|
1/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 76
|
|
|
|
2024-03-18 05:03:14, hétfő
|
|
|
A krumplit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd sózzuk,
borsozzuk, és pár percre félretesszük, hogy kieressze a levét.
Addig felaprítjuk a hagymát, összenyomjuk a fokhagymát és lereszeljük a sajtot.
Miután kinyomkodtuk a vizet a krumpliból, gyúrjuk össze a hagymával,
fokhagymával, reszelt sajttal és a tojással. Annyi lisztet adjunk hozzá, amennyit
felvesz. Miután jól összedolgoztuk, formázzunk kis lepényeket a masszából,
majd olajban oldalanként kb 2-3 perc alatt süssük őket ropogósra. Tálaláskor
megszórhatjuk friss petrezselyemmel, extra reszelt sajttal vagy kanalazhatunk
rá fokhagymás tejfölt.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-03-01 08:57:12, péntek
|
|
|
Hozzávalók
3 gerezd fokhagyma
1 hagyma
1 evőkanál olívaolaj
0,5 tk chili pehely (ízlés szerint)
425 g pirított paprika
120 ml tej alternatíva (pl. mandulatej)
Friss bazsalikom, petrezselyem (tálaláshoz)
200-300 g tészta
Elkészítés
Egy serpenyőben a fokhagymákat és a hagymákat
egy kis chilivel és olívaolajjal leöntve és megszórva
pirítsd meg, míg kissé aranybarna lesz.
Közben főzzük meg a tésztát, majd 240 ml-t tegyünk
el a főzővízből.
A főzővizet, a tejalternatívát, a pirított hagymát és
a pirított paprikát mixeljük össze.
Ebbe a keverékbe tegyük bele a tésztát,
és serpenyőben forraljuk össze vele.
Díszítsük bazsalikommal, vagy petrezselyemmel
és már kész is!
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-02-20 09:13:43, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg csirkecombfilé
30 dkg gomba
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mustár
1 teáskanál paradicsompüré
1 dl fehérbor
2 dl tejföl
2 dl tejszín
kevés olaj
só, bors
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk, vagy ha kisebbek, negyedeljük.
A csirkecombfiléket lebőrözzük és a húst felcsíkozzuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, és nagyon finomra vágjuk.
Egy serpenyőbe 2 evőkanál olajat öntünk, felforrósítjuk, és a csirkét beledobjuk,
elősütjük, minden oldalán kicsit lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
Kevés olajon ugyanígy lepirítjuk a gombát is, majd félretesszük.
A serpenyőbe még egy kevés olajat öntünk, a hagymát és a fokhagymát illatosra
dinszteljük rajta, majd hozzáadjuk a mustárt és a paradicsompürét, elkeverjük,
felöntjük a fehérborral, majd a tejszínnel és a tejföllel, simára keverjük, majd
beletesszük az elősütött csirkehúst és a gombát, és takarékra véve a hőt kb.
10 perc alatt összeforraljuk.
Párolt rizzsel - vagy ízlés szerint más körettel - tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-02-10 05:22:42, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
80 dkg krumpli
2 közepes fej hagyma
1 citrom
2 paradicsom
1 konzerv ananász
15 dkg reszelt sajt
sültcsirke-fűszersó
kevés olaj
só, bors
Elkészítés:
A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, a krumplit felkarikázzuk, a hagymát
először félbe, majd szálasra vágjuk. Egy nagyobb tepsi aljába egy kis olajat
öntünk, elterítjük benne a szeletelt krumplit, majd megszórjuk a hagymával,
kissé sózzuk, borsozzuk. A csirkemellfiléket lapjában szeletekre vágjuk,
megszórjuk fűszersóval, majd egyenletesen a hagymás krumplira pakoljuk.
A citromot vékony cikkekre, a paradicsomot vékony karikákra vágjuk, és
elrendezzük a hús tetején. A konzerv ananászkarikákat a húsokra tesszük,
1-1,5 dl vízzel kicsit felhígított kompótlevet adunk hozzá (az ananász levéből),
fóliával gondosan lezárjuk.
A tepsit 185 fokosra melegített sütőbe toljuk, és 45 percig sütjük, majd a fóliát
levesszük, és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal. Grillfokozatra állítjuk
a sütőt, és még 10-15 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
Azonnal tálaljuk, ízlés szerint salátát kínálhatunk mellé.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-01-30 10:43:36, kedd
|
|
|
Hozzávalók
1 kg krumpli
10 dkg bacon
2 dl tejföl
2 db babérlevél
2 szál újhagyma
1 evőkanál liszt
só
bors
sajt
Elkészítés:
A bacont vágd kis darabokra, és pirítsd meg egy lábosban.
Szedd ki, majd a visszamaradt zsiradékon süsd meg a
felkockázott hagymát, kicsit később dobd hozzá a fok
hagymát. Rakd hozzá a meghámozott, karikákra vágott
krumplit, és kevergetve süsd egy-két percig. Önts rá
valamivel több vizet, mint amennyi ellepi, majd fűszerezd
ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel. Főzd puhára a
krumplit körülbelül 20 perc alatt.
Ha szeretnéd, krémesítsd botmixerrel.
A habaráshoz keverd simára a tejfölt a liszttel, majd
adj hozzá egy merőkanál főzőlevet, és csorgasd a
forrásban lévő krumplihoz. Forrald össze, rakd a
tetejére a felvagdosott újhagymát, akár kevés sajtot
is szórhatsz bele, és a baconnel együtt tálald.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-01-30 01:35:19, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
700 g burgonya
6 gerezd fokhagyma
fél teáskanál édes pirospaprika
negyed teáskanál kurkuma
fél teáskanál rozmaring (kihagyható)
só
bors
olaj
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felszeleteljük.
A zúzott fokhagymát és a fűszereket 10 evőkanál olajhoz
keverjük. A burgonyát egy sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük és megkenjük a fűszeres olajjal. 190 fokos
sütőben nagyjából 35 perc alatt megsütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
1/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 76
|
|
|
|
2022. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
61 db bejegyzés |
e év: |
1098 db bejegyzés |
Összes: |
34577 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2146
- e Hét: 9022
- e Hónap: 18406
- e Év: 150960
|
|
|