Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Mindenki koldus.........
  2018-10-14 17:50:29, vasárnap
 
  Mindenki koldus, aki még nem találta meg igazi gazdagságát - a Lét sugárzó boldogságát, és az ezzel járó mély, rendíthetetlen békét -, bármilyen anyagi bőségben éljen is. Az emberek kívül keresik az élvezet és a kielégülés morzsáit -a megbecsülést, a biztonságot vagy a szeretetet -, miközben belül kincset őriznek, amely nemcsak hogy tartalmazza az előbbieket, hanem még mérhetetlenül hatalmasabb is, mint bármi, amit a világ kínálhat!
A ,,megvilágosodás" szó valamiféle emberfeletti teljesítményre utal, és az ego szereti is ily módon láttatni azt. Valójában a ,,megvilágosodottság" a természetes állapotod, amelyben átérzed egységedet a Léttel. Egységben vagy valamivel, ami mérhetetlen és elpusztíthatatlan, valamivel. ami-paradoxnak tűnő módon-lényegében te magad vagy, és ugyanakkor az mégis sokkal nagyobb nálad. Ez azt jelenti, hogy megtalálhatod az elnevezésen és a formán túli, igaz természetedet. Az egység érzékelésére való képtelenség az önmagadtól és a körülötted lévő világtól való elkülönültség illúzióját okozza. Ekkor - tudatosan vagy tudattalanul - elkülönült részként éled meg önmagad. Ebből származik a félelem, amely mindennapossá teszi a külső és belső konfliktusokat.
Tetszik nekem Buddha egyszerű meghatározása: a megvilágosodás .a szenvedés vége. Ebben ugyebár nincs semmi emberfölötti. Definícióként ez természetesen így nem elegendő, hiszen csak azt közli, hogy mi nem a megvilágosodás, azaz a nem szenvedés. De mi marad, amikor nincs többé szenvedés? Buddha erről nem szól, és ez annyit jelent, hogy erre neked magadnak kell rájönnöd. Ő negatív meghatározást használ, hogy az elme ne alkothasson belőle valamit, amiben hihet, ne nagyíthassa föl valami emberfeletti teljesítménnyé, olyan céllá, amelyet lehetetlenség elérned. Óvintézkedései ellenére Buddha követőinek nagy része még ma is azt hiszi, hogy a megvilágosodás csak Buddha számára volt lehetséges, számukra nem vagy legalábbis nem ebben az életben.

Eckhart Tolle

Forrás: SzeldMegoldás


.........

 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
Eckhart Tolle : Idézetek
  2013-06-01 06:35:38, szombat
 
 
A halál nem az élet ellentéte. Az életnek nincs ellentéte. A halál ellentéte a születés. Az élet örök.


...... .....



Egy Zen mester a Zen lényegét így foglalta össze: ,,egyszerre egy dolgot csinálni".

Egyszerre egy dolgot csinálni azt jelenti, hogy teljesen teszed, amit teszel, hogy cselekvésednek a teljes figyelmedet szenteled. Ez a megadásos cselekvés ­az erőteljes cselekvés.


...... .....



Ha elfogadod azt, ami van, akkor azzal mélyebb szintre jutsz, ahol belső állapotod és éntudatod már nem függ az elme ,,jó" vagy ,,rossz" minősítésétől.

Ha igent mondasz az élet ,,vanságára" azzal, hogy olyannak fogadod el ezt a pillanatot, amilyen, akkor magadban rátalálsz a tágasságérzésre, ami rendkívül békés érzés.


...... .....




Amikor teljesen elfogadod ezt a pillanatot, amikor többé már nem vitatkozol azzal, ami van, a gondol­kodási kényszer csökken, s a helyét éber nyugalom veszi át. Teljesen tudatos vagy, ám az elméd már semmilyen módon sem címkézi ezt a pillanatot. A belső ellenállásmentességnek ez az állapota megnyit téged annak a kondicionálatlan tudatosságnak a számára, ami végtelenszer hatalmasabb, mint az em­beri elmé. Ez az óriási intelligencia aztán már kifejez­heti magát rajtad keresztül, s végre támogathat, be­lülről is, kívülről is. Ez a magyarázata annak, hogy ha szélnek ereszted a belső ellenállásodat, akkor gyak­ran azt veszed észre, hogy körülményeid jobbá vál­nak.


...... .....



Még a legelfogadhatatlanabbnak és legfájdalma­sabbnak tűnő helyzetben is valami mélyebb jó rejlik, és minden tragédiában megtalálható a kegyelem magva.
A történelemben számos példát látunk olyan nőkre és férfiakra, akik hatalmas veszteség, súlyos betegség, bebörtönzés vagy a közeli halál láttán elfogadták a látszólag elfogadhatatlant, és így ,,minden értelmet meghaladó békére" leltek.
Az elfogadhatatlan elfogadása a kegyelem legna­gyobb forrása ebben a világban.


...... .....




Bármi, amit teljesen elfogadsz, eljuttat a béke állapo­tába, beleértve azt is, hogy elfogadod, hogy képtelen vagy elfogadni, hogy ellenállsz.
Hagyd békén az életet! Hagyd létezni!


...... .....




Pedig benned is, - mint minden emberben - ott él a tudatosságnak egy olyan dimenziója, ami sokkal mélyebb, mint a gondolat. Ez lényed legmélyebb lényege. Nevezhetjük jelenlétnek, tudatnak, kondicionálatlan tudatosságnak. Az ősi tanítások szerint ez a benned élő Krisztus, iletve ez a Buddha természeted.
Ezen dimenzió előhozása megszabadít téged, és a világot attól a szenvedéstől, amit magadnak és másoknak okozol,amikor csupán az elme alkotta ,,kicsi ént" ismered, és az irányítja az életed. A szeretet, az öröm, a kreativ kiteljesedés és a tartós lelki béke kizárólag a tudatosság kondicionálatlan dimenzióján keresztül jelenhet meg életedben.


...... .....




A dogmák - vallásiak, politikaiak, tudományosak - abból a tévhitből erednek, hogy a gondolat magában foglalhatja a valóságot, vagy az igazságot. A dogmák kollektiv fogalmi börtönök. Az a furcsa a dologban, hogy az emberek imádják a börtöncellájukat, mert az biztonságérzetet, és az ,,én tudom" hamis eszméjét adja nekik.
A spirituális fölébredés: fölébredni a gondolat álmából.


...... .....




Ha unatkozol kielégítheted az elmédet azzal, hogy fölkapsz egy magazint, telefonálsz valakinek, bekapcsolod a tévét, ,,szörfözöl" az interneten, elmész vásárolni, vagy - és ez nem ritka jelenség - a hiányt és a többre vágyás mentális érzését átviszed a testedre, és kis időre úgy elégíted ki azt, hogy többet eszel.
De megteheted azt is, hogy továbbra is unatkozol, és nyugtalannak érzed magad, és megfigyeled milyen érzés unatkozni és nyugtalannak lenni. Amint tudatosságot irányítasz az érzéshez, körülötte hirtelen megjelenik valamekkora űr és vele együtt a belső csend. Eleinte csak kicsi, ám ahogy a belső tér érzete erősödik, az unatkozás érzésének intenzitása és a jelentősége csökken. Tehát még az unalom is megtaníthat arra, hogy valójában ki vagy, s ki nem.
Rájössz, hogy valójában te nem ,, unatkozó ember" vagy. Az unalom csupán egy benned zajló kondicionált energiaáramlás. Ugyanígy haragos , szomorú vagy félő ember sem vagy. Az unalom, a harag, a szomorúság vagy a félelem nem a ,,tied", azok nem személyhez kötött dolgok. Azok az emberi elme állapotai. Fölbukkanó és elmúló dolgok.
Semmi olyan nem lehetsz, ami fölbukkan és elmúlik.


...... .....




A művészi alkotás, a sport, a tánc, a tanítás, a pszichoterápia - vagy bármi egyéb tevékenység - mesteri szintjén az elme már vagy nem kap szerepet, vagy csupán másodlagosat. Ilyenkor egy olyan erő és intelligencia veszi át az irányítást, ami nagyobb nálad, s ugyanakkor lényegében veled mégis egy. Többé már nem zajlik döntéshozatali folyamat: a megfelelő tettek spontán módon történnek meg, s azokat nem ,,te" teszed. Mesteri szinten élni az életet: a kontrollálás ellentéte. A nagyobb tudatosságra hangolódsz
Az cselekszik, beszél, végzi el a munkákat.
Minden igazi művész - akár tudatában van, akár nem - az elmenélküliségből, a belső csöndből alkot. Ezt követően az elme csak formába önti a kreatív sugallatot vagy fölismerést. Még a nagy tudósok is arról számolnak be, hogy alkotó áttörésük pillanatai a mentális nyugalom idejére estek.


...... .....




Amig életedet az ego irányítja, addig gondolataid, érzelmeid és cselekedeteid zöme vágyból, vagy félelemből fakad. A kapcsolataidban vagy akarsz valamit a másiktól vagy fáélsz tőle.

Ha belső világodat rendbe teszed, a külső is egyenesbe kerül." -Eckhart Tolle


...... .....




Négy szó hordozza az élet művészetének titkát, minden siker és boldogság titkát:
EGYNEK LENNI AZ ÉLETTEL
Egynek lenni az élettel azt jelenti, hogy egynek lenni a MOST-tal
ebben az estben felismered, hogy nem te éled az életedet, hanem az élet él rajtad keresztül.
Az élet a táncos, te pedig a tánc vagy


...... .....



Boldogtalanságod nem csak belső lényedet és környezetedet szennyezi be,
de az emberiség kollektív pszichéjét is, amelynek elválaszthatatlan része vagy. Nincs az emberen kívül más életforma bolygónkon, amely negativitásával, kegyetlenségével mérgezné az őt tápláló Földet.


...... .....




Mi lehet súlyosabb és áthatolhatatlanabb a kőnél, minden forma legsűrűbbjénél? Néhány kő molekuláris szerkezete mégis változáson megy keresztül, kristállyá alakul, s a fény számára így már átjárhatóvá válik. Egyes széndarabok elképzelhetetlenül hatalmas hő és nyomás hatására gyémánttá válnak, illetve bizonyos nehéz ásványok egyéb drágakövekké.
A legtöbb csúszómászó hüllő, minden teremtmény legföldhözragadtabbja, évmilliók óta változatlan maradt. Néhányuk azonban tollat és szárnyat növesztett, és madárrá vált. Legyőzve így a gravitáció erejét, amely őket oly sokáig fogva tartotta. Nem csúszó-mászó mozgásuk vált jobbá, hanem ,,transzcendáltak",teljesen felülemelkedtek a csúszásmászáson és a járáson.


...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
A dolgokhoz való ragaszkodásod
  2013-02-26 17:45:36, kedd
 
 



,,A dolgokhoz való ragaszkodásod magától eltűnik, ha önmagadat már nem bennük igyekszel megtalálni."

/Eckhart Tolle/


...... ........




"A halál nem az élet ellentéte. Az életnek nincs ellentéte. A halál ellentéte a születés. Az élet örök."

(Eckhart Tolle)
 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
A szenvedés...
  2013-02-10 12:19:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
E. Tolle : Az idő
  2012-10-31 06:47:08, szerda
 
 
A nyugtalanságot, a szorongást, a feszültséget és az aggódást - valamennyi a félelem különböző formája - a túl sok jövő és a nem elegendő jelen okozza. A bűntudatot, a megbánást, a neheztelést, a sérelmeket, a szomorúságot, a keserűséget és a nem megbocsátásnak valamennyi formáját a túl sok múlt és a nem elegendő jelen okozza.


Soha semmi nem történt a múltban: minden a mostban történt.
Soha semmi nem fog történni a jövőben: minden a mostban fog történni.




 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
Eckhart Tolle - idézetek
  2012-10-31 06:44:20, szerda
 
 
A külső forma csak átmeneti visszatükröződése annak, aki te belül vagy, ami a lényeged. Ezért nem hagyhat el soha a szeretet és a szépség, míg a külső formák idővel mind elhagynak.
(egyéniség)

Nem azzal lelsz lelki békére, ha átrendezed életkörülményeidet, hanem ha fölismered, hogy ki is vagy valójában, a legmélyebb szinten.
(önismeret)

Semmit sem kell birtokolnod ahhoz, hogy bőségben érezhesd magad, ha viszont folyamatosan így érzel, akkor szinte bizonyos, hogy dolgok érkeznek az életedbe. A bőség csak azokhoz áramlik, akiknek az már megvan. Ez szinte igazságtalanságnak hangzik, pedig természetesen nem az, hanem: egyetemes törvény. A bőség és az ínség is belső állapot, ami aztán a valóságodként jelenik meg.
(elfogadás)

A fejlődés érdekében az emberiség hatalmas nyomás alatt van, mert fajunknak ez az egyetlen esélye az életben maradásra. Ez befolyásolni fogja életed minden aspektusát, különösen a bensőséges kapcsolataidat. Még soha nem voltak a kapcsolatok ennyire problémásak és konfliktussal terheltek, mint napjainkban. Ahogy arra talán már magad is rájöttél, nem az a funkciójuk, hogy boldoggá vagy elégedetté tegyenek. Ha továbbra is a meghitt kapcsolatban keresed a megváltást, akkor újra és újra ki fogsz ábrándulni. Ha azonban elfogadod, hogy a kapcsolat nem azért van, hogy boldoggá, hanem hogy tudatossá tegyen, akkor az már valóban a megváltás lehetőségét kínálja számodra, és összhangba kerülsz azzal a magasabb tudatossággal, amelyik bele akar születni ebbe a világba! Azokat, akik ragaszkodnak a régi mintákhoz, egyre több fájdalom, erőszak, zavarodottság és őrület várja.
(kapcsolatok)

Amikor elfogadod azt, ami van, minden pillanat a legjobb. Ez a megvilágosodás.
(elfogadás)

Hagyd abba önmagad és partnered bírálgatását! A legnagyobb mértékben azzal mozdíthatod elő kapcsolatod megváltozását, ha társadat teljesen olyannak fogadod el, amilyen, anélkül, hogy megpróbálnád őt kritizálni vagy megváltoztatni.
(szeretet)

Azonnal megtalálod Istent, amint ráébredsz, hogy nem kell keresned őt.
(Isten)

Ha nincs öröm, nyugalom és könnyűség abban, amit teszel, az még nem feltétlenül jelenti, hogy mást kéne tenned. Elegendő lehet csak máshogyan tenni. A "hogyan" mindig fontosabb, mint a mit. Nézd meg, képes vagy-e sokkal több figyelmet szentelni a tevékenységnek, mint az eredménynek.
(munka)

Bármit is tartalmaz a jelen pillanat, fogadd el, mintha magad választottad volna azt! Mindig vele működj, s ne ellene! Tedd barátoddá és szövetségeseddé, ne pedig az ellenségeddé! Csodálatosan át fogja ez alakítani az egész életedet.
(Carpe diem, megküzdés)

Gyakran bármilyen lépés jobb, mint a nem lépés, különösen, ha már hosszú ideje élsz egy boldogtalan helyzetbe ragadva.
(motiváció, megküzdés)




 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
Eckhart Tolle : A PATOLOGIKUS (KÓROS) EGO
  2012-10-27 20:03:34, szombat
 
 
Az ego markának szorításában élő ember azonban nem szenvedésnek véli a szenvedést, hanem a bármely helyzetben adható, egyedül megfelelő reakciónak. Vaksága miatt az ego képtelen meglátni azt a szenvedést, amit magára és másokra mér. A boldogtalanság valójában olyan, ego teremtette mentális-emocionális betegség, ami immár járványos méreteket öltött.

Bolygónk környezetszennyezésének belső megfelelője. Olyan negatív állapotokról, mint amilyen például a harag, a szorongás, a gyűlölet, a neheztelés, az elégedetlenség, az irigység, a féltékenység, nem ismerik fel, hogy negatívak. Azokat teljesen indokolt jelenségeknek tekintik. Továbbá: nem veszik észre, hogy ezeket önmaguk teremtik meg, s tévesen valaki más, vagy ilyen-olyan külső tényező művének vélik. ,,Téged tartalak felelősnek a fájdalmamért." Kimondatlanul ezt állítja az ego.

Az ego nem tud különbséget tenni egy helyzet, annak értelmezése és a helyzetre adott reakciója közt. Azt mondod: ,,Milyen szörnyű nap!", s nem veszed észre, hogy a hideg szél és az eső - vagy bármilyen állapot, amire reagálsz - nem szörnyű. Olyan, amilyen. Ami szörnyű, az a reakciód, az állapottal szemben fellépő belső ellenállásod, és az érzelem, amit ez az ellenállás megteremt. Shakespeare szavaival: ,,Nincs sem jó, sem rossz, csak a gondolkodás teszi azzá." Ráadásul a szenvedést vagy negativitást az ego gyakran tévesen élvezetnek könyveli el, mert egy pontig annak révén erősítheti magát.

Például a harag vagy a megbántottság óriási mértékben erősíti az egót azzal, hogy növeli az elkülönültségtudatot, hangsúlyozza a többiek másságát, és megteremti a ,,nekem van igazam" látszólag megtámadhatatlan, erődítményszerű, mentális ,,hadállását". Ha látnád a testedben lezajló élettani változásokat, amelyek e negatív állapot valamelyikébe kerülve benned lezajlanak; ha tudnád, hogy azok miként befolyásolják a szíved, az emésztő- és az immunrendszered működését és számtalan egyéb testi funkciódat, akkor a napnál világosabb lenne számodra, hogy ezek az állapotok valójában kórosak: a szenvedésnek s nem az élvezetnek a formái. Valahányszor negatív állapotba kerülsz, van benned valami, ami akarja ezt a negativitást, ami azt élvezetesnek találja, vagy ami azt hiszi, hogy az megszerzi számodra azt, amire vágysz. Máskülönben ki akarna kitartani a negativitás mellett? Ki akarná magát és másokat nyomorulttá tenni? Ki akarna betegséget teremteni a testébe? Ezért valahányszor, amikor negativitás jelenik meg benned, ha tudatára tudsz ébredni annak, hogy van benned valami, ami abban élvezetet talál, vagy azt hiszi, hogy az hasznos célt szolgál, akkor közvetlenül az ego tudatára ébredtél. Abban a pillanatban, hogy ez megtörténik, identitásod az egóról a tudatosságra váltott át. Ez azt jelenti, hogy zsugorodik benned az ego, s nő a tudatosság.

Ha képes vagy a negativitás kellős közepén felismerni, hogy ,,ebben a pillanatban szenvedést teremtek magamnak", akkor az elegendő lesz ahhoz, hogy a kondicionált egós állapotok és reakciók korlátai fölé emelkedj. Ha tudatosság jelenik meg benned, akkor annak hatására végtelen sok lehetőség nyílik meg előtted, hogy bármely helyzetet végtelenszer értelmesebb módon kezelj. Abban a pillanatban képes leszel elengedni boldogtalanságodat, amint fölismered annak értelmetlenségét. A negativitás nem intelligens dolog. Az mindig az ego. Az ego lehet eszes, ám intelligens nem. Az eszesség a maga kis céljait kergeti. Az intelligencia látja a nagyobb egészet, amelyben minden összekapcsolódik. Az eszességet az önérdek motiválja, s az rendkívül rövidlátó. A legtöbb politikus és üzletember eszes. Közülük nagyon kevés az intelligens. Amit az eszesség elér, az kivétel nélkül rövid életű, és végül minden esetben önrombolónak bizonyul. Az eszesség megoszt; az intelligencia befogad."

" Megfelelően használva, az elme elsőrangú eszköz! Helytelen használattal azonban rendkívül rombolóvá válik! Pontosabban fogalmazva: nem is elsősorban arról van szó, hogy rosszul használod az elmédet, hanem hogy általában egyáltalán nem használod. Ő használ téged! Ez a betegség! Azt hiszed, hogy te vagy az elméd! Ez a tévhit! Az eszközöd átvette a hatalmat. Ez majdnem olyan, mintha tudtodon kívül megszállott lennél, és a téged megszálló lényről azt hinnéd, hogy az te vagy.

A szabadság kezdete annak fölismerése, hogy te nem a megszálló lény, tehát nem a gondolkodó vagy. Ez az ismeret lehetővé teszi, hogy megfigyeld ezt a lényt. Abban a pillanatban, ahogy elkezded figyelni a gondolkodót, egy magasabb szintű tudatosság kapcsolódik be a folyamatba. "

"A felébredés nélkülözhetetlen része: felismerni a föl nem ébredt énedet, az egódat, amint az gondolkozik, beszél és cselekszik; valamint felismerni a kollektívan kondicionált elmefolyamatokat, amelyek a föl nem ébredt állapotot fenntartják. Ezért mutatja be e könyv az ego fontosabb aspektusait, s hogy azok miként működnek individuálisan és kollektívan, tehát az egyedben és a közösségben. E kérdés vizsgálata két ok miatt fontos. Az első: amíg nem ismered az ego működése mögött megbúvó alapmechanizmust, addig azt nem veszed észre, s emiatt az újra és újra rászed: eléri, hogy újra és újra azonosulj vele. Ez azt jelenti, hogy a téged álnokul megtévesztő ,,lény" átveszi fölötted az uralmat, s úgy tesz, mintha ő te lennél. A másik ok: maga a felismerés is a felébredés egy módja. Amikor felismered magadban a tudattalant, akkor ami lehetővé teszi a felismerést: az a megjelenő tudat, az a fölébredés. Nem harcolhatsz az egóval, és nem győzheted le, ahogy a sötétséggel sem harcolhatsz. Mindössze a tudat fényére van szükség. Te az a fény vagy. "


Link...



 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
Eckhart Tolle
  2012-10-27 19:57:47, szombat
 
  Ha nem állsz ellen az életnek, a kegyelem és a könnyedség állapotába jutsz.
Ez az állapot nem függ attól, hogy a dolgok jók-e vagy rosszak. Figyelj meg egy állatot, és hagyd, hogy az elfogadásra tanítson! Figyeld meg, ahogyan megadja magát a jelen pillanatnak! Hagyd, hogy Létezni tanítson!




 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
Eckhart Tolle
  2012-10-27 19:53:23, szombat
 
 
Ameddig én érzékelésed egy része az érzelmi fájdalmadra összpontosul,
tudattalanul is ellenállsz minden kísérletnek, amellyel meggyógyíthatnád a fájdalmat. Ha a fájdalomból kiindulva határozod meg önmagadat, nem szabadulhatsz. Meglátni, hogy ragaszkodsz a fájdalmadhoz, meglehetősen sokkoló felismerés. Ám abban a pillanatban, hogy ezt megérted, végeztél is a ragaszkodással.




 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
Eckhart Tolle
  2012-10-27 19:51:05, szombat
 
  Vedd észre, ha egy cselekedetre több figyelmet tudsz fordítani!
Inkább erre figyelj, mint az elérni kívánt eredményre. Szentelj teljes figyelmet mindennek, amit a pillanat hoz!Ez magában foglalja a tökéletes elfogadást is, hiszen nem lehet egyszerre teljes figyelemmel fordulni valami felé, és ugyanakkor elutasítani azt.




 
 
0 komment , kategória:  Író - Eckhart Tolle   
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 24 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 806
  • e Hét: 3194
  • e Hónap: 7600
  • e Év: 63533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.