Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
A tested segítséget kér
  2024-03-23 12:34:32, szombat
 
  1. Száraz bőr:
A szervezetedből hiányzik az E-vitamin.
Szükségleteid kiegészítéseként vegyél be diót, zsíros halat és szűz növényi olajat az étrendedbe.
2. Törékeny haj és körmök:
Ezek a tünetek B-komplex vitamin és kalcium hiányra utalnak. Egyél babot, mákot, élesztőt és teljes kiőrlést.
3. Ínyvérzés:
C-vitamin hiányt jelent. Hagymát, fokhagymát, gyümölcsöt, zöldséget fogyassz minél gyakrabban.
4. Álmatlanság, görcsök és szeszélyes, kényszeres viselkedés:
A szervezetedből hiányzik a magnézium és a kálium.
Ezeket az elemeket megtalálod a kakaóban, csokiban, banánban, burgonya, aszalt sárgabarack, szilva és cékla.
5. Kemény bőr a könyökön:
Ez a tünet arra utal, hogy gyümölcsökben és zöldségekben, pl. különböző citrusfélékben, sárgarépában, paradicsomban, sárgabarackban és sütőtökben található C- és A-vitamin hiánya van
6. Szeretnéd, hogy az ételeid a lehető legsósabbak legyenek, vagy hajlamos vagy sírni:
Fertőzés vagy gyulladás lehet a szervezetben, különösen az urogenitális rendszerben.
7. Szeretnél minél több édességet:
Lehet, hogy kimerült vagy, és szükséged van egy gyors energialöketre. Ebben az esetben érdemes mézet vagy étcsokoládét fogyasztani a gyomor-bélrendszeri problémák elkerülése érdekében.
8. Napraforgómag után vágyom:
A szervezetedben hiányzik az antioxidánsok és egyéb tápanyagok.
9. Savanyú az ízed:
A szervezetnek azért van szüksége ezekre a termékekre, mert valamilyen oknál fogva a máj vagy az epehólyag stimulációjára van szüksége.
Citrom, alma, borecet és áfonya is legyen a menüben.
10. Lapos a hajad, vagy fázik a lábad és fáradt vagy:
Jódhiány. Egyél tenger gyümölcseit.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
A reggeli séta előnyei
  2024-02-13 23:42:02, kedd
 
  Amennyiben szeretnénk javítani az egészségi állapotunkat, akkor nincs is más dolgunk, mint egy kora reggeli sétára indulni. Mutatjuk is, hogy miért annyira egészséges a séta és miért fokozza jobban az egészséget, ha ezt a reggeli órákban tesszük meg.

A reggeli séta javítja az agy egészségét, a gondolkodási készséget, a memóriát, a tanulást, ezzel pedig csökkenhet a kognitív károsodások kockázata. A kora reggeli séta megakadályozhatja az életkorral összefüggő memóriacsökkenést is.

Egy reggeli félórás séta energiával töltheti fel a testet, amelyre szükség is van a nap folyamán, nem mellesleg csökkenti a stressz-szintet is, emellett pedig a test vérkeringését is fokozza. Egy tanulmány azt írta le, hogy a reggeli séta jelentősen csökkenteni tudja a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, illetve nyugalmat és boldogságot csempészhet az életünkbe.

A testmozgásnak ez a formája segíthet abban is, hogy több kalóriát égessen el a szervezetünk a nap folyamán, ez pedig csökkentheti a súlygyarapodás és az ehhez kapcsolódó egészségi kockázatokat. A gyaloglás mérsékelt intenzitású aerob testmozgásnak számít, amely valóban segít a kalória elégetésében.

Egy vizsgálatba nőket vontak be. A nők 12 héten keresztül heti 3 alkalommal 50-60 percet sétáltak. Ezeknek a nőknek nemcsak a derékkörfogatuk csökkent jelentősen, hanem a testzsírszázalékuk is. Tehát a rendszeres reggeli séta segíthet megszabadulni a hasi zsírtól is.

Ha állandóan megfázunk vagy fáradtak vagyunk, akkor is nagyon hasznos lehet a reggeli séta, mivel erősíti az immunrendszert és ezzel számos betegséget küzdhetünk le, emellett növeli az antitestek termelését. Ezek az antitestek észlelik azokat a kórokozókat, amelyek fertőzést és betegséget okoznak.

A gyaloglás szabályozza a vérnyomást, csökkenti a nyugalmi pulzusszámot, erősíti a szívizmot, ezek a hatások pedig megvédhetnek bennünket a szívbetegségektől. Már napi 15 percnyi mozgás is mintegy 15%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A rendszeres gyaloglás a cukorbetegség kockázatait is jelentősen csökkenteni tudja. Napi 30 perces mozgás nagyon hatékonyan képes a vércukorszint szabályozására.

A napi szintű gyaloglás akár 7 évet is hozzáadhat az életünkhöz kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül.

Az aktív életmód fokozhatja a melatonin, azaz egy természetes alváshormon hatásait, ami segíthet könnyebben elaludni. A reggeli séta segíthet a természetes cirkadián ritmus beállításában is, ami javítja az alvási ciklust, elősegítve az egészséges éjszakai alvást. A jó éjszakai alvás pedig éberebbé és energikusabbá varázsol bennünket.

A reggeli séta segíthet a testerő kialakításában is, ami a jó egyensúly fontos eleme. A gyaloglás, az erősítő edzés és a nyújtógyakorlatok kombinációja javítja az egyensúlyt és megakadályozza az eleséseket, amelyek nagyon gyakoriak lehetnek az életkor előrehaladtával.

A reggeli ágyból való felkelés sokszor nehéz lehet az izommerevség és az ízületi fájdalom miatt. A reggeli séta azonban védi az ízületeket az ízületek körüli izmok kenésével és erősítésével. Ahogy öregszünk, úgy egyre nagyobb az esélyünk a krónikus betegségek, például az ízületi gyulladás kialakulására, azonban a reggeli séta jó hatással van az ízületekre, csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, enyhíti a merevséget és a duzzanatot is.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
A jódhiány és a jódtúladagolás
  2024-02-01 09:48:31, csütörtök
 
  A jód egy nélkülözhetetlen mikrotápanyag, amely szükséges a pajzsmirigy normál működéséhez, illetve a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez is. Napjainkban sok ember szervezetében nincs elegendő jód, pedig ez a tápanyag sokféle testi funkcióban vesz részt. Mutatjuk is, hogy milyen jelei és tünetei lehetnek a jódhiánynak.

A jódhiány egyik jele és tünete a nyak duzzanata. Amikor kevés jód van a szervezetben, a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Ilyenkor a pajzsmirigy sokkal keményebben dolgozik, ami pedig a pajzsmirigysejtek növekedését és szaporodását eredményezi, ez a hatás pedig a pajzsmirigynek mint nagyon fontos szervünknek a növekedését eredményezi, ami a nyak duzzanatához vezethet.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete is a jódhiány. Azoknál a pajzsmirigybetegeknél, akiknél jódhiányt állapítottak meg, gyakran jelent meg tünetként még a gyengeség és a letargia is. Ez annak tulajdonítható, hogy a pajzsmirigyhormonok kulcsszerepet játszanak a szervezet energiaszintjének fenntartásában. A pajzsmirigyhormon hiánya viszont csökkent energiaszintet eredményez.

A pajzsmirigyhormonok az anyagcsere szabályozásában is a segítségünkre lehetnek. A jódhiány tehát a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjét okozza, ami pedig a testbe juttatott kalóriák elégetésének sebességét is nagyban befolyásolja. Ennek eredményeként a test kevesebb kalóriát éget el, ezt a szervezet zsír formájában tárolja, ami pedig súlygyarapodást eredményez.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje hajhulláshoz is vezethet. Ez azért van, mert a pajzsmirigyhormonok segítik a szőrtüszők növekedését. Azonban ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetben és még jódhiány is kialakul, akkor a hajhagymák nem jutnak elegendő tápanyaghoz és energiához, így ez hajhullást is okozhat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetünkben és még jódhiányban is szenvedünk, akkor a bőrünk nemcsak szárazzá, de durva tapintású is válhat. A pajzsmirigyhormonok nemcsak a bőrsejtek regenerálódását segítik, hanem a bőr hidratáltságának megőrzésében is segítenek. Az alacsony pajzsmirigyhormonszinttel rendelkező emberek kevésbé izzadnak, és ez oka lehet a száraz bőr kialakulásának.

A jódhiány agykárosodást is okozhat gyermekeknél, ami tanulási zavarhoz vezethet, illetve csökkent memóriát és gondolkodási képességeket eredményezhet.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje az anyagcserére is negatív hatással van, így alacsonyabb lesz a hőtermelés, ami pedig fokozza a hidegre való érzékenységet.

Jódhiányt jelez nőknél a fibroidok és nem rákos csomók megjelenése a mellszövetben. Mivel a jód véd a rendellenes sejtfejlődéstől és a proliferációtól, így a megfelelő jódszint megakadályozhatja ezeknek a csomóknak a kialakulását.

A jódhiány az agy számos területét befolyásolja, beleértve a hippokampuszt, a neurotranszmittereket, az idegeket körülvevő mielint és a megismerési folyamatot. A megfelelő jódszint fenntartása támogatja az idegrendszert és az agy egészségét.

A jódhiány számos tünettel jár együtt: depresszió, agyi köd, hajhullás, nyelési nehézség, légzési nehézség, golyva, száraz bőr, súlygyarapodás, székrekedés, gyengeség, hidegérzékenység, fáradtság.

Bár ritka, de jódtúladagolás és mérgezés is kialakulhat. Ezek tünetei: hasmenés, hányinger, hányás, a szájüreg vagy a gyomor égő érzése, láz. A hosszútávú jódtúladagolás növelheti a pajzsmirigy-túlműködés, a golyva, a pajzsmirigygyulladás és a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Gyógynövények a vérkeringés fokozására
  2024-02-01 09:42:52, csütörtök
 
  A gyógynövényeket évszázadok óta alkalmazza a hagyományos orvoslás a szívbetegség megelőzésére és kezelésére. Nagyon sokféle gyógyhatású növény található meg a környezetünkben, vásárolhatunk üzletekben, webshopokban, melyek pozitívan hatnak a keringésre és a szívműködésre. Mutatunk is most ezekből néhányat.

Az egyik ilyen gyógynövény a galagonya, hiszen mind a bogyója, mind a levelei és a virágai erősítik a szívet és javítják a vérkeringést. A bogyók például tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek pozitívan hatnak a szív egészségére - leginkább a flavonoidok, a rutin, a katein és a kvercetin található meg benne. Ezek mind aktívan részt vesznek az erek tágításában, megakadályozzák a károsodásukat, mindemellett javítják a vér áramlását és a szív működését.

A következő gyógynövény a fekete áfonya, amely az egész szervezetben erősíti az ereket és a hajszálereket. Rendkívül gazdag antociánokban, vagyis növényi pigmentekben és C-vitaminban is, amelyek együttes antioxidáns hatása pozitívan hat az erek állapotára és a működésére. A fekete áfonya javítja a vérkeringést, gyógyítja a visszereket és akár vissza is fordíthatja a kezdeti érsérüléseket. Ezen kívül csökkenti a plakkok kialakulását, így minimalizálja a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatát.

A Ginkgo bilobát egyre többen ismerik hazánkban is, közkedveltsége nem véletlen, hiszen szintén erősíti a szívet és az érrendszert. Leveleinek aktív összetevői, mint például a flavonoidok segítenek a lábakban kialakult rossz vérkeringést kezelni.

A gotu kola is javítja a vérkeringést, voltaképpen a szív tonikjának is tartják. A gyógynövény antioxidánsokban, kvercetinben és flavonokban is rendkívül gazdag. Ezen kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A gotu kola levelei serkentik az apró hajszálerek keringésért és javítják az érrendszeri betegségben szenvedő betegek állapotát.

A szúrós gyöngyajak levelei nemcsak a szívműködést javítják, hanem a keringést is, de a szorongást is csillapítják, így a szív működésére is pozitívan hatnak. Mivel ez a gyógynövény fitonutriensekben is gazdag, ezért szintén előnyös a szívműködés számára. A szúrós gyöngyajak enyhe értágító hatásokkal is rendelkezik, ami a szívben és más testrészekben javítja a vér áramlását. Vízhajtó hatása miatt pedig a magas vérnyomás csökkentésében számít verhetetlennek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Séta
  2024-01-23 11:44:50, kedd
 
  - Rajtam úgyse tudsz segíteni.
- Ki mondta, hogy tudok bárkin is?
- Miért? Akkor mire való a séta?
- Arra, hogy segíts magadon.
- Magamon? Akkor minek kellesz te?
- Hogy elhidd, hogy képes vagy rá.
- Miért hinném el neked, ha magamnak se hiszem?
- Mert én hiszek benned.
- Bennem?
- Benned.
- Nem is ismersz!
- Nem ismerlek.
- Ja, hát úgy én is hinnék magamban, ha nem ismerném magam.
- Nem ismered magad.
- ??
- Velem a séta elején találkozol. Magaddal a séta közben.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Léleknyugtató és fájdalomcsillapító
  2024-01-19 04:38:23, péntek
 
  A leggyorsabb léleknyugtató és fájdalomcsillapító! Ezzel a japán módszerrel
5 perc alatt meggyógyíthatjuk magunkat!

Ha nem vagyunk összhangban magunkkal, a környezetünkkel, folyamatosan
valami elintéznivalón törjük a fejünket, amitől egyre feszültebbé, stresszesebbé
válunk, akkor ennek testi tünetei is lesznek. A következő ősi japán technika segít,
hogy kiegyensúlyozott életünk legyen, és megszabaduljunk a kellemetlen fizikai
és lelkik fájdalmaktól.

Annyi a tennivalónk, hogy a tenyerünk bizonyos pontjait megfelelő ideig kell
masszíroznunk, nyomkodnunk.

Az eljárás nagyon egyszerű: a jobb hüvelyk- és mutatóujjunkat használva a bal
tenyerünkön található 4 pontot kell 1 perc erejéig nyomás alá helyezni.

Az ábrán ezek a speciális pontok vannak bekarikázva.

A bal hüvelyk és mutató ujjaink közötti rész megnyomásával elillan az émelygés,
a fejfájás, a migrén, de még a félelemérzetünk is csökken.

A bal mutató és középső ujjaink közötti terület megnyomásával csökkenthető a
megfázással együttjáró rossz közérzet, az ízületi és izomfájdalmak, a fogfájás,
és a stresszt is elűzhetjük.

A bal középső és gyűrűs ujjaink közötti rész nyomkodásával megszabadulhatunk
a gyomrot, a vesét és a májat érintő fájdalmaktól, de a düh is elszáll, ha 1 percig
a két új között területtel foglalkozunk.

A gyűrűs és a kis ujjaink közötti rész kezelésével enyhíthetők a menstruációs
panaszok, a hátfájás és a szomorú, depresszív gondolatok negatív hatásai is.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Hű társaink a fogyásban
  2024-01-16 04:01:54, kedd
 
  Sokan szeretnének lefogyni, azonban nem tudják, hogyan is kezdjenek a
fogyókúrához.
Milyen táplálékokat lehet és tilos fogyasztani, azaz mely táplálékok hizlalnak,
avagy támogatják meg a fogyókúrát. A cikkben olyan táplálékok kerülnek
felsorolásra, amelyek nagyon sokat segíthetnek a fogyásban.
Mutatjuk is, melyek ezek.

Nem is gondolnánk, de még a banán is segíthet a fogyásban. Ideális azok
számára, akik túlsúlyosak, ugyanis káliumban és magnéziumban rendkívül
gazdag. Ha sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, a banánra ekkor is
számíthatunk, mivel ellensúlyozni tudja ezeknek az ételeknek a negatív
hatásait, például segíti a felesleges folyadék szervezetből történő kiürülését.
A déligyümölcs ezen kívül aktívan hozzájárul a normál bélflóra egyensúlyának
megteremtéséhez, mégpedig a jó bélbaktériumok elszaporodásával.

Ha fogyni szeretnénk, a hüvelyesek is sokat segíthetnek. A bab, a lencse és
társaik aktívan hozzájárulhatnak a fogyásunkhoz. Egyrészt rostokban gazdagok,
azaz könnyen eltelítenek, így nem eszünk annyit, ami elősegíti, hogy minél
hamarabb elérjük az ideális testsúlyunkat.
Másrészt olyan egészséges fehérjéket tartalmaznak, amelyeknek nagy
szerepük van az egészséges anyagcsere fenntartásában.

Azok, akik fogyni szeretnének, mindenképpen korlátozzák a gyümölcs
fogyasztásukat, azonban bogyós gyümölcsöket lehet fogyasztani ilyenkor
is, ugyanis rostokban bővelkednek és könnyen a jóllakottság érzetét keltik.
Ráadásul az áfonya, a málna, az eper antioxidánsokban is bővelkednek,
így védelmet élvezhetünk a szabad gyökök okozta károsodások ellen,
nem mellesleg a cukortartalmuk is alacsony.

Mérsékelt mennyiségben dióféléket, azaz mandulát, diót és pisztáciát is lehet
fogyasztani. Mértékkel fogyasztva a diófélék csökkenteni tudják a has méretét,
annak körfogatát. A diófélék egészséges egyszeresen telítetlen zsírokban
gazdagok, így a szív egészségét is védjük, amennyiben rendszeresen
fogyasztjuk azokat.

Az erjesztett táplálékok - mint a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta -
probiotikumokban bővelkednek, amelyek nagyon jót tesznek az
emésztésnek is, márpedig ha az emésztés rendben van, akkor fogyni
is sokkal könnyebb lesz. Ha a bélflóra egészséges, akkor az
anyagcsere is aktív lesz.

A sütőtök is hozzájárulhat a testsúlycsökkentéshez. Nem beszélve arról,
hogy rendszeres fogyasztása az elhízás alacsony kockázatával jár együtt.

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely segíthet a zsírégetésben a hő
növelésével, ami viszont elősegíti az anyagcserét.

A fahéj tele van antioxidánsokkal, kiegyensúlyozza a vércukorszintet, t
eltségérzetet okoz és segít megszüntetni az édességek utáni sóvárgást.
Lassíthatja a szénhidrátok lebontását bizonyos emésztőenzimek
mennyiségének csökkentésével.

A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely növeli
a testhőmérsékletet, és mivel segít fokozni az anyagcserét, így több
kalóriát égethet el a szervezet. A kapszaicint tartalmazó táplálékok
csökkentik a szervezetben a ghrelin szintet, amely egy éhséget
elősegítő hormon.

A gyömbér segít szabályozni a vércukorszintet, és megelőzi a vércukor
szint megugrását a szénhidrátot is tartalmazó étkezést követően.
Zsírégető és termogén tulajdonságokkal rendelkezik.

Az oregánó karvakrol nevű vegyületben gazdag, amely elősegítheti a
fogyást azáltal, hogy hogy közvetlenül befolyásolja a test zsírszintézisét
szabályozó fehérjéket és géneket.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Egyéb szervek energiájának helyreállítása
  2024-01-07 05:41:15, vasárnap
 
  A mellékvesék, a pajzsmirigy és az egyéb szervek energiájának helyreállítása

Amikor azt mondjuk, hogy az egyes szervek egészsége mennyire fontos, akkor voltaképpen azt is közöljük, hogy a beteg szervek elveszítették azt a vitalitást és energiát, amellyel rendelkezniük kellene ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. A testünkben lévő különféle szervek energiáját különböző módszerekkel nyerhetjük vissza. Mutatjuk is, hogy milyen lépésekre van ahhoz szükség, hogy ezek a szervek ismét energiával telítettek legyenek.

Az egészségünk jelentős része múlik azon, hogy milyen is az emésztésünk. Ha gyenge az emésztésünk, az negatívan hat a test más szerveire is. Az emésztőrendszer egyik feladata, hogy metabolizálja az ételt, ami által energia szabadul fel a szervezetben. A vékonybél feladata pedig az, hogy az elfogyasztott táplálékok tápanyagai a véráramba kerüljenek, hogy a szervezet üzemanyagként használhassa azokat. Ha azonban gondok vannak az emésztésünkkel, akkor a testünk ezeket a tápanyagokat fogja elvonni, hogy valamilyen módon energiához jusson.

A feldolgozott ételek és a finomított szénhidrátok ellustítják az emésztőrendszert és nehézzé teszik a gyomrunkat, a hasunkat. Ezeknek a táplálékoknak - és az alkoholnak - a hatására felborul a bélflóra egyensúlya, ez pedig negatívan hat az emésztőrendszer és az egész test energiájára.

Éppen ezért az elsődleges célunk az kell, hogy legyen, hogy olyan egészséges táplálékokat fogyasszunk, amelyek megtámogatják a bélflóra egyensúlyát, ezért figyeljünk oda, hogy elegendő rostban és probiotikumokban gazdag ételeket együnk.

A nap mint nap bennünket ért stressz is csökkentheti az energiaszintünket. Álmosak és fáradtak lehetünk, és kialakulhat úgynevezett mellékvese-fáradtság is. Ennek jelei lehetnek, ha állandóan álmosak vagyunk, ha fáradtan ébredünk fel, ha cukros vagy sós ételekre vágyunk, ha étvágytalanok vagyunk, vagy ha állandóan csak ennénk. A mellékveséket mi magunk is táplálhatjuk, illetve fokozhatjuk annak energiáját, például ha korlátozzuk a koffeinbevitelt. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk a helyes légzési technikákat és az is elemi, hogy este 10 óra előtt ágyba kerüljünk és legalább 8 órát aludjunk.

Amikor a pajzsmirigy működése lelassul, akkor is érezhetjük fáradtnak magunkat. Ha kevés az energiánk, akkor is lehet probléma a pajzsmirigyünkkel.

Sokféle más dolog is oka lehet az alacsonyabb energiaszintnek. Az energiaszintünket növelhetjük rendszeres testmozgással. Az érzelmeink is szerepet játszanak az energia kialakulásában. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy olyan emberekkel vegyük magunkat körül, akik energiát adnak, és nem elveszik, elszívják azt tőlünk.

Az egészséges táplálkozás, különösen a vasban gazdag étrend is hozzájárul ahhoz, hogy magasabb energiaszinttel rendelkezzünk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
A grépfruitolaj előnyei
  2023-12-23 09:52:54, szombat
 
  A grépfrút nagyszerűen fertőtleníti a különféle felületeket, segít a test megtisztításában, a depresszió csökkentésében, stimulálja az immunrendszert, csökkenti a cukor utáni sóvárgást, ily módon a fogyásban is a segítségünkre lehet. Mutatjuk is, hogy mi mindenre jó még a grépfrútolaj.

A grépfrútolaj a fogyásban is a segítségünkre lehet, hiszen fokozza az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, és még a zsírégetésben is számíthatunk a segítségére. A nyirokrendszert is beindítja, így az ödémát is csökkenti. Ha eltávozik a felesleges víz a szervezetből, az már eleve súlycsökkenést eredményez.

A grépfrútolaj antimikrobiális hatással is rendelkezik, éppen emiatt a szervezetbe került kórokozókat is segít elpusztítani. Ez azért lényeges, mivel a szervezetbe kerülő baktériumok, vírusok és gombák fertőzéseket és betegségeket is okozhatnak. A kutatások azt mutatják, hogy a grépfrútolaj még az olyan baktériumokkal is nagyon eredményesen veszi fel a harcot, mint a szalmonella vagy az E. coli.

A grépfrútolaj illata nyugtató és kiegyensúlyozó hatással lehet ránk, emiatt nem meglepő, hogy csökkenti a szorongást és a stresszt is. A grépfrútolaj segít bekapcsolni a relaxációs válaszokat az agyban, és már ennek hatására is csökkenhet a magas vérnyomás, mégpedig természetes módon. Más illóolajokkal is vegyíthetjük - borsmenta, rózsa és édeskömény -, mert így hatékonyabban képes befolyásolni az agyi aktivitást és a relaxációt is.

Nem is gondolnánk, de a grépfrútolaj még a másnaposság tüneteit is csökkenteni tudja, ugyanis erős epehólyag- és májstimuláns hatásokkal rendelkezik, így nemcsak a fejfájást csillapítja nagyon hatékonyan, de az alkohol utáni sóvárgást is csökkenti.

De nemcsak az alkohol utáni vágyat, hanem a cukor utáni sóvárgást is enyhíti. A grépfrútolaj egyik összetevője - a limonén - ugyanis nemcsak az étvágyat minimalizálja, hanem a vércukorszintet is kiegyensúlyozza. A vegetatív idegrendszerre is hatással van, mivel csökkenti a stresszt és a stressz okozta emésztési zavarokat is.

A grépfrútolaj csillapítja a gyulladást és fokozza a szervezetben a véráramlást. A limonén ezen kívül segít szabályozni a szervezet citokintermelését és a természetes immunválaszt is.

A grépfrútolaj növeli a mentális fókuszt, energiát biztosít a szervezet számára, és remek hangulatfokozóként is működik.

A grépfrútolaj hatékonyan gyógyítja a bőrt, és gátat képezhet a baktériumok ellen. Megelőzi és kezeli a bőrbetegségeket, mégpedig az erős antibakteriális és antiszeptikus hatásai miatt. Ez az olaj a pattanások kialakulásának megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Az aromadiffúzor jó szolgálatot tehet, főleg télen, amikor nemcsak a lakás illatosítása a célunk, hanem a stressz elűzése, az energia fokozása, a vitalitás elérése, a memória fokozása. Mutatunk is 3 receptet, amelyek segíthetnek ezen problémák leküzdésében.

Illóolaj-keverék a jobb fókuszért és memóriáért:

4 csepp grépfrútillóolaj,
2 csepp citromillóolaj,
1 csepp bergamott-illóolaj.

Stressz elleni illóolaj-keverék:

4 csepp grépfrútillóolaj,
2 csepp rózsaillóolaj,
2 csepp levendula-illóolaj.

Illóolaj-keverék az energiáért és a vitalitásért:

4 csepp grépfrútillóolaj,
3 csepp citromillóolaj,
1 csepp fodormenta-illóolaj.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Miért szükséges többet aludni télen
  2023-12-13 04:20:34, szerda
 
  Télen sokkal hamarabb sötétedik és reggel is sokkal nehezebben kelünk fel az ágyból. Valahogy jólesik a jó meleg paplan alatt maradni, pihenni és visszaszunyókálni. Nyáron már alig várjuk, hogy kipattanjunk az ágyból és odakint végezzük a dolgunkat, télen azonban se kedvünk, se energiánk nincs túl sok, hogy a hidegben tevékenykedjünk.

Télen jóval többet alszunk, mint nyáron, és a szervezetünknek szüksége is van azokra a plusz percekre, netalántán órákra, amelyeket a jó meleg ágyban töltünk. Mutatjuk is, miért szükséges télen kicsit többet pihenni és aludni, mint a meleg nyári hónapokban.

Tény, hogy télen sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat, mint a melegebb hónapokban. A téli fáradtságnak számos oka lehet. Ezekben a hónapokban kevesebb napfény ér bennünket, ennek hatására a szervezetben a szokásosnál több melatonin termelődik, ami sokkal álmosabbá és bágyadtabbá tehet bennünket.

Télen hideg van, a hideg hatására az anyagcsere is megváltozik, a szervezetünk nemcsak több táplálékot, hanem több alvást is igényel. Nem mellesleg télen a lakás levegője is sokkal szárazabbá válik, ami jelentősen kiszáríthatja a nyálkahártyát, ez pedig igenis kedvez a kórokozók elszaporodásának, és ez sok betegség okozója lehet. Ennek hatására tehát betegségek alakulhatnak ki, ami miatt szintén úgy érezzük, hogy nincs semmi energiánk, egész nap csak aludnánk.

Télen nemcsak az étkezési szokásaink, hanem a testmozgási rutinunk is jelentősen megváltozik. Ezekben a hónapokban sokan nem a friss gyümölcsöt és zöldséget részesítik előnyben, hanem a szénhidrátban gazdag táplálékokat, ami viszont hízással is párosulhat. Nem mellesleg a hideg időben a mozgás is nehezünkre esik. A súlytöbblet és az inaktív életmód szintén oka lehet a nagyfokú fáradtságnak.

Nincs azzal semmi gond, ha a téli hónapokban többet alszunk. Ilyenkor regenerálódik a szervezet, és jobban meg tud küzdeni a betegségekkel. Az alvás szabályozza a súlyt és az étvágyat, illetve szerepet játszik a téli depresszió leküzdésében is, ugyanis a napi 7-8, akár 9 óra alvás nemcsak a fizikai egészséget javítja, de eredményesen harcol a mentális betegségekkel szemben is.

Télen tehát több időt pihenünk és alszunk. Vannak olyan tényezők, amelyek ezt elő is idézik. Télen rövidebbek a nappalok és hidegebb a hőmérséklet. Ezek a környezeti változások befolyásolják a cirkadián ritmust. A hidegebb hőmérséklet hatással van az anyagcserére is, ami megnöveli az étel- és alvásigényünket.

A kevesebb napsütés miatt alacsonyabb lesz a bőrünkben a D-vitamin-szintézis is. A D-vitamin csökkent szintje összefüggésbe hozható a túlzott nappali fáradtsággal és álmossággal. Ha kevesebb D-vitamin van a szervezetünkben, az fokozza a stressz, a szorongás és a depresszió kockázatait.

A szezonális affektív rendellenesség is gyakoribb télen. Ez zavarhatja az éjszakai alvás képességét, ami túlzott mértékű álmosságot okoz a nap folyamán. Egyéb tünetek is megjelenhetnek, például hangulatváltozások, szomorúságérzés, alacsony energiaszint.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
2022.06 2022. Július 2022.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 1098 db bejegyzés
Összes: 34589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1985
  • e Hét: 3941
  • e Hónap: 26208
  • e Év: 158762
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.