Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Ételintolerancia tünetei
  2015-02-06 14:50:54, péntek
 
  Az ételintolerancia - azaz a nem-IgE-mediálta étel hiperszenzitivitás - elhúzódó, krónikus, kevéssé heveny, kevésbé nyilvánvaló tünetekkel jár.
A tünetek különböző súlyosságúak. Általában fél - egy órával az étkezés után kezdődnek, de néha 48 óra múlva alakulnak ki, így a tünetek és a kiváltó ok közötti kapcsolat sokszor nem nyilvánvaló.

Leggyakrabban jelentkező tünetek:
hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés
kisgyermek és csecsemő hasfájás
fejfájás, migrén
pattanás, akné vagy egyéb bőrproblémák
ekcéma
ízületi fájdalmak
izomfájás
állandó orrfájás, orrdugulás
középfülgyulladás (nem gennyes)
fáradság, általános rossz közérzet.

A csecsemőknél tapasztalható hasfájás is utalhat étel- intoleranciára, hiszen az anyatejen keresztül a baba is fogyaszthat az adott ételből.


Ritkább tünetek:
kiújuló szájfekély (afta)
gyomor- vagy nyombélfekély
krónikus csalánkiütés
szövetduzzadás
Egyeseknél az alábbi betegségek társulhatnak az étel-intoleranciához:
Crohn-betegség
Ízületi panaszok
Reumás ízületi gyulladás

Az irodalmi adatok alapján az étel - intolerancia a következő betegségekkel hozható még kapcsolatba:
irritábilis bél syndroma és gyulladásos bél betegség (IBD)
krónikus székrekedés,
krónikus hepatitis C infekció,
ekcéma,
NSAID intolerancia,

Légzőszervi komplikációk, mint pl. asthma, rhinitis
funkcionális dyspepsia (rossz emésztés),
eosinophil esophagitis (nyelőcsőgyulladás)

Hogyan szüntethetjük meg panaszainkat?
Az első és legfontosabb lépés, hogy kiderítsük, mely élelmiszerekre jelentkezik nálunk az ételintolerancia. Sajnos az ételintoleranciának nincs gyógyszeres kezelése, így a problémás élelmiszer vagy élelmiszerek azonosítása után úgynevezett eliminációs diétát kell alkalmaznunk, azaz minél inkább el kell hagynunk azt a típusú élelmiszert az étrendünkből, ami miatt a tünetek jelentkeztek. A problémás élelmiszer elhagyásával panaszaink rövidesen maguktól alábbhagynak - lásd esettanulmányok.


 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Gyógyítható a NÁTHA 1 nap alatt?
  2014-12-26 13:13:16, péntek
 
  A két-három óránként elszopogatott cink rágótabletta látványosan csökkentheti a megfázás és a nátha időtartamát. Az általánosan elfogadott 4-7 nap helyett egyetlen nap alatt képes a tünetek eltüntetésére és egy általában jobb közérzet megteremtésére.
Kinek nem dugult még be az orra? Ki nem érezte úgy, hogy feszül a feje, lüktet, majd kiesik a szeme, kellemetlenül kapar a torka? Ki nem használt el napi tíz csomag zsebkendőt, fújta az orrát egész nap, nem érezte a szagokat, nem élvezte az ételek ízét? És eközben nem számíthatunk mások együttérzésére, hisz nem is vagyunk betegek: ez csak egy közönséges nátha! Szinte mindenki találkozik évente egy alkalommal a náthával. A nátha nem tévesztendő össze az influenzával és a szénanáthával. A nátha egy kicsit más. A legtöbben azt gondolják, hogy a náthát a mezítláb szaladgálás vagy a hideg okozza. Nem öltöznek elég melegen, eláznak az esőben, huzat éri őket, akkor másnapra biztosan tüsszögve, rekedten ébrednek. Sok embernél ez valóban így van, de legalább ennyinél ez nem igaz. A náthát mindig vírus okozza, ám az, hogy a szervezet ellen tud-e állni támadásuknak, sok mindentől függ. Függ a vírusok számától, fertőzőképességüktől, bizonyos meteorológiai tényezőktől és attól, hogy milyen testi-lelki állapotban vagyunk a fertőzés pillanatában. A lehűlés csökkentheti a szervezet ellenálló képességét, ily módon valóban hozzájárulhat a nátha kifejlődéséhez.
A nátha elvileg nem gyógyítható. Vírus okozza, tehát az antibiotikumok nem segítenek, sőt, a feleslegesen szedett antibiotikum megzavarja a szervezet természetesen meglévő védekező képességét. Az elmúlt években egyre több nátha elleni “gyógyszer" tört be a piacra, pirulák, pezsgőtabletták, vízben oldódó porok. Ezek többnyire paracetamolt és pszeudo- efedrint tartalmaznak. Az első széles körben alkalmazott láz-, fájdalomcsillapító, a másik éröszszehúzó hatású. Ezek bár enyhítik a tüneteket, de nem gyógyítják a betegséget. Szalicilszármazékokat ráadásul nem adhatunk vírusbeteg kisgyerekeknek, mert mellékesen súlyos betegséget, ún., Reye-szindrómát válthatnak ki.
A cink rágótabletta
A cink antivirális hatása közismert és számos kutatási adat alátámasztotta már. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy egy kutatás szerint a nyálkahártyán át felszívódó cink látványosan lerövidíti a nátha egyébként nagyjából egy hetes gyógyulási idejét."
Szerző: DR. VÉSZI ZSUZSANNA
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Miért fontos, hogy szemes babot fogyasszunk?
  2014-09-05 10:03:33, péntek
 
  A szemesbabnak igencsak magas tápértéke van, így nem hiányozhat étrendünkből. Fedezzük fel, és illesszük be legalább egy-két hetente, hiszen számos formában el lehet készíteni.

Mivel tele van rostokkal, segít a fogyásban, védi a szervezetet szívbetegségtől, ráktól és cukorbetegségtől. A rostok segítenek a kiegyensúlyozott anyagcserében, így hatására hatékonyan távolodnak el a méreganyagok a szervezetből.

A rostok hatására a vastagbelet teljes egészében megtisztíthatjuk a fölösleges anyagoktól. Így megakadályozhatjuk, a sokáig a vastagbélben maradt feldolgozatlan táplálék okozta gyulladásokat. A vastagbél mellett még más szerveink is élvezhetik a rostok csodálatos hatását.

1. A megfelelő rostfogyasztás által a koleszterinszintet is csökkenthetjük, így hatékonyan megőrizhetjük a szívünk egészségét.
2. Mivel a rostok megakadályozzák a székrekedést, így az aranyér kialakulását is gátolhatjuk.
3. A rostban gazdag ételeknek nagy szerepe van abban is, hogy el tudjuk kerül a cukorbetegség kialakulását.
4. A rostban gazdag paszuly sokáig biztosítja a jóllakottság érzését, így segítségünkre lehet a fogyókúrában is.

Mennyi rostot ajánlott fogyasztani?

A nőknek naponta 25 grammot.
A férfiaknak pedig 35 gramm rost ajánlott.
Egy csésze bab 19 gramm rostot tartalmaz. Egy csésze málna 8 grammot, egy csésze, árpa, köles vagy barnarizs 5 grammot, a diófélék és magok szintén 5 gramm rostot tartalmaznak csészénként.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
A vérbarack igazi Magyar különlegesség lehetne
  2014-08-13 15:38:21, szerda
 
 

A vérbarackból készült rostos ital magyar különlegesség lehetne a világban, olyan termék, amely megverné vetélytársait - mondta Timon Béla professzor.

Kínában a hosszú élet és a hallhatatlanság jelképe a barack, a barackszínt pedig a nő színének tartják. Az is elmondható róla, hogy az egyik legkedveltebb gyümölcs a magyarok körében. Ráadásul viszonylag könnyen termeszthető, és a számos fajta közül van, amit világszerte magyarnak tartanak - ez a vérbarack. A gyümölcsről már 1561-ben úgy ír egy német szerző kertekről szóló latin nyelvű művében, mint magyar specialitásról.

Timon Béla nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár szerint jó lenne, ha gyakoribb lenne a piacokon ez a nagyon finom fajta, amiből nem csak nagyon jó, meggyszínű lekvárt, de rostos gyümölcslevet is lehet készíteni

A professzor szerint a vérbarackból készült rostos ital igazi magyar különlegesség lehetne a világban, olyan termék, amely megverné vetélytársait, mert levének tökéletes őszibarack íze van, a színének pedig nincs párja Európában.

A professzor a Kossuth Rádióban azt is hangsúlyozta, hogy laboratóriumi vizsgálataik kimutatták, hogy a vérbarackban az antioxidáns aktivitás a vörös színhez kötődik, és ebből a vérbarackban nagyságrendekkel több van, mint például egy champion őszibarackban.

Forrás: sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Szép Új Begyógyszerezett Világ!
  2014-07-28 14:30:16, hétfő
 
  BEGYÓGYSZEREZETT VILÁG

A következő generáció agya van veszélyben!

Manapság a fiatalabbtól az idősebb generációig, mindenki hatalmas farmakológiai támadás alatt áll. A pszichiátria ipar folyamatosan hosszabbítja betegségei listáját.
Milyen kényelmes szituáció ez a gyógyszergyártóknak!

Az emberek lebutítása fontos a leendő és uralmon lévő vezetők számára, hogy elérjék saját céljaikat és a játékuk kimenetelét - amiben szó szerint leigázzák az egész emberiséget, rabszolgasorba döntve minden dolgozó embert.

A legobb úton haladunk Aldous Huxley “Szép Új Világ"-ja felé.

AZ AGYKAPACITÁS KIERESZTÉSE
Mi történik a társadalomban, amikor az emberek esetleg a dobozon kívül gondolkodnak és az igazságon felbőszülve a kormányok ellen fordulnak? Úgy tűnik, nem kell túl messzire visszamenni a történelemben, hogy megtudjuk.

A Szovjetunió a “mentális beteg" jelzőt politikai elnyomásra használta. Azok az emberek, akik nem fogadták el a kommunista párt által terjesztett politikát, új típusú skizofréniával lettek megbélyegezve és kiközösitették, izolálták, erőteljesen gyógyszerezték őket, hogy ezzel a represszív “terápiával" kaphassák vissza józan eszüket.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság a legújabb: “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" ( " Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve“) tetszőlegesen diagnosztizálja az eltérő egyéneket.

Új betegségként könyvelik el az átlagon felüli kreativitást és a cinizmust. A kézikönyv mentális betegségként azonosítja a “rendszer elleni dacos ellenkezést" az ellenséges és dacos viselkedést" és a tünetek közé tartozik a cinizmus, anegativitás, dac és a vitára való hajlam."

Egy Washington Post cikkben meg is jelent az, hogy ha Mozart ma született volna, akkor majdnem minden bizonnyal ADD-vel diagnosztizálták volna, ami nem más mint a figyelemhiányos betegség. Valószínűleg agyongyógyszerezték volna, hogy normálissá váljon. Amelyek régen személyiségjegyek voltak, most kezelésre szoruló betegségek!

Még mindig nem hiszitek el, hogy a világ változik és a globális elit az új világrend, a globális kormány kialakítására törekszik és begyógyszereztet mindenkit aki ellenáll?

A legfiatalabb generáçión kezdték. Az elmúlt 4-5 évben a gyerekek különböző állítólagos mentális betegségeinek száma az égbe szökött. ADD? ADHD? Számos tudós állítja egyébként, hogy ezek a betegségek nem is léteznek, csak a gyógyszergyárak bevételeit növelik. Az sem véletlen, hogy az eddigi összes fiatal ámokfutó iskolai lövöldöző- valamilyen drog hatása alatt állt.

Adjuk hozzá az őrülethez az oltások nehézfémtartalmának növelését az elmúlt évek során( 34 olyan grafikon, ami porba döntheti az oltóanyagipart és örökre megváltoztathatja a gyermekorvosok véleményét) és az oltóanyagok méregkoktélját, a GMO-kat, a kemény alumíniumos és báriumos chemtrail sprézést a levegőben. Tegyük az egyenlet másik oldalára a gyerekeket, akiknek immunrendszerük még nem kifejlett, akik a bőrükön, táplálékkal és a véráramba fecskendezett mérgekkel együtt élnek, klóros vizet isznak és abban mosakodnak.

Apropó fluorid: a fogkrémek fluoridtartalmának és egyes ivóvizek fluoridtartalmának veszélyeit már az amerikai főfolyású média sem tudja letagadni. Egyébként a kókuszolaj és szódabikarbóna keveréke is nagyszerű fogkrém, annak aki egészségesen szeretne élni!

“A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓ AGYA VAN VESZÉLYBEN"
A CNN szerint: az elmúlt hét évben a különböző gyermekek fejlődő agyát mérgező kémiai anyagok száma megduplázódott!-állítják a kutatók.

Dr. Philip Landrigan (Mount Sinai School of Medicine) és Dr. Philippe Grandjean a (Harvard School of Public Health, Boston) a “Lancet Neurology" folyóiratban megjelenő cikkükben kifejtik: a hír annyira aggasztó, hogy azon fáradoznak, hogy világszerte átalakítsák a szabályozási folyamatokat annak érdekében, hogy megvédjék a gyermekek agyát!

“Klinikai információink alapján tudjuk, hogy mérgezett felnőtt betegekben ezek a vegyi anyagok átlépnek az agy-ér gáton és az agyba kerülve neurológiai tüneteket produkálnak"- mondta Grandjean.

“Amikor ez a gyerekenél megtörténik, vagy épp a terhesség alatt átvándorolva a placentán, ezek a vegyi anyagok rendkívül mérgezőek lesznek, mert már tudjuk, hogy a fejlődő agy egy egyedülállóan érzékeny szerv! Továbbá: a hatás tartós is marad!"

A tanulmányok mutatják azt is, hogy az ADHD gyógyszerek nem működnek hosszú távon.

Visszatérve a tudóspárosra...Ők már több mint 30 éve tanulmányozzák az ipari vegyszerek hatásait az emberi agyra. 2006-ban egy olyan tanulmányt tettek közzé, amely 5 neurotoxint azonosít ételeinkben amelyek számos idegrendszeri fejlődési fogyatékosságot okozhatnak, beleértve a figyelemhiányos hiperaktivitás zavart, az autizmust, a diszlexiát és az egyéb kognitív károsodásokat.

Ezek a neurotoxinok?



Az ólom, metilhigany, arzén, poliklórozott bifenilek, vagy a PCB-k és a toluol.

A toluol háztartási termékek közül a hígítók, tisztítószerek, körömlakkok, folteltávolítók és fagyállók része.

5 VEGYI ANYAG AZ ÉTELBEN
Most, további felülvizsgálat után még 5 vegyi anyag került fel a listára, ezek pedig a mangán, fluorid, tetraklór-etilén, klórpirifosz és DDT amelyet széles körben használnak vagy használtak a mezőgazdaságban.

“Körülbelül évente fedezünk fel egy újabb vegyi anyagot, amely káros a fejlődő emberi agyra, legyen az magzat, csecsemő vagy gyermek."- állítja a kutatópáros.

Annak vizsgálatára, hogy a fluorid mennyire káros, 27 tanulmányt végeztek el fluoridos ivóvizet fogyasztó kínai gyermekeken. Az adatok átlagosan 7 IQ pont csökkenést mutatnak.

A LASSÚ HALÁL
Amilyen környezetben nőnek fel gyermekeink és amilyen környezetben élünk, az abszolút orwelli. Egészítsük ki még a listát az elektromagnetikus sugárzással és a transzhumán programokkal és a kép le fog tisztázódni mindenki előtt.

Gyermekeink és unokáink érdekében: jobb ha most beszélünk erről és mindenki felébred, mielőtt már túl késő lesz!
Természetesen sokan elsőként azt kérdezik: akkor mit együnk, vagy mit igyunk, ha mindenre azt mondják mérgező? ...
Sajnos ezen anyagok káros hatásait kutatások támasztják alá legtöbb esetben, ezért ezek tények!
Mint tudjuk ezeknek a szervezetbe jutása napjainkban talán elkerülhetetlen, de már sokat teszünk egészségünk és környezetünk érdekében, ha minimálisra csökkentjük a méreganyagok bevitelét, használkatát és minél több ismerőssel tudatjuk ezeket az információkat!

Forrás: naturahirek.com, tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Ha ezt elolvasod, soha többé nem használsz majd fültisztító
  2014-07-28 06:47:39, hétfő
 
  Számos ember napi rendszerességgel használ fültisztító pálcikát, sokan reggel és este is ezzel tisztítják fülüket a fülzsírtól. Jó tudni azonban, hogy az otthoni fültisztítás veszélyeket rejthet magában, és a fül-orr-gégészek nem ajánlják a fültisztító pálcikák használatát.


Mielőtt rátérnénk a pálcikák használatának veszélyeire, szóljunk röviden a fülzsírról és annak hasznáról. A fülviasz vagy fülzsír, orvosi szakszóval cerumen, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. Ezen a zsíros masszán kívül, levált hámsejteket, szőrszálakat és a külvilágból a fülbe került port és egyéb szennyeződéseket tartalmazza.

A hámsejtvándorlás következtében a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé, óvva a fül egészségét. Normális esetben a fülzsírt nem kell eltávolítani, hisz az állkapocsmozgással, rágással magától távozik. Füldugulás esetén előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulni, ám a fülzsír felgyülemlését az is okozhatja, hogy sokat piszkáljuk a fülünket.

Kutatások közvetlen összefüggést mutattak ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. Az is kiderült, hogy a szakrendeléseken jelentkező betegeknek több mint fele használt fültisztító pálcikákat, amelyekkel ha túl mélyre hatolunk, komoly károkat okozhatunk magunknak.

Szélsőséges esetben a dobhártya is átszakadhat, az ebből fakadó perforáció pedig akár arcbénulást, szédülést is okozhat. Szakemberek ezért a fültisztító pálcika használata helyett azt ajánlják, hogy ha úgy érezzük, nem távozik megfelelő mértékben fülünkből a cerumen, forduljunk orvoshoz, aki kimossa.

A házi módszerek közül is választhatunk: meleg csapvizet keverjünk össze hideg peroxiddal, ideális esetben szobahőmérsékletűnek kell lenni az oldatnak, és ezzel havonta 1-2 alkalommal, óvatosan mossuk ki a fülünket. Egy másik megoldás szerint keverjünk ecetet vízbe, és hetente 4-5 cseppet csepegtessünk a fülünkbe.
http://filantropikum.com/
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Étkezési tippek stresszeseknek – ne nyeljünk le minden
  2014-06-12 19:26:38, csütörtök
 
  A gyümölcs és a zöldség fitten tart. Napi 650 grammnyi mennyiség fogyasztása ajánlott, ez például egy alma, egy pohár narancslé, egy paprika és két marék salátaféle.

A friss gyümölcs és zöldség jobbak, mint a vitaminkészítmények. Pirulákra csak akkor van szükség, ha betegek vagyunk, vagy hiányjelenségeink vannak.

Egy jó reggeli biztosítja az alapot, hogy a stresszes napokat is átvészeljük. Ha korán reggel még nem tudunk enni, kezdjünk legalább egy darab gyümölccsel, egy gyümölcslével vagy egy joghurttal.

Ne próbáljuk meg a stresszt evéssel leküzdeni, mert ettől meghízunk. Jobbak a relaxáló gyakorlatok vagy a mozgás, ha ki szeretnénk kapcsolni.
Együnk lassan és rágjunk alaposan - akkor is, ha úgy gondoljuk, nincs időnk. A szervezetnek szüksége van egy kis időre, amíg érzi a jóllakottságot. Amúgy általában többet eszünk a szükségesnél.

Próbáljuk meg az étkezéseinket rohanó időkben is nyugalomban elkölteni. Ha habzsolunk, az étel a gyomrunkra nehezedik - ez akár további stresszt is okozhat.
Ha a stressztől el is megy az étvágyunk, akkor is együnk valamit - próbálkozzunk legalább valami könnyűvel: gyümölcsös joghurttal például.

Kis köztes étkezésekkel kerüljük el a teljesítmény romlását. Ha nem tesszük, csökken a vér cukortartalma: fáradtnak és kedvetlennek érezzük magunkat. A csokoládé, a sütemény vagy a limonádé csak rövid távon élénkít fel. A gyümölcs vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült snack alkalmasabb a köztes étkezésekre.

Igyunk a nap folyamán elosztva legalább 1,5 liter folyadékot - akkor is, ha egyik találkozóról a másikra rohanunk. Különben kevésbé leszünk teljesítőképesek, lehet, hogy még a fejünk is fájni kezd. Mindenesetre ne igyunk túl sok kávét vagy teát, mert csak még idegesebbek leszünk.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
All inclusive
  2014-06-12 19:24:35, csütörtök
 
  A teljes panzió vagy az all inclusive tulajdonképpen tartós evést jelent, és ezt minden nap. Reggeli, ebéd, vacsora - állandó tömés, mert hisz nem kerül semmibe, és az utazást már úgyis kifizettük - tehát muszáj kihasználni!

Ne gondoljuk azt, hogy mindent fel kell falni, mert hisz kifizettük. Csak akkor együnk, ha tényleg éhesek vagyunk. Ne azért menjünk enni, mert éppen evésidő van. Inkább hagyjunk ki egy étkezést, cserébe a következőt annál jobban élvezzük. Vagy ne együnk kényszeresen minden étkezésnél mindenből és mindent. Elég egy kör is, főleg nyaraláskor, amikor a kalóriafelhasználás amúgy is korlátozott. És ne igyunk túlzott mértékben alkoholt, csak mert esetleg azt is tartalmazza az ár.

Egy kis összefoglaló, hogyan nyaraljunk hízás nélkül:
Ne együnk túl sokat.
Inkább hagyjunk ki egyszer egy étkezést, mint hogy étvágy nélkül együnk.
Vegyünk kis adagokat a tányérra.
Együnk sok zöldséget.

A kevesebb több! Fogyasszunk bőségesen, de ne telítsük el magunkat.
Ne igyunk túl sok alkoholt.
Igyunk sokat (főleg ha forróság van), de ne feltétlenül édes italokat.
Fogyasszunk desszertet - végül is vakáció van.
Mozogjunk étkezés után, hogy a kalóriákat elégessük.

Ha csak lustálkodunk (a strandon, a medencénél), akkor a kalóriabevitelt is feltétlenül jelentősen csökkenteni kell.
Figyeljünk a gyerekeinkre, hogy ne fussanak állandóan a snack bárba fagylaltért vagy zsíros ennivalókért.

Vigyünk haza helyi recepteket, így otthon is meg tudjuk főzni a nyaralás ízeit anélkül, hogy a következő nyaraláskor a jó kis specialitást valósággal magunkba kéne tömnünk.
Ha olyan helyre utazunk, ahol még nem jártunk, tájékozódjunk előre az országról és az étkezési szokásokról, hogy meg tudjuk előre tervezni, mit fogunk majd enni. Az internet világában nem nehéz erről információkat begyűjteni. Általános szabály: minél több a turista, annál nagyobb a veszélye, hogy egészségtelen ételeket fogjunk ki.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Búcsú a margarintól
  2014-06-06 13:00:55, péntek
 
 
A margarin káros hatásait boncolgató megannyi cikkel találkozhatunk az életmód és egészség rovatok hasábjain. A margarin ellenes kampányok sokunk számára már jól ismertek, de az talán kevésbé, hogy mivel tudnánk helyettesíteni azt. A valódi vaj, a különböző sajtkrémek, szendvicskrémek jó alternatívák, de az igazán tudatos fogyasztó otthon, maga is el tudja készíteni a különböző szendvicskrémeket garantáltan tartósítószer és adalékanyagoktól mentesen.

PADLIZSÁNKRÉM, CUKKINIKRÉM, SPENÓTKRÉM...

A zöldségből készíthető szendvicskrémek népes családját ismerhetjük meg a cukkiniből, tökből, gombából, padlizsánból, spenótból, vagy akár répából, karfiolból, paradicsomból vagy ezek kombinációjából készített kenyérre kenhető krémek formájában. Készítésüknél a variációknak csupán ízlésünk és fantáziánk szabhat határt.

Zöldségkrémek készítésekor használhatunk nyers zöldségeket, amiket egyszerűen a turmixgépbe teszünk és ledarálunk, ám a jobb íz kedvéért sütőben sült zöldségekből is dolgozhatunk. Ilyenkor a kiválasztott zöldség mellé az íze kedvéért tehetünk egy-két fej hagymát is. Minden hozzávalót összedarabolva tepsibe tesszük, ízesítjük (só, bors, szerecsendió...) kis vizet alá és alufóliával lefedve egy órát sütjük, az utolsó negyedórát fólia nélkül, hogy piruljon. Amikor kihűlt összeturmixoljuk, ízesítjük és fogyaszthatjuk.

TIPPEK ÉS TANÁCSOK

Nem tanácsos túl sok vizet használni a krémhez, mert később eláztatja a szendvicseket.
Többen majonézzel és mustárral ízesítik például padlizsánkrémjüket, ám akkor megint ott tartunk, hogy ipari termelésből származó hozzávaló került a házilag, gondosan válogatott hozzávalókból elkészített krémünkbe.
Az adagokra is érdemes odafigyelnünk, mivel tartósítószert nem tartalmaz, 3-4 napnál tovább nem őrzi meg jó ízét és állagát, ám ha nagy a család, vagy a szendvicsfogyasztás otthon, akkor készíthetünk egyszerre nagyobb adagokat is.
Hasznos, ha az adott évszakban termő hozzávalókból dolgozunk

NEM CSAK ZÖLDSÉGKEDVELŐKNEK - HÚS ÉS TOJÁSKRÉMEK

Mivel nem mindenki feltétlen megszállottja a zöldségeknek, rájuk is gondolva szendvicskrémjeinket készíthetjük húsokkal, akár hallal, az ínyencek garnélával, kiegészíthetjük reszelt sajttal vagy kockákra szelt főtt tojással. Ez esetben is hagymát, serpenyőben előtte készre sült húsokat, reszelt sajtot használhatunk, tejszínnel vagy tejföllel krémesebbé tehetjük készítményünket.

Ha haladó szintre jutottunk, már játszhatunk a színekkel is, hogy a krémünk ne csak ízletes legyen, de a szemünknek is tetsszen. Ha pedig gyerek is van a háznál kifejezetten előnyös, ha a barna vagy zöld zöldségmasszák helyett színes krémekkel (továbbra is természetes anyagokkal színezve) díszítjük a szendvicseket. A sütőtök narancssárga színe élénkzöld snidlinggel, a lilahagyma lila színe, olasz hatásra szeletelt bazsalikom a paradicsomos krémbe - nem csak ízletes, de szórakoztató is lehet az elkészítésük.

A fenti szendvicskrémet összeállítása nem jelent több órás konyhai robotot, de időigényes, hogy mindig legyen otthon friss zöldség, a szeletelés, elősütés, főzés - viszont az egészségünkre, családunk egészségére szánt idő egy mindig megtérülő befektetés.

FORRÁS: NAPIELEMOZSIA.HU



 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Ebola Európában?
  2014-04-23 11:49:32, szerda
 
  REMÉLJÜK CSAK EGY RÉMHÍR

Az Egészségügyi Világszervezet munkatársai teljes erőbedobással próbálják megakadályozni az elmúlt néhány hétben egyre több helyen felbukkanó ebola járvány továbbterjedését, amit eddig hét afrikai országban azonosítottak, azonban erőfeszítéseik lehet, hogy nem jártak sikerrel.

Guineában, a veszélyes betegség egyik gócpontjában, az állami hatóságok szerint sikerült megfékezni a járvány terjedését, ugyanakkor a Reuters szerint a kormány ,,azt tervezte, hogy nem hozza nyilvánosságra a halálesetekre vonatkozó adatokat, a pánikkeltés elkerülése végett."

Lehet, hogy ez nem sikerült.

Az egészségügyi hatóságok erőfeszítései ellenére elképzelhető, hogy a járvány Európára is átterjedt.

hét afrikai országot sújtó Ebola fertőzések száma egyre gyorsabban emelkedik. Az egyik Guineában és Libériában tevékenykedő keresztény segélyszervezet szerint a fertőzések száma 24 óra alatt 15 százalékkal emelkedett. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az olaszországi Pisa partjaihoz érkező 40 illegális bevándorlón is az Ebola fertőzés tünetei jelentkeztek. A hatóságok karanténban tartják a magas láztól és konjunktivisztől (kötőhártya vörös elszineződése) szenvedő betegeket. A WHO szerint az Ebolának ez a törzse teljesen új és bár nagyon hasonlít a Zairében azonosított törzshöz, a kettő nem egyezik és ezért az orvosok sok esetben hamis negatív eredményeket kapnak, akár heteken át.

A hamis negatív eredmények miatt olyanok is visszatérhettek családjaikhoz, akiket megfertőzött az Ebola vírus, hogy otthonukban gyógyuljanak fel az influenzának vagy esetenként ételmérgezésnek hitt betegségből, ezzel is tovább rontva a helyzetet. (forrás)

Az olasz hatóságok tagadják, hogy a betegség felütötte volna a fejét az országban, de alternatív hírportálok szerint ez az oka az egyik pisai kórház teljes lezárásának, ahol úgy gondolják, hogy 40 fertőzött beteget kezelnek.

Érdekes módon az olasz országos hírügynökségek által a járványról megjelentett cikkeit ,,nemzetbiztonsági okokra hivatkozva" törölték, de kisebb híroldalakon megtalálható:

http://www.vnews24.it/

A Samaritan's Purse keresztény segélyszervezet elmondta, hogy az Ebola vírus egyik veszélye a hosszú lappangási időben rejlik, mivel a fertőzöttek sok másik embert megfertőzhetnek, mire kiderült, hogy betegek.

A járvány valószínűleg egy vadásszal kezdődött, aki egy fertőzött repülőkutyától kaphatta el a betegséget. A betegség közvetlen kontaktus útján emberről emberre terjed. A megfertőződést követően akár 21 nap is eltelhet a tünetek jelentkezéséig, ami lehet magas láz, fejfájás és általános gyengeség. Ezen a ponton a beteg már fertőz.

Természetesen érthető, hogy a hatóságok óvatosak a fertőzésekkel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalával a pánik elkerülése érdekében.

Forrás: idokjelei.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 169 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1178
  • e Hét: 3394
  • e Hónap: 5289
  • e Év: 56080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.