Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Paradicsomos káposzta
  2011-11-22 03:56:32, kedd
 
  A dietetikus véleménye:

Ez a recept nagyon jó példa arra, hogy zsírszegényen és cukor hozzáadása nélkül is el lehet készíteni ezt a sokak számára ismert és kedvelt ételt. Gratulálok! (A tápanyagszámítás 1 adagra vonatkozik.)

Hozzávalók:

1 kg pulyka- vagy csirkemell, vagy sovány sertéshús is
1,5 kg fejes káposzta
1,5 l paradicsomlé
5-6 közepes fej vöröshagyma
2 kávéskanál pirospaprika
3 db babérlevél
só, őröltbors ízlés szerint
Elkészítése:

A hús kb. 2x2cm-es kockákra felvágom, megmosom, a hagymát nagyon finomra összeaprítom, és beleteszem egy edénybe, párolom, sót teszek rá, majd pirospaprikát borsot, babérlevelet, beleteszem a húst, ha kell kevés vizet öntök alá, és majdnem puhára főzöm. ( nem kell bele zsír, vagy olaj!). Közben a káposztát vékony szeletekre legyalulom, (nem sózom) és nagy fazékba teszem, ráöntöm a paradicsomot, ha forrni kezd akkor ízesítem egy kevés sóval. Amikor a hús már majdnem puha, és a káposzta is, akkor a paradicsomos káposztába beleöntöm a pörköltet, jól összeforralom, és máris fogyasztható, barna kenyérrel. Nem hízlal, de finom. Jó étvágyat hozzá!

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Párolt brokkoli
  2011-11-22 03:55:25, kedd
 
 
A dietetikus véleménye:

Nagyon jó választás akár önmagában, akár köretként. Ha a majonézt kihagyjuk belőle, akkor a fogyókúrába is tökéletesen beépíthető.

Hozzávalók:

2 adagra:
1 db brokkoli
2 db tojás
1 dl tejföl (12%-os)
1 dl majonéz
Elkészítése:

A brokkolit megmossuk, párolóedényben gőz fölött 20 percig pároljuk, külön megfőzzük a tojást, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A tejfölt összekeverjük a majonézzel. A puhára párolt brokkolit egy szép tányérra borítjuk, körberakjuk a tojáskarikákkal, és jól meglocsoljuka brokkolit a mártással.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Könnyű brassói
  2011-11-22 03:54:17, kedd
 
 
A dietetikus véleménye:

Gyors, ízletes étel. Az olaj (mint minden zsiradék) lassítja a szénhidrát felszívódását, de ha túl sokat használunk belőle, akkor hosszú távon súlygyarapodáshoz vezet, ami szintén nem kedvez a cukorbetegségnek. Tehát bőven elég 1 evőkanál olaj, ami lehet olíva is!

Hozzávalók:

15 dkg pulykamell,
0,5 dl étolaj,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál őrölt pirospaprika,
1/2 mokkáskanál őrölt feketebors, só
személyenként 1 nagyobb burgonya
Elkészítése:

Az olajat a fűszerekkel és a fokhagymával jól összekeverjük, a felkockázott pulykamellet beletesszük és hűtőben 1-2 órát pácoljuk. A megtisztított, megmosott krumplit akkora kockákra vágjuk, mint a pulykamellet. Sütőzacskóba tesszük az olajjal együtt a pulykamellet, a krumplit, és 180-200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Teflonbevonatos serpenyőben is elkészíthető, ez esetben tegyünk alá 1-2 evőkanál vizet, nehogy odakapja a külső részét, és az elején fedő alatt hagyjuk legalább félig megpuhulni.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Nyári töltött káposzta
  2011-11-22 03:52:31, kedd
 
 
Nem fogyókúrázó családtagok is szívesen fogyasztják ennek a közkedvelt magyar ételnek a diétás változatát.

Hozzávalók:

1 fejes káposzta (kb. 1,5 kg)
2 csomag kapor
6 db zöldpaprika (30 dkg)
fél kg darált sertéslapocka
10 dkg barna rizs
1 kis fej vöröshagyma
Elkészítése:

Az étel elkészítése előtt a fejes káposztát a kovászolt uborkához hasonlóan készítjük elő, vagyis a szeletekre vágott nyers káposztát egy nagy dunsztosüvegbe egymásra rétegezzük, a közepébe téve egy csomag kaporzöldet, majd a tetejére is egy csomag kaprot helyezünk. Ráteszünk egy szelet pirított barna kenyeret, és leöntjük langyos sós vízzel úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Napon maximum két nap alatt elkészül a kovászolt káposzta.
Az elkészített kovászolt káposzta felére helyezzük a darált hús, a főtt rizs és az apróra vágott, dinsztelt vöröshagyma keverékével megtöltött zöldpaprikákat, amelyeket káposztával befedünk. Megfőzzük, és mokkáskanálnyi margarinba kb. mokkáskanálnyi lisztet és egy fél csomag apróra vágott kaprot, késhegynyi pirospaprikát keverünk. A káposztából kiszedjük a töltött paprikát, és berántjuk, majd visszahelyezzük a paprikákat. Tálaláskor ízlés szerint egy kis tejföllel ízesíthető.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Szilvás-fahéjas köles
  2011-11-17 07:27:32, csütörtök
 
 
Hozzávalók:
2 bögre köles
1 kg érett szilva
őrölt fahéj
kardamon
méz

Elkészítés:
A kölest kiválogatjuk, folyóvízben jól átmossuk. Lapos lábasban feltesszük főni annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Egy csipet sót , fahéjat, kardamom-ot teszünk bele. Amikor félig megpuhult (kb. 10 perc forrástól számítva), beletesszük a darabokra vágott szilvát, és puhára főzzük. Kevergetni is kell, de csak finoman. Amikor kihűlt, mézzel édesítjük. Vaníliát is főzhetünk bele.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Hét fiatalitó étel
  2011-11-01 03:50:01, kedd
 
  Hét étel, amely garantáltan éveket fiatalít rajtad!

Talán már hallottad, s nem először, hogy az vagy, amit megeszel. Egészen precízen fogalmazva az, amit beviszel a táplálkozás során a szervezetedbe, döntően befolyásolja, hogy milyen lesz a tested.
Attól a perctől kezdve, hogy megszületünk, tulajdonképpen folyton éhesek vagyunk. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy érdekel bárkit is egészen részletesen, hogy mit is eszik meg, ha étvágyat érez valamire. Nem kell megint emlegetni, hisz nyilvánvaló, hogy másképpen étkezünk, mint elődeink, ami nem feltétlenül jelent bizonyítottan jobbat, vagy rosszabbat, mindenesetre jellemzően sokkal gyorsabban és ész nélkül.

Van azonban rengeteg olyan étel is, mely nemcsak, hogy tápláló, hanem finom és jót is tesz a szervezetünknek. Nem érdemes csak a diéta alkalmával ügyelni a bevitt kalóriákra, hanem a legideálisabb, ha az alapvető hozzáállásodon változtatsz, mégpedig sürgős gyorsasággal, és megpróbálsz minőségi és minél természetesebb ételeket fogyasztani! Nem mindegy pl., hogy fagyasztott spenótot vásárolsz-e, ami tulajdonképpen tényleg egy klassz forrása a vitaminoknak télvíz idején is, vagy éppen fagyasztott elősütött péksüteményeket puncstöltelékkel, mely valószínűleg tele van tömve mindenféle adalékanyaggal. Aki nem hiszi, gondoljon csak arra, hogy milyen árván néz ki egy saját magunk által lefagyasztott, majd kiolvasztott croissant és egy pazar bolti képviselőfánk! A rák, a csontritkulás és a demencia (szellemi leépülés) mind a korral együtt járó betegségek, melyeket igenis meg lehet előzni, ha helyesen táplálkozunk, - és még időben elkezdjük, nem akkor, mikor már megvan a baj!

Fokhagyma

Korábban leginkább vámpírűző hatása miatt volt igen népszerű táplálék, míg ki nem derült, hogy igazi szupersztár az egészséges ételek listáján. Az allicin (a fokhagyma hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin (illóolaj). A fokhagyma aprítása, roncsolása során alakul át a jellemző szagú, allicin nevű vegyületté.), mely a fokhagyma igen erőteljes illatáért és ízéért felelős egy igen erős antioxidáns is, mely növeli a test hidrogén-szulfid (kénhidrogén) tartalékát, így csökkentve a magas vérnyomást is. A táplálkozási szakértők szerint érdemes főzés előtt 15 perccel előkészíteni a fokhagymát és hagyni, hogy álljon, miközben valóban kijön a növényből egészséges tápanyaga.

Tojás

A zsírok és a koleszterinszint elleni küzdelem alaposan lenyomta a tojás népszerűségét, viszont akárhogy is, a tojás alapvető tápanyagokat tartalmaz, mely elengedhetetlen szervezetünk számára. A tojásban 9 alapvető aminosav van, 6 grammnyi egészséges protein, illetve lutein, mely a sejtdegeneráció ellen véd. Ezenkívül zeaxanthin - a szemek egészségét védi, illetve choline, mely az agyműködést segíti és az idegrendszerre is jó hatással van. Az egyetlen étel, mely a D-vitamintermelést elősegíti.

Áfonya

Az áfonyában lévő pigmentek bizonyítottan öregedésgátlók. Segítik az agyműködéshez kapcsolódó dopamine termelését, mely alapvetően szükséges a boldogságérzet elérzéshez, a koordinációhoz és a memóriához. Már napi fél bögre áfonya segíthet megakadályozni a memóriagyengülést.

Leveles zöldségek

A spenót és a sóska nemcsak Popeye szerint voltak jó hatásúak, hiszen tudományosan bizonyítottan fiatallá és erőssé tesznek. Tele vannak antioxidánssal és rákelleni sulforaphane-nal (sulforaphane: olyan antioxidáns anyag, mely segíti a rákos megbetegedések megelőzését, emeli a szervezet ellenálló képességét, lassítja az öregedéssel együtt járó immunhiányos állapotok kialakulását.), bétakarotinnal, C-vitaminnal és vassal. A spenótban ezenkívül folsav is van, mely a rövid távú memóriát serkenti.

Brokkoli

Egy másik sötétzöld antioxidánsban gazdag zöldség, mely sikerrel küzdi le a mérgeket és a rák számos formáját. Klassz kalciumforrás, segít kivédeni az csontritkulás kialakulásának veszélyét is.

Lazac

Természetesen tele van Omega-3 zsírsavval, mely a halak sajátja, - ezt már biztosan hallottad. De azt talán nem, hogy segít leadni a felesleges kilókat, jobb kedved lesz tőle és még a bőrt is széppé varázsolja. Emellett fontos az agyfejlődés szempontjából és az Alzheimer-kór ellen is igazi pajzsot képez.

Cékla

A cékla olyan, akár a természet cukorkája. Meglepően édes és igen alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor folsavat tartalmaz, illetve, ami a legfontosabb: B-vitamint is. Van benne betanin (vörös színű glükozid) is, egy antioxidáns, mely a szívbetegségek megelőzésében játszhat döntő szerepet és csökkenti a szervezet koleszterinszintjét is, ugyanakkor lelassítja a bőr öregedési folyamatait és véd a tüdőrák ellen is.
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Vegetáriánus ,rakott karfiol
  2011-10-29 23:24:55, szombat
 
  Gabojszától

1-2 fej karfiol
2 ek vaj
6-8 ek (házi) zsemlemorzsa
fél liter 20 %-os tejföl
4-5 keményre főtt tojás
2 nyers tojás
só, frissen őrölt bors
reszelt sajt a tetejére

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és bő, forrásban lévő sós vízben félpuhára főzöm (kb 15 perc alatt), közben kivajazok egy sütőtálat, a maradék vajon a házi zsemlemorzsát világos barnára pirítom és beleszórom a harmadát a kivajazott sütőtál aljára. Soknak tűnhet a zsemlemorzsa, de mi úgy szeretjük, ha nagyon morzsás:-).
A főtt tojásokat felszeletelem, majdnem az egész tejfölt elkeverem a felvert tojással és fél teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, egy kevés tejfölt félre teszek a tálaláshoz.
A karfiolt leszűröm, felét rárakosgatom a zsemlemorzsára, betakarom főtt tojás szeletekkel, sózom, borsozom, megszórom a zsemlemorzsa második harmadával, majd ráteszem a többi karfiolt, meglocsolom a tojással elkevert tejföllel, rászórom a maradék zsemlemorzsát, kevés reszelt sajtot és rátördelek egy kevés vajat, ami majd mennyeien beleolvad a rakottasba.
Előmelegített sütőben 200 C°-on szép pirosra sütöm, kockára vágva, tejföllel tálalom
You might also lik


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Gombás-zöldfűszeres omlett
  2011-10-29 23:21:30, szombat
 
  RECEPTVARÁZSTÓL


Hozzávalók személyre
a hozzávalóknál megadhatod, hogy hány személyre szeretnél főzni
Hozzávalók:
2 db nagy tojás
1 kiskanál finomra vágott friss illatos turbolya
1 kiskanál finomra vágott friss tárkony
1 kiskanál finomra vágott friss metélőhagyma
1 evőkanál víz
5.5 dkg felszeletelt gomba
1 gerezd összezúzott fokhagyma
1.5 dkg vaj
só és bors ízlés szerint

Az omlett az egyik legnagyszerűbb gyorsétel; néhány egyszerű hozzávalóból rövid idő alatt könnyen összeüthetjük. Ezt az ízletes változatot fokhagymás gombával töltjük meg. Tálalhatjuk ebédre vagy vacsorára, zöldsalátával és ropogós, meleg kenyérrel.

A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a turbolyát, a tárkonyt, a metélőhagymát és a vizet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tojásokat felverjük, de éppen csak annyira, hogy összefolyjanak (ha túlságosan felverjük, az omlett állaga megváltozik). Félretesszük, amíg elkészítjük a gombát.
Egy teflonserpenyőt felforrósítunk. Beletesszük a felszeletelt gombát majd a fokhagymát, és takaréklángon fonnyasztjuk, amíg a gomba megpuhul és levet ereszt. Nagyobbra állítjuk a lángot, és az ételt addig pirítjuk, amíg a gomba leve elpárolog. Egy kis tálba borítjuk, és félretesszük. A serpenyőt háztartási törlőpapírral tisztára töröljük.
A serpenyőt nagy lángra tesszük, és néhány másodperc alatt felhevítjük. Beledobjuk a vajat, megolvasztjuk, majd az edényt kissé megbillentve mindenhol egyenletesen eloszlatjuk benne a zsiradékot. Beleöntjük a zöldfűszeres tojáskeveréket. 1 percig sütjük, közben faspatulával a megsült részeket a serpenyő széléről a közepére toljuk, hogy a nyers massza a helyükre folyjon.
Az omlettet addig sütjük, amíg az alja aranybarna lesz, a teteje pedig éppen csak kezd megkeményedni.
Az elkészült gombát az omlett középére halmozzuk. A spatulával először az omlett egyik, majd a szemközti oldalát is óvatosan a töltelékre hajtjuk. Gyorsan az előmelegített tányérra csúsztatjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Paradicsomos-bazsalikomos omlettfelfújt: A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Ezután a sárgáját 1 evőkanálnyi vízzel, 2 kanál friss, darabokra tépett bazsalikomlevéllel, 4, kockára vágott paradicsommal, illetve ízlés szerint hozzáadott borssal elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához 1 kanálnyi tojáshabot keverünk, majd óvatosan az egészet beleforgatjuk. A grillsütőt (nem túl forróra) előmelegítjük. Egy serpenyőben felolvasztunk 2 kiskanálnyi vajat, és beleöntjük a tojáskeveréket. Takaréklángon addig sütjük, amíg az omlett alja világosbarnára pirul. A serpenyőt a grillsütőbe tesszük, és az omlettet 2-3 percig sütjük, amíg megduzzad, és a teteje is aranybarnára pirul. Félbehajtjuk az omlettet, és azonnal tálaljuk.
Miért egészséges?
A metélőhagyma az emésztést serkentő hatásáról ismert, de jó kálium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin-forrás is.
A recept tápértéke:
Energia 267 kcal, zsír 23 g (ebből telített 9 g), fehérje 17 g, szénhidrát 0,3 g, nátrium 185 mg (só 0,46 g), élelmi rost 0,6 g.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Lemúriai csodakenyér
  2011-10-29 10:13:21, szombat
 
  Eredete:
Ősi tudás felhasználásával az atlantiszi, de minimum az ókori egyiptomi időkből származó recept alapján jutott a birtokunkba. Bátran merem állítani, hogy gyógyító hatása van a hosszú távú fogyasztásának.
Recept 2 darab kb. 1 kg-os veknihez
Érdemes ekkora adagot elkészíteni, mert sokáig eláll. Különben is úgy a legízletesebb és a legaromásabb, ha egy-két napot érik. Úgysem marad belőle, mert a család és az ismerősök széthordják (tapasztalat!) De ha mégsem, akkor le is fagyaszthatod!

Hozzávalók:
 1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,
 500 gr étkezési búzacsíra !!! - Vigyázat, itt nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben kapható lisztszerű termékre!
 10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés - minimális kell hozzá), élesztő helyett használhatsz 1,5 kávéskanál szódabikarbónát (lúgosít),
 2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia, vagy hasonló),
 6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél),
 3,5 teáskanál tengeri só,
 9 evőkanál tökmagolaj, lenmagolaj vagy kendermagolaj (lehet vegyesen is),
 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag,
 2 marék hántolt tökmag,
 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas).
 A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán)

Megjegyzés:
1. A búzacsírát kiválthatod 500 gr fehér liszttel (BL 55) - de szerintem a kenyér elveszíti tőle az aromáját, és csökken a biorezonanciás energiaszintje is.
2. Ha kenyérsütő géppel dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt diktálja, hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a gép ugyanis túl gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik követni a hagyományokat a megfelelő eredmény érdekében. (25 éves háziasszonyi tapasztalat)
3. Állítólag pörköltszaft tunkolására nem alkalmas -szendvicsekhez, köztes étkezésekhez, reggelihez azonban a legkitűnőbb.

Elkészítés lépésekben:
1. A búzacsírát vegyítsd össze a tönkölyliszttel.
2. Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd fel benne a kb mogyorónyi élesztőt.
3. A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj.
4. Tedd a kovászt langyos helyre és kb fél órát hagyd kelni.
5. Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a kenyér megszórásához.
6. Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál. Ne ijedj meg, csak gyúrd össze. Ha szódabikarbónát használsz, akkor csak 1-2 órát pihentesd a tésztát miután összegyúrtad.
7. Lisztezd be a tetejét és konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül.
8. 2 óra elteltével deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket, formálj akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjen.
9. Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.
10. Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 - 3 órát keleszd.
11. Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.
12. Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kislábas vizet a pára kedvéért.
13. Süsd a kenyereket aranybarnára kb 50 perc - 1 óra alatt.
Megjegyzés: A szódabikarbónás változat sokkal egészségesebb, és kevésbé munka és időigényes.

Fogyaszd egészséggel! Ez az étek maga az élet! Ha teheted add tovább minél több embernek!

...... ........... ........... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
Karfiolpörkölt
  2011-10-27 08:30:29, csütörtök
 
  Három ek olaj, 80 dkg karfiol, egy nagy fej hagyma, só, 2 ek paprika.

A zsíron sárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd rászórom a paprikát. Beleteszem a rózsáira szedett tisztított karfiolt, majd megsózom. A levét időnként pótolva kb 25-30 perc múlva kész.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Egészséges ételek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 24 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 3424
  • e Hónap: 7830
  • e Év: 63763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.