Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Minden emberben benne szunnyadnak
  2024-03-09 16:04:09, szombat
 
 

"Minden emberben benne szunnyadnak olyan képességek, amelyeknek kifejlesztésével ismereteket szerezhet a magasabb világokról - a lélek és szellemvilágról."

(Rudolf Steiner)


...... ........... ........... ........... .......




"Az ezoterikus nem azért teszi a jót, hogy jónak tekintsék, hanem mert egyre inkább felismeri, hogy a fejlődést egyedül a jó viszi előbbre, ezzel szemben a gonoszság, a butaság és a rútság akadályokat helyez útjába."

/Rudolf Steiner/







Ahogy egy embert nem ismerünk teljesen, ha csak a fizikai külsejét ismerjük, a körülöttünk lévő világot sem ismerjük, ha csak azt tudjuk róla, amit fizikai érzékeink közvetítenek.

/Rudolf Steiner/







Aki a gondolkodás munkájának lebecsülésével, az emberben lévő egyéb erők felhasználásával törekszik a megismerésre, nem veszi tekintetbe, hogy az emberi képességek közül a fizikai világban éppen a gondolkodás a legmagasabb rendű.

/Rudolf Steiner/







Ha ítéletemet és viselkedésemet csupán az örömtől és szimpátiától teszem függővé, akkor magamat állítom előtérbe és kényszerítem rá a világra. Úgy akarom magam a világba kapcsolni, amilyen vagyok, de a világot nem akarom elfogulatlanul elfogadni, és nem engedem, hogy a benne ható erők szerint élje ki magát. Más szóval: csak azzal szemben vagyok türelmes, ami nekem felel meg. Minden mást visszautasít.







Ezért mindenkinek, aki önálló látással akarja felfedni az emberi természet titkait, be kell tartania az igazi szellemtudományok aranyszabályát, vagyis azt, hogy ha egyetlen lépéssel akar előbbre jutni a szellemi igazságok megismerésében, hármat lépjen előre egyúttal jelleme tökéletesítésén.








Rudolf Steiner (Murakirály, 1861. február 27. - Dornach, 1925. március 30.), osztrák filozófus, író, dramaturg, tanár, az antropozófia megalkotója, emellett a művészet területén is intenzív tevékenységet fejtett ki, nagy számú festmény, szobor, építészeti munka, terv és vázlat maradt fenn tőle.

Éreztem, hogy minden magyar számára milyen szubjektíven igaz az olyan sokszor hallott jelszó: ,,Extra Hungariam non est vita; si est vita non est ita." (,,Magyarországon kívül nincs élet, és ha van élet, nem ilyen.") Mint gyermek, Magyarország nyugati határán éltem, és itt láttam, hogyan éreztették a németekkel ezt a nyers és büszke akaratot. Most Magyarország közepén azt tapasztaltam, hogy ez az akarat a magyar embert valamilyen elkülönültségbe viszi, amely bizonyos naivitással párosulva a számára mintegy magától adódó csillogásban jelenik meg, de nem az emberek nyitott, hanem inkább a természet rejtett szeme számára.

Wikipedia : Link




 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Rudolf Steiner idézetek
  2024-03-07 08:37:26, csütörtök
 
 




" Az ezoterikus nem azért teszi a jót, hogy jónak tekintsék, hanem mert egyre inkább felismeri, hogy a fejlődést egyedül a jó viszi előbbre, ezzel szemben a gonoszság, a butaság és a rútság akadályokat helyez útjába."

Rudolf Steiner







Aki a világ minden dolgával és eseményével a neki okozott örömnek vagy fájdalomnak adja át magát, az önmagát becsüli túl. Mert a saját öröme és saját fájdalma révén semmit sem tud meg a dologról, csakis önmagáról tud meg valamit.

Rudolf Steiner







"Csíráznak a lélek kívánságai.
Növekednek az akarat tettei.
Megérnek az élet gyümölcsei.

Én érzem saját sorsomat,
Sorsom megtalál engem.
Én érzem saját csillagomat,
Csillagom megtalál engem.
Én érzem saját céljaimat,
Céljaim megtalálnak engem.
A lelkem és a világ úgyis egy.

Körülöttem az élet világosabbá válik.
Számomra az élet nehezebb lesz.
Énbennem az élet gazdagságot hoz."

/Rudolf Steiner/







"Ha eljutunk addig zarándokutunkon, hogy emlékként hordozzuk magunkban mindazt, amit "magunknak" nevezünk, vagyis fizikai életbeli saját lényünket, és ehelyett megtapasztaljuk magunkat egy másik, újonnan elnyert felsőbbrendű énben, akkor képessé válunk életünket túlnyújtani a földi élet korlátain."

/Rudolf Steiner/








"Át kell élned azt a hozzád nem illő és fájdalmas tapasztalást, mert csak egy ilyen tapasztalás vihet tovább egy lépéssel totális fejlődésedben. Egy kizárólagosan fizikai világbeli álláspontból sohasem lehetséges eldönteni, milyen messzire viszi totális fejlődésében az emberi lényt egy földi élet."

/Rudolf Steiner/







"Ha az emberek arra voltak kárhoztatva, hogy a régi gondolatok és gondolkodási szokások ilyen nyomorba taszítsák őket, akkor meg kell emberelniük magukat, hogy elhagyják ezeket, és új gondolatokat és gondolkodásmódot találjanak."

/Rudolf Steiner/







"A szellemi tanítvány nem kaphat a magasabb világok felé vezérfonalként valami általános szabályt, hanem egyedül azt az útmutatást, hogy minden lehetőt kövessen el egészséges megkülönböztető ereje, szabad, független ítélete érdekében."

/Rudolf Steiner/







Minden ember a maga köznapi embere mellett bensőjében még egy magasabb embert is hordoz. Ez a magasabb ember mindaddig rejtve marad, amit fel nem ébresztik. És ezt a magasabb embert mindenki csak maga képes felkelteni. De amit ezt a magasabb ember fel nem keltik, addig a minden emberben szendergő magasabb képességek is, amik az érzék feletti megismerésekhez visznek, rejtve maradnak.'

Rudolf Steiner








A valódi türelemmel párosult szelídség és hallgatás
megnyitja a lelket a lélekvilág számára.

(Rudolf Steiner)





 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Mit élünk át a halál és egy újabb leszületés közti időben?
  2023-09-07 15:57:11, csütörtök
 
 




(Elnézést kérek a túl hosszú terjedelemért.. )

Mit élünk át a halál és egy újabb leszületés közti időben? Mit hozunk magunkkal ebből az időközből és miért? Miért hozunk leszületésünk előtt olyan döntéseket, melyeket aztán egyszerű emberi tudattal irracionálisnak találunk? Miért akar a lelkünk egy bizonyos traumát vagy betegséget megtapasztalni?

Be kell vallanunk, szinte már könnyeket fakasztóan sok a téves információ, melyeket ezoterikus oldalak vagy ,,guruk" terjesztenek ezen kérdések kapcsán, illetve gyakran tabuként kezelik őket.
Könnyebb azt mondani, hogy Isten büntet minket, s hogy az élet rút és igazságtalan, ezért nehezedik ránk nehéz sors, ezért születnek beteg gyerekek stb. Könnyebb verbálisan megtámadni azokat, akik ennek az ellenkezőjét állítják. Könnyebb hátat fordítani annak, aki azt mondja, MI VAGYUNK A FELELŐSEK mindenért, ami minket ér életünkben.
Könnyebb, de semmiképp nem jobb és nem okosabb.
Hiszem, az alábbi írás rengeteg mindenre választ és magyarázatot ad annak, aki nyitott és befogadó, és kinek energiája illetve ideje engedi a végigolvasást. :

,,Bármily különösen hangozzék is Önök előtt: azok az individuumok, akiket egy bizonyos karma terhel, olyan alkalmakat keresnek, mondhatni mágnesesen, olyan helyekhez és alkalmakhoz fognak vonzódni, ahol komoly akadályokkal kerülnek szembe. A legkülönbözőbb példákat hozhatnánk fel, melyek mind azt mutatják, hogy az ember a ,,halál és az újabb leszületés közti idő" tapasztalatainak következtében egyenesen keresi az alkalmat arra, hogy ezt vagy azt a betegséget MEGKAPJA, hogy annak legyőzése és az öngyógyító erők kibontakozása által elnyerhesse azokat az erőket, melyek aztán az embert, egész életpályáját tekintve, FELFELÉ vezetik." -- Rudolf Steiner!!

Steiner szavaid adom vissza:
Tehát milyen folyamatok zajlanak le, amikor az ember átlép a halál kapuján: tudjuk, hogy leteszi a fizikai testet, de amit már csak roppant kevesen tudnak, hogy szinte mindent, amit az ember a például kicsapongó élet következtében, vagy helyes/helytelen gondolkodás, cselekvés és érzés következtében magába fölvett, azt az ember viszi magával egészen addig, amig újból megszületik. S amikor az ember a születés révén újra belép az életbe, korábbi életéből hozott bizonyos sajátosságok, átitatják az új testének felépítését - az ember az új inkarnációjakor magában hordozza a következményeit annak, ahogy korábbi életében élt!! Az életbe lépő emberi test formája nagyjából megmutatja, milyen cselekedeteket követett el az ember valamely korábbi életében. Egy korábbi életünk tettei nagyban befolyásolják egészségi állapotunkat következő életünkben, ezért egy súlyosabb egészségi állapotunkban gyakran egy korábbi életünk tetteinek karmikus hatását kellene keresnünk.
...

,,Miután az ember levetette fizikai testét, visszafelé átéli EGÉSZ megelőző életét, végigmegy az ÖSSZES őt ért élményen; de nem úgy, hogy ezek közömbösen hagynák! Mert éppen a halál utáni időközben idézik elő az életben átéltek a legmélyebb érzelmi élményeket. Tegyük fel például, hogy valaki hetvenéves korában meghal, és élete átélésében visszajut a negyvenedik évéig, amikor valakinek egy pofont adott. Akkor azt a fájdalmat éli át, amit a másiknak okozott. Ez egyfajta önvádat idéz elő, amely mint egy vágy marad meg, és ezt a vágyat az ember magával viszi következő életébe, hogy későbbi életében kiegyenlítse.!!
Az ember, élete tévedéseit, önmaga vagy mások ellen elkövetett "bűneit", igyekszik majd következő életében korrigálni, s ehhez olyan testet, olyan szituációkat, olyan betegségeket, olyan családot stb. fog választani magának, melyek segítik őt ebben. Példa: Aki ebben az életében nulla önbizalommal rendelkezett, következő életében folyton folyvást olyan helyzetekbe fog belekerülni, amelyek szinte kikényszerítik (eredményezik) az önbizalom látványos növekedését.!!

...A halál és egy újabb születés között lejátszódó mozzanatok ideje alatt az emberi individuum rendkívüli erők birtokába jut. Az ember lelke elé tárul utolsó életének minden eseménye, az általa jóban vagy rosszban végrehajtott cselekedetek, jellemének tulajdonságai és így tovább, s az ember végigtekintve életén egy olyan tendenciára tesz szert, hogy mindenen, ami benne tökéletlen, változtasson, hogy minden helytelen cselekedetét kiegyenlítse, hogy olyan tulajdonságokat vegyen fel, melyek tökéletesebbé teszik az egyik vagy másik területen. Ha ezt megértjük, elmondhatjuk: ezt a szándékot, ezt a tendenciát megőrzi az ember, s egy újabb születésen keresztül ezzel a szándékkal lép az életbe. - Az ember SAJÁT MAGA EPÍTKEZIK AZ ÚJ TESTEN, mely majd hozzáidomul és az új életben körülveszi. S attól függően fogja alakítani új testét, amit a halál és az újabb leszületés közti időben tapasztalt és megértett.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem gyógyul meg és nem él túl egy betegséget.!! Ebben az esetben a következőről van szó: Ennek az embernek olyan viszonyok közé kellett jutnia, ahol sem fizikai teste, sem másfajta erők nem zavarják és ahol szabadon fel tudja dolgozni azt, amit a betegségéből NYERT. Ez annyit jelent, hogy ez az ember a ,,halált keresi", hogy a halál és az új születés között dolgozza fel sikeresen azt, amit a betegségéből nyert. Egy ilyen lélek úgy megy át a halál és az új születés közötti életen, hogy most a betegségéből nyert ERŐ által még erőteljesebben alakítja ki szervezetét, hogy ezáltal még jobban működhessen az új életben.!!
A karmában teljesen indokolt, hogy az egyik betegség gyógyulással, a másik halállal végződik. Ha így, azaz egy magasabb szempontból nézzük a betegségeket, a karmán keresztül kibéküléshez jutunk, az élettel való mély kibéküléshez, mert tudjuk, hogy a karma törvényében rejlik, hogy még ha halállal végződik is egy betegség, az is az ember javát szolgálja, hogy a betegségnek még ebben az esetben is az a célja, hogy az embert magasabbra juttassa!!“

Forrás: A Karma Megnyilvánulásai c. előadás Rudolf Steinertől (pdf - formátum)

Rudolf Steiner (1861 - 1925), tudós, filozófus, spirituális tisztánlátó, GYÓGY-szerek kifejlesztője, az antropozófia és a Waldorf-pedagógia megalapítója, kit nem ritkán (és jogosan) Nikola Teslával emlegetnek egy szinten, több ezer előadást hagyott ránk, emberekre. Halála előtt azt mondta: Előadásait, melyet szóról szóra mindig legépeltek, tegyék mindenki számára ingyen és könnyen elérhetővé halála után, hogy ez segítse majd az embereket. (Pont ugyanolyan tiszta szándéka volt, mint Nikola Teslának.) S ahogy Tesla munkásságait sem, úgy az ő munkásságait sem engedték a nyilvánosság kezébe hosszú-hosszú évtizedekig, holott maga Rudolf Steiner világos kérése volt ez. Viszont ma már jelentős részük elérhető, főképp németül.

/Namaste
 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Minden emberben szunnyadnak olyan képességek,
  2023-03-03 10:19:07, péntek
 
 




Rudolf Steiner



Minden emberben szunnyadnak olyan képességek,amelyek által ismereteket szerezhet magának a magasabb világokról.A misztikusok,gnosztikusok,teozófusok mindig egy olyan lelkivilágról és szellem világról beszéltek,mely számukra ugyanúgy létezik,ahogyan a fizikai kézzel tapintható és a fizikai szemmel látható világ.Ehhez csak azok adhatnak útmutatást,akikben már vannak ilyen erők. Mióta az emberi nem létezik,mindíg is létezett effajta iskolázás,amelyen keresztül azok,akiknek magasabb rendű képességeik voltak,útmutatást adtak azoknak,akik ugyanezen képességeket keresték.


A szépet csodálni,
Az igazat óvni,
A nemeset tisztelni,
A jót körülölelni,
Ez vezeti az embert
Az életben célokhoz.

Rudolf Steiner
 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Ne tartsuk a rosszat jónak, a téveset helyesnek,...
  2023-01-19 11:46:28, csütörtök
 
 




"Ne tartsuk a rosszat jónak, a téveset helyesnek, de jussunk el oda, hogy a rossz, a téves ne tartson vissza a jó, az igaz meglátásától."

Rudolf Steiner
 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Kötelesség
  2021-09-20 10:23:32, hétfő
 
 




"Minden ember kötelessége, hogy megértse a lélek útját; megértse, hogy honnan és hová."

(Rudolf Steiner)

Kép: Digital Art
 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Rudolf Steiner bölcseletei
  2018-07-17 08:11:37, kedd
 
 





Oktatás


Mindenfajta nevelés önnevelés, és mi mint tanítók, nevelők csak a saját magát nevelő gyermek környezetét alkotjuk. A legkedvezőbb környezetet kell teremtenünk, hogy a gyermek úgy nevelje általunk önmagát, ahogy belső sorsát követve nevelődnie kell.






Oktatás


A szépet csodálni,
Az igazat óvni,
A nemeset tisztelni,
A jót körülölelni,
Ez vezeti az embert
Az életben célokhoz.






Bölcsesség


Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.






Gyermek
Oktatás


Az egész gyermek olyan, mint egyetlen érzékszerv, minden hatásra reagál, amit emberek váltanak ki belőle. Hogy egész élete egészséges lesz-e vagy sem, attól függ, hogyan viselkednek a közelében.






Gyermek
Egészség


Az élményekkel járó benyomások lassanként eltűnnek emlékezetünkből, de nem tűnnek el gyümölcseik. Nem emlékezünk már összes gyermekkori élményünkre, amikor írni és olvasni tanultunk. Nem tudnánk azonban írni és olvasni, ha ezeket az élményeket nem éltük volna át, és ha eredményük képességek formájában nem maradt volna meg.




 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Rudolf Steiner idézet
  2015-08-03 13:30:26, hétfő
 
 






"Az ezoterikus nem azért teszi a jót, hogy jónak tekintsék, hanem mert egyre inkább felismeri, hogy a fejlődést egyedül a jó viszi előbbre, ezzel szemben a gonoszság, a butaság és a rútság akadályokat helyez útjába."

/Rudolf Steiner/







 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Rudolf Steiner idézetek
  2015-03-03 09:50:33, kedd
 
 





Rudolf Steiner
osztrák filozófus, író, dramaturg, tanár, az antropozófia megalkotója
1861. február 27. - 1925. március 30.







Mikor a külsőn keresztül megnyilvánul a szellem: ez a szép.



Szépség

A valódi türelemmel párosult szelídség és hallgatás megnyitja a lelket a lélekvilág számára.





Türelem
Lélek

Engedjük, hogy a dolgok és események szóljanak hozzánk, és ne mi beszéljünk róluk!





Sors

Aki ismeri az életet, az tudja, hogy milyen kevéssé lehet valakit logikus érveléssel meggyőzni. Ami a lélekben a döntő elhatározást meghozza, sokkal mélyebben járó valami, mint a logikus érvelés.





Döntés

Nem az számít, hogy ki mennyire viszi valamely idő alatt, csupán az, hogy eltökélten keres.





Fejlődés
Kitartás

A világ gondolatok szerint épül fel, ezért megítélhetünk gondolatokat belőle.





Filozófia

Csak azok a pillanatok a megismerés pillanatai, amikor minden ítélkezés és kritika elhallgat bennünk.





Önismeret

Minden ember kötelessége, hogy megértse a lélek útját; megértse, hogy honnan és hová.





Lélek

Az ember a világot megismerve önmagára talál, és magát megismerve föltárul számára a világ.





Önismeret


Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban. (...) A mi vélekedéseink és meggyőződéseink csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: így látjuk mi a világot. Nézzétek meg most már ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk, és őket is a keresők útjára kell vezetnünk.





 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
Rudolf Steiner: Az élményekkel járó benyomások...
  2015-03-03 09:32:30, kedd
 
 






Az élményekkel járó benyomások lassanként eltűnnek emlékezetünkből, de nem tűnnek el gyümölcseik. Nem emlékezünk már összes gyermekkori élményünkre, amikor írni és olvasni tanultunk. Nem tudnánk azonban írni és olvasni, ha ezeket az élményeket nem éltük volna át, és ha eredményük képességek formájában nem maradt volna meg.

-Rudolf Steiner-





 
 
0 komment , kategória:  Rudolf Steiner  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 438 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1619
  • e Hét: 5179
  • e Hónap: 12652
  • e Év: 129898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.