Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A kollin gyógyhatásairól
  2022-10-03 22:53:07, hétfő
 
  A kolin egy makrotápanyag, amit a B-komplex részeként kezelünk. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális metabolizmust.
Kedvező hatásai

Segíti a koleszterinszintézis szükségtelenségét. Megkönnyítheti az idegimpulzusok haladását, lehetővé téve, hogy az agy az emlékezet folyamatosan felhasználható legyen. Segít leküzdeni az idős kori emlékezetvesztést (napi 1-5 g-os adagokban). A májban egyszerű a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében. Nyugtató hatást fejt ki. Támogatja az Alzheimer-kór kezelését.

Miben található meg?
Tojássárgája, agyvelő, szív, zöld levelű főzelékek, élesztő, máj, búzacsíra.

Túladagolása-nem ismert.

Kolin hiány esetén
Számunkra a legfontosabb talán, hogy a lecitin és a kolin különösen nagy segítség lehet a máj betegségeinek leküzdésében. Segíti a zsírégetést: fokozza a szervezet zsírfelhasználását, így diéta mellett támogathatja a zsírvesztést. (Különösen inozitollal.) Kolinnal nagyban csökkenthető az epekövek kialakulásának valószínűsége. Csökkenti a koleszterinszintet.

További információk
Ajánlott mennyiség: Napi 1-5 g
Hiányának tünetei: Zsíranyagcsere-zavarok, Májfunkciós zavarok, Személyiségváltozás, Epekő kialakulása, Alzheimer-kór
Jótékony hatásai: Agyserkentő hatású, Májvédelem, időskori emlékezetvesztés leküzdése
Túladagolás: Túladagolása jelenleg nem ismert
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A szorongás és álmatlanság gyógyítója – citromfű
  2022-10-03 22:42:30, hétfő
 
 



A citromfűvel sok kutatást végeztek. Bebizonyosodott, hogy támogatja az alvást, enyhíti a fájdalmat és fokozza az immunitást, mindemellett nagy szerepe van a stressz csökkentésében és a hangulat szabályozásában.

A citromfű számos antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a betegségeket okozó szabad gyökök semlegesítésében. Az antioxidánsoknak például nagy szerepük van a koszorúerekben lévő sejtek pusztulásának megelőzésében.

A citromfű antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, így segíthet a szájüregi fertőzések megelőzésében és kezelésében. Közreműködik az olyan baktériumok elpusztításában, amelyek fogszuvasodást is okozhatnak.

A szervezetben kialakuló és állandósuló gyulladás szerepet játszhat a szívbetegség és a stroke kialakulásában. A citromfűben található vegyületek viszont csökkentik a gyulladást keltő markerek elszaporodását a szervezetben.

A citromfű nagyon hatásos lehet gyomorrontás, gyomorgörcs és egyéb emésztési problémák orvoslására. Kutatások igazolják, hogy gyomorfekély esetén is nagyon hatásos. Aki rendszeresen fogyaszt aszpirint, tudnia kell, hogy a gyógyszer gyomorfekély kialakulásához vezethet. Azonban a citromfű védelmet jelenthet a gyomor nyálkahártyája számára a gyomorfekély kialakulása ellen.

A gyógynövény természetes vízhajtóként is nagyszerűen működik. A vízhajtás azért nagyon hasznos, mert megszabadítja a szervezetet a felesleges víztől, folyadéktól és nátriumtól.

A magas koleszterinszint megnövelheti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának a kockázatait. A citromfűtea és a citromfűolaj kivonat azonban sikeresen és eredményesen tudja csökkenteni a magas koleszterinszintet.

Ha valaki fogyni szeretne, mindenképpen próbálja ki a gyógynövényt és a citromfűteát, ugyanis segít felpörgetni az anyagcserét, így nagyban megtámogathatja a fogyásunkat is.

A citromfű pihentető hatással van az idegekre és nagyon hatékonyan oldja a szorongást is. A segítségével a stresszt is enyhíthetjük.

A citromfű segítségével megelőzhetjük a különféle fertőzéseket, például nagyon hatékony lehet azon emberek számára, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek. A gyógynövény nagyon hasznos lehet a gombás fertőzések és a szájpenész kezelésében.

Mivel a gyógynövény vízhajtó hatással is rendelkezik, így serkenti a veséket a vizelet kihajtására a szervezetből. Éppen emiatt a hatás miatt nagyon előnyös lehet azok számára, akik a PMS időszakában a sok folyadék, víz miatt haspuffadástól szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lángos recept
  2022-10-03 21:52:48, hétfő
 
  Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.

Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös. Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra, amit rákenhettek a bodegáknál a friss, meleg puha lángosra?

Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz

1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Válogatós? Betegség is okozhatja!
  2022-10-03 21:39:16, hétfő
 
  A gyerekek többsége válogat az ételek között, de ennek is megvan a maga oka. Sok ételt még csak nem is kóstoltak, így nem tudják, hogy az ízlik- e nekik. Sokszor könnyebb dacosnak lenni és mindre azt mondani, hogy nem kérem. Persze akaratos felnőttek is léteznek, de ha egy felnőtt ember válogatós, annak sok oka lehet, akár még betegség is okozhatja.

Ha valaki gyakran válogat az ételek terén, ez a természetes öregedési folyamat része is lehet, hiszen ahogy öregszünk, úgy változik az ízérzékelésünk is. Azonban betegség is állhat a háttérben, mint például cukorbetegség, Alzheimer-kór vagy demencia.

Az ízérzékelést az ízlelőbimbók biztosítják és a génjeinkbe van kódolva. Az ember hosszú évezredeken keresztül megtanulta, hogy az édes dolgok kellemesek, míg a keserű dolgoktól jobb tartózkodni. Már az ősember is tudta, hogy a keserű növények általában mérgezőek, talán ez az oka, hogy napjainkban sem vagyunk annyira odáig a keserű ízű táplálékokért.

Miért változik meg az öregedéssel az ízérzékelésünk?
Ahogy öregszünk, úgy változnak az ízlelőbimbók is, hiszen csökken a méretük és a számuk is. Ez lehet az oka annak, hogy a korral egyre kevesebbféle ételt és italt kívánunk, sokan ezért sem kedvelik idősebb korukban a gyümölcsöket vagy az édességeket. Amely étel örömet okozott régen, nem biztos, hogy idősebb korban is ezt az élményt nyújtja. Olyan is előfordul, hogy egy elkészült ételt egy idős ember még más fűszerekkel is utánízesít, mert nem érzi rendesen az ízeket.

A megváltozott ízérzékelés hátterében valamilyen betegség is állhat. Az egyik ilyen betegség a cukorbetegség. Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a vércukorszint nagyon magas marad, azaz magától nem stabilizálódik. A cukorbetegség a túl sok édesség, desszert, süteményfogyasztás miatt is kialakulhat. Mivel egy cukorbeteg személy sem feltétlenül érez ízeket, így egyre több és több édességre van szüksége.

Az étkezési szokások változása, az ízérzékelés megváltozása a demens betegeknél is rendkívül gyakori. A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél még azelőtt változhat a szag- és ízérzékelés, mielőtt a mozgással gondok lennének. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél nagyobb az esély a Parkinson-kór kialakulására, akik a szag- és ízérzékelésüket is elveszítették. Azoknál, akik csak az egyiket, nem feltétlenül alakul ki a betegség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Borsmenta – illatos, ízletes és finom tea készülhet be
  2022-10-03 21:32:15, hétfő
 
 



A borsmentának nagyon kellemes az illata. Ha a kertünkben is ültetünk ebből a gyógynövényből, már messziről érezhetjük a gyógynövény kellemes illatát. Az illatanyagot a növényben található mentololaj adja. Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel alkalmazták a borsmentát sokféle betegség gyógyítására, de igazából csak a 17. században kezdték el valódi gyógynövényként is elismerni.

A borsmenta nagy mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a teljes emésztőrendszert megnyugtatják. Azaz jót tesz a bélrendszernek, a gyomornak és az emésztésnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk akár teaként, kivonatként, tablettaként vagy kapszulaként. A borsmenta csökkenti a has fájdalmát és eredményesen enyhíti a hányingert.

Azok, akik IBS-ben (irritábilisbél-szindróma) szenvednek, mindenképpen fogyasszák rendszeresen ezt a gyógynövényt, mert nagyon sok tünetük fog enyhülni, többek között a has puffadása és a folyamatosan korgó hangok is meg fognak szűnni. A borsmenta jó még a fokozott gázképződés, a gyomorfájdalom, a hasmenés és a székrekedés ellen is.

A borsmenta olyan összetevőt is tartalmaz, mint a mentol, amelynek nagy szerepe van a migrénes fejfájás csillapításában. Ezen kívül más migrénes tüneteket is eredményesen és hatékonyan csökkent, mint például a fényérzékenység, a hányinger és a hányás. Ha borsmentaolajat masszírozunk a homlokunkra és a halántékunkra, hamarabb elmúlik a fejfájásunk. De az aromaterápiás hatását is kipróbálhatjuk a gyógynövényből készült illóolajnak.

A borsmenta nemcsak a leheletet frissíti fel, hanem antibakteriális hatása segíthet megszabadulni a gond forrásától, azaz a baktériumoktól. A borsmenta antibakteriális hatásának más alkalommal is nagy hasznát vehetjük: segíthet a megfázás és a nátha megelőzésében, vagy ha megfáztunk, akkor megkönnyíti a légzést is.

Ha a munkahelyen gyakran vagyunk fáradtak és enerváltak, akkor használjunk borsmenta-illatosítót, mivel segít éber maradni és energiával tölt fel.

A borsmenta csökkenti az étvágyat, így kevesebb táplálékot fogyasztunk el egy-egy étkezés alkalmával, következésképp még fogyhatunk is ennek a gyógynövénynek a segítségével.

A borsmentaolaj mintegy memóriafokozóként is működhet. Ha a munkahelyen extra figyelemre van szükségünk, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal egy kis üvegcse borsmenta-illóolajat is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szívbetegség és a cukorberegség
  2022-10-03 21:26:01, hétfő
 
  Van összefüggés a szívbetegség és a cukorbetegség között?

A cukorbetegség gyakori szövődménye a szívbetegség kialakulása. Sajnos ez a két krónikus betegség jelentősen megnöveli a halálozási kockázatokat. A cukorbetegség egy krónikus betegség, amelyet a magas vércukorszint jellemez. A vérben a megemelkedett glükózszint artériás károsodást okoz, mivel az artériák merevvé és keménnyé válnak, ezt nevezzük érelmeszesedésnek. A magas vércukorszint plakk-képződést okoz és a cukorbetegség gyakran együtt jár a magas koleszterinszinttel is. Az artériák beszűkülése megakadályozza, hogy elegendő oxigén jusson a szívhez és az agyhoz, ez az állapot pedig szívrohamot és stroke-ot okozhat.

A cukorbetegség és a szívbetegség együttes kialakulásának több kockázati tényezője is van. Az egyik ilyen a családi halmozódás. Ha a családban előfordult szívbetegség vagy cukorbetegség, akkor van esély arra, hogy nálunk is ki fognak alakulni ezek a betegségek.

Az LDL-koleszterin-szint is meghatározhatja a szívbetegségek kialakulását, éppen ezért ügyeljünk arra, hogy a normál tartományban maradjon.

A dohányzás az erek szűkületét okozza és ezáltal csökken a véráramlás a szívbe és az agyba. Akik dohányoznak és mellette még cukorbetegek is, exponenciálisan növelik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Egy másik jelentős kockázati tényezője a cukorbetegség és a szívbetegség közötti kapcsolatnak a magas vérnyomás. Minél magasabb a vérnyomás szintje, annál nagyobb az esély a szívroham kialakulására.

Az elhízás és a magas vérnyomás között is szoros kapcsolat van. Még ha valaki sovány is, de hasra hízik, azaz sok zsír rakódik le a hasán, akkor is fokozottan ki van téve a szívbetegségek kialakulásának.

Az ülő életmód és a cukorbetegség az egyik legrosszabb kombináció, hiszen ez a kettős is fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait.

Az életkor is meghatározó: ha valaki cukorbeteg, az életkor előrehaladtával sajnos esélye lesz a szívproblémák kialakulására.

A zsírokban, a feldogozott élelmiszerekben gazdag étkezés is megnöveli mind a cukorbetegség, mind pedig a szívbetegség kialakulásának a kockázatait.

A cukorbetegek negatívan reagálnak a stresszre, a szorongás miatt viszont még jobban megemelkedik a vércukorszintjük. A stressz viszont növeli a szívproblémák kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Jelek, hogy autoimmun betegek vagyunk
  2022-10-03 21:23:19, hétfő
 
  Az immunrendszerünk nagyon hatékonyan dolgozik, hogy megvédjen bennünket az allergénektől, a toxinoktól és az olyan kórokozóktól, mint a vírusok, a baktériumok és a gombák. Az emberi test leghatékonyabb védelmi rendszere és fegyvere az immunrendszer a betegségekkel, a fertőzésekkel, a káros anyagokkal teli táplálékok és az allergia elleni védekezésben. De mi történik, ha a saját védekezőrendszerünk ellenünk fordul? Ekkor beszélünk autoimmun betegségről.

Autoimmun betegség esetén gyulladás alakul ki a szervezetben. Az autoimmun betegség kialakulásának hátterében több dolog is meghúzódik, mint a genetikai tényezők vagy a környezeti hatások. Autoimmun betegség rengetegféle van, ilyen például az ízületi gyulladás, a pikkelysömör, a szklerózis multiplex, a Hashimoto-kór, a gyulladásos bélbetegség vagy az 1-es típusú cukorbetegség.

Az autoimmun betegségeknek sokféle tünete és jele lehet, mutatunk is néhányat. Az egyik a folyamatosan fennálló fáradtság. Ilyenkor az illető akkor is fáradtan ébred, ha egyébként időben lefeküdt, ennek ellenére is az egész napját fáradtan tölti.

Az autoimmun betegség jele lehet, amikor az ízületek minden ok nélkül fájnak, azaz semmiféle megerőltető mozgás nem történt. Ilyenkor az ízületek lesznek gyulladtak, duzzadtak és merevek, és ezek okozzák az ízületek szűnni nem akaró fájdalmát.

A nem megfelelő emésztés is jelezheti az immunbetegséget, például a hasmenés, a székrekedés, a hányás, a hányinger. A helytelen táplálkozás és az emésztési problémák csökkentik az energiaszintet.

Az autoimmun betegség másik jele a folyamatos hangulatingadozás. A depresszió, a szorongás és a pánikroham nem mindig mentális rendellenesség következménye, sok esetben autoimmun betegség meglétét is jelezhetik ezek az állapotok.

Az autoimmun betegségek egy része megmagyarázhatatlan fogyást is okozhatnak. Ez emésztési gondokat is szülhet, illetve csökken a tápanyagok felszívódási képessége, ami további egészségügyi problémákat generálhat.

Az autoimmun betegek gyakran számolnak be koncentrálási nehézségekről, úgynevezett ködös agyról, amikor nehezen megy a koncentrálás, a gondolkodás, a munkára való odafigyelés. A szervezetben kialakuló gyulladás nagyban hozzájárul ezeknek a tüneteknek a kialakulásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szegfűszeggel a gyulladás és a cukorbetegség ellen
  2022-10-03 21:20:07, hétfő
 
 



A szegfűszeg egy fantasztikus gyógy- és fűszernövény. Kutatások igazolják, hogy kiemelkedő a gyulladáscsökkentő képessége és ezzel a hatással a cukorbetegséggel szemben is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

A szegfűszeg sok rostot, C-vitamint, K-vitamint és mangánt is tartalmaz. Ez utóbbi fokozza a memóriát, a C- és K-vitamin pedig a jó immunrendszeri működést biztosítja, illetve segít a vérrögképződés megakadályozásában. A szegfűszeg erősíti a máj egészségét és a vércukorszintet is stabilizálja.

A szegfűszeg elektrolitokat is tartalmaz, amelyek a sejtek munkáját támogatják meg, segítenek a szervezetben az energiatermelésben, illetve fokozzák az immunitást is.

Az ásványi anyagok is segítenek az erős immunrendszer kialakításában és fenntartásában. Ezek az ásványi anyagok például részt vesznek a csonterősítésben és a normál szívműködésben. A szegfűszeg is sok létfontosságú ásványi anyagot tartalmaz.

A szegfűszeg fitonutriensekben is gazdag. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így sokféle betegséggel szemben élvezhetünk védelmet.

A szegfűszeg egy nigericin nevű vegyületet tartalmaz, amely aktívan részt vesz a cukorbetegség elleni küzdelemben. Ez segíti az inzulinszekréciót és stabilizálja a vércukorszintet.

Olyan vegyületek is vannak a szegfűszegben, amelyek csökkentik a gyomorfekély kialakulásának az esélyét. A szegfűszegolaj például a gyomornyálkahártya vastagságát növeli meg, ami megvédi a gyomrot a fekély kialakulásától.

A szegfűszeg segít a hörghurut, a megfázás és a köhögés kezelésében, ugyanis magas olajtartalma megnyugtatja a légutakat. A szegfűszegolajat keverjük el valamilyen hordozóolajban és kenjük be ezzel a mellkasunkat. Ha köhögünk vagy fáj a torkunk, készítsünk szegfűszegteát vagy rágcsáljunk el egy szegfűszeget.

A szegfűszegolaj a vérkeringést is serkenti, illetve hatással van a testhőmérsékletre és a szervezet anyagcseréjére is. A szegfűszegben lévő antioxidánsok megtisztítják a vért és még a stressz enyhítésében is segítenek.

A szegfűszeg a fejfájást is csillapítja. Kétféle módon is használhatjuk. Tegyünk néhány szegfűszeget egy papírzsebkendőbe és lélegezzük be az illatát, vagy használjuk ki a szegfűszeg-illóolaj aromaterápiás hatását.

A szegfűszeg nagyszerűen csillapítja a szájüregben és a torokban keletkezett gyulladást is. Készítsünk belőle teát és fogyasszuk rendszeresen, legalábbis addig, míg a gyulladás problémája fennáll.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vérnyomás problémák
  2022-10-03 21:15:52, hétfő
 
  Sokáig létezett - még orvosi körökben is - egy nagyon káros tévhit, mely szerint az egészséges vérnyomás az életkor előre haladtával normális körülmények között, folyamatosan nő. Sokan még azt a képletet is ideálisnak tartották, hogy ,,szisztolés vérnyomás = életkor + 100". Tehát egy 80 éves ember 180/120-as vérnyomása ideálisnak mondható. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, azonban valódi jelentőségére csak pár éve döbbentünk rá.
Ma azt mondjuk, hogy minden hipertóniás, azaz magas vérnyomás betegben szenvedő beteg vérnyomásának 140/90 Hgmm alatt kell lennie.

Azonban, ha a magas vérnyomás mellé egyéb betegségek is társulnak, akkor a célérték a 130/80 Hgmm alatti érték.

Melyek azok a legfontosabb társuló betegségek, amik megkövetelik a 130/80 alatti értékeket?

- cukorbetegség
- szív-, és érrendszeri betegség
- krónikus veseelégtelenség
- érbetegség (perifériás)
- metabolikus szindróma: elhízás, magas vércukorszint, kóros vérzsír összetétel (koleszterin)
- az agyi erek betegsége
- egyéb, önmagukban is magas kockázattal járó betegségek

Számos tanulmány bizonyítja azt, hogy a vérnyomás csökkentése nagyban csökkenti a szív-, és érrendszeri események (infarktus, agyvérzés, stb.) bekövetkezésének valószínűségét.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy nők esetében a 155/95 Hgmm-es vérnyomás 4-szeresére növeli a rizikót. Férfiaknál a 163/101 Hgmm-es vérnyomás 4-szeres, a 185/105 Hgmm-es érték pedig 8-szoros rizikót jelent!

A magas vérnyomás tehát nem játék, tartós fennállása jelentősen csökkenti életkilátásainkat, sokszorosára növeli azokat a rizikófaktorokat, melyek agyvérzéshez, infarktushoz, vagy egyéb súlyos betegségekhez vezethetnek.

Megfelelő táplálkozással, lúgosítással, testmozgással azonban sokat javíthatunk életminőségünkön. Ne bízzunk mindent a gyógyszerekre. A II-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a szív-, és érrendszeri betegségek zöme az étkező asztalnál kezdődik, a TV és a számítógép előtt folytatódik és jó esetben a kórházban végződik
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Céklával a magas vérnyomás ellen
  2022-10-03 21:10:10, hétfő
 
 


Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy napi csupán fél liter cékla lé elfogyasztása jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást. Az American Heart Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez komoly hatással lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatára. A kutatás azt mutatta, hogy a cékla levében található tápanyagok - a zöld, leveles zöldségekéhez hasonlóan - vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Korábban a zöldségekben gazdag étrend pozitív hatásait azok magas antioxidáns és vitamintartalmának tulajdonították.

A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy egészséges alanyok esetében mindössze egy órával a cékla lé elfogyasztása után szignifikánsan csökkent a vérnyomás, majd 3-4 óra elteltével tetőzött a hatás. Bizonyos mértékű csökkenés egészen napon át megfigyelhető volt.

A kutatók szerint a vérnyomáscsökkenés a cékla levében található nitrátoknak köszönhető, melyek a nyelv baktériumai által nitritté alakulnak a nyálban. A nitrit a gyomor savas környezetében nitrogén-oxid lesz vagy újra nitritként lép be a keringésbe (a nitrogén monoxid a leghatékonyabb természetes értágító anyag, amit csak ismerünk).

A felnőtt lakosság több mint 25 százaléka magas vérnyomás betegségben szenved és a becslések szerint ez az arány 2025-re eléri a 29 százalékot (hazánkban 2,5 millió honfitársunknak magas a vérnyomása!). Ezen túlmenően a magas vérnyomás okolható a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának a feléért és az agyvérzés körülbelül 75 százalékáért.

A kutatók véleménye szerint a zöldségekben gazdag étrend szívvédő hatását a nitrátoknak köszönheti, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének természetes és olcsó módját kínálja. A cékla lé vagy más nitrátokban gazdag zöldségek rendszeres fogyasztása egyszerű módja lehet az szív- és érrendszer egészségének megőrzésére, valamint a magas vérnyomás ellni harcban is segítséget nyújthat.

A céklát elsősorban gyógynövényként használták, csak a modern időkben vált élelmiszerré. Gazdag B-vitaminban, ami a vérszegénység megelőzésének egyik alappillére, valamint anti-tumor hatással is rendelkezik és védi a sejtek DNS-ét a káros mutációktól.

A céklának más egészségügyi hatása is ismert. Bőségesen tartalmaz vízben oldódó és oldhatatlan rostokat, amiknek fontos szerepük van a bélrendszer problémamentes működésében, továbbá a vércukor- és koleszterin szint optimális fenntartásában. A cékla emellett igen gazdag káliumban, ami a szívműködést és vérnyomást szabályozza.

Sejtjeink legfőbb kationja a kálium. Sok beteg szed ,,vízhajtó" gyógyszereket, melyek többségéhez a káliumot külön pótolni kell tabletta formájában. Ez sokaknak okoz gyomorpanaszokat. A kálium pótlás természetes módja a cékla lé ivása rendszeresen. Nem biztos, hogy mellette a kálium tabletta elhagyható, de a dózisa biztosan csökkenthető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 373 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1344
  • e Hét: 6189
  • e Hónap: 37675
  • e Év: 242376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.