Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
Esik a hó
  2023-12-12 04:53:16, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Megyek vásárolni
  2023-11-25 07:08:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Kislány cicával
  2023-11-21 13:39:32, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Válogatós
  2022-09-08 04:39:31, csütörtök
 
  A gyerekek többsége válogat az ételek között, de ennek is megvan a maga oka. Sok ételt még csak nem is kóstoltak, így nem tudják, hogy az ízlik- e nekik. Sokszor könnyebb dacosnak lenni és mindre azt mondani, hogy nem kérem. Persze akaratos felnőttek is léteznek, de ha egy felnőtt ember válogatós, annak sok oka lehet, akár még betegség is okozhatja.

Ha valaki gyakran válogat az ételek terén, ez a természetes öregedési folyamat része is lehet, hiszen ahogy öregszünk, úgy változik az ízérzékelésünk is. Azonban betegség is állhat a háttérben, mint például cukorbetegség, Alzheimer-kór vagy demencia.

Az ízérzékelést az ízlelőbimbók biztosítják és a génjeinkbe van kódolva. Az ember hosszú évezredeken keresztül megtanulta, hogy az édes dolgok kellemesek, míg a keserű dolgoktól jobb tartózkodni. Már az ősember is tudta, hogy a keserű növények általában mérgezőek, talán ez az oka, hogy napjainkban sem vagyunk annyira odáig a keserű ízű táplálékokért.

Miért változik meg az öregedéssel az ízérzékelésünk?

Ahogy öregszünk, úgy változnak az ízlelőbimbók is, hiszen csökken a méretük és a számuk is. Ez lehet az oka annak, hogy a korral egyre kevesebbféle ételt és italt kívánunk, sokan ezért sem kedvelik idősebb korukban a gyümölcsöket vagy az édességeket. Amely étel örömet okozott régen, nem biztos, hogy idősebb korban is ezt az élményt nyújtja. Olyan is előfordul, hogy egy elkészült ételt egy idős ember még más fűszerekkel is utánízesít, mert nem érzi rendesen az ízeket.

A megváltozott ízérzékelés hátterében valamilyen betegség is állhat. Az egyik ilyen betegség a cukorbetegség. Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a vércukorszint nagyon magas marad, azaz magától nem stabilizálódik. A cukorbetegség a túl sok édesség, desszert, süteményfogyasztás miatt is kialakulhat. Mivel egy cukorbeteg személy sem feltétlenül érez ízeket, így egyre több és több édességre van szüksége.

Az étkezési szokások változása, az ízérzékelés megváltozása a demens betegeknél is rendkívül gyakori. A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél még azelőtt változhat a szag- és ízérzékelés, mielőtt a mozgással gondok lennének. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél nagyobb az esély a Parkinson-kór kialakulására, akik a szag- és ízérzékelésüket is elveszítették. Azoknál, akik csak az egyiket, nem feltétlenül alakul ki a betegség.





 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Fontos mondatok
  2021-12-27 07:40:42, hétfő
 
  Ha nem tudod, mit tegyél, ha a gyerek nem hallgat rád, ez a 20 pozitív mondat a segítségedre lehet:

1. Mire is kell emlékezned?
Ne azt mondd: ,,Légy óvatos!". Mondd inkább azt: ,,Mire is kell emlékezned, amikor a parkban játszol?", vagy ,,Kérlek, mozogj lassan, mint egy teknős, amikor a mászóka tetején vagy".

Magyarázat: A gyerekek gyakran figyelmen kívül hagyják, ha ugyanazt mondogatjuk nekik újra meg újra. Ehelyett próbáljunk meg inkább a kritikus gondolkodási készségükre hatni, és ösztönözzük őket arra, hogy óvatosak legyenek. Tegyük egyértelművé a számukra, mit akarunk pontosan.

2. Kérlek, beszélj halkabban.
Ne azt mondd: ,,Ne ordíts!", vagy ,,Légy csendben!". Mondd inkább azt: ,,Kérlek, beszélj halkabban." (ezt mondjuk suttogva), vagy ,,Szeretem, ahogy énekelsz, és arra van szükségem, hogy ezt kint folytasd."

Magyarázat: Egyes gyerekek természetüktől fogva hangosabbak, zajosabbak, mint mások. Ha nem tudnak halkan beszélni, mutasd meg nekik, hol játszhatnak hangosan, és használd a suttogás erejét. Ha könnyed érintéssel és szemkontaktussal párosul, a suttogás rendkívül hatékony módszer lehet arra, hogy a gyerekek meghallgassanak minket.

3. Egyedül szeretnéd megoldani, vagy szeretnéd, hogy segítsek?
Ne így mondd: ,,Már harmadjára kérlek, hogy csináld meg!". Mondd inkább ezt: ,,Itt az ideje, hogy elinduljunk. Egyedül akarod felhúzni a cipődet, vagy szeretnéd, hogy segítsek?", vagy: ,,Szeretnél egyedül beülni az autóba, vagy segítsek neked?".

Magyarázat: A legtöbb gyerek nagyon jól reagál a bizalomra. Adj nekik választási lehetőséget, és a kritikus gondolkodásuk felülmúlja a késztetést, hogy ellenszegüljenek.

4. Mit tanultál ebből a hibából?
Ne azt mondd: ,,Szégyelld magad!", vagy ,,Ezt tudnod kellett volna!". Mondd inkább ezt: ,,Mit tanultál ebből a hibából?", vagy ,,Mit tanultál, és mit kell legközelebb másképp tenned, hogy ne kerülj bajba az iskolában?".

Magyarázat: Összpontosíts arra, hogy motivációval szolgálj a jövőbeli viselkedéshez, így sokkal jobb eredményeket érhetsz el.

5. Kérlek...
Ahelyett, hogy azt mondanád: ,,Nem!", vagy ,,Hagyd abba!", mondd inkább azt: ,,Kérlek... Például: ,,Kérlek, simogasd óvatosan azt a kutyát", vagy ,,Kérlek, tedd el a cipődet a szekrénybe".

Magyarázat: Vajon a pincéreknek vagy a barátainknak is azt mondjuk el, mi az, amit NEM akarunk? Ugye, hogy nem? Sehol nem szolgálnának ki, ha azt mondanánk: ,,Nem tejes kávét kérek", vagy ,,Nem a csirkét kérem". Próbáld megfogalmazni, mi az, amit szeretnél.

6. Most gepárdok vagyunk, ezért gyorsan kell mozognunk!
Ne úgy mondd: ,,Igyekezz!", vagy ,,Elkésünk!". Mondd inkább ezt: ,,Versenyezzünk! Lássuk, milyen gyorsan tudunk mozogni!".

Magyarázat: Azért néha hagyjuk, hogy úgy mozogjon, mint egy teknős. Mindannyiunknak jól jöhet, ha egy kicsit lelassítunk, és nem rohanunk úgy minden reggel.

7. Most szeretnél elindulni, vagy 10 perc múlva?
Ne úgy mondd: ,,Ideje elindulni". Mondd inkább ezt: ,,Akarod, hogy most induljunk, vagy inkább játszanál még 10 percet, és akkor menjünk?".

Magyarázat: A gyerekek szeretnek felelni a saját sorsukért. Ez a módszer egy kis proaktivitást igényel, de nagyon jól működik. Adj nekik választási lehetőséget, és sokkal jobban reagálnak majd, amikor azt mondod: ,,Letelt a 10 perc, itt az ideje elindulni".

8. Adjuk ezt hozzá a születésnapi kívánságlistádhoz.
Ne azt mondd: ,,Nem tudjuk megengedni magunknak", vagy ,,Megmondtam, hogy nem veszünk játékot!". Mondd inkább ezt: ,,Nem tudom most megvenni neked, de szeretnéd, hogy hozzáadjuk a születésnapi kívánságlistádhoz?".

Magyarázat: Az az igazság, hogy valószínűleg meg tudnánk engedni magunknak azt a játékot, de nem akarjuk megvenni. Aztán ugyanannyi pénzt mégis elköltünk például kávéra. Ahelyett, hogy a pénzhiányt okolnánk, jobban tesszük, ha segítünk a gyereknek megoldásokat találni, hogy is kaphatná meg azt, amire vágyott.

9. Állj meg, vegyél levegőt, és mondd el, mit szeretnél.
Ne azt mondd: ,,Hagyd abba a hisztit!". Mondd inkább azt: ,,Álljunk meg, vegyünk mély levegőt mind a ketten, és most próbáld meg elmondani újra, mit szeretnél".

Magyarázat: Ismételd ezt meg nyugodtan, és tanítsd meg, hogy szabályozza a légzését, míg végül magától is képes lesz megnyugodni, és úgy elmondani, mit szeretne.

10. ,,Tiszteld önmagadat és másokat is."
Ne azt mondd: ,,Légy jó!". Mondd inkább azt: ,,Ne felejtsd el, hogy tisztelned kell magadat és másokat is, amikor ma a trambulinon játszol".

Magyarázat: Fogalmazz egyértelműen és pontosan, a gyerekek nem jegyzik meg jól az általános magyarázatokat. Pontosan azt mondd el neki, amit szeretnél, és hangsúlyozd a legfontosabbakat.

11. Használd a tehetségedet, hogy csapatban dolgozz.
Ne azt mondd: ,,Ne játszd a főnököt!", vagy ,,Senki nem akar majd veled játszani, ha így viselkedsz!". Mondd inkább azt: ,,Nagyon jó vezető vagy! De ne felejtsd el, hogy arra használd a tehetségedet, hogy csapatban dolgozz. Tegyél fel kérdéseket a barátaidnak, ahelyett, hogy megmondanád nekik, mit tegyenek, engedd, hogy ők is vezetők legyenek".

Magyarázat: Sok gyereknek, aki született vezető, azt mondják, hogy játssza a főnököt, és ezért senki sem akar majd a barátja lenni. Jobb, ha inkább tanácsot adsz neki, és megmutatod, hogy irányítanak az igazi vezetők, az integritásuk felhasználásával.

12. Azt szeretném, hogy...
Ne azt mondd: ,,Hagyd ezt abba!" vagy ,,Ezt nem így kell...". Mondd inkább azt: ,,Azt szeretném, hogy gyengéden simogasd azt a kutyust, ha így teszel, ő is jól viselkedik majd", vagy :" Szeretném, ha most lelassítanál, és úgy járnál, mint egy teknős, nem mint egy versenyló, mert most egy parkolóban vagyunk".

Magyarázat: Az ,,énnel" kezdődő mondatok sokkal jobban működnek a gyerekeknél, mint a felhívó, ,,te" kezdetű mondatok, és sokkal jobban együttműködnek, ha nem vádoljuk őket. Így rávezethetjük őket arra, amit akarunk.

13. Nem baj, ha sírsz.
Ne azt mondd: ,,Ne viselkedj úgy, mint egy kisbaba!", vagy: ,,Ne sírj!". Mondd inkább azt: ,,Rendben van, ha szomorú vagy, és itt vagyok, ha szükséged van rám. Tudom, hogy megtalálod a megoldást."

Magyarázat: Elképesztő, mennyire jól reagálnak a gyerekek, ha nem gyakorlunk rájuk nyomást, hogy megszabaduljanak bizonyos érzelmektől, és amikor nem akadályozzuk meg őket abban, hogy rosszul érezzék magukat. Tanítsd meg őket kezelni az érzéseiket, és tanítsd arra őket, hogy bízzanak önmagukban.

14. Hogy tudnál jobban vigyázni magadra?
Ne azt mondd: ,,Nem baj, majd elmúlik!", vagy ,,Miért veszel mindent úgy a szívedre?". Mondd inkább azt: ,,Rendben van, ha most így érzed magadat..." és ,,Mi segítene abban, hogy jobban érezd magad?".

Magyarázat: Nagyszerű dolog megmutatni a gyereknek a saját erejét. Azok a gyerekek, akik megtanulják nyugalommal kezelni az érzéseiket, amikor bajban vannak, nagyobb önbecsüléssel rendelkeznek, mint mások.

15. Megállok, veszek egy mély levegőt, és megvárom, hogy befejezd.
Ne azt mondd: ,,Hagyd, majd én megcsinálom!". Mondd inkább azt: ,,Úgy látom, hogy szükséged van egy kis időre. Megvárom, hogy befejezd".

Magyarázat: Sokszor nekünk, felnőtteknek kell egy kicsit megnyugodnunk. Lassíts le, és hagyd, hogy maga kösse be a cipőfűzőjét. A gyerekek arra emlékeztetnek bennünket, hogy jelen kell lennünk a pillanatban. Időnként csak el kell fogadnunk, ha a gyerek fordítva húzta fel a cipőt. A cél az, hogy hagyjuk, hadd próbálja meg, hibázzon, és tanuljon belőle, amíg végül megtanulja, hogy ne kelljen mindig tőlünk függenie.

16. Szeretlek, bármit teszel is.
Ne mondd azt: ,,Senki nem akar veled lenni, ha rossz vagy", és ,,Nem kapsz puszit, ha így viselkedsz". Mondd inkább azt: ,,Szeretlek, bárhogy is viselkedsz, de szeretném, ha legközelebb elkérnéd a játékot a testvéredtől, nem pedig kivennéd a kezéből".

Magyarázat: A feltétel nélküli szeretet a pozitív nevelés alapja, és a gyerekeknek tudniuk kell, hogy a szeretetünk nem a viselkedésüktől függ. Teljes szívünkből szeretjük őket, bármi is történjen.

Ha ezt az alapvető igazságot megértetjük a gyerekkel, akkor az motivációs tényezővé válik. Amikor az alapvető szükségleteik ki vannak elégítve, sokkal jobban viselkednek majd.

17. Nem egyezek bele abba, hogy...
Ne azt mondd: ,,Nem vagy elég nagy ehhez!" vagy ,,Túl kicsi vagy még ehhez!". Mondd inkább azt: ,,Nem szeretném, ha azon a téglafalon sétálnál, mert félek, hogy leesel, és megütöd magad".

Magyarázat: Amikor vállaljuk a saját aggodalmainkat és félelmeinket, a gyerekek jobban tisztelik azokat. A gyerek gyakran úgy érzi, már elég nagy hozzá, hogy biciklizzen, kerítésre másszon, vagy nehéz palackokat cipeljen... de mi még nem állunk rá készen, hogy vállaljuk a kockázatot.

18. Érdekel, és várom, hogy eldöntsd.
Ne azt mondd: ,,Nem érdekel!". Mondd inkább azt: ,,Tudod mit? Válassz inkább te, örülnék neki, ha segítenél".

Magyarázat: Ha egy dolog valóban nem olyan fontos a számunka, akkor ez lehet a tökéletes pillanat, hogy hagyjuk a gyereket, hadd döntsön ő. A jó vezetők jó hallgatók is, tehát bölcs döntés a gyerekeket megtanítani döntéshozatalra.

19. Hiszek benned, és azért vagyok itt, hogy segítsek.
Ne azt mondd: ,,Majd én megoldom!" vagy ,,Mindent nekem kell megcsinálnom helyetted?". Hagyj fel a megmentő szereppel, és légy inkább empatikus: ,,Látom, hogy ez nehéz neked, de hiszek benned. Itt vagyok, ha szükséged van a segítségemre".

Magyarázat: Fontos, hogy szülőként felkészítsük a gyerekeket a sikerre, megtanítsuk nekik, hogy képesek gondoskodni magukról, meg tudják oldani a problémáikat, és bízhatnak a képességeikben. Ahhoz, hogy támogassuk, és ne megmentsük őket, sok türelemre van szükségünk, de így építhetjük az önbecsülésüket és a belső motivációjukat a legjobb módon.

20. Hogy érzed magad?
Ne azt mondd: ,,Nyugodj meg, nem kell olyan idegesnek lenni!". Mondd inkább azt: ,,Látom, hogy mérges vagy. Mi a baj?".

Magyarázat: A pozitív nevelés fontos része, hogy segítsünk a gyereknek azonosítani és kommunikálni az érzéseit. Ha a gyerek megérti a saját érzéseit, és képes kommunikálni azokat, ahelyett, hogy tagadná azokat, és megpróbálna megszabadulni tőlük, akkor a viselkedése is sokat javul.





 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Cseresznye fülbevaló
  2021-01-27 16:13:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Álmos
  2021-01-27 06:58:59, szerda
 
  A pszichológusok figyelmeztetnek: ha feláldozod magadat a gyerekeidért, elveszíted a tiszteletüket
Természetes, hogy minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerek ne szenvedjen hiányt semmiben. De vannak olyan szülők, akik teljes mértékben feláldozzák magukat a gyerekük érdekében. A szakemberek szerint azonban ez nagy hiba, mert így megtörténhet, hogy elveszítik a gyerekeik tiszteletét - olvasható a twice.hu oldalán.

Ne szolgáld ki mindenben a gyerekeidet
A szakértők szerint az a legnagyobb hiba, ha a szülők megalázkodnak a gyerekeik előtt és kiszolgálják minden igényüket. Ha mindent megengedsz nekik, lassan elveszíted a neked kijáró tiszteletet - írja a twice.hu.

Nem normális, ha az életed szülőként csak abból áll, hogy a gyerekeid vágyaira és problémáira koncentrálsz, ahogy az sem, ha mindent megoldasz helyettük. A szakértők szerint az igazán boldog szülő képes arra, hogy időnként kimozduljon otthonról a barátaival, anélkül, hogy bűntudatot érezne amiatt, hogy otthon hagyta a gyerekét.

Ugyanakkor azzal sem teszünk jót, ha folyton azt ismételgetjük a gyereknek, hogy tanulnia kell. Elég, ha egyszer elmagyarázzuk neki. Csak akkor válhat felelősségteljes felnőtté, ha elsajátítjuk ezt a hozzáállást, és elkerülünk bizonyos gyakran elkövetett hibákat.

A gyerekek mindent megkapnak, amit csak akarnak, amikor akarják
Azzal, hogy folyamatosan háttérbe szorítjuk a saját igényeinket, a jövőre nézve csak ártunk a gyereknek. Boldoggá akarjuk tenni a gyerekeinket, de ezzel sajnos, csak a jelen pillanatban tesszük őket boldoggá, hosszú távon csak boldogtalanságot okozunk nekik.

Ha elhanyagoljuk a saját igényeinket, kénytelenek vagyunk stressz hatása alatt helyt állni. Mindeközben azonban a gyerekeink fokozatosan képtelenné válnak rá, hogy akár a legkisebb mértékű stresszel is megbirkózzanak, ami pedig a jövőben hatalmas akadályt jelent majd a számukra.

Gondoljunk csak bele, hányszor látunk követelőző, hisztis gyerekeket a bevásárlóközpontokban, éttermekben, játékboltokban, akik képtelenek elfogadni a nemleges választ, mert a szüleik ahhoz szoktatták őket, hogy mindent azonnal megkaphatnak.

Állandóan szórakoztatjuk őket
Létrehoztunk a gyerekeink számára egy mesterséges világot, amiben nem létezik az unalom. Amint úgy látjuk, hogy a gyereknek nincs mivel foglalkoznia, rohanunk, hogy szórakoztassuk, mert úgy érezzük, ha nem így tennénk, szülői kötelességünket mulasztanánk el.

Közben pedig két, teljesen különböző világban élünk: ők a saját kis világukban, ami csupa játék és szórakozás, mi pedig a munka világában.

Miért ne segítenének a gyerekek a házimunkában? Miért ne pakolnák el maguk után a játékaikat? Ezek egyszerű, repetitív feladatok, amik arra edzik az agyat, hogy az unalmas munka mellett is gondolkodni tudjon. Erre a képességre pedig majd az iskolában is szükségük lesz.

Hagyjuk, hogy a gyerekek irányítsák a világot
Milyen gyakran halljuk ezt a felnőttektől: Mióta hagyjuk, hogy a gyerekek döntsék el, hogy neveljük őket? Nos, ha hagyjuk nekik, hogy folyton az legyen, amit ők akarnak, pontosan ezt tesszük. Ha egy gyerek folyton azt ehet, amit csak akar, nem is enne egyebet, mint sajtos makarónit és érdességeket. Ha tehetné, folyton csak tévét nézne, a tableten játszana, és soha nem feküdne le aludni.

De azzal nem segítünk a gyereknek, ha mindig azt adjuk meg neki, amit akar, nem pedig azt, amire valójában szüksége van. Megfelelő táplálkozás és pihentető alvás nélkül a gyerekek fáradtan, nyűgösen érkeznek az iskolába, és nem tudnak odafigyelni az órán.

Ezzel a módszerrel rossz üzenetet közvetítünk feléjük. Ebből azt tanulják, hogy bármit megtehetnek, amit csak akarnak, és amihez nincs kedvük, azt egyszerűen nem kell megtenniük. Fogalmuk sem lesz arról, mit jelent az, hogy valamit ,,meg kell tenni", ,,el kell végezni".

Pedig ahhoz, hogy elérjünk bizonyos dolgokat az életben, néha muszáj olyan dolgokkal is foglalkoznunk, amikkel nem akarunk, nem tehetjük folyton csak azt, amihez kedvünk van.

Ha valaki egyetemet akar végezni, annak tanulnia kell, ha pedig focista szeretne lenni, akkor minden nap edzenie kell.

Lehet, hogy a gyerekeink tudják, mit akarnak, de nehezükre esik megtenni azt, ami szükséges, ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt. Így aztán vágyaik beteljesületlenek maradnak, és ettől frusztráltak lesznek.

Forrás: twice.hu





 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Ajándék Istentől
  2021-01-25 16:24:31, hétfő
 
  Szent-Györgyi Albert - Ima a gyermekekért

Uram, mentsd meg a gyermekeinket.
Mentsd meg értelmüket, hogy
romlottságunk ne rontsa meg őket.
.
Mentsd meg életüket, hogy fegyverek,
melyeket mások ellen kovácsolunk,
ne őket pusztítsák,
.
hogy jobbak lehessenek szüleiknél,
hogy építhessék önnön világukat,
a szépség, tisztesség, összhang, jóakarat

és méltányosság világát,
melyet a béke és a szeretet kormányoz.
Mindörökké.





 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Ajtóban
  2021-01-19 07:06:11, kedd
 
  Minden gyermeknek megvan a maga igazsága
csak meg kell hallgatni





 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
Kék szemű
  2021-01-01 09:47:52, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 1.  
     1/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34510 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1268
  • e Hét: 4080
  • e Hónap: 20761
  • e Év: 129405
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.