|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021-10-03 20:30:28, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
Alig van vele dolog és jó nagy adag lesz belőle!
Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt,
250 ml tej,
100 g vaj,
2 evőkanál cukor,
30 g élesztő,
egy csipet só.
Hozzávalók a töltelékhez:
500 g tehén túró,
4 evőkanál cukor,
1 db tojás.
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és jól össze dolgozzuk. Az így kapott tésztát két részre osztjuk (mert a végén két rudat készítünk belőle) és mindkét részt kinyújtjuk 1-2 cm vastagságúra.
Elkészítjük a tölteléket: a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojással, rátesszük a kinyújtott tészta közepére. A tészta széleit ferdén 2 centinként bevagdossuk a töltelékig és addig hajtjuk a széleket még el nem fogy (ráhatjuk), így olyan lesz mintha fonatos lenne (nem kell tekerni). A töltelék fölött pedig a széleket jól lenyomkodjuk, letakarjuk és hagyjuk még 15-20 percet kelni, utána tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk cukorral, ízlés szerint. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, amikor a tészta szép piros, el is készült.
Kedves olvasónk, Fejesné Márti küldte
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2021-10-03 19:36:48, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
250 g liszt
125 g tehéntúró
50 g cukor
75 ml olaj
75 ml tej
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1 tojás (a tészta megkenéséhez)
A töltelékhez:
100 g mák
150 g cukor
1,5 dl tej
50 g mazsola
Elkészítés:
A tölteléket készítjük el: a mákot egy edénybe tesszük, ráöntjük a tejet és lassú tűzön, kevergetve felfőzzük. Amikor a tej kezd elfogyni, sűrű a massza, akkor elvesszük a tűzhelyről. A mazsolát meleg vízbe áztatjuk pár percre, majd leszűrjük. A mákhoz keverjük a mazsolát és a cukrot.
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk belőle. Megkenjük a töltelékkel mind a két lapot és szorosan feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejüket megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben nagyjából 45 perc alatt megsütjük.
Egy másik recept a nettről
Én így készítem, gondolom mindenkinek
van egy bevált, kedvenc receptje. Csak annyit tudok
megjegyezni, ha az enyémet követitek, nem fogtok
benne csalatkozni, hisz én is a nettről tanultam, és
évek óta így készítem..
Senkit nem akarok meggyőzni, mindenki úgy készítse, ahogy
jó neki! Ha tudok az enyémmel segíteni, akkor vegyétek szívesen.
A mértékeket tartsátok be:)
****
6 db fél kilós ( 27 dkg tészta+ 27 dkg töltelék.)
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2, 5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojás sárgája.
1 dl hideg tejszín, és még 2 dl szintén hideg víz- amennyit a felvesz a tészta gyúrás közben, tehát óvatosan adagold hozzá a hideg vizet.
Az élesztőt a lisztbe kell belemorzsolni, nem kell keleszteni- ez egy sima kemény tészta lesz.
Összeállítod a fent leírt anyagokkal a tésztát, először az élesztőt, zsiradékot, a p.cukorral, sóval, majd a tojások sárgájával,
ezután fogod a nedves anyagokkal összegyúrni.
Nem ragadós tésztát kapsz, így nyújtáskor sem kell a deszkát lisztezned.( ha mégis ragacsos, pici liszttel formázd át)
Töltelék: 85 dkg mák, vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg kekszmorzsa., mazsola, őrölt fahéj, ízlés szerint szegfűszeg, sok-sok reszelt citrom- narancs héj.
Fél liter vízbe teszed a fent leírt cukrot, fűszereket, forrón öntöd a mákra. Én párolni szoktam az édes, fűszeres lével leöntött mákot., mazsolát is teszek bele.
Csendes tűzön kavargatom, a mákos egyveleget. Ne legyen híg a töltelék! Nehezen kenhető mák-krémet kell kapnod miután kihűlt.
Mikor kilangyosodott, akkor reszelem bele a citromot, narancshéját, ha szükséges teszek hozzá darált keksz morzsát.
Szoktam utólag csorgatni bele mézet is, szeretem, ha finom édes a töltelék. Mindenki hagyatkozzon a saját ízlésére.
A 27 dkg tésztát tégla alakúra nyújtom,( nagyon élvezetes, ezt szeretem a legjobban), majd töltöm a kihűlt mákkal.( 27 dkg)
Egyenletesen kenem rá a tésztára, mint írtam kemény a máktöltelék, de szépen lehet elosztani rajta.A tészta két rövidebb oldalát ráhajtom a töltelékre, és úgy tekerem fel rúdnak.
Először tojás sárgával kenem le, majd ha rászáradt, tojás fehérjét kenek rá. Nem kell felhabosítanod a tojás-fehérjét.
Van, hogy sütés előtti napon már elkészítem a tészta rudakat, lekenve, papírozott sütőlemezen hűtőzöm egész éjszakára, és másnap sütöm csak ki., így nem lesz káosz a konyhában., csak finom illat 🙂 Előmelegített sütőben kezd sütni kb 180 fokon.
Ne féljetek tőle. Ha én eltudtam készíteni, Nektek is sikerülni fog. Nem vagyok cukrász.
Éva Gulyás bejegyzése Mutasd mit főztél! |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021. Október
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
7 db bejegyzés |
e év: |
169 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 980
- e Hét: 1418
- e Hónap: 7790
- e Év: 58581
|
|
|