Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A banán gyógyhatásairól
  2022-01-06 23:53:33, csütörtök
 
 



Egész évben kapható. Ha eddig nem szerette, itt az ideje, hogy megkedvelje a banánt, ezt a fantasztikus gyümölcsöt, hiszen rengeteg pozitív előnye van az egészségünkre nézve. Élelmi rostban gazdag, ami csökkenti a cukor felszívódását és így járul aktívan hozzá a vércukorszint szabályozásához.

A banánt a sportolók is rendszeresen fogyasztják. Egyik előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz káliumot. Ismeretes, hogy a kálium kiegyensúlyozza az elektrolitokat, így akadályozza meg az izmok görcseinek kialakulását, de jó hatással van a vérnyomásra is, aminek köszönhetően csökkenthet a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Magnéziumban is gazdag a banán, amely szintén védi a szív egészségét és hozzájárulhat az izomgörcsök megakadályozásához, de még az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol. Rendszeres fogyasztása azért is ajánlatos, mivel csökkenti a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét.

Ez a gyümölcs nagyon sok élelmi rostot tartalmaz, így az emésztőrendszer egészségét is karbantartja. Nem mellesleg segíti a bélrendszerben a jó baktériumok elszaporodását, így támogatja a bélflóra egyensúlyát.

Az egyik legjobb táplálék az agy számára a banán, hiszen rendkívül gazdag B6-vitaminban, ami segít fenntartani az agy egészségét. Kutatások igazolják, ha egy ember szervezetében elegendő B6-vitamin van, akkor sokkal jobban teljesít a kognitív teszteken, mint azok a személyek, akik hiányt szenvednek ebből a vitaminból.

A B6-vitamin a magnéziummal karöltve jelentősen fokozza az agy működését, hiszen javul a koncentráció és a memória. Ráadásul ez a vitamin és ásványi anyag együtt csökkenti az agyban az amiloid fehérjék mennyiségét, amelyek felhalmozódva okai lehetnek az agyi degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának.

Ha gyakran szenvedünk székrekedéstől, akkor már napi 1-2 banán is sokat segíthet a megszüntetésében. A benne található rostok ugyanis fokozzák a székletürítést, javítják az anyagcserét, eltávolítják a felesleges zsírt a szervezetből, így még a fogyásunkat is támogathatják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az antioxidáns kvercetin pozitív hatásai
  2022-01-06 23:44:20, csütörtök
 
  A kvercetin a flavonoidok csoportjába tartozik, valójában egy növényi vegyület, amely nagyfokú antioxidáns hatással rendelkezik. Szerencsénkre sok zöldségben, gyümölcsben és növényben megtalálható különböző formában.

Sok kvercetint tartalmaz például a vöröshagyma, de a káposzta és a paradicsom is gazdag forrása ennek a növényi vegyületnek. Miben található még? Például az almában, a bogyós gyümölcsökben, a teában, a borban és a brokkoliban.

A kvercetin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Éppen emiatt nagy szerepe van az immunrendszer erősítésében és sokat segíthet azoknak, akik allergiától, magas vérnyomástól vagy asztmától szenvednek. De ez a növényi vegyület a szívet és az érrendszert is támogatja.

A kvercetin egészségügyi előnyei elsősorban az antioxidáns hatásának köszönhető, hiszen hatékonyan védi a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez azért lényeges, mert az oxidatív folyamatok károsítják az egészséges sejteket - a kvercetin azonban csökkenti az oxidatív stresszt és védelmet jelenthet a sejtek számára. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően a szív és az érrendszer számára is nagyon előnyös a rendszeres fogyasztása.

Ez a vegyület az immunrendszer szabályozásában is aktívan részt vesz, támogatja a normális működését, de az allergiás tünetek enyhítésében is kiemelkedő a szerepe.

A kvercetin vírusellenes és antimikrobiális hatással is rendelkezik. Az immunitás fokozásában verhetetlen, főleg ha más tápanyaggal kombináljuk - leginkább az antioxidáns hatású C- és D-vitaminnal.

Rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy talán embereknél is hatásos lehet egyes daganatos betegségek megelőzésében, úgy mint petefészek-, vastagbél-, emlő-, tüdő- és májdaganat esetében.

A kvercetin mindezeken túl segíthet bennünket megvédeni az olyan agyi degeneratív betegségektől, mint például az Alzheimer-kór és a demencia.

A kvercetin ezen kívül lassíthatja az öregedési folyamatokat, miközben fokozza a teljesítményt. Ez a polifenol stabilizálja a vércukorszintet, így védhet meg bennünket a cukorbetegségtől.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Alma-, körte-, homokóra-testalkat és betegségek
  2022-01-06 23:34:26, csütörtök
 
  Alma-, körte-, homokóra-testalkat és a gyakori betegségek kialakulása közötti összefüggés

Ma már nemcsak különféle edzéstípusok léteznek az egyes testalkattal rendelkező emberek számára, hanem azt is meg tudják mondani a szakemberek, hogy milyen betegség rizikója nagyobb akkor, ha alma vagy körte típusú a testalkatunk. Mutatjuk az egyes testalkatokra vonatkozó egészségügyi kockázatokat, és azt is, hogy mire ügyeljünk.

Attól függően, hogy milyen a zsír eloszlása a szervezetben, megkülönböztetünk alma, körte, homokóra, téglalap és fordított háromszög alakú testalkatot.

Az alma típusú emberek hordozzák a legnagyobb kockázatot, mivel hajlamosak a hasi hízásra, ez viszont megnöveli a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Ha az alma testalkatúak körébe tartozunk, nem vagyunk túlsúlyosak, de nagy a hasunk, akkor még a szív- és érrendszeri betegségek is fenyegethetnek bennünket. Megoldás: csökkentsük a fehér lisztes és a cukros ételeket, ellenben fogyasszunk minél több sovány fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt. Napi 30 perc mozgás elengedhetetlen a fogyáshoz, a hasizmot erősítő gyakorlatok pedig segítenek, hogy a hasi zsírt izom váltsa fel.

A körte testalkatúak általában csípőre, combra és fenékre híznak. Ha itt csökken a zsír, akkor a szívbetegség kockázata is mérséklődik. Megoldás itt is a diéta és a testmozgás. Fogyasszon egyszerre kisebb adagokat, részesítse előnyben a halakat, a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A homokóra testalkattal rendelkezők esetében nagyobb a kockázata a szívbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának. Mivel a felső és az alsó testrészeikre is híznak, így javasolt a magas rosttartalmú és az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása.

A fordított háromszög testalkattal rendelkezők körében nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. A mell ilyenkor több kötőszövetet tartalmaz, mint zsírszövetet, ami viszont megnövelheti a mellrák kockázatát. A teendő nem más, mint a felső és az alsó testrészek erősítése. Ha szükséges, tegyen meg mindent a fogyás érdekében, mert a hízás is növeli a mellrák kialakulását. Megoldás: alacsony zsírtartalmú, kiegyensúlyozott étrend rendszeres mozgással kombinálva.

A téglalap vagy oszlop testalkattal rendelkezőknek nagyobb az esélye a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulására. A diéta és a rendszeres testmozgás sokat segíthet a betegségek megelőzésében.

Nem számít azonban, hogy milyen testalkattal rendelkezünk, lényeg az egészséges testsúly fenntartása, hiszen a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás mindenkinél csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Ananász és bromelain - egészségügyi előnyeik
  2022-01-06 23:30:17, csütörtök
 
  A bromelain nem más, mint egy enzim, amely a fehérjék emésztésében lehet nagy segítségünkre. Az ananász minden egyes részében megtalálható és nagyon sok egészségügyi előnye létezik. A bromelain rendszeres fogyasztásával orvosolhatjuk a székrekedést, hatására csökkenhet az emberi szervezetben a gyulladás, illetve az emésztésünket is javíthatjuk a segítségével.

A bromelain nemcsak a gyulladást, hanem a kialakult duzzanatot is csökkenti, éppen ezért nagyon hasznos lehet az ízületi gyulladás természetes kezelésében. Emellett abban az esetben is nagy hasznunkra lehet, ha égési sérülést szenvedtünk, hiszen ekkor is gyulladás keletkezhet a bőrben.

Mivel a bromelain kiemelkedő gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, így nagyon hasznos lehet az osteoarthritis kezelésében. A kutatások azt mutatják, hogy jó eredményeket érhetünk el vele a váll- és a térdízület betegségei esetén.

A bromelain egyes szív- és érrendszeri betegség esetén is nagyon hasznos lehet, de a magas vérnyomás és a perifériás artériás betegség kezelésében is hasznunkra válhat. Mivel a bromelainnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, így asztma illetve allergiás légúti betegségek esetén is enyhülést hozhat.

A gyulladásos bélbetegség többek között azért is olyan veszélyes, mert fekélyek alakulnak ki a bélrendszerben. Az állatkísérletek nagyon biztatóak ezen a téren, mivel a bromelainnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkentheti ezeknek a fekélyeknek a kialakulását.

A kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy ez a vegyület rákellenes hatásokkal is rendelkezik, mindemellett segít az immunrendszer megerősítésében, ilyen módon a szervezet sokkal hatékonyabban képes megküzdeni a különféle fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

A fogyás nem mindig könnyű és egyszerű feladat. Bizonyára találkozott már olyan természetes fogyasztószerrel, amely bromelaint tartalmazott. Nem véletlenül, hiszen ez a vegyület segítheti a zsíremésztést és ennek következtében a testsúlycsökkenést és az ideális testsúlyunkat is gyorsabban, könnyebben elérhetjük.

A bromelaint nagy mennyiségben nem ajánlatos fogyasztani, ugyanis gyomorpanaszokat, megemelkedett pulzusszámot és menstruációs görcsöket is okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gombás fertőzés természetes gyógymódjai
  2022-01-06 23:25:26, csütörtök
 
  Sokan szenvednek gombás fertőzéstől. Életében legalább egyszer mindenkinél előfordult már, amely vagy magától elmúlt vagy a bőrgyógyász által kiírt kezelés segített, de az otthoni gyógymódok is elhozhatják a várva várt eredményt.

Gombás fertőzést sok minden okozhat. Mi most csak néhány okot sorolunk fel. A túl meleg és párás idő fokozott izzadást eredményez, és ez oka lehet a gombás fertőzés kialakulásának. Ha valaki valamilyen immunbetegségben, cukorbetegségben vagy rákos megbetegedésben szenved, szintén hozzájárulhat a fertőzés kialakulásához.

A nem megfelelő személyes higiénia is oka lehet a gombás fertőzéseknek, illetve az is, ha túl szoros ruhák viselünk. A stressz gyengíti az immunitást, ami hozzájárulhat fertőzések kialakulásához. Emellett a hormonális változások fokozzák a hüvelyi fertőzések kialakulásának a kockázatát.

Gombás fertőzése esetén hasznos lehet a joghurt és a probiotikumok fogyasztása, mivel ezek elősegítik a jó baktériumok elszaporodását. A probiotikumok eredményesen harcolnak a mikrobákkal, például a gombákkal és a baktériumokkal szemben is.

Az almaecet gombaellenes hatással is rendelkezik, fogyaszthatjuk belsőleg is. Ehhez keverjen el 2 dl vízben egy teáskanálnyi almacetet és fogyassza napi 3 alkalommal.

Ha a bőrön alakult ki a gombás eredetű fertőzés, akkor használjuk külsőleg az almaecetet. Hogyan? Tegyünk egy tálkába langyos vizet, adjunk hozzá fél kiskanál almaecetet, majd mártsunk meg benne egy vattapamacsot és kenjük be ilyen módon a kezelendő bőrfelületet.

A teafaolaj természetes gombaellenes és antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Keverjünk össze pár csepp teafaolajat egy-két evőkanál hordozóolajjal, ami lehet olívaolaj vagy kókuszolaj is. Majd kezeljük ezzel a keverékkel a gombás, fertőzött bőrrészt.

A kurkuma egy antimikrobiális és gyulladáscsökkentő fűszer. Keverjünk össze egy kevés kurkumaport vízzel, majd ezt a pasztát helyezzük a kezelendő felületre, de használhatjuk a szájüreg gombás fertőzéseire is.

A fokhagyma az egyik legjobb gombaellenes gyógynövény. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, kevésbé hajlamosak a gombás fertőzések kialakulására. Készíthetünk belőle pasztát is. Reszeljünk le egy-két gerezd fokhagymát, keverjük össze olívaolajjal, majd kenjük be ezzel az eleggyel a kezelendő felületet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6807
  • e Hét: 15589
  • e Hónap: 47075
  • e Év: 251776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.