Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
köles kőrözött
  2016-04-26 11:57:23, kedd
 
 





Hozzávalók:

1 tasak (főzőtasakos) köles

bors
1 fej lila hagyma
1 tk pirospaprika
1 tk köménymag
1 tk mustár
rizstejszín

Elkészítése:

A kölest a tasakon lévő előírás szerint megfőzzük, majd kihűtjük.

Hozzáadjuk az apróra vágott lila hagymát, a mustárt és a rizstejszínt. Ízesítjük köménnyel, pirospaprikával, sóval, borssal, és jól összekeverjük.

Én zöldpaprikába töltve kínáltam.

Tipp:

Tejet, glutént, cukrot nem tartalmaz! Szinte észre sem vehető, hogy nem túróból van! Csak ajánlani tudom!
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
babos ragu hús nélkül
  2014-11-03 20:23:56, hétfő
 
 



Hozzávalók:

2 nagy hagyma
40 dkg vörösbab (konzerv)
20 dkg kukorica (konzerv)
1 kisebb zellergumó
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál paradicsomszósz
1 teáskanálnyi őrölt paprika
só, bors
olaj

Elkészítése:
A hagymát és a zellert megtisztítjuk, apróra vagdossuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a babot és a kukoricát is. Felöntjük egy kevés vízzel, 1 dl bőven elég és belekeverjük a paradicsomszószt. Hagyjuk főni, majd fűszerezzük és hozzáadjuk a fokhagymát. Addig kell főzni, amíg megpuhulnak a zöldségek és sűrű szaftossá válik az étel. Ezt követően tálalhatjuk, kenyeret, vagy zsömlét kínálunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
csicseriborsó
  2012-08-14 11:42:27, kedd
 
 


Csicseriborsó jó, ha van otthon. Ha előrelátóak vagyunk és időben beáztatjuk, nagyon finom és különleges dolgokat kreálhatunk belőle. Leginkább keleties módon készíthetjük el, de persze a babhoz, feles borsóhoz hasonlatosan hagyományos módokon is. Csinálhatunk belőle falafelt, humuszkrémet, salátát, egytálételt, de akár krémlevest is.

Áztatás nélkül nem megy

Amint azt fentebb is írtam, a csicseriborsót felhasználás előtt mindenképpen be kell áztatni. Egy éjszakára minimum, ebből alkudni nem lehet. Az egy éjszaka lehet persze nappal is, de nem lehet kevesebb, mint 10, de inkább 12 óra. A beáztatásnál vigyázzunk, mert a csicseriborsó meg fog dagadni kb. a kétszeresére, ehhez pedig sok hely és sok víz kell neki. Mikor felöntjük vízzel, legyen bőven hely a tálban és a víz se csak éppen ellepje, hanem bőven legyen rajta. Akkor a legjobb, ha háromszoros a vízmennyiség. Főzéskor, mint más szárított hüvelyeseknél is, érdemes kevés szódabikarbónát tenni a vízbe, így hamarabb készen lesz.
Csicseriborsót a piacokon magárusoknál vagy keleti boltokban kaphatunk, de persze nagyobb boltokban is vásárolhatunk.

A csicseriborsót érdemes jól záródó üvegben tárolni, megromlani ugyan nem igazán tud (molyosodni se nagyon), de fél évnél tovább lehetőleg ne tároljuk.

Humusz

Áztassuk be a csicseriborsót a fent leírt módon. Vigyázzunk, mert a csicseriborsó nagyon kiadós, 25 dkg-nál többet csak akkor készítsünk, ha nagyon sokan leszünk vagy nagyon szeretünk sok humuszt enni. A további adagokat kb. 25 dkg csicseriborsóra vonatkoztatva adom meg.
Másnap szűrjük le, és bő vízben tegyük fel főni. A vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát és sót. A szódabikarbóna segít abban, hogy a csicseriborsó hamar teljesen puhára főjön, de ha nem vigyázunk, amikor felforr, akkor ki fog futni a habja és takaríthatjuk le a tűzhelyet. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy forráskor figyelünk, kicsire vesszük a lángot és szűrőlapáttal levesszük a habot a tetejéről.
Ha teljesen megpuhult, leszűrjük, aprító gépben (ha nincsen, használhatunk botmixert is, ezzel kicsit szenvedősebb, de a végeredmény ettől még jó lesz) alaposan pürésítjük. A pürésítéshez hozzáadunk fokhagymát (legalább 4 nagyobb gerezd kell, de lehet, hogy kétszer ennyi, ez ízlés kérdése), olívaolajat (nagyon sokat fel tud venni, legalább 1 dl kell), sót, őrölt római köményt (egy teáskanálnyi biztos, de inkább több, függ persze, hogy milyen és főleg milyen korú a fűszerünk), egy citrom levét (kezdhetjük féllel és utána ízlés szerint állíthatjuk be a megfelelő mennyiséget).
Lehetőleg használjunk tahinát is. Ez szezámmagkrém, amit készen érdemes vásárolni keleti boltokban. Elkészítése is egyszerű: két-három evőkanál tahinához apránként (mint a majonézhez az olajat) hideg vizet keverünk. Folytonos keverés mellett egyre habosabb lesz, megváltozik az állaga, kivilágosodik a színe, látni fogjuk, ha készen lesz.
Ha tehát ezzel is megvagyunk, hozzákeverjük a humuszunkhoz, és megkóstoljuk. Tapasztalatom szerint ekkor még kell bele tenni fokhagymát, citromot, olívaolajat és fűszereket is, de ritkán az ember elsőre is eltalálhatja a mennyiségeket. Tálaláskor tányérban lapítsunk el 1-2 cent vastagon humuszt, szórjuk meg akár római köménnyel, akár kevés pirospaprikával és alaposan locsoljuk meg olívaolajjal.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő nap
  2012-04-28 11:51:18, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
babos rizs
  2012-04-27 22:59:46, péntek
 
 







 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
céklás lencse
  2012-04-27 22:10:25, péntek
 
 


Hozzávalók:

20 dkg apró, zöld színű lencse
4 db kisméretű céklagumó
2 db salottahagyma
1 teáskanálnyi őrölt tárkony
2 babérlevél
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet

bors

Elkészítés:

A lencsét válogatás és alapos mosás után minimum 2 órára hideg vízbe áztatom. Amíg a lencsék áznak, a megsikált céklagumókat egyesével alufóliába csomagolom, 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütöm (kis női ökölnél nagyobb cékláknak akár 1 teljes óra is szükséges). Hagyom, hogy kihűljenek.

A kissé megduzzadt lencsét babérlevéllel és annyi vízzel teszem fel főzni, hogy az legalább 2 ujjnyival ellepje a lábos tartalmát. Nagyjából 20-25 perc alatt megpuhul, de csak a végén sózom. A lencsét leszűröm, kissé hűlni hagyom.

A céklákat meghámozom (gumikesztyűben érdemes ezt a műveletet végrehajtani), kb. 1 cm-es kockákra vágom.

A salottahagymákat nagyon finomra vágom. Az olajat, ecetet, tárkonyt, sót, borsot egy kis üvegbe öntöm, jól összerázom, majd a felkockázott céklára öntöm, összekeverem.

Tálaláskor adagonként veszek 1 evőkanálnyi lencsét, erre kanalazok nagyjából ugyanennyi céklát, majd megismétlem a rétegezést. Salottahagymával díszítve tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-07-27 14:04:31, kedd
 
 


pár szem paradicsom (4-6 db)
2 kisebb friss cukkini
olívabogyó
1-2 ek olívaolaj
himalaya só,fehérbors

elkészítés
A paradicsomot és a cukkinit megmossuk. A paradicsomot feldaraboljuk, a cukkinit, ha nem fiatal, meghámozzuk.
Serpenyőben fonnyasztjuk a cukkinit az olajon kis lángon (fokozaton), sózzuk.
Rádobjuk a paradicsomot, és míg nem fonnyad össze, a tűzön hagyjuk őket.
Addig sajtot reszelünk.
Ezt követően, ha összerottyant a cukkini és a paradicsom, akkor megszórjuk olívabogyóval, és még egy percig a tűzön hagyjuk.
Fehérborssal megszórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-07-24 23:30:41, szombat
 
  DÖDÖLLE




8 db krumpli
kb. 30 dkg liszt

20 dkg szalonna
3 fej hagyma
(3 dl tejföl) keményítő napon nem lehet

A krumplit meghámozva, felkockázva annyi sós vízben főzzük, ami éppen ellepi. Fontos, hogy ne legyen túl sok a víz.
Amíg a krumpli fő, a felkockázott szalonna zsírján pirítjuk a szintén kockára vágott hagymát.
Amikor megfőtt a krumpli, botmixerrel összeturmixoljuk és takarék lángon, állandó keverés közben addig keverünk lisztet hozzá, míg a massza össze nem áll. Kis gyakorlatot igényel az ügy, hogy se túl kemény ne legyen a massza, se túl ragacsos.
A hagymás zsírrral kikenünk egy tepsit és a hagymás zsírba mártogatott kanállal a tepsibe szaggatjuk a liszttel kevert krumplimasszát.
Rétegenként meglocsoljuk a hagymás szalonnazsírral.
Sütőben átsütjük. (Tejföllel tálaljuk, de nem a keményítő napon!)
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-07-22 16:19:22, csütörtök
 
 



Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 szál sárgarépa
10 dkg sárgaborsó
1/2 konzerv kukorica
1 hagyma
1 evőkanál vaj
3-4 evőkanál étkezési keményítő
kevés olaj
só, ételízesítő

Elkészítés:
A burgonyát sós, ételízesítős vízben megfőzzük. Közben a kis kockákra vágott sárgarépát a zöldborsóval együtt szintén megfőzzük, a hagymát üvegesre pároljuk. Ha minden kész, akkor összetörjük a burgonyát, hozzáadjuk a kukoricát, a zöldborsót, a sárgarépát, a hagymát, a vajat és a keményítőt. Még lehet ízlés szerint fűszerezni. Jól összekeverjük, és közepes méretű lapos lepénykéket formázunk, majd forró olajba tesszük, és barnára sütjük. Fontos, hogy ne legyen túl puha, mert akkor szétesik sütés közben. de nem is kell sokáig sütni, mert már nem nyers benne semmi, csak egy picit barnuljon. Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-07-18 12:48:59, vasárnap
 
  Finom rizottó (Tündüs blogjából)

2 db csirkemáj
10 dkg füstölt sonka
1 csomag vegyes leveszöldség
1 db karalábé
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma (kis fej)
3 evőkanál olaj
20 dkg rizs
1 evőkanál ételízesítő
1 db húsleves kocka
1 csipetny törött bors
1 csipet majoranna
1 csomag petrezselyem zöldje

Egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, majd a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Beleszórjuk az ételízesítőt, és a húsleveskockát. Befedve, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét be nem szívja. Közben a megmaradt olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és rátesszük a csíkokra metélt gombát, leveszöldséget, a karalábét, és az ugyancsak felcsíkozott csirkemájat, valamint a zöldborsót. Erős lángon kevergetve gyorsan megpirítjuk, ezután pedig hozzáadjuk a metéltre vágott sonkát is. Gyengén megsózzuk, és rászórjuk a fűszereket. 3 deci vízzel felöntjük, és felforralva, fedő alatt 5 percig főzzük. Ha a rizs elkészült, a zöldséges-májas ragut ráöntjük, és villával nagyon óvatosan átkeverjük. A rizottót ismét a tűzre tesszük, és felforraljuk. Ezután a tűzről lehúzzuk, és legalább 20 percig fedő alatt hagyjuk állni. Mire az az idő eltelik, a rizs az összes folyadékot magába szívja. Tálalás előtt ismét óvatosan átkeverjük.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 466
  • e Hét: 1340
  • e Hónap: 5744
  • e Év: 37473
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.