Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Kaktuszvirágok
  2022-05-03 21:47:45, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Záporvirág
  2022-05-03 21:46:34, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Viaszvirág
  2022-05-03 21:45:31, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
A cink és a szívbetegségek
  2022-05-03 21:38:59, kedd
 
  A cink az egyik legfontosabb nyomelem a szervezetünkben. Elősegíti a növekedést, aktívan részt vesz a sejtosztódásban és a sebgyógyulást is megtámogatja. Nagyon fontos szerepe van a tesztoszteron- és az ösztrogénhormon egyensúlyának fenntartásában, illetve a zsírok és a cukrok anyagcseréjében is kiemelkedő szerepet játszik. A cink biztosítja a megfelelő szaglást és ízlelést is.

Számos kutatás igazolta, hogy a cinkhiány hajlamosít különböző betegségek kialakulására. A cinkkel kapcsolatban például az is bebizonyosodott, hogy rendszeres szedése, pótlása jelentősen lecsökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának az esélyét. Ez még nem minden, hiszen a cinknek más csodás hatása is ismeretes. Ha már az őszi szezonban elkezdjük szedni a cinket, vagy cinkben gazdag táplálékokat fogyasztunk, sokkal kisebb lesz az esélyünk arra, hogy náthásak leszünk. Ha mégis megbetegszünk, akkor a betegség időtartama jelentősen le is rövidülhet.

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye a neurodegeneratív betegségek kialakulásának. Ilyen neurodegeneratív betegség például a demencia és az Alzheimer-kór. A cink azonban védelmet is jelenthet ezekkel a betegségekkel szemben, mert egy kitűnő antioxidáns nyomelem, amely csökkenteni tudja az oxidatív stressz mértékét az agyban. Kutatások igazolják, ha túl sok vas és csak kevés cink van a szervezetben, akkor megnő az olyan betegségek esélye, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

A cink a hormonok szabályozásában is nagy szerepet játszik. Ilyen hormon például az inzulin, a növekedési hormon, a leptin vagy éppen a pajzsmirigyhormon. Az endokrin hormon sem működik megfelelően cink nélkül. Cinkre szükségünk van ez egészségünk megőrzése miatt, de ez a nyomelem energiát is szolgáltat, illetve a hangulat-szabályozásban is aktívan részt vesz.

A cink csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit is, mivel csökkenti az LDL- koleszterin-szintet, az összkoleszterinszintet és a trigliceridszintet is. A cink abban is segít, hogy megakadályozza a plakk felhalmozódását az artériákban, ami pedig az érelmeszesedés első számú kockázati tényezője.
Forrás : Link

Sok cinket tartalmazó élelmiszerek:
Marhahús, bárányhús,csirkehús,
Hüvelyesek:
A hüvelyesek nemcsak növényi fehérjében, hanem cinkben is gazdagok - különösen a babfélék, a csicseriborsó és az edamame, vagyis a zöld szójabab.(CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Rákellenes táplálékok
  2022-05-03 21:29:09, kedd
 
  Rákellenes táplálékok - paradicsom, bab, szőlő, zöld leveles zöldségek
Az egészséges táplálkozás mindenképpen említést érdemel, hiszen minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy elkerülnek bennünket ezek a rettegett betegségek. A zöldségek és gyümölcsök ugyanis olyan sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, amelyek nagyon eredményesen küzdenek meg a szervezetünkben lévő szabad gyökökkel, amelyek elszaporodása már okozhat rákos megbetegedéseket.

Amikor zöldségeket és gyümölcsöket választunk a piacon, érdemes minél többféle és minél színesebb táplálékok mellé letenni a voksunkat, mert minél színesebb egy zöldség, illetve egy gyümölcs, annál több tápanyagot tartalmaz.

A paradicsomban lévő likopin is egy antioxidáns, amely valóban nagyon eredményesen küzd meg a ráksejtekkel, azaz nagy szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. A kutatások azt mutatják, hogy a likopin elsősorban a prosztatarák ellen nyújthat hathatós védelmet.

A rendszeres teafogyasztással is megelőzhetővé válhat egyes rákos megbetegedés. Különösen a zöld tea lehet nagyon hasznos ilyen téren. Gazdag forrása ugyanis az antioxidánsoknak, amelyeknek jelentős a szabadgyök-semlegesítő szerepe. A zöld teával kapcsolatban is végeztek kutatásokat. Bebizonyosodott, hogy elsősorban a vastagbélrákkal, az emlőrákkal és a májrákkal szemben jelenthet hathatós védelmet.

A szőlőt nagyon sokan kedvelik. Ez a gyümölcs egy rezveratrol nevű vegyületben gazdag. A rezveratrol nemcsak rákellenes, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A sejtekben zajló és kialakuló rákos folyamatoknak veheti elejét, akadályozhatja meg.

Nem is gondolnánk, hogy a víznek mekkora ereje van az egészségünk szempontjából. Nemcsak a kiszáradás és a székrekedés ellen jelenthet védelmet, hanem akár még a húgyhólyagrákkal szemben is.

A bab nemcsak értékes fehérjékben gazdag, hanem fitokemikáliákban is, amelyek szintén nagyon hasznos vegyületek, ugyanis megakadályozzák a sejtkárosodás kialakulását. A fitokemikáliákban gazdag étrend a tumor növekedését is segít meggátolni.

A sötétzöld leveles zöldségek mint a káposzta, a spenót vagy a brokkoli, sokféle ráktípus ellen jelenthetnek védelmet, például a tüdőrák, a hasnyálmirigyrák, a bőrrák vagy a gyomorrák ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vegyük elejét a gyulladásnak!
  2022-05-03 21:25:33, kedd
 
  A szervezetünk gyulladással védekezik a különféle kórokozókkal és fertőzésekkel szemben. Ezzel nincs is gond, hiszen a gyulladás előbb-utóbb elmúlik és nem tart örökké, azonban előfordulhat, hogy a gyulladás krónikussá válik, és ilyenkor akár krónikus betegségek is kialakulhatnak.

Az ízületi gyulladás is elsősorban a gyulladás talaján jön létre. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek nagyon hatékonyan képesek enyhíteni a gyulladást. Ilyen például a paradicsom, a padlizsán vagy éppen a paprika. A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz két antioxidánst is - C-vitamint és likopint -, éspedig mindkettőnek nagy szerepe van a gyulladás enyhítésében és annak megszüntetésében.

A paprika is nagyon hasznos lehet, amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk, ugyanis egy kapszaicin nevű vegyületben gazdag, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem fájdalmat is csillapít, mégpedig nagyon eredményesen. A gyömbér, a fokhagyma és a kurkuma is hasonló hatásokkal rendelkezik.

A fehér lisztből készült kenyerek, péksütemények és tészták nem igazán tartalmaznak rostot, márpedig a gyulladás megszüntetéséhez rostos táplálkozásra van szükség. Éppen ezért elemi, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékok is szerepeljenek az étrendünkben.

Amennyiben gyulladás van a szervezetünkben, a cukrot nyugodtan el is felejthetjük, mivel a cukros ételek csak fokozzák a gyulladást és a rákos sejtek is imádják, így a rákos betegségek megelőzése érdekében vonjuk meg tőlük a kedvenc táplálékukat.

A túl sok zsíros étel fogyasztása is elősegíti a gyulladás kialakulását. Ennek elkerülése érdekében részesítsük előnyben a sovány húsokat, például a halakat, illetve a növényi fehérjék is nagyon jó alternatívának bizonyulnak. Fehérjét nagy mennyiségben a bab tartalmaz.

A halak nagyon egészségesek, különösen a lazac, a tonhal és a makréla. A halakban ugyanis nagy mennyiségben vannak jelen az egészséges zsírok, mint például az omega-3 zsírsavak, amelyek pedig nagyon hatékonyan szüntetik meg az egész szervezetben a gyulladást.

A lencsét sokféle színben és változatban beszerezhetjük, az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, nem mellesleg a gyulladás csökkentésében is aktívan részt vesz. Fogyasszuk rendszeresen!
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az őszibarack gyógyhatásairól
  2022-05-03 21:23:08, kedd
 
 



Nagyon sokan kedvelik az őszibarackot, hiszen egy édes, lédús gyümölcsről van szó, amely tele van a szervezet számára nagyon hasznos tápanyagokkal. A gyümölcs gazdag forrása a C-vitaminnak, amely egy antioxidáns vitamin. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, jót tesz a szív- és az érrendszer egészségének, illetve gyorsítja a sebek gyógyulását is.

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök gazdag forrásai a béta-karotinnak, amely ezeknek a táplálékoknak a színét is adja. A béta-karotin is egy antioxidáns, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul át, az A-vitaminnak pedig kulcsszerepe van az egészséges látás és bőr fenntartásában, de ezen felül az immunrendszer védelmét is ellátja.

Rostra, rostos táplálkozásra minden embernek szüksége van. Az őszibarack is nagy mennyiségben tartalmaz rostokat. Milyen betegségeket kerülhetünk el, ha a táplálkozásunk rostokban gazdag? Például a szívbetegséget, a cukorbetegséget, az emésztőrendszeri megbetegedéseket, mint amilyen a vastagbélrák. Minél több rostos táplálékot fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélye, hogy székrekedéstől szenvedünk.

A sejtjeink akkor működnek jól, hogy elegendő antioxidánsban gazdag ételt fogyasztunk. Az E-vitamin is ilyen antioxidáns, amelyben az őszibarack is gazdag. Az E-vitaminnak fontos szerepe van a sejtvédelemben. De az immunrendszer és az érrendszer egészségét is biztosítani tudja.

A kálium éppen olyan hasznos a szervezetünk számára, mint az antioxidánsok. Káliumra van szükségünk a vérnyomás szabályozásához, a vesekő megelőzéséhez, de még a csontvesztést is elkerülhetjük, ha elegendő kálium van a szervezetünkben. Az őszibarack káliumban is bővelkedik.

Az őszibarack tele van rosttal, éppen ezért ha gyomor- és bélrendszeri gondjaink vannak, csak nyugodtan fogyasszunk el egy barackot. Ha rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe, nem kell székrekedéstől sem tartanunk.

Az őszibarack olyan anyagot is tartalmaz, amely csökkenti a szájüregben a baktériumok számát. Természetesen a rendszeres fogmosást nem helyettesíthetjük ennek a gyümölcsnek a fogyasztásával, de ha a munkahelyen étkezést követően nincs lehetőségünk fogmosásra, csak együnk meg egy gyümölcsöt, hogy ezzel is csökkentsük a szájüregben a baktériumok mennyiségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunproblémákról
  2022-05-03 21:19:51, kedd
 
  Milyen immunproblémák léteznek?

Az immunrendszer egyik kiemelt feladata, hogy megvédje a szervezetet a kórokozókkal, illetve a betegségekkel szemben. Az immunrendszer alul is működhet, de a túlműködés is jellemző lehet rá, amikor is a saját sejtjei, szervei és szövetei ellen fordul és így okoz akár komoly megbetegedést is.

Amikor valaki állandóan arra panaszkodik, hogy száraz a szeme, akkor is lehet immunrendszeri betegségre gyanakodni. Ennek a betegségnek nem más a neve, mint Sjögren-szindróma, amely nemcsak homályos látást, hanem szaruhártya-károsodást is okozhat.

A depresszió is jelezheti, hogy valami gond van az immunrendszerrel és annak működésével. Ilyenkor az immunrendszer csökkenti az olyan anyagok szintjét a szervezetben, mint a szerotonin, amelynek az a feladata, hogy jó hangulatot teremtsen. A testmozgással azonban növelhetjük a szerotoninszintet, csökkenthetjük a szervezetben a gyulladást és ezzel enyhítjük a depresszió tüneteit is.

Az ekcéma nem más, mint egy allergiás reakció, amely a hiperaktív immunrendszer jele is lehet. A pikkelysömör és az ízületi gyulladás is a hibás immunrendszerhez kapcsolódik. Ilyenkor az immunrendszer gyulladásos válaszai támadják meg a bőrsejteket.

A gyomorhoz és a bélrendszerhez kapcsolódó tünetek is a nem megfelelően működő immunrendszerhez köthetők. A hasmenés, a hasfájás, a puffadás és a fogyás olyan betegségekhez kapcsolódnak, mint a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy éppen a lisztérzékenység.

A hideg kezek és lábak a Raynaud-kór tüneteihez sorolhatók. Ilyenkor a vér áramlása a hideg miatt lelassulhat, ez pedig a végtagok hidegségét és elszíneződését eredményezheti. Ez egy autoimmun betegség, amely gyakran kísérő betegsége a pajzsmirigy-alulműködésnek.

Immunrendszeri betegség a lupus is, ilyenkor a beteg fényérzékenységet tapasztalhat. A napfény fel is erősítheti ennek az autoimmun betegségnek a tüneteit. Mindenkinek fontos a nap- és a fényvédelem, de egy lupusban szenvedő betegnek kiemelten figyelnie kell a fényvédelemre.

Az ízületi gyulladás merev, duzzadt és fájdalmas ízületeket eredményez. Ilyenkor az immunrendszer az ízületek szöveteit nem ismeri fel és azokat támadja rendületlenül.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Törpe őszirózsa
  2022-05-03 21:05:54, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Törpe lángvirág
  2022-05-03 21:04:52, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 10289
  • e Hónap: 24038
  • e Év: 228739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.