Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
Csirkemell őzgerincben sütve
  2013-07-03 11:34:46, szerda
 
 



: Link

Pacalpörkölt de luxe

Hozzávalók:

 1,5 kg nyers pacal
 10 dkg füstölt szalonna
 10 dkg vaj
 10 dkg libazsír
 75 dkg vörös hagyma
 2 db zöldpaprika
 2 db hegyes erős paprika
 3 db szárított cseresznye paprika
 1,5 dl 20 %-os ételecet
 2 dl vörösbor (Kékfrankos)
 1 db paradicsom
 3 cl ketchup
 fűszerek: (ízlés szerint)
chili, szurokfű (oregano), kakukkfű, bazsalikom, majoránna, őrölt köménymag, babérlevél, őrölt bors, piros paprika, szárított v. őrölt kapor, őrölt tárkony, fokhagyma granulátum, szárított petrezselyem, barbecue, só, egész bors, stb.

Az elkészítés:

1. A főzés
A nyers pacalt gondosan meg kell tisztítani. El kell róla ill. belőle távolítani minden faggyút, még a legapróbbakat is! Ez azt jelenti, hogy kilónként kb. egy óra tisztítást lehet számolni. A gondosan megtisztított pacalt kb. 12 órán át főzzük babérlevél, ecet, egész bors hozzáadásával. Az első főzővízbe sót tenni nem szabad, mert megkeményedik véglegesen a pacal. A tizenkét óra letelte után a vizet leöntjük és a pacalt megtisztítjuk a rárakódott bors, vagy babérlevél darabkáktól.
2. A pörkölt alap elkészítése:
Az egészen apróra vágott füstölt szalonnát a vajban barnára sütjük, majd az apróra vágott hagymát a libazsír hozzáadásával addig pirítjuk, míg a széle barnulni kezd.
3. Az anyag végkifejlete:
A megfőzött, tisztított pacalt vékony csíkokra vágjuk. A megpirított hagymás zsiradékhoz hozzáadjuk a pohár vörösbort, majd belekeverjük a csíkokra vágott pacalt. Ekkor befedjük és nagyon lassú tűzön párolni kezdjük. Még ekkor sem szabad megsózni! Sorban tesszük bele a paprikákat félbe vágva, a cseresznye paprikát negyedelve, a fűszereket (sót és pirospaprikát még nem!). Kb. 3 — 4 órai párolás után beletesszük a piros paprikát, majd megsózzuk. Minél tovább párolódik (pörkölődik) az anyag, annál ízletesebb lesz. Kb. 20 óra elegendőnek, 22 óra jónak és 24 - 26 óra ideálisnak mondható!
Jó étvágyat!


Vörösboros csirkemellfilé paprikás de luxe nokedlival

Hozzávalók:

 4 db csirkemell
 7 dkg füstölt szalonna
 10 dkg vaj
 7 dkg libazsír
 1,5 dl tej
 12 db tojás
 1 pohár tejföl
 kevéske mogyoróolaj
 40 dkg vörös hagyma
 1 db zöldpaprika
 1 db hegyes erős paprika
 1 db szárított cseresznye paprika
 1,5 dl vörösbor (Ostorosi Egri Bikavér)
 1 db paradicsom
2 cl ketchup
fűszerek: (ízlés szerint)
chili, szurokfű (oregano), kakukkfű, bazsalikom, majoránna, őrölt köménymag, babérlevél, őrölt bors, piros paprika, szárított v. őrölt kapor, őrölt tárkony, fokhagyma granulátum, őrölt szerecsendió szárított petrezselyem, barbecue, só, egész bors, stb.

Az elkészítés:

1. Az előkészítés:
A csirkemellet kifilézzük. (Nem baj, ha kicsit több hús marad a csonton, mert az finom lesz a húslevesben.) A csirkemell filét apró kockákra vágjuk, a bőrét kb. 5 mm x 5 mm-es darabkákra aprítjuk.
2. A pörkölt alap elkészítése:
Az egészen apróra vágott füstölt szalonnát a vajban barnára sütjük, majd az apróra vágott hagymát a libazsír hozzáadásával addig pirítjuk, míg a széle barnulni kezd.
3. A paprikás:
A megpirított hagymás zsiradékhoz hozzáadjuk a pohár vörösbort, majd belekeverjük a felvágott csirkemellet. Ekkor befedjük és lassú tűzön párolni kezdjük. Sorban tesszük bele a zöldpaprikát félbe vágva, a cseresznye paprikát egészben, a fűszereket. A pirospaprikát a végén tesszük bele. Kétféle pirospaprikát célszerű alkalmazni, egy színezőt és egy csípőset. A paprika is rottyanjon egyet, majd belekeverünk az egészbe egy pohár tejfelt. Miután ezzel is rottyant, a paprikás kész.
4. A nokedli:
1/2 kg liszthez 8 egész tojást és 4 tojássárgáját keverünk kevés tej, só és libazsír, vagy mogyoróolaj hozzáadásával. Célszerű dagasztógéppel végezni a keverést. Nem igaz az, hogy a nokedli-tésztát nem kell simára keverni!!! Sőt a simára keverés után a dagasztógépet automatára állítva kb. 45-50 percen keresztül habosra keverjük a tésztát! A főzővízbe használt libazsír és só kell. Az így elkészített és kifőzött nokedli azonnal tálalható.

Jó étvágyat!
: Link


A nagy grillkolbászteszt Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
Ananászos Pulykamell recept
  2012-07-24 13:47:29, kedd
 
  Link..

A legfinomabb Sztroganoff : Link

Brassói aprópecsenye tarjából Recept képekkel - Mindmegette.hu - Receptek : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
Bácskai rizses hús
  2012-03-07 14:09:20, szerda
 
  Link...... .......

Pulykamell Wellington módr : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
Kis ördögfalatok !
  2012-02-01 09:34:08, szerda
 
 
A kis ördög falatok, avagy ahogy itt nevezik a Cseh Svájc térségben ,,doubičtí rarášci" keresett étel különlegesség. Egy igazi ínyencség a krumplis bundában sült csirkefalat!

350 g hámozott nyers burgonya
150 g csirkemell
2 tojás
Só, feketebors, majoránna Fokhagyma
Rétesliszt és finomliszt
Olaj

Elkészítjük a burgonya bunda tésztáját. A nyers burgonyát finom reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, sót, feketeborsot, majoránnát, fokhagymát, és a liszteket,(a burgonyakeményítő tartalmától függően), hogy sűrűbb tésztát kapjunk.

150 g csirkemellet 8 részre osztjuk, sózzuk, borsozzuk, a tésztával bundázzuk. Forró olajban, mely nem haladhatja meg a 150 fokot, kisütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
Halételek 891 db recept
  2011-12-11 08:01:59, vasárnap
 
  Link






Hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept - amikor annyi van belőle, ahány háztartás?

Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz aratni a család és a barátok körében is!

Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.
A töltött káposzta hozzávalói

Az igazán jó töltött káposzta első titka a hozzávalókban rejlik.

Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá - hidd el, az eredmény megéri!

1 kg savanyú káposzta
8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) - ha otthon darálod, praktikus darálót használj!
1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt paprikás kolbász
1 db tojás
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 db csípős pirospaprika
2 tk. pirospaprika
2 dl tejföl
Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor

Előkészítés

A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!

Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
A rizst megpárolod - kétszer annyi víz kell hozzá.
A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
A hagymát is apróra összevágod, a fokhagyma gerezdeket szétzúzod.

Töltött káposzta elkészítése

A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod a felaprított fokhagymával együtt.
Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.

Töltött káposzta

Töltelék készítése 1
Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.

Töltött káposzta töltelék

Töltelék készítése 2
Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.

Töltött káposzta

Töltelék készítése 3
Összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az apró káposzta másik felével.

Töltött káposzta

Töltelékek lerakva
Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék. A töltött káposzta főzésre kész.
Töltött káposzta főzés előtt

Főzésre készen
Töltött káposzta főzése
Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.

Elkészítési idő:

Előkészítő munkák: 20 perc
Töltelékek anyagának összeállítása: 15 perc
Töltelékek elkészítése: 25 perc
Lábasba rakás: 10 perc
Főzési idő: 120 perc

Összesen: 190 perc (ebből munka: 70 perc)

Megjegyzés:

Ha nincs elég időd és türelmed az elkészítéséhez, azt javasolom, készíts székelykáposztát, egyszerűbb, gyorsabb és nagyon finom.
A töltött káposzta tálalása

Egy nagyobb tálra kiszeded az apró káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.

Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok" a töltött káposzta tetején.

Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek csak kenyérrel ehető.

Töltött káposzta tálalva

Töltött káposzta tálalva



Töltött káposzta


A töltött káposzta tárolása

Jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.


Kitérő:

Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. A töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írtam le neked, amelyiket a vendégeim a legjobban szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.

Külföldi konyhák kínálatában is szerepel (román, török, szerb, orosz, sőt arab változata is ismert).(Forrás: Wikipedia)

Sztori:

Magyarországon általában nagy mennyiségben készítik és nemcsak vendégváráskor, mivel akár egy hétig is tárolható és az íze minden felmelegítés után javul. A népi mondás azt tartja, hogyfelmelegítve a töltött káposzta jó, nem pedig a szerelem. (Forrás: Magyar Elek, az ínyesmester szakácskönyve, akiről sokan azt gondolják, hogy szakács volt - kevesen tudják, hogy újságíró volt.)



Képek: saját felvételek



Ha fontos Neked az otthon darált hús, és szükséged van egy praktikus húsdarálóra, a képre kattintva találsz!


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

25 hozzászólás

Arkossy Viktor

Nagyon izletes tiltott kaposztat szoktam csinalni,csak sokszor kicsit kemenyre sikerul. A kerdes,mit csinaljak hogy jo puhara sikeruljon?
Szeretnek egy jo tippet kapni .
Elore is koszonom,
Arkossy Viktor,
San Antonio,Texas allam.
Pap Zsuzsa 2012. december 22. szombat

Kedves Viktor!
A következőket javasolom:
- a darált húsba beledarálni egy kis szalonnát vagy apróra vágva belekeverni
- a rizst előre megfőzni, mert nagyon sok nedvességet elvesz a töltelékből (1 rész rizs megfőzéséhez 2 rész víz kell)
- ha káposztalevélbe teszi a tölteléket, akkor ne tegyen bele tojást (ha nem kapható savbanyított levél, főzze met a káposztaleveleket sós vízben és abba csomagolja a t6lteléket).
Remélem, segíthettem és az idén kiváló lesz majd a káposzta.
Üdvözlettel és boldog karácsonyt kívánok!
Arkossy Viktor 2012. december 23. vasárnap

Koszonom szepen a valaszt. En savanyu kaposztalevelet hasznalok,mert szeretem ha a toltott kaposzta egy kicsit savonkas.
Elnezest kerek ha nem jol irok magyarul,de en soha sem jartam magyar iskolaban,csak magamtol tanultam.
Kellemes boldog es oromteljes Karacsonyi Unnepet kivanok nindenkinek.
Pap Zsuzsa 2012. december 23. vasárnap

Kedves Viktor!
Én is savanyú káposztalevelet használok, de nem gondoltam, hogy arrafelé is beszerezhető. Igaz, időnként mi itthon is savanyítunk káposztát, de csak kis mennyiségeket, mert ha sokáig áll, akkor nagyon megsavanyodik és az már nem az igazi még akkor sem, ha kicsit kimossuk. Káposztafej savanyításához nincs megfelelő edényünk és ezért néha előfordul, hogy sós vízben megfőzött káposztalevélbe csomagolom a tölteléket. A főzésnél a szálas káposztából teljesen átveszi az ízt és olyan, mintha savanyított levélből készült volni.

Gratulálok a nyelvtanuláshoz, ezt kevesen teszik meg, mert a magyar nyelv nagyon szép - ezt sok külföldi irodalmár is leírta - de nehéz tanulni, mert a szerkezete nagyon eltér a többi nyelvekétől.
DAMJANICS 2015. december 24. csütörtök

Kedves Árkossy Viktor és Pap Zsuzsa Nem tudom mennyire nehéz a magyar nyelv mert bele születtem, de ha igaz akkor ellenkező irányba is igaz, ezt magam is tapasztaltam. Elárulom a titkomat: bármilyen nyelvet gyorsan, kevés akcentussal el tudunk sajátítani, ha két évig kibírjuk abban az anyanyelvi környezetben úgy, hogy lehetőleg nem kommunikálunk honfitársainkkal. Nem én találtam ki, nekem is szakértő javasolta, és tanúsíthatom nálam bevált.
Pap Zsuzsa 2015. december 26. szombat

Köszönöm a hozzászólást, ez biztosan így van, mert egy alaptudás esetében már egy-két hét nyelvi környezetben való tartózkodás is rengeteget javít a nyelvtudáson. Ezt én is tapasztaltam.
Kiszner Sándorné 2016. március 24. csütörtök

Azt senki nem írja, hogy az igazi magyaros töltött káposzta árpa gyönggyel készül én mindég azzal főzöm.
Pap Zsuzsa 2016. március 30. szerda

Kedves Kiszner Sándorné!
Én még soha nem hallottam, hogy az árpagyöngy kellene a töltött káposztába, de biztosan jó avval is. Úgy gondolom, a töltött káposztába a húson és rizsen, meg a káposztán kívül semmi nem szentírás. A szabolcsiak például édes káposztával és paradicsommal készítik.
Misi 2016. június 1. szerda

Nagyon szivesen leirnám hogy készül pontosan nálunk a töltött káposzta, de sajnos még nem tanultam meg illetve nincs recept, érzésre készitik!!
Nagymamam nyírségi Szabolcs Sz. b. Megye és Hajdu B. Határárol, jött fel Vecsésre Pest mellé a magyar savanyuság fővárosába! Igy igen kevert recepttel dolgozik! 1kg hushoz kb 30-40dkg rizst tesz (f9őzés nélkül csak átmossák)!
Egy kis szalonnát 10-20dkg, (édesanyám a husvéti sonka szalonnáját még fözés elött leszedi) egy kevés hagymát, fokhagymát(izlés szerint 4-5gerezd), friss paprikat ,erospaprikat aprit bele a töltelékbe,
So, bors, örölt paprika! Izlés szerint (azt mondják ugy kell a tölteléket füszerezni mint a jo kolbászt!)
Édes levélbe töltik a káposztát, és minden rétegre átmosott savanyú káposztát tesznek! Végén felöntik kb fél liter házi paradicsomlével ( ha bolti akkor 2nagyobb süritett konzerv) majd vizet adnak hozzá h pont ellepje! Felfőzik (kb 1-másfél óra) majd betakarják (mint dunsztolás) amig megpuhul a rizs! Aki valamilyen alkalomból nálunk evet, legközelebb ugy jön van e káposzta! Tavasszal Tormalevélbe is szoktak tölteni isteni, kicsit különlegesebb, illetve, édesanyám ha tormalevélbe tölti akkor árpával rizs helyett!
Jó étvágyat!
Pap Zsuzsa 2016. június 2. csütörtök

Kedves Misi!
Nagyon örülök hozzászólásodnak és a leírásnak. Nem baj, ha nincs pontos recept, általában én is fejből főzök. Ha leírok egy receptet, akkor szoktam csak feljegyezni a mennyiségeket.
Ha nincs ellenedre, leírásod alapján szívesen elkészíteném az ételt és Szabolcsi töltött káposzta néven le is írnám a blogomba, megjegyezve, hogy tőled kaptam. A készítésnél - mivel van főzési és receptírási tapasztalatom - ahol nincs, majd én meghatározom a mennyiségeket.
Mit szólsz hozzá?
Boros Valéria 2016. november 7. hétfő

Mi csak Szabolcsit főzünk, aprókat és kúposra töltjük, fele a hús és a rizs aránya, de én például nem rizsel hanem kukoricadarával töltöm, sőt van hogy tormalevelet is csavarok, mindig édes káposzta készül...és a végén paradicsomosan főzzük be...de ez konkrétan a szabolcsi káposzta
Pap Zsuzsa 2016. november 8. kedd

Kedves Valéria!
Köszönöm a kiegészítést. A nálatok szokásos töltött káposztát is megtalálod az oldalamon. Kicsit eltér attól, amit Te leírtál. A töltelékben kevesebb a rizs és bár nem nagyok, de nem is nagyon aprók, mert fél káposztalevélbe töltöttem - tölcsér alakúra csavarva. Legközelebb majd negyedekbe teszem.
Éva Zoni 2016. november 29. kedd

Erdélyben csombordot teszünk a tölteléket köze ,ami egy nagyon különleges ízt ad a töltött káposzta inak ...rizs helyett gerslit főzünk bele...sokkal finomabb...
Láng Ottó 2016. december 27. kedd

Mi az a csomrod - magyarul ?
A puntát és a pityókát már értem de ezzel még nem volt szerencsém ...
Pap Zsuzsa 2016. december 28. szerda

Kedves Ottó!
Ez egy fűszernövény, de nem csomrod, hanem csombord. Még én sem hallottam így nevezni. Lehet, hogy Szabolcsban így hívják. Ismert nevei: csombor (Erdélyben általában ezen a néven szerepel, nálunk viszont borsikafűként tituláljuk.
Jakab 2017. január 8. vasárnap

ez mind okés,de mit tegyek hogy ne emelkedjen meg az edényben??van valami eszköz?
Pap Zsuzsa 2017. január 9. hétfő

Kedves Jakab!
El sem tudom képzelni, mitől van ez. Én ilyen jelenséget soha nem tapasztaltam. Talán túl erősen forralod és a vízbuborékok emelgetik - talán nem is a káposztát, hanem a fedőt. Ha a forralás lassú, apró buborékok keletkeznek, az étel akkor is 100 fokon forr, bár kétségtelen, hogy erős forralásnál a gőzfejlődés intenzívebb, de ez a főzési időt nagyon nem csökkenti.
István 2017. január 11. szerda

Kedves Jakab!

Én akkor tapasztaltam ilyet (először és utoljára), amikor előrecsomagolt, kipréselt sav.káposztát vettem. Szemre kevésnek tűnt, ezért mindjárt 3 zacskóval -:)
Rengeteg vizet felvett, és végül két fazékba kellett szétrakni, úgy megduzzadt.
Andrass9 2017. február 14. kedd

Kedves Papp Zsuzsa! Amikor apró buborékozva főzöl, akkor az egész étel hőmérséklete lényegesen 100C alatt van. A bubik az edény aljáról szabadulnak fel, de az edény nem forrósodik fel 100 fokra. Klasszikus példa az abálás disznóöléskor. Ha beleteszel egy hőmérőt, valahol 80-82C közötti értéket fogsz mérni. Pedig az is mocorog ...
De nem is kell disznóölésre menned, csak főzz egy jó húslevest, és mérd meg a lé hőfokát 🙂
Pap Zsuzsa 2017. február 16. csütörtök

Kedves András!
Köszönöm a kiegészítést. Lehet, hogy erre nem tértem ki részletesen, de a húslevest, a kocsonyát, a sonkát - és még néhány más ételt is így szoktam főzni. Kicsit lassabb, de a lé is jobb ízű lesz és - ami nem mellékes - szép tiszta.
vali@mksztsz 2017. július 10. hétfő

Ha megmarad a leforrázott káposzta levele,el lehet e tenni,vagy ki kell dobjam?
Farkas Andrásné 2018. január 14. vasárnap

A fokhagymát hova tesszük, erről nem ír??
Pap Zsuzsa 2018. január 15. hétfő

Köszönöm, hogy szóltál. Bizony, ez véletlenül kimaradt a szövegből. Hát hova máshova, mint a töltelékbe. Eddig még mindenki kitalálta. Egyébként, ha netán a káposztába tennéd, akkor sem szakad le az ég, sőt ha bele sem teszed, az sem nagy tragédia.
Vass Vivien 2018. október 5. péntek

Kedves Zsuzsa,

az előkészitésnél előző este mibe kell beáztattni a füstölt húst???

Üdv

Vass Vivien
Pap Zsuzsa 2018. október 5. péntek

Lehet, hogy nem írtam le, mert vízbe. A célja kettős. A füstölt húst a füstölés előtt besózzák. A sót ki kell belőle áztatni. Az áztató víz gyakorlatilag egy sós lé, ami semmire nem használható fel. Az áztatás alatt a kiszáradt füstölt hús vizet vesz fel, kicsit megpuhul és könnyebben lehet megfőzni.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
AFRIKAI HARCSA receptek
  2011-12-11 07:39:50, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
RAKOTT karalábé
  2011-11-17 07:32:02, csütörtök
 
  RAKOTT KARALÁBÉ LUSTA ASSZONY MÓDRA

A karalábé és a fasírt szerelemgyereke a sütőből. Gyorsan előkészíthető, laktató és nagyon finom. Zöldséges is, húsos is, imádjuk!

Karalábéból nem a lila, hanem a zöld fajtát szoktam venni, mert nekem, ha nem a nagymamámtól kapom, akkor a lila mindig fás. A zöld viszont sohasem. Még akkor sem, ha a nagyobbakat választom. (Na jó ? amióta anya elárulta a titkot -, mindig olyan ?zöld? karalábét veszek, amelynek kalapján az apró levelek frissek, szépek.) Hiába segítőkész a zöldséges, mindegyik karalábén 2-3 nagyobb, de zsenge levelet ugyancsak meg szoktam tartani, mert az jót tesz a karalábés ételeknek. A levesnek is. A rakott karalábéba pedig egyenesen kötelező.

Hozzávalók:
4-5 karalábé
legalább 8 karalábé levél
3 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
50 dkg darált lapocka vagy sertés comb
2 tojás
só, bors
legalább 1 nagy pohár tejföl

Kell még egy nagyobb méretű sütőtál is. A ?tegnapi? zsemléket legalább fél órára vízbe áztatom.

A karalábékat megmosom és leszedem a leveleket, majd kiszedem a vastagabb levélnyeleket is. A leveleket apróra vágom és beleteszem abba a tálba, amelyben majd a tölteléket gyúrom össze. A karalábékat megpucolom és a szakács jutalmaként a zsenge kalapokat elrágcsálom. (Nagylelkű vagyok, a fiamnak is szoktam adni.) A karalábékat kockára vágom (nagyjából 1,5×1,5×1,5 centis kockákra) és a sütőtál aljára pakolom. (A töltelék alatt majd megpuhul és zsiradékot sem teszek alá, a húsból kisül annyi, amennyi kell.)

Az aprított karalábélevélhez hozzáadom a kicsavart zsemléket, a darált húst, a tojásokat és az apróra vágott vöröshagymát. Sózom, picit borsozom és összegyúrom. A masszát a karalábé tetejére teszem és kicsit bele is nyomkodom a karalábékba. Tetejére a nagy pohár tejföl felét teszem, letakarom, és bő 1 óráig (nagyjából 200 fokos sütőben) sütöm. Utána még egy fél óráig takarás nélkül is sütöm.

Nem túl elegáns étel, de mi imádjuk, persze a tányéron még egy adag tejfölt teszünk rá (csak úgy nem lehet szépen fényképezni) és az sem utolsó szempont, hogy gyors előkészítés után nincs vele sok macera és ezzel az adaggal 4 embert jól lehet lakatni.

Minél többször készítem, annál több karalábé kerül bele, mert karalábéból sohasem lehet elég sok, de 5 karalábénál megálltam.

Myreille

Forrás: Moksha.hu


JÓ ÉTVÁGYAT!!


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
Húsvéti vendégváró falatok
  2011-11-16 17:07:43, szerda
 
 
Húsvéti vendégváró falatok

Közeleg a Húsvét ideje, ilyenkor a rokonok, barátok gyakrabban keresik fel egymást. Olykor persze váratlanul is. Hogy ilyenkor se jöjjünk zavarba, tarthatunk otthon egy-két hidegen fogyasztható, Húsvétra jellemző ételt.

Hozzávalók:
sonka,
tojás,
mustár,
só,
bors,
paradicsom,
torma

Elkészítés:
Vegyünk egész kötözött sonkát, tegyük nagyon bő vízbe, adjunk hozzá fokhagymát, ételízesítőt, s rotyogtassuk vagy 2-3 órán keresztül, majd hűtsük le, s amikor szükséges, szeleteljük fel.

Főzzünk keményre tojásokat, pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd a sárgáját törjük át krumplinyomón. Ha egy-két egész tojást, azaz a fehérjét is hozzákeverjük, még dúsabb és mutatósabb lesz. Ízesítsük mustárral, sóval, borssal, majd csillagvégű habzsák segítségével, vagy egyszerűen kiskanállal töltsük vissza a félbe vágott tojások üregébe. A sonkával, kaláccsal, paradicsommal kínálva ízletes hideg tálat kapunk.

De vehetünk gépsonkát is, amit szeljünk fel vékonyra. Vajat keverjünk el tormával, kevés petrezselyemzölddel, majd 1 cm vastagon helyezzük a sonkánk közepére. Göngyöljük fel, adjunk hozzá paradicsomot, paprikát, kenyeret, s máris vihetjük a




 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
Sült csülök dán módra,
  2011-11-16 17:04:55, szerda
 
 
Sült csülök dán módra, uborkamártással

Hozzávalók:

1 db hátsó csülök,
2 db babérlevél,
2 g egész bors,
1 dl fehérbor,
20 g só.

Az uborkamártáshoz:

50 g vaj,
50 g liszt,
4 dl tej,
1 dl tejföl,
150 g ecetes uborka,
2 cl tárkonyos ecet,
10 g só,
1 g törött fehér bors.

Elkészítés:

Az előkészített-megtisztított és megmosott-csülök bőrös felületét 1×1 centiméteres kockákra bevagdossuk, majd annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk az egész borsot, a babérlevelet, és enyhén megsózzuk. Lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a hús könnyen el nem távolítható a csontról. A kicsontozott húst tűzálló tálra helyezzük, aláöntjük a fehérbort, és előmelegített, forró sütőben-időnként meglocsolva- ropogósra sütjük. Amikor elkészült, a húst a sütőből kivesszük, majd kihűtjük, aztán éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Amíg a hús hűl, elkészítjük az uborkamártást. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd fehér habzásig hevítjük. A tejjel felengedjük, aztán kiforraljuk. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az apró kockára vágott ecetes uborkát, ízesítjük a sóval a törött fehér borssal, a tárkonyecettel, és elkeverjük a tejföllel. A kész mártást a hűtőbe tesszük, és tálalásig hidegen tartjuk. A felszeletelt csülökhúst tálra rendezzük. Tálaláskor salátával és paradicsommal díszítjük. A mártást külön edényben adjuk.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
Csirkemell őzgerincformában
  2011-11-16 16:54:40, szerda
 
  Csirkemell őzgerincformában sütve

Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 tojás

3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal a petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk.

Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat, kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Én ekkor kifordítottam a formából egy tepsire és addig pirítottam míg a szalonna nem kapott egy kis színt.








 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Húsételek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 57 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 24 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 856
  • e Hét: 2146
  • e Hónap: 10816
  • e Év: 66749
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.