Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 298 
Az aradi vértanúk napja
  2022-10-06 20:47:58, csütörtök
 
  Az aradi vértanúk napja - magyar nemzeti gyásznap

A magyar kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította október hatodikát arra emlékezve, hogy 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvéd főtisztjét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.




Az 1848-1849-es szabadságharc kegyetlen leverését megtorlás követte. Batthyány Lajost 1849. augusztus 30-án a haditörvényszék koncepciós eljárásban, felsőbb utasításra, felségárulás miatt kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. Aradon 1849. szeptember 26-án 13 tábornokot és egy ezredest (Lázár Vilmost, aki szintén önálló seregtestet irányított) ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt. Haynau ezt szeptember 30-án hagyta jóvá, de Gáspár András (Ferenc József egykori lovaglómestere) büntetését az utolsó pillanatban börtönre változtatták.

A kivégzéseket október 6-ra, az egy évvel korábbi bécsi felkelés és Latour osztrák hadügyminiszter meglincselésének évfordulójára időzítették. A börtöneként szolgáló pesti Újépületben Batthyány éjszaka egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, és emiatt nem lehetett végrehajtani a megbecstelenítőnek számító, jobbára köztörvényeseknél alkalmazott akasztást. Mivel a kivégzésnek meg kellett történnie, a helyi parancsnok a kötél általi halálbüntetést ,,porra és golyóra" változtatta - ennek hallatán Haynau később idegrohamot kapott. Batthyány nem engedte a szemét bekötni, és maga vezényelt tüzet a kivégzőosztagnak, utolsó szavai állítólag így hangzottak: ,,Allez, Jäger! (Rajta, vadászok!) Éljen a haza!" Kivégzésének színhelyén, az egykori Újépület falánál 1926. október 6-án avatták fel a Pogány Móric tervei alapján készült Batthyány-örökmécsest, amely a szabadság jelképe, a kádárizmus utolsó éveiben a március 15-i ellenzéki tüntetések rendszeres színhelye lett. Batthyány hamvai a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Batthyány- mauzóleumban nyugszanak.

Aradon ugyancsak október 6-án végezték ki a tizenhárom honvéd főtisztet:
hajnalban lőtték agyon a vár északi sáncában, a többi elítéltet ezután a vártól délre sebtében összetákolt bitófákra akasztották fel. A holttesteket elrettentésül estig az akasztófán hagyták, de éppen az ellenkező hatást érték el, mert a kivégzés helye valóságos búcsújáró hellyé vált. Ma az egykori vesztőhelyen emlékoszlop áll, a vértanúk emlékét a városban a 2004-ben visszaállított Szabadság-szobor, Zala György munkája őrzi.

A kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbócra eresztik, a középületekre pedig kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Az, hogy ...
  2020-09-01 19:41:46, kedd
 
 


Az, hogy az EU összes többi tagállamából senki sem utazhat Magyarországra mától a határzár miatt, csak kivételes esetekben, míg a cseh, lengyel és szlovák turisták bizonyos megkötésekkel bejöhetnek szeptemberben, diszkriminatív és ezért illegális, ezt pedig azonnal vissza kell vonni - üzenték kedden Brüsszelből.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogi ügyekért felelős biztosa (fenti képünkön) ma azt üzente a belügyi biztossal folytatott egyeztetése után a Twitteren két posztjában, hogy minden olyan intézkedést, amely nincs összhangban az uniós alapszerződés alapelveivel, és diszkriminatív, azonnal vissza kell vonni. Ezért levelet is ír ma a magyar kormánynak, hogy erre felhívja a figyelmet, hiszen az intézkedések sértik az emberek szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet integritását és különbséget tesznek az egyes tagállamok állampolgárai között.

A magyar kormány pénteken délután jelentette be (az Európai Bizottság előzetes tájékoztatása nélkül), hogy szeptember 1-től, azaz mától teljes határzárat léptet életbe, és erről meg is jelent hétvégén a szükséges kormányrendelet:

Koronavírus: megjelent az utazási korlátozásokról szóló rendelet, íme a részletek!
Aztán hétfőn a szlovéniai Bledbe látogatott Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy konferenciára és ezen az eseményen kért a cseh miniszterelnök mentességet azon cseh turistáknak, akiknek már van lefoglalva Magyarországra szeptemberben utazásuk, hogy mégis bejöhessenek. Ezt a magyar kormányfő meg is engedte, de mivel ez optikailag rosszul nézett volna ki a többi visegrádi országgal szemben, ezért még tegnap délután során a kedvezményt kiterjesztették a lengyelekre és szlovákokra is, igaz kikötötték, hogy 5 napnál nem régebbi negatív koronavírus teszt esetén jöhetnek csak be. Erről este a külügyi tárca közleményt is kiadott

Amint ma reggel megírtuk: leginkább politikai, nem pedig járványügyi okkal támasztható alá a kormány azon tegnapi döntése, hogy a cseh, lengyel és szlovák turistákra mégsem érvényes mától a világ összes országára bevezetett határzár. Ráadásul míg a három ország turistáinak elég egy 5 napnál nem régebbi negatív vírusteszt a belépéshez, addig a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra 14 napos karantén vár, amelyből 2 negatív vírusteszttel tudnak előbb szabadulni.

Itt a magyarázat, miért kivételezett Magyarország a többi visegrádi országgal a teljes határzár ellenére
A fentiek tehát azt jelentik, hogy különbséget tesz Magyarország a három visegrádi ország és a többi uniós tagállam állampolgárai között, miközben korlátozza az emberek szabad mozgását a schengeni övezeten belül és ezért találhatták ezt Brüsszelben rögtön uniós szerződéssel ellentétesnek és ezért szólítottak fel ennek orvoslására.

Közben kedd délelőttre (a határzár első napján) az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mentességekkel túlbonyolított határzár messze nem működik tökéletesen a gyakorlatban, és így az egész intézkedés szükségessége, valamint hitelessége megkérdőjeleződik:

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Emberöltőkre szóló
  2020-07-24 22:05:45, péntek
 
 


Emberöltőkre szóló szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével
2020. 07. 24. 13:16

Ingyenes kereskedői csomag
Új, átfogó szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével, a dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze írta alá pénteken Budapesten írja az MTI.

Semjén Zsolt köszöntőjében kiemelte: a szerződés emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően rendezi mind jogilag, mind anyagilaga Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét és társadalmi szerepvállalását. Hozzátette: a szerződés “a méltányosság jegyében" rögzíti, hogy a Hit Gyülekezetét társadalmi feladatellátásához az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos támogatás illeti meg.

Az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes közölte: a világban kétféle egyházmodell létezik. Az egyik az államegyházi modell, ahol nincs elválasztva az egyházi világ az államitól - mondta, példaként említve az iszlám világot.

A másik a szekuláris modell, amely szélsőségesen elválasztja egymástól az államot és az egyházat
jelentette ki.

A magyar modell nem egyszerűen a kettő között van, hanem külön minőséget jelent , és az állam és az egyház együttműködésére épül - hangoztatta Semjén Zsolt.

Németh Sándor hangsúlyozta: a Hit Gyülekezete továbbra is önfenntartó egyház kíván maradni, lelkészeik javadalmazásához, börtön-, kórház- és tábori lelkészi szolgálatukhoz nem kérnek állami támogatást. Ugyanakkor a megállapodás jogi és politikai garanciát nyújt az egyház intézményrendszerének működéséhez - mondta. Felidézte: a Hit Gyülekezete egy katolikus karizmatikus imacsoportból alakult a '70-es években.

A csoport rövid időn belül konfliktusba került az államhatalommal, ezért föld alatti szervezetként működött. Először nem akartak egyházzá válni, konfliktusok sora vezetett oda, hogy engedélyezési kérelmet nyújtottak be, és végül 1989-ben a Hit Gyülekezetét az akkori kormány elismerte egyháznak.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Egyesek szerint
  2020-05-17 17:25:24, vasárnap
 
 


Egyesek szerint a Latinovits-átok áll Gesztesi Károly tragédiája mögött
Gesztesi Károly előtt már olyan 4 művész is elhunyt, akik kapcsolatba kerültek a színészkirály alakjának megformálásával.
Színházi körökben régóta tartja magát a szóbeszéd: Latinovits Zoltán síron túli bosszút áll azokon, akik megpróbálnak a színpadon a bőrébe bújni. Gesztesi Károly halálával már 5 tragédiát tulajdonítanak ennek - írja a legfrissebb BEST magazin.

Nemrég kiderült ugyanis, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Gesztesi Károly azt fontolgatta, készít egy verses előadást, amely Latinovits Zoltán személye köré épült volna. A BEST magazin szerint lehet, hogy a színészre a Latinovits-átok sújtott le, amely előtte már 4 alkalommal is.

Így kezdődtek a hátborzongató eseménysorok: először Bubik Istvánt kérték fel arra, hogy formálja meg a legendás művész alakját, ám az autóbalesete miatt már nem kerülhetett sor a bemutatóra. Utána Bertók Lajosra esett a választás, ám ő is hamarabb életét vesztette (dunai fürdőzés közben érte a halál), minthogy Latinovitsot alakította volna. Selmeczi Roland pedig halálos autóbalesetet szenvedett, mielőtt Latinovits lehetett volna. Huszár Zsolt ugyan eljátszotta a színészóriást, ám nem sokkal később elütötte a villamos.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Figyelmeztetés lenne,?
  2020-05-07 23:29:33, csütörtök
 
 


Feláldozzuk-e az öregeket a gazdaság újraindításáért?
Egyre több országban hangzik el a kérdés, amely az emberiség kultúrtörténetében is állandóan felbukkant.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja a hárommilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, több mint kétszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Egyre kevesebb az új fertőzött, a járvány elleni védekezés új szakaszára készülnek a britek
Már 73 ezren haltak meg az Egyesült Államokban a járvány miatt
A legkevésbé a magyarok bíznak az egészségügyben az uniós országok közül
Az Egyesült Államokban Dan Patrick 70 éves texasi alkormányzó már március végén kirobbantotta a vitát, miután a Fox News televízióban kifejtette: szívesen lemond az életéről, hogy megmentse a gazdaságot az unokáinak, és szerinte ezt megteszi a többi amerikai nagyszülő is. Tennessee államban pedig a lezárások feloldásáért tüntetők transzparenseken is követelték, hogy a gyengék áldozzák fel magukat a gazdaság helyreállításáért.

Az öregek feláldozása a közösség életben maradásáért a folklórban megőrződött hagyományok szerint nem példa nélküli a történelemben. Az e heti HVG idéz számos ehhez kapcsolódó mondát Ázsiától az Amazonasig, az aztékoktól az eszkimókig.

Magyar nyelvű területekről csak Erdélyből ismertek történetek az idősek halálba küldéséről. A néprajztudósok még az 1980-as években is gyűjtöttek olyan meséket, amelyekben szerepel például a szent bot motívuma, ezzel verték agyon a mesélők szerint az öregeket. ,,A szembat? Az valamika a régi üdőkben igaz vót. Azé vót, hogy nem vót mit egyenek. Elérte a hatvan esztendőt, elég vót neki. Kellett az élelem a fiatalaknak" - mondta például egy Maros megyei, magyarózdi adatközlő. Ezzel a történettel kezdődik a mese, majd úgy folytatódik, hogy az elpusztítandó öreget elrejtik, majd a közösség az ő tanácsa nyomán lesz úrrá az éhínségen.

Szépirodalmi feldolgozások születtek abból az erdélyi hagyományból, hogy a hasznot hajtani képtelen, de élelmet fogyasztó öreg a torjai büdös barlangban veszejti el magát. Először Nyírő József írt belőle novellát Kopjafák című, 1933-ban megjelent könyvében, majd a brassói születésű Sánta Ferenc választotta első novellájának témájául. A Sokan voltunk című, tömör, szikáran megfogalmazott Sánta-novella kifejezetten az élelmiszer-szűkösségre vezeti vissza a nagyapa önkéntes halálát, hiszen már harmadik hónapja éheztünk, s két hete csak egyszer ettünk egy nap Ennek pedig az a következménye, hogy ,,ilyen éhségben minden száj számít. Minél több van belőle, annál nagyobb a baj. Mi pedig voltunk elegen. A gyermek elbeszélő szerint a nagyapa halálát ,,apám akarta, anyám is hagyta, hacsak nem ők küldték.

Az Egyesült Államokban a fiatalok még csak a baby boom generációról, azaz az 1950-es években születettekről mondanának le. Nem túl ízlésesen például a Covid-19-járványt boomer removernek nevezték el, amit talán öregszállítónak lehet magyarítani a hullaszállító analógiájára. Pedig Dino Buzzati novellájából tudható, hogy mindenki hamar, szinte észrevétlenül elérheti a veszélyes életkort.

A novellában a 40 év felettieket üldöző és pusztító kegyetlen bandavezér, Régora kénytelen volt maga is szembenézni az idő gyors múlásával. Futott, futott, ahogy csak bírt, ahogy az erejéből tellett. De nem sok tellett az erejéből. Mily végtelennek, soha el nem múlónak tetszett az ifjúság, ez a hetyke és kegyetlen életszakasz. S egyetlen éjszaka el tudta hamvasztani. Semmi nem maradt belőle, semmi. Most ő volt az öreg. Rá került a sor.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Magyarország csatlakozik a Türk Tanács országainak alapjához
  2020-05-06 23:23:27, szerda
 
  JÓ EZ NEKÜNK!!!??

A Türk Tanács országai úgy döntöttek, hogy befektetési alapot hoznak létre, amelyhez Magyarország is csatlakozik - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, miután szerdán részt vett a testület gazdasági és kereskedelmi minisztereinek videokonferenciáján.

Szijjártó Péter elmondta: ezen keresztül a tagállamokban és Magyarországon beruházásokat, befektetéseket tudnak finanszírozni, elsősorban az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és az infrastruktúra-fejlesztés területén. A miniszter kiemelte: az alap jelentőségét növeli, hogy abban Törökország is részt vesz, hozzátéve, Ankara célja, hogy záros határidőn belül a világ 10 legerősebb gazdasága közé kerüljön.

A miniszter közölte: köszönetet mondott a Türk Tanács tagországainak azért, hogy a magyar egészségügyi védekezés sikeréhez komoly segítséget nyújtottak az elmúlt időszakban. Üzbegisztán 650 ezer, Kazahsztán 100 ezer, Azerbajdzsán 40 ezer maszkot küldött Magyarországnak. Törökország pedig engedélyezte a maszkok gyártásához szükséges 8 tonnányi alapanyag exportálását Magyarországra.

Kiemelte: azért volt nagy jelentősége ennek a gazdasági miniszteri találkozónak, mert a világjárványnak nemcsak egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági hatásai is vannak. A világgazdaságban semmi sem lesz ugyanolyan, mint a világjárvány előtt - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: jelentős átrendeződés figyelhető meg a világgazdaságban. Ezt jól mutatja - mondta -, hogy a védekezéshez szükséges eszközöket Keletről szerzik be az államok, a világ szinte valamennyi országa a Távol-Keleten, jellemzően Kínában áll ezért sorba.

Szijjártó Péter hozzátette: ez a folyamat, a keleti térség gazdasági erősödése már a világjárvány előtt megindult. 2007-ben a világon végrehajtott beruházások 81 százalékot még nyugati tőkéből finanszírozták. Tavaly már 58 százalék volt a keleti tőkéből finanszírozott beruházások aránya és 40 százalék a nyugatié.

Beszámolt arról is, hogy a Türk Tanács országaival Magyarország megduplázta a kereskedelmi forgalmat az elmúlt 10 évben. Annak érdekében, hogy ezen gazdaságok vállalataival a magyar vállalatok minél profitábilisabb, minél kedvezőbb együttműködést alakíthassanak ki, az Eximbanknál 707 millió dollárnyi hitelkeret áll a magyar vállalkozások rendelkezésére. Ezzel segítik, hogy a Türk Tanács országainak piacain helytállhassanak, beruházásokat hajthassanak végre, el tudják adni termékeiket, szolgáltatásaikat.

A Türk Kereskedelmi és Iparkamara munkájában is részt vesz Magyarország. Ennek az a jelentősége, hogy a türk országok vállalatai itt tudnak legegyszerűbben kapcsolatokat építeni. A türk országok vállalataival történő együttműködés komoly piaci lehetőséget tartogat a magyar vállalkozásoknak - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy a Türk Tanács európai képviselete Budapesten található. Április elején nagyszabású üzleti fórumot akartak szervezni a magyar fővárosban, ez a koronavírus-helyzet miatt elmaradt, de mindenki egyetértett abban, hogy amint a körülmények lehetővé teszik, megrendezik az eseményt.

Szijjártó Péter kitért arra: a miniszterek egyetértettek abban is, hogy a határokon és az országokban bevezetett korlátozó intézkedések nem jelenhetik a nemzetközi áruforgalom lassítását, ellehetetlenítését. Mindenkinek az az érdeke, hogy a nemzetközi áruforgalom szabadságát, gyorsaságát, akadálymentességét biztosítsák. Ha ezt nem tennék, országaik ellátásbiztonságát sodornák veszélybe. Ezzel kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter fontos előrelépésnek nevezte, hogy már Törökországba is beléphetnek európai állampolgárságú kamionosok három napra.
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
mit tegyünk, ha nekünk kell ápolni a hozzátartozónka
  2020-03-26 23:27:32, csütörtök
 
 


Koronavírus: mit tegyünk, ha nekünk kell ápolni a hozzátartozónkat vagy saját magunkat otthon

.Milyen hatóanyagú gyógyszer legyen nálunk otthon Mit tegyünk, ha nekünk kell ápolni a koronavírussal fertőzött hozzátartozónkat, és hogyan mérjük meg a légzésszámot? A válaszokat egy magyar orvos adja meg.

Az Egy orvos naplója nevű blogot dr. Erdélyi Kamilla, háziorvos írja, akinek a tanácsai most, a koronavírus-járvány idején különösen jól jöhetnek mindannyiunk számára. Elmondja, mit tegyünk, ha megfertőződtünk, de enyhébbek a tüneteink, és saját magunkat kell ápolnunk, vagy egy családtagunkat az otthonunkban, karanténban.

Fel kell készülnünk arra, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkezők otthon vészelik át a koronavírust
Ahogyan nő az igazolt koronavírussal fertőzöttek száma, úgy fog változni az enyhe tünetekkel megbetegedettekhez való orvosi hozzáállás is. Az adatok szerint nagyjából a fertőzöttek 80%-a viszonylag enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget. Természetes, hogy ezekben az esetekben nem szükséges a kórházi ápolás: tartalékolni kell az erőforrásokat, szakembereket és eszközöket a súlyos állapotú betegeknek.

Számíthatunk tehát arra, hogy mi magunk, vagy közeli családtagunk otthon fogja átvészelni a fertőzést, és esetleg rászorul a mi segítségünkre, ápolásunkra.

A koronavírus fertőzés elsősorban lázzal, száraz köhögéssel és légszomj érzésével jár. A magas láz igen rossz közérzetet, fejfájást, szapora szívdobogást, és esetenként szapora légvételt okoz.

A koronavírus fertőzés oki terápiájára alkalmas szer vírusok szaporodását gátló gyógyszer jelenleg nem elérhető, illetve a kezelésre alkalmasnak ígérkező gyógyszerek használata kórházi körülmények között, súlyos állapotú betegeknél megfontolandó. Antibiotikumok használata teljesen hatástalan, értelmetlen.

Enyhe tünetekkel járó esetekben tehát a támogató (szupportív) terápiára kell koncentráljunk. Ez azt jelenti, hogy enyhítjük azokat a tüneteket, amelyeket a vírusfertőzés következtében létrejött gyulladásos reakció okoz: láz, fájdalom, légszomj,

Legyen otthon lázmérő! Naponta kétszer mérjük meg a lázunkat, ez támpontot ad a saját állapotunk felmérésében, a tüneteink értékelésében, és fertőzés lefolyásának megítélésében.
Legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, elsősorban paracetamol hatóanyag tartalmú gyógyszer!
A francia egészségügyi miniszter számolt be arról, hogy tapasztalataik szerint az ibuprofen és aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek súlyosbíthatják a koronavírussal fertőzöttek állapotát. Ez egy tapasztalati beszámoló, jelenleg klinikai vizsgálatok nem igazolták, nem ismertek az adatok sem, ami alapján az állítást megfogalmazták. Így a valódi jelentőségét sem ismerjük, mindenesetre preferáljuk koronavírus fertőzés esetén a paracetamol tartalmú készítményeket!
Szigorú elkülönítés!
Természetesen szigorúan otthon kell maradni, a családtagoktól is lehetőség szerint elszeparálódni.
Szellőztessünk sokat!
Hideg, párás, friss levegő sokat enyhíthet a légszomj tünetein, és a levegő vírus-koncentrációját is csökkenti.
Fontos a bő folyadékfogyasztás, ágynyugalom, kiegyensúlyozott étrend.
Mindezek mellett egy új készséget is el kell sajátítanunk: fel kell tudnunk mérni a saját vagy hozzátartozónk állapotának súlyosságát!
Olvassuk sok helyen, hogy elsősorban az idősebbek, vagy krónikus betegségben szenvedők veszélyeztetettek a súlyos szövődményekre. Ne ringassuk magunkat ennek alapján hamis magabiztosságba! Bárkinél alakulhat ki szövődmény, bárki szorulhat átmenetileg lélegeztető-gépre, függetlenül az életkorától és az egészségi állapotától.

Életbevágó tehát, hogy észre tudjuk venni azt a pontot, amikor kórházi felvételt kell kérni.

Sajnos a háziorvos nem vállalhatja fel az otthon koronavírus fertőzéssel ápoltak állapotának személyes ellenőrzését. Igen veszélyes lenne ez a praxis többi betegére nézve, nagyon megnövelné annak a kockázatát, hogy maga az orvos váljon a vírus terjesztőjévé. Elsősorban telefonos konzultációban, távsegítségben kell gondolkodnunk tehát.

Mire figyeljünk konkrétan az ápolás során?
A fertőzés súlyosságának megállapításában legfontosabb tünet a légszomj.

Figyeljük meg, hogy a légszomj nyugalomban is jelentkezik-e, vagy csak fizikai megterhelésnél!
Csillapítsuk a lázat! A láz önmagában szaporább légvételt, magasabb pulzust okoz. Lázcsillapítással sokat javíthatunk a beteg állapotán.
Mérjük meg a légzésszámot! Fél percen keresztül számoljuk a légvételeket, majd szorozzuk meg kettővel. 12 20 között normális.
Mérjük meg a pulzusszámot, a légzésszámhoz hasonlóan! Magas pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal. 90 feletti pulzusszám esetén mérjünk lázat, és szükség esetén csillapítsuk.
Figyeljük meg a légzések mélységét. Felületes, kapkodó légzés a súlyosbodás jele!
Figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ezt úgy tudjuk felmérni, hogy feljegyezzük a vizelet gyakoriságát, és nagyjából követjük a mennyiségét. Ha 24 órán keresztül a betegnek nincs vizelete, hívjunk orvost!
FIGYELEM! A fenti légzés- és pulzusszám ajánlások felnőttekre vonatkoznak. Gyermekeknél jóval szaporább légzés és pulzus is teljesen normális! Például 1 5 év közötti gyermek átlagos normális értékei: légzésszám esetén 25/perc, pulzusszám esetén 100/perc.

Kétség esetén kérjünk segítséget telefonon a gyermekorvostól!

Ezek alapján naponta többször is végezzük el az állapotfelmérést, így nyomon követhetjük a betegség alakulását. Ha eltérést tapasztalunk, telefonon konzultáljunk háziorvosunkkal. Ilyenkor további tisztázó kérdésekkel pontosítjuk a beteg állapotát, tudunk tanácsokat adni az ápolásban, és szükség esetén értesítjük a mentőszolgálatot.

Forrás: Egy orvos naplója
Link

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Nem igaz, hogy sebezhetetlenek a fiatalok
  2020-03-23 22:26:46, hétfő
 
 


Nem igaz, hogy sebezhetetlenek a fiatalok
Továbbra is úgy tűnik, hogy a COVID 19 az idősekre és a betegekre nézve a legveszélyesebb, de ahogy nő a fertőzéssel kórházba kerültek száma, úgy lesz egyre több fiatal a betegek között. Nemcsak Olaszországban: hazánkban épp Müller Cecília közölte a szombati sajtótájékoztatón, hogy egy negyvenes éveiben járó beteg fekszik súlyos állapotban a kórházban. Az országos tiszti főorvos szerint ez is egy jelzés, hogy mindenkinek oda kell figyelnie a koronavírusra. Azt azonban nem tudni, mi a hazai fertőzöttek átlagéletkora, erre írásban feltett kérdésünkre sem válaszoltak.

Kínai kutatók a gyerekeknél vizsgálták a fertőzés lehetséges szövődményeit, és arra jutottak, az egy év alatti kisbabák vannak a leginkább veszélyben.

Az olasz járványügyi jelentést készítő hatóság is arról ír a dokumentumhoz fűzött bevezetőjében, hogy a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozók átlagéletkora - ellentétben az összes fertőzöttre vonatkozó 63 éves átlagéletkorral - csupán 49 év.

Részlet
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Miért fontos a pihenés?
  2020-03-16 23:37:46, hétfő
 
 



Mindannyiunknak fontos a feltöltődés, a relaxálás, a kikapcsolódás, hogy újult erővel tudjunk koncentrálni a mindennapi életünkre.
Aktívan is lehet pihenni
Vannak, akik inkább kiszabadulnak a zöldbe, erdőbe, vagy akár csak egy parkba is friss levegőt szívni, sétálni egy nagyot, vagy kicsit tornázni, nyújtani a szabadban. Ez az aktívnak tűnő kikapcsolódás is kiszellőzteti az agyat és a testet, szellemileg és testileg is energetizál. Itt a kulcsszó az a feszültségoldás, hiszen az aggódás, a gondokon való töprengés csak hátráltat minket és képtelenek leszünk átélni egy nyugodt, kellemes, ámbár aktívabb kikapcsolódási formát.

Elképzelhető, hogy másoknak a kertészkedés, a metszés, virágok öntözése, gallyak összeszedése, udvar rendezése, palánták ültetése, vagy gyümölcsök szüretelése vált ki olyan érzéseket, amitől megnyugszanak és jól érzik magukat. Mások alkotnak valamit, szobrászkodnak, festegetnek, vagy esetleg olvasgatnak valamilyen könnyebb lélegzetvételű könyvet.

Szieszta
Passzív pihenés alatt általában egy kisebb időtartamú alvást értünk, amely 20-40 perc egy-egy alkalommal. Sokszor, ha túllépjük ezt az időszakaszt, már nincs olyan hatása az alvásnak, mint a rövidebb ciklusban és éppen az ellenkezője történik velünk: az elnyújtott délutáni alvás utáni felébredéskor bódultságot, nyomottságot érzünk. Sziesztáról már sokszor hallottunk és a mediterrán, valamint dél-amerikai országokban előszeretettel szundikálnak egy kicsit ebéd után.

Sajnálatos módon nekünk, hétköznapi embereknek csak akkor van rá lehetőségünk, ha egy nyugodtabb hétvégi délután bele tudjuk illeszteni a napirendbe, mellyel sokat tehetünk az egészségünkért, leginkább a szívünkért. Mindezt a Harvard Egyetem is vizsgálta és arra az álláspontra jutott, hogy már 30-40 perces délutáni alvás is csodával felérő módon tudja helyreállítani az embert. Kihat a hormonháztartásunkra, csökkenti a stresszt a szervezetünkben és még fájdalomcsillapító hatása is van. Ez a stabilizáló hatás hosszú távon is igen eredményes, nő az agyi teljesítményünk, kiegyensúlyozottabban tudjuk megoldani a feladatokat és hatékonyabban tudunk megbirkózni a mindennapokkal.

Relaxáció
Ha sikerül ledőlni és nem a szundítás a cél, akár relaxációs gyakorlatokat is végezhetünk testünk és elménk ellazítására. Ilyen állapotban beindulnak a test öngyógyító, regenerációs folyamatai, erősödik az immunrendszer és normalizálódik a keringés is. Többféle relaxációs technikával próbálkozhatunk, majd idővel ki tudjuk választani azokat, amelyek a leghatékonyabbnak bizonyulnak a számunkra, mint például az autogén tréning vagy a vizualizáció. Az alap elgondolás mindegyik technikánál ugyanaz, hogy amikor a testünk teljesen ellazult állapotba kerül, képesek leszünk arra, hogy megfelelően dolgozzuk fel a sérelmeinket, aggodalmainkat és testi-lelki bajainkat. Megpróbálhatjuk azt is, hogy a relaxációs műveletek gyakorlásából szokást csinálunk és így majd azon kapjuk magunkat, hogy a bennünk felhalmozódó feszültség elillan, egészségünk normalizálódik, könnyebben tudunk koncentrálni feladatainkra, tanulmányainkra. A rendszeresen végzett relaxációs gyakorlatokkal belső békénk is helyre tud állni, így személyes- és munkakapcsolataink is gyümölcsözők lesznek, hiszen nyugodtságot és elégedettséget fogunk sugározni másokra.

Ami még segíthet: nyugtató hatású ételek
Amennyiben nem sikerül kellőképpen kikapcsolni, mert életvitelünk ezt nem ,,engedélyezi" és igen gyakoriak az aggodalmaskodások, idegeskedések, érdemes lehet olyan ételekből többet fogyasztani, amik a kiegyensúlyozott idegi működést biztosítani tudják.

Ezek alapjában véve azok az élelmiszerek, amelyek B- és D-vitaminokban gazdagok. Ide sorolhatjuk a gabonaféléket, olajos magvakat és az állati eredetű élelmiszereket, melyeket könnyedén, akciós áron is be lehet szerezni például a penny akciós újság lapjait lapozgatva. Egyes zöldség- és gyümölcsfélék, valamint a hal, olaj, máj, és tojás is segíti biztosítani az agy ép működését.

Zabpehely, élesztőpehely, tej és tejtermékek, spenót, zöldleveles zöldségek, lazac, bab és más hüvelyesek, rákok és húsok is bőven tartalmaznak olyan vitamindús tápanyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek a normális idegrendszer működéséhez. A természetes gyógymódok magazinja részletesen tárgyalja, hogy mennyire fontosak a vitaminok a gyümölcsökben.

Emellett, a gyógyszer nélkül magazin összefoglalója betekintést nyújt a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának előnyeibe, valamint a gyümölcsökben található természetes forrású vitaminok részletes megismerésébe.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
meddig jó egy maszk,
  2020-03-16 23:21:26, hétfő
 
 


Nem tudod, hogy meddig jó egy maszk, és hogyan kell helyesen használni? Itt a válasz
Ne használd túl
Fontos tudnod, hogy a vizes maszk egyáltalán nem véd meg a vírusokkal szemben. Tehát, ha telelihegted már a maszkodat, akkor az fokozottan fertőzésveszélyes. Ha teheted, egy használat után cseréld le, dobd ki. Ha már megfertőződtünk, a legtöbb, amit megtehetünk, hogy otthon maradunk. A maszkokat felesleges otthon, illetve szabadban viselnünk, inkább csak akkor vegyük fel, ha zsúfolt helyen, tömegben vagyunk és akkor se órákon keresztül.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 298 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 1049 db bejegyzés
Összes: 8994 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1170
  • e Hét: 2857
  • e Hónap: 5951
  • e Év: 73716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.