Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Az árpavíz csodás előnyei
  2021-11-22 23:31:25, hétfő
 
  Ősszel és télen fokozottabban ügyelnünk kell az immunrendszerünk védelmére, a tápanyagdús ételek rendszeres fogyasztására. Érdemes minél több olyan táplálékot, italt készíteni, amelyek bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban. Az árpa nagyon egészséges gabona, és akár árpavizet is készíthetünk belőle. Mutatjuk hogyan, és azt is, miért is olyan egészséges.

Hogyan készíthetünk árpavizet?
Nagyon egyszerűen. Forraljunk fel kb. másfél liter vizet. Adjunk hozzá egy fahéjrudat és egy nagyobb ujjnyi gyömbért, majd tegyünk hozzá egy csészényi árpagyöngyöt. Félóra múlva szűrjük le a főzetet és adjunk hozzá frissen facsart citromlevet és mézet.

Az árpa és az árpavíz is bővelkedik tápanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, főleg B-vitaminokban. Ezeken kívül élelmi rostokat, fitokemikáliákat és antioxidánsokat is tartalmaz. Mivel az árpa élelmi rostokban is gazdag, egyensúlyban tarthatja az emésztést és az anyagcserére is pozitív hatást gyakorol. Az árpavíz könnyen emészthető és a fogyásban is a segítségünkre lehet.

Ha húgyúti fertőzésben szenvedünk, csak próbáljuk ki ezt a csodálatos italt, amely vízhajtóként is működik, így segít megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett toxinoktól.

Az árpavíz rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a gyomor- és a bélproblémákat. Az emésztésre csodás hatást gyakorol a benne található nagy mennyiségű rostoknak köszönhetően. Nem beszélve a gabonában található vitaminokról és ásványi anyagokról, amelyek nagyon sokféle testi funkciót támogatnak. Az árpa, így az árpavíz is nagyon hatékony lehet a magas vércukorszint csökkentésében - ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a vércukorszint szabályozásában is. Ezt a hatást a benne található antioxidánsoknak köszönhetjük.

Az árpa csökkenti a magas LDL-koleszterin-szintet, így járulva hozzá a szív és az érrendszer egészségéhez. A benne található antioxidánsok és rostok is támogatják a koleszterinszint csökkenését. Az árpavíz fogyasztása a bőrünknek is nagyon jót tesz, hatására a bőr ragyogó lesz, illetve javítja a textúráját és a frissességét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szabaduljon meg a halitózistól
  2021-11-22 23:26:31, hétfő
 
  A halitózis nem más, mint a kellemetlen lehelet, szájszag. Ez a probléma fennállhat alkalmi jelleggel, de sajnos sok ember esetében egy krónikus problémáról van szó. A hosszan tartó rossz lehelet szorongást és depressziót is kiválthat. Cikkünkből kiderül, hogy mi is okozhat rossz szájszagot és mivel, hogyan is kezelhetjük.

Egyes élelmiszerek is okozhatnak rossz leheletet, ilyen például a hagyma, a fokhagyma, a fűszeres ételek és a hal. Amennyiben egy ételdarab két fog közé ragad és ha nem használunk fogselymet vagy helytelenül mosunk fogat, akkor is kialakulhat a rossz szájszag problémája. A dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén kellemetlen lehelettel jár együtt.

A nem megfelelő szájhigiénia plakk, fogkő kialakulását okozza a fogak között, ami szintén rossz leheletet eredményez. A szájszárazság és a nyelv tisztításának hiánya is oka lehet a halitózisnak.

Bizonyos egészségügyi problémák, mint garatgyulladás, savas reflux, nátha és influenza szintén hozzájárulhat a szájszag kialakulásához, hasonlóképpen az ínygyulladás és az ínyfertőzés is okozhat kellemetlen szájszagot.

A rossz lehelettel kapcsolatban léteznek különböző jelek és tünetek. Ilyen például a szájszárazság, a bevonat a nyelven, ételfogyasztás közben kellemetlen ízérzet.

Milyen megoldások léteznek a rossz lehelet megszüntetésére? Az első és legfontosabb a dohányzás abbahagyása. A dohányzás ugyanis szárazságot okoz a szájban, ami még a fogmosást követően is megmarad. A dohányzás és az alkohol felborítja a szájüregben a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát, ami szintén kellemetlen leheletet eredményez.

A jó szájhigiénia fenntartása is nagyon lényeges: rendszeres fogmosás, szájvíz, fogselyem és nyelvtisztító használata. Gyomor- és bélrendszeri gondok is okozhatnak rossz szájszagot. Ilyenkor mindenképpen javasolt a gasztroenterológus felkeresése, mint ahogyan az évenként kétszeri fogászati szűrővizsgálat is nagyon lényeges lenne mindenkinek.

Kiknek ajánlott gasztroenterológushoz fordulni? Mindenkinek, aki gyomorhuruttal, gyomorproblémával küszködik, illetve akinél savas reflux jelentkezik. Mint már említettük, a rendszeres fogorvosi vizsgálat is nagyon lényeges, hogy minden szájüregi probléma orvosolva legyen és megszűnjön a fogászati problémák miatt kialakult rossz szájszag. A fogorvosunk ezen kívül a helyes fogmosási technika elsajátításában is segíthet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A cukorbetegeknek kiemelt fontosságú a láb ápolása
  2021-11-22 23:22:17, hétfő
 
  Manapság egyre többen szenvednek cukorbetegségben. Ennek nem más az oka, mint az úgynevezett modern életvitel és az egészségtelen táplálkozás. Tehát, mi magunk is sokat tehetünk a diabétesz megelőzése érdekében. A cukorbetegeknek sokféle szövődménnyel kell szembenézniük, ezek közül az egyik a lábat érintő sérülések és a lábszárfekély. A lábakon előforduló sebek nagyon lassan és nehezen gyógyulnak, ennek az egyik oka cukorbetegséggel együtt járó nem megfelelő keringés a lábakban.

A cukorbetegség egy krónikus állapot. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint, ami viszont szükséges a normál vércukorszint fenntartásához. Az érintettek számára szigorú étrend szükséges és a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

Sajnos ennek a betegségnek nagyon sokféle szövődménye lehet. Az egyik az idegrendszeri és az agyi problémák. A cukorbetegségben szenvedő személyeknek, mintegy négyszer akkora az esélyük a stroke kialakulására, mint azoknak, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Az idegi károsodás is jellemző esetükben, ezért van az, hogy a cukorbetegek tűszúráshoz hasonló érzést és zsibbadást éreznek a végtagjaikban.

A cukorbetegség egy komoly erőpróbát és veszélyt jelent a szívre és az érrendszerre nézve. A betegség egyik szövődménye a magas vérnyomás, ami súlyos, krónikus szívbetegség és keringési problémák kialakulásához vezethet. De ez a betegség a veséket sem kíméli, így gyakran előfordul a veseelégtelenség.

A diabéteszes betegek lábápolása kiemelkedő fontosságú. A lábak gondos ápolásának már csak ezek miatt a szövődmények miatt is kiemelt szerepe van azok életében, akik cukorbetegségben szenvednek. A perifériás neuropátia veszélyével is számolniuk kell az érintetteknek. Ez rossz vérkeringést jelent, ami lassítja a lábat ért sérülések gyógyulását.

Ezeket a kisebb-nagyobb sérüléseket sokszor észre sem veszik a betegek a folyamatosan jelen levő érzéketlenség és zsibbadás miatt. Ezért ezek a kisebb sérülések pillanatok alatt el is fertőződhetnek, amelyek olyannyira súlyossá is válhatnak, hogy akár a végtag amputációjára is szükség lehet.

Néhány lábápolási tipp segíthet a cukorbeteg személyeknek. Minden zuhanyozás után alaposan szárítsa meg a lábait, majd gondosan nézze át a végtagjait, hogy van-e rajtuk valamilyen sérülés. Használjon mindig antibakteriális zoknit, ami csökkenti a lábfertőzések kialakulását. És ne viseljen szoros, kényelmetlen cipőt, mert ezzel is fokozódhat a lábsérülések esélye.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hátfájás kezelése külsőleg és belsőleg
  2021-11-22 23:10:52, hétfő
 
  A mai rohanó élet miatt gyakran tapasztaljuk, hogy itt fáj, ott fáj. Az emberek nagy része gyakran panaszkodik hátfájásra, a középkorú és idős lakosság egyik leggyakoribb egészségügyi problémája a gerinccel hozható összefüggésbe. Jó hír, hogy a kezelésére otthoni módszerek is léteznek, mutatjuk is, melyek ezek.

Házilag is készíthetünk olajokat és kenőcsöket, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek a hátfájás kezelésére. Vigyünk fel gyömbérpasztát az érintett területre, majd végezzünk egy eukaliptusz-olajos hátmasszázst. A gyömbér olyan gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, amely azonnali enyhülést biztosít, amennyiben hátfájástól szenvedünk.

Ha meleg növényi olajjal masszírozzuk az érintett területet, az szintén segíthet a hátfájás csillapításában. Használhatunk több olajkeveréket is, például szezám-, mustár-, mandula-, eukaliptusz- és kókuszolaj felhasználásával.

A mustárolaj önmagában is csillapítja a fájdalmat. A mustárolajos kezelést követően egy óra múlva alaposan zuhanyozzunk le. A kurkumás paszta is sokat segíthet a fájdalom enyhítésében. Ehhez keverjünk össze két evőkanál kurkumát, két evőkanál tejet és egy evőkanál mézet. Készítsünk belőle pasztát, majd simítsuk az érintett fájdalmas területre.

Az Aloe vera is előnyös a hátfájás kezelésére. Kellemesen hűsítő hatása szinte azonnal csökkenti a fájdalmat. De a gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag ételek és italok is nagyon hasznosak az egészségre nézve és eredményesen kezelik a hátfájást is. A gyömbér- és zöld tea keveréke az egyik legjobb, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A cseresznyelé is tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel. A savanykás cseresznyelé enyhíti az izom- és az ízületi fájdalmat és a hátfájást.

Készíthetünk bazsalikomszirupot is a hátfájás enyhítésére. Forraljunk fel egy csésze vízben 10-12 bazsalikomlevelet, majd hűtsük le szoba-hőmérsékletűre és adjunk hozzá egy csipet sót. A szirup naponta egyszer-kétszer fogyasztva hatékonyan csillapítja a hátfájást.

A kurkuma csökkenti a gyulladást, antioxidáns hatással rendelkezik és nagyon eredményes, ha ízületi fájdalmak gyötörnek bennünket. Elalvás előtt igyunk meg egy pohár tejet, amelybe elkevertünk egy fél teáskanál kurkumaport. Mindenképpen éjszakára igyuk, hogy éjjel kifejthesse a gyulladáscsökkentő hatását, hogy másnap hatékonyabb és kellemesebb legyen a napunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fahéj gyógyhatásairól
  2021-11-22 23:05:39, hétfő
 
 



A fahéj egy nagyon finom és kellemes illatú fűszer, amelyet nemcsak sütemények készítésére használhatunk és nemcsak karácsonykor gondolhatunk rá, hanem egész évben, hiszen számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik. A fahéj ősidők óta az egyik legnépszerűbb fűszer, nagyon sok rostot, kalciumot, A-, B- és K-vitamint és antiociánokat tartalmaz.

A fahéj fő aktív összetevője a cinnamaldehid, amely a különböző fertőzések elleni küzdelemben lehet a segítségünkre. Ez a vegyület antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik, hatékonyan gátolja az olyan baktériumok elszaporodását, amelyek légúti fertőzéseket okozhatnak. Olyan erős, hogy élelmiszerek természetes tartósítószereként is remekül működik.

A fahéj antioxidánsokban is bővelkedik, így az olyan krónikus betegséggel szemben is megvédhet bennünket, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

Ez a csodás fűszer nemcsak a fertőzések ellen harcol, hanem a sérült szövetek helyreállításában is jeleskedik. A benne lévő cinnamaldehid csökkenti a duzzanatot és segít megakadályozni a vérlemezkék összetapadását. Hasznos lehet az olyan akut és krónikus fájdalom esetén is, mint például ízületi gyulladás. A fahéj ezen kívül keringésfokozóként is működik, az ízületekben is javítja a keringést, így csökkentve az ízületben kialakuló fájdalmat.

Az inzulin fontos hormon a vércukorszint szabályozásában. A fahéj napi fogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet és segít szabályozni a vércukorszintet, miközben lassítja a szénhidrátok lebontását az emésztőrendszerben.

A fahéj egy cinnamate nevű vegyületet is tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet emelő enzimaktivitást, ezáltal mérsékelve a vérben lévő zsírsavak mennyiségét. Emellett hozzájárul a rossz koleszterinszint csökkentéséhez is, amelynek köszönhetően segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását.

Bizonyítékok utalnak arra, hogy a fahéj rendszeres fogyasztása a vérnyomás csökkenésével jár együtt, ami a koleszterinszint normalizálásához és a szívbetegségek kialakulásának minimalizálásához is hozzájárul.

A fahéj rákellenes hatásokkal is rendelkezik. Gátolja a rákos sejtek növekedését és megakadályozza az erek kialakulását a daganatokban. A fahéj napi fogyasztása védelmet jelenthet a rákos betegségekkel, különösen a vastagbélrákkal szemben. De ez a fűszer enyhíti az emésztési problémákat, javítja a szem egészségét és még a fogyást is támogatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A negatív érzelmek mellkasi fájdalmat okoznak
  2021-11-22 22:27:04, hétfő
 
  A negatív érzelmek mellkasi fájdalmat okoznak. A szeretet meggyógyítja az egész testünket!

Az emberi test csodálatos. Minden szerv, különösen a szív és az agy olyan összhangban dolgozik, hogy elképzelni sem tudjuk. A szívünk nemcsak vért pumpál a sejtekhez és a szervekhez, de az érzelmi és mentális eseményekre is reagál. Kutatások azt mutatják, hogy az emberi érzelmek kialakulásáért nem az agy ,,felelős", hanem ezeket valójában a szív generálja és kelti életre.

A szívnek tehát alapvetően az a feladata, hogy vért pumpáljon a sejtekhez, a szövetekhez és a szervekhez. Az emberi szív voltaképpen nem más, mint egy nagy izom, amely éjjel és nappal rendületlenül végzi a feladatát. De nemcsak ennyi a napi feladata, hiszen a bennünket körülvevő eseményekre is reagál és ezekkel kapcsolatos érzelmeket generál.

Az ember életében vannak negatív érzelmek, mint frusztráció, harag, bizonytalanság, düh, szorongás. Ezek arra késztetik a szívet, hogy valahogy reagáljon ezekre az érzelmekre. De mi történik ilyenkor? Ezek az érzelmek az agy érzelmi központjába kerülnek és olyan érzéseket generálnak a szívünkben, amelyek blokkolják a gondolkodási képességeinket.

Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik gyakran éreznek ilyen negatív érzelmeket, sokkal hajlamosabbak a szívproblémák kialakulására, mint azok, akiknek a szívében főleg pozitív érzelmek születnek. A stressz, a harag és a frusztráció ugyanis egy láncreakciót okoz a szervezetben, hiszen megemeli a vérnyomást és gyengíti az immunrendszer és az emésztés hatásfokát.

A szívünkben pozitív érzelmek is születhetnek, mint például szeretet, empátia, gondoskodás, együttérzés. Ezek az idegrendszer működésére, egyensúlyára is pozitívan hatnak, ami jó hatással van a szívre és az érrendszer általános egészségi állapotára.

Kutatások igazolják, hogy a szív és az agy igenis kommunikál egymással és ez a folyamat egyáltalán nem egyoldalú dolog. A szívünk többféle módon is kommunikál az agyunkkal, akár az idegrendszeren vagy a hormonokon, illetve az agyi impulzusokon keresztül.

Több vizsgálat is azt mutatta, hogy azok az emberek, akik gyakran éreznek negatív érzelmeket, azok mellkasi fájdalmat és szív körüli nyomást is megtapasztalnak. Ellenben a pozitív érzelmek szinte az egész testre pozitívan hatnak - talán ebből is adódik az a kifejezés, hogy a ,,szeretet átjárja az egész testet". Lehet benne valami, hiszen, ha szeretet van bennünk, akkor szinte lebegünk és semmink sem fáj, viszont a harag és a frusztráció lenyomja, szinte gúzsba köti az embert. Talán az sem véletlen, hogy akinek összetörik a szívét vagy akit gyász sújt, gyakran érez mellkasi fájdalmat és légszomjat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A chiamagolaj és a bőr
  2021-11-22 22:21:24, hétfő
 
  A chiamagolaj megakadályozza a bőr korai öregedését

Természetesen nemcsak annyi előnye van a chiamagolajnak, hogy késlelteti a bőr öregedését, ennél sokkal többet is tudnak ezek az apró magvak, illetve a belőlük préselt olaj. A chiamagolaj tele van esszenciális telítetlen zsírsavakkal, amelyek nagyon hatásosak a szabad gyökök káros hatásainak kivédésre. Rendkívül tápláló és a legjobb forrása az omagea-3 és az omega-6 zsírsavaknak, az antioxidáns polifenoloknak és karotinoidoknak, a B-vitaminoknak, illetve az olyan ásványi anyagoknak, mint például a cink, a kálium és a magnézium.

A chiamagolaj a magas zsírsavtartalma miatt nagyon népszerű a kozmetikai termékek előállítása során. Segíthet megvédeni a bőrt a károsodásoktól, például az UV-sugaraktól, amelyek a bőr korai ráncosodását és öregedését okozzák, segítségével a szennyeződéseket is könnyebben távolíthatjuk el a pórusokból.

Az olajban található ALA és a linolsav segít bezárni a nedvességet a bőr belsejébe. Ez főleg azoknak az embereknek kedvez, akik olyan bőrszárazsággal küzdenek, mint például az atópiás dermatitisz. Azért, hogy megakadályozzuk, hogy a bőrünk még jobban kiszáradjon, legjobb amit tehetünk, hogy zuhanyozás után vékony rétegben chiamagolajjal bekenjük a bőrünket.

Ennek a különleges olajnak a másik előnye, hogy javítja a szív funkcióit, hiszen esszenciális zsírsavakat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítenek a szívbetegségek kockázatainak csökkentésében. Kutatások azt mutatják, hogy a chiamagolaj javíthatja a koleszterinszintet, sőt még a súlycsökkentésben is segítségünkre lehet. Ezen kívül élelmi rostokban is gazdag, amely szintén előnyös az emésztésre nézve.

A chiamagolajban található nagy mennyiségű omega-3 zsírsav az agy egészségét is támogatja, így csökkentve a stroke, a depresszió és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. De nemcsak a rossz koleszterinszintet és a vércukorszintet csökkenti, hanem a hasi zsírt is, ami megint csak a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 593
  • e Hét: 2731
  • e Hónap: 34217
  • e Év: 238918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.