Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A fekete nadálytő gyógyhatásairól
  2022-01-01 01:42:31, szombat
 
  A fekete nadálytő már több száz éve kiemelkedő szerepet játszik a hagyományos orvoslásban. Az egyik legelterjedtebb gyógynövény a csont- és ízületi problémák kezelésére, de a hátfájást is csillapítja, illetve rándulások és zúzódások esetén is bátran alkalmazható. Mutatjuk, hogy mi mindenre jó még ez a gyógynövény.

A hagyományos gyógyászat sok területen alkalmazza ezt a remek gyógynövényt. Az egyik ilyen terület nem más, mint a sebgyógyítás, hiszen rendkívül gazdag rozmarinsav és szalviánsav tekintetében, melyek nagyon magas gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. Borogatásként is használhatjuk, így segíti elő a gyorsabb sebgyógyulást.

A fekete nadálytő az ízületek és a csontok egészségét is támogatja. A gyógynövénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti az ízületi merevséget és fájdalmat, emellett javítja a mobilitást. A gyulladás nagyon sok ízületi probléma középpontjában áll. A fekete nadálytő az aktív vegyületeinek köszönheti a hatékonyságát, hiszen gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A fekete nadálytő mérsékli az akut és a krónikus izomfájdalmat, sőt segítséget nyújthat duzzanat esetén is. Alkalmazhatjuk akkor is, ha fáj a hátunk vagy a derekunk, hiszen jó hatással van a meghúzódott, begyulladt, feszülő izmokra.

A gyógynövény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását a modern klinikai vizsgálatok is alátámasztják. Az allantoin-tartalma javítja a sejtosztódást, ami segíthet a gyorsabb sebgyógyulásban.

Fenolsavakat is tartalmaz a fekete nadálytő, melyeknek kiemelkedő az antioxidáns-tartalma. Olyan vegyületekben is gazdag, amelyek enyhítik a gyulladásos folyamatokat és meggátolják a kórokozók fejlődését és elszaporodását.

A gyógynövényt elsősorban krémek és kenőcsök formájában használjuk, belsőleg csak óvatosan szabad fogyasztani, csakis az előírt mennyiségben és a meghatározott ideig. Ha nem így alkalmazzuk, sokfajta mellékhatással kell számolnunk, többek között hasi fájdalommal, hányingerrel, fáradtsággal és hasmenéssel.

Ha szed valamilyen gyógyszert, a fekete nadálytő alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljon az orvosával, mivel a gyógynövény vegyületei kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel és csökkenthetik a hatékonyságukat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A koleszterinről
  2022-01-01 01:24:55, szombat
 
  Nagyon sok ember szenved a magas koleszterin miatt. Sokan csak félvállról veszik, legyintenek rá és nem foglalkoznak vele, mások nem is tudnak róla, hogy nekik is problémájuk van ezzel. Pedig a magas koleszterinszint veszélyes is lehet, sok betegséget okozhat ugyanis, ezért lényeges, hogy évente legalább egy alkalommal kérjünk egy "nagylabort" a háziorvosunktól, hogy megnézessük, minden rendben van-e a vérünkkel. A koleszterinnel kapcsolatban sok a tévhit, most ezekkel kapcsolatban informálódhatnak a kedves Olvasóink.

Az egyik mítosz a koleszterinnel kapcsolatban, hogy megérezzük, ha baj van vele. Ez egy tévhit, mivel a magas koleszterinszint sokáig egyáltalán nem okoz semmilyen tünetet. Sok esetben csak a laborvizsgálatok derítenek fényt a problémára, illetve akkor derül ki, amikor valaki az érelmeszesedés diagnózisával szembesül. A magas koleszterinszint nemcsak az artériák szűkületét, érelmeszesedést, hanem szívrohamot, stoke-ot és veseműködési zavarokat is okozhat.

De nem minden típusú koleszterin rossz. A koleszterin egy létfontosságú anyag, amely segíti a szervezet megfelelő működését. Az LDL az úgynevezett rossz koleszterin, amelynek ha magas a szintje, akkor plakkok lerakódását okozza az artériákban, így csökkentve a vér áramlását. Ha normalizáljuk a szintjét, akkor csökkenhet a szívroham és a stroke kialakulásának kockázata is.

A másik fajta koleszterin, a ,,jó", a HDL, amely visszavezeti a koleszterint a májba, ezzel eltávolítja a szervezetből. Ha az értéke magas, akkor csökken a stroke kialakulásának kockázata.

Van egy másik mítosz is a koleszterinnel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a nőknek nem kell aggódnia miatta. A magas koleszterinszint a szívbetegségek egyik vezető oka, amely éppúgy érinti a nőket, mint a férfiakat. Ez a probléma több életszakaszban is veszélyeztetheti a hölgyeket: terhesség, szoptatás, menopauza és egyéb hormonális változások esetén.

Tévhit az is, hogy a koleszterinszint csak akkor lesz emelkedett, ha nem étkezünk megfelelően és nem mozgunk eleget. Ez nem egészen így van, hiszen magas koleszterinszintet sok minden más is okozhat, például a dohányzás, az elhízás, a túlsúly, a túlzó és a rendszeres alkoholfogyasztás, de még egyes genetikai tényezők is okolhatók a magas koleszterinszint kialakulásáért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Zöldségek és az egészségünk
  2022-01-01 00:56:51, szombat
 
  Forrás : Link

Amennyiben mától szeretnénk egészségesen élni és éppen most tervezzük, hogy elmegyünk a piacra, akkor dilemmát okozhat, hogy milyen egészséges zöldségeket válasszunk a másnapi saláta és ebéd készítéséhez. Mutatunk is néhány zöldségfélét, amelyek mindenképpen kerüljenek majd bele a kosarunkba.

Az egyik legjobb zöldség, amely az egészségünket szolgálhatja nem más, mint a spenót, amely nemcsak A-, hanem K-vitaminnal is büszkélkedhet, de antioxidánsokban is bővelkedik, ami csökkenti a krónikus betegségek kockázatait. Ez a finom zöldség a szív egészségét is védi, mégpedig oly módon, hogy csökkenti a magas vérnyomást.

A piacon sétálgatva más zöldség is kerülhet a kosarunkba, például ilyen a sárgarépa. Ha fütyülni nem is tudunk majd tőle, a napi A-vitamin-szükségletünket kielégíthetjük vele. A sárgarépa ugyanis béta-karotinban gazdag, amelyet a szervezetünk A- vitaminná alakít át, ami az immunrendszer, a szem és a bőr egészségét is szolgálja. A sárgarépa az egyik legjobb mód arra, hogy béta-karotint vigyünk be a szervezetünkbe.

A brokkoliról se feledkezzünk meg a piacon sétálgatva, hiszen ez tele van értékes kénvegyületekkel, különösen a szulforafán-tartalma magas, amely eredményes lehet a rákos betegségek megelőzésében.

Az illatos fokhagyma is arra csábíthat bennünket, hogy vegyünk belőle néhány fejjel. Jól is tesszük, ha hazaviszünk néhány darabot, mert ezernyi módon fogyaszthatjuk. Az őszi-téli szezonban mindennap el kellene legalább egy gerezdet fogyasztani belőle, mert kiemelkedő az antimikrobiális hatása.

Én minden évben készítek egy úgynevezett fokhagymaelixírt, amit kúraszerűen fogyasztok és elmondhatom, hogy minden évben elkerülnek a megfázásos betegségek. Hogyan készítem? Egy befőttesüvegbe reszelek 3 gerezd fokhagymát és egy ujjnyi gyömbért, majd ebbe facsarok egy citromot, adok hozzá egy evőkanál almaecetet, végezetül egyik napon fahéjjal, másikor kurkumával ízesítem. A befőttesüveget felöntöm langyos vízzel és egész délelőtt elkortyolgatom ezt az immunfokozó itókát. Emellett csakis sima vizet és gyógyteákat fogyasztok és elmondhatom, hogy se a téli megfázástól, sem pedig az elhízástól nem kell tartanom. Ez az elixír ugyanis nagyon hatékony anyagcsere-fokozó és zsírégető hatásokkal is rendelkezik. Mindenkinek ajánlom, aki nem szed semmilyen gyógyszert krónikus betegségre.

Értelemszerűen tehát én is mindig veszek a piacon gyömbért és citromot, de a kosaramban helyet szorítok más zöldségeknek is, mint például kelkáposztának, kelbimbónak, zöldborsónak és karalábénak.

Ez utóbbi, vagyis a karalábé, már csak azért sem maradhat ki a listámról, mert két főétkezés között gyakran fogyasztok belőle. Ily módon egyrészt nem éhezem meg ebédre és csak keveset eszem, másrészt nagyon egészséges, hiszen eredményesen szabályozza a vércukorszintet és a gyulladást is csökkenti. A vércukorszint-szabályozó hatását én magam is megtapasztaltam, mert amióta ezt a zöldséget fogyasztom, nem törnek rám ebéd előtt éhségrohamok, és nem érzem azt, hogy mindjárt és azonnal ennem kell valamit. Amióta próbálok egészségesebben étkezni, délben csak a korábbi adag felét fogyasztom és nincs vércukorszint-ingadozásom sem. Habár ezt a hatást lehet, hogy a fahéjnak is köszönhetem, amit a ,,csodaelixírembe" szórok.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A csontleves hatása a gyulladásos bélbetegségre
  2022-01-01 00:49:09, szombat
 
  Nem véletlen, hogy a csontlevesről ennyi jót írnak, valóban nagyon egészséges és jó szolgálatot tehet, ha az immunrendszer erősítésére van szükségünk. Nem véletlen, hiszen annyi értékes tápanyagot tartalmaz, hogy azok mind az egészségünket szolgálhatják. Lássuk is, hogy miért is fogyasszuk rendszeresen ezt a fantasztikus levest.

A csontleves tele van olyan kollagénnel, amely az emberi bőrben, porcokban és csontokban is megtalálható - ezek biztosítják a szilárdságukat. A kollagénben lévő aminosavak is segítenek ebben, leginkább a glicin és a glutamin.

A csontlevesben található zselatin egy olyan fehérje, amely az emésztőrendszerben a vízhez kötődik, így segítve nemcsak a jobb emésztést, hanem a normál székletürítést is. Ha valaki gyakran szenved székrekedéstől, fogyassza a csontlevest rendszeresen, mert csak hasznára válik. Mivel a zselatin tele van értékes aminosavakkal, így nagyon hasznos lehet azok számára is, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek.

A vékonybélnek nemcsak a tápanyagok normál felszívódásában van nagy szerepe, hanem az immunrendszerünk egészséges működésében is. Manapság egyre több ember szenved az úgynevezett áteresztőbél-szindrómában. Ez azért probléma, mert nemcsak az emésztés nem lesz megfelelő, és nemcsak tápanyagok felszívódásával lehetnek gondok, hanem az immunrendszer is sokkal sérülékenyebb lesz, amely így kisebb hatékonysággal tud megbirkózni a különféle kórokozókkal és fertőzésekkel.

A csontlevesben található aminosavak nagyon hasznosak, különösen a glutaminnak jut nagy szerep, hiszen támogatja a bélgát működését. A glicin pótlása pedig fokozza a bél immunitását, illetve a jó bélbaktériumok elszaporodását.

A csontleves segít megnövelni a szervezetben a glicin és a prolin szintjét, melyek aktívan járulnak hozzá a kollagénképződéshez, ez pedig egyrészt fiatalosabb külsőt kölcsönöz nekünk, másrészt csökkenti a rácok megjelenését.

A kollagén még a fogyást is támogatja, különösen posztmenopauza szakaszába lépő nőknél. A kutatások azt mutatják, hogy elősegíti a zsírégetést és növeli az izomtömeget - ezek együttesen pedig fogyást eredményeznek.

A csontlevesben található glicin elősegíti a mély és pihentető alvást, talán ezért is annyira hasznos ez a leves, ha náthásak vagy influenzásak vagyunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A búzafű tisztítja a vért és optimalizálja a vérnyomást
  2022-01-01 00:46:23, szombat
 
  A búzafű az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Leginkább A-, C-, K-, E- és B-vitaminokat tartalmaz, de bővelkedik magnéziumban, vasban, kalciumban, foszforban, káliumban, cinkben, rézben, mangánban, szelénben is, melyek biztosítják számunkra az optimális egészséget.

Fogyaszthatunk nyers búzafüvet, hozzáadhatjuk turmixokhoz, levesekhez, de gyümölcslében elkeverve is kellemes az íze. Por formájában is fogyasztható, ilyenkor mindenképpen el kell keverni valamilyen folyadékban, vízben vagy gyümölcslében. Ha jobban szeretjük, ma már tablettaként is beszerezhetjük a búzafüvet.

A búzafű vas-kelátképző tulajdonsággal rendelkezik. Ezzel olyan állapotoktól óvhatja meg a szervezetünket, amelyek akkor alakulnak ki, ha túl sok a vas a szervezetünkben. A búzafű tehát csökkenti a szervezetben a vas szintjét.

A búzafű az emésztőrendszer egészségét is támogatja. Ezen kívül a vörösvértestek funkcióját is javítja, mivel nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Ez az anyag köztudottan segít a vér megtisztításában, illetve abban is, hogy több oxigént vegyen fel és szállítson a sejtekhez és a szövetekhez.

A gyulladást is szabályozni tudja, amit szintén a klorofilltartalmának köszönhetünk. De ennek az anyagnak abban is szerepe van, hogy jobb emésztést biztosít, mégpedig az által, hogy segít a vastagbél megtisztításában. Hasonlóképpen segítségünkre lehet az élesztőgomba okozta fertőzések kivédésében is.

A búzafű enzimtartalma is kiemelkedő, amely támogatja az emésztést, hiszen segít lebontani a szervezetbe került ételt, így jobb lesz a tápanyagok felszívódása. Megtisztítja a beleket, így mindképpen hasznos lehet azoknak, akik IBS-ben szenvednek, mert gyakran a bélrendszerben maradt túl sok salakanyag okozza a puffadást, a hasi görcsöket és fájdalmat.

Ez a különleges növény fokozhatja az anyagcserét és segítségünkre lehet a fogyásban is. Csak kevés kalóriát tartalmaz és csökkenti az étel és az édesség utáni sóvárgást.

Mivel mérsékli a koleszterinszintet, így a szívbetegségek kialakulása ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. A búzafű mindemellett tisztítja a vért, normalizálja a vérnyomást és pozitívan hat a vérkeringésre is. A szervezet megtisztítása azért is nagyon lényeges, mert így sokkal több lesz az energiánk - a búzafűre ebben is számíthatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 10289
  • e Hónap: 24038
  • e Év: 228739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.