Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
Házi bőrápolás: hatékony bőrradírok, pakolások a spájzból
  2021-08-31 21:00:57, kedd
 
  A legtöbb háztartásban megtalálható konyhai alapanyagokból bármikor elkészíthetünk egy arcradírt vagy arcpakolást, nagyobb idő vagy anyagi ráfordítás nélkül.
Bőrünk a szépség és ez egészség tükre, ezért rendszeres bőrápolással gondoskodunk kell róla. A kozmetikai kezelések mellett a bőrápolás szerves részét képezi bőrünk házi ápolása is. Néhány egyszerű tippel megmutatjuk, hogyan készíthetjük fel bőrünket házi ápolókkal a hidegebb időszakra.

Mechanikai arcradír, bőrradír házilag
Bőrradírozással búcsút inthetünk a napozás maradványainak a pigmentfoltoknak, valamint ellensúlyozható a fokozott szaruképződés. Végezzük heti 1-2 alkalommal arctisztítás után , így bőrünk friss, egészséges marad, és jobban beszívja a krémeket.

Otthon legegyszerűbben mechanikai bőrradírt készíthetünk. Szükséges hozzá valamilyen finomabb szemcséjű magőrlemény, például dió, mandula, zabpehely, vagy jó minőségű tengeri só, barna cukor. Keverjük ezeket növényi olajba, joghurtba vagy kefirbe. Az így kapott sűrű masszát finoman körkörös mozdulatokkal vigyünk fel a bőrre, majd töröljük le. Érzékeny bőrűek ne dörzsölő mozdulatokat, hanem tenyerükkel "pacsmagoló" mozdulatokat végezzenek, így nem okoznak apró karcolásokat.

Három házilag elkészíthető bőrradír különböző bőrtípusra
Kókuszos arcradír zsíros bőrre: jojoba- vagy avokádó olajat keverjünk össze kevés kókusz reszelékkel és mézzel.
A jojoba- és avokádó olaj megfelelően táplálja a zsíros bőr, a méz pedig kellemesen hidratálja.
A kókuszreszeléket helyettesíthetjük zabpehellyel is, amit előtte enyhén fel kell áztatni. Nedves bőrre vigyük fel!

Joghurtos arcradír minden bőrtípusra: A joghurt nem csak hidratál, hanem visszaállítja az egészséges savköpenyt. Keverjünk hozzá őrölt diót, mandulát vagy zabpelyhet.
Olivás arcradír normál vagy száraz bőrre: jól felszívódó, tápláló olíva olajat keverjünk össze cukorral, tengeri sóval, vagy apróra vágott dióval hogy masszaszerű legyen. Az olíva olaj gazdagon visszapótolja a bőr hiányzó zsíranyagait, a cukor hidratálja, a tengeri só pedig hidratáláson túl ásványi anyag és nyomelem tartalma révén kisimítja, feszesíti a bőrt. Nedves bőrre vigyük fel!
A bőrradírozás után alkoholmentes tonikkal állítsuk vissza a bőr normál pH-ját, majd folytathatjuk a bőrápolást.

Házi arcpakolások, hidratálás
A hűtőszekrény és a kamra kimeríthetetlen tárháza azon alapanyagoknak, amikből bármikor tápláló bőrszépítő pakolást rögtönözhetünk "boszorkánykonyhánkban".

A bőr letisztítása után, a házi pakolás felhelyezése előtt végezhetünk arcgőzölést a bőr felpuhítása, és a jobb hatóanyag felszívódás érdekében. Tehetünk bele nyugtató-gyulladáscsökkentő kamillát, tisztító-fertőtlenítő hatású kakukkfüvet, rozmaringot, vagy tápláló rózsaolajat (csak jó minőségű illóolajat használjunk). Használat után relaxáló fürdőhöz is felhasználhatjuk.

Fontos alapszabály, hogy pakolás készítésére mindig friss, kifogástalan alapanyagokat használjunk!. Az arc, nyak és dekoltázs bőrére illetve kézfejre vigyük fel. Általában 20 perci hatóidő szükséges, ezután töröljük le alaposan. A házi pakolás kisimítja az apróbb ráncokat, hidratál, telíti a bőrt, hatására az üde és egészséges megjelenésű lesz.

Pakolás alapként használhatunk natúr joghurtot, kefirt, amit masszává sűríthetünk zabliszttel, zabpehellyel tejporral. Ehhez már csak a hatóanyagot szolgáltató pépesített gyümölcsöt, zöldséget kell hozzáadni.

A kefir és a joghurt mélyrétegi hidratáló, puhít, hámképző, és csökkenti a gyulladásos folyamatokat a zabliszt pedig nyugtató. A zsíros bőr kellemetlen tüneteinek csökkentésére cseppentsünk hozzá pár csepp friss citromlevet. Adhatunk hozzá növényi olajat; zsíros bőrűek avokádó vagy jojoba olajat használjanak, száraz bőrre például oliva-, argán- vagy kókusz olajat.

Top 10 házi pakolás más-más bőrtípusra
Banános pakolás: magas ásványi anyagtartalma, B-vitamin és szénhidrát tartalma révén nyugtató, hidratáló, hámképző, feszesítő.

Élesztő pakolás zsíros bőrre: az élesztő gazdag B-komplex vitaminokban és H-vitaminban, ami javítja a bőrlégzést, nyugtat, gyulladáscsökkentő.

Burgonya pakolás zsíros bőrre: a főtt burgonya nyugtató,gyulladáscsökkenő,szárító hatású.
"Tésztapakolás" öregedő bőrre: főzzünk meg kevés spenótot, és keverjük össze pár kanál liszttel.

Sütőtök minden bőrtípusra: hámképző, nyugtató hatású.

Avokádó minden bőrtípusra: minden bőrtípusra fiatalító hatású

Hidratáló mézes pakolás: a méz cukortartalma révén nemcsak kellemesen hidratálja a hámréteget, hanem tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fertőtlenítő hatású propolisszal. Viszont mindez nagyon erős dehidratáló hatású: kiszárítja a bőrt. Épp ezért nemcsak pakolás készítésekor, hanem kozmetikai célú felhasználásakor valamilyen folyékony anyagot kell hozzáadni.

Uborkás pakolás zsíros bőrre: az uborka remek házi halványító, tisztító, hámképző, fertőtlenítő, azonban szárító hatása miatt a szem környékét kerüljük.
Ajakápoló: az ajkak kevesebb nedvesség megőrzésére képesek, ezért fokozottabban kell hidratálni őket. Legjobb, ha nedves ajkunkat növényi olajjal masszírozzuk át, melyhez adhatunk pár csepp mézet is.

Szemápoló frissítő főzet: gyógynövényekből készítsünk főzetet. Miután kihűlt, itassunk át vele egy gézlapot átitatunk, majd borogassuk 10 percig. A különböző növények más-más problémára kínálnak gyors megoldást: kék búzavirág duzzanatot csökkenti, mályva puhítja a szem környék bőrét, menta halványítja a sötét karikákat, zsurló megnyugtatja a duzzad szemhéjat.

Biztosak vagyunk benne, hogy tippjeink közül mindenki megtalálja bőre számára legmegfelelőbbet, mely rendszeres alkalmazásával csodás eredmények érhetők el. Ne feledjük azonban, hogy házi bőrápolókkal csak a felszíni víz-és zsírhiányt tudjuk pótolni, ha ennél többre van szükségünk, akkor érdemes szakembert felkeresni.
(Nagy Alexakozmetikus-biológus)

Forrás:
Dr. Hajdú Imre: Kozmetikai kézikönyv, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1990
Bodor Ferencné: Kozmetikus anyagismeret, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 2003
Forrás: EgészségKalauz Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
3 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
  2021-08-31 20:57:35, kedd
 
  Általában az ételek vitamintartalma, fitonutriens tartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, így inkább nyersen javasoljuk, de akad hány kivétel.
A zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. A legtöbb esetben szerint alapszabály, hogy a zöldség inkább nyersen, mint főzve jó, és az is, hogy minél feldolgozottabb a zöldség, élelmiszer, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Amy Keating, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet dietetikusa szerint ez a fajta megközelítés kivételekkel helytálló. Számos olyan tápanyag található megkötve ugyanis a zöldségek sejtfalaiban, melyek csak hő hatására képesek felszabadulni, és tápanyagforrásként hasznosulni a szervezetben.

A sárgarépa és a karotinoidok
A karotinoidok nemcsak a répa narancssárga színét adják, de csökkentik a rák kockázatát is. Megfőzve a karotinoidok molekulakoncentrációja 14%-kal emelkedik a Journal of Agricultural Food Chemistry tanulmánya szerint. Az Egyesült Államokban végzet tudományos kutatások azt látszanak igazolni, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb a nyers állapotban lévőnél. Ez esetben is ez az anyag szükséges ahhoz, hogy előálljon az A-vitamin, ami rengeteg pozitív élettani hatása mellett szükséges a retinánk működéséhez, hiányában a farkasvakság alakul ki, de szükséges a reprodukciós szervek működéséhez, vagy épp a csontképződéshez is.

A paradicsom és a likopin
A likopin egy vörös színű pigment, a paradicsom színanyaga. Antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok. Emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, míg az LDL-koleszterin mennyiségét csökkenti, óvja az ereket, segít az optimális vérnyomás megőrzésében. A kutatások szerint a hőkezelésen átesett paradicsom több likopint tartalmaz, mint a nyers változat. Ellenben a C-vitamin-tartalma kisebb lesz így.

A spenót és az oxálsav
Ha van lista, ami a világ 10 legkevésbé népszerű ételét tartalmazza, a spenót főzelék biztos befutó rajta. A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, míg a főzés növeli az A-vitamin, az E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét. A főzés ráadásul csökkenti a spenót oxálsavtartalmát, ami amellett, hogy nagy mennyiségben megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, rontja a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.
Forrás: Shutterstork.com / illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A cinkhiányról jó tudni
  2021-08-31 20:50:24, kedd
 
  A cinkhiányt nem csak gyulladások, nehezen gyógyuló sebek jelzik. A cink igazi turbómotorja az immunrendszernek, a hiánya sok panaszt okozhat, többek között ízlelés-, és szaglásvesztést is.
A világon minden negyedik embert érintheti a cinkhiány. Ez a hiánybetegség sok szervrendszerünket érintheti, és többek között haj- és bőrproblémákat, az immunrendszer gyengülését, étvágytalanságot és pszichés zavarokat is okozhat.

A cink rengeteg biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetünkben, megtalálható például több száz enzimben, de nélkülözhetetlen az agy, az izmok, az érzékszervek, a csontok, az idegek, a bőr és az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

A cink szerepe a programozott sejtpusztulásban
Sejtszinten is igen fontos a cink, mert nemcsak a sejtek osztódásához, az örökítőanyagok másolásához szükséges, de az úgynevezett apoptózisban, vagyis a programozott sejtpusztulás szabályozásában is nagy szerepe van. Ez a folyamat az egészséges sejt-életciklus része, naponta a sejtjeink nagyjából 0,5 százalékát (vagyis több milliárd sejtet) "veszítünk el" ily módon.

Gyulladások, fájdalmak gyötrik? Nem mindegy, hogyan szedi a cinket, kattintson ide!

Az apoptózis rendkívül fontos például az embrió fejlődéséhez, a növekedéshez, de az öregedésben, illetve az immunrendszer működésében is nagy szerepet játszik. Más ásványi anyagokkal (például a kalciummal vagy a foszforral) szemben a szervezetünknek nincsenek nagy "cinkraktárai", így folyamatos pótlására, bevitelére van szükség.

Már a viszonylag enyhe mértékű cinkhiánynak is lehetnek kellemetlen tünetei és komoly következményei. Meglepő módon, a cinkhiány igen elterjedt betegség, a becslések szerint a világ népességének mintegy 25 százalékát érintheti. A súlyos, életveszélyes cinkhiány azonban ritka, és általában egy veleszületett, genetikai eredetű betegséggel függ össze.

A cinkhiány lehetséges tünetei
Mivel a cink igen sok folyamatban vesz részt, és szinte minden szervrendszerünk működéséhez szükséges, hiányának sokféle tünete lehet. Igen gyakoriak például a bőr-, illetve a hajproblémák: a pattanások, az ekcéma, a kiszáradt, pikkelyes, viszkető bőr, az elvékonyodott, gyenge, töredezett hajszálak és a hajhullás is utalhat cinkhiányra. A sebek gyógyulása is lassabb.

Cinkhiányos állapotban megfigyelhető, hogy a száj nyálkahártyáján, esetleg a száj sarkában nehezen gyógyuló sebek jelennek meg. A cinkhiány az érzékszervekre is hatással van, befolyásolhatja például az íz- és szagérzékelést. Növelheti az A-vitamin hiányával összefüggő szürkületi vakság (farkasvakság) kialakulásának rizikóját is.

A cinknek komoly szerepe van az immunrendszerünk megfelelő működésének fenntartásában, így a cinkhiány annak romlásával jár együtt, vagyis sokkal fogékonyabbak leszünk a különböző fertőzésekre, és a gyógyulás is lassabb. A cink hiánya étvágytalansággal, illetve gyakoribb hasmenéssel is együtt járhat.

Rosszkedv vagy cinkhiány?
Az agyunk működéséhez, illetve a pszichés és kognitív folyamatok szabályozásához is nélkülözhetetlen a cink. A cinkhiány növelheti a tanulási, viselkedési zavarok rizikóját. Az állandó rosszkedv, letargia, az örömérzet hiánya, az ingerlékenység, a memóriazavarok egyaránt utalhatnak cinkhiányra. Kutatások szerint a cink pótlása, a cinktartalmú étrend-kiegészítők vagy éppen a cinkben gazdag ételek gyorsan és drasztikusan javíthatják a hangulatunkat, sőt a cink a súlyos depresszióval küzdők terápiájának is fontos része lehet.

A cinkhiány lehetséges okai
A legtöbb esetben szervezetünk cinkhiányát a nem megfelelő táplálkozás okozza, vagyis nem fogyasztunk eleget a sok cinket tartalmazó élelmiszerekből. Mivel az állati eredetű élelmiszerekben nagyobb mennyiségben található cink, mint a növényekben, ezért különösen ügyelniük kell a cinkpótlásra a vegán, vegetáriánus étrendet követőknek.

A cink ürülését gyorsítja többek között az alkoholfogyasztás és a hasmenés. A rendszeresen sportolóknak, a növekedésben lévő gyermekeknek és tinédzsereknek, valamint a várandós és szoptató kismamáknak több cinkre van szükségük (egyszerűen azért, mert többet használ fel a szervezetük).

A súlyos, akár életveszélyes cinkhiány szerencsére meglehetősen ritka, és a legtöbb esetben egy veleszületett, genetikai eredetű betegséggel, az acrodermatitis enteropathicával van összefüggésben. Ez a betegség befolyásolja a szervezet cinkfelvevő és -hasznosító képességét, így az érintettek tulajdonképpen állandó cinkhiánnyal küzdenek, és életük végéig cinktartalmú étrend-kiegészítőket kell szedniük.

Forrás: sciencedirect.com / illetve Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Természetes vérnyomáscsökkentés
  2021-08-31 20:46:56, kedd
 
  Természetes vérnyomáscsökkentés bogyókkal és bélbaktériumokkal!

Jó hírek érkeztek azoknak, akik szeretik a flavonoidokban gazdag bogyós gyümölcsöket, az étcsokoládét és a vörösbort.
Egy új tanulmány, amelyről a Medical News Today beszámolt , azt vizsgálta, hogy egyes élelmiszerekben és italokban lévő antioxidánsok - az úgynevezett flavonoidok - hogyan javíthatják a magas vérnyomást, és miért hathatnak ezek a vegyületek egyes emberekre jobban, mint mások.

Magas a vérnyomása? Nem a só és a kávé a legártalmasabb - kattintson!

A véltozatos bélmikrobiom jobban védi a szívet
A kutatások azt mutatják, hogy a magas vérnyomás csökkentése mellett a flavonoidok védelmet nyújthatnak a szívroham, a stroke, a 2 -es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos típusai ellen.

magas vérnyomás
szívroham és stroke
2-es típusú diabétesz
bizonyos típusú rákok
A flavonoidok vérnyomásra gyakorolt ​​jótékony hatása azonban egyénenként eltérő, és most bizonyíték van arra, hogy a bélbaktériumok részben megmagyarázhatják ezeket a különbségeket.

Az emberi bélben található baktériumok lebontják a flavonoidokat, és olyan bioaktív vegyületeket szabadítanak fel, amelyek erőteljes védőhatást gyakorolnak a szívre.

,,Napi 1,5 adag bogyó elfogyasztása klinikailag jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást" - mondta Aedín Cassidy, Ph.D. , a Queen's Egyetem Globális Élelmiszerbiztonsági Intézetének elnöke és professzora.

Mint mondta, a flavonoidok, az antocianinok egy csoportja kulcsfontosságúnak tűnik ehhez a hatáshoz.

Az antociánok azok a pigmentmolekulák, amelyek sok gyümölcs vörös vagy kék színéért felelősek, beleértve a vörös szőlőt, áfonyát, fekete ribizlit és szedret.

Ezért válnak be jobban vagy kevésbé a flavonoidok
A kutatók azt találták, hogy a legtöbb flavonoidot fogyasztó emberek bélrendszerében nagyobb a baktériumok sokfélesége - és nagyobb védelmet élveznek -, mint a kevésbé változatos bélbaktériumokkal rendelkezők.

Ha a kutatók be tudják azonosítani, hogy mely baktériumok képesek a legjobban lebontani a flavonoidokat erőteljesebb vegyületekké, ez olyan pre- vagy probiotikus kiegészítőket eredményezhet, amelyek fokozzák a flavonoid-anyagcserét azokban, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Addig azonban arra kell hagyatkoznunk, hogy több bogyót és étcsokoládét eszünk, és talán egy kis vörösbort iszunk az egészségügyi előnyök reményében.

Forrás: MedicalNewsToday/ illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vizelet és színváltozásának okairól
  2021-08-31 20:42:16, kedd
 
  Őszintén: ugyan mikor foglalkozunk a vizeletünk színével? Legfeljebb, ha kifejezetten fájdalmas a pisilés, vagy egy laborvizsgálat miatt kell összegyűjteni. Pedig sokat megtudhatunk róla az egészségünkről - mutatjuk, mit!
A vizelet színe árulkodó lehet
A vizelet elsősorban arra utalhat, hogy elegendő folyadékot fogyasztunk-e. Minél sötétebb ugyanis a vizelet színe, annál valószínűbb, hogy túl keveset iszunk, és egyre közelebb vagyunk a dehidratáltsághoz. Arra érdemes tehát törekedni, hogy a vizeletünk színe világos szalmasárga legyen, ez ugyanis a megfelelő folyadékbevitelt jelzi. Bár a dehidratáltság pontos diagnózisához természetesen vérvizsgálat szükséges, ez az önellenőrzés segíthet megelőzni az enyhe dehidratáltsággal összefüggő tüneteket, például a fejfájást vagy a koncentrációs nehézségeket.

Mitől sárga a vizelet?
A vizelet sárga színe egy urobilin nevű vegyületnek köszönhető, mely a bevitt ételek és italok feldolgozásakor keletkező melléktermék, melyet a vesék választanak ki. Ez a sárga szín azonban számos árnyalatban létezhet, az egészen sötét borostyánszínűtől a majdnem teljesen átlátszóig, és az egyes embereknél is folyamatosan változhat a vizelet színe, elsősorban a hidratáltsági állapottól függően. Azonban érdemes rendszeresen megvizsgálni a vizelet színét, mert bizonyos esetekben igencsak árulkodó lehet. Ha pedig a megszokottól nagyon eltérő színt tapasztalunk, minél előbb keressük fel az orvosunkat!

A B-vitamin is színezi a vizeletet
Az élénksárga vizelet például a B-vitaminok nagy mennyiségére utal. Ettől általában nem kell megijedni, a B-vitaminok ugyanis vízben oldódóak, és a felesleg egyszerűen távozik a szervezetünkből. A narancssárga vizelet részben a nagy mennyiségű béta-karotinra utal, de bizonyos gyógyszerek (például antibiotikumok, húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott szerek) mellékhatásaként is jelentkezhet a narancssárga elszíneződés. Ez általában a gyógyszerszedés abbahagyásakor el is múlik. A sötétebb narancssárga, barnás vizelet azonban sárgaságra, májproblémákra utal, de jellegzetes tünete a rhabdomyolisis nevű tünetegyüttesnek, mely a vázizomzat sérülésével van összefüggésben.

Élelmiszerek okozta elszíneződés a vizeletben
A piros, rózsaszínes vizeletet egyrészt okozhatja az étrendünk: bizonyos élelmiszerekben, például a céklában olyan vegyületek találhatóak, melyek a székletünket és a vizeletünket is "megfestik". Ebben az esetben a pirosas vizelet egy-két napon belül elmúlik. Azonban, ha hosszabb ideig is vöröses árnyalatú a vizeletünk, esetleg vérpöttyös, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ez ugyanis több súlyos betegség tünete is lehet, a bakteriális fertőzésektől a vesekövekig, a prosztatagyulladástól a vesekövekig, sőt sérülések, vagy fizikai megerőltetés következménye is lehet a véres-piros vizelet.

Veseköve van? A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend - olvasson tovább!

Meglepő, de a vizeletünk akár kék vagy zöld színű is lehet
Ezt a leggyakrabban szintén az elfogyasztott ételek, például a spárga okozza. Jóval ritkább, hogy a kék vagy zöld vizelet súlyosabb betegségre, például fertőzésre vagy valamilyen genetikai betegségre utaljon. Ettől csak akkor kell tartani, ha úgy észleljük az elszíneződést, hogy nem ettünk sem spárgát, sem pedig élénk kék színezőanyagot tartalmazó ételeket. Akárcsak a rózsaszín vizelet esetében, az hogy meddig tart a vizelet színének megváltozása, szintén jó iránymutató lehet. Ha ugyanis egy-két nap után visszatér a megszokott sárgás szín, akkor valószínű, hogy az étrendünkben keresendő az eltérés oka.

Ritka betegség a sötét vizelet mögött
Igen ritka, hogy valaki vizelete egészen sötétbarnává vagy feketévé váljon. Ennek a jelenségnek a hátterében egy genetikai rendellenesség, az akut intermittáló porfíria (AIP) áll, mely tulajdonképpen egy enzim hiányára vezethető vissza. A vizelet elszíneződése mellett hasi fájdalmak, hányás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, fokozott izzadás, remegés is jelentkezhetnek, és jellegzetesek a pszichés tünetek, például a paranoia, a depresszió, a szorongás, a hallucinációk. Az AIP 100 000 emberből mindössze 5-10-et érint.

Bár nem egyértelmű elszíneződés, a vizelet fehéressé, zavarossá válása általában súlyos bakteriális fertőzésre utal. Természetesen, ezt más tünetek is kísérhetik, például altesti fájdalom, vizeléskor jelentkező égő, csípő érzés, esetenként láz, hidegrázás is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vayrynenit ásvány
  2021-08-31 20:25:57, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Ezerarcú csodálatos méz
  2021-08-31 20:23:47, kedd
 
  Ezerarcú csodálatos méz - interjú Trepinszki József fitoterapeutával

,,Hiszek abban, hogy minden ember megérdemli az egészséget, a betegség nélküli életet. Hiszem azt, hogy a betegek gyógyítása igazán csak mérgek és mesterségesen előállított gyógyszerek nélkül lehetséges." Ezekkel a mondatokkal fogalmazta meg Trepinszki József fitoterapeuta hitvallását, aki egyben a Mézbarlang alapítója és vezetőjeként a mézek és méhészeti termékek fogyasztásában látja az egyik lehetséges megoldást. Megkeresésünkre elárulta a mézek immunerősítő és gyógyító erejének titkait.



Hitvallásában igencsak bátran fogalmaz, amikor azt állítja, hogy gyógyszerek helyett a természetes megoldásokkal is meggyógyulhatunk.

Én abszolút a természetes megoldások híve vagyok, alapvetően a betegségek megelőzését tartom fontosnak. Ha mégis valamilyen egészségügyi probléma merülne fel, akkor bátran fordulhatunk a gyógynövényekhez, a mézekhez és a méhészeti termékek gazdag tárházához. Természetesen balesetek, mérgezések és hasonló esetekben szükség van orvosi ellátásra, adott esetben gyógyszerekre is, de ezek nem számítanak betegségnek.

Manapság az a természetes, hogy ha valami egészségügyi problémánk keletkezik, gyógyszert szedünk rá és a vitaminokat is tabletták formájában vesszük magunkhoz.

Valóban általánossá vált a nagyfokú gyógyszerfogyasztás, ezt én enyhén szólva túlzásnak tartom. Mára a gyógyszerek mellékhatásai és a téves orvosi döntések miatt bekövetkezett halálesetek a civilizált országokban az 5. helyen vannak a halálokok sorában.

De a gyógyszerek mellékhatásai mellett az is probléma, hogy az orvosok nagy része figyelmen kívül hagyja a lelki tényezőket, pedig a testet a lélekkel együtt lehet csak gyógyítani. Az sem helyes szerintem, hogy sok esetben a tüneteket kezeljük csak a gyógyszerekkel és nem keressük meg a kiváltó okokat. Ezeket kellene először feltérképezni, majd megtalálni a megfelelő természetes megoldást, hogy így megszűnjön a probléma.

Milyen fő szerepük lehet a mézeknek és a méhészeti termékeknek ebben az összefüggésben? Milyen területeken válhatnak leginkább a hasznunkra?

Elsősorban a megelőzésben van nagy szerepük. Nem akkor kell kapkodni, amikor már megbetegedtünk, hiszen ilyenkor sokkal nehezebb a helyzet. Ez vonatkozik a mostani járványosnak mondott időszakra is. Érdemes előre felkészíteni a szervezetünket, de a lelkünket is, például azzal, hogy nem félünk a koronavírustól és más betegségektől. Akinek erős az immunrendszere, kevés az esélye arra, hogy komolyan megbetegszik egy esetleges fertőzés során. Nem véletlen, hogy az idősebb krónikus betegségben szenvedő embereket érinti komolyabban a járvány. Valamilyen oknál fogva mégis kevésbé halljuk a médiában azt, hogy erősítsük az immunrendszerünket, hogy ne betegedjünk meg, pedig ez volna a lényeg.

Nézzük a részleteket, mely mézek alkalmasak az immunrendszerünk megerősítésére és a betegségmegelőzésre?

Nagyon fontos tudni, hogy 1 éves kor alatt nem szabad mézet adni a gyerekeknek. Nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek naponta 2 evőkanál méz fogyasztása javasolt. Sokkal többet nem is tudnánk megenni, hiszen nagyon hamar eltelít.

A mézben levő komplex összetevők nem fedezik ugyan a napi vitamin és ásványi anyag szükségletünket, de segítik az egyéb hasznos táplálékok, vitaminok és ásványi anyagok hasznosulását. Ez az egyik legfőbb előnye a méznek. Másrészt a méz többsége gyógynövények nektárjából származik, ezért megtalálhatjuk bennük az adott növény gyógyhatásait.

Hatásukat tekintve mennyiben különbözik a méztől a propolisz és a méhpempő?

A méhtermékek; a propolisz és a méhpempő alapvetően immunerősítők. Ahogy minden méhtermékről, úgy a propoliszról és a méhpempőről is nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk az ügyfeleinktől.

A méhpempő számos területen bizonyította a hatékonyságát. Köztudott, hogy hölgyeknél segíthet a baba érkezésében, a vetélés utáni regenerálódásban, illetve a női hormonrendszerre is pozitívan hat, így egy esetleges ciklusprobléma is könnyebben megoldódhat.

A méhpempő még az ízületi fájdalom és gyulladás esetén is jelentős segítség lehet, sőt akár depressziós tünetek kezelésében, illetve a szorongás oldásában és az alvás minőségének javításában is számíthatunk rá.

De általános bőrápolásra is jó a méhpempő, hiszen szebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt, elhalványítja az elszíneződéseket, sőt kaptunk arról is visszajelzést, hogy eltüntetett szemölcsöt. Sokunknak nagyon hasznos lehet az általános vitalizáló, energizáló hatása, amire nagy szükségünk van a hétköznapokban.

A propolisz pedig az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentőnek és fájdalomcsillapítónak számít, a fogfájástól kezdve ízületi fájdalmakat is nagyszerűen kezeli.

Ez meglep, nem hallottam még, hogy a propolisz jó a fogfájásra.

Igen, a propolisztinktúra nagyon jó erre a problémára. Magam is kipróbáltam amikor fogműtét után problémáim voltak. A fogorvosok ilyenkor antibiotikumot írnak fel, de én inkább ezzel kenegettem a fájó területet és pár nap alatt teljesen helyreállt. De baktérium-, vírus- és gombaölő hatásánál fogva számos betegség gyógyításában is segíthet.

A mézről talán kevesen tudják, hogy egyes bőrproblémára is nagyon jó, kisebb sebektől egészen a fekélyekig, de akár még ekcémára is hatásos lehet. Már i.e. 2500 körül használták a mézet sebek gyógyítására. Főként a manukaméz nagyon erős ebben. Minden méz tisztítja ugyan a sebet, hozzájárul a kórokozók elpusztításához, gyulladáscsökkentő hatásúak is egyben, de a manukaméz hatásfoka jóval erősebb.

A mézet bátran belekenhetjük a sebbe, tegyünk rá kötszert, akár 1-2 napig is rajta maradhat. Érdekes, hogy nem ragad bele a sebbe, ez a gyerekek esetében különösen előnyös lehet.

Égési sebekre is tehetünk mézet?

Igen, hogyne, bármilyen sebbe tehetünk belőle.

Ha az immunrendszerünket szeretnénk erősíteni, elegendő, ha napi 2 evőkanál mézet fogyasztunk vagy komolyabb lépésekre is szükség lehet?

Hasznos lehet, ha kúrákat csinálunk. Évente kétszer, ősszel és tavasszal érdemes egy méhpempőkúrát végezni. Nagyon egyszerű dolgunk van: két hónapon keresztül napi 2 gramm méhpempőt kell elfogyasztani reggelente étkezés előtt.

Két gramm, az egy kávéskanálnyi, ha jól gondolom. Ez nem tűnik nagy mennyiségnek.

Sőt, a csapott kávéskanálnyi az kb. 6 gramm. A 2 g valóban nem sok, de a tapasztalatok szerint elég, mert itt a rendszeresség a lényeg. Nemcsak az immunrendszerünk erősödik közben, hanem a problémás területeken is kifejti a hatását, így számos vonatkozásban számíthatunk javulásra. Talán nem gondolnánk, de az idegrendszerre és a hormonháztartásra is jótékony hatást gyakorol, aminek többek között nyugtató, szorongásoldó hatása van. Sőt számos olyan visszajelzést kaptunk, amikor méhpempőkúra után normalizálódott a vérnyomás és a vércukorszint.

Sokan félnek a méztől, mert túl édes és tartanak attól, hogy nagyon megemeli a vércukorszintet. Ezek szerint cukorbetegek is fogyaszthatják a méhtermékeket?

Igen, nyugodtan. A méz nagy előnye, hogy alacsonyabb a glikémiás indexe, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Természetesen bele kell számolni a napi szénhidrátbevitelbe az elfogyasztott mézet.

A mézen kívül az előzőleg említett méhpempő és propolisz, valamint a virágpor segíthet a cukorbetegeknek, ezeket is érdemes fogyasztani.

Nagyon sokan küszködnek manapság emésztőrendszeri problémákkal, puffadással, székrekedéssel. Ezekkel a gondokkal tud-e valamit kezdeni valamelyik méhészeti termék?

A méz gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása mellett másik erőssége az emésztőrendszer karbantartása, így akár reflux, fekélyek, bélgyulladások kezelésére is hatásos lehet. Ezekre a problémákra a legjobb választás az erősebb manukaméz. Gyomorégés ellen nagyon jó az édeskömény- vagy a repceméz, illetve napi 20 csepp propolisztinktúra is. Szintén jó a gyomornak az erdeiméz és a medvehagymaméz. Főként a keserű gyógynövények tea formájában és a belőlük készült mézek lehetnek nagyon hasznosak.

Közeledik az ősz, a hideg idő, kilátásban van a járvány 4. hulláma is, tud-e mézeket javasolni megelőzésre, illetve megfázásos tünetekre?

Érdemes otthon tartani propoliszt, leginkább tinktúra formájában, hiszen nagyon hasznos a megfázásos tünetekre. A méhpempő is segíthet, ha betegség esetén egy hétig nagyobb adagban fogyasztjuk. A téli időszakra való felkészülés és immunerősítés céljából érdemes egy kúrát beiktatni, amiről korábban már beszéltünk.

Gyógynövények közül felső légúti betegségek, például nátha, köhögés esetén jó megoldás lehet a bodza, a tüdőfű vagy az akácvirág. A mézek közül a legismertebb az akácméz és a vegyes virágméz - ez utóbbi több hatóanyagot tartalmaz. Meg kell említeni mindenképpen a hársmézet, ami kiváló a megfázásos tünetek kezelésére, különösen jó hatást válthat ki, ha hársteát hársmézzel együtt fogyasztjuk.

Az az általános nézet, hogy külföldi méz helyett hazait használjunk. A hazánkban termelt mézeknél én is ennek a híve vagyok. De ami Magyarországon nem termelhető és nem helyettesíthető, annak a fogyasztását igenis javaslom. Ilyen a korábban már megemlített manukaméz, amit a magyar mézek mellett a sok-sok pozitív visszajelzés miatt mindenképpen javaslok a házipatikába. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vírus-, baktérium- és gombaölő, emésztést segítő tulajdonságai miatt sokrétűen használható.

A szervezet ellenálló képességét, vagyis az immunrendszert minden méhtermék erősíti. Általános tanácsként azt tudom mondani, hogy bármit is fogyaszt valaki a méhek csodás termékei közül, mindenképpen jobban jár - testileg és lelkileg egyaránt -, mintha a betegség megjelenésekor kapkod a különböző agyon reklámozott gyógyszerek után.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vanadinit
  2021-08-31 19:26:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Turmalin és lepidot ásvány
  2021-08-31 19:25:06, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Állandóan fáradt? Lehet, hogy vashiánya van!
  2021-08-31 16:01:56, kedd
 
  Amennyiben valaki mindig kimerültnek és fáradtnak érzi magát, de voltaképpen ezt semmi sem indokolja, akkor elképzelhető, hogy csak pusztán vashiánya van, amit nagyon könnyen és egyszerűen lehet orvosolni.

Ennek az ásványi anyagnak kiemelkedő szerepe van az energiatermelésben, szükség van hozzá a vörösvértestek létrehozásában és működésében, amelyek oxigén szállítanak a test sejtjeihez. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő vasban gazdag táplálékot, úgy kevesebb oxigén jut el a sejtekhez, a szövetekhez, a szervekhez, így ne is csodálkozzunk, ha mindig fáradtak és nyúzottak vagyunk.

De nemcsak a fáradtság az egyetlen tünete az alacsony vasszintnek, más tünetekkel is szembe kell néznünk. Amennyiben nincs elegendő ebből az ásványi anyagból a szervezetünkben, úgy kialakulhat fejfájás, szédülés, gyakori megfázás, influenza, allergiák. Más tünetek is jelezhetik a vashiányt, például ha az alsó szemhéjak belsejében sápadtság alakul ki, de a nyugtalan lábak, a sérült haj és bőr is jelezheti, ha kevés vas van a szervezetünkben.

Egyes embereknél nagyobb a kockázata a vashiány kialakulásának, például a menstruáló vagy az állapotos nőknél, a tizenéveseknél, a vegetáriánusoknál, a vegánoknál, a sportolóknál és a 65 évnél idősebb személyeknél.

Egyes táplálékok sok vasat tartalmaznak, így értelemszerűen, nem fogunk vashiányban szenvedni, ha ezeket fogyasztjuk. Jó vasforrásnak számít a bárány, a csirke, a hal és a szardínia. Ide tartoznak még a zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a spenót, de a chiamag, a tojás és a lencse is ebbe a kategóriába tartozik.

Néhány kulcsfontosságú tápanyag sokat segíthet, hogy a vas felszívódjon és hasznosulni tudjon. Ilyen például a C-vitamin, amely segít a szervezetnek felvenni és felhasználni a vasat. Segítséget nyújt az egészséges vörösvértestek termelésében, amelyek oxigént szállítanak a sejtekhez. C-vitaminban gazdagok a citrusfélék, a papaja, a brokkoli és a kelkáposzta.

A B-vitaminok is segítik a vörösvértest termelődését, különösképpen a B6- és a B12-vitamin. A D-vitamin szintén egy fontos tápanyag, amely segíti a vas felszívódását. Leginkább napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de a gombák is sok D-vitamint tartalmaznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 23761
  • e Év: 199636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.