|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2021-09-08 22:02:09, szerda
|
|
|
A csontjaink állapotáról nemigen kapunk képet, így annyira nem is törődünk az egészségével. Kivéve azok a személyek, akiknek már vannak panaszaik, és a csontegészség javulása érdekében vitaminokat, étrend-kiegészítőket fogyasztanak. Ahhoz, hogy a csontjaik erősek és egészségesek legyenek, már életünk első két évtizedében sokat kell tenni, hiszen ekkor még túlsúlyban vannak a csontépítő folyamatok, később már a csontbontó folyamatok kerülnek előtérbe. Ennek ellenére sokat tehetünk annak érdekében, hogy lelassuljanak, mutatjuk is, melyek ezek.
Az egyik legfontosabb dolog, amit a csontjaink egészségéért megtehetünk, az a rendszeres zöldségfogyasztás, mivel ezek a táplálékok tartalmazzák azokat az alapvető tápanyagokat, vitaminokat és az ásványi anyagokat, amelyekre a csontjainknak szüksége van. A legtöbb zöldség tartalmaz C-vitamint, amely segíthet megvédeni a csontjainkat a károsodástól. A sárga és zöld színű zöldségek támogatják a csontok mineralizációját, amely a felnőtteknél segít fenntartani a csontok erejét és tömegét.
A zöldségek rendszeres fogyasztása megakadályozhatja az osteopenia, azaz az alacsony csonttömeg és csontritkulás kialakulását, így megelőzhetjük, hogy törékennyé váljanak a csontjaink. Zöldségek, amelyek jót tesznek a csontegészségnek: petrezselyem, kelkáposzta, paradicsom, pitypang, zöld leveles zöldségek, cékla, kelkáposzta, articsóka, édesburgonya.
A rendszeres testedzés, mint például a gyaloglás, a túrázás, a kocogás, a teniszezés, a tánc, a lépcsőzés mind növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét és szilárdságát, erejét, miközben csökkentik a gyulladást.
A fehérjefogyasztás is hatással van a csontokra. A túl kevés fehérjebevitel csökkenti a kalcium felszívódását, ám ha túl sokat fogyasztunk ebből a táplálékból, az kalciumot von el a csontokból, hogy ellensúlyozza a vér ,,savasságát". A rendszeres fehérjebevitel csökkenti a csonttörések kialakulásának a kockázatát. Kutatások igazolják, hogy a fehérjék hatására megnövekszik a csontsűrűség, így elmondhatjuk, hogy a fehérjében gazdag ételek, mintegy csonterősítő táplálékként működnek.
A legfontosabb ásványi anyag a kalcium, amelyre a csontjainknak szüksége van. Természetesen emellett más tápanyagok is nélkülözhetetlenek, leginkább a K2-vitamin, magnézium és D-vitamin. Ez utóbbi elősegíti a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig segíti a csontokba való beépülését.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2021-09-08 21:51:29, szerda
|
|
|
Nagyon sokféle baktérium megtalálható az emberi szervezetben, a bélrendszerben is több millió éldegél. Ezek között vannak úgynevezett jó és rossz baktériumok. Nem azzal van a probléma, hogy baktériumok élnek bennünk, hanem azzal, ha felborul a bélflóra egyensúlya, hiszen ilyenkor a rossz hatásúak győzedelmeskednek.
A bélbaktériumok mikrobiális közösséget alkotnak. A mikrobiomnak kiemelkedő a szerepe, az immunrendszerünknek is elengedhetetlen szüksége van rá. Ha ez a belső rendszer nem működik megfelelően, akkor a hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét, sőt a legújabb kutatások azt mutatják, hogy akár még az Alzheimer-kór kialakulásáért is felelőssé tehető.
Mi is az az Alzheimer-kór? Ez egy súlyos neurodegeneratív betegség, amely hatással van a tanulási folyamatokra, a gondolkodásra és a memóriára is. A kutatások azt mutatják, hogy a betegség kezdeti stádiumában nagyon sokat segíthetnek a prebiotikumok és probiotikumok, ugyanis ezek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és fenntartásához. A betegség nem fordítható ugyan vissza, de a progressziója lassítható.
A probiotikumok kiemelkedő szerepet játszhatnak az Alzheimer-kór megelőzésében, hiszen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és támogatják az anyagcsere-aktivitást is.
A probiotikumos kiegészítők az Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára is nagyon hatásosnak bizonyultak, hiszen jelentősen képesek javítani a betegség tüneteit. Ha az érintettek nem fogyasztanak probiotikumot, akkor sérül a mikrobiom, azaz a felborul a bélflóra egyensúlya, ami pedig gyulladást kelt az egész szervezetben, így az agyban is. Ez a kedvezőtlen folyamat felgyorsíthatja az Alzheimer-kór progresszióját.
Mindenképpen érdemes a megelőzésére odafigyelni. Ha valaki ebben a betegségben szenved és rendszeresen fogyaszt probiotikumokat, akkor jelentősen csökkenthetnek a betegség tünetei, sőt lassulhat a betegség folyamata.
A probiotikumokat legjobb táplálékok formájában bevinni a szervezetbe. Kitűnő probiotikumnak számít a savanyú káposzta, a joghurt, illetve a kefir. A prebiotikumok bevitelére is gondot kell fordítani, ezért érdemes rendszeresíteni a fokhagyma, a vöröshagyma, a bogyós gyümölcsök, a zab fogyasztását, mivel ezek mind gazdag forrásai a prebiotikumoknak.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2021-09-08 21:43:08, szerda
|
|
|
Az orbáncfű őshazája Európában és Ázsiában található. Már évszázadok óta használják természetes orvosságként, hiszen az ókori rómaiak és a görögök is alkalmazták, mint idegrendszert csillapító gyógynövényt.
Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, klorogén savat és illóolajokat. Nagyon hasznos szorongás kezelésére, de a menopauzában előforduló neurotikus tüneteket is csökkenteni tudja. A gyógynövény remekül orvosolja a hangulati zavarokat és az enyhe depresszión is segíteni tud.
Egy kutatásba menopauza szakaszába lépő nőket vontak be. A résztvevőket 3 csoportra osztották. Az egyik csoport orbáncfűkivonatot, a másik csoport antidepresszánst, míg a harmadik csoport tagjai csupán placebót kaptak. Megállapításra került a vizsgálat befejeztével, hogy az orbáncfű nagyon is hasznos lehet enyhe depresszió esetén és jóval kevesebb mellékhatással kell számolnunk, mint a hagyományos antidepresszánsok esetében.
A menopauza gyakori tünetei közé tartozik a nyomott hangulat és a szorongás, amelyet nem feltétlenül kell antidepresszánssal kezelni, hiszen sok esetben elegendők lehetnek az orbáncfűből készült készítmények. Ez a gyógynövény nemcsak a hangulatingadozásokat előzheti meg, védheti ki, hanem a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását is csökkentheti. Egy nyolchetes vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ez a gyógynövény valóban nagyon hatékony a hőhullámok kivédésében, hiszen csökkenti az intenzitásukat és a gyakoriságukat.
A gyógynövény nagyon hasznos lehet különféle bőrbetegségek kezelésére is, például égési sérülések és zúzódások esetén, amelyet a gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásainak köszönhetünk.
Az orbáncfű viszonylag biztonságos, de azért előfordulhatnak mellékhatásai, így csak óvatosan alkalmazzuk, akármilyen problémára is szeretnénk használni. Okozhat ugyanis kisebb gyomor- és bélrendszeri problémákat, így aki eleve emésztési zavarokkal küzd, először mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával a gyógynövény fogyasztásával kapcsolatban.
További mellékhatása lehet a gyógynövénynek az allergiás reakció, illetve fényérzékenységet is okozhat erős napfényben. Egyes gyógyszerek hatását is megzavarhatja, például a véralvadásgátló, a fogamzásgátló, a sztatinok és a rákellenes gyógyszerek esetében. Így ha bármilyen gyógyszert szed, mindenképpen tanácsos előtte a szakorvos véleményét kikérni a gyógynövény alkalmazásával kapcsolatban.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-09-08 21:38:54, szerda
|
|
|
Manapság sokan dolgoznak számítógéppel, gyakran egész nap a gép előtt ülünk. Mára már bebizonyosodott, hogy bizony a számítógépes munka nemcsak fejfájást, hanem migrént is okozhat. Sajnos ez nemcsak a munkateljesítményt csökkentheti, hanem a kedvünket is szegheti, ami negatív hatással lehet a hangulatunkra, a magánéletünkre és a szociális kapcsolatainkra is.
Persze nemcsak a munka miatt ülünk a számítógép előtt, hanem sokan még a szabadidejük nagy részét is az interneten történő szörfözéssel töltik. És ha ez még nem lenne elég, még az ágyba is magunkkal visszük a mobiltelefont, így ne is csodálkozzunk, ha minden egyes nap lüktető fejfájással küszködünk.
Már napi kétórányi számítógép előtt töltött idő is megnöveli a fejfájás és a migrén rizikóját. Sajnos számos más tünettel is számolniuk kell azoknak, akik sokat ülnek a számítógép előtt. Melyek ezek a tünetek? Hányinger, lüktető fejfájás, amelyet érezhetünk a tarkón, a fejtetőn és a halántékon, villogás a szem előtt, fokozott hang- és fényérzékenység. De más tünetek is megjelenhetnek: szemfájdalom, szemfeszülés, homályos látás, feszes nyak és vállizmok, szemszárazság, fényérzékenység.
Ha a munkánk miatt ülünk sokat a számítógép előtt, ezzel nem tudunk mit kezdeni, hiszen dolgozni muszáj. Azonban vannak olyan tippek és trükkök, amelyek segíthetnek a fejfájás, a migrén megelőzésében, kivédésében.
Mint tudjuk, a monitor vagy más elektronikus készülék fényereje és a mesterséges fény együttesen is okozhat fejfájást. A tükröződés elkerülése érdekében mindig használjon képernyővédőt és ma már olyan filtert is lehet vásárolni, ami csökkenti a számítógép által kibocsátott kék fény mennyiségét, ezzel is minimalizálva a kellemetlen tüneteket.
Nagyon fontos, ha számítógép előtt dolgozunk, akkor minden 20. percben tartsunk egy kis szünetet, amikor nem a képernyőre fókuszálunk. Mozgassuk meg a szemünket, nézzünk jobbra és balra, ha lehet, keressünk távolabbi célpontokat.
Lényeges lépés az is, hogy jól állítsuk be a monitort. Az a legoptimálisabb, ha a szemünk, a fejünk és a monitor között legalább 20-25 cm a távolság.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2021-09-08 21:35:26, szerda
|
|
|
A szorongás leküzdése egyszerű módszerekkel - gyógynövények, koffein kerülése, nyugodt légzés
A modern élet része a szorongás. Egyre több ember küzd ezzel a problémával és ezen még az sem segít, ami az utóbbi másfél évben a koronavírus kapcsán az emberiséggel történik. A szorongást nagyon sokan megtapasztaljuk. Sok helyzetben felerősödhet a szorongásunk, de vannak napok, amikor nagyon jól meg tudunk küzdeni ezzel a problémával.
Megkülönböztetünk fizikai és érzelmi szorongást, mindkettő nagyon kellemtelen. A szorongás tünetei mindkét esetben ugyanazok vagy nagyon hasonlóak. A tünetek közé sorolhatjuk a megnövekedett pulzusszámot, amely hatására az egyén képtelen tisztán és józanul gondolkodni. De ide tartozik még a heves szívdobogás, a hőhullámok, az izzadás, a bőr nyirkos érzete, a gyors, szapora légzés, a gyakori gyomor- és bélrendszeri panaszok.
A szorongás érzelmi tünetei is sokrétűek lehetnek, akár a túlzott aggodalom, a pánik, a félelem, a bűntudat érzése, a rögeszmés gondolkodás és viselkedés, illetve a feszültség megjelenése.
A szorongást természetes módszerekkel is kezelhetjük. Vannak olyan gyógynövények, amelyek alkalmasak a feszültség csökkentésére. Az egyik ilyen a passion flower, amely mérsékeli a nyugtalanság érzését és a gyomoridegességet, miközben növeli a neurotranszmitterek számát. Ezzel lenyugtathatja az elmét és tompítja a feszültséget és az ingerlékenységet.
A kamillából egy koffeinmentes teát készíthetünk, amely segít ellazulni, relaxálni és ez különösen fontos a szorongásos betegeknél. A komló bizonyos vegyületei is nyugtató hatással rendelkeznek, amelyek csökkentik a depresszió és a szorongás tüneteit.
A levendula az egyik legnépszerűbb aromaterápiás gyógynövény, amely pozitívan hat az általános hangulatra, javítja az alvás minőségét és csökkenti a szorongást.
A citromfű szintén alkalmazható szorongás, depresszió és hangulati zavarok esetén. Az orbáncfű is verhetetlen a hangulati zavarok kezelésében és egy természetes lehetőség a depresszió és a szorongás csökkentésére.
A gyógynövényeken kívül természetes stratégiákat is alkalmazhatunk. A rendszeres testmozgás bizonyítottan javítja a hangulatot és csökkenti a stressz szintjét, de az egészséges ételek is hozzájárulnak a szorongás mérsékléséhez. A finomított és cukros ételek kerülése egyensúlyba hozza a vércukorszintet és csökkenti a hangulati zavarok kialakulásának esélyét.
Az olyan stimuláns, mint a koffein súlyosbíthatja a szorongásos tüneteket. Ha valaki gyakran szorong, akkor próbáljon lassabban, mélyebben lélegezni, mivel ez segíti a nyugodt állapotba való visszatérést.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Belső kör |
|
|
|
|
|
2021-09-08 21:32:13, szerda
|
|
|
Napi egy avokádó és a bélrendszer kicsattan az egészségtől
Ha eddig nem kedveltük az avokádót, ezt a fantasztikus gyümölcsöt, akkor itt az ideje, hogy megszeressük, mivel számtalan pozitív hatása van az egészségre nézve. Ez az illatos, krémes, puha gyümölcs egy igazi természetes gyógyító, hiszen csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet és ezzel a hatással minimalizálja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Az avokádóval kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy támogatja az immunrendszer működését, mindemellett az étvágyat is minimalizálja, csökkenti a magas vérnyomást, jó hatással van a bőr egészségére és egyes feltételezések szerint a rákos betegségek kialakulásának a kockázatait is csökkentheti.
Sok kutatás mutatott rá arra, hogy az avokádó csodálatos hatással van a bélrendszer egészségre. Egy vizsgálatba túlsúlyos és elhízott embereket vontak be. A vizsgálatai alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak 12 héten át minden nap meg kellett ennie egy avokádót, míg a másik társaság nem kapott ilyen gyümölcsöt.
A vizsgálat végén laborteszteket végeztek a vizsgálatok részt vevő személyeken. Kiderült, hogy azoknak, akik mindennap ettek egy avokádót, sokkal jobb állapotban volt a bélrendszerük. Ezeknek az embereknek egyensúlyba került a bélflórájuk, amelynek felborulása nemcsak bélrendszeri és emésztési panaszokat okozhat, hanem oka lehet az elhízásnak is. Az avokádót fogyasztóknak az emésztése is nagyon jó volt, köszönhetően a gyümölcs magas rosttartalmának.
Az avokádóból sok mindent készíthetünk, most egy remek, könnyen elkészíthető receptet olvashat.
Hideg avokádóleves
Hozzávalók:
2 darab érett avokádó
zöldségalaplé
1 db citrom
5-6 gerezd fokhagyma
2 dl natúr joghurt
egy csokor koriander
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
Enyhén melegítsük meg a zöldségalaplevet, közben turmixoljuk le az avokádót, a citromot, a fokhagymát, a joghurtot és a koriandert. Majd öntsük az egészet a levesbe, de már le is vehetjük a lábast a tűzhelyről. Ha kihűlt a leves, tegyük hűtőbe, mert hidegen igazán finom. Tálaláskor szórjuk meg egy kevés, sóval, borssal és aprított korianderrel.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2021. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
162 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7507
- e Hét: 16289
- e Hónap: 47775
- e Év: 252476
|
|
|