|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021-10-04 21:29:10, hétfő
|
|
|
A vörösbor fogyasztása nagyon fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, de csakis mértékkel fogyasztva. Számos értékes anyagokat tartalmaz ugyanis, amelyek megvédhetik a szervezetet az olyan egészségügyi problémáktól, mint diabétesz, szívbetegség vagy rákos megbetegedések. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a vörösborban található resveratrol csodálatos egészségügyi hatásokkal rendelkezik.
A resveratrol egy erős antioxidáns, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható, de nagy mennyiségben a szőlő tartalmazza. A gyümölcs héjában található leginkább a resveratrol. Szerepe az, hogy megvédje a növényeket, jelen esetben a szőlőt a Nap okozta károktól és a gombás fertőzésektől.
A resveratrolnak nagyon sokféle egészségügyi előnye létezik, akár a cukorbetegség és az elhízás ellen is védelmet nyújthat, hasonlóképpen hatásos a szabad gyökök által okozott sejtkárosodással szemben is. A resveratrolnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, ezen kívül csökkenti a véralvadás kockázatát, amely a szívbetegség egyik fő tényezője.
Az antioxidáns tulajdonságai miatt a resveratrol nagyon hatásos a vérnyomás csökkentésében, amelyet úgy ér el, hogy megnöveli a nitrogén-monoxid termelését a szervezetben.
A resveratrol előnyös lehet a vérzsír szintjére is. Antioxidánsként csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját, gyulladáscsökkentő vegyületként az agysejteket is megvédheti a károsodástól. Számos tanulmány azt sugallja, hogy a vörösbor fogyasztása segíthet lassítani az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást.
A resveratrol növelheti az inzulinérzékenységet és eredményes lehet a cukorbetegség szövődményei elleni küzdelemben. Még az ízületi fájdalmat is csökkenti, mivel mérsékeli a gyulladást és megakadályozza az ízületek károsodását.
A resveratrol gátolhatja a rákos sejtek növekedését, hiszen megváltoztathatja a génexpressziót. Még a hormonfüggő rákos betegségek kialakulását is megakadályozhatja.
A vörösbor nagy mennyiségben tartalmazza a resveratrolt, ha azonban nem szereti a bort, akkor más táplálékokkal és italokkal is magához veheti ezt a fantasztikus ,,kiegészítőt", hiszen a szőlőben, az áfonyában, a földimogyoróban is megtalálható ez az antioxidáns vegyület.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-10-04 21:26:35, hétfő
|
|
|
A cukorbetegség egy súlyos, krónikus betegség, de együtt lehet vele élni
A cukorbetegség egy krónikus betegség ugyan, de ha betartjuk a szabályokat, akkor hosszú ideig élhetünk a szeretteink körében. Súlyos szövődmények ugyanis azoknál a személyeknél alakulhatnak ki, akik fittyet hánynak a betegségükre és nem tartják be a kezelőorvos utasításait, a dietetikus tanácsait. Cikkünkben néhány nagyon hasznos tanácsot adunk az érintetteknek.
Cukorbetegek számára az egyik legfontosabb teendő, hogy rendszeresen monitorozzák a vércukorszintjüket. Az ellenőrzés ugyanis jelentősen csökkenti a súlyos egészségügyi kockázatokat, és a cukorbetegség szövődményeit is késleltetheti.
Amennyiben valaki nem nézi rendszeresen a vércukorszintjét, akkor nem tudja nyomon követni az egészségi állapotát, és ezzel növeli a szövődmények kialakulásának esélyét.
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek az egész életmódjukon változtatni szükséges, meg kell reformálni a táplálkozásukat és a rendszeresen mozgást is be kell iktatni az életükbe. Mindenképpen fontos, hogy a cukorbeteg személyek korlátozzák az egészségtelen szénhidrátok bevitelét, hiszen ez drasztikusan is megemelheti a vércukorszintet.
Minden cukorbeteg személynek más lehet a napi szénhidrát adagja, éppen ezért van szükség egyénre szabott étkezési tanácsokra. Azonban mindenkinek javasolható a rostokban gazdag táplálkozás és az alacsony glikémiás indexű táplálékok bevitele, mint például a quinoa, a rizs, az árpa, a gyümölcsök és a zöldségek.
A cukorbetegeknek még körültekintőbben oda kell arra figyelniük, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztanak. Kerülniük kell a cukros üdítőitalokat, a feldolgozott élelmiszereket, a gyorséttermi ételeket, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, hiszen ezek mind rossz hatással vannak a vércukorszintre.
Ami javasolható a cukorbetegek személyeknek az nem más, mint a sovány fehérje, a bőséges rostbevitel, a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása. A sovány fehérje csoportjába tartoznak a baromfiak, a halak és az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek.
Előnyben kell részesíteni a teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékokat és a hüvelyeseket is, mint például a lencse, a bab és a borsó. Zöldségek közül a legegészségesebbek a zöld leveles zöldségek, gyümölcsök közül pedig az alacsony cukortartalmúak.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
215 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49256 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 795
- e Hét: 4373
- e Hónap: 24235
- e Év: 200110
|
|
|