Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
rakott káposzta
  2013-10-28 20:47:13, hétfő
 
 



Hozzávalók 5-6 személyre

1 kg savanyú káposzta
őrölt kömény
bors
babérlevél (elhagyható)
70 dkg darált sertéshús
25 dkg vékony füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg rizs
10-15 dkg füstölt húsos szalonna
5-6 dl tejföl
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
csípős pirospaprika (elhagyható)
1 teáskanál borsikafű (csombor)

őrölt bors

az edény kenéséhez:
zsiradék

Az ízlésünkhöz igazítjuk a savanyú káposztát, és szükség esetén csipetnyi őrölt köményt, néhány szem borsot, valamint 2-3 babérlevelet teszünk bele. 1-2 dl víz hozzáadása után lefedve 20-25 perc alatt megpároljuk.
Szeletekre vágjuk a kolbászt, pici olajon mindkét oldalukon átpirítjuk a karikákat, azután tányérra szedjük őket.
Apróra vágjuk a vöröshagymát. A nagyobbik részét üvegesre pirítjuk kevés olajjal kipótolt kolbászzsíron, majd hozzáadjuk a darált húst, amelyet fehéredésig sütünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, az őrölt borsot, a sót, a pirospaprikát (ízlés szerint édeset és csípőset). Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor majdnem kész, beleszórjuk a borsikafüvet.
Kisebb edényben evőkanálnyi forró olajon átforgatjuk a rizst. Belekeverjük a maradék vöröshagymát, felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Megkeverjük, lefedve 6-8 percig főzzük, azután elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk, hogy fölszívja a nedvességet.
Zsiradékkal kenünk egy tepsit vagy jénai tálat. A tejfölhöz öntjük a hús levét, összekavarjuk. Az edény aljára simítjuk a savanyú káposzta harmadát, rátesszük előbb a rizs, majd a kolbász, végül a darált hús felét is. Erre kerül a káposzta újabb harmada, amelyet meglocsolunk némi tejföllel. Rátesszük az újabb rizs-, kolbász- és darált húsréteget, végül az egészet lefedjük a maradék savanyú káposztával. Eloszlatjuk rajta a többi tejfölt, a tetejére tesszük a füstölt szalonnaszeleteket.

180-200 fokra melegített sütőben 30-40 percig sütjük.

forrás: katakonyha.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
laskagomba dödöllével
  2013-10-06 00:48:29, vasárnap
 
 



Hozzávalók 4 személyre
50 dkg laskagomba
1 vöröshagyma
1 dl tejföl
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt

őrölt bors
2-3 babérlevél
pár csepp ecet
a dödölléhez:
50 dkg burgonya
3-4 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj

a tálaláshoz:
tejföl (elhagyható)
petrezselyemzöld
csipet pirospaprika


Elkészítés

A dödölléhez a meghámozott, feldarabolt burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor puha lett, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Ezután a krumplipürét elkeverjük a liszttel.

A gombához az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük egy evőkanál olajon. Hozzáadjuk a csíkokra vágott laskagombát. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és elpárologtatjuk a levét.

Közben két evőkanál olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük egy nagy bögre hideg vízzel, és a gombához adjuk.
Jól átkeverjük és összeforraljuk. Beletesszük a tejfölt, pár csepp ecettel savanyítjuk, és még 5 percig főzzük.

Egy nagy serpenyőbe olajat öntünk. A krumplis masszát evőkanállal az olajba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat kicsit megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)

A gombát a dödöllével körítve tálaljuk. Az étel tetejét meglocsolhatjuk tejföllel.

Tipp: a dödöllét hagymás szalonnazsíron is megpiríthatjuk.

http://www.recept-oldal.hu/
 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
csokis pite
  2012-06-23 15:07:08, szombat
 
 



Csokis pite

A tészta:
30 dkg lisztet összegyúrunk 25 dkg margarinnal, 2 tojás sárgájával, csipet sóval és 3 kanál hideg vízzel. 2 cipóra osztjuk. 1 óra hosszát állni hagyjuk, de lehet egy éjszakán át is. Vékonyra kinyújtjuk és az egyiket közepes méretű vajazott, lisztezett tepsibe helyezzük.

A következő tölteléket öntjük rá:
36 dkg porcukrot először habosra keverünk 6 tojás sárgájával, hozzáadunk 10 dkg darált diót és 6 evőkanál kakaót, a 8 tojás habja is belekerül. Végül a töltelékre ráhelyezzük a másik lapot, nyújtófára csavarva megoldható ez a művelet. 180 fokos sütőben sütjük kb 35-40 percig,de ez sütötöl is függ.

 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
Jókai torta
  2012-02-18 23:07:19, szombat
 
 




Hozzávalók:
Piskótához (26-cm):
10 dkg finomliszt
8 dkg étkezési keményítő
2 dkg holland kakaópor
fél csomag sütőpor
1 csipet só
4 evőkanál hideg víz
6 tojás
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Narancsos krémhez:
1 narancs reszelt héja
1,5 narancs leve
2 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
fél csomag zselatin fix

Csokis krémhez
7 dkg 70%-os étcsokoládé
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál porcukor
4 dl tejszín
kétharmd csomag zselatin fix


Elkészítése:
A karamellkrémet előző este elkészítettem, a receptet itt találjátok.
A piskótát Lajos Mari receptje alapján készítem, nekem nagyon bevált. A sütőt maximum hőmérsékletre állítottam. A tortaformát sütőpapírral béleltem. Kimértem a lisztet, keményítőt, sütőport és a kakaót, majd elkevertem. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a vizet. Robotgéppel kemény habbá vertem. A tojássárgájákat egyenként folyamatos keverés közben adtam hozzá. A lisztes keveréket több részletben beleszitáltam és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A piskótamasszát a tortaformába simítottam. A sütő elérte a kívánt hőt, beraktam a piskótát és azonnal levettem a hőmérsékletet 170-180 fokra. 40-42 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. A piskótát teljesen kihűtöttem, és vízszintesen három részre vágtam.
A narancskrémhez a tejszínt reszelt narancshéjjal, fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a narancsok levét és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A csokoládékrémhez gőz felett megolvasztottam az étcsokoládét. Amikor teljesen felolvadt levettem a gőzről. A tejszínt fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a csokit, a kakaóport és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A torta összeállításánál az alsó piskótára kentem a csokikrém felét, a következő rétegre a narancskrémet. Felülre piskóta került. A maradék csokikrémmel bevontam a torta oldalát és körben kidíszítettem. Alaposan lehűtöttem.
Tálalás előtt narancsszeletekkel és hópehelycukorral díszítettem.
 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
rácsos meggyes lepény
  2012-02-13 19:14:03, hétfő
 
  Rácsos meggyes lepény

A tésztához: 1 dl tej, 20 g élesztő, 1 kk. + 100 + 100 g porcukor, 500 g finomliszt, 250 g vaj vagy margarin, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 + 1 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl,
Továbbá: 2 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (2 x 400 g) vagy egy kg érett meggy, 100 g dió, 1 mk. őrölt fahéj, 2-3 ek zsemlemorzsa.

A tejet a tésztához meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk. porcukrot, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadunk 100 g porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, 1 tojás sárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt, jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
A meggybefőttet leszűrjük (a friss meggyet kimagozzuk), a diót dúrvára vágjuk. A maradék 100g porcukrot összekeverjük a fahéjjal. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű (25 x 35 cm-es) tepsit.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk az egyik tésztacipót, a tepsibe fektetjük, a széleit kissé felmagosítjuk, alját villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas porcukorral, végül a maradék dióval. A másik cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, átlósan berácsozzuk vele a süteményt, a tészta rudak végét kissé rá is nyomkodjuk a tészta felmagasított szélére, majd konyharuhával letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A maradék tojás sárgájával megkenjük a tésztarács tetejét, és középső bordamagasságra állított rácson 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vágódeszkára emeljük-csúsztatjuk, és kockákra, vagy rombuszokra vágva kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
jókai bableves
  2012-02-12 21:39:25, vasárnap
 
  Jókai bableves

400 g száraz tarkabab, 150 g tisztított sárgarépa,150 g tisztított gyökér, 100 g tisztított zeller, 50 g tisztított vöröshagyma, 100 g zsír, 100 g liszt, 500 g debreceni kolbász, 500 g sertés-csülök, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 cs petrezselyem zöldje, 6 dl tejföl, 2 l csont lé, só, kalocsai csemege-fűszerpaprika, ecet.
A főzéshez előkészített száraz babot jól megmossuk, és főzés előtt egy nappal beáztatjuk. másnap újból megmossuk, csont lében feltesszük főni. beletesszük a füstölt csülköt, a debreceni kolbászt és a babérlevelet. ( A debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük.) A mikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockákra vágott vegyes zöldséged. Lassú tűzön egyenletes forrással főzzük. Ha füstöl csülök megpuhult a levesből kivesszük, és bablevest világosbarna fűszeres rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, kalocsai csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá, kevés ecettel ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha szükséges sózzuk. a debrecenit karikákra vágjuk, és a forrásban lévő bableveshez adjuk.
Házilag készített csipetkével forrón tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 180
  • e Hét: 275
  • e Hónap: 1487
  • e Év: 29710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.