Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
Szilva
  2022-04-09 21:18:24, szombat
 
  A Szilva

A szilva az egyik leggyakoribb gyümölcsünk, rendkívül változatos fajtái vannak, és általában nem igényel sok gondozást a termesztése. Ezt jelzi az is,... hogy nagyon sok vadon termő szilvafát találhatunk az erdőkben, de akár a lakott területek, lakótelepek zöldövezeteiben is.

Európában Magyarország a negyedik legnagyobb szilvatermelő ország Románia, Németország és Bulgária után. Hazánkban a gyümölcsfák egynegyede szilvafa. A szilva iránti vonzalmunkat számos helységnév (pl. Szilvásvárad, Szilvásszentmárton), népdal (pl. ,,Hull a szilva a fáról"), vagy családnév (pl. Szilvási) is tükrözi. A statisztikák alapján évente kb. 7 kg szilvát fogyasztunk cl fejenként, ami nem mondható túl nagy mennyiségnek ahhoz képest, hogy milyen bőséges a hazai kínálat. Csak a színük alapján kék, zöld, sárga, vörös és lila csoportra oszthatóak a gyümölcs fajtái, ez is jelzi rendkívüli változatosságukat. A kék, a vörös és a sárga szilvákat kevésbé értékesnek tartják, mivel magasabb a savtartalmuk, így ezekből kisebb mennyiség fogyasztása javasolt.

A szilva rendkívül gazdag káliumban és vasban, emellett bőségesen található benne A- és E-vitamin, valamint rostanyag. Aszalással, lekvár- készítéssel ezek az értékes alkotórészek még inkább bekoncentrálódnak, így pl. 100 g aszalt szilva, több mint 750 mg káliumot tartalmaz. Gazdag hatóanyagtartalmának megfelelően a szilva jelentős gyógyhatásokkal rendelkezik.

Antioxidáns hatás:
A szilva az antioxidáns vegyületek bőséges tárházát (fenolos vegyületek, lignánok, bipirrol vegyületek, fiavonoidok, A-, C- és E-vitamin) tartalmazza, melyek a szervezetet károsító ún. szabad gyökök hatástalanításában fontos szerepet játszanak, s ezáltal védelmet nyújthatnak az érfalkárosodással vagy akár a daganatos betegségek kialakulásával szemben. Különösen sok antioxidánst tartalmaznak a sárga színű szilvafajták.

Hashajtó hatás:
A szilva közismert ellenszere a székrekedésnek. Régóta használt módszer a szilvalekvár vagy aszalt szilva evése szorulásos panaszok esetén, valamint az is széles körben tudott, hogy a szilva és a tej együttes fogyasztása komoly hasmenést okozhat.

A gyümölcs hashajtó hatása több úton megy végbe. Egyrészt viszonylag magas a rosttartalma, mely a székletben vizet köt meg, és így lazítja az állagát. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a szűrt szilvalé is hashajtó, pedig a szűréssel valamennyi rostanyagot eltávolítanak belőle. A vizsgálatok kimutatták, hogy a~szilvában található cukor, elsősorban magas gyümölcscukor és szorbit tartalma felelős a hashajtó hatásért. Ebből adódik a tejjel adott nagyon erős hatás, hiszen a tejben lévő tejcukornak is lehet szék- letürítést gyorsító képessége. Emellett a szilvában olyan fenolos vegyületek (klorogénsav, neoklorogénsav) is találhatóak, melyek szintén fokozzák a belek működését. Ezek alapján nem kell csodálkozni, hogy a szilvát évszázadok óta használjuk a székrekedés kezelésre.

Szív- és érrendszeri hatások:
A gyümölcs antioxidáns hatása révén védi az érfalakat a károsító hatásokkal szemben, magas káliumtartalma pedig kedvezően befolyásolja a keringést, különösen a vérnyomás tekintetében. Ismert, hogy a magas vérnyomás egyik fő oka az, hogy túl sok sót (nátrium-klorid) fogyasztunk. Ennek ellensúlyozására éppen a káliumsók alkalmasak. így a magas vérnyomás megelőzésében, de kezelésében is jó eredményt érhetünk el a szilva rendszeres fogyasztásával. Emellett rosttartalma révén csökkenti a bélből a koleszterin felszívódását is, ennek következtében a szilva rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkenéséhez vezethet.

Csontritkulás elleni hatás:
A csontritkulás kialakulásában számos tényező vesz részt, ezek közül az egyik a bór hiánya. A bór viszonylag ritkán fordul elő az élelmiszerekben, azonban a szilva rendkívül gazdagon tartalmazza, főleg aszalást követően. 10 dkg aszalt szilvában megtalálható a napi bórszükségletünk (2-3 mg), így az aszalt gyümölcs rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink egészségéért is.

Vércukorcsökkentő hatás:
A szilvában található fenolos anyagok, valamint a rostok a hashajtó hatáson kívül késleltetik a szőlőcukor felszívódását a bélből, ezáltal elnyújtják annak bejutását a vérbe. Ennek következtében a szervezet cukorterhelése sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, a hasnyálmirigy inzulin elválasztása kímélőbb és gazdaságosabb lesz. Ehhez járul még az a tény, hogy a gyümölcsben levő nagy mennyiségű szorbit és gyümölcscukor úgy szolgáltat energiát a szervezetnek, hogy egyáltalán nem használ inzulint. E hatás előnyös mind a cukorbetegség megelőzésében, mind pedig a már kialakult cukorbetegség kezelésében.

Népgyógyászati felhasználás:
A népgyógyászatban a szilvát több betegségre alkalmazzák. Többek között veseműködés serkentőként, belső vérzések csillapítójaként, valamint májbetegségek ellen használják.

Gyuri bácsitól, a füvesembertől megtudtuk, hogy egy magyar kutatócsoport székelyek és csángók lakta vidékeken vizsgálta, hogy ott mit használnak rákbetegségek kialakulása ellen. Nem kis meglepetést okozott, hogy a (hozzáadott cukor nélküli) szilvalekvár az egyik legelterjedtebb alapanyag az ilyenfajta elváltozások kezelésére. Bebizonyosodott, hogy a here- és a mellrák, illetve a vastagbéldaganat ellen is hatásos az édesség, leginkább a benne található magas számú antioxidáns miatt.

A szerkesztő, vagyis jómagam ajánlom, hogy időnként, mikor hozzájutunk némi szilvához, és dézsmálni kezdjük, törjük fel egy-két szilva magját, és azt is (jól megrágva) fogyasszuk el a gyümölcsével együtt. Nem kell az összes szilvamagot megenni, csak egyet-kettőt. A benne lévő hatóanyagok, drogok kis mértékben jótékony hatással vannak a szervezetre. A régiségben a porrá őrölt érett szilva magjából fogyasztottak a magas vérnyomásban szenvedők.

Néhány rég feledésbe merült régi Magyar ellenálló szilvafajta:
- Besztercei szilva
- Boldogasszony szilvája
- Duránci szilva
- Nyári aszaló szilva
- Sárga szilva
- Veres szilva
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Gyógyító méz: melyik fajta mire jó?
  2019-09-24 13:00:59, kedd
 
  A méz egészségünkre gyakorolt kiváló hatását már nem kell ecsetelni: a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló. Jó, ha tudjuk, hogy az egyes mézfajták hatóanyaga eltér egymástól. Milyen panaszra milyen mézet fogyasszunk?

A méz jótékony hatása a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhető.

A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk. Csokorba szedtük a leggyakoribb betegségekre ajánlható mézeket.

Megfázás:
Bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek. Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot, az akácméz és a repceméz a fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

Immunerősítés:
Magas vitamintartalma miatt az akácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasolt immunerősítésre.

Érzékeny gyomor:
A repceméz a legjobb. Ha az valamiért nem kívánatos, akácmézzel is próbálkozhatunk, de napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorral fogyasztani.

Csontproblémák:
Egyértelműen az akácméz van a legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálciumtartalma miatt.

Vérszegénység:
Magas vastartalma miatt az akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

Férfiproblémák :
(prosztata, vizelési nehézségek): a napraforgóméz támogatja leghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.

Horzsolás, sebek:
A jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsolt sebek külsőleges kezelésére (a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).

Méregtelenítés:
Kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre.

Antioxidáns-kúra:
Magas E-vitamin-tartalma miatt a napraforgóméz a leginkább javasolt.

Általános egészségmegőrzés:
A sokféle nektár hasznos beltartalmi értékét ötvöző vegyes virágméz kitűnő választás.
biobodyy.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Sárgabarack a vitaminbomba
  2018-06-09 10:25:01, szombat
 
  A nyárral együtt a barackszezon is megérkezett, és egyre több helyen lehet kapni friss, érett gyümölcsöt. Érdemes belőle bőven fogyasztani, mert nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.

Az antioxidánsok hatása
A sárgabarackban található antioxidánsok segítenek a szervezetnek megküzdeni a környezeti toxinok és a napsugárzás káros hatásaival, és a szem egészségére is jó hatással vannak. Utóbbi annak köszönhető, hogy a gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely serkenti a szem vérkeringését, ezáltal segít meggátolni a makuladegenerációt.



Jót tesz a szívnek
Sok benne a C-vitamin, kutatások szerint pedig azok az emberek, akik sok C-vitaminban dús ételt esznek, kevésbé hajlamosak a szívbetegségre. Magas rosttartalma pedig segít eltávolítani a felesleges koleszterint, ami az artériák egészségére gyakorol jótékony hatást.

Hidratál
A sárgabarack káliumtartalma segít a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában egyaránt. Tíz dekagramm sárgabarack tartalmazza a napi káliumszükségletünk egytizedét.



Puha arcbőr
A barackból és barackmagból készült szépségápolási termékek régóta népszerűek, mivel a gyümölcs rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely értékes a bőr számára. Törjünk péppé két kisebb szem barackot, majd keverjük össze egy kevés natúr joghurttal, de egy pár csepp olívaolajat is tehetünk bele, úgy még jobban táplálja a bőrt. Kenjünk az arcunkra és a nyakunkra, majd tíz perc után langyos vízzel mossuk le - puha és ragyogó lesz tőle az arcbőr.

Támogatja az emésztést
A sárgabarackban nagy mennyiségű pektin van, márpedig ez a rostféle segít abban, hogy az elfogyasztott étel gond nélkül haladjon át az emésztőrendszeren, ezáltal csökkentve a székrekedés kockázatát.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A banán jótékony hatásai
  2018-05-10 08:58:26, csütörtök
 
  A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben hozzájuthatunk.

A banán egészségügyi előnyei:
Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.



A legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.

A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.

Káliumtartalma a csontjainkat is védi.

Segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.

Antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.

Stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.


Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.

Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.

A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyag-felszívódást.

Rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyag-felszívódást.
A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, és amely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.

A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.

Végül a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Miért olyan egészséges az eper? Bemutatjuk
  2018-04-28 11:10:48, szombat
 
  A friss epernek nincs párja: az íze kellemes, édes és frissítő, az illata semmivel össze nem hasonlítható, ráadásul ebben a gyümölcsben olyan tápanyagok találhatóak, melyek rendkívül egészségessé teszik.

Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni. Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.



Az eper gazdag antioxidánsokban, elsőrangú C-vitamin-forrás, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz ellagitanninok és antocianinok formájában (ez utóbbiak felelnek az eper gazdag mélyvörös színéért).

Persze az epret nem csak azért érdemes beilleszteni a mindennapi egészséges étrendünkbe, mert egészséges, tápláló és finom, hanem azért is, mert kimondottan kalóriaszegény: kb. 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, így ideális választás fogyókúrázóknak.

Kismamáknak is érdemes gyakran epret enni, mert foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját.

Az eper hatásai
Tekintettel arra, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, az eper elsősorban a következő területeken fejti ki jótékony hatásait:

szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése
egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)

Az eper védi a szív- és érrendszert
Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre, ami már csak azért is fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel az oxidatív stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól.

Mint már említettem, az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat. Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz! Sőt, a táplálkozási szakértők - a málna és a szőlő után - az epret tartják a legjobb mangánforrásnak (a mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező, kulcsfontosságú ásvány).



Az eper és a vércukorszint
A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát. Azonban a vizsgálatok szerint a hangsúly a rendszerességen van, mivel az alkalomszerű eperfogyasztás nem elegendő a vércukorszint tartós csökkentéséhez (ehhez legalább heti 2-3 alkalommal érdemes epret fogyasztanunk).

Külön figyelmet érdemel az eper- és a kristálycukor-fogyasztás közti kapcsolat, illetve ezek vércukorszintre gyakorolt hatása. Ahogy azt talán mindenki sejti, a túlzott mértékű cukorfogyasztás (napi 5-6 teáskanál) nem kívánt mértékben emeli meg a vércukorszintet.

Ellenben meglepő vagy sem, de a kutatók szerint a cukorral fogyasztott eper ezt a vércukorszint-emelkedést mérhető módon képes csökkenteni. Az egyik vizsgálatban legalábbis kb. 15 dkg friss eper kimutathatóan csökkentette a kísérletben résztvevő személyek kristálycukor-fogyasztás miatt megnőtt vércukorszintjét.

A kutatók feltételezik, hogy valószínűleg az eperben található polifenolok váltják ki a szervezetben a fenti vércukorcsökkentő reakciót. Az egyik ilyen polifenol, az ellagitannin ugyanis gátolja az alfa-amiláz enzimek aktivitását. Ez utóbbi enzimek felelősek az amilóztartalmú keményítők egyszerű cukorrá (egyszerű szénhidráttá) alakításáért, így kevesebb egyszerű cukor jut be a váráramba, ha az alfa-amiláz enzim aktivitása csökken.

Az eper és a rák elleni védelem
A krónikus gyulladás, a túlzott oxidatív stressz és a szervezet védelmét garantáló antioxidánsok hiánya elsődleges tényező a rák kialakulásában. Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel.

Bár az eperben található rákellenes hatóanyagok jellemzőit a kutatók jelenleg is vizsgálják, valószínűsíthető, hogy az egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek (kataláz és szuperoxid-dizmutáz) aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek (ciklo-oxigenáz) aktivitásának csökkentésére.

Bármi legyen is a fenti kedvező hatások oka, az orvostudomány jelenlegi állása szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulási kockázatát.

A vizsgálatok eredményei egyébként is bizakodásra adnak okot: az eperben található flavonoidok ugyanis olyan biokémiai reakciókat indítanak be, amelyek eredménye a rákos sejtek pusztulása, és végső soron a daganatok megszűnése (például a rákellenes hatású ellágsav képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, majd a kapcsolódás után azokat elpusztítani).

Az eper egyéb kedvező hatásai
Az eper kedvező hatásait vizsgáló kutatások legújabb területei közé tartoznak az öregedés és az öregedéssel kapcsolatos jellemzők. A kutatók szerint az eper védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését

A vizsgálatok szerint az eperben lévő antioxidánsok és fitonutriensek a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és a Crohn-féle betegség) kezelésében is hatékony szerepet játszanak.

Bár érdekes módon az eper viszonylag kis mennyiségben tartalmaz szalicilsavat (gyulladáscsökkentő vegyület, nagyon hasonló az aszpirinban lévő acetilszalicilsavhoz), egyes kutatók szerint részben ennek az eperben természetes módon előforduló vegyületnek köszönhető a fekélyes vastagbélgyulladásnál és a Crohn-betegségnél tapasztalható gyulladásos folyamatok érezhető csökkenése.

Az ízületi gyulladás és számos egyéb gyulladásos szembetegség (például makula degeneráció) szintén két olyan újabb terület, ahol a rendszeres eperfogyasztás kedvező egészségügyi hatásokkal jár. Bár az ez irányú kutatások jelenleg is folynak, valószínűsíthető, hogy az eperben található gyulladáscsökkentő fitonutriensek egyedülálló kombinációja magyarázza a fenti hatásokat.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Gránátalma: 4 ok, amiért érdemes enni
  2018-02-27 10:25:00, kedd
 
  Izgalmas ízű, dekoratív külsejű gyümölcs a gránátalma, mely érdekes alternatíva lehet a vitaminok pótlására. Emellett azonban még jócskán vannak előnyei.

Lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert
A gránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket.Védi a májat és a vesétA legújabb kutatások bizonyították, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.

Segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben


A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében - bizonyította több kutatás. A gyümölcs kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A szív- és érrendszert is védi
A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Az orrmelléküreg-gyulladás házi gyógymódjai
  2018-02-05 11:20:58, hétfő
 
  Náthával kezdődő orrmellék-gyulladást természetes gyógymódokkal is kezelhetjük. Ismerjük meg ezeket a módszereket!

Az orrmelléküreg-gyulladás otthoni kezelése
Az orrmelléküreg-gyulladás gyakori kísérője más felső légúti megbetegedésnek, influenzás fertőzésnek vagy allergiának. A betegség lehet heveny vagy idült lefolyású is.

Általános tudnivalók
Koponyánkban négy csontos melléküreg található: az arcüreg, a homloküreg, az ékcsonti üreg és a nyálkahártyákkal és finom szőrökkel bélelt orrmelléküregek. Az orrmelléküreg-gyulladás gyakran vírusos eredetű, és “közönséges" náthával kezdődik. Amikor a szőröcskék már nem képesek kiszállítani a nyákot, a nyálkahártya megduzzad és eltömődnek a kivezető nyílások.

A kifolyást anatómiai szűkületek is akadályozhatják. Emiatt a melléküregek nem szellőznek megfelelően, és a csírák a sűrűbbé váló nyákon tovább szaporodnak. Idült orrmelléküreg-gyulladásról akkor beszélünk, ha a gyulladás tartama 2-3 hónapra terjed. A kezeletlen heveny sinusitis gyakran idültté válik.



Orrmelléküreg-gyulladás tünetei
Nátha, sűrű sárgászöld köpet,lázés levertség. Erős fejfájás, lüktető arctáji fájdalom, olykor a fül, a fogak vagy az arcüreg területén is. Orvoshoz kell fordulnunk, ha három nap elteltével sem jelentkezik javulás, magas a láz: gyermekek esetében 39,5 °C felett, felnőttek esetében 39 °C feletti.


Természetes gyógymódok orrmelléküreg-gyulladásra
Naponta 3-szor egy nagy csésze tea a következőkből: vasfű, kamilla, borsmenta, kasvirág, kakukkfű
Időnként bodza-, hársfavirág- és csipkebogyótea (38,5 °C felett láz esetén ne igyuk!)

Naponta 3-szor vegyünk be 3-5 csepp propoliszt 1 teáskanál mézzel.
Inhalálás kamillával, borsmentával, kakukkfűvel, 3 csepp eukaliptuszolajjal vagy 2 evőkanál sóval.

Gyógyhatású készítmények:
Léteznek kapszulák eukaliptusszal, tabletták vasfűvel, hasznosak az immunerősítők.
Melegítő lábfürdő: ez az egyszerű és természetes gyógymód fokozza az ellenálló erőt és jót tesz a szervezetünknek. Egy nagy termoszban készítsünk elő forrásban lévő vizet. Egy lavórba öntsünk langyos vizet, és mártsuk bele mindkét lábunkat, majd fokozatosan öntsük hozzá a forró vizet, de ne közvetlenül a bőrre. Amikor kb. 15 perc elteltével az összes forró vizet elhasználtuk, hideg vízzel tusoljuk le a lábunkat, alaposan szárítsuk meg, húzzunk meleg gyapjú zoknit és bújjunk ágyba.

Naponta 1-2 alkalommal váltott lábfürdő
Általában igyunk sokat, a gyógyteák mellett meleg vizet, ami segít oldani a nyákot.
Az ágyban fekve fejünk legyen magasabban.
Kétnaponta infralámpás kezelés otthoni készülékkel vagy terapeutánál.
Gondoskodjunk a levegő párásításáról, akasszunk a fűtőtestre párologtatót, terítsünk rá nedves törülközőket.

Az alábbi élelmiszerek mustárolaj-glikozidokat tartalmaznak, így természetes módon segítenek legyőzni a kórokozókat, köptető hatásúak és vitaminokkal látják el a szervezetet: citrom, narancs, gyömbér, zsázsa, hagyma (póré), metélőhagyma (snidling), medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma, torma.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A 15 legjobb étel székrekedés ellen
  2018-02-05 11:16:28, hétfő
 
  A székrekedés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, melynek lényege, hogy a szervezetünk csak nagyon nehezen képes megszabadulni a salakanyagoktól. Bár hatékony hashajtó gyógyszerek léteznek, érdemes kipróbálni az otthoni gyógymódokat is.

A székrekedés kialakulásának számos oka lehet, többek között a nem megfelelő étrend, a túl kevés folyadék, a mozgásszegény életmód, a stressz, bizonyos gyógyszerek, és krónikus betegségek is. Ugyanakkor időnként mindenkivel előfordulhat, hogy olyan ételeket eszik, amelyek székrekedést okoznak nála.

A székrekedés nemcsak nagyon kellemetlen, de komoly szövődményei és melléktünetei is lehetnek, például hasi görcsök, depresszió, aranyér, pattanások vagy felszívódási zavarok. Mit együnk, igyunk azért, hogy könnyebben szabaduljunk meg a salakanyagoktól?


Citrom
A citrom, a citromlé, illetve a citrommal ízesített víz az egyik legegyszerűbben, legelérhetőbb, egyben pedig a leghatékonyabb szer a székrekedés ellen. A citromban lévő vegyületek hozzájárulnak az emésztésünk normalizálásához, stimulálják a bélrendszert és segítenek megszabadulni a belekben felgyülemlett salakanyagoktól. Facsarjuk egy fél citrom levét egy pohár meleg vízbe, ízesíthetjük egy kiskanál mézzel is, majd igyuk meg reggel, éhgyomorra.

Édeskömény
A hasfájós babák szülei nagyon jól ismerik az édesköményt, pontosabban a magjából készült teát, mely a gyomor- és bélbántalmak egyik legjobb ellenszere. Az édeskömény enyhíti a puffadást és a gázképződést, javítja az emésztést, csökkenti az irritábilis bél szindrómatüneteit, emellett pedig a székrekedést is. Az édesköményteát naponta két alkalommal célszerű fogyasztani.

Füge
A nagyon magas rosttartalmú füge az egyik legjobb gyümölcs a székrekedés ellen, természetes hashajtóként működik, ezért azoknak, akik krónikus székrekedésben szenvednek, mindenképpen érdemes a fügét beépíteni az étrendjükbe. A szárított és a friss füge egyaránt alkalmas arra, hogy javítsuk vele az emésztésünket.


Ne feledjük, hogy a rostban gazdag ételek mellé elegendő folyadékot kell fogyasztani, különben az arra érzékenyeknél hasgörcsöt, puffadást okozhatnak! A szőlő, a szilva is magas rosttartalmuk miatt lehet jó megoldás a székrekedés ellen, és ezeket is fogyaszthatjuk friss vagy szárított formában, de akár szűretlen, rostos ivólé formájában is.

Ricinusolaj
A ricinusolaj gyors és hatékony megoldás lehet a székrekedés ellen, de érdemes óvatosan, csak alkalmanként használni, mert a bélstimuláló hatása könnyen irritációba csaphat át. A ricinusolajat éhgyomorra vegyük be, két teáskanálnyit keverjünk el egy pohár gyümölcslében.

Melasz
Hazánkban kevésbé ismert ízesítő anyag a melasz, mely az egyik legjobb hashajtó hatású élelmiszer, mely stimulálja a bélrendszert, segít megszabadulni a salakanyagoktól, és a has görcsös feszességét is csökkenti. Magas kalóriatartalma miatt azonban nem ajánlott túl gyakran alkalmazni. Keverjünk el két-három evőkanál melaszt egy pohár tejben, esetleg gyümölcslében, és igyuk meg lefekvés előtt.

Szilva
A szilva az egyik legismertebb székrekedés elleni étel; aszalt vagy friss formában is jótékony hatással van a belekre, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. Ez azért fontos, mert a rostok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, és így az emésztést is. Egy szilvában kb. egy gr rost van, így székrekedés esetén célszerű belőle minél többet enni. Jó hír, hogy a gyümölcsben lévő kálium normalizálja a szív ritmusát és segít a salakanyagok kiürülésében.

Kiwi
Azok a gyümölcsök, amik sok fruktózt tartalmaznak, nagyon finomak, de fölösleges gázokat képeznek. Ezért kell például kiwit enni, ami magas rosttartalma miatt abszolút nem puffaszt, hiszen eltünteti az emésztéskor termelődő gázok nagy részét. Egy pohár kiwiben kb. 5 gr rost van, mindemellett pedig olyan vitaminokkal is feltölti a szervezetet, mint a C-vitamin.

Lenmag
Mindössze két evőkanál lenmagban 2 gr rost rejlik, ami több mint elég, ha éppen a székrekedés kínoz minket. Nemcsak magában lehet elropogtatni, hanem bármilyen ételre, italra rá lehet szórni: belekeverhetjük kefirbe, joghurtba, müzlibe, ízesíthetjük vele salátáinkat, megszórhatjuk kenyereinket, süteményeinket. A lenmag egyébként gazdag A-,B-,C-,D, és E-vitaminokban, béta karotinban, de kálium-, foszfor-, magnézium-, kalcium-, kén-, vas-, cink-, mangán- és jódtartalma sem elhanyagolható.


Narancs
Egy nagy narancs 4 gr rostot, és csak 86 kalóriát tartalmaz; kiváló hashajtó, de van benne annyi vitamin és ásványi anyag, hogy pótolja az elvesztett mennyiséget. Plusz előny, hogy a narancsban rengeteg antioxidáns van, például a naringenin, ami a kutatók szerint tovább erősíti a hashajtó tulajdonságát.

Zab
A zab azért nagyon jó, mert vízben oldhatatlan és oldható rostokban is gazdag. Mindig legyen otthon belőle, hiszen székrekedéskor azonnali segítséget nyújt: serkenti a bélrendszerben zajló folyamatokat, és mivel nyákot képez a bélrendszerben, a salakanyagok és méreganyagok sokkal könnyebben tudnak távozni, kiürülni. Ha sok zabot fogyasztunk, arra figyeljünk, hogy rengeteg folyadékot igyunk mellé, mert önmagában ismét székrekedést idézhet elő.

Rizs
Már egy tányér rizs is nagyon boldoggá teszi az emésztőrendszeredet, hidd el! Egy japán tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik a kísérlet ideje alatt a lehető legtöbb rizst fogyasztották, 41%-kal kisebb eséllyel alakult ki székrekedés, mint azoknál, akik csak jóval kevesebbet vittek be a szervezetbe. A magyarázat itt is a rizs magas rosttartalmában rejlik; arra azonban vigyázz, hogy ne fehér, hanem barna rizst egyél, abban rengeteg a rost, így segíthet szorult helyzeteden!



Spenót
Egy pohár spenótban 4 gr rostot találunk, így kifejezetten jó székrekedés ellen ez a zöldség. A spenót segít a vastagbélnek az összehúzódásban, és abban, hogy a víz kimosson belőle minden fölösleges dolgot, így a salakanyagokat. A spenót egyébként magnéziumban is gazdag, ami az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára: közel 300 enzim működéséhez szükséges, többek között a csontok, a fogak, az érfalak egészségét is biztosítja. Bár székrekedést követő megkönnyebbülés során sok magnézium távozik a szervezetből, a spenót remekül pótolja az elvesztett mennyiséget.

Bab
A bab az egyik legjobb természetes hashajtó, hiszen keményítő van benne, ami gyorsítja az emésztést, és kiegyensúlyozza a baktériumok működését a béltraktusban. Egyik hátulütője a babfogyasztásnak, hogy elgázosít, így mielőtt jól éreznéd magad tőle, kicsit kellemetlen lesz a helyzet. De megéri az áldozatot!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
A köszvény kezelése természetes módszerekkel
  2018-02-03 15:10:57, szombat
 
  A köszvény az arthritisz egyik fajtája, amely általában a lábujjakban, illetve a láb és a kéz kisebb ízületeiben okoz fájdalmat. Akik ebben a betegségben szenvednek, jól tudják, mennyire meg tudja keseríteni a mindennapokat.

Mértékletességet kell gyakorolnunk a belsőségek, a baromfi-, a marha-, a bárány- és a sertéshúsok fogyasztásában, továbbá olyan tengeri ínyencségek esetében, mint a hering, a makréla, a rák és a homár. Mi több, általánosságban kijelenthető, hogy legyünk óvatosak a húsfogyasztással. Szintén ártalmas lehet az alkohol, különösen a sör. A spárga, a gomba, illetve olyan ételek és italok, amelyekben kukoricaszirup található, ugyancsak nem jelentenek jó választást.

Ehetünk viszont bőven cseresznyét, mivel a gyümölcs leve segít csökkenteni a gyulladást, egyben a köszvénnyel járó fájdalmat is csillapítja. Napi egy deciliter cseresznyelé vagy húsz szem cseresznye rendszeres fogyasztása akár már néhány nap után eredményt hozhat.




A zellerben, illetve a zellermagban több mint 20 gyulladáscsökkentő hatóanyag található. Ehetünk nyers szárzellert, keverhetjük levesbe, salátákba, vagy használhatunk zellersót, a zellermagot pedig kenyerek, lepények tésztájába is keverhetjük. Lényeg, hogy fogyasszuk rendszeresen, mivel igen jótékony hatású.

A pasztörizálatlan almaecettel is érdemes lehet próbálkozni, mivel olyan mikrobák vannak benne, amelyek segítenek felvenni a harcot a köszvénnyel. Egy pohár vízhez keverjünk egy teáskanál almaecetet - igyunk belőle, amennyit csak tudunk, mert a köszvényeseknek különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás. Gyömbért is érdemes rendszeresen enni, mivel erőteljes gyulladásgátló hatása van.

Halolaj,ananász,csalán
A naponta fogyasztott halolaj vagy lenmagolaj nagy mennyiségben tartalmazza az erős gyulladáscsökkentő hatásáról is­ mert eikozapentaén savat (EPA-t). A lenmagolaj ajánlott adag- ja naponta 1-3 g (l g olaj körülbelül l evőkanálnyinak felel meg). Inkább olajat vásároljunk, ne kapszulát, mert abból a kí­vánt hatás eléréséhez legalább egy tucatot be kell venni. A hal­olaj javasolt adagja szintén napi 1—3 g, kapszula vagy olaj for­májában. Vigyázat! Ekkora adagot csak halolajból szabad szed­ni, halmáj- vagy tőkehalmájolajból nem. Az utóbbiak ugyanis ilyen dózisban a megfelelő mennyiségű gyulladáscsökkentő anyag mellett túlságosan sok A- és D-vitamint tartalmaznak.

Az ananászban lévő enzim, a bromelin enyhíti a gyulladást. A terápiás hatás eléréséhez a tablettának grammonként 2000 MCU-t (tejalvadási egységet) kell tartalmaznia. Akut köszvényroham esetén étkezések között vegyük be a tájékoztató­ban előírt mennyiséget.

Az ízületi gyulladások kezelésére régóta használt csalánlevél szintén csökkenti a húgysav szintjét. Három hónapnál tovább ne használjuk; tartsunk szünetet. A gyógynövényt alkalmazhat­juk helyileg is: mártsunk egy tiszta ruhát csalánlevélből főzött teába, és tegyük a fájó ízületre. Ha saját kezűleg szedjük a nö­vényt, viseljünk kesztyűt, hosszúnadrágot és hosszú ujjú felsőt a csaláncsípések ellen. Vigyázat! A csalántinktúra alkoholt tar­talmaz, ami súlyosbítja a köszvényt.

A vízivóknak könnyebb

Igyunk sok folyadékot: naponta legalább nyolc nagy po­hár vizet vagy gyógyteát. A folyadék segít ugyanis feloldani a húgysavkristályokat, majd kimosni a húgysavat a szervezetünk­ből — ráadásul gátolja a vesekő kialakulását is, amely igen gyak­ran érinti a köszvényes betegeket.

Az alkohol fokozza a húgysav termelődését, és gátolja a kiürülését. A sör különösen káros, mivel több purint tartalmaz, mint a többi alkoholtartalmú ital.

Kiegyensúlyozott étrend

A felesleges kilók leadásával kordában tartható a köszvény, de a túlzásba vitt diétázás vagy a koplalás elhibázott lépés lenne. A drasztikus fogyókúrázás hatására ugyanis a sejtek még több húgysavat bocsátanak ki. Ha túlsúlyosak vagyunk, inkább próbáljunk lassan és fokozatosan lefogyni (hetente legfeljebb egy kilót).
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Olajos öblögetés: tényleg csodaszer?
  2018-01-29 13:00:05, hétfő
 
  Egy ősi ájurvédikus módszer nyomában


Gondolta volna, hogy ha 15-20 percig olajjal öblöget, teljesen megváltoztathatja az életét, és a segítségével rengeteg egészségügyi problémától megszabadulhat? Egy ősi, indiai eredetű gyógymód ezt ígéri.

Az olajos öblögetés lényege, hogy egy evőkanálnyi tiszta olajat (kókusz-, napraforgó- vagy szezámolajat) nagyjából húsz percig forgatunk a szánkban, öblögetünk vele, majd kiköpjük. Az ájurvédikus orvoslás szerint ezt minden reggel el kell végezni, mert része a napi méregtelenítő, megtisztulási rutinnak.

Az olajos öblögetésnek nemcsak méregtelenítő, de gyógyító, kiegyensúlyozó és betegségeket megelőző hatásokat is tulajdonítanak. Bár több kutatás is foglalkozott az olajos öblögetéssel, a hatásmechanizmusa még mindig nem tisztázott. Egészségvédő hatásában valószínűleg szerepet játszik az hogy az olaj nagyon vékony réteggel vonja be a száj belsejét, illetve a fogakat, ez pedig megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak, illetve elszaporodjanak a szájban.Emellett az olaj antimikrobális hatásai is érvényesülnek, az öblögetés pedig fokozott nyáltermelésre készteti a szervezetet, ami szintén “átmossa" a száj belsejét. A kórokozók beletapadnak az olajba, így az olaj kiköpésével könnyen meg is szabadulunk tőlük. Az olajnak emellett hidratáló hatásai is vannak - a száraz nyálkahártyán jobban elszaporodnak a baktériumok.



Egy amerikai ájurvédikus szakértő szerint az olajos öblítésnek lelki hatásai is vannak. “A hosszú élet titka a rutin, a napi rituálék. A rituáléknak köszönhetően stabilabbnak és harmonikusabbnak érezhetjük magunkat, és jobban tudunk koncentrálni, kevésbé leszünk szétszórtak" - mondja NomiGallo.

Milyen hatást várhatunk az olajos öblögetéstől? A hagyományos felfogás szerint nagyon sok krónikus betegségre van jótékony hatással, a migréntől kezdve a cukorbetegségen keresztül az asztmáig. A modern gyakorlatban inkább a száj egészségére gyakorolt kedvező hatásai miatt ajánlják a természetgyógyászok. Az olajos öblögetés hatására fehérebbek lesznek a fogak, egészségesebb az íny (megelőzhető az íny begyulladása is), kellemes a lehelet, csökkennek az allergiás tünetek és az orrdugulás. Hosszabb távon az öblögetés hatására jobban tudunk majd aludni, csökken a szívbetegségek kockázata, kitisztul a bőrünk és a memóriánk is javul.

A módszer kritikusai szerint az olajos öblögetésnek jóval több pozitív hatást tulajdonítanak, mint amennyivel valójában bír. Nem helyettesítheti a fogorvosi ellenőrzéseket és kezeléseket, sem a rendszeres fogmosást. Időigényes, és bizonyos esetekben veszélyes is lehet, például a kókuszolaj allergiás reakciót válthat ki.

Ha szeretnénk kipróbálni az olajos öblögetést, tegyük azt reggel, éhgyomorra. Kezdjünk kis mennyiségű szezám- vagy kókuszolajjal (az előbbinek számos kedvező egészségügyi hatása van, az utóbbi viszont kellemesebb ízű), és a hagyományosan javasolt húsz perc helyett csak öt percig öblögessünk, ezt az időt fokozatosan emelhetjük akár 15 percre is. Ha túl sokáig öblögetünk, megnő annak az esélye, hogy véletlenül “belélegezzük" az olajat, mely a tüdőbe jutva gyulladást is okozhat. Öblögetés után mindenképpen mossunk fogat, a legjobb, ha erre egy külön fogkefét használunk, amit naponta alaposan kitisztítunk és fertőtlenítünk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 121
  • e Hét: 1107
  • e Hónap: 12494
  • e Év: 50242
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.