Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Túl él bennünket a kidobott elem
  2021-09-14 22:44:55, kedd
 
 






TÚL ÉL BENNÜNKET A KIDOBOTT ELEM


Ma már cseppet sem számít úri huncutságnak szelektíven gyűjteni a szemetet. De azért még mindig akadnak olyan háztartások, ahol nem veszik ezt kellőképpen komolyan. Sőt, azt is lépten-nyomon látni, hogy az utcán sokan eldobják a cigarettacsikket, a műanyag palackot, vagy szatyrot, nem is beszélve az illegális lerakókban felhalmozott gimiabroncsokról és még tudja, mi mindenről.

Pedig kis odafigyeléssel sokkal élhetőbbé lehetne tenni a környezetünket. S attól sem kellene félnünk, hogy unokáink belefulladnak majd az általunk felhalmozott hulladékba.

Elrettentésül szerepeljen itt egy felsorolás arról, hogy a szinte naponta használt termékeknek mennyi valójában a lebomlási ideje.Talán ez segít, hogy megtegyük az első lépést a hétköznapi hőssé válás felé...


Anyagok lebomlási ideje

Papírtörtő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2-4 hét
Banánhéj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3-4 hét
Papírtáska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 hónap
Újságpapír . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,5 hónap
Almamag , , , , , , , , , , , , , , , , , . . . . . . .2 hónap
Kartonpapír . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 hónap
Pamut kesztyű . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 hónap
Narancshéj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 hónap
Tejes doboz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 év
Cigarettacsikk . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10-12 év
Bőrcipő . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25-40 év
Ónozott acél konzervdoboz . . . . . . . . . . .50 év
Habosított műanyag pohár . . . . . . . . . . . 50 év
Gumicsizma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50-80 év
Alkáli elem . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . 100 év
Alumínium konzervdoboz . . . . . . . 200-500 év
Műanyag palack . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45o év
Autógumi , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . . . . 2000 év
Műanyag doboz , , , , , , . . . . . . . . . . 1 millió év
Üveg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1-2 millió év
Hungarocell . . . . . . . . . . . . . . . . min.1 mllió év




 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Balsors, vagy végzet? 17 emberéletet követelt a Kennedy-átok
  2021-09-14 21:45:07, kedd
 
 










BALSORS, VAGY VÉGZET? 17 EMBERÉLETET KÖVETELT A KENNEDY-ÁTOK


Nincs még egy olyan család a történelemben, melyet oly mértékben üldözött volna a balsors, mint a Kennedyket. Pedig történetük maga lenne a megtestesült álom, 64 éven keresztül mindig volt egy Kennedy az Egyesült Államok Képviselőházában. De sikerüket tragédiák egész sora árnyékolja be.


Noha a Kennedy-átok egy média által kreált fogalom, közeli ismerősök is osztják a feltevést, miszerint emberi ésszel szinte felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan az a sok szerencsétlenség, amelyekkel a család számos tagjának több generáción keresztül szembe kellett néznie. Pedig olyan szépen indult, id. Patrick Kennedyvel, aki a szegénység és éhínség elől menekült el Írországból, és kezdett új életet Bostonban. A család közszereplése az ő egyik fiával kezdődött, és John Fitzgerald Kennedy elnökké választásával csúcsosodott ki. A sikerekért azonban jócskán meg kellett fizetniük.


Generációkon átívelő balsors sútja a Kennedy családot





Véletlen egybeesésnek hitték

A legelső Kennedy, akire lecsapott az átok, egy bizonyos Rosemary, aki mentális problémákkal küzdött egy olyan időszakban, amikor kiközösítették a hozzá hasonlókat, őt is. Egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig életét különböző pszichiátriai intézetekben töltötte. Bátyja, Joseph Kennedy Jr. a második világháborúban hunyt el, 29 évesen, miután egy bombarobbanás megsemmisítette a repülőgépét. Négy évvel később a család egyik tagja ismét repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, a kitagadott húg, Kathleen Franciaország felett lelte halálát. De ekkor még mindezt a véletlenek egybeesésének hitték. Egy ideig úgy tűnt, a tragédiák sorának vége, és a gyerekek lassan révbe érnek, főleg John Fitzgerald Kennedy elnökké választása után.


JFK népszerűségét még a nőügyei sem tudták csorbítani





Tragikus gyermekáldás, merénylet

Mai napig az Egyesült Államok legnépszerűbb elnökének számít John Fitzgerald Kennedy. Közvetlen, barátságos stílusa miatt az amerikaiak úgy érezték, egy közülük. Fitzgerald mitikussá vált politikai arcélének szilárd és máig megkérdőjelezhetetlenné válását sem nőügyei, sem egészségügyi állapota, sem kül- és belpolitikájának reális kiértékelése nem tudta megingatni. Sőt, voltak esetek, például viszonya Marilyn Monroe-val, amik még jobban megerősítették a róla kialakult képet. Mert ő mindeközben a szerető férj és apa szerepében is tetszelgett. Felesége, a gyönyörű és imádott Jackie már itt érezte az átok hatását: négy terhességéből kettő tragikusan végződött. Első lányuk halva született, Patrick fiuk pedig kétnaposan légzési elégtelenségben vesztette életét. Ezért Caroline-t és Johnt a széltől, és a média figyelmétől is óvta volna, de anyósa a rosszallása ellenére is büszkén mutogatta unokáit a sajtónak.

Amerika egyik legnépszerűbb vezetőjének eseménydús megbízatásából még három év sem telt el, amikor Dallasban merénylet áldozata lett, fejbe lőtte Lee Harvey Oswald. A nyomába lépő testvérét sem kísérte szerencse, öt évvel később a demokrata elnökjelölt Robert Kennedy szenátort Sirhan Sirhan lőtte le.


Lezuhant repülő, síbaleset, fulladás

Alig egy év elteltével a sajtó ismét a Kennedy névtől volt hangos, a legfiatalabb fivér, Edward került középpontba, aki halálos autóbalesetet okozott, de csak másnap fordult a hatósághoz. Ő fogalmazta meg a családból először, hogy tényleg átok ül rajtuk. Ez akkor még nem jutott eszébe, amikor évekkel korábban már túlélt egy repülőgép-szerencsétlenséget, amelyben a pilóta és egyik segédje szörnyethalt. Akkor viszont már biztos volt az átok létezésében, amikor 1984-ben, a korábban meggyilkolt Robert Kennedy fiát holtan találták egy Palm Beach-i hotelszobában: a 28 éves David Kennedy drogtúladagolásba halt bele. Majd tizenhárom évvel később öccse, Michael szenvedett halálos síbalesetet, amikor Aspenben nekiütközött egy fának. Éppen csak felocsúdtak a tragédiából, amikor John Fitzgerald fia segédpilóta nélkül vezette magángépét, és a Martha's Vineyard-sziget közelében belecsapódtak az óceánba, felesége és sógornője is a gépen utaztak, mind belehaltak az ütközésbe.

De még itt sem szakadt meg a balszerencse sorozat, tavaly áprilisban Robert F. Kennedy unokája, Maeve és fia kajakozás közben olyan szerencsétlenül fordult bele a folyóba, hogy belefulladtak. Ők voltak a 16. és a 17. áldozatai a famíliából a Kennedy-átoknak, amit a közhiedelem szerint John Fitzgerald apja, idősebb Joseph P. Kennedy szabadított a családra.







Link



A Kennedy-átok
Átok üldözte őket, vagy kihívták maguk ellen a sorsot a Kennedy család tagjai?


Link








 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5222
  • e Hónap: 45043
  • e Év: 222918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.