|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2021-12-28 20:12:38, kedd
|
|
|
Vannak mondatok, amik nekünk szólnak. Kimozdítanak szomorúságunkból. Újult erőt adnak, hogy ne adjuk fel?Csak egyetlen mondat, és hirtelen a helyére kerül minden.
Melyik mondat szólít meg Téged?
1.
A nehézségek tanítanak meg arra, hogy van benned Valaki, akinek ez nem nehéz.
Müller Péter
2.
Ami most kettőtökkel történik, az a rengeteg feszültség, amivel most szembe kell néznetek... nos, az maga az élet. És az élet akkor hozza a legfontosabb helyzeteket, amikor a legkevésbé számítasz rá. Minden kapcsolatban előfordulnak nehézségek és viták, és éppen erről van szó: hogy ti egy pár vagytok! De egy párkapcsolat nem működik az egymásba vetett bizalom nélkül.
Nicholas Sparks
3.
Lehet, hogy lesznek kétségeid, hogy jól döntöttél-e, lehet, lesznek olyanok is útközben, akik erősítik a kétségeidet, és azt mondják, hogy nem jó az út, amit választottál. Lesznek nehézségek az út során, és ilyenkor biztosan azok a hangok erősödnek, melyek azt mondják, miért indultál el, fordulj inkább vissza. Azonban jusson eszedbe (...), a teremtőtől azért kaptál tehetséget és bátorságot, hogy az utat, amit kiválasztottál, végig tudd járni.
J. J. Stalter
4.
A bátorságnak és a kitartásnak van egy varázslatos talizmánja, mellyel a nehézségek eltűnnek, és az akadályok levegővé válnak.
John Quincy Adams
5.
Az élet olykor nehezen hagyja, hogy segíts valakin, akit szeretsz. Mégis, ha létezik valami, amiért érdemes küzdeni a nehézségek ellen, akkor azért, hogy másokon segíthess.
Jorge Bucay
6.
A nehézségek mutatják meg az erősségeinket. Rengeteget elmond, hogyan állunk fel kudarc után.
Wendy Higgins
7.
Többé már nem fogadom el azokat a dolgokat, amelyeket nem tudok megváltoztatni. Inkább megváltoztatom a dolgokat, amelyeket nem tudok elfogadni.
Angela Davis
8.
Ne azon gondolkodj, hogyan fogsz belehalni az előtted álló megpróbáltatásokba, hanem azon, hogyan fogsz belőlük élve kimászni.
Gaura Ágnes
9.
Bizonytalan helyzetben még az is jobb, ha nem teljesen jól csinálunk valamit, mint ha egyáltalán semmit sem teszünk.
Johannes Hinrich von Borstel
10.
Ha nyerni akarsz, akkor támadj és harcolj, teljesen mindegy, mekkora rizikót vállalsz ezzel. Mindig jobb valami olyasmit megbánni, amit megtett az ember, mint olyasvalamit, amit nem tett meg.
Benedict Wells
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|
|
|
2021-12-28 20:10:23, kedd
|
|
|
Hozzávalók
25 dkg finomliszt
3 db tojássárgája
12 dkg margarin (vagy 8 dkg zsír )
2 ek tejföl
25 dkg gesztenyemassza
1 ek rum (ízlés szerint)
2 ek margarin (olvaszott vagy zsír a kenéshez)
3 ek porcukor (a forgatáshoz)
1 csomag vaníliás cukor (a forgatáshoz)
Elkészítés
A lisztből, tojásból, margarinból/ zsírból annyi tejföllel, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk. 2 fele vágjuk, vékonyra kinyújtjuk és olvasztott zsírral megkenjük. Megszórjuk egy kis liszttel és szorosan feltekerjük. Ezután fél órát pihentetjük a hűtőben.
A gesztenyéhez ízlés szerint adhatunk rumot és porcukrot.
Mindkét rudat 25-25 szeletre vágjuk. A szeleteket oválisra kinyújtjuk kicsit, megtöltjük a gesztenyemasszával és feltekerjük. Kis kifliket formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg kicsit meg nem barnul. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-12-28 17:05:19, kedd
|
|
|
Hozzávalók
Tésztához:
35 dkg finomliszt
25 dkg tehéntúró
25 dkg margarin
25 dkg burgonya (főtt)
1 kávéskanál só
Lekenéshez:
1 db tojás
Díszítéshez:
30 szem bors
Elkészítés
Tésztához:
Túrót és a főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a puha margarint, a lisztet, a sót, és tésztát gyúrunk belőle, majd lefedve egy órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a malackák fejét, az egyik felükön másfél cm hosszan kivágunk belőle egy kis háromszöget.
Lekenjük felvert tojással, és a háromszög két oldalát befelé hajtjuk (ezek lesznek a fülei).
Kisebb szaggatóval kiszaggatjuk az orrát, szívószállal kiszúrjuk az orrlyukát. Ezt ráhelyezzük a malacka fejének az aljára. Egy-egy egész borsszemmel elkészítjük a szemeit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
|
|
|
|
2021-12-25 10:25:26, szombat
|
|
|
Karácsony ünnepére ,ha szeretnél valakiért imádkozni itt velem közösen egy imakilenced keretében.
Nagykarácsony napjától (december 25.) mondjuk január 2-ig.
Karácsonyi imakilencedünk közös imádsága .
1- nap
Megváltó Jézus!
Szíved legmélyebb vágya, hogy mutasd isteni Önmagadat nekünk.
Milyen nagyon akartál találkozni velünk , hogy értünk a földre megszülettél !
E vágytól hajtva közénk érkeztél de nem királyi pompában , hanem egy szegény és gyönge gyermek alakjában.
Mennyire óhajtod , hogy karjainkba vegyünk Téged , gyöngéd szeretettel lessük vágyaidat , és megtegyünk érted mindent , amit csak tudunk ! Segíts bennünket isteni kegyelmeddel , hogy szívünk örökké a Tiéd legyen!
Add , hogy odaajándékozzuk Neked szolgálatunkat szüntelenül , hogy Országod növekedjék a mi szeretett - áldozatunk által itt a földön ma is ! Segíts , hogy imádságain és a szívekben való növekedésért vállalt szolgálataink bennünk is kiformáljanak Téged , hogy tükrözhessük isteni arcodat!
Amint Te velünk, úgy vágyunk mi is találkozni Veled : "Jöjj el Urunk Jézus !"
Értünk megtestesül Jézus , légy hozzánk irgalmas és segíts meg bennünket alábbi kéréseikben: ...... ........... ..............( személyes szándék befoglalása)
Ámen. |
|
|
0 komment
, kategória: Ima kilenced |
|
|
|
|
|
2021-12-18 10:07:39, szombat
|
|
|
Mézes kalács recept, 1 adag.
3 egész (L) tojás, 15 dkg. cukor, 12 dkg. zsír, habosra keverve (csipet sóval), 1,8 dl langyos méz, 1-2 evőkanál zsíros tejföl, egy csomag (2dkg.) őrölt fahéj belekeverve. + 65 dkg búzaliszt, fél csomag szódabikarbóna
(Ízlés szerint őrölt szegfűszeg is, aki szereti, és lehet vanília, reszelt citromhéj, gyömbér, szegfűbors, ánizs, kardamonmag, is, de ekkor kevesebb, vagy semennyi fahéj, ne legyen 2,5-3 dkg-nál összesen több fűszer, mert elveszi a méz illatát, ízét. És ne legyen 3-nál többfajta fűszer egyszerre).
65 dkg lisztben elkeverni 3 teáskanál (fél csomag) szódabikarbónát, és
fakanállal, vagy géppel adagokban a híg masszába keverni. Ragadós és lágy tészta lesz frissen. A tésztát egy napot hideg helyen állni hagyni, hidegen nyújtani, 2-2,5 mm vastagságúra, utána sütni. A liszt minőségétől függ: ha gyengébb, kisebb sikér tartalom, akkor 70 dkg-ot is felvesz a tészta, nekem általában 70 dkg lisztnél szokott jó lenni... (vegyes virágmézet szoktam használni erősebb aromája miatt).
Ez az ehető, és sokáig puha mézeskalács receptje. Az egyik fortélya, hogy nem kerülhet bele semmilyen vizes anyag, pl. margarin, vagy sovány tejföl. Ezért a legjobb a sertés, vagy libazsír használata.
Készül fahéj és szegfűszeg nélküli változat is, mindig 3-4 egymást nem kiütő fűszer, minden évben kicsit más fajták...
Annak idején kb. 20 fajta receptet is kipróbáltunk a Kassai téren, és ez lett a nyerő.
Díszítés: tetszőleges |
|
|
0 komment
, kategória: Olcsó, finom és házias recepte |
|
|
|
|
|
2021-12-14 15:32:03, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
15 dkg kristálycukor,
7 dkg sertészsír,
1 tojás,
5 evőkanál méz,
2 teáskanál szódabikarbóna,
tej.
A krémhez:
10 evőkanál búzadara,
1 liter tej,
1 evőkanál cukor,
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
fél liter baracklekvár.
A csoki mázhoz
3 evőkanál étolaj,
12 dkg étcsokoládé.
Elkészítés
A lisztet a kristálycukorral, és a zsírral összemorzsoljuk. Beletesszük a tojást, a mézet, a szódaport, és kevés tejjel összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összegyúrjuk, és négy cipóra osztjuk.
Ezeket kinyújtjuk, közben liszttel szórjuk, mert a mézes tészta ragad. Tepsi hátoldalára borítjuk, ott még megfelelő nagyságúra igazgatjuk.
A tepsit nem kell megzsírozni. Sütőben pár perc alatt szép aranyló színűre sütjük mind a négy lapot. Sütőpapírra borítva kihűtjük.
Közben elkészítjük a krémet. A búzadarát a tejjel, és a cukorral sűrűre főzzük, és kihűtjük.
A puha vajat a porcukorral selymesre keverjük, majd a kihűlt darás masszához adjuk.
Az alsó mézes lapot megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másodikat, erre tesszük a lekvárt, majd újabb lap következik. Bekenjük a krém másik felével, és lezárjuk az utolsó lappal. Az olajat és a csokoládét enyhe tűzön összeolvasztjuk, és a süteményre kenjük.
Szeletelés előtt 12 órát pihennie kell a tésztának, addigra átgyengül, és könnyen vágható lesz
Marika Olah receptje!
|
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2021-12-14 15:23:37, kedd
|
|
|
A göngyölt hús receptje;
1,5 kg csontnélküli karaj , ezt felszeleteljük egyforma nagyságúra majd folpack fóliával letakarva jól kiklopfoljuk , végül mind a két oldalát besózzuk , ha megvan félre tesszük .
A töltelékhez :
1kg darálthús,
3-4 db áztatott zsemle,
2 db tojás,
3 db tojás főve és kézzel szétnyomkodva ,
fokhagyma krém, ha nincs akkor egy gerezd fokhagyma is jó ,
ételízesítő, bors,
zöldségzöldje apróra vágva ,
egy fej hagyma megpiritva .
hozzávalókat jól összedolgozzuk és a karaj szeletekbe töltjük , mindegyik közepébe egy kicsit rakunk majd feltekerjük és egy nagyobb zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük.
Ha megvan letekarjuk alufóliával és 170 fokos sütöben legalább 2-2.5 órát sütjük.
Közben elkészitjük a besamellmártást.
Fél vajat oda rakunk melegedni , ehhez 2-3kanál lisztet rakunk , ezt jól összekavarjuk annyi tejjel hogy csomómentes legyen , ha megvan hozzárakunk 2-3kanál tejfelt és kb. 10 dkg. reszelt sajtot , ezt felengedjük tejjel úgy , hogy kellő állagú masszát kapjunk .
Ha a hús megpuhult levesszük a fóliát és a húsra simitjuk a mártást és visszatesszük a sütöbe legalább még fél órát piritani . Ha kész lehet tálalni!
Remélem akkora siker lesz mint nálunk !!
Nagyon jó sütögetést és jó étvágyat ehhez az igazán a karácsonyi asztalra való ételhez!!
Szuknai Lászlóné Anna
|
|
|
0 komment
, kategória: sertéshúsos |
|
|
|
|
|
2021-12-07 16:15:00, kedd
|
|
|
Hozzávalók / 2 tepsi:
60 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája + 1 egész kenésnek
1,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
2-2,5 teáskanál só
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba állítva felfuttatom. A lisztet megsózom és összemorzsolom a margarinnal.
Hozzáadom a tojássárgájákat, a felfuttatott élesztőt, 10 dkg reszelt füstölt sajtot és annyi tejfölt, hogy jól összegyúrható legyen. Ez nekem kb 2 evőkanálnyi volt. Alaposan begyúrom a tésztát és egy tálba teszem. Lefedem folpackkal és a hűtőben pihentetem éjszaka.
Másnap kinyújtom, és 1x hajtogatom. Kelesztem 15 percet. Kinyújtom és kb 2cm vastag darabokat szaggatok. Sütőpapírozott tepsibe pakolom és megkenem a tetejüket tojással. Rárakom a maradék füstölt és trappista sajtot és 180°C-os sütőben szép barnára megsütöm.
https://www.aszokenosutoget.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Olcsó, finom és házias recepte |
|
|
|
|
|
2021-12-07 13:13:53, kedd
|
|
|
Nem csak mutatós, hanem valami isteni finom! Puha kelt tészta, a töltelék pedig kétféle sajt és kolbász.
Hozzávalók:
8 darab nagyobb rúdhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
5 dkg vaj (esetleg zsír vagy margarin)
A töltelékhez:
15 dkg szeletelt kolbász
1 tömlős sajt - natúr vagy kolbászos
5 dkg reszelt trappista sajt
A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej vagy víz
1 csapott evőkanál köménymag
Sütés előtt a tepsiben sorakozva
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
A megkelt tisztát lisztezett munkalapon 5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. A felét megkenjük a tömlős sajttal, rátesszük a kolbász szeleteket, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a töltelék nélküli tészta részt ráhajtjuk a töltelékes részre, kicsit összenyomkodjuk.
Ezután 4 cm-es széles sávokat vágunk, majd minden sávot kettévágunk úgy, hogy az összehajtott résznél kb. 1 cm-nyi részt nem vágunk el, így a minden sáv két szárát össze tudjuk csavarni. (lásd az alsó fázisfotókon)
A csavart rudakat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a tojásos tej keverékével, meghintjük köménymaggal.
Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12 percig aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
GABRIELLA KONYHÁJA
A munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat! |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2021-12-07 13:02:11, kedd
|
|
|
Szűk 1 óra alatt elkészíthető, nagyon egyszerű étel, amivel tulajdonképpen csak pár perc a munka, a többit a sütő végzi. A végeredmény egy nagyon ízletes, omlós húsétel.
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
kb. fél bögre liszt
1 evőkanál őrölt csemege paprika
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
20 dkg tejföl (1 kis doboz: 200 g)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
15-20 dkg szeletelt bacon
1 dl fehérbor
15 dkg reszelt félkemény sajt (trappista, pannónia, cheddar stb.)
Elkészítés:
A megmosott/megtisztított karajt kb. 1 cm vastag szeletekre szeleteljük, majd enyhén kiklopfoljuk. (Ha valaki vékonyabban szereti a húst, lehet vékonyra kiverni.) A szeletek széleit néhány helyen picit bevágjuk, majd mindkét oldalát kicsit megsózzuk, borsozzuk.
A lisztet összekeverjük az őrölt paprikával, majd megforgatjuk benne a hús szeleteket.
A megtisztított/megmosott hagymát apróra vágjuk. A tejfölt összekeverjük az olajjal, picike sóval, borssal és az apróra vágott hagymával.
A bacon szeleteket letesszük sorban a tepsi aljára, erre sorba tesszük a húst, melyet meglocsolunk a borral, majd egyenletesen bevonunk a hagymás tejföllel, rászórjuk a tetejére a reszelt sajtot.
Előmelegített 190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 40 percig sütjük.
Párolt rizzsel tálaljuk.
GABRIELLA KONYHÁJA
SAJTOS-TEJFÖLÖS TEPSIS KARAJ
Munkafolyamat
Jó étvágyat! |
|
|
0 komment
, kategória: Finom husik |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2021. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
13 db bejegyzés |
e év: |
169 db bejegyzés |
Összes: |
8745 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 85
- e Hét: 523
- e Hónap: 6895
- e Év: 57686
|
|
|