Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 105 
Savaria Szimfonikus Zenekar
  2021-02-16 16:12:32, kedd
 
  Inkább érzések kifejezése, mintsem festészet." - írta Beethoven a 6. szimfóniájáról, Berlioz mégis éppen a mű ábrázoló jellege miatt rajongott érte.
Hallgassa mindenki, akinek hiányzik az utazás szabadsága, a természet szépsége! Félúton, Mödling mellett, még egy jó pohár italt is kapunk majd Beethoven kedvenc kocsmájában, "A Két Hollóhoz" címzett fogadóban, amelynek félálomban, összevissza játszó zenészeiről a 3. tétel szétesett táncrészével emlékezik meg a szerző

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Dvorák - Symphony No. 9
  2021-01-14 10:25:58, csütörtök
 
  Szeged Symphony Orchestra
conductor: DOBSZAY Péter

Videó Link
...... ...........


Nagyobb kép Link
...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Ezredvégi beszélgetések - Dobszay László
  2021-01-14 10:23:04, csütörtök
 
  Vannak szellemi javak, melyeknek minden hasznossági szemponttól független élvezése a legnagyobb boldogság kapuját nyitja meg az embernek. Nincs nagyobb boldogság, mint ha az ember eljutott odáig, hogy ezeknek a szellemi értékeknek a teljesen önzetlen, magáról elfeledkező élvezetét megszerezze. (...) Ilyen értelemben a zene transzcendens, áthalad a közvetlen, nyers érdekeken és hasznosságon, és megérinti ezt a szellemi világot."
Úgy döntöttem, közkinccsé teszem ezt a nagyapámmal készült, 1997-ben forgatott interjút. A művészet és a tudomány természetéről, személyes és társadalmi kérdésekről esik szó. Jó szívvel ajánlom elmélyült meghallgatásra!

Ezredvégi beszélgetések - Századfordító magyarok 1997. Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
C. Franck - Prélude, Fugue et Variation - Péter Dobszay (org
  2020-12-25 19:13:57, péntek
 
  Orgonál Dobszay Péter

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
F. Mendelssohn-Bartholdy - Christus - Die Geburt Christi
  2020-12-25 19:07:11, péntek
 
  Karácsony előestéjére meghitt, csendességében is önfeledt ünneplést kívánok mindenkinek. Pontosan öt évvel ezelőtt Mendelssohn zenéjével készülődtünk: "Es wird ein Stern aus Jakob aufgehn".

Vezényelt Dobszay Péter orgona és karmester
Videó Link

Béla Bartók Chamber Choir of Szolnok (dir. Éva Molnár)
Szolnok City Symphony Orchestra
Conductor: Péter Dobszay
Szolnok, Great Church 2015.
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Online Mozart és Csajkovszkij est a szimfonikusokkal
  2020-11-26 10:59:07, csütörtök
 
  Online közvetítette november 24-én a Szimfónia bérlet 3. előadását a Savaria Szimfonikus Zenekar. A hangversenyen Mozart D-dúr "Prágai" szimfóniája és koncertáriája, valamint Csajkovszkij V. szimfóniája hangzott el. A zenekart Dobszay Péter vezényelte, közreműködött Zemlényi Eszter (szoprán).

Képek itt megnézhetők Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Koncert online formában
  2020-11-15 20:31:44, vasárnap
 
  Mostanra kiderült, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar-ral a Müpa Budapest Fesztiválszínházában pont egy hete adott koncertünk volt az utolsó alkalom, hogy személyesen találkozhattunk a közönségünkkel - egy időre.
Még sincs azonban kényszerszünet: terveink szerint november 21-én online formában megtartjuk a premierjét Philip Glass Veszedelmes Éden c. operájának, és pár nappal később, 24-én, szintén streamelve jelentkezünk majd a Savaria Szimfonikus Zenekar / Savaria Symphony Orchestra bérletes hangversenyével.
Szeretettel várunk mindenkit a képernyők elé!
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Marica grófnő karmester szemmel
  2020-11-03 21:26:36, kedd
 
  2020-10-23

A Budapesti Operettszínházban október 23-án bemutatásra kerülő Marica grófnő operettel együtt egy tehetséges karmester is debütált a színházban. Dobszay Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen orgonista és karmester szakon diplomázott. Fiatal kora ellenére már most kimagasló pályát járt be, dirigálta hazánk szinte összes szimfonikus zenekarát és számos külföldi együttest is, a komolyzene szinte minden műfajában. Munkásságát 2019-ben Junior Prima Díjjal ismerte el a szakma.
Nagyon fiatalon, 16 éves korodban kezdted a vezénylést. Hogyan alakult ki benned ilyen korán a komolyzene világa iránti elköteleződés?
Aktívan 16 évesen kezdtem vezényelni, előbb kórust, majd zenekart, de valójában a karmesterség gyerekkori álmom volt, ami két irányból táplálkozott. Magát a zene szeretetét családon belül örököltem: lényegében minden rokonom játszik valamilyen hangszeren, apai nagyapám pedig a híres zenetudós, Dobszay László volt, akitől rengeteg inspirációt kaptam. Másrészt a gyerekkori koncertélmények, magnó kazetták, cd-k közül minden esetben a szimfonikus zenekari művek és az operaelőadások gyakorolták rám a legnagyobb hatást. Ezeknek tudható be, hogy egészen kiskoromtól kezdve a karmesterségről álmodoztam.
...... ..............


Jelenleg a Budapesti Operettszínház Marica grófnő operettjében dirigálsz. Ez volt az első vezénylésed a színházban. Hogy érintett a felkérés?
Nagy megtiszteltetésként, szívből örültem neki. Annak ellenére, hogy jópár éves színházi rutint tudhatok magaménak, egyáltalán nem számítottam rá, váratlanul ért a megkeresés. Hála Istennek az egyéb feladataim is úgy alakultak, hogy nem történt olyan időpontütközés, ami lehetetlenné tette volna az együttműködést. Most, hogy itt vagyok, nyitottan és őszinte érdeklődéssel ismerkedek a társulat tagjaival, élvezem a közös munkát.
Már sok zenekart dirigálhattál idehaza és külföldön is egyaránt. A Budapesti Operettszínház zenekarával most dolgozol együtt először. Gyorsan megtaláltad a közös hangot a zenekar tagjaival? Milyen velük együtt dolgozni?
Azonnal megtaláltuk a közös hangot, abszolút nyitottan álltak hozzám. Van bennük egy egészen különleges rugalmasság, elsősorban zenei értelemben véve, de emberileg is, ami különleges türelemmel és fegyelemmel párosul. Az Operettszínház zenekarának muzsikusai nagyon sok klasszikus koncert zenekarnál nagyobb alkalmazkodóképességgel bírnak, és villámgyorsan reagálnak minden karmesteri jelzésre, ami abból fakad, hogy óriási rutinjuk van az énekesek kíséretében. Mindemellett hangszer technikai szempontból is magasan képzett művészekről van szó, úgyhogy öröm velük a munka.
A színházban a zenekar mellett a színészekkel is együtt kell dolgoznia egy karmesternek. A szólistákkal is gyorsan megtaláltad a közös hangot?
Azt mondhatom, hogy igen. Úgy érzem, befogadóan és nyitottan álltak hozzám. A magam részéről persze igyekeztem a lehető legfelkészültebben érkezni és így bemutatkozni. A színház művészei sokszínűek, tehetségesek, igényesek és a legjobb értelemben véve szórakoztatóak. Az egész társulat együtt nagyon komoly értéket képvisel.
Kálmán Imre zeneszerző és karmester egyik legkedveltebb operettje volt a Marica grófnő. Egy romantikus, viharos, és gyönyörű dallamokban gazdag zenemű. Mit gondolsz a mű zenei világáról, milyen kihívások elé állít?
A mű zenei anyaga végtelenül gazdag szerzői invencióról tanúskodik, és az első két felvonás nagyon konzekvens szerkesztéssel lett megkomponálva. A két finálé zenei rímjei remek dramaturgiai érzéket mutatnak. A jó dramaturgiát sok mű esetében inkább a librettista számlájára írjuk, de ebben a két fináléban nyilvánvalóan Kálmán Imre szerzői erényei nyilvánulnak meg, elsősorban azokban a pillanatokban, amikor szögesen ellentétes érzelmi állapotokban idéz fel teljesen azonos dallamokat, ezáltal mélyen emberi és megrázó pillanatokat biztosítva a hallgatónak. Emellett sokszínűen és finoman jelennek meg a műben a szerző korának, és a cselekmény választott időszakának zenei színei. Karmesteri szemmel nézve is bátran ajánlom mindenkinek a darabot.
...... ............


Az októberi sorozat után decemberben lesz újra látható az előadás olyan nagyszerű énekesekkel, mint Fischl Mónika, Lévai Enikő, Lukács Anita, Homonnay Zsolt, Dolhai Attila, Vadász Zsolt.

A cikket készítette: Molnár Evelin


 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Dobszay Péter, karmester volt a vendégünk
  2020-10-06 17:50:26, kedd
 
  Itt hallható Link  
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Ridikül Család apa para 2020.04.23.
  2020-04-28 09:35:20, kedd
 
  Ridikül 2020-as tavaszi évada érdekes vagy éppen szórakoztató témákkal,nyereményjátékkal, értéket közvetîtő vendégekkel várja nézőit.
Dióssy Klári beszélgető műsora, ahol nem csak ismert, de olyan civil vendégek mondják el véleményüket, akiket akár a nézők ajánlásai alapján hívunk meg.
Szó esik kultúráról,egészségről, családról,sport teljesítményekről,a világban elért rangos eredményeinkről.
A hétköznap délutánonként a Duna csatornán jelentkező műsor nőkhöz és férfiakhoz egyaránt szól. Érdekes témák, értékes emberek.

Média klikk videó Link amíg le nem törlik

Képen: Dobszay Péter
.......



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 105 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1173
  • e Hét: 4763
  • e Hónap: 25446
  • e Év: 228359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.