Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Érdekes tények a testünkről
  2022-01-18 21:40:01, kedd
 
  Sokan sok mindent nem tudnak a testükről. Nagyon érdekes tényeket ismerhet meg az emberi testtel kapcsolatban, ha elolvassa ezt a cikket.

Talán nincs is még egy olyan szervünk, mint a nyelvünk. A nyelvben lévő izmok dolgoznak a legkeményebben, hiszen nagyon sok feladatot látnak el a nap folyamán. Segítenek a rágásban, a beszédben, éjszaka pedig a nyál mozgatásával lehetővé teszik, hogy ne száradjon ki a torkunk.

Nagy különbség van a vastagbél és a vékonybél között. Nemcsak a munkájuk, a feladatuk más és más, hanem a hosszuk és a méretük is. A vastagbél sokkal rövidebb, mint a vékonybél. Míg az előbbi körülbelül 5 méter hosszú, az utóbbi akár 25 méter is lehet.

Azt tudta, hogy az arcunkon élősködők is élhetnek? Ezek atkák, melyek nagyon szívesen élnek az emberi bőrön, a hajtövekben és a szemöldökben. Sőt mi több, ott szaporodnak és sokasodnak is. Míg egyeseknél nem okoznak gondot, másoknál bőrbetegségeket és szemproblémákat válthatnak ki.

Bőrsejtjeink folyamatosan cserélődnek, megújulnak. Azt tudta, hogy az otthoni por mintegy 70 százaléka az elhalt hámsejtekből tevődik össze? Évente akár több dekagrammnyi bőrréteg, elhalt sejt is a légterünkbe kerülhet.

A vizelet sokat elárul az egészségi állapotunkról. Ha sötétebb a színe, bizonyára nem fogyasztottunk elegendő folyadékot a nap folyamán. Ha céklát eszünk és másnap pirosas színű a vizeletünk, ne ijedjünk meg, ez a hatás az elfogyasztott zöldségnek köszönhető. Mint ahogyan az is, ha kissé kellemetlen a vizeletünk szaga, lehet, hogy egy finom spárgából készült étel ettünk előtte.

A köldök színe is jelent valamit. Minél sötétebb, annál nagyobb az esélye annak, hogy baktériumok élnek benne. A köldök is olyan, mint a szájüreg, ugyanis mindkettő a baktériumok kedvenc helye.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Zöldségek, melyek serkentik az immunrendszer működését
  2022-01-18 21:00:33, kedd
 
  A környezetünkben tapasztalható sokféle betegség arra ösztönzi az embereket, hogy újabb és újabb módokat találjanak immunrendszerük megerősítésére.

1, Fokhagyma
A fokhagyma allicint tartalmaz, amely védi a sejteket számos kórokozóval szemben. Emellett hatásos antiszeptikus anyag is, ezáltal megelőzhet vele számos betegséget a megfázástól a rákig. Végül, de nem utolsó sorban közvetlenül megelőzheti az öregedéssel összefüggő betegségeket. Szelén tartalma is magas, ami nélkülözhetetlen nyomelem.

Amíg sokan szintetikus táplálék kiegészítőkön keresztül keresik a megoldást, a probléma jóval egyszerűbb, a zöldségek rendszeres fogyasztása sokat segíthet. Következik az immunrendszert erősítő zöldségek listája.

2, Káposztafélék, brokkolik
Ezek a főként leveles zöldségek tartalmaznak ként, amely kis mennyiségben izotiocianittá (ITCs) alakul. Ez serkenti az immunválaszt és megelőzheti a rákot. Ide tartozik a káposzta, kelbimbó a brokkoli és a retek.

3, Hagyma
Ezek a zöldségek tele vannak quercetinnel, amely egy hatékony antioxidáns. Emellett anthocyanidokat is tartalmaz, amelyek szintén erős antioxidánsok. A hagymafélék csökkentik a magas vérnyomást is és szabályozza az immunválaszt, így alkalmas az allergia kezelésére is.

4, Paradicsom
Ez a népszerű zöldség (helyesen gyümölcs) a likopin legjobb természetes forrása. A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidánsként, jól használható a rákmegelőzésben, főként a prosztata esetében, emellett béta-karotinban és étkezési rostokban is gazdag. A likopin a főzés során nem bomlik el, tehát a szószok és a mártások is éppen olyan jók, mint a nyers paradicsom. Magas a káliumtartalma, ami pl. jól hasznosítható, ha a beteg kálium pótlásra szorul (pl. vízhajtókat szed). A szárított paradicsom káliumtartalma a legmagasabb, minden növényt, gyümölcsöt felülmúl.

5, Gomba
Számos gyógygomba csökkenti bizonyos rákos megbetegedések előfordulását, főként a mellrákét, mivel serkentik a T-sejtek működését. Ezek a sejtek az immunrendszer részét képezik és a gyulladásokkal és rákos sejtekkel veszik fel a harcot. Sok ízletes gombát találhatunk, de érdemes figyelni, ugyanis sok gombafaj mérgező, nem ehető. Étkezésre ideális például a morel gomba, a fekete chantarelle gomba, a karfiol gomba, a reishi gomba és a maitake gomba, a vargánya, a pereszke, a fehér és a barna csiperke,a szarvasgomba, az őzlábgomba stb.

6, Cékla
A cékla rendkívül jó a vér tisztítására, vasban gazdag és szilíciumban, melynek révén serkenti az oxigénszállító vörösvérsejtek és a nagy faló sejtek működését. Emellett más fehérvérsejtek működését is serkenti, kiválóan erősíti az immunrendszert.

7, Spenót
A spenót kétféle módon is segíti az immunrendszer működését. Gazdag béta karotinban, amely az A-vitamin elő-anyaga, emellett cinket is tartalmaz, egy létfontosságú ásványi anyagot, amely növeli az immunitást. Sok benne a magnézium is mely jól hasznosul. A vastartalma a hiedelmekkel szemben nem hasznosul jól, mert nehezen szívódik fel.

8, Articsóka
Ez a zöldség cynarint tartalmaz, amely az epesavak kiválasztását elősegíti. Ez nemcsak a májnak jó, hanem serkenti a szervezet immunválaszát is. Magas a B-vitamin tartalma is.

9, Spárga
Ez a zöldség kiváló vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, amely segíti a vesék kiválasztó működését. Ezáltal nemcsak tisztítja a szervezetet, de gyulladáscsökkentő hatású is.

10, Paprika
A paprika, főleg a piros színű, tele van C-vitaminnal és béta karotinnal, melyek javítják az immunrendszer működését.

Több korábbi kutatás is bebizonyította, hogy ahhoz, hogy erős és a betegségekkel szemben ellenálló szervezetünk legyen, sok zöldséget kell ennünk, és ez valóban így van, hiszen fogyasztásuk megerősíti az immunrendszert és ezáltal valóban szívósabbá, ellenállóbbá válunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A shiitake gyógygombáról
  2022-01-18 20:53:01, kedd
 
  A shiitake gyógygomba (Letinus edodes) egy ősi gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. 2004-óta világszerte termesztik, de még mindig Japán számít a legnagyobb termelőnek. Az ázsiai alternatív medicina kb. 2000 éve használja a shiitake gyógygombát.

A Ming dinasztia idején csak a császár és családja fogyaszthatta. A shiitake gyógygomba legfőbb összetevői:
- aminosavak
- növényi fehérjék
- vas
- tiamin (B1-vitamin)
- riboflavin (B2-vitamin)
- niacin
- B6, B12 és D2 vitamin

A shiitake gyógygomba ősi felhasználási módjai:
- megfázás, influenza
- fejfájás
- székrekedés
- kanyaró
- aranyér
- cukorbetegség
- köszvény

Manapság inkább vírus és baktérium pusztító, valamint tumorsejt ölő tulajdonságai miatt használják. Mivel a shiitake gomba az ázsiai konyha szerves részét képezi, számos dokumentum számol be egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól. A legtöbb kutatás Japánból származik. Ezek közül kiemelkedik bizonyos rákos daganatok, illetve a HIV vírusra gyakorolt pozitív tulajdonsága.

A sok biztató keleti tanulmány arra ösztönözte az amerikai kutatókat, hogy részletesebben foglalkozzanak a shiitake gyógygombával. 1998-ban egy San Franciscoban elvégzett kutatás bizonyította a shiitake gyógygombában található lentinan (cukor) jótékony hatását AIDS betegeknél. A shiitake kivonatot egy megszokott gyógyszerrel kombinálták és így mutatott pozitív hatást.

A shiitake gyógygomba több mint 50 különböző enzimet tartalmaz, köztük pepszint és tripszint, ami az emésztést segíti, valamint aszparaginázt, amit a gyermekkori leukémia gyógyítása során használnak.

Emellett tartalmaz chitint, eritadenint és lentinacint, melyek a koleszterinszint csökkentéséért felelősek. 2002-es tanulmányok igazolták a shiitake gyógygomba koleszterinszint csökkentő hatását.

A shiitake gyógygomba egyik legfontosabb összetevője az 1,3-béta glükán. Ennek a vegyületnek köszönhetően a shiitake gyógygomba tumorsejt pusztító tulajdonságokkal bír, amit állat és humán tanulmányok egyaránt bizonyítanak. Talán ennek köszönheti népszerűségét már nem csak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is. Ázsiai és japán kórházakban használják különböző rákbetegségek gyógyítása során. Egy Japánban elvégzett kutatás eredményei szerint (Hokkaido University School of Medicine) rákbetegeknél a shiitake gyógygomba alkalmazása lassította a rákos daganatok növekedését és csökkentette a kezelések mellékhatásait. Jelenleg Kaliforniában folyik egy humán kísérlet (University of California Davis School of Medicine), mely a béta-glükán hatását vizsgája rákbetegek vonatkozásában.

A shiitake gyógygomba 1980-óta örvend nagyobb népszerűségnek az USA-ban, azóta nagyobb mennyiségben termelik és alkalmazzák.

A shiitake gyógygombát együtt lehet alkalmazni más gyógygombákkal, pl. maitake gyógygomba, ganoderma vagy cordyceps.

A shiitake gyógygomba nem tartalmaz mérgező vegyületeket, biztonságosan alkalmazható, mellékhatások csak akkor jelentkezhetnek, ha tartósan, nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ilyenkor hasmenést okozhat.

Kölcsönhatások
A shiitake gyógygomba kivonat pozitív kölcsönhatásba léphet a didanosine vegyülettel (Videx), amelyet HIV betegek kapnak.

Mivel a shiitake csökkenti a vérnyomást, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel nem szabad kombinálni!

A shiitake gyógygomba fogyasztása előtt mindenképpen kérje ki orvosa véleményét!
Forrás : Link

Más tudnivalók a shiitake gombáról :
A shiitake, vagy más néven tölgyfagomba vagy fekete erdő gomba egy ehető barnagomba, ami Japánban, Kínában és Koreában őshonos. Már több, mint 1000 éve termesztik és friss, illetve szárított formájában népszerű mind a mai napig a Távol-Keleten. Ahogy a maitake gomba, a shiitake is gyakran használt gyógygomba a hagyományos kínai orvoslásban természetes gyógyhatásai miatt. Néhány kutató az egészségre gyakorolt jótékony hatását vizsgálva kijelentette, hogy a shiitake gomba egyértelműen egy szupertáplálék. Nézzük, hogy miért!

Immunerősítő és rákpusztító tulajdonságok
A shiitake gomba olyan aktív összetevőket tartalmaz, mint a lentinan (egyfajta béta-glukán), ami serkenti az immunrendszert, ami aktivizálja a sejteket és a fehérjéket, így akadályozva meg a rák növekedését. Egy 2011-es tanulmányban, amit a Hong Kongi Egyetem kutatói végeztek, szintén azt állítják, hogy a shiitake egy kiváló antioxidáns forrás, segít felszámolni a szabadgyökök káros hatásait.

Habár kevésbé népszerű nyugaton, mint keleten, mindazonáltal a shiitake gomba Észak-Amerikában és Európában is igen kedvelt jellegzetes íze, változatos textúrája és tápanyagtartalma miatt.

Csökkenti a koleszterinszintet
A svéd Luleai Egyetem kutatása szerint a shiitake egyik összetevője, az ún. eritadenine képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét.

Megelőzi a trombózist
A shiitake gomba gazdag egy természetes összetevőben, ami amellett, hogy megelőzi a vérlemezkék összetapadását, remek gyógyír a trombózisra (alvadt vérrögök, amik gátolják a vér szabad áramlását) is. Ha Önnél fennáll a veszélye a mélyvénás trombózisnak, akkor érdemes shiitake gombát fogyasztania.

Fogyasztó hatásai
100 grammnyi főtt shiitake nagyjából 56 kalóriát tartalmaz: nem hizlal és 2 gramm élelmi rostot is tartalmaz. Ehhez társul az is, hogy a shiitake alacsony glikémiás indexszel rendelkezik (vagyis nincs kedvezőtlen hatással a vércukorszintre), ami egy tökéletes fogyókúrás étellé teszi. Ne egyen túl sokat belőle, mert a túlzott fogyasztás hasmenést és puffadást okozhat.

Gazdag rézben
100 g megfőzött shiitake gomba 0,9 milligramm rezet tartalmaz, ami 45%-a egy felnőtt napi ajánlott bevitelének. Ez szokatlanul magas, még a gombák között is, és ennek is köszönhető, hogy a shiitake az egyik legjobb növény alapú rézforrás a Földön. A réz egy esszenciális ásványi anyag, ami a vassal remek párost alkotva (amit a shiitake szintén tartalmaz) segíti a hemoglobin képződését, ami a tüdőből szállítja az oxigént a test többi sejtjéhez. A rézhiány anémiához, sápadtsághoz, idő előtti őszüléshez és akár csontritkuláshoz is vezethet.

100 gramm főtt shiitake gombában 1,6 gramm fehérje található (3% a napi ajánlott bevitelnek), számos B-vitamin (36%-át fedezi a pantoténsav napi bevitelének), és 3-10%-a található meg a napi ajánlott magnézium, cink, kálium, foszfor és mangán bevitelnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2043
  • e Hét: 10825
  • e Hónap: 42311
  • e Év: 247012
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.