Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Táplálékok puffadás ellen
  2022-05-06 22:33:37, péntek
 
  Táplálékok puffadás ellen : édeskömény, borsmenta, kefir, narancs

Puffadás akkor alakul ki, amikor a szervezetben folyadék halmozódik fel vagy olyan ételt ettünk, amely fokozott bélgázképződéssel jár együtt, de sehogy sem tudunk attól megszabadulni. Bizonyos ételek is okai lehetnek a puffadás kialakulásának. Akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, szintén megtapasztalhatják ezt a kellemetlenséget, azaz a has puffadását. Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek segítenek a puffadás csökkentésében és megszüntetésében.

Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a kefir. Sok esetben az az oka a puffadásnak, hogy a szervezetben felborul a bélflóra egyensúlya. Ilyenkor nagyon hasznos, ha probiotikumokban gazdag táplálékokat veszünk magunkhoz mint amilyen a kefir is.

Sok ember szeret sósan étkezni, ez azonban vízvisszatartást okoz a szervezetben, ami szintén oka lehet a puffadás kialakulásának. Ilyenkor jól jöhet, ha elfogyasztunk egy avokádót, ez ugyanis káliumban gazdag. Míg a nátrium vízvisszatartást okoz, a kálium mintegy vízhajtóként működik, ezért nagyon hasznos, ha ilyenkor káliumban gazdag táplálékokat veszünk magunkhoz.

A rostos táplálékok is okozhatnak puffadást és fokozott bélgázképződést. A gáz a rostemésztés melléktermékeként fordul elő. Viszont ha elegendő vizet fogyasztunk, akkor ez gyorsabb mozgásra ösztönzi a rostot, azaz hamarabb hagyja el az emésztőrendszert és nem okoz olyan kellemetlen tüneteket, mint a bélgézképződés és a puffadás. A legjobb, ha olyan rostos táplálékokat eszünk, amelyek vízben is rendkívül gazdagok. Ilyen például a görögdinnye, az uborka, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök.

Természetes vízhajtóként működik a spárga is. Segít kiüríteni, kihajtani a felesleges vizet a szervezetből. A spárga duplán is hasznos, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz prebiotikumokat, amelyek szintén nagyon hasznosak a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.

A borsmenta nagy mennyiségben tartalmaz mentolt, amely segít az izmok ellazításában. Ez azért nagyon hasznos, mert például IBS-ben szenvedő betegek esetében gyakran az izmok feszülése okozza a puffadást és a hasi görcsöket.

Az édeskömény magja szintén nagyon hasznos lehet emésztési problémák esetén. Csökkenti az olyan tüneteket, mint a puffadás és a hasi görcsök. A magokat is elrágcsálhatjuk, de finom és ízletes teát is készíthetünk azokból.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A migrént és a csontritkulást megelőző magnézium
  2022-05-06 22:30:22, péntek
 
  A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely nagyon sok funkciót tölt be a szervezetben. Szerepet játszik a kálium-anyagcserében, biztosítja a normális vérnyomást, hozzájárul a normális ideg- és izomműködéshez. Mutatunk is néhány olyan feladatot, amely a magnéziumra hárul.

A magnéziumnak nagy szerepe van a szív egészségének fenntartásában. Az alacsonyabb magnéziumszint ugyanis nemcsak a magas vérnyomás, hanem a szívbetegségek kialakulásában is nagy szerepet játszik. A rendszeresen fogyasztott magnézium tehát csökkenteni tudja a magas vérnyomást, különösen az inzulinrezisztens és a cukorbeteg személyek körében.

Ahhoz, hogy a csontok sokáig egészségesek maradjanak, magnéziumra és kalciumra is szüksége van a szervezetnek. Ez a két ásványi anyag segíthet a csontritkulás megelőzésében. Amennyiben az étrendünkben magnéziumban gazdag táplálékok is szerepelnek, úgy jelentősen csökkenhet a csontritkulás és a csonttörések kialakulásának a kockázata.

Megfelelő magnéziumszint mellett kisebb az esély a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására is.

A magnézium az egyik olyan ásványi anyag, amely nyugtató hatásokkal rendelkezik és javítja az alvás mennyiségét és minőségét. Legfőképpen az idősebb emberek számára nagyon hasznos és javasolt a magnézium rendszeres fogyasztása, hiszen ők gyakrabban szenvednek ilyen problémától. Magnézium hatására javul az alvás minősége és az idősebb emberek kevesebb ébrenlétről számoltak be, amikor magnéziumot fogyasztottak.

Amennyiben magnéziumhiány lép fel, akkor kialakulhat az erek szűkülete és olyan neurotranszmitterek szabadulhatnak fel, amelyek akár migrént és migrénes fejfájást is okozhatnak. A magnézium nemcsak a migrén megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem a migrén tüneteinek csökkentésében is.

Ha nincs elegendő magnézium a szervezetünkben, akkor akár depresszió is kialakulhat, de ez az ásványi anyag a depresszió tüneteit is nagyon hatékonyan tudja csökkenteni.

Magnéziumhiányt sok minden okozhat, ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, az emésztési zavar, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek fogyasztása és az idősebb kor. Néhány magnéziumban gazdag táplálék: zöld leveles zöldségek, bab, avokádó, banán, diófélék, spenót, teljes kiőrlésű gabonák, étcsokoládé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tea egészségügyi előnyei
  2022-05-06 22:27:48, péntek
 
  A tea egészségügyi előnyei - amiről eddig talán még nem hallott

Az emberek a világ minden táján már több ezer éve hódolnak a teaivásnak. Számos tanulmány számolt már be arról, hogy sok tea segíthet az immunrendszer megerősítésében, csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, a rákos betegségek és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait. Lássuk is, hogy milyen teákat fogyasszunk, hogy sokáig egészségesek maradjunk!

A fehér tea őshazája Kínában és Indiában található. A kutatások azt mutatják, hogy ez a tea a leghatékonyabb a rák elleni küzdelemben, és ezt a hatását a magas antioxidáns-tartalmának köszönheti. A fehér tea katekineket és tanninokat tartalmaz, amelyek erősítik a fogakat.

A gyógyteák közül kiemelkedő hatásokkal bír a kamillatea, hiszen csökkenti az izomgörcsöket, javítja az alvást, a relaxációt és a stressz csökkentésében is a segítségünkre lehet.

A borsmentatea mentolt tartalmaz, amely gyógyítja az irritábilisbél-szindrómát, hatékony lehet a székrekedés kezelésében. Fájdalomcsillapító hatása is ismeretes. Ezért ha fáj a fejünk vagy migrénben szenvedünk, csak kortyolgassunk el egy csésze borsmentateát.

A gyömbértea segíthet a rosszullétek kezelésében, de fogyaszthatjuk krónikus emésztési zavarok esetén is. A gyömbérteával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy az ízületi betegséggel összefüggő ízületi fájdalmat is minimalizálja.

A hibiszkusztea csökkenti a magas vérnyomást és a test vérzsírszintjét. Javítja a máj általános egészségi állapotát, illetve megakadályozhatja a vesekő kialakulását.

A Kínából származó zöld teának magas a flavonoidtartalma, amely segíthet a szív egészségének fokozásában azáltal, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét és a véralvadást. A zöld tea csökkenti a vérnyomást és a trigliceridszintet is.

A fekete tea koffeint is tartalmaz, de nagyon sok flavonoidot is, amelyek eredményesen harcolnak a gyulladás ellen, és az egészséges immunrendszer fenntartásában is kiemelkedő a szerepük.

Az oolong tea szintén egy hagyományos kínai teafajta. Az oolong tea nagy mennyiségben tartalmaz L-teanint, amely egy kitűnő antioxidáns, egy aminosav, amely csökkenti a szorongást és növeli az éberséget, emellett segít megelőzni a kognitív funkciók hanyatlását. Magas polifenoltartalma csökkenti a gyulladást, így megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Illóolajok és ekcéma
  2022-05-06 22:23:12, péntek
 
  Az illóolajokat nagyon sokféle betegség megelőzésében és kezelésében is használhatjuk. Az illóolajok akkor is jó szolgálatot tesznek, ha ekcémával küzdünk. Mutatjuk is, hogy milyen illóolajokat használhatunk, ha ilyen bőrbetegségünk van!

Az illóolajokat használhatjuk a bőrön, aromaterápia formájában, de a fürdővizünkhöz is adhatunk ezekből az olajokból. A bőrön csak és kizárólag valamilyen hordozóolajjal szabad őket alkalmazni. Akármilyen illóolajat is szeretnénk kipróbálni, előtte mindig végezzünk bőrpróbát, mivel egyes illóolajok akár súlyos allergiás reakciót is okozhatnak.

A teafaolajat sokféle bőrbetegségre és problémára lehet használni, ilyen például a rovarcsípés, a körömgomba vagy a fejtetű. A teafaolajnak antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása is van. Főleg kontakt dermatitisz esetén nagyon hatásos. Milyen olajjal keverjük? Például mandulaolajjal, kókuszolajjal vagy jojobaolajjal.

A borsmentaolaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például nagyon hatékonyan enyhíti az emésztési zavarokat. Az ekcéma gyakori tünete a viszketés. A borsmentaolajjal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon eredményesen csillapítja a viszketést. De ezt az illóolajat is csak hordozóolajban elkeverve lehetséges alkalmazni, és arcon tilos használni.

A körömvirágolaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mindemellett csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Kifejezetten ekcémára is javasolt, de bőrtesztet mindenképpen végezzük a használata előtt.

A borágóolaj az ekcémás bőr megnyugtatására alkalmas. Olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a bőrben kialakult és ott jelentkező gyulladást.

Milyen hordozóolajokat használhatunk? Ilyen például a jojobaolaj, amelynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, emellett csökkenti a bőrirritációt és remekül megnyugtatja a bőrt is.

A kókuszolaj antimikrobiális hatással rendelkezik, emellett csökkenti a gyulladást és nagyon hatékonyan gyógyítja a száraz és repedezett bőrt.

Egy vizsgálatban ekcémával küzdő személyek vettek részt. A vizsgálat 2 hónapig tartott, melynek során mindennap kókuszolajjal kezelték az ekcémás bőrfelületet a vizsgálati személyeknél. Két hónap után megállapították, hogy az extraszűz kókuszolaj hatására a bőr jelentős javulást mutatott minden vizsgálati alany esetében.

Az olívaolajat is használhatjuk, ha ekcémával küzdünk, mivel nemcsak gyulladást csökkent, hanem nagy mennyiségben tartalmaz egy antioxidáns vitamint, mégpedig az E-vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szívbetegség megelőzése
  2022-05-06 21:41:03, péntek
 
  Szívbetegség megelőzése gyógynövényekkel : rozmaring, kurkuma, fokhagyma, szőlőmag

A szívbetegség az egyik fő egészségügyi probléma a világon, amely azonban nemcsak elkerülhető, de vissza is fordítható. Ehhez viszont csökkentenünk kell a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a magas trigliceridszintet. Abba kell hagynunk a dohányzást, tennünk kell a metabolikus szindróma ellen, mindent meg kell tennünk az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen.

Számos kulcsfontosságú tényező járul még hozzá a szívbetegségek kialakulásához. Például a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő étrend, a testmozgás hiánya, a stressz, a rossz alvási szokások és az alvási apnoé.

Sok gyógynövény segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. Az egyik ilyen az astragalus. A stressz is hatással van a szív egészségére. Egyes életmódbeli változtatások, mint a testmozgás, a diéta és a stressz kezelése javíthatja a vérnyomást is. Számos gyógynövénytől remélhetünk némi támogatást, például az ashwagandhától, a ginszengtől, a sáfránytól és az édesgyökértől.

A szívbetegségek, különösen a szívinfarktus kialakulásában számos tényezőnek kiemelkedő szerepe lehet, mint például a légúti fertőzéseknek, a stressznek, a krónikus gyulladásnak és az alacsony omega-3 szintnek.

Mit tehetünk a szív egészsége érdekében? Nagyon lényeges, hogy a korai kockázati tényezőket kiküszöböljük, megszüntessük.

Támogassuk az egészséges endothel funkciókat, illetve a keringési rendszert. Mivel, milyen gyógynövényekkel tehetjük ezt meg? Például ilyen gyógynövény a gotu kola, a szőlőmag és a fokhagyma.

Akadályozzuk meg a plakk-képződést az erekben és az artériákban. Mivel érhetjük ezt el? A megfelelő táplálkozással, például sokat segítenek az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok és a keringés fokozását biztosító Ginkgo biloba gyógynövény is.

A szív- és keringési rendszer támogatásában más gyógynövények is a segítségünkre lehetnek. Ezt a tábort erősíti a rozmaring, a Gingko biloba, a szőlőmag, a zöld tea, a kurkuma és a keresztesvirágú zöldségek.

A szívbetegségek kialakulásában nagy szerepe van a stressznek, így a stressz csökkentését is célul kell kitűznünk. Továbbá nagyon lényeges, hogy támogassuk az idegrendszerünket és a mellékvesénket, illetve mindent tegyünk meg a krónikus gyulladás csökkentése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fehér liliom
  2022-05-06 21:26:49, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Az erős ember
  2022-05-06 18:56:57, péntek
 
  Az erős embert mindenki csodálja.
Folyton azt hallja, milyen jó, hogy ilyen erős, hogy ennyit kibír, hogy nem roppan össze az élet súlya alatt.
Az erős pedig csendesen mosolyog, van, amikor megvonja a vállát, és továbbmegy. Mert erősnek lenni fájdalmas.
Az erőt mindig megelőzte a gyengeség, amikor kifordult a négy sarkából a világ, amikor érezte, nincs tovább.
Amikor kihagy a szív ezer meg egy ütemet, amikor már annyira fáj, hogy nincsenek könnyek, és nincs vigasz.
Az erős nem azért rendíthetetlen, mert azzá született. Dehogy. Az erős ember megjárta a poklot, átélte élete legnagyobb fájdalmát, feladott már ezernyi reményt, és tudja, legyen bármennyire rossz, legyen bármennyire nehéz, az élet megy tovább.
Így hát nap, mint nap felszedi élete összetört darabjait, összerakja, és megy tovább. Mert tudja, hogy valahol mindig van egy út, ami az övé, amit járva talán ismét önmagára talál.
Forrás : Fb


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A hit próbája
  2022-05-06 18:54:33, péntek
 
  A HIT PRÓBÁJA......
Van egy gyönyörű Cherokee indián legenda a hitről, amely így szól:
′′ Az apa kiviszi a fiát az erdőbe, beköti a szemét és ott hagyja, egyedül.
A fiúnak egész éjjel egy farönkön kell ülnie, anélkül, hogy levehetné a szemkötőt, amíg a nap sugarai fel nem ragyognak és reggel nem lesz.. Nem tud és nem is akar segítséget kérni senkitől.
Ha kibírja az éjszakát anélkül, hogy összeomlana, férfi lesz belőle.
Ez az egyetlen dolog ami a fejében jár.
A kisfiú egyértelműen retteg... sok furcsa hangot hall maga körül. Bizonyára gonosz szörnyek, vannak körülötte. Talán még veszélyes emberek is, akik bánthatják őt.
Éjszaka erősen fúj a szél, rázza a fákat, de bátran folytatja, nem veszi le a szemkötőt. Végül is csak így lehet férfivá válni!
Végre egy ijesztő éjszaka után előbújik a nap, és leveszi a szemkötőt.
Ekkor veszi észre, hogy az apja mellette ül a törzsön. Egész éjjel őrködött, hogy megvédje a fiát a veszélytől. Ott volt az apa, ha a fiú nem is tudott róla .
Mi sem vagyunk egyedül. A legfélelmetesebb éjszakában, a legmélyebb sötétben, a legteljesebb magányban, is ott van velünk Isten, és vigyáz ránk... ülve a fatörzsön mellettünk.
Higgy, benne!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Hányszor...
  2022-05-06 18:48:44, péntek
 
  Hányszor érzed naponta, hogy nincs mire büszkének lenned, hogy elbuktál, és elbújnál a világ elől és ez már mindig így marad? Hadd áruljak el valamit.

Túlélted azt, amibe más belehalt volna, és képes voltál mosolyogni akkor, amikor ordítani is kevés lett volna. Túl vagy ezer akadályon, ami előtt más lehasalt volna, és most is épp az előtted állót győzöd majd le. És igen, volt, amikor meghátráltál, volt, amikor féltél, és volt, amikor hibát vétettél. De itt vagy, tanultál belőle, több lettél általa, így ne bánd.

Szikla voltál, amikor szükség volt rád, adtál menedéket megtévedt szíveknek, volt, hogy kiálltál másokért, amikor érted senki, és hitet adtál ott, ahol a remény is halni látszott. Öleltél, amikor a szíved megszakadni készült, és erőt adtál, talán az utolsó cseppet.

Az vagy, akivé válnod kellett, és hozzon az élet bármit, azzá leszel, amivé válnod kell. Mert erős vagy, erősebb, mint hinnéd. És történjen bármi, ne félj. Van múltad, amibe kapaszkodhatsz, van jelened, ami erőt és hitet kell, hogy adjon, és lesz holnapod, ahol a boldogság vár. Mert akarod, mert a tiéd, és mert másként elképzelhetetlen. (Theodorovits Rea)
Forrás : Fb
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 2546
  • e Hónap: 34032
  • e Év: 238733
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.