Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/65 oldal   Bejegyzések száma: 646 
Márai Sándor a szeretetről
  2023-10-02 13:52:58, hétfő
 
  Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet, mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi nem nehezebb, mint a szeretetet kifejezni.  
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor két igazsága
  2023-07-01 18:11:48, szombat
 
  Márai Sándor: A műveltség

Tudnod kell, hogy az emberek nem ok nélkül ragaszkodnak a középszerűhöz, a zavaroshoz és vajákoshoz, az illúziókhoz, a szobatiszta félismeretekhez, tehát a műveletlenséghez. Mert a műveltség annyi, mint az igazságnak - minden dolgok igaz ismeretének - feltárása és elviselése. S az igazat elviselni mindig nagyon nehéz. A műveltséghez, tehát a valóság és igazság megismeréséhez, rendkívüli bátorság kell. Az ember egész szívével, sorsával, lényével ismeri meg az igazságot. Az ember életre-halálra lehet művelt. Az emberek mindig készségesebben nyugodnak bele valamilyen kellemetlen igazság elkendőzött magyarázatába, tehát a műveletlenségbe, mint a nyers, egyszerű, tőmondatos igazságba, ami a műveltség. Az emberek titokban tudják, hogy minden, ami igaz és emberi, tehát valóságos, vérben, verejtékben és szenvedélyben fogan, de szívesebben pusmogják, lesütött szemmel, hogy a gyermekeket a gólya hozza. Ez így tetszetősebb és kényelmesebb. De a műveltséget nem a gólya hozza.

" Nagyon mély gondolatokat fogalmaz meg az emberi természetről és a tudás megszerzésének nehézségeiről. Az idézet rámutat arra, hogy az emberek gyakran hajlamosak elfogadni a középszerűséget és az illúziókat a valóság és az igazság helyett. A műveltség azonban az igazság megismerésének és elfogadásának folyamata, és ahhoz rendkívüli bátorságra van szükségünk. Az igazság néha kellemetlen lehet, de fontos, hogy szembenézzünk vele, és ne engedjünk az elkendőzött magyarázatoknak. A műveltség nem egy könnyű megoldás, mint a gólya mese, hanem az igazsághoz vezető hosszú és fáradságos út eredménye."

"Az igazság valóban rendkívül fontos és mély hatással van az életünkre. Az igazság az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük a világot, hogy felfedjük a titkokat, hogy átlépjünk az álarcok mögé, és hogy valódi kapcsolatot teremtsünk emberekkel. Az igazság elmondása és elfogadása segít abban, hogy az életünk tisztességes és autentikus legyen. Bár az igazság néha nehéz és kényelmetlen lehet, megerősít bennünket, és lehetővé teszi, hogy őszintén szembenézzünk magunkkal és másokkal. Az igazság ereje hatalmas, és segít megteremteni az emberi kapcsolatokban az alapokat, az elkötelezettséget és az emberséget."

Márai Sándor: A rendhagyó

Ez az ember abból él, hogy mindent kimond, megegyezés és szabályok ellenére, mohón és büszkén, arcodba mondja, amit nem szeretnél hallani, amit titkolsz, amit sértetten rejtegetsz. Sikere van. Utálják és biztatják.
Én e sikerről nem tartok semmit. Az igazi őszinteség nem tárulkozik; inkább szemérmes és hallgatag. Több hősiesség és keményebb bátorság kell hozzá, elhallgatni valamit, ami fájdalmat szerez a másiknak, mint szemébe mondani. Tartsd meg titkodat! - mondom neki, szelíden és undorodva. ,,De mikor nincs egyebem!" - kiáltja vigyorogva és kellető fintorokkal.

"Valóban, Márai Sándor idézete azt hangsúlyozza, hogy az igazság közléséhez alázat és méltóság szükséges. Az igazi őszinteség nem mindig azt jelenti, hogy mindent kimondunk bárkinek, bármilyen módon. Az igazság közlésekor fontos figyelembe venni mások érzéseit és tiszteletben tartani a személyes határokat. Az igazság nem mindig könnyű, és néha fájdalmas lehet, és ebben az idézetben is megjelenik az a felismerés, hogy a hallgatás néha nagyobb bátorságot és hősiességet igényel, mint a szavak használata.

Az igazság közlésekor az alázat és a megfelelő kommunikáció kiemelten fontos. Nem arról van szó, hogy egyszerűen minden véleményt és gondolatot nyersen kifejezzünk, hanem arról, hogy a másik ember érzéseit és méltóságát is tiszteletben tartsuk. Az igazság közlése olyan művészet, amelyben fontos az empátia és a megértés.

Mindkét idézet együtt mutatja meg a kétoldalú megközelítést az igazság közlése kapcsán. Az egyik hangsúlyozza az igazság bátor és őszinte kimondásának fontosságát, míg a másik az alázatos és tisztelettudó kommunikációra helyezi a hangsúlyt. Ez azt mutatja, hogy az igazság közlése egy összetett folyamat, amelyben figyelembe kell vennünk a körülményeket, a másik ember érzéseit és a helyzetet."

"Valóban, az igazság közlése nem mindig könnyű feladat, és előfordulhat, hogy az emberek reakciói negatívak vagy ellenségesek lehetnek. Az igazság néha kényelmetlen vagy fájdalmas lehet, és az emberek hajlamosak ellenállni vagy lázadni ellene, különösen ha az érinti az ő hiedelmeiket, érzéseiket vagy érdekeiket.

Az őszinte kommunikációnak azonban továbbra is fontos szerepe van. Az igazság megismerése és megértése elősegítheti a fejlődést, a konfliktusok megoldását és az egyének vagy közösségek felelősségvállalását. Fontos azonban megválasztani a megfelelő időt, helyet és módot az igazság közlésére, és figyelembe venni a másik személy érzékenységét és fogékonyságát.

Az igazság közlésekor szükséges az empatikus kommunikáció, a tiszteletteljes megközelítés és a nyitottság. Fontos megérteni, hogy mindenki másképp reagálhat az igazságra, és nem mindig fogadják nyitottan vagy könnyen. Az igazságnak azonban van ereje és értéke, és megfelelő kontextusban és módon közölve hozzájárulhat a fejlődéshez és a mélyebb megértéshez.

Ezért, amikor az igazságot közöljük, fontos szem előtt tartani az empátiát, a megértést és a tiszteletet, miközben kitartunk az igazság mellett. Az empátia és a megfelelő kommunikáció segíthet enyhíteni a lázadást vagy ellenállást, és hozzájárulhat a konstruktív párbeszédhez és a változás lehetőségéhez." Chat



 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
"A szívből jövő beszéd"
  2023-04-27 18:53:29, csütörtök
 
  Ralph Waldo Emerson
amerikai esszéíró, költő
1803. május 25. — 1882. április 27.

Az ember ne a méltóságát védje, hanem a méltósága védje meg őt.
Életem magáért van, nem kirakat. S jobb szeretem, ha egyszerű, de igaz és egyenletes, mintha káprázatos és bizonytalan volna. Legyen egészséges és kellemes, s ne szoruljon diétákra s érvágasokra.
Minden ember neveltetésében eljön az az idő, mikor meggyőződik róla, hogy az irigység tudatlanság; az utánzás öngyilkosság; hogy el kell fogadnia magát, akár tetszik neki, akár nem; hogy bár a széles világ tele van jósággal, egyetlen szem tápláló búzához sem jut, csak ha megdolgozik érte azon a földdarabon, amelyet művelnie adatott. A benne szunnyadó erő új a világban, és rajta kívül senki sem tudja, mire képes, és ő is csak akkor, ha megpróbálta.
A legnagyobb gondolkodók érdeme éppen abban áll, hogy a meglévő könyvektől és szájhagyományoktól függetlenül azt fejezték ki, amit ők gondoltak, és nem azt, amit a korábban éltek vagy a körülöttük lévők gondoltak. Éppen ezért mindegyikünk kötelessége lesni és elcsípni azokat a tiszta gondolatokat, melyek szikrához hasonlóan időről időre felvillannak és fellángolnak a tudatunkban. Ezek a belső megvilágosodások mindegyikünk számára sokkal nagyobb jelentőségűek, mint a tengernyi költő bölcs elmélkedései és tanulmányai.
Micsoda hatalmas gazdagság lehet egy kis válogatott könyvtárban, melyben azoknak a bölcs és érdemes szerzőknek a közössége található megfelelő sorrendben, akiket a világ civilizált országaiban évezredek alatt válogattak az ő egyéni tanulmányaiknak és bölcsességüknek köszönhetően! Zárkózottságuk és elérhetetlenségük miatt, lehet, hogy türelmetlenek lettek volna, hogyha mi megzavarjuk őket elmélyülésükben és a foglalatosságukban, vagy az általános körülményeik tették volna lehetetlenné a beszélgetést. De a gondolat, melyet nem tártak fel még a legjobb barátjuk előtt sem, érthető formában van itt lejegyezve számunkra, más századok idegen embereinek.
Ha elfeledkezel mások szívéről, a magadét veszíted el.
Az egyetlen igazi ajándék, ha magadból adsz egy darabot.
Kitölteni az órát - ez a boldogság; kitölteni az órát, nem hagyva helyet a megbánásra, s nem várni a jóváhagyásra.
Akármilyen utat is választhatsz magadnak, mindig lesznek, akik azt fogják mondani, tévedsz. Mindig lesznek majd olyan nehézségek, hogy azt fogod hinni, talán csakugyan a kritikusoknak van igazuk. Az út kiválasztása és követése a végsőkig mindig nagy bátorságot kíván.
Az élet egyik legszebb kárpótlása az, hogy egyetlen ember sem tud őszintén segíteni egy másikon anélkül, hogy ne segítene ezzel saját magán is.
Nem lehet elég korán szívességet tenni, mert soha nem tudhatod, mikor lesz túl késő.
Mindenért, amit elszalasztottál, nyertél valami mást, és mindenért, amit nyersz, elveszítesz valami mást.
Az életkor egy nőnél nem sokat jelent. A legjobb dallamokat a legöregebb hegedűk játsszák.
Az igaz barátot joggal nevezhetjük a természet remekművének.
A legmélyebbre ható, a leggyógyítóbb muzsika a szívből jövő beszéd.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Költészet
  2021-11-03 16:19:35, szerda
 
 
A költészet nemcsak az, amit a költők versbe írnak. Valami rögzíthetetlenebb is, ami él a nők mozdulataiban, az állatok nézésében, az utcák világításában, egy madár fejtartásában, egy éjszakai fénysugár üzenetében. Mindez vers, íratlan vers. Néha igazibb, mint az írottak és rímesek.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: "Májusnak dallama van..."
  2021-05-05 15:07:29, szerda
 
  Májusnak dallama van, melyet a nemzetközi dalszerzők hasztalan igyekeznek lekottázni. Már mindent megkíséreltek e célból: de mindig csak dallamos zenebona lett belőle, célzásokkal a gyöngyvirágra és a mérsékelten viszonzott szerelemre.
Az igazi májusi dallam mélyebb, s egyáltalán nem érzelgős. Van benne valami a földrengésből. De van benne valami a halál neszéből is. Félelmes hónap. Okos öregek nem szeretik, óvatosan élnek ízeivel, fényeivel és illataival, lehetőleg elbújnak vagy elutaznak előle. Az asztal varázsosan megterül, füvekkel és kétlábú állattal. De az emberek szíve nehéz és nyugtalan. A májusi ünnep pogány és harsány. Minden lármázik, mondani akar valamit. A levegő már korán megtelik pezsgő, fanyar illatokkal, barbár fénnyel, egy ókori ünnep kegyetlen, vakító fényességével. Van májusi öngyilkos, ahogy van májusi gyöngyvirág, májusi rántott csirke. Az ember tehetetlenül menekül e támadás elől a civilizáció bástyái mögé. Májusban nem lehet könyvet írni. Olvasni is alig. Minden élet személyes, értelem ellen való támadásnak érzi e sugarakat és illatokat. A májusi napfény kegyetlen és veszedelmesebb, mint az őrjöngő, augusztusi napsütés, amely arany szablyával vagdalkozik maga körül, keleti harcos módjára, vérben forgó szemekkel, eszeveszetten. A május mérgekkel és aranytűvel öl, orgyilkos módra, kivédhetetlenül. Van májusi gutaütés is. A természet nem érzelmes.
E hónap közhelye a szerelem: pontosabban, mint az egészen rossz és egészen jó regényekben, a szerelem és a halál. A természet tüneményeiben van valami kontárságból és a remekműből. Ez a hónap, mikor sok ember riadtan, kötelességszerűen szerelem után néz, mint ahogy télen hócipőt vásárol vagy nyáron bérletet az uszodába. A májusi szerelem megbízhatatlan. Legtöbbször nem is a személynek szól, hanem az általános közhangulat rémuralmának engedelmeskedik, a májusnak. A májusi szerelemnek szeptemberben hódolattal és mély elcsodálkozással köszönünk vissza. Lehetséges? ... Hol volt a szemünk? ... Májusban minden nő Titánia kissé. Egy napon felébred a varázslatból, megnézi a naptárt, bámulja az imádott szamárfejet, csodálkozik.
Emlékezem egy májusra, a tengeren, virág és lomb nélkül, Afrika és Európa között, amikor mindaz, ami szárazföldön nyugtalanítja e titokzatos és pogány hónapban az embereket, a tengerből áradt felém, a fény sugártöréséből, a meleg szélből. Virág nélkül is kegyetlen a világ. Emlékezem májusi reggelekre, gyermekkoromból, mikor a házi kápolnában ministráltunk, Mária oltára előtt, liliomok és pünkösdi rózsák között. E reggelek dallamát hallom néha. Emlékezem egy májusi délutánra, mikor csaknem meghaltam egy nő miatt. Ez már nem történhet meg velem. Tapasztalt vagyok, óvatos. Feltartom arcom a nyers, erjedő májusi fénybe, s behunyt szemmel gondolkodom: ,,Kár."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Mikor hiányzik valaki...
  2019-11-04 18:13:22, hétfő
 
  "Ez a legnyomorultabb érzés. Mikor hiányzik valaki. Körülnézel, nem érted. Kinyújtod kezed, egy pohár vizet keresel tétova mozdulattal, egy könyvet. Minden a helyén van életedben, a tárgyak, a személyek, a megszokott időbeosztás, a világhoz való viszonyod nem változott. Csak éppen hiányzik valami. ...S ha nagyon pontos és figyelmes leszel, ha idejében kelsz és későn fekszel, ha sokat vagy emberek között, ha elutazol ide vagy oda, ha belépsz bizonyos helyiségekbe, végül találkozol azzal, aki vár. Természetesen tudod, hogy ez a reménykedés egészen gyermekes. Már csak a világ végtelen esélyeiben bízol. Hol keressed? S aztán, ha megtaláltad, mit mondjál neki?... És mégis várod."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Az igazságtalanságról és a beavatkozásról
  2019-09-17 16:16:35, kedd
 
 

Valahányszor igazságtalansággal vagy kegyetlenséggel találkozunk az életben - egy gyermeket kínoznak, állatot bántalmaznak, egy embert megaláznak, vagy nem adják meg neki azt, ami isteni és emberi jog szerint megilleti -, mindig újra és újra megkísért a kérdés, jogod és kötelességed-e beavatkozni, közbeszólani, idegen sorsok perpatvarában a fogadatlan prókátor hálátlan szerepét vállalni? Vagy menj odább, rossz lelkiismerettel, de sértetlenlül?
Tudjad, hogy idegenek és a világ dolgaiba csak addig van jogod beavatkozni, amíg te, személyesen, idegen emberek vagy hatóságok közbejötte nélkül, csakugyan segíteni is tudsz ott, ahol méltatlanságot, igazságtalanságot vagy kegyetlenséget tapasztalsz. Mert aki, jogos felháborodással, áthárítja ilyenkor a segítséget másokra, ,,felhívja" a hatóság vagy az emberbarátok figyelmét arra, amit látott, már ,,ügyet" csinál az emberi nyomorúságból, már szerepet vállal a szenvedés és a segítség között, már megcsalta önmagát és a világot. Maradj egyedül az emberi szenvedéssel, s iparkodj a magad ereje szerint segíteni. Ha letörölheted egy gyermek arcáról a könnyeket, ha megkönnyítheted egy beteg ló sorsát, ha pénzt adhatsz, ami a tiéd, vagy ruhadarabokat adhatsz a rongyosnak, vagy tanáccsal és cselekedettel segíthetsz valamiben, személyesen - akkor, csak akkor jogod van, beavatkozni. De mindenki gyanús, aki ilyen helyzetekben felhívja telefonon a rendőrséget, vagy levelet ír a lapoknak, vagy gyűjtést rendez a bajbajutottak számára, egyszóval szerepfélét csinál a mások nyomorúságából a maga számára. A te fájdalmad és nyomorúságod is személyes, segíteni is csak személyesen lehet. Minden más hiúság.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz?
  2019-08-01 15:11:26, csütörtök
 
  Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek?
Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, és ezért jó volt az is amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az üggyel. Az ügy igazával, mert meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek. Vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak. Elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet szolgálsz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz

/Márai Sándor/
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Arról, hogy a műveltséghez sok bátorság kell
  2018-09-11 09:27:23, kedd
 
 

Tudnod kell, hogy az emberek nem ok nélkül ragaszkodnak a középszerűhöz, a zavaroshoz és vajákoshoz, az illúziókhoz, a szobatiszta félismeretekhez, tehát a műveletlenséghez. Mert a műveltség annyi, mint az igazságnak - minden dolgok igaz ismeretének - feltárása és elviselése. S az igazat elviselni mindig nagyon nehéz. A műveltséghez, tehát a valóság és igazság megismeréséhez, rendkívüli bátorság kell. Az ember egész szívével, sorsával, lényével ismeri meg az igazságot. Az ember életre-halálra lehet művelt. Az emberek mindig készségesebben nyugodnak bele valamilyen kellemetlen igazság elkendőzött magyarázatába, tehát a műveletlenségbe, mint a nyers, egyszerű, tőmondatos igazságba, ami a műveltség. Az emberek titokban tudják, hogy minden, ami igaz és emberi, tehát valóságos, vérben, verejtékben és szenvedélyben fogan, de szívesebben pusmogják, lesütött szemmel, hogy a gyermekeket a gólya hozza. Ez így tetszetősebb és kényelmesebb. De a műveltséget nem a gólya hozza.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Olyan világ jön...
  2017-11-12 04:45:01, vasárnap
 
  Márai Sándor: Olyan világ jön...

Olyan világ jön,
amikor mindenki gyanús, aki szép.
És aki tehetséges.
És akinek jelleme van...

A szépség inzultus lesz.
A tehetség provokáció.
És a jellem merénylet!...

Mert most ők jönnek...
A rútak.
A tehetségtelenek.
A jellemtelenek.

És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/65 oldal   Bejegyzések száma: 646 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 76 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 141
  • e Hét: 299
  • e Hónap: 2658
  • e Év: 54924
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.