Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Mindenkivel békességben lenni
  2021-09-08 22:41:41, szerda
 
  Mindenkivel békességben lenni

Mi, keresztények a szeretet parancsa szerint (Máté 22,37-39) mindenekelőtt az alapján szólíttatunk meg, hogy mi magunk békességben vagyunk mindenkivel, mint Krisztus is, amikor a gyülekezetnek a békességet hirdette, amikor a békét a testvér, a felebarát, a samaritánus példáján szemléltette. Anélkül, hogy ez a békességünk lenne, nem tudjuk hirdetni a békét a népeknek. S a legtöbben, akik bosszankodnak a népek közötti békéről szóló igén, az ellenség szeretetét már a személyes ellenség iránti szeretet esetében is megkérdőjelezik. Amikor tehát a béke ügyéről beszélünk, mindig szem előtt tartjuk, hogy két nép kapcsolata messzemenő hasonlóságot mutat a két ember közötti kapcsolattal. A népek és az egyes emberek esetében ugyanazok a dolgok állnak szemben a békével: úgymint hatalomvágy, büszkeség, a dicsőség és a tisztelet vágya, gőg és kisebbrendűségi érzések, az emberektől való félelem és aztán az élettérrel és a megélhetéssel kapcsolatos harc. Azonban ami az egyes emberben bűn, az egy nép számára sem lehet soha erény. Ami az egyháznak, a gyülekezetnek és így az egyes keresztényeknek evangéliumként hirdettetik, az a világnak hirdetett ítélet. Ha azonban egy nép ellenszegül ennek a parancsnak, akkor a közülük való keresztényeket hívják elő tanúként. De vigyázzunk, hogy mi, nyomorult bűnösök a békét szeretetből hirdessük, és ne abból az igyekezetből, hogy biztonságot teremtsünk, vagy valamilyen politikai célt kövessünk.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A békéhez szükséges merészség
  2021-09-08 22:27:36, szerda
 
  A békéhez szükséges merészség

A biztonság útján nem lehet eljutni a békéhez, mert a békéhez merészség kell. A béke a biztosítékok ellentéte. Biztonságot követelni azt jelenti: bizalmatlannak lenni, és ez a bizalmatlanság ismételten háborúskodást szül. Biztonságot keresni azt jelenti, hogy önmagunkat akarjuk védeni. A béke azt jelenti, hogy teljesen kiszolgáltatjuk magunkat Isten parancsolatának, nem biztosítékokra vágyunk, hanem hitben és engedelmességben a mindenható Isten kezébe helyezzük a népek ügyeit, ahelyett, hogy önző módon mi akarnánk felettük rendelkezni. A harcokat nem fegyverekkel nyerik meg, hanem Istennel. ...
Hogyan lesz béke? Ki szólít a békére úgy, hogy azt a világ meghallja, hogy kényszerüljön meghallani? Úgy, hogy annak minden nép örüljön. Önmagában egyetlen keresztény ezt nem tudja elérni - habár fölemelheti a hangját, és tanúságot tehet akkor, amikor mások hallgatnak, de a világ hatalmai szó nélkül átléphetnek rajta. Egyetlen egyház önmagában ugyan tanúságot tehet, és szenvedhet - ó, bárcsak megtenné! -, de azt is elnyomja a gyűlölet hatalma. Csak Krisztus szent egyházának az egész világot képviselő, nagy ökumenikus zsinata képes úgy mondani a békéről szóló igét, hogy azt a világnak fogcsikorgatva tudomásul kell vennie - úgy, hogy a népek örülnek majd, mert Krisztusnak ezen egyháza Krisztus nevében kiveszi a fegyvert fiainak kezéből, megtiltja nekik a háborút, és kikiáltja Krisztus békéjét ebben a dühöngő világban.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Békesség a földön
  2021-09-08 22:06:35, szerda
 
  Békesség a földön

,,Békesség a földön" (Lukács 2,14) - ez nem probléma, hanem egy magának Krisztusnak a megjelenésével adott parancsolat. A parancsolattal kapcsolatban kétféle magatartás létezik: a cselekvés feltétlen, vak engedelmessége vagy a kígyó álszent kérdése: csakugyan ezt mondta Isten? Ez a kérdés az engedelmesség halálos ellensége, ezért minden igazi békesség halálos ellensége is. Vajon Isten nem ismerte jobban az emberi természetet, hogy tudja, a háborúk olyan szükségszerűek ebben a világban, mint a természeti törvények? Vajon Isten nem azt gondolta, hogy beszéljünk ugyan a békéről, de azt nem kell szó szerint tettre váltani? Nem azt mondta inkább Isten, hogy dolgozzunk ugyan a békéért, de a biztonság kedvéért tartsunk mégis készenlétben tankokat és mérges gázokat? És akkor következik a látszólag legkomolyabb: vajon Isten azt mondta, hogy ne védd meg a népedet? Vajon Isten azt mondta, hogy szolgáltasd ki felebarátodat az ellenségnek? Nem, Isten mindezt nem mondta, hanem azt mondta, hogy legyen béke az emberek között, és hogy minden további kérdés előtt engedelmeskedjünk neki. Ezt gondolta ő. Aki Isten parancsát megkérdőjelezi, mielőtt engedelmeskedik neki, az már megtagadta őt.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 2303 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 6246
  • e Hónap: 35558
  • e Év: 223360
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.