Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A tökéletes krumplipüré
  2011-11-18 06:58:37, péntek
 
  Szerző: Haulitus Anikó


Látszólag a burgonyapüré elkészítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon, mégis van pár fortély, amit érdemes megfogadni, ha igazán finom köretet akarunk készíteni. Alapkérdés,hogy milyen burgonyát válasszunk? Tulajdonképpen bármelyik fajtából készülhet püré, ha azonban a tökélyre törekszünk érdemes könnyen fövő fajtát választanunk. Ilyen az Ella vagy a Gülbaba burgonya. Nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy a piacokon nem feltétlen írják ki a fajtát. Ha előrecsomagolt termékkel találkozunk, akkor a zacskón B betűvel jelzett burgonyát válasszuk. Ha semmi tájékoztatót nem találunk, viszont fehéres-sárgás héjút igen, akkor nem nyúltunk mellé. A vöröses héjú és a C jelzésű lassabban, nehezebben fő meg - ezt csak végszükség esetén válasszuk, ha nem bírjuk legyűrni vad vágyainkat a mindenáron való krumplipüré evést illetően.


Zöld fűszerekkel. Megunhatatlan

Fotó: Aréna 2000
Először is nézzük az alap burgonyapüré receptjét! Hámozzuk meg a krumplit - 4 személyre 80 dkg -, és tegyük enyhén sós vízbe. 20-25 perc alatt fő olyan puhára, hogy villával könnyedén össze lehessen törni. Ha megfőtt, akkor öntsük le róla a vizet, és krumplinyomóval, vagy villával törjük olyan apróra, amilyenre csak lehet. Fokozatosan keverjünk hozzá kb.1,5 dl meleg tejet,nagyjából ennyit vesz fel a krumplink,de figyeljünk,ne legyen tocsogós.Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert a forró krumpli a hideg tejtől hirtelen megdermed, és nem lesz igazán krémes. A másik fontos hozzávaló pedig a vaj - 4 dkg - ,és semmiképpen sem a margarin. A vajjal készült burgonyapüré íze sokkal finomabb, krémesebb. Amúgy a legtöbb margarin nem is alkalmas meleg ételek készítésére. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kis sót és egy csipet szerecsendiót - ez kihangsúlyozza az ízeket. Habverővel vagy gépi mixerrel keverjük egészen habosra, krémesre, lágyra. Tálaláskor a tányéron diszíthetjük egy-egy petrezselyemlevéllel.

TIPPEK
Hogyan tehetjük izgalmasabbá hagyományos, megszokott pürénket?

- Leggyakrabban tejföllel és tojással dúsítják a pürét, de a tejszín használatával még selymesebb köretet készíthetünk.
- Fokhagyma-imádóknak nem is kell mást tenni, mint ízlés szerint pár gerezd préselt fokhagymát belekeverni a pürébe.
- Nemcsak a fokhagyma, de a hagyma is kiváló kiegészítő lehet. Halmozzunk pirított hagymakarikát burgonyapüré tetejére.
- Ugyancsak tartalmas lesz a köretünk, ha az apróra vágott hagymát libazsíron pirítjuk meg,és hozzákeverjük a már kész püréhez. A hagyma ízét nagyszerűen kiemeli egy kis mustár is.
- Ha bacont / kolbászt, füstölt sonkát / apró kockára vágva megpirítunk, és a ropogós kockákat egy kevés reszelt parmezán sajttal együtt adjuk a krumplipüréhez, tulajdonképpen már egytálételként tálalhatjuk. Csak saláta kell mellé.
- Ha a szokásosnál több vajat adunk a püréhez, kicsit hagyjuk hűlni, és nyomózsákba téve kis halmocskákat adagolunk a tányérokra, már illusztris vendégeket is elkápráztathatunk az amúgy egyszerű krumplinkkal.
- Az apróra vágott snidlinggel /metélőhagyma/ vagy friss bazsalikommal kikevert juhtúró egészen pikánssá teheti a megszokott köretet.

Sárgarépás változat. Ízben is más

A következő ötletek nemcsak új ízt, de új színt is kölcsönöznek majd!
- Ha kevés céklalevet keverünk a burgonyapüréhez, máris rózsaszín köretet tálalhatunk.
- A beletört főtt répa nemcsak narancsszínűre változtatja a köretet, de kicsit édeskés ízt is kölcsönöz neki, amit egy kis, frissen őrölt borssal ellensúlyozhatunk.
- Napsárga lesz a köret, ha sütőtököt mixelünk hozzá - ez a kombináció sült hagymakarikával egészen isteni. S igazán szezonja van!
- Zöld ruhát kap a köret, ha spenótot mixelünk hozzá, amihez adhatunk egy kis bazsalikomot is.
- Aki szereti a pesztót, ki ne hagyja a krumplipüré ,,megújításánál" sem.
- Az olajban eltett medvehagymával is színezhetjük-bolondíthatjuk a pürét.
- Ha vajon párolt zöldborsóval egészítjük ki a köretünket, metéljünk még bele egy kis maréknyi, friss mentalevelet is.

Ha vendégeket várunk, vagy ünnepi fogásra készülünk, akkor érdemes egy kis időt szánni a következő receptre!

A burgonyapürét osszuk 3 részre. Az egyik részhez keverjünk sárgarépát és kurkumát, a másikhoz spenótot egy pici frissen őrölt fekete borssal és kevés bazsalikommal, a harmadik adagot hagyjuk meg natúr. Vegyünk elő a felfújtas tálakat - de készülhet nagyobb muffin formában is - és kenjük ki vajjal. A formákat töltsük meg rétegesen a háromféle színű és ízű burgonyapürével, 1/3-1/3 arányban. A sütőformákat tegyük egy tepsibe, aminek aljába egy ujjnyi vizet öntöttünk. Közepesen meleg sütőben 15-20 percig süssük. Ezután hagyjuk a formákban 10 percig hűlni a püré rakottast, majd fordítsuk ki a tányérokra. Nagyon mutatós, színes, ízekben gazdag köretet kapunk.

A megmaradt burgonyapüré, sem veszhet kárba. Az egyik lehetőség, hogy összekeverjük egy tojással és annyi liszttel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Formázzunk vizes kézzel kroketteket és akár sütőben - sütőpapírra téve -, vagy forró olajban süssük ki. Magában, mártogatóssal is kiváló, de egy újfajta köretnek sem utolsó. A burgonyapüré új ruháiból megunhatatlan konyhai gardróbot rendezhetünk be!





Nem is vízben kell megfőzni a burgonyát?

Krumplipürét készíteni igazán egyszerű: megfőzzük a burgonyát, összetörjük, adunk hozzá egy kis tejet, vajat vagy tejszínt - ki hogy szereti - és már kész is. Legalábbis eddig mindig így csináltuk, ám Tyler Florence szakács szerint nem így készül a tökéletes burgonyapüré.
Erről tudnia kell

Tyler Florence, a Food Network szakácsa sosem vízben főzi meg a krumplit. Szerinte így a gumók elvesztik valódi ízüket, és képtelenség tökéletes pürét készíteni belőlük. De akkor mi a teendő? Miben főzzük meg, ha nem vízben?
Forrás: Shutterstock

A válasz: tejszínben és vajban. Florence esküszik módszerére, hiszen ő mindig is
tejszín, vaj, olívaolaj, friss zsálya, rozmaring, illetve kakukkfű keverékében főzte készre a burgonyát körülbelül 20 perc alatt.

Ezt követően szűrőt helyezett egy tál fölé, beleöntötte a burgonyát, a lé lecsöpögött róla, és összegyűlt a tál alján. Így miután összetörte, felhasználhatta hozzá a fűszeres levet is.

Az eredmény: egy ínycsiklandó burgonyapüré, amelytől táncot járnak az ízlelőbimbók az ember szájában.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
CÉKLÁS rizs
  2011-10-22 07:23:11, szombat
 
  CÉKLÁS RIZS

Rizst megfőzöm. Céklát apróra vágom, melegen összekeverem a rizzsel. Egy db apróra vágott újhagyma, 2 dl olaj, 1 dl ecet, só, bors, friss mustár, az egészet hűtőbe tenni. Hozzárakunk még 1,5 pohár majonézt és petrezselymet.





Rizs köret készítése:

Apró kockára vágott füstölt szalonnát megsütöm, és apróra vágott vöröshagymát ebben a zsírban megpirítom.
A rizst egy kevés kis szalonna zsíron pirítom addig, amíg nem kezd barnulni. Ez azért kell, mert 200 fok felett a keményítő szemcsék szétpattannak és a rizs szénhidrát tartalma könnyebben emészthető lesz.
A rizshez 6x annyi vizet öntök, mint a rizs volt (1 bögre - 6 bögre) és a pirított hagyma hozzáadásával főzni kezdem. A főző vízhez adok 1 húsleves kockát (Maggi, a Knorr nem jó!) nagyon kevés curry port, kevés sót, kevés oreganot, esetleg apróra vágott gombát....
Nagyon finom lesz a rizs köret, ha a kész rizs tetejére friss petrezselyem zöldet szórunk, apróra vágva.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Burgonya krokett túróval
  2011-10-13 12:28:01, csütörtök
 
  80 dkg, főtt burgonya,20 dkg túró,
2 tojás, 10 dkg liszt,só,
2 dl tejföl,ezeket, jól össze dolgozzuk,kinyújtjuk,szaggatjuk,vagy el vagdaljuk.
Forró zsiradékba, ki sütjük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Mártások
  2011-10-13 12:22:23, csütörtök
 
  Majonéz: tojássárgája,kevés só,citromlé,mustár,olaj,tejföl.

Tartár mártás:majonéz, meg fehérbor.

Auróra mártás:tartármártás, és paradicsompüré.

Fokhagyma mártás:tartármártás, zúzott fokhagymával.

Remonlade mártás:tartármártás,tárkony,metélőhagyma,petrezselyem,uborka ,finomra vágva,kapribogyó.

Vinaigrette mártás:fejes saláta, tépegetni,ecetes uborka,metélőhagyma petrezselyem,finomra vágva,tárkony,
kapribogyó,és olíva olaj.

Ravigote mártás:vinaigrette mártás,reszelt főtt tojással,kevés mustárral.

Olajos öntetek:reszelt alma,torma,cukor,víz,ecet ,olaj -Almás tormamártás.Kóstoljuk,és száj íz, szerint.





 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Sajtos krumplinudli
  2011-10-13 11:48:54, csütörtök
 
  80 dkg főtt áttört burgonyát összemorzsolunk 5 dkg vajjal,20 dkg lisztel, megsózzuk,hozzáteszünk 1 tojást 15 dkg reszelt sajtot.Jól össze gyúrjuk,kisodorjuk.és a szokásos módon,nudlit sodrunk ki belőle.Gyengén sózott
lobogó vízben kifőzzük,lecsepegtetve olvasztott vajban megmelegítve forrón tálaljuk.Tetejét bőségesen meg szórjuk reszelt sajttal.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Sajtos burgonyapüré
  2011-10-13 11:26:37, csütörtök
 
  80 dkg burgonyát,meghámozunk,kockára vágjuk,és sós vízen ,puhára főzzük.
Ez után leszűrjük,áttörjük,és habverővel kikeverjük, a 2 dl tejszínnel,6 dkg vajjal.
Végül a 25 dkg ,reszelt parmezánt is, hozzá adjuk.Enyhén sózzuk ,mivel a burgonya ,sós vízben főtt.Tűzre vissza téve, addig keverjük,amíg szálas nem lett.
A többi burgonya étellel ellentétben,a sajtos burgonyapüré, felmelegítve is kitűnő.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Görög padlizsán
  2011-10-13 10:56:02, csütörtök
 
  2 közepes nagyságú, padlizsánt meg mosunk,megtörölgetjük,és
műanyag késsel - nehogy megfeketedjen - kisujjnyi vastag ,szeletekre vágjuk,Ételízesítővel,
beszórjuk, és félóráig állni hagyjuk.4 kanál olajon,először 4 gerezd , egészben hagyott fokhagyma
gerezdeket, meg pirítjuk,majd kivesszük.És az olajat, csipetnyi korianderrel, ízesítjük.
A padlizsánszeletekről, a nedvességet leitatjuk,majd mindkét oldalukon ,megsütjük ebben a fűszeres zsiradékban.Forró tálra szedjük,hideg fokhagymamártással,majonézes burgonyával kínáljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Rántott zeller burgonyás
  2011-10-13 08:33:05, csütörtök
 
  Rántott zeller burgonyás bundában

Hozzávalók

2 db zeller gumó

A burgonyás masszához:

2db burgonya
2 db tojás
6 k.finom liszt


A panírozáshoz:

finom liszt
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj

A fűszerek:

ételízesítő
toldi-fűszer
őrölt fehér bors
cayenne bors

Elkészítés:

Előkészítés:A zellert alaposan megmossuk,egészben megfőzzük.Addig elkészítjük a masszát.A burgonyákat sajtreszelőn lereszeljük.Hozzáadjuk a lisztet,tojást,sót és annyi vizet,hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk.

Elkészítés:A zellert meghámozzuk,karikákra vágjuk.Befűszerezzük,ételízesítővel,borssal,cayenne borssal.Hagyjuk állni pár percet majd lisztbe a burgonyás masszába és zsemlemorzsába forgatjuk.Bő olajban kisütjük.Tetszőleges körettel,mártással /sajtmártás,tartár/tálaljuk.
Szakács: Pumukli




Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
Sajtos-fűszeres burgonya
  2011-09-17 09:04:11, szombat
 
  Hozzávalók:

50 dkg nyers burgonya reszelve
1 tojás
2 dl tej
10 dkg ementális sajt, vagy trappista sajt
1 kiskanál só
fél mokkásk. őrölt bors
késhegynyi szerecsendió
1 nagy gerezd fokhagyma
vaj a tepsi kenéshez

A tejet, a tojást, a fűszereket és a reszelt sajt 3/4 részét összekeverjük, belekeverjük a lereszelt nyers burgonyát, és kisebb, kivajazott tepsibe öntjük (akkora tepsi legyen, hogy legalább egy ujjnyi magas legyen a massza benne). Rászórjuk a megmaradt sajtot, és 55-60 percig sütjük 170 fokon. Ha nagyon pirulna, alufóliával fedjük le. Kockára vágva, húsok mellé köretként tálalható.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Köretek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 24 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 185
  • e Hét: 1628
  • e Hónap: 7156
  • e Év: 55068
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.