korábbi színét.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Egészséges haj és fejbőr szőlőmagolajjal
  2023-11-19 04:15:44, vasárnap
 
  A szőlőmagolaj nagyon egészséges, belsőleg és külsőleg is fogyaszthatjuk és használhatjuk. A szőlőmagolaj pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére, de a haj és a bőr egészségét is segít fenntartani.

A szőlőmagolaj többek között esszenciális zsírsavakban és E-vitaminban gazdag, amelyek a bőr és haj számára is elengedhetetlen tápanyagnak számítanak. A szőlőmagolaj javítja a bőr állapotát és kiemelkedő az antiszeptikus hatása is. Még masszázsolajként is használhatjuk, hiszen valóban nagyon pozitívan hat a bőr egészségére, nem beszélve arról, hogy rendszeres használatával a hajkoronánk is újjászületik, hiszen a magolajban található tápanyagok táplálják és hidratálják a hajszálakat és rendkívül egészségessé varázsolják a hajunkat.

A szőlőmagolajat természetes hajkondicionálóként is használhatjuk a hajunkon, amely vitaminokkal látja el a hagymákat, így nem csoda, hogy a szőlőmagolaj hatására a hajunk sokkal dúsabb, hosszabb és egészségesebb lesz.

Sokan használnak olívaolajat a hajukra. Természetesen az olívaolaj is hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint a szőlőmagolaj, viszont ez utóbbi nem hagy annyira zsíros érzetet a hajon és az illata is sokkal kellemesebb, visszafogottabb.

A szőlőmagolajat használhatjuk hajmaszkként is a hajunkon. Mossuk meg a hajunkat, majd öblítsük le. Melegítsünk meg néhány evőkanálnyi szőlőmagolajat - a mennyiség a haj hosszától függ -, majd vonjuk be a hajszálainkat ezzel az olajjal. Készítsünk egy turbánt törülköző segítségével. Fontos, hogy jó melegben legyen a fejünk, a hajunk, hogy a szőlőmagolaj kifejthesse a pozitív hatásait. Hagyjuk a hajunkon ezt a természetes pakolást legalább 30 percig, majd alaposan mossunk hajat.

A szőlőmagolaj olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek a fejbőr számára is nagyon hasznosak, hiszen nagyon hatékonyan és intenzíven kezeli a száraz fejbőrt, és a korpásodást is nagyon hamar megszünteti, amennyiben rendszeresen használjuk.

A szőlőmagolaj a hajhullást is csökkenteni tudja, mivel olyan antioxidánsok találhatók meg benne, amelyek csökkentik a DHT-termelést. A DHT egy olyan hormon, amely hajhullást is okozhat. Ha csak a fejbőrön szeretnénk használni, ezt is megtehetjük, de ilyenkor elegendő lehet csak néhány csepp ebből az olajból.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Hajhullás ellen
  2023-11-16 11:23:18, csütörtök
 
  A hagymaléhez tehetsz kókuszolajat, amely nagyszerűen újraéleszti a szálakat.
Egy fél hagyma levéhez keverj egy kanál kókuszolajat, ezt dörzsöld a fejbőrbe,
majd 30 perc után moss hajat.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Citom és ecet
  2023-11-07 05:37:04, kedd
 
  Hogyan készítsek házi tisztítószert citrommaradékból?

Egy citrom maradékát kisebb darabokra kell osztani, és egy befőttesüvegbe
vagy üvegbe tenni. Adjunk hozzá egy pohár ecetet, és zárjuk le szorosan az
edényt. Az ecetet üvegedénybe kell tenni, mivel a műanyag palackot
károsíthatja az ecetsav. Most türelmesnek kell lennie, mivel a keveréknek
sok időre van szüksége ahhoz, hogy erős legyen. A legjobb, ha legalább
két hétre a hűtőszekrénybe tesszük, vagy sötét szekrényben tároljuk.
Fontos, hogy a keverék ne érintkezzen napfénnyel, mert az gyengítheti a
hatását. Ennyi idő elteltével kiváló tisztítószerrel fog rendelkezni.
A fürdőszobában és a konyhában egyaránt használhatja. Jól megbirkózik
a csapokon és tányérokon lévő lerakódásokkal, a régi szilikonnal és a
munkalapon lévő elszíneződésekkel. A legnagyobb előnye a környezet
barát receptúra. Nem tartalmaz olyan vegyszereket, amelyek károsan
befolyásolhatják egészségünket és közérzetünket.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Arcmosás
  2023-10-27 11:49:17, péntek
 
  A legtöbben legfeljebb 15 másodpercig mossák az arcukat. Pedig ha 60
másodpercig egyenletesen mosnák, és tisztítanák az ujjaik hegyével, az
sokkal hatékonyabb lenne. A hatvan másodpercnyi idő ugyanis puhítja a
bőrt, és jobban oldja a faggyúdugulásokat. Javul ezáltal a textúra és az
általános egyenletessége az arcbőrünknek.

Ha 60 másodpercig gyengéden masszírozod az arcod arclemosóval, vagy
tisztítószerrel, megszabadulhatsz a felesleges olajtól, portól, és allergénektől,
és megelőzheted a pórusok eltömődését

- zárta sorait a szakember. A szépségápoló azonban kihangsúlyozta, hogy
nem minden bőrtípusnak van szüksége 60 másodpercre, és van, akinek ez
már túl sok, ez csak akkor tud kiderülni, ha teszteli az ember.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
A zöldségimádók
  2023-10-27 05:27:17, péntek
 
  A zöldségimádók kreatív emberek, mert minden kis helyet, cserepet kihasználnak, hogy kedvenc fűszernövényeiket, leveles és gyökeres zöldségeiket maguk termelhessék meg, figyelve amint azok növekednek, fejlődnek, és beérnek.

Ezek a zöldségek mindig képesek megújulni, kihajtani, ezért megéri foglalkozni velük!

1. Újhagyma

Vásároljunk egy-két csomó újhagymát, de ne együk meg a gyökér részt, hanem csak a szárát. Ezt tegyük bele egy pohár vízbe, tartsuk napos helyen, és pár nap alatt gyökeret fog ereszteni a hagyma, amit majd ki lehet ültetni.

2. Fokhagyma

Ha télen megkívánjuk a friss fokhagymaszárat, egy kis cserép földbe szúrjunk el pár cikket, majd pár nap múlva ki fog hajtani.

3. Kínai kel

Ha meghagyjuk a káposzta szárát, és vízbe rakjuk, szobahőmérsékleten egy-két hét alatt leveleket fog hajtani. Fontos azonban, hogy időnként cseréljük ki a vizet.

4. Sárgarépa

Ha úgy is levágjuk a répa végét, ne dobjuk ki, inkább tegyük egy vízzel feltöltött tálba, és nézzük, ahogyan leveleket bontanak.

5. Bazsalikom

Ez a finom illatú fűszernövény könnyen szaporítható. Ha megvettünk egy tövet, a dús leveleiből csípjünk le párat, és tegyük bele egy pohár vízbe, és tegyük napsütötte helyre. Pár nap múlva, ha már szépen fejlődésnek indulnak a hajtások, egyszerűen ültessük ki a veteményes kertünkbe.

6. Zeller

Ebben az esetben is a gyökér- és szárrészt tegyük vízbe, hogy érje a napfény, majd figyeljük a mozgást, hogy mikor bújnak elő a levélkék. Utána pedig ki lehet ültetni a kertbe is, hogy tovább fejlődjön a növény.

7. Római saláta

Ugyanaz az eljárás, mint a zeller esetében. A szárát kell beletenni egy pohár vízbe, majd a napra. Ha már szépen fejlődni kezd a saláta, mehet a szabadföldbe.

8. Koriander

A fiatal hajtásokat tegyük vízbe, és ha gyökerezni kezdenek, ültessük kisebb cserébe őket, hogy tovább gyarapodhassanak.





 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
Nem koplalni kell
  2023-10-27 04:37:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Praktikák ötletek  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 677
  • e Hét: 5103
  • e Hónap: 14487
  • e Év: 147041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.