Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A májkárosodás fontos jelei
  2021-11-03 21:54:12, szerda
 
  Mik a májkárosodás legfontosabb tünetei? Hogyan ismerheti fel időben a problémát?

Májunkat számtalan veszély fenyegeti, ezek közül a leggyakoribbak a hepatitis,(döntő részben vírusos) az elhízás és a cukorbetegség okozta zsírmáj, és végül, de nem utolsó sorban az alkohol okozta májbetegségek, a cirrózis vagy májzsugor és a zsírmáj.

A károsodott máj legfontosabb tünetei:

1, Gyomorproblémák: a gyakori hányinger és hányás a májkárosodás jelei is lehetnek. Ezek a tünetek akkor jelentkeznek, ha a máj nem képes semlegesíteni a különböző toxinokat.

2, A vizelet megváltozott színe: a vizelet eltérő színét a bilirubin megnövekedett mennyisége okozza a vérben. Ilyenkor a vizelet barnás színűvé (sör barna) válik. Mivel a máj nem képes kiszűrni a vérből a bilirubint, a vesék veszik át ezt a feladatot. Az epekövesség is gyakoribb és ezek a kövek nem koleszterin kövek, hanem leginkább pigmentkövek.

3, Emésztőrendszeri problémák: amikor a máj megbetegszik, nem képes megfelelő mennyiségű epét termelni, ezért gyakrabban fordul elő hasmenés. Az epe hiányában megnő a zsírokkal szembeni érzékenység, ami irritálja a beleket, de okozhat felfúvódást és székrekedést is, valamint a szervezet kevésbé tolerálja az alkohol bevitelt.

4, Hasmenés, székrekedés, bélrendszeri vérzés. A sérült máj eredményeként előfordulhat bélrendszeri vérzés, ami hasmenést, de akár székrekedést is okozhat. Az előrehaladott májkárosodás súlyos nyelőcső vérzést okozhat, ami vérhányással is jár. Életveszélyes állapot, intenzív kezelése szükséges!

5, Hasi diszkomfort érzet. Ez a májkárosodás egyik leggyakoribb tünete.

6, Megnövekedett folyadék visszatartás. Ez a tünet a májbetegségek korai szakaszában szokott jelentkezni, s a folyadék felgyülemlése rendszerint a lábakban és bokában történik.

7, Hasi fájdalmak. Fájdalmas görcsök, puffadás, melyek a has alsó részére koncentrálódnak. Ilyenkor folyadék felgyülemlés is előfordulhat a hasban.

8, Krónikus viszketés. Amikor a máj károsodik, a bőr sokkal érzékenyebbé válik és állandóan viszket.

9, A széklet színének változása. Ezt a tünetet az epe hiánya okozza. Ilyenkor a széklet halvány sárgává, szürkévé válik.

10, Csökkent étvágy. A májnak fontos szerepe van a zsírok lebontásában és az emésztés folyamatában. Ha ezt a funkcióját nem tudja megfelelően ellátni, akkor az elfogyasztott étel nem emészthető meg megfelelően, s ez fogyáshoz, az étvágy csökkenéséhez vezet.

11, Sárgaság. Ennek során a szem fehérje, az ujjak, a nyelv és a bőr válik sárgás színűvé. Oka a bilirubin emelkedett szintje a vérben.

12, Fáradtság érzet. Ez a tünet nagyon jellemző a májkárosodásra. A fáradtság azért alakul ki, mert a májnak sokkal többet kell dolgoznia, hogy feladatát el tudja látni, ez pedig kimeríti a szervezetet.

13, A testszőrzet fokozatos eltűnése.

14, A köldök körüli vénák kitágulása, amit már az ókorban is ismertek és medúza fejnek neveztek el.

15, Jellegzetes, semmivel össze nem keverhető szájszag.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Kisállatainkért is égjen a gyertya
  2021-11-03 21:29:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Mókus és a virág
  2021-11-03 20:42:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Van kapcsolat a pajzsmirigy és a mellékvese között!
  2021-11-03 20:38:48, szerda
 
  A pajzsmirigy betegségére utalhat, ha valaki akkor is fáradt másnap, ha az előző éjjelt végig aludta, de az indokolatlan fogyás, a koncentrálási nehézség és a fázékonyság is figyelmeztető jel lehet. A stressz is szerepet játszhat a pajzsmirigybetegségek kialakulásában, hiszen ez a szervünk és a mellékvesék szoros együttműködésben dolgoznak minden egyes nap. Mutatjuk, hogy milyen kapcsolat is van a két szerv között.

Amikor stresszesek vagyunk, akkor a mellékvese kortizol és adneralin nevű hormonokat szabadít fel és enged útjára a szervezetben. Ha tartóssá válik a stressz, akkor a mellékveséknek nem lesz elegendő ideje a pihenésre, ami kimeríti a szervezet tartalékait és ez mellékvese-fáradtságot eredményezhet. Mindenféle stressz kiválthatja, legyen szó fizikai, lelki vagy érzelmi stresszről.

Milyen kapcsolat van a mellékvese és a pajzsmirigy között? A krónikus stressz lassítja a hipotalamusz és az agyalapi mirigy működését. Mivel ez a két szerv hatással van a pajzsmirigy hormontermelésére, megzavarhatja és elnyomhatja a pajzsmirigy működését.

Stresszválaszként a szervezet gyulladásos immunsejteket, úgynevezett citokineket szabadít fel. A pajzsmirigyreceptorok erre érzékenyek lehetnek, így ennek hatására nem termelnek elegendő hormont, ami pedig az egész szervezet működését negatívan befolyásolhatja.

A stresszválasz során termelődő citokinek a T3 és a T4 termelődését is zavarják, de az immunrendszerre is több feladata hárul, hiszen az a célja, hogy megküzdjön a stresszorral. Emiatt az immunrendszer legyengül. Ez negatívan hat a gyomorra és a bélrendszerre, a tüdőre és a vér agygátra is.

A mellékvese-fáradtság tehát negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését és a pajzsmirigyhormonok hatékonyságára is kihatással lehet. Néhány gyógynövény, vitamin és ásványi anyag azonban segíthet a mellékvese-fáradtság leküzdésében.

Gyógynövények közül hasznos lehet az aranygyökér, a ginszeng, a golgota és az ashwagandha. Ásványi anyagok és vitaminok, amelyek segíthetnek leküzdeni a mellékvese fáradtságot: cink, magnézium és B-vitaminok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyógynövények évszázados múlttal
  2021-11-03 20:29:43, szerda
 
  A gyógyszeripar teret hódított ugyan, de ma szerencsére egyre többen vannak azok, akik jobban ragaszkodnak a természetes gyógymódokhoz, és probléma esetén elsősorban a gyógynövényeket hívják segítségül. A gyógynövények már több száz éve az életünk részei és valóban nagyon sokat segíthetnek egyes betegségek megelőzésében és kezelésében. Most néhány remek gyógynövényről lesz szó, megtudhatjuk, milyen pozitív hatásaik vannak és milyen betegségek, egészségügyi problémák kezelésére alkalmazhatjuk őket.

Az egyik legrégebben használt gyógynövény a Gingko biloba, amelynek az agy egészségének növelésében van kiemelkedő szerepe. A gyógynövénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hatékonyan kezeli az enyhe és a közepesen súlyos demenciát és lassíthatja az Alzheimer-kór lefolyását. A Gingko biloba ezen kívül a következő betegségekben bizonyított: javítja a szem egészségét, csökkenti a gyulladást és hatékony lehet szorongás és depresszió esetén is. A gyógynövénynek azonban lehet mellékhatása is, mint például szédülés, gyomorfájdalom vagy allergiás reakció.

Mivel kiemelkedő a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása, nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás csökkentésében. Antioxidáns hatással is rendelkezik, így hasznos lehet egyes bőrgyógyászati problémák kezelésében is.

A ligetszépeolajnak is kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Hatékony lehet diabéteszes neuropátia és atópiás dermatitisz kezelésében, sőt a menopauza alatt jelentkező mellfájdalom csökkentésében is segítségünkre lehet. A legújabb kutatások szerint csökkentheti a szklerózis multiplex tüneteit is, de vérnyomás stabilizáló hatással is rendelkezik. Azt azonban tudnunk kell róla, hogy gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, így a ligetszépeolaj fogyasztása előtt mindenképpen kérjük ki szakorvos tanácsát.

A lenmag is gyógynövény, hiszen sokféle betegség megelőzésében számíthatunk rá, az egyik ilyen a vastagbélrák, de emellett csökkenti a vérnyomást, és az elhízástól sem kell túlzottan tartanunk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. A lenmag gyulladáscsökkentő és vérnyomást szabályozó hatása is kiemelkedő, illetve a hőhullámok csillapításában is bizonyított már.

A bíbor kasvirág a téli hónapokban lehet a barátunk, hiszen nagyon hatásos lehet a megfázás megelőzésében, de a felső légúti fertőzések ellen is védelmet élvezhetünk általa, sőt még az immunitást is fokozhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lábszag ellen
  2021-11-03 20:06:15, szerda
 
  Lábszagűző természetes módszerek olcsón és egyszerűen

Sokan küzdenek túlzott lábizzadással, ami oka lehet a lábszag kialakulásának. Ez egy nagyon kellemetlen probléma, hiszen csak nehezen lehet tőle megszabadulni. De van rá remény és nem is kell ahhoz a legdrágább, gyógyszertári kencéket megvásárolni, mert most olyan természetes módszereket ajánlunk, amelyek minden háztartásban megtalálhatók, és amelyekkel megszabadulhatunk a lábszag problémájától.

A lábszag kialakulásáért elsősorban a túlzott izzadás tehető felelőssé, hiszen ilyenkor elszaporodnak a baktériumok. Az erős lábszagot azonban genetikai öröklődés is okozhatja, de a nem megfelelő lábápolás, az izzadás, a műszálas zokni viselése, a műbőr cipő mind oka lehet a lábszag kialakulásának. Aki ilyen gonddal küszködik, különösen figyeljen oda a cipők és a zoknik rendszeres fertőtlenítésére.

Az egyik legjobb lábszagűző nem más, mint a szódabikarbóna. Lehet a cipőbe és a zokniba is szórni belőle. Segít az izzadtság megszüntetésében, így a lábszag gondjainkat is könnyedén, olcsón és egyszerűen megoldja.

Lábszag ellen az Epsom-só is nagyon eredményes lehet, hiszen antibakteriális hatással rendelkezik. Külön előnye, hogy szárazon tartja a lábat, mivel felszívja az izzadtságot, így a baktériumok nem tudnak elszaporodni. Könnyű a használata, öntsön egy lavórba vizet, adjon hozzá két evőkanál Epsom-sót és áztassa benne a lábát félórán keresztül.

A fekete tea antibakteriális hatása is nagyon jó lehet a lábszag kezelésében. Készítsen egy nagy adag fekete teát és áztassa benne a lábát. A kezelést heti 3-4 alkalommal megismételheti - a lábszagnak hamarosan nyoma sem lesz.

Az ecet savas jellege meggátolja a baktériumok elszaporodását és így segít megszüntetni a lábszagot. Öntsünk egy lavórba meleg vizet és ecetet 1:8 arányban. Majd áztassa ebben a vízben 15 percig a lábát. Aztán alaposan mosson lábat szappanos vízben és végezetül kenje be a lábát hidratáló krémmel.

A levendulaolaj antibakteriális és gombaellenes hatásai is kiemelkedőek. Nincs is más dolga, mint engedni egy lavór vizet, abba csepegtetni 10-20 csepp levendula-illóolajat, majd ebben az illatos vízben áztatni a lábát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A hajhullás megelőzése
  2021-11-03 20:03:15, szerda
 
  Szokások, amelyekkel megelőzhető a hajhullás

Egyes tápanyagok sokat segíthetnek nekünk, hogy ne kússzon be az életünkbe a kóros hajhullás problémája. Sok tápanyag nagyon hasznos a hajunk számára. Az E-vitamin hidratálja a haj külső felszínét, a biotin erősíti a hajhagymákat és támogatja a haj növekedését. A szelén is nagyon hasznos ásványi anyag a hajunk számára, de azt tudta, hogy nagy mennyiségben fogyasztva elősegíti a hajhullást? A cikkben bemutatjuk azokat a szokásokat, amelyekkel megelőzhetjük a hajhullást.

A kozmetikai termékekben rendkívül sok olyan káros anyag található, amelyek okai lehetnek a túlzott mértékű hajhullásnak. Ezek az anyagok hosszú távon károsíthatják a hajhagymákat és hajhullást okozhatnak. A hajfesték is hozzájárulhatnak a hajhullás kialakulásához, ezért helyettük használjunk inkább hennát, ez egy természetes hajfesték, amitől nemhogy nem fog hullani a hajunk, de meg is erősödik.

A rendszeres hajszárítózás is károsan hat a hajunk minőségére. Ha mindenképpen hajszárítót használunk, ne tegyük közelre a hajunkhoz és ha tehetjük, ne szárítsuk meg teljesen. A hajvasaló használata is károsíthatja a hajszálakat, nem beszélve arról, hogy el is éghetnek a hajszálak, így a hajvasaló gyakori használata is oka lehet a hajhullásnak.

Ez a probléma akkor is fennállhat, ha állandóan lófarokba kötjük a hajunkat. Próbáljunk olyan frizurát találni, ami kényelmes és ami nem viseli meg a fejbőrünket. Hiszen, ha minden egyes nap szorosan összefogjuk a hajunkat, ne is csodálkozzunk, hogy minden fésülködésnél egy maréknyi hajat szedünk ki a hajkeféből.

A nem megfelelően összeállított étrend, a drasztikus fogyókúra szintén oka lehet a haj túlzott mértékű elvesztésének. A túlzó fogyókúra során az emberek elfeledkeznek az alapvető vitaminok és ásványi anyagok beviteléről és bizony akár még tápanyaghiány is kialakulhat.

A szervezetünknek mindenféle tápanyagra szüksége van, hogy jól funkcionáljon. Hasonlóképpen a hajuk számára is megvannak a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok, amelyek nélkül nemcsak hullani fog, de fakó, fénytelen, száraz és gondozatlan kinézetű is lehet a hajkoronánk.

A káros szenvedélyek közül a dohányzást és az alkoholfogyasztást emelném ki. A dohányzás károsan hat a hajhagymákra, ami a haj drasztikus elvesztését is eredményezheti. Az alkoholfogyasztás, pontosabban a mértéktelen alkoholfogyasztás májkárosodást okozhat, ami nagymértékű hajvesztést és korai őszülést is magával vonhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1035
  • e Hét: 3173
  • e Hónap: 34659
  • e Év: 239360
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.