Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Jane BirkinÚjKépei,életrajza
  2010-11-16 21:58:53, kedd
 
 


Link

Jane Mallory Birkin 1946. december 14-én született / jelenleg 62 éves/. (London, Brit származású) az 1960-as évek vége óta Franciaországban élő színész- és énekesnő
Jane Birkin, David Birkin tengerészkapitány, a brit haditengerészet főtisztjének és Judy Campbell színésznőnek lánya.
Bátyja Andrew Birkin színész és filmrendező, akivel együtt játszott - A kalóznő címû filmjében.
Apja II. világháborús hős: éjszakánként a Szabad Francia Erők tagjait szállítva Anglia és Normandia között segítette a francia ellenállást, valamint különféle felderítő akciókban vett részt.

Jane Birkin háromszor ment férjhez: először John Barry zeneszerző felesége volt, majd Serge Gainsbourg zeneszerző-énekesé, és végül Jacques Doillon filmrendezőé; mindhárom házasságából egy-egy lánya született: Kate, Charlotte és Lou.

Birkin a '60-as évek lüktető Londonjában tûnt fel, első figyelemre méltó alakítását a Nagyítás címû filmben kapta 1966-ban.
1968-ban érkezett Párizsba, a Slogan szereplőválogatására, s noha akkor még nem beszélt franciául, megkapta a női főszerepet. Ekkor találkozott Serge Gainsbourg-gal, aki a menedzsere lett: Serge repítette 1968-ban a slágerlisták élére, az eredetileg Brigitte Bardot részére írt, Je t'aime... moi non plus (Szeretlek, én már nem - hazánkban többnyire csak Je t'aime-ként ismert) dalt előadó ördögi duett nőtagjaként.
A szexuális szabadosság jegyében fogant felvétel botrányt kavart, az olasz, svéd, spanyol, valamint brit (és persze a volt szocialista országok) rádióállomásain le is tiltották, azonban a lázadó ifjúság körében sikert aratott. Ez a siker vezette fel az 1969-ben készült a Serge Gainsbourg - Jane Birkin albumot. Az énekesnő gyerekes, fátyolos, időnként zihálónak tûnő hangja, angolos akcentusa azonnal felismerhetővé tette.

Gainsbourg és Birkin 1969-ben kötött házasságot. Az elkövetkező tíz évben mindketten rengeteget forgattak, de Gainsbourg és Birkin sokat szerepelt együtt a médiában is: egyfajta ,,francia Joko - Ono páros" lettek.
Tizenkét év együttlét után, Birkin nem bírta elviselni Gainsbourg züllését, ezért 1980-ban elhagyta őt.

Ekkor ismerkedett össze Jacques Doillon filmrendezővel, akihez feleségül ment.
A filmmûvészetben elismert, azonban komikaként beskatulyázott színésznő e
találkozás és közös filmjük, a Tékozló lány forgatását követően a mûvészfilmek felé fordult. Negyedszázaddal később, 2006 márciusában ezt így kommentálta: ;Ez volt az első alkalom, hogy egy intellektuálisnak mondott filmet forgató személy rám gondolt. Jacques Doillon olyan filmrendező volt, aki nem ruháim nélkül érdeklődött irántam. Azt mondta nekem: »nyakig begombolva akarom magát, tudni akarom, mi történik a fejében, és azt akarom, hogy idegrohamot okozzon.« Megcsináltam hát a Tékozló lányt, és amíg azelőtt népszerû, de üresfejû sztár voltam, ettől kezdve komoly színésznőként tekintettek rám Franciaországban, és olyan filmrendezők kerestek meg, mint Jacques Rivette, Agnès Varda vagy Jean-Luc Godard.
Színészi és előadói tevékenységének elismeréseként megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát, Franciaországban pedig a Nemzeti Érdemrend lovagja kitüntető címet.
Jane Birkin inspirálta a Hermès párizsi divatház népszerû Birkin Bag bőr retiküljét

1991. márciusában Jane Birkin néhány nap leforgása alatt vesztette el volt férjét, Serge Gainsbourg-ot (március 2.) és apját, David Birkint (március 7.), aki 78 éves volt, mindkettőjük temetésére ugyanaznap került sor.


Első férje John Barry volt, tőle született első kislánya, a ma fotógráfus Kate Barry, majd hozzáment a
híres énekes-filmrendezőhöz Serge Gainsbourghoz. Ebből a házasságból született Charlotte Gainsbourg francia színész- és énekesnő (Az Ő életére mai napig kihat szeretett édesapja halála, aki a tenyerén hordozta !) . (Charlotte egyébként személyesen szívem csücske, Nicolas Cage-gel együtt.)
Jane Birkin végül nem maradt egyedül, hozzáment Jaquis Doillonhoz, tőle született legfiatalabb szintén
tehetséges színésznő- és modell lánya; Lou Doillon.
Úgy tűnik Jane génjeiben hordozta, s adta tovább tehetségét, szépségét lányainak!
Ők egy összetartó sztárfamília.:)



Link

 
 
0 komment , kategória:  {Jane Mallori Birkin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 682
  • e Hét: 2202
  • e Hónap: 6580
  • e Év: 45070
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.