Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
Túrós kígyórétes, már régóta csak így készítem
  2024-01-24 23:03:57, szerda
 
  Csodás ez a süti, nem lehet betelni vele, gyakran el is készítem, ha valami finomságot ennénk!

HOZZÁVALÓK
Tészta :
60 dkg finomliszt
20 dkg vaj/margarin
1 kk só
3 ek cukor
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 egész tojás
1 tojás sárgája

Töltelék:
75 dkg túró
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 ek tejföl
2 ek búzadara
1 tk szárított citromhéj

Tetejére :
1kisebb tojás

ELKÉSZÍTÉS
A langyos tejben 1 ek cukorral felfuttatom az élesztőt. A megszitált lisztben elkeverem a sót, maradék cukrot, majd a tojások és a felfuttatott élesztő hozzáadása után dagasztani kezdem. Közben az olvasztott vajat /margarint kis adagokban adagolom hozzá. A tésztát duplájára kelesztem, közben a töltelék hozzávalóit alaposan elkeverem.

A megkelt tésztát 3 cipóra osztom, letakarva hagyom 15 percig pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtom. A töltelék 1/3 részét hosszában a tészta közepén, egy csíkban elhelyezem. A töltelék mellett kb 45 fokos szögben bevagdosom a tésztát. Az így kapott csíkok kb 2 cm szélesek. A csíkokat balról és jobbról felváltva ráhajtom a töltelékre, ahol szükséges alá is hajtom, hogy ne lógjon ki.
A végeket is szépen eldolgozom, hogy a túró ne kukucskáljon ki. A másik két cipót ugyanígy készítem el.


Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem az elkészült réteseket. Ez nem egyszerű művelet, mert a töltelék meglehetősen sok a tésztában. Amíg a sütőt 180 fokra előmelegítem, hagyom kelni. Mielőtt sütőbe helyezem ehyhén felvert tojással lekenem. Kb 20 perc alatt, alsó - felső sütésen megsütöm.Második fogás a bableves mellé. És csuda finom.

Éva Domonicsné Nagy receptje



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Vajdasági sós-sajtos tekercs, egy mennyei finom és egyszerű
  2024-01-24 22:59:26, szerda
 
  Egy igazi finom recept, amit könnyű elkészíteni, mégis nagyon nagyon finom!

Hozzávalók:Tészta:80 dkg liszt5 dkg élesztőegy csipet cukor5 dl tej1 dl olajTöltelék:25 dkg margarin2 nagyobb tojás sárgája1 evőkanál só10 dkg reszelt sajtTetejére:1 tojás20 dkgsajtízlés szerint köménymagízlés szerint pirított napraforgómagElkészítés:

Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben.Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedagasztjuk.A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell.Közben elkészítjük a tölteléket is. A margarint a sóval és a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot is.A 4 részre osztott tésztát egyesével kinyújtjuk. A tölteték negyed részével megkenjük, és feltekerjük. Körülbelül kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.A tetejét tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.Előmelegített sütőben 180°-on 20-25 perc alatt készre sütjük.Trükkök, tippek, praktikák:Tipp: pirított napraforgómaggal meghintve az igazi.

Ízléstár

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Hűtős pogácsa
  2023-12-23 19:42:00, szombat
 
  Hozzávalók / 2 tepsi:
60 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája + 1 egész kenésnek
1,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
2-2,5 teáskanál só

Elkészítés:
1 ,A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba állítva felfuttatom. A lisztet megsózom és összemorzsolom a margarinnal.
2 ,Hozzáadom a tojássárgájákat, a felfuttatott élesztőt, 10 dkg reszelt füstölt sajtot és annyi tejfölt, hogy jól összegyúrható legyen. Ez nekem kb 2 evőkanálnyi volt. Alaposan begyúrom a tésztát és egy tálba teszem. Lefedem folpackkal és a hűtőben pihentetem éjszaka.
3 ,Másnap kinyújtom, és 1x hajtogatom. Kelesztem 15 percet. Kinyújtom és kb 2cm vastag darabokat szaggatok. Sütőpapírozott tepsibe pakolom és megkenem a tetejüket tojással. Rárakom a maradék füstölt és trappista sajtot és 180°C-os sütőben szép barnára megsütöm.

Tippek
A tésztának nem kötelező egész éjjel a hűtőben lennie, ha nagyon sietünk elég neki 1-2 óra is a hidegen. Én azért hagytam éjjelre, mert szeretem reggelire a friss meleg pogácsát, de kétségtelen, hogy jót tesz neki az éjszakai pihentetés.

szőkenő sütöget
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Mákos csoissant
  2023-12-22 00:02:05, péntek
 
  600 g liszt
400 ml meleg tej
80 g (7 evőkanál) cukor
1 tojás
1 teáskanál só
8 g élesztő
1 evőkanál liszt
30 g vaj
2 tk ecet
2 tk növényi olaj
30 g vaj
1 tojás le kenni
Mák a tetejére
180 °C-on 30 percig sütjük
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sajtkrémes háromszögek
  2023-10-23 22:21:55, hétfő
 
 



Ezek aztán jól kikeltek magukért...

Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
1 dl olaj
1 evőkanál só
5 dkg élesztő /felfuttatva/
2 tojás sárgája
1 evőkanál cukor / tejbe/

A krém hozzávalói :
20 -25 dkg reszelt sajt
20 dkg olvasztott margarin
1 tojás sárgája
1 teáskanál só

Tetejére:
1 tojás
kevés reszelt sajt

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozom, és sima lágy tésztát dagasztok belőle.
Félre teszem ,és hagyom duplájára kelni.
Amíg kel a tészta , elkészítem a krémet.
Összekeverem a krém hozzávalóit.
A megkelt tésztát megfelezem,és kinyújtom ,
a krém felét rákenem, feltekerem mint a bejglit.
A tésztarudat felvágom háromszögekre,
és a sütőpapírral bélelt tepsire pakolom őket.
A tészta másik felével ugyanígy járok el.
Kicsit hagyom kelni a tepsin még,
majd lekenem a tetejét tojással és reszelt sajtot szórok a tetejére,
ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Vendégváró sóskifli
  2023-03-21 13:34:40, kedd
 
  Vendégváró sóskifli
HORVÁTH JÚLIANNA RECEPTJE
Zsuzsamama főzőoldala
25 dkg margarint habosra keverek egy kanál sóval. Félre teszem.
5 dkg élesztőt fel futtatok egy dl tejjel és kis cukorral.
70 dkg lisztet, 2 tojást, 1 kefirt 1 dl olajat és az élesztőt összedolgozom.
Só ebbe már nem kell.
A tésztát 8 egyenlő részre osztom. Egyet tányér nagyságú lappá nyújtok és félre teszem.
Jöhet a másik. Ezt megkenem a sós margarinnal és beborítom az előző lappal.
Ezt négyfelé vágom majd minden cikket még 3 felé.
Szorosan feltekerem és ritkásan a tepsibe rakom.
Megkenem tojással és szórok rá sajtot.
Kb. 48 db. lesz belőle.



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Diós-mazsolás Kuglóf
  2023-03-20 14:45:54, hétfő
 
  Hozzávalók
50 dkg liszt
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
4-5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg margarin
Csipet só
1 csomag vaníliás cukor
Mazsola
Dió
1 teáskanál Fahéj
1 reszelt alma

Elkészítés
1. lépés
Az élesztőt 2dl cukros tejben felfuttatjuk.

2. lépés
A margarint, sót, cukrot, mazsolát, vaníliás cukrot és a tojások sárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a reszelt almát és annyi langyos tejet hogy lágy tésztát kapjunk.

3. lépés
Megdagasztjuk. A Kuglóf formát kikenjük vajjal, megszórjuk zúzott dióval, majd beletöltjük a tésztát. Még körülbelül fél órát pihentetjük.

4. lépés
180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbát végzünk mielőtt kivesszük. Megszórjuk (fahéjas) porcukorral. Jó étvágyat! 🙂


 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sós pereceim...
  2023-02-02 20:54:34, csütörtök
 
  Fél liter tejben, 3 dkg élesztőt felfuttatok ,
picike cukorral,
annyi lisztet hozzáadok amennyit a tej felvesz
egy közepes gyúrható tésztához
a kidolgozás közben 10 dkg zsírt,1 teáskanál sót beledolgozok.
Szép sima rugalmas tésztát kapunk.
Meleg helyen kelesztjük....ha megkelt gyúrótáblára borítom átgyúrom.
Apró darabokat vágok és kézzel pereceket formálok belőle
tojással lekenem előmelegített sütőben 200 °C-on sütöm.
A tetejére liszt só keverékéből egy masszát keverek és pöttyözöm még melegen a pereceket.
Jó étvágyat !



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kakaós fonott kalács
  2023-02-01 15:39:26, szerda
 
 




Hozzávalók

3 dl tej
4 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
4 ek. cukor
1 kk. só
1 dl. olaj
2 ek.Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
pár szem mazsola (elhagyható)

kenéshez:
1 darab tojás

Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
1 dl tejben 1 tk. cukorral futtassuk fel az élesztőt.
Tegyük dagasztógépbe a többi hozzávalót a kakaó kivételével.
Öntsük hozzá a Friss Élesztős tejet is.
Ha megdagadt, vegyük ketté a tésztát, és a felébe keverjünk bele kakaót (és a mazsolát), majd letakarva 1 órát kelesszük.
Ha megkelt, sodorjunk belőle négy rudat (2 fehér, 2 kakaós), és fonjuk össze.
Ezután kenjük meg a felvert egész tojással a kalácsot.
Még kelesszük fél órát, majd ismét kenjük le a tojással.
Előmelegített 190°C-os sütőben süssük készre (tűpróba).



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Kelt tésztából apró malackák fahéjas párolt reszelt alma töl
  2023-01-21 15:31:20, szombat
 
  Kelt tésztából apró malackák fahéjas párolt reszelt alma töltelékkel


Hozzávalók:
550 gr finom liszt,
2 deci tej,
25 gr élesztő,
1 kávés kanál só,
3 kávés kanál cukor,
2 tojássárgája,
fél deci olaj,
140 gr fehér joghurt,
50 gr vaj.





Elkészítés
Felfuttatjuk az élesztőt kevés cukros tejben, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, bedagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk.

Töltelék:

1/2 kg alma,
1 EK cukor, fahéj,
1 EK rum.
Hagyjuk kihűlni és aztán töltjük a tésztát:

Tésztát 5 cipóba osztom, négyet félreteszek letakarva, és az ötödikkel dolgozom. Vékonyra kinyújtom, pizzavágóval 5×6 cm darabokat vágok, beleteszem a tölteléket, összecsípem a henger alakúra formálom.

Kis pogácsaszaggatóval formázzuk az orrocskáját, pizzavágóval a fülecskéket és farkincáját. Kissé megvizezzük a helyet, ahová ragasztjuk.

Tojássárgájával megkenjük a malackákat, fahéjba mártogatott fogvájóval szemeket csinálunk és sütjük 200°C-on kb 15 percig.

Helena Baloghová konyhájából!



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 207 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 357
  • e Hét: 909
  • e Hónap: 12296
  • e Év: 50044
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.