Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Abert Einstein
  2015-12-28 23:51:55, hétfő
 
  Immár több, mint 1 évszázaddal ezelőtt Albert Einstein hosszú órákig tartó munka után hátra dőlt székében és teljesen magába roskadt: Atyaúristen!!!! Hogyan fogom én ezt elmagyarázni az embereknek? A gondolatok lázasan rohangáltak a fejében, de sehogyan sem tudta megérteni, amire rájött. Olyasmire jött rá, amiről tudta, hogy igaz, de felfogni még neki is nehezére esett.

Visszaemlékezett gyermekkorára, amikor is a legnagyobb élménye az volt, amikor apja megmutatta neki, hogyan működik az iránytű. Azonnal elkápráztatta, hogy létezik egy ERŐ, ami láthatatlanul is képes hatni a tűre. Azóta nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy a világ nem csak az, amit a szemünkkel látunk.

Most pedig rájött valamire, amiről elképzelni sem tudta hogyan lehetséges, annyira viszont bízott a számításaiban, hogy igaznak fogadja el.
Arra jött rá, hogy sem a tér, sem az idő nem létezik. Pusztán gondolati teremtmények.

Egy hatalmas illúzió, ráadásul olyan tökéletesen megszerkesztve, mely illúzióban mindenki abban hihet, amiben csak akar, mindig igaza lesz. Ekkortájt hagyta el a száját az a mondat, amit azóta sokszor idéznek tőle:

Csak két dologban hihetsz:
Vagy abban, hogy a világon minden csoda, vagy abban, hogy semmi sem.

Mindez több, mint 1 évszázaddal ezelőtt történt.

Mi az, ami napjainkban történik?

Tudósok megállapították, hogy az emberi DNS-ben lévő információk mindössze 3-5%-a felelős azért, hogy a petesejt és a spermium találkozása után egy hús-vér emberke születhessen.

95% pedig valami egészen másért felelős. Bár, sokat hallani, hogy az ember lelki lény, de azt sehol nem tanították, hogy 95%-ig az.
Érted ezt? Amikor belenézel a tükörbe, azt aki igazán vagy, nem is látod. Annak aki vagy, és aki lehetnél, mindössze 5%-át látod.

“Amikor Szent-Györgyi Albert elkezdte erőltetni, hogy a tudomány kicsit nagyobb hangsúlyt fektessen a kvantummechanika tanulmányozására, mert úgy néz ki, hogy sokkal több dolog függ össze olyan dolgokkal, amiről elképzelni sem tudjuk, nem csak kortársai nevették ki, de a Magyar Tudományos Akadémia még arról is gondoskodott, hogy ezek a cikkek eltűnjenek az életművéből, nehogy a tudós egy nagy bohócnak tűnjön az utókor számára, akinek csak malaca volt, amiért felfedezte a C vitamint."

Napjainkban kezdték el kutatni, kutatgatni a levegőben, éterben, illetve ismeretlen dimenziókban lévő információs mezőket.
Ma már tudjuk, ha egy csoport jó kedvű, vidám ember egy légtérben örül egymásnak, ezután pedig elhagyva a helyiséget, egy ismeretlen lép be ugyanide, ennek az embernek is megváltozik az érzelmi mutatója. Jobb kedve lesz, pedig nem is hallotta, nem is látta azokat, akik előtte bent voltak a teremben.

Mit jelent az, hogy ma már tudjuk?????
Hiszen legtöbbünk még soha nem hallott erről! Ha ez igaz lenne, mindenhol erről beszélnének.
Ha valami fontos és igaz, akkor annak vezércikknek kell lennie a médiában... Vagy mégsem?

A válasz: vagy mégsem.

A CIA és a KGB több, mint 50 éve kutatja azt, hogyan tudnának a távolból kutakodni mások agyában. Hogyan lehetne kiszedni titkos információkat több ezer kilométerre lévő emberek agyából. Ehhez nagyon összetett pszichológiai ismeretekre és az emberi lélek legmagasabb szinten történő tanulmányozására van szükség.

A gyalázatos kutatások legnemesebb mellékterméke az, hogy rájöttek mi a módja annak, hogy egy ember kiteljesedett boldog életet élhessen. Kiteljesedhessen a kreativitása, elérhesse céljait, és kihozhasson magából mindent, ami fontos számára.

De a legfontosabb amit felfedeztek:
ha egy ember növeli személyes tudatosságát, az hatással van más, távolban lévő emberek tudatosságára is.
Ez pedig nagyon veszélyezteti mindenféle hatalom fennmaradását. Magas tudatosságú, boldog, kiteljesedett életet élő embereket nem lehet irányítani, médiával, reklámokkal manipulálni. Nem lehet rajtuk élősködni, nem lehet rájuk értelmetlen adókat kivetni és legfőképp nem lehet rájuk parancsolni, hogy énekelve-dalolva, menetelve, mások zsoldos katonájaként embereket megöljenek.

Az a lelkiállapot, ami ahhoz kell, hogy valaki az életét úgy irányíthassa, ahogyan szeretné, kizárólag a Szeretet, Hit, Hála, Ítélkezés mentesség állapotában tartható fenn.

Így talán könnyebb megérteni, miért december 23-ára időzítik a különböző hatóságok a felszólító leveleiket.
A különböző hatalmi praktikáknak hála, ma már azok se tudnak nagyon az óhajtott lelkiállapotba kerülni, akik ismerik ezt a titkot.

Tudjátok miért fontos a tudatosság növelése?
Azt mondják, Magyarországon kb.: 3-4 millió ember rendelkezik 80-as IQ-val. A 70-es szint pedig már az értelmi fogyatékosok kategóriáját jelenti.
Ilyen felállásban már nem is hangzik olyan jól, hogy DEMOKRÁCIA választópolgárokkal, nem?
A legtöbb ember éppen eltudja dönteni, hogy pisilni kell, kakilni kell, fázom vagy melegem van. Döntéseit pedig a legalacsonyabb rendű ösztönei szintjén hozza meg. Ha egy politikus ad neki egy puszit a választási kampány során, akkor azt jó embernek fogja tartani. S Hol a hit? Hol van az a hit, hogy hiszek valamiben s az alapján megyek el a szavazásra, hogy ezt a hitet ki képviseli? Befolyásolhatóak vagyunk? IGEN! Szent István óta van egy hite az országnak. Ezt a hitet kell követnie, mert mindig ez a hit tartotta életben az országot.

“Magasabb tudatosságú társadalomban nem fordulhatott volna elő, hogy akkor törjön ki a legnagyobb éhínség a Föld egyes országaiban, amikor a világon pont a legtöbb élelmiszert sikerült megtermelni.
Amíg Bangladesben az emberek a saját halott gyermekeiket ették meg, addig Oroszországban a mozdonyokat búzával fűtötték. Annyi búza termett, hogy nem fért be a tározókba"

“Magasabb tudatosságú társadalomban nem fordulhatna elő, hogy Ázsiában, több mint 40 millió, 10 év körüli gyermek dolgozzon reggeltől estig minden nap. Hidakat, autópályákat építenek, esténként meg vaskonténerekbe zsúfolva, bezárva várják a másnapot. Nem pénzért dolgoznak. A szüleik azért adják be őket ide, mert addig sem nekik kell etetniük a gyermeket. Arra ugyanis már képtelenek"

De az sem fordulhatna elő, hogy este a fotelban ülve a befektetési tanácsadód, távol-keleti részvényeket sózzon rád, mivel azok most extraprofittal kecsegtetnek. Tudnád jól, hogy mások kizsigerelése árán nem akarod Te magad sem biztosítani a saját gyermeked jövőjét.

Magasabb tudatosságú társadalomban nem fordulhatna elő, ha tudjuk, hogy a Hit, Szeretet, Hála, és Ítélkezés mentesség, mint lelkiállapot, olyan kémiai folyamatokat képes elindítani az emberi agyakban és kvantum szinten a világban, amelyek nagyban befolyásolják az életben való boldogulásunkat, hogy ne ez legyen a legfontosabb elsajátítandó tantárgy az iskolában.
És ez teljesen független a vallásoktól is.

Indiában, amikor egy gyógyító mesterré válik, két utat választhat. Vagy elmegy az emberek közé és fizikailag gyógyítja őket, vagy felmegy a Himalájába egy barlangba és onnan gyógyítja a világot meditáción keresztül kvantum szinten.

A világ megváltoztatásával kapcsolatban egyetlen üzenetünk van:
Mindenki dolgozzon saját magán!
Soha ne hibáztassunk senkit. Még a politikusokat, államfőket és a vallási vezetőket sem. (Sokan dolgoznak közülük is egy jobb világon)

Induljunk el befelé, és rövid időn belül, ha nem is a helyes válaszok, de a helyes kérdések elő fognak bukkanni.
A legfontosabb kérdésekre pedig több ezer éve megvannak a helyes válaszok. Csak élni kell velük.

Tudom, hogy a villanyszámla meg a lakástörlesztő előteremtése teljesen eltereli az ember figyelmét a nemesebb gondolatokról, és azok sokkal nagyobb gondnak tűnnek pillanatnyilag, de az anyagi világban való boldogulás is a magasabb tudatosságban keresendő.

Ha van egy nagy álmod, higgy benne, higgy a Létezés bölcsességében a megvalósulás fontosságát illetően, kerülj a Szeretet, Hit, Hála állapotába, ne ítélkezz mások felett és az álmod a létező legnagyobb sebességgel indul el a megvalósulás útján.

Einsteintől átvéve: fogalmam sincs hogy ez az egész hogyan működik, csak azt tudom, hogy igaz.
(Tarnóczy Vilmos)
 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
samsung Gear S
  2014-08-30 22:58:14, szombat
 
 



A Samsung Gear S 5 centiméter átmérőjű ívelt Super AMOLED kijelzővel rendelkezik, amelyen a felhasználók elolvashatják a bejövő üzeneteiket és egyéb értesítéseiket. Ívelt kijelzője illeszkedik minden csuklóhoz, a cserélhető szíjjal pedig minden felhasználó megtalálhatja a számára megfelelőt, kifejezheti saját ízlését, stílusát.

Támogatja a legelterjedtebb kommunikációs technológiákat, beleértbe a 3G-t, a Bluetooth-t, valamint Wi-Fi csatlakozásra is képes. E széles spektrumnak köszönhetően a Gear S viselője bárhol értesítést kaphat üzeneteiről, leveleiről, naptárbejegyzéseiről, és nem marad le a közösségi csatornákon folyó eseményekről sem. A Gear S azonban nem csupán értesítéseket küld viselőjének, de a felhasználó válaszolhat is a bejövő üzenetekre a kijelzőn felugró érinthető billentyűzet segítségével, és közvetlenül az órán fogadhat, illetve onnan is indíthat hívásokat. Felhasználja azt a kommunikációs technológiát - 3G-t, Bluetooth csatlakozást - használja, amely az adott szituációjához a legmegfelelőbb, az óra automatikusan szinkronizálja az adatokat bármilyen csatlakozáson keresztül.

Menürendszerét úgy dolgozták ki, hogy az órára érkező értesítések a lehető legkönnyebben elérhetőek legyenek. Az okosórában elérhető a HERE gyalogos navigációs alkalmazása, az itthon viszonylag kevés érdeklődésre számot tartó Financial Times cikkeket kínáló fastFT szolgáltatása, együttműködik a Spritz gyorsolvasási technológiájával és integrálja a Facebookról érkező üzeneteket és értesítéseket.

Edzőtársként is használható: számos érzékelője, a beépített GPS és S Health funkciója minden olyan információt rögzít, amire egy edzés alatt és után szükség lehet. Az okosóra ezen kívül támogatja a Nike+ Running futóalkalmazást is, amely a futás szerelmeseinek segít abban, hogy edzésük minden percét nyomon kövessék, mobiltelefonjuk nélkül is.

A Samsung Gear S okosórával karöltve megjelent a legújabb vezeték nélküli fülhallgató is, a Samsung Gear Circle. Viselője okostelefonnal párosítva fogadhatja hívásait, hallgathatja zenéit, adhat hangutasításokat. Ha pedig nem használja, egy egyszerű mágnessel a nyak köré illesztheti, a bejövő hívást pedig így is egy finom rezgés jelzi számára.

A Samsung Gear S és a Gear Circle október elejétől érhető el a Samsung globális kiskereskedelmi hálózataiban.
 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
superchip
  2014-08-22 20:53:12, péntek
 
 



Az emberi agyhoz hasonlóan működő új szuperchip

Az IBM olyan számítógép chipet fejlesztett ki, ami a cég elmondása szerint az emberi agyhoz hasonlóan működik és óriási előrelépést jelent a mesterséges intelligencia megvalósításának irányába. A TrueNorth nevű chipet a világ legelső idegszinaptikus számítógép chipjeként harangozták be, mivel magától rá tudd jönni bizonyos dolgokra.

TruenorthEmellett, a chip egymillió ,,neuronnal" rendelkezik, lehetővé téve, hogy egy szuperszámítógép teljesítményét egyetlen postai bélyeg méretű lapra sűrítsék.

A szakértők szerint a fejlesztés felér a 80-as években bemutatott szuperszámítógépek jelentőségével. Horst Simon, a Lawrence Berkeley National Laboratórium helyettes vezetője a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy ,,rendkívül jelentőségteljes lépésről van szó a kicsi méret és az alacsony fogyasztás szempontjából."

A modern processzorok hozzávetőleg 1,4 milliárd darab tranzisztorral rendelkeznek és akár 140 watt energiát is fogyaszthatnak, míg az új IBM chipben 5,4 milliárd tranzisztor található, az áramfogyasztása azonban csupán 70 milliwatt. Ez azt jelenti, hogy a chip rendkívül hatékony.

A TrueNorth az agyhoz hasonlóan, szorosan összekapcsolt ,,neuronokat" használ, soha nem látott, proaktív szintre emelve a számítógép működését. Az egymillió ,,neuron" mellett 256 millió programozható szinapszis is került a chipbe, ami szintén rekordnak számít az IBM-nél.

Az emberi agyban 100 billió neuron és akár 150 trillió szinapszis található, azonban Dharmendra Modha, az IBM egyik vezetője a CNET-nek nyilatkozva elmondta, hogy a chip ettől még számos komoly feladatra képes.

Például emberi segítség vagy felügyelet nélkül képes figyelmeztetést kiadni egy olajszivárgás vagy cunami esetén.

Ruchard Doherty, az Envisioneering Group nevű technológiai kutató cég igazgatója szerint az új IBM chip ,,nagyon jelentős dolog".

Szemléltetésként elmondta, hogy egy oszlop felé haladó robotnak ma még nagyon komoly számítógépes kapacitásra lenne szüksége ahhoz, hogy elkerülje az ütközést, míg a TrueNorth chippel egy emberhez hasonlóan, önállóan, külső utasítás vagy segítség nélkül is kikerülné.

terminatorA számítógépek lassan közelednek ahhoz a ponthoz, amikor több szempontból is ,,okosabbnak" tekinthetők az embernél. Az idei év elején fordult elő első alkalommal, hogy egy számítógépprogram átment a Turing teszten, ami igazi mérföldkőnek számít a mesterséges intelligencia terén.

A Terminátorhoz hasonló filmek pedig az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatos emberi félelmekre játszanak rá. A mára klasszikussá vált sci-fiben egy számítógépes rendszer öntudatra ébred és atomcsapást indít, hogy elpusztítsa az emberiséget, egy kiterjedt háborút indítva az emberek és a gépek között.

Érdekes módon az IBM kognitív számítógépes programját SyNapse-nak hívják, aminek hangzása nagyon hasonlít a Terminátor Skynet-jéhez.



 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
SONY SMART okos óra
  2014-07-21 14:23:10, hétfő
 
 



Sony SmartWatch 2 TPU okosóra

Link

Technikai adatok
Hardware
 Kijelző mérete: 1,6"
 Kijelző felbontása: 220 x 176 pixel
 Támogatott operációs rendszer: Android 4.0, vagy frissebb
 Csatlakoztathatóság: Bluetooth 3.0, NFC, micro USB,
 Rezgő funkció: IGEN
 Funkciók: hívások fogadása, hívásnapló, zenelejátszás, SMS, MMS
 Telepített programok: Gmail, Facebook, Twitter
 Tartozékok: töltőkábel, szilikon szíj
 Akkumulátor: Lithium-Polimer
 Egyéb jellemzők: szilikon szíj

Általános adatok
 Védelem: víz- és porálló
 Ház anyaga: alumínium
 Szín: fekete
 Szélesség: 41 mm
 Mélység: 9 mm
 Magasság: 44 mm
 Súly: 24,9 g
 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
megtermékenyités
  2014-05-14 12:48:18, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
Hartmann vonalak
  2014-03-12 21:30:16, szerda
 
 


Hartmann sugárzás

A földsugárzást, a káros vízereket már az ókorban is érzékelték, keresték az emberek, az egyiptomi, arab történetírókon keresztül az ősi kínai kőfaragásokig számos helyen fellelhetők az erre vonatkozó utalások.

Az újkorban többek közt Geothe is foglalkozott a föld alól feltörő titokzatos energiával, napjainkban pedig 1954-ben dr. Hernádi Mihály iorvos ismerte fel a geopatikus sugárzás jelentőségét. Érdekes, hogy nem róla, hanem a sugárzást először publikáló német fizikusról, dr. Ernst Hartmannról nevezték el a jelenséget.

Sajnos, nincs olyan tudományos mérőeszköz, amivel hitelesen mérhetők lennének a földsugárzások - ma is csupán a rezgéseket kereső ember képességére, érzékenységére lehet támaszkodni. Talán ezért fordulhat elő, hogy ha a lakásodat egymástól függetlenül több radiesztéta is beméri, különböző álláspontra helyezkednek a vízerek és ártó sugarak megítélésében. Ha ezekre alapozol, naponta rendezheted át a lakásod, és még akkor nem lehetsz biztos benne, hogy éjszaka az immunrendszeredet izgató rezgések elkerülnek. Mert az egyik ,,mester" azt mondta, a sarokban szörnyen rosszak a geopatikus viszonyok, míg a másik éppen azt a sarkot érezte tisztának...
A geopatikus terhelések jellemző helyei

A szakirodalom szerint a Földet a mágneses pólusok irányába törő erővonalak, az úgynevezett Hartmann-vonalak hálózzák be. A fő feszültségi vonalak, az izgató sávok általában észak-déli irányban kétméterenként fekszenek, míg az ezekhez kapcsolódó kelet-nyugati sávok 2,5 méteres szünetekkel követik egymást. A 15-30 cm széles sávok elhelyezkedése geológiai tényezőktől függ. A háló metszéspontjai, ahol a különböző irányú sávok találkoznak, kétszer olyan erősen sugároznak, mint maguk a sávok. Tehát Hartmann-sávok a Föld negatív és pozitív mágneses erőterének találkozásainál jönnek létre, és egy háromdimenziós térrácsrendszert alkotnak. Állítólag Magyarországon egy rács mérete szabadtérben 2,8 x 1,9 méter, zárt térben azonban az erővonalak elhelyezkedését módosíthatják a berendezési tárgyak és a falak.

Fontos tudnod! A Hartmann-sávok legerősebben éjfél és hajnali három óra között sugároznak - ha ebben az időszakban rendszeresen felébredsz, valószínű, hogy Hartmann-vonal halad át a testeden.

A föld alatti vízfolyások, patakok a Hartmann-sugárzáshoz hasonlóan különböző helyeken kereszteződnek. Veszélyességük nem attól függ, hogy mennyi víz folyik bennük, sokkal inkább attól, milyen erős a vízfolyás. A föld alatti állóvizek ezzel szemben veszélytelenek.

A földsugárzások állandó sugárterhelést jelentenek az élőlényekre. A emberi szervezet hozzászokott ehhez a háttérsugárzáshoz, azonban az említett metszéspontokban kialakuló sugárdózis már erőn felüli megpróbáltatást jelenthet.

Bizonyos jelek is figyelmeztethetnek arra, hogy az ágyad vagy a munkaasztalod alól erőteljes sugárzás rombolja az egészségedet, és terheli az immunrendszeredet.

Amire érdemes odafigyelned!

Kifejezetten nyugtalan alvás, forgolódás az ágyban, gyötrő álmok, az említett felébredés az éjfélt követő órákban, levertség, depresszió - ezek a panaszok mind arra utalhatnak, hogy káros rezgések, sugárzások érik a szervezetedet.
A fejet ért dózis miatt különösen a fejfájás, a szédülés, a felkelés után jelentkező hányinger, hányás, idegesség, ritkán hallás- és látáskárosodás, hajhullás, nyakmerevedés a legjellemzőbb tünetek.
A mellkasat érő káros sugárzás miatt jelentkezhet szokatlan szívdobogás, szívritmuszavar, krónikus légúti megbetegedés, esetleg daganatos elváltozás.
A hasat érő sugárterhelés miatt nem ritka a hasi panasz, gyomortáji fájdalom.



 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
makro fotók a megtermékenyítéstől......
  2014-01-16 23:16:35, csütörtök
 
  A svéd fotós, Lennart Nilsson, 12 évet foglalkozott azzal, hogy lefényképezhesse a magzat fejlődését az anyai méhben.

Ezek az elképesztő felvételek egy makrólencsével ellátott hagyományos fényképezőgép, egy endoszkóp és egy pásztázó elektronmikroszkóp segítségével jöttek létre. Lennart Nilsson közel százezres nagyítást használt és közvetlenül a méhben “dolgozott". Az első fotó az emberi magzatról 1965-ben készült.

A képek azt az utat mutatják meg, amely a megtermékenyítéstől egészen a magzat születéséig tart.

























































 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
Nazca-vonalak
  2013-09-03 21:50:24, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  tudomány  
aztékok
  2013-08-07 21:12:55, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  tudomány  
Győri elektromos autó
  2013-05-12 22:47:38, vasárnap
 
  Még mindig nem értem miért a design és nem a célszerűség a fontos egy jármű elkészülte szempontjából? Ha egyszer valaki az ésszerűségre fog ráugrani, akkor eljut ahhoz a start vonalhoz, amit feltűnés nélkül a szokás alapján rendszerint megkerül, vagy csak semmibe vesz. A nagy találmányok nem a tudatosságnak, hanem a véletlennek köszönhetőek, de lehet ezt másként is csinálni csak észre kellene venni azt, amit a benzingyártók és olaj kitermelő cégek tiltanak. Mihelyt elérkezik valaki ahhoz a ponthoz, hogy abból nekik komoly veszteségeik származnának azonnal megvásárolják a technikai megoldást és beteszik a fiókba! A modellezni és játszadozni akaró kisgyerkőcöket erejük és lehetőségeik szerint szórakozásból is támogatják és az eleven megoldások felbukkanása rendszerint annak eltűnéséhez vezet. Az energiacella egy igazi perpetuum mobile akkor, ha valaki képes azt is látni, amit más lehetetlennek titulál, illetve akként állít be!

Vajon mikor lesz a környezet is fontos egy ilyen verseny alkalmával a használhatóság és életrevalóság figyelembevételével?

A tavalyinál kisebb, könnyebb és sokkal "autószerűbb" járművel indul a győri Széchenyi István Egyetem csapata a jövő héten a hollandiai Rotterdamban rendezett Shell Eco-marathon versenyen - közölte Pup Dániel csapatfőnök.




A Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata idén nemcsak új kategóriában, hanem egy teljesen újtervezésű, formabontó autóval indul Európa legnagyobb, diákoknak megrendezett üzemanyag-hatékonysági versenyén. A csapat már az utolsó simításokat végzi az autóján, és lázasan készül, hogy minden készen álljon a május 15. és 19. között megrendezett rotterdami megmérettetésre.

Az már biztos, hogy sokkal kisebb és jelentősen "pofásabb" a SZEnergy Team új járgánya, mint az előző volt.Hogy hatékonyabb is, vagy sem, napokon belül kiderül. A csapat jövő hétfőn indul Rotterdamba, ahol másodszor rendezik meg a Shell Eco-marathont. A feladat - elmondva - meglehetősen egyszerű: 40 percig kell körözni egy pályán, legalább 27 kilométeres átlagtempóval, minél kevesebb áramot vagy benzint felhasználva. A megvalósítás már babrásabb: a csapatoknak maguk kell előállítani a járművet.




A változás oka, hogy kategóriát váltottak, nem a szolárcellás, hanem a napelemes-akkumulátoros kategóriában indulnak, így a korábbi fő meghajtási mód az energiaszükséglet 10-15 százalékát biztosító segéd-erőforrássá vált. Ezért a tavalyi hétről kétharmad négyzetméterre csökkent a jármű energiagyűjtő celláinak mérete - magyarázta Pup Dániel.

Hozzátette: itt is az energiahatékonyság a fő kérdés, csakhogy nem csupán a begyűjtésben, hanem az erőforrás és az akkumulátorok közötti oda-vissza táplálás során is. A fékezéskor vesztett energia ugyanis a telepekbe kerül, onnan kell visszaáramoltatni gyorsításkor, haladáskor. A gép akár 60-70 kilométeres tempóra is képes, ám a versenyfeladat nem a gyorsaság, hanem az, hogy minél kevesebb üzemanyag felhasználásával körözzenek negyven percet a kijelölt pályán, legalább 27 kilométeres átlagsebességgel, és minél kevesebb energiával. A városi környezet imitálása érdekében eközben többször meg is kell állniuk a sofőröknek.



Az új kocsi 87 kilós súlya alig több, mint az elmúlt három esztendőben indított győri modellek súlyának a fele. Váza a repülőgépiparban használt alumíniumból készült, amelyhez karbon-kompozit felépítmény kapcsolódik. A műszerfalat egy táblagép helyettesíti, ez pedig kétirányú kommunikációt tesz lehetővé; a csapat vezetője így folyamatosan nyomon követheti a menetjellemzőket, adott estben akár felül is bírálva a pilótát - mondta Pup Dániel.

"Az új modell egy fejlesztési alap; pár évig szeretnénk ezzel a karosszériával és vázzal versenyezni, csak fejlesztjük egy kicsit a hajtásunkat" - jegyezte meg Pup Dániel, hozzátéve, két-három évente változnak meg annyira a versenyszabályok, hogy új autót kell építeniük.

Korábbi közlés szerint idén 24 ország 224 diákcsapata versenyez a Rotterdamban második alkalommal megrendezett versenyen. Magyarországot a tavalyi versenyhez hasonlóan idén is öt csapat képviseli: Kecskemétről kettő, a GAMF, valamint a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola nevezett, mellettük az Óbudai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem diákjai állnak a rajtvonalhoz a SZEnergy team néven induló győriek mellett.

A magyar diákok készen állnak az Eco-marathonra

Hazánk legfiatalabb energetikai innovátoraiból állt össze az az öt diákcsapat, akik Magyarországot képviselik az idei Shell Eco-marathon Europe versenyen. A Shell Eco-marathon minden évben különös kihívás elé állítja a diákokat. A versenyzőknek ugyanis olyan járművet kell tervezniük és építeniük, amely 1 liter üzemanyag vagy 1 kWh energia felhasználásával a lehető legnagyobb távolságot képes megtenni. Idén öt magyar csapat fogadta el a kihívást, hogy egy különleges pályán - amelyet kifejezetten a Shell Eco-marathon Europe versenyre terveztek - az autóvezetésen felül a természet- és műszaki tudományok hazai tehetségeit is megmutassák a világ előtt.

Tavaly első alkalommal adott otthont a versenynek Rotterdam, ahol a város útjai az esemény ideje alatt versenypályává változtak. A többnapos rendezvényen több mint 40 000 ember követhette figyelemmel, amint a diákok a leghatékonyabb jármű címéért versengenek. A városi környezet azért is fontos a verseny számára, mert így életszerű környezetben próbálhatják ki az új technológiákat. Idén május 15. és 19. között mintegy 20 európai ország több mint 3000 diákja találkozik ismét Rotterdamban, hogy újabb rekordokat állítsanak fel.

,,Nagyra becsülöm a magyar csapatok erőfeszítéseit, hogy évről-évre új autókat tervezzenek és építsenek a Shell Eco-marathon versenyre. Remélem, kemény munkájukat siker koronázza és mindannyian kiváló eredményt fognak elérni kategóriájukban. Tudom, hogy a versenyt megelőző pár héten a kihívások megsokszorozódnak, de biztos vagyok benne, hogy a befektetett energia megtérül, s a verseny felejthetetlen pillanatokat hoz majd mindannyiótok számára Rotterdamban" - mondta Erényi Balázs a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöke.
 
 
0 komment , kategória:  tudomány  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 658
  • e Hét: 2333
  • e Hónap: 3325
  • e Év: 35054
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.