Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
A napfény egészségügyi hatásai
  2022-01-20 22:39:38, csütörtök
 
  A korlátlan és a felelőtlen napozás ugyan okozhat károkat a bőrünkben, azonban a mértékletes napon való tartózkodásnak számos pozitív előnye létezik és nagyon is hasznos a testi és lelki egészségre nézve. Az, hogy pontosan ki mennyit is tartózkodhat a napon, meghatározza az életkora, a bőre tónusa, színe és az is, hogy mely földrészen él. A világos bőrűeknek elegendő lehet napi 5-15 perc, míg a sötétebb bőrrel rendelkezők akár 30 percet is tölthetnek a napon anélkül, hogy bármilyen káros következménnyel kellene számolniuk.

Napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amelynek nagy szerepe van az egészségünk fenntartásában. Erre a tápanyagra szüksége van a csontoknak, a vérsejteknek, az immunrendszernek és a pajzsmirigynek is. A D-vitamin közreműködik a kalcium és a foszfor megfelelő felhasználásában, pontosabb hasznosulásában. A gyermekeknek is nagy szüksége van erre a vitaminra, hiszen hiányában a csontok gyengék és törékenyek lesznek.

Ha sokat tartózkodunk a napon, megnő az esélye a bőrrák kialakulásának, hiányában azonban autoimmun betegségek alakulhatnak ki, ilyen például a Hashimoto-kór vagy a szklerózis multiplex nevű betegség.

A szemünket érő napfény segít a jobb alvásban, mivel ennek hatására javul a szervezetünk belső órája. Az idősek nagy része nem sokat tartózkodik a szabadban, többek között ez is az oka annak, hogy sokan alvási gondokkal küszködnek. A túl sok napfény azonban árthat a szemnek. Minél többet tartózkodunk a napon, annál nagyobb lesz az esélye a homályos látás vagy a szürkehályog kialakulásának.

Napfény hatására szerotonin hormon szabadul fel a szervezetben, ami garantálja az érzelmi jólét kialakulását. Több lesz az energiánk, illetve nyugodtabbak és pozitívabbak leszünk, és még a koncentrálási képességünk is sokkal jobb lesz.

A napfény még egyes bőrbetegségek gyógyításában, tüneteinek enyhítésében is szerepet játszik. Ilyen lehet például a pikkelysömör, a vitiligo vagy az ekcéma.

Ha leégünk a napon, akkor az immunrendszer túl sok fehérvérsejtet mozgósít a bőr gyorsabb gyógyulása érdekében. Ez azonban veszélyes, mivel ilyenkor az immunrendszer kevésbé tud megküzdeni a fertőzésekkel és más betegségekkel szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Nem kövérek vagyunk, csak puffadunk!
  2022-01-20 22:33:15, csütörtök
 
  Sokan tapasztalhatják meg azt az érzést, hogy nem híztak ugyan, de egyre nehezebben férnek bele a nadrágjukba. Ennek nem más lehet az oka, mint a puffadás. Ez nemcsak azért kellemetlen, mert nem nyújt szép esztétikai látványt, hanem azért sem, mert számtalan betegség is állhat a háttérben. Milyen okai lehetnek a puffadásnak? Ennek járunk most utána.

A puffadást intolerancia is okozhatja, amikor valamilyen ételt nem tolerál, nem kedvel az emésztőrendszerünk. Milyen ételek okozhatnak ilyen gondokat? Például a bab, az articsóka, a spárga, egyes gyümölcsök, a szénsavas italok, a koffein, az alkohol, a laktózt tartalmazó ételek és italok, illetve az édesítőszerek, mint például a szorbit.

A puffadás hátterében valamilyen betegség is állhat, akár az irritábilisbél-szindróma, amelynek többféle tünete is lehet. Ilyen például a puffadás, a görcsök, a székrekedés, a hasmenés és a hasi fájdalom, de még a gyulladásos bélbetegség is meghúzódhat a háttérben. Ennél a betegségnél a gyomor és a bélrendszer gyulladt állapotban van.

Milyen betegségek tartoznak ide?
Például a Crohn-betegség is ilyen gyulladásos bélbetegség.

A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, amikor is a gluténra érzékeny a szervezet és ilyenkor az immunrendszer a vékonybelet támadja. A székrekedés is okozhat puffadást. Székrekedésről akkor beszélünk, amikor hetente 3 vagy kevesebb alkalommal kell a mosdóba mennünk. Egyes rákos megbetegedések, akár a vastagbél-, a petefészek-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák is okozhat olyan kellemetlen tünetet, mint a puffadás.

Ez a kellemetlen állapot akkor is előfordulhat, ha felborul a bélben lévő mikroorganizmusok egyensúlya. De az extra hasi zsír, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén oka lehet a fokozott gázképződésnek.

Nők esetében a vízvisszatartás és egyes hormonok szintjének megemelkedése, illetve a hormonterápia során alkalmazott gyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták szedése is okozhat fokozott gázképződést.

Ha aggódik a rendszeres puffadás miatt, akkor érdemes egy gasztroenterológust felkeresni, hogy kiderüljön, hogy pontosan mi is áll a háttérben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Neurológiai okai is lehetnek a test remegésének
  2022-01-20 22:31:00, csütörtök
 
  Amikor találkozunk egy Parkinson-kórban szenvedő beteggel, gyakran láthatjuk, hogy akaratlanul is remegnek a végtagjai. Mert bizony a remegés hátterében súlyos neurológiai rendellenesség is állhat.

De mi is a remegés? Egy akaratlan és ritmikus izom-összehúzódásról van szó, amely remegést okoz az egyik vagy mindegyik végtagban, de a test megannyi pontján jelentkezhet. Leggyakrabban a karokat érinti, de előfordulhat a fej vagy a hangszálak remegése is. Nagyon zavaró jelenség, mivel megnehezíti a napi feladatok elvégzését.

A remegést általában az agy mozgást irányító részeivel kapcsolatos problémák okozzák. Általában a középkorú vagy az idősebb embereknél fordul elő, a nőket és a férfiakat is érinti. Ha valamilyen neurológiai betegség áll a háttérben, az nagy valószínűséggel öröklődhet is.

A remegés sokféle neurológiai betegséghez kapcsolódhat. Ilyen például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex vagy a traumás agysérülés. Más oka is lehet a remegés kialakulásának, hiszen egyes gyógyszerek vagy alkoholfogyasztás is okozhatja, de szorongásos zavarok vagy pajzsmirigy-túlműködés, máj- és veseelégtelenség is állhat a háttérben. A remegést kiválthatja és súlyosbíthatja a stressz, az erős érzelmek, a fizikai kimerültség, illetve bizonyos testhelyzetek is kiváltó okai lehetnek a problémának.

A remegés két nagy csoportra osztható. Az egyikbe azok tartoznak, amikor nyugalmi állapotban történik a remegés. A másik csoport tagjainál pedig akkor alakul ki, illetve fokozódik ez a probléma, amikor az izmok önkéntelenül megrándulnak valamilyen testhelyzetben vagy szituációban.

A remegést minden esetben ki kell vizsgálni. A neurológus felveszi a kórtörténetet, kérdéseket tesz fel és fizikai vizsgálatokat végez, hogy megállapítsa, hogy mi is állhat a háttérben.

Az orvos sok mindet vizsgálhat, kíváncsi lehet az egyensúlyra, a beszédzavarra, az izommerevségre. De vér- és vizeletvizsgálatot is kérhet, illetve CT és más vizsgálatokat is elrendelhet, hogy megtudja, nem az agyat érte-e valamilyen traumatikus sérülés. Az orvos érdeklődni fog, hogy mennyire súlyos ez a gond esetünkben, illetve milyen gyakran fordul elő a probléma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Táplálékok és italok, amelyek jók a májnak
  2022-01-20 22:28:22, csütörtök
 
  Táplálékok és italok, amelyek jók a májnak :
kávé, olívaolaj, céklalé, szőlő, áfonya, grapefruit, zöld tea


A máj számos alapvető feladatot lát el. Részt vesz a fehérjék, a koleszterin és az epe előállításában, illetve tárolja a vitaminokat, ásványi anyagokat és a szénhidrátokat. A májnak kiemelkedő szerepe van a toxinok lebontásában is, legyen akár alkohol, gyógyszer vagy az anyagcsere melléktermékei. Léteznek olyan ételek és italok, amelyek hozzájárulnak a máj egészségének fenntartásához.

A kávé az egyik legjobb ital, amelyet a máj védelmében ihatunk. A kávéfogyasztás növeli a máj antioxidáns szintjét, miközben eredményesen mérsékli az itt kialakuló gyulladást. Mindez pedig csökkenti a májbetegségek, a májrák és a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

A zöld tea is nagyon hasznos a máj egészsége szempontjából. A fekete és a zöld tea segíthet javítani a máj enzim működését. A grapefruit antioxidánsai is védelmet jelentenek a májunk számára, hiszen csökkentik az esetlegesen kialakuló gyulladást, ellenben növelik a védőmechanizmusait.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalma szintén megvédheti a májat a károsodástól. A benne található antioxidánsok javítják az immunrendszer működését. A szőlő és a szőlőmagkivonat is védheti a májat a károsodástól, ugyanis növeli az antioxidáns-szintet és a gyulladás elleni küzdelemben is nagyon eredményes. A céklalé az oxidatív károsodástól védi meg ezt a szervünket, miközben támogatja a természetes méregtelenítő enzimeket.

A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik például a kelbimbó és a brokkoli. Ezek megnövelik a máj természetes méregtelenítő enzimeinek hatásfokát és javítják a vérben jelen levő májenzimek számát.

A dióbevitel is nagyon hasznos, hiszen kiemelkedő az enzimnövelő hatásuk. Minél kevesebb diót és diófélét fogyasztunk, annál nagyobb az esélye a májkárosodásnak.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag olajos halak rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár a májunk számára, hiszen csökkenthetik a májzsírt és a trigliceridszintet azoknál, akik alkoholmentes zsírmájbetegségben szenvednek. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása is csökkenti a zsír szintjét a májban, emellett fokozza a vér áramlását és javítja a májenzimeket.

Összefoglalva tehát, milyen táplálékokat fogyasszunk rendszeresen? Amelyek csökkentik a májbetegségek kockázatát, antioxidáns és méregtelenítő hatásokkal rendelkeznek, és amelyek védelmet jelentenek a máj számára a káros toxinokkal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Klorofill – miért van rá szükségünk?
  2022-01-20 22:24:18, csütörtök
 
  Klorofillt nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek tartalmaznak. Ebbe a csoportba tartozik a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta, az arugula saláta, a petrezselyem, a bazsalikom és a spirulina alga. Szupertápláléknak számít, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik, csökkenti az oxidatív stresszt és a szabad gyökök számát a szervezetben.

A klorofill képes a toxinokhoz kötődni és ezzel meggátolni, hogy felszívódjanak és a véráramba kerüljenek. Mivel az oxigén szintjét is növeli a szervezetben, így a véráramlás fokozásában is aktívan részt vesz. Ezen kívül segíti a nyirokrendszer működését azzal, hogy eltávolítja a szervezetből a káros anyagokat és így a vért is tisztítja. Bebizonyosodott vele kapcsolatban, hogy szerepet játszik a fehérvérsejteket termelő csontvelő stimulálásában, mint tudjuk, ezek fontos szerepet játszanak a baktériumokkal és a vírusokkal szembeni védelemben.

A klorofill erős májméregtelenítő hatással is rendelkezik. Segít leküzdeni az alkohol és a gyógyszerek negatív hatásait. Növeli a hemoglobin mennyiségét a szervezetben, ami az oxigénszállításhoz szükséges, ezen kívül szerepet játszik a vérszegénység megelőzésében. A szervezetben megnöveli a vér oxigén szintjét, amely pozitívan hat a tüdő, az agy és a szív működésére. Ha több oxigén van a szervezetben, akkor csökken a gyulladás és így minimalizálódik a krónikus betegségek kialakulásának esélye.

Ha megnövekszik a szervezetben az oxigén és jobb lesz a véráramlás, akkor a bőr állapota is sokkal szebb lehet. Ezzel nemcsak a pattanások kialakulását előzhetjük meg, hanem az öregedési folyamatok is lelassulhatnak. A klorofill nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású A-, C-, K- és E-vitaminokat, melyek szintén hozzájárulnak a bőrszerkezet javulásához.

A pajzsmirigy számos hormon szabályozásában vesz részt, illetve az anyagcserét is szabályozza. Az étrend, a genetika, az életmódbeli tényezők és a stressz mind hatással vannak a pajzsmirigy állapotára és működésére. A klorofill egyensúlyt teremthet a hormonok között és javíthatja a pajzsmirigy működését, segít csökkenteni a magas vércukorszintet, mindemellett növeli az energiaszintünket is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jelek, hogy a pajzsmirigyünkkel gondok vannak
  2022-01-20 22:21:56, csütörtök
 
  A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, amely a nyakban található. A test számos funkciójára hatással van, befolyásolja az anyagcserét, a szívműködést és még a csontok állapotát is.

Pajzsmirigyproblémát sok minden okozhat, ilyen például a tápanyaghiány. Ha nincs elegendő vas, cink, szelén, E- és B-vitamin a szervezetünkben, akkor nagy eséllyel alakulhat ki esetünkben is ez a betegség, de az alacsony jódszint is oka lehet a probléma előfordulásának.

Amennyiben a szervezetben megemelkedik a stresszhormonok szintje, akkor ez elnyomja az agyalapi mirigyet, illetve nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetben. De akkor is létrejöhet ez a betegség, ha túl sok toxikus anyag, például nehézfém halmozódik fel a szervezetben. A betegség kiváltója lehet még a glutén-intolerancia, egyes fertőzések, a pajzsmirigyet érintő sugárzás vagy műtét, illetve a családi halmozódás is esélyt ad ennek a betegségnek.

Nagyon sokféle tünet utalhat arra, hogy ebben a betegségben szenvedünk. Amennyiben a pajzsmirigy túl kevés vagy túl sok hormont termel, fogyás vagy hízás is jelezheti, hogy valami gond van ezzel a szervünkkel.

A pajzsmirigy a szervezet energiaközpontjára is hatást gyakorol. Amennyiben csak kevés hormont termel a pajzsmirigy, előfordulhat, hogy állandó fáradtság gyötör bennünket. Az ingerlékenység és depresszió a pajzsmirigy-alulműködés során jellemző. A pajzsmirigyhormonok hatással vannak a neurotranszmitterekre, amelyek pedig a hangulati zavarok kialakulásában játszanak kiemelkedő szerepet.

Ha a pajzsmirigyfunkció alacsonyan működik, akkor lassú szívverést tapasztalhatunk, a túlműködés pedig heves szívdobogást eredményezhet. A lassú szívverés nemcsak fáradtságot, hanem légszomjat is okozhat. Az ödéma kialakulása a testünkön vagy az arcunkon szintén utalhat valamilyen pajzsmirigyproblémára, a szem körüli ödéma pedig alulműködést feltételez.

A pajzsmirigynek nagy a szerepe a sejtek anyagcseréjében, illetve a normál sejtműködésben. Ha gond van a pajzsmiriggyel, akkor ez izomgyengeséget is generálhat, de negatívan hat a glükóz lebontásra is, így nem lesz elegendő energia, márpedig az izmok megfelelő működéséhez energiára van szüksége a szervezetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A hosszú életű japánok titkai
  2022-01-20 22:20:02, csütörtök
 
  A korábbi kutatások szerint Okinawában élnek a leghosszabb ideig az emberek, és itt a legegészségesebbek. Kiderült, hogy az itt élő emberek között csak elenyészve halnak meg vastagbél- vagy emlődaganatban, a lakosok még 80 évesen is úgy mozognak, mintha 50-60 évesek lennének, annyira fittek és egészségesek. De mi a titkuk? Mi az oka annak, hogy ennyire energikusak és egészségesek? Mutatjuk a válaszokat.

Okinawában nem igazán ismerik a tunya életmódot. Nem mindenki sportol, de nagyon sokat mozognak, sétálnak. Általában a padlón ülnek, ott is esznek és naponta akár 40 alkalommal is felállnak és leülnek. Még az idősebbek is, nincs kivétel, mindenki a ,,padlón éli az életét".

Már napi 15 perces pihenés is jót tesz a szervezetnek. Ilyenkor a test és az elme lecsendesül, nyoma sem lesz a stressznek. Márpedig a stressz okolható, ha gyulladás lesz a szervezetben, amely hatására krónikus betegségek is kialakulhatnak.

A japán emberek egészségének másik titka, hogy csak nagyon kevés húst fogyasztanak, jobbára zöldségeken, növényeken élnek. Az egészség másik titka a rendszeres borfogyasztás. Főként a vörösbor tesz nagyon jót az egészségnek, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns polifenolokban gazdag, melyek megakadályozhatják a krónikus betegségek kialakulását.

A japán emberek nem eszik túl magukat. Sosem várják meg, amíg jóllaknak, hanem körülbelül 80 százalékos jóllakottságnál egész egyszerűen abbahagyják az evést, így náluk a gyomorrontás fogalma sem igazán ismert.

A japán emberek számára a család szent. Összetartóak, gyakran több generáció él együtt és náluk ismeretlen fogalom az idősebbeknél a magány érzése. A családi kapcsolatok, a szeretet mindennapi kifejezése nemcsak a fizikai egészségre hat pozitívan, hanem a lélekre is. Az egészséges élethez a baráti kapcsolatok ápolása is szervesen hozzátartozik. A japánok tudják ezt és nem hanyagolják el a társas kapcsolataikat.

Összességében ezek lennének a hosszú élet kulcsai a japán embereknél. Kövessük a példájukat!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Milyen hatással van ránk a dehidratáció?
  2022-01-20 22:17:07, csütörtök
 
  A dehidratáció egy olyan állapot, ami voltaképpen bármely évszakban kialakulhat, mégis a legjellemzőbb az, hogy nyáron szenved sok ember ettől az állapottól.

A kiszáradás vagy a dehidratáció lehet enyhe, közepes vagy súlyos attól függően, hogy mennyi víz is hiányzik a szervezetből. Minél nagyobb ez a mennyiség, annál súlyosabb a helyzet, és ettől is függ, hogy igényel-e az illető orvosi kezelést vagy sem.

Amennyiben súlyos dehidratáció alakul ki, sokkos állapotba is kerülhet az érintett, így azonnali orvosi ellátásra van szüksége.
Kik vannak veszélyben?
Akik nyáron a nagy melegben odakint tevékenykednek, akár kertészkednek vagy sportolnak. Az idősek és a gyerekek is jelentős veszélynek vannak kitéve, ugyanis ők nem mindig érzékelik a szomjúságot.

Nemcsak nyáron, hanem minden évszakban végzünk olyan tevékenységet vagy kerülünk olyan helyzetbe, amikor dehidratáltak lehetünk, hiszen vizet veszítünk az izzadással, a vizeléssel, a légzéssel, a sírással és még a székeléssel is.

Vannak olyan betegségek, amelyek szintén hajlamossá tesznek bennünket a kiszáradásra. Ilyen például a lázas állapot, a hányás, a hasmenés, a gyakori vizelés például cukorbeteg személyeknél, de egyes gyógyszereknek is van ilyen hatása.

A kiszáradásnak nagyon sokféle tünete lehet. Ilyen például a szédülés, a fejfájás, az izomgörcsök, az alacsony vérnyomás, a sötét vizelet, a heves szívdobogás, a száraz bőr, a gyors légzés, illetve az álmosság.

Naponta legalább két liter folyadékot, elsősorban vizet kellene ahhoz elfogyasztanunk, hogy ne legyünk dehidratáltak. Ez a mennyiség változhat, ha hosszabb időt tartózkodunk kint a szabadban, legyen szó sportolásról vagy éppen kertészkedésről.

Ha valakinél a kiszáradás jelei mutatkoznak, mindenképpen szükséges elvégezni néhány vizsgálatot, hogy kiderüljön, nincs-e valami komoly mellékhatása a dehidratációnak. Az orvos előírhatja, hogy fokozatosan egyre több folyadékot vegyen magához az, akinél a kiszáradás jelei mutatkoznak. Ha pedig izzadás során veszített valaki sok folyadékot, akkor az elektrolitok, azaz az alapvető ásványi anyagok pótlására is szükség lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 468
  • e Hét: 5313
  • e Hónap: 36799
  • e Év: 241500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.