Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Táplálkozási igények idősebb korban
  2021-10-03 22:46:40, vasárnap
 
  Ahogy öregszünk, úgy egyre több változást tapasztalhatunk meg a testünkben. Lassul az anyagcserénk, amely az ingadozó, csökkenő hormonszintnek köszönhető. Kevesebb lesz az energiánk is, az étvágyunk azonban változatlan lehet, viszont ez hízást is eredményezhet.

Az elhízás főleg a hasi zsír mennyiségének növekedését jelenti, amikor észrevétlenül egyre nagyobb lesz a hasunk, azonban ez nagyon veszélyes, hiszen számtalan egészségügyi kockázattal járhat együtt. Megnövekedhet a vérnyomás és a koleszterinszint, illetve a szív- és érrendszeri betegség, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

A legjobb, amit tehetünk, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra és tápanyagokban bővelkedő ételeket fogyasztunk. A rendszeres mozgást sem árt bevezetni az életünkbe, hiszen ezzel növeljük az izomerőt, a csontok erejét és sűrűségét, és csökkentjük a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Érdemes minél több rostos táplálékot fogyasztanunk, hiszen ezekkel segítjük az emésztésünket és csökkenthetjük a székrekedés kialakulásának esélyét. Nagyon sok rostot tartalmaznak a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonák és a diófélék. A rostokban gazdag táplálkozás segít a koleszterinszint csökkentésében, stabil vércukorszinthez vezethet és egészséges testsúlyt eredményezhet.

A csontok egészségének megőrzése érdekében javasolt több olyan táplálékot fogyasztani, amelyek kalciumban is bővelkednek. Kalciumban gazdagok a tejtermékek és a zöld leveles zöldségek, mint a káposzta, a kelkáposzta, a saláták vagy a spenót.

A fehérje is egy nagyon fontos tápanyag, ahogy öregszünk. Segíthet az izmok tömegének és erejének megtartásában és ezzel akár még a csontritkulás kialakulásának esélye is csökkenhet. A fehérjék gazdag forrásai: sovány húsok, halak, diófélék, zöldségek, hüvelyesek, magvak.

A D- és a B12-vitamin bevitelét is növelni érdemes. Ezt megtehetjük, ha rendszeresen fogyasztunk halételeket, például tonhalat vagy lazacot, illetve tojást, de a gomba is sok D-vitamint tartalmaz.

Idősebb korban nem jutunk annyi tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz, mint fiatalabb korban, így érdemes megfontolni az étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztását is. Emellett nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, a megszokottnál kisebb adagokat fogyasszunk és rendszeresen mozogjunk, hiszen az aktív életmód jelentősen csökkentheti az öregedési folyamatokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Öregedést lassító gyógynövények
  2021-10-03 22:44:04, vasárnap
 
  Öregedést lassító gyógynövények: gyömbér, ginszeng, fekete áfonya, gingko és gotu kola

Az ájurvédikus kezelések célja nem pusztán az öregedési folyamatok lassítása, hanem a test legjobb működésének elérése, valamint az egyén békéjének a megteremtése is. A következő ájurvédikus gyógynövények nemcsak a C-vitamin gazdag forrásai, de képesek az egész emberi test megfiatalítására. Ezek az anti-aging gyógynövények eredményesen harcolnak az öregedéssel szemben, amely tényeket a tudomány is kezdi elfogadni.

A gyömbér antioxidáns vegyületekben gazdag, amelyek növelik a perifériás erekben a véráramlást és sejtszintű gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaznak.

Az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere a kurkuma. A gyógynövény antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A kurkumában található antioxidáns vegyület, a kurkumin tehető felelőssé az anti-aging hatásokért. Ez a gyógynövény az egyik legjobb ellenszere a bőr öregedésének, ugyanakkor csökkentheti a különféle degeneratív betegségeket is.

A ginszeng rendkívül népszerű gyógynövény Ázsiában és Amerikában. Jól ismert öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Nemcsak magas vérnyomás, hanem stressz esetén is be lehet vetni. A ginszeng nemcsak egészséges testet, hanem fiatalos arcbőrt is eredményez. Ez az adaptogén gyógynövény segít növelni az állóképeségünket is, ahogy öregszünk.

A fekete áfonya tele van antioxidáns anyagokkal. Segít lassítani a ráncok és a foltok megjelenését a bőrön. Fokozza a sejtregenerációt. Idősebb korban jellemző a látásromlás, azonban a fekete áfonya ennek megakadályozásában is a segítségünkre lehet, sőt egyes szembetegeségek ellen is védelmet élvezhetünk általa. A fekete áfonya hatásos lehet szürkehályog ellen, de a kollagénképződésben is pozitív szerepe van.

A gingko védő és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógynövény erősíti a hajszálereket, és segít fiatalosan tartani az agyat, hiszen megakadályozza a memóriaromlást. Eredményesen harcol az oxidáció ellen és a makuladegeneráció elleni védelemben is megbízhatónak bizonyult.

A gotu kola Indonéziában, Kínában, Dél-Afrikában és Indiában őshonos. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segít regenerálni a sejteket és az egészséges bőrt is biztosítani tudja. Stresszoldó hatással rendelkezik és megvéd bennünket a mentális hanyatlástól is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ájurvédikus orvoslás első számú gyógynövénye: gyömbér
  2021-10-03 22:41:28, vasárnap
 
 



Az ájurvédikus és a hagyományos kínai orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a gyömbért gyógyítási célokra. Ez a gyógynövény nagyon hatásos hányás és hányinger esetén, de nemcsak akkor, ha elrontottuk a gyomrunkat, hanem kemoterápián átesett betegek számára is hasznos lehet. Egyes tanulmányok szerint van olyan hatékony ez a gyógynövény, mint egyes gyógyszerek, amelyeket a kemoterápiával kezelt betegeknek adnak. Amennyiben valamilyen gyomorproblémánk van, például amikor vírusfertőzés vagy influenza a gyomrunkra húzódik, akkor is bátran kipróbálhatjuk a gyömbért.

Amikor hasmenés gyötör bennünket, általában valamilyen baktérium ludas a dologban, gyakran az E.coli baktérium áll a háttérben. A hasmenés viszont más problémákat, például kiszáradást is okozhat. Kutatások szerint a gyömbér nagyon hatékony lehet a probléma kezelésében, hiszen csökkenti a bélben lévő baktériumok toxikus hatásait és a hasmenés kellemetlen tüneteit is jelentősen mérsékelheti.

A legutóbbi kutatások szerint a gyömbérnek nagy szerepe van az orális egészség és az általános egészségi állapot fenntartásában és megőrzésében. A szájunkban lévő baktériumok számának csökkentésében segítségünkre lehet, ha naponta elrágcsálunk egy kis gyömbérdarabot. Ma már készítenek gyömbért is tartalmazó szájápolási termékeket is, így ezeket is használhatjuk a szájüregi egészségünk megőrzése érdekében.

A vírusok gyakran okoznak felső légúti fertőzéseket, azonban a gyömbér mind a megelőzésben, mind a kezelésben sokat segíthet. Ez a gyógynövény ugyanis enyhíti a mellkasi fájdalmat és a köhögés csillapításában is jó barátunk lehet, amit a vírusellenes tulajdonságának köszönhetünk.

Mivel a gyömbér gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, nagyszerűen mérsékelheti az ízületi gyulladás fájdalmas és kellemetlen tüneteit, illetve lassítja a betegség progresszióját.

A diabétesz egy olyan krónikus betegség, amelynek sok szövődménye lehet, többek között az érrendszeri és a neurológia betegségek. A gyömbérrel kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy védelmet jelenhet a máj, a vese, az idegek és a szemet érintő egészségügyi problémák esetén, illetve a cukorbetegeknél kialakult szövődmények ellen, úgy mint szürkehályog, neuropátia, vesebetegség vagy zsírmáj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A pajzsmirigy-túlműködés jelei és tünetei
  2021-10-03 22:37:17, vasárnap
 
  Amennyiben az utóbbi időben olyan kellemetlen tüneteket tapasztalt, mint fogyás, ingerlékenység, hőérzékenység, szorongás, lehetséges, hogy hyperthyreosisban, azaz pajzsmirigy-túlműködésben szenved. Ilyenkor túl sok T3 és T4 hormon kerül a véráramba.

Sajnos nagyon sok kellemetlen tünet jelenik meg, mint például fogyás, duzzanat a pajzsmirigy környékén, túlzott izzadás, hőérzékenység, izomgyengeség, szorongás, idegesség, megnövekedett pulzusszám, heves szívdobogás. A menstruációs ciklusban is lehetnek változások, illetve a kidülledő szem is jelezheti, hogy valami gond van a pajzsmiriggyel.

Mi okozhat pajzsmirigy-túlműködést? Többek között a stressz, a túlzott jódbevitel, a pajzsmirigygyulladás, jóindulatú daganat, illetve antibiotikumok túlzott használata.

A Graves-kór egy olyan autoimmun betegség, amikor az antitestek támadást indítanak a pajzsmiriggyel szemben és ilyenkor túl sok pajzsmirigy hormon termelődik. Ez a betegség sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Általában a szemet támadja meg, hiszen gyulladás alakul ki a szervezetben és ez negatívan befolyásolja a szem körüli szöveteket és izmokat. Ez okozhatja a szem kidülledését, de fényérzékenységet, kettős látást és látásvesztést is eredményezhet.

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy pajzsmirigy-túlműködésben szenvedünk? Először is el kell menni egy laborvizsgálatra és a pajzsmirigy hormonokra célzottan szükséges vizsgálatot kérni. Ilyenkor vizsgálják a TSH-t, a T3 és a T4 hormonokat és antitesteket is. Ez képet ad a pajzsmirigy aktuális állapotáról, illetve a kialakulófélben lévő betegségről. Természetesen ultrahangra és szakorvosi - endokrinológus - vizsgálatra is szüksége lesz.

Ha valakinek pajzsmirigy-túlműködése van, akkor az étrendjén is változtatni szükséges. Csökkenteni kell vagy teljesen el kell kerülni a koffeint és az alkoholt. Mivel a cukor indokolatlan stresszt jelent a pajzsmirigy és a mellékvesék számára, így érdemes ezt is és a finomított szénhidrátokat is mellőzni. Ezen kívül ajánlatos növelni a fehérjebevitelt is.

Az életmódban is változtatásra van szükség, például nagyon lényeges a stressz csökkentése. A rendszeres testmozgás is fontos, mert segíthet azt a bizonyos egyensúlyt megteremteni a szervezetben. Fogyaszthatunk olyan gyógynövényeket is, amelyek megnyugtathatják a pajzsmirigyet, ilyen gyógynövény például a citromfű.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Tipikus téli gyümölcs – citrom
  2021-10-03 22:28:08, vasárnap
 
 



A citrom valóban egy tipikus téli gyümölcs, de napjainkban minden évszakban előszeretettel fogyasztjuk, hiszen savanyú íze ellenére nagyon egészséges és egyre többen tisztában vannak az áldásos hatásaival. Miért fogyasszuk rendszeresen a citromot? Miért igyunk reggelente citromos vizet és betegség idején minél több citromos teát? Mutatjuk a válaszokat.

Már napi egy pohárnyi citromos víz is fedezi a napi C-vitamin-szükségletünket. A citrom csak kevés kalóriát tartalmaz, gyakorlatilag nincs benne zsír, nem véletlen számít egészséges gyümölcsnek. Klinikai vizsgálatok szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát.

Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A citrom emellett védi az ereket a vérrögképződés kialakulása és a koleszterin lerakódások ellen.

A magas vérnyomás jól ismert kockázati tényező a szívroham kialakulásában, a citrom rendszeres fogyasztása azonban szerepet játszik a vérnyomás normalizálásában. Önmagában nem terápiás hatású, azaz nem elegendő a magas vérnyomás stabilizálásához, mindenképpen szükség van tehát gyógyszerekre és életmódbeli változásokra is.

A bőrünk kollagént tartalmaz. Ez teszi feszessé a bőrünket, illetve késlelteti a finom vonalak és a mélyebb ráncok kialakulását. A C-vitamin a kollagén-termelődés alapvető vitaminja. Amennyiben naponta fogyasztunk C-vitaminban gazdag táplálékot, gyümölcsöket - például citromot -, akkor a bőrünk ragyogóan fiatalos maradhat hosszú ideig. Azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, sokkal fiatalosabb külsővel rendelkeznek - számolt be erről egy tanulmány.

A fogyás alapelvei nagyon egyszerűek: együnk kevesebb kalóriát és égessünk el minél többet belőle. A magas rosttartalmú táplálékokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy eltelítik a gyomrot, megakadályozva ezzel a nassolást és ezzel együtt az elhízást. A citrom pektint is tartalmaz, amelynek köszönhetően nemcsak a testtömeget csökkentheti, hanem a magas zsírtartalmú táplálékok fogyasztásakor szerzett súlyt is.

A jó bélmozgás és a reggeli emésztés beindításához nincs is másra szükség, csak egy pohár langyos citromos vízre. Az ájurvédikus orvoslás szerint egy pohár citromos víz kora reggel jót tesz az emésztés beindításának és segít fenntartani emésztőrendszer egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 864
  • e Hét: 7220
  • e Hónap: 20969
  • e Év: 225670
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.