Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Így főznek a legnagyobb világsztárok
  2024-01-31 21:15:16, szerda
 
 







ÍGY FŐZNEK A LEGNAGYOBB VILÁGSZTÁROK


Enni akkor is kell, ha az ember történetesen rettenetesen elfoglalt híresség. Akad, aki rendeléssel oldja meg, mások viszont szívesen ragadnak fakanalat és főznek.


A mexikói származású született feleség, Eva Longoria számára a főzés nemcsak hobbi, hanem már szenvedély. Olyan profi, hogy már saját szakácskönyvet is írt, amelyben olyan finomságok receptjeivel találkozhatunk, mint a tortillaleves vagy ,,apu rákkoktélja".


Eva Longoria számára a főzés nemcsak hobbi, hanem már szenvedély. (Fotó: NBC)





Justin Timberlake, színész-énekes egyáltalán nem csak kibicelni jár a konyhába: otthonosan mozog a hozzávalók és az eszközök között. Még flam­bírozni is tud! Van azonban, amikor előtör belőle a muzsikus, és inkább dobol az edényen, mintsem hogy megtöltené valamivel.


Justin Timberlake amikor előtör belőle a muzsikus, és inkább dobol az edényen, mintsem hogy megtöltené valamivel. (Fotó: hot!)





2020-ban mindenkinek szüksége volt valamire, ami egy kicsit eltereli a figyelmét a nehéz mindennapokról. A Kisasszonyok című film szépséges szereplője, Florence Pugh az apukája tanácsára a főzést választotta, és annyira bejött neki, hogy azóta sem hagyta abba.


Florence Pugh az apukája tanácsára a főzést választotta, és annyira bejött neki, hogy azóta sem hagyta abba.(Fotó: hot!)





Daisy Ridley, a legutóbbi Star Wars-trilógia főszereplője igen vidáman veszi, ha citromhéjat kell reszelnie, de mástól sem riad vissza. Egy tévéműsorban csillogtatta meg a konyhai ismereteit, ahol később a sodrófával még fénykard­bemutatót is tartott.


Daisy Ridley a legutóbbi Star Wars-trilógia főszereplője igen vidáman veszi, ha citromhéjat kell reszelnie, de mástól sem riad vissza. (Fotó: Channel 4/Love Productions/Mark Bourdillon)





Az örökösnő Főzés Parisszel címen készített YouTube-sorozatot, amiből kiderült, hogy nem annyira gyakorlott szakács, mint inkább lelkes. Az viszont jellemző, hogy Paris Hilton konyhájából nem hiányozhatnak az egyszarvúak.


Paris Hilton nem annyira gyakorlott szakács, mint inkább lelkes. (Fotó: ZUMAPRESS.com)





Kris Jenner, a Kardashian-Jenner-klán feje látott már tűzhelyet közelről, de ez nem jelenti azt, hogy a főzés valóban a mindennapjai része lenne. Ennek ellenére könyv formában kiadta a családja kedvenc receptjeit, Krisszel a konyhában címen.


Kris Jenner könyv formában kiadta a családja kedvenc receptjeit, amelyeket a leggyakrabban főznek. (Fotó: Vivien Killilea)





Lady Gaga nem illetődik meg, ha friss zöldségeket raknak elé egy konyhában: gyakorlott mozdulattal nyúl a répáért. Viszont Perez Hilton blogger láthatóan nem volt felkészülve a díva dekoltázsára.


Lady Gaga nem illetődik meg, ha friss zöldségeket raknak elé egy konyhában: gyakorlott mozdulattal nyúl a répáért. (Fotó: hot!)





Miért is ne adhatna ki szakácskönyvet egy rapper? Valószínűleg ezt a kérdést tette fel magának Snoop Dogg, az amerikai rosszfiú, akitől nem állnak távol a zöldségek. A gasztronómia világába az egyik legjobb barátja, Martha Stewart vezette be, akinek a háztartási műsorában rendszeres vendég.


Snoop Doggot a gasztronómia világába az egyik legjobb barátja, Martha Stewart vezette be.
(Fotó: Gustavo Caballero)
















 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Elképesztő:idáig biztosan rosszul használta az étolajas flak
  2021-02-24 21:15:46, szerda
 
 




ELKÉPESZTŐ: idáig biztosan rosszul használta az étolajas flakont - videó


Hát ezt a trükköt még mi sem ismertük, pedig nyitott szemmel járunk a világban.

Aki életében három percnél többet töltött a konyhában, azzal biztos előfordult már olyan baleset, hogy az étolaj flakonjából nem sikerült a megfelelő mennyiséget a serpenyőbe, tepsibe öntenie. Ennek oka, hogy a flakonok kialakítása miatt túl sok levegő áramlik be, így öntéskor a levegő a folyadékban buborékká alakul és egyszerűen kilöki a többletet az üveg száján, amivel könnyen el lehet áztatni a konyhapultot és ehetetlenné lehet varázsolni a készülő ebédet.

Az nlc.hu szúrta ki a Nagy-Britanniában dolgozó és feltehetően magyar származású Samuel Falusi Twitter-oldalára feltöltött videót, ami egy olyan praktikát mutat be, amire eddig egészen biztosan nem gondoltunk:


Link



Ahogy látjuk is, minden flakonban ott van a megoldást jelentő eszköz, az a pici, húzógyűrűs műanyag zár, amit a legtöbben letépnek, aztán kidobnak.

Pedig kidobás helyett csak meg kell fordítani a letépett zárat és úgy visszahelyezni a flakon szájába. Így nem tud egyszerre annyi levegő beáramlani, és bugyogás helyett szépen, egyenletesen folyik majd az olaj, amit így már megfelelően tudunk adagolni.


A legjobb finom receptek 2020-ből

Link









 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Zöldparadicsom télire
  2015-09-19 19:00:12, szombat
 
 




ZÖLDPARADICSOM TÉLIRE


Receptek


Általában mindenkinek marad a kertjében olyan paradicsom, ami már nyáron nem érik be... És itt van erre néhány jó és nagyon finom recept.


ECETES ZÖLDPARADICSOM 01.

Hozzávalók:
2 kg paradicsom,
1 l víz, 6 dkg só,
1 dl 20%-os ecet,
5 babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, mustármag, fekete bors,
1 g nátrium benzoát (vagy szalicil)

Elkészítése:
Azonos méretű paradicsomokat válogatunk, jól megmossuk, majd üvegekbe rakjuk. A vízbe beletesszük a sót és a fűszereket, kb. 30 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az ecetet és a tartósítószert. Amikor kihűlt a lé, ráöntjük a paradicsomra, és az üvegeket légmentesen lezárjuk.

ECETES ZÖLDPARADICSOM 02.

Elkészítése:
Egyforma nagy, egyenletesen zöld, egészséges, szár nélküli, nyomódástól mentes és legalább dió nagyságú paradicsomokat válasszunk ki savanyításra. Alapos mosás után a paradicsomot üvegekbe rakjuk. Minden 1 liter felöntéséhez 8 dl víz, 5 dkg só, 2 g szemes bors, 2 g szegfűbors, 1-2 szem szegfűszeg, 4-5 db babérlevél szükséges. Az oldatot felforraljuk, majd a tűzről levéve, hűtés közben 1,5 dl 20 százalékos ecetet és 1 g benzolsavas nátriumot adunk hozzá. Az oldatot csak kihűlés után öntjük az üvegekbe rakott paradicsomra, majd celofánnal lezárjuk.

EGÉSZBEN TARTÓSÍTOTT NYERS PARADICSOM

Hozzávalók:
1 kg paradicsom (piros vagy zöld),
3 dl borecet,
8 dkg cukor,
6 gerezd fokhagyma,
3 babérlevél,
1 csomagnyi tartósító,
5-6 mustármag,


Elkészítése:
Az azonos nagyságú paradicsomokat alaposan megmossuk, a kocsányos részét éles késsel kivágjuk.
Az ecetbe beletesszük a fokhagymagerezdeket, a mustárt és a babérlevelet. Sóval, cukorral ízesítjük és felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a savanyúságtartósítót. A paradicsomokat üvegekbe rakjuk és ráöntjük az elkészített, kihűtött lét. Légmentesen lezárva hűvös, sötét helyen tároljuk.

FŐTT ZÖLDPARADICSOM-SALÁTA

Hozzávalók:
éretlen, zöld paradicsom, tetszés szerinti mennyiségben,
kilogrammonként: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dkg só, a lé minden literjéhez: 3 cl 10%-os ecet, 5-10 dkg kristálycukor, 1 csokor friss kapor

Elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, csumáját éles kiskéssel kikanyarítjuk, húsát felszeleteljük. Hozzákarikázzuk a megtisztított és megmosott vöröshagymát. Tálba tesszük, rászórjuk a sót, és jól összeforgatjuk. Befedve 24 órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk. Másnap vízzel, ecettel, cukorral salátalevet készítünk, felforraljuk, majd apránként beletesszük a hagymás paradicsomot. Éppen csak egy pillanatig forraljuk, ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A paradicsom leszűrt, sós levét hozzáöntjük az ecetes léhez, újra felforraljuk, végül rátöltjük az üvegekre. Csak lazán kötjük le. Másnapig várunk, hogy beszívja a lé egy részét. Utánatöltünk egy keveset az ecetes léből (éppen fedje el a paradicsomot), végül szorosan, légmentesen lekötve a kamrába tesszük. Megjegyzés: Nagyon jól hasznosítható ily módon a kiskerttulajdonosok már be nem érő, zöld paradicsomja.

FŰSZERES PARADICSOM 01.

Hozzávalók 2 db. 5 dl üveghez:
50 dkg apró szemű paradicsom,
2 nagy fej hagyma,
8-10 gerezd fokhagyma,
5-5 dkg zöld és fekete olajbogyó (magos),
5 dkg olívaolaj,
1 evőkanál szegfűszeg,
1/2 teáskanál só

Elkészítése:
A megmosott paradicsomokat megtöröljük. A megtisztított, felkarikázott hagymát forrásban lévő sós vízben 1 percig előfőzzük. Leszűrjük, megtöröljük.
A paradicsomot, hagymakarikát, a megtisztított fokhagymagerezdeket, olajbogyót üvegekbe rakjuk. Szegfűszeggel, olajjal, sóval, ízesítjük, annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Az üvegeket jól lezárjuk. 2-3 napig érleljük.

ZÖLD PARADICSOM ECETBEN

Elkészítése:
A kis, kemény paradicsomokat megmossuk, lecsumázzuk. 2-3 kis zöld dinnyét is megmosunk, ha nem egészen kicsik, akkor félbe vagy gerezdekbe vágjuk őket. Az üveg aljára szőlő- és meggyfalevelet, kaporszárat fektetünk, erre rétegezzük szépen elrendezve a zöld paradicsomot és a dinnyét. Néhány apróbb zöldpaprikát is rakhatunk közé. A tetejére is tegyünk kaporszárat és szőlőlevelet. Ízlés szerint hígított és cukorral, sóval ízesített ecetet felfőzünk néhány szem borssal, forrón a paradicsomokra öntjük, az üveget szorosan lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

ZÖLD PARADICSOM ÉDES-SAVANYKÁSAN

Elkészítése:
A zöld paradicsom kisebb bogyóit mossuk meg, és kissé vágjuk ki a kocsányrésznél. Néhány helyen szurkáljuk meg rozsdamentes villával vagy kihegyezett tiszta fapálcikával. Tegyük be egy tálba, 2 evőkanál sóval keverjük többször át, takarjuk le, és egy éjszakán át, hagyjuk állni. Ez fontos, mert így a kellemetlen kesernyés ízeket kivonjuk belőle. Másnap öntsük le róla a nedvet, majd folyó-vízzel öblítsük le a paradicsomokat és csöpögtessük le. Ezután rakjuk üvegekbe. Készítsünk felöntő levet 1 liter vízből és 3/4 liter borecetből (5%-os töménységű), 20 dkg cukorral, 2 dkg sóval, 4 kis babérlevéllel, 4 kis kaporlevéllel, 3 evőkanál mustármaggal, és azt forrón öntsük a paradicsomra. Takarjuk le. Legjobb ilyenkor ezt egy nagyobb üvegbe rakni. Egy hét után öntsük le a levét, Forraljuk fel ismét, és így forrón öntsük a paradicsomra. Még egy hét után ismételjük meg, de úgy, hogy ekkor már kisebb üvegekbe vagy jól zárható nagy üvegbe rakjuk a paradicsomot. A forrón lezárt üveget azonnal tegyük egy napra száraz gőzbe. Nagyon kellemes, különleges ízű savanyúság lesz.

ZÖLD PARADICSOM ÜVEGBEN ELTÉVE

Elkészítése:
A kis bogyójú - talán legjobb a hosszúkás San Marsano - fajtát dolgozzuk így fel. Az uborkánál elmondottak szerint mossuk meg, szedjük le a kocsánymaradékot, majd 2-3 helyen rozsdamentes villával szurkáljuk meg, hogy a felöntő lé jól átjárja. Lecsöpögtetve rakjuk üvegekbe. Készítsünk - az ecetes uborkánál leírtak szerint - zöld leveles és szemes fűszerekből felöntő levet. Adjunk hozzá sót, cukrot és minden liter vízhez számítva 2,5- 3,5 dl 10%-os ecetet. Ezzel forrázzuk az üvegekbe rakott zöld paradicsomot, majd ne zárjuk, csak takarjuk le. Másnap öntsük le a felöntő levet. Forraljuk fel még egyszer, tegyünk minden üvegbe egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, a forró felöntő levet töltsük rá, légtelenítsük, majd celofánnal meg csavaros tetővel, vagy ha ez nincs, dupla celofánnal zárjuk le, és tegyük másnapig száraz gőzbe.

ZÖLD PARADICSOM, CSÍPŐS LÉBEN

Hozzávalók:
Tetszés szerinti mennyiségben zöld paradicsom, l-enként 3 dl 10%-os ecet, ízlés szerint só és cukor, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 1 meggyfalevél, 1 mokkáskanál őrölt mustármag, 2 db cseresznyepaprika

Elkészítése:
A zöld paradicsomot megmosom, szárát leveszem, majd gondosan kiforrázott üvegekbe teszem. Az üvegbe rakom a megmosott cseresznyepaprikát, meggyfalevelet és babérlevelet is. A vízbe beleöntöm az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforralom. Ha teljesen kihűlt, ráöntöm a paradicsomra, és lazán lefedem. Egynapi várakozás után kevés levet utána töltök, mert a paradicsom valamennyit beszív. Szorosan lekötve teszem el a helyére.

ZÖLDPARADICSOM - SALÁTA

Elkészítése:
A paradicsomot keresztben, 1/2 cm-es karikákra vágjuk, 5 kg paradicsomra, 1 kg hagymát számítunk, amit szintén karikákra vágunk. Nagy tálba helyezzük, megsózzuk, (3 dkg só / 1 kg). Így hagyjuk állni 24 óráig. Másnap ecetes levet készítünk 3 l víz, 1 l 10%-os ecet arányban, 10 dkg cukorral. A levet felforraljuk, és a hagymás paradicsomot részletekben beledobáljuk. Egyet forraljuk, szűrőkanállal kiszedjük, üvegekbe rakjuk. Végül a megmaradt ecetes levet ráöntjük. Ha másnapig leve elapadt, utána öntünk. Kihűlés után lekötjük.

ZÖLDPARADICSOM CUKORBAN 01.

Elkészítése:
A szép zöld paradicsomot karikára vágva, egy percre forró ecetes vízbe dobjuk. Szitán lecsorgatjuk a vizet, aztán súlyát megmérve ugyanannyi cukorból és annyi vízből amennyit a cukor felvesz, szirupot főzünk. Mikor javában forr, néhány percre beledobjuk a gyümölcsöt, s mikor kiszedjük, a szirupot tovább forraljuk, míg jó sűrű lesz. Ezalatt 1-2 citromot megfőzünk, hogy keserűségét elveszítse, és aztán karikára vágva a kihűlt, és üvegbe rakott paradicsom közé tesszük. A szirupot hidegen ráöntjük, az üvegeket légmentesen lezárjuk, és aztán jól kidunsztoljuk.

ZÖLDPARADICSOM CUKORBAN 02.

Elkészítése:
Apró, hosszúkás vagy gömbölyű zöldparadicsomot használunk erre a célra. Az apróbbakat egészben hagyjuk, a nagyobbakat kétfelé vágjuk, 24 órán át gyenge ecetes oldatban áztatjuk. Szitára öntve, vizét lecsorgatva megmérjük. Ugyan olyan súlyú cukrot meglocsolunk kevés vízzel, és addig főzzük, míg újra fehér és olyan lesz, mint a kristálycukor. Akkor beleöntjük a paradicsomot, és egyszer- kétszer felforraljuk, majd 24 óráig hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután valamivel tovább forraljuk, 3-4 szer, és újabb 24 óra állás után még egyszer jól felfőzzük. Üvegbe öntjük, kevés vaníliát teszünk egy-egy üvegbe. Nagyon finom kompótnak, de torták díszítésére, és püspökkenyérbe füge helyett is használhatjuk.

ZÖLDPARADICSOM CUKORBAN 03.

Elkészítése:
Az apró, éretlen, zöld gyümölcsöket vízben puhára főzzük. Szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon, lehámozzuk a héját. Ezután mázas, vagy porcelánedényekbe rakva, leöntjük finom bor- vagy gyümölcsecettel. Így áll fél napig, majd leöntjük róla az ecetet. 1 kg zöldparadicsomra számított 1.5 kg cukorból nagyon kevés vízzel szirupot főzünk, beleteszünk 5 szegfűszeget, 15 szem fehérborsot, 10 mustármagot, 5 g egész fahéjat végül pedig a paradicsomot. 30 percig főzzük, akkor kiszedjük a gyümölcsöt, a szirupot sűrűbbre főzzük, és átszűrve forrón öntjük az üvegbe rakott paradicsomra. A végén természetesen légmentesen lezárjuk az üvegeket.

ZÖLDPARADICSOM CUKORBAN 04.

Elkészítése:
Az apró, kemény zöld paradicsomokat megmosva, pár órán át ecetes vagy gyengén meszes vízben áztatjuk (a víz éppen csak fehér legyen), majd többször váltott vízben jól lemossuk. 1 kg paradicsomhoz 1 kg cukorral nagyon sűrű szirupot főzünk, a habját leszedjük. Beletéve a paradicsomot, 10 percig főzzük, másnapig félretesszük. Ekkor a szirupot leszűrve beforraljuk, a gyümölcsre öntve félretesszük. Ezt 3 napon át, ismételjük. Utoljára a szirupba darabka vaníliát téve, a paradicsomot átforrósítjuk benne.
Üvegekbe töltve, lekötjük, száraz gőzbe rakjuk. Ezeket a cukrozott gyümölcsöket - a paradicsomról és a tökről rendszerint azt hiszik, hogy valami egzotikus gyümölcs - kompótos tál díszítésére, gyümölcskocsonyához, gyümölcsrizshez, vagy savanykás gyümölcsökkel gyümölcs-salátákhoz is használhatjuk.

ZÖLD PARADICSOM, CSÍPŐS LÉBEN

Hozzávalók:
Tetszés szerinti mennyiségben zöld paradicsom, literenként 3 dl 10%-os ecet, ízlés szerint só és cukor, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 1 meggyfalevél, 1 mokkáskanál őrölt mustármag, 2 db cseresznyepaprika

Elkészítése:
A zöld paradicsomot megmosom, szárát leveszem, majd gondosan kiforrázott üvegekbe teszem. Az üvegbe rakom a megmosott cseresznyepaprikát, meggyfalevelet és babérlevelet is. A vízbe beleöntöm az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforralom. Ha teljesen kihűlt, ráöntöm a paradicsomra, és lazán lefedem. Egynapi várakozás után kevés levet utána töltök, mert a paradicsom valamennyit beszív. Szorosan lekötve teszem el a helyére.

ZÖLD PARADICSOM ELTEVÉSE ECETBEN

Elkészítése:
Apró zöldparadicsomot jól megmosunk, azután uborkás üvegekbe töltjük. Ecetben ízlés szerint sót, kevés cukrot, borsot, koriandermagot főzünk, forrón ráöntjük a paradicsomra, keresztbe tett tormát teszünk a tetejére és lekötjük. Csak 6-8 hét múlva kezdjük használni.
Forrás: Vizvári Mariska szakácskönyve

ZÖLDPARADICSOM-LEKVÁR
Hozzávalók: Kemény zöldparadicsom, kilónként 40-50 dkg kristálycukor, 1 dkg cukorral összedarált fűszerfélék (szegfűbors, szegfűszeg, fahéj), reszelt gyömbér vagy citromhéj

Elkészítése:
A megmosott paradicsomot annyi vízzel, amennyi ellepi, megfőzzük, de arra ügyeljünk, hogy ne repedjenek szét. A vizet leöntjük, a zöldséget átpasszírozzuk. Lassú tűzön forraljuk, és amikor sűrűsödik, hozzáadjuk a cukrot. Állandó kevergetéssel sűrűre főzzük. Az utolsó negyedórában adjuk hozzá a fűszereket. Csavaros üvegekbe töltjük, a tetejét vastagon megszórjuk kristálycukorral, lefedjük. Egy napig száraz gőzben tartjuk. Finom ízű, zamata a fügelekváréhoz hasonít.

ZÖLDPARADICSOM-SALÁTA

Elkészítése:
A paradicsomot keresztben 1/2 cm-es karikákra vágjuk, 5 kg paradicsomra 1 kg hagymát számítunk, amit szintén karikákra vágunk. Nagy tálba helyezzük és megsózzuk (1 kg anyagra 3 dkg só). Így hagyjuk állni 24 óráig. Másnap ecetes levet készítünk 3 l víz, 1 l enyhe ecetarányban, 10 dkg cukorral. A levet felforraljuk, és a hagymás paradicsomot részletekben beledobjuk. Egyet forraljuk, szűrőkanállal kiszedjük, és üvegbe rakjuk. Végül a megmaradt ecetes levet ráöntjük. Ha másnap a leve leapadt, még töltünk utána. Kihűlés után lekötjük.

ZÖLDPARADICSOM-SALÁTA FŐZVE

Hozzávalók:
Tetszés szerinti mennyiségben éretlen zöld paradicsom, kilogrammonként 1 fej vöröshagyma, 3 dkg só, a levéhez pedig 1,5 l vízhez 0,5 l ecet (10%-os), 5 dkg cukor, 1 csokor kapor. (Aki édesebben szereti, tegyen több cukrot bele!)

Elkészítése:
A zöld paradicsomot megmosom és felkarikázom, a tisztított vöröshagymával együtt. Tálba téve megsózom, és letakarva állni hagyom 24 órán keresztül. Másnap a vízzel, ecettel, cukorral levet készítek, felforralom, majd apránként beleteszem a hagymás paradicsomot. Éppen csak egyet forralok rajta, majd szűrőkanálban lecsöpögtetve, kiforrázott üvegekbe töltöm. A zöld paradicsom sós levét hozzáöntöm az ecetes léhez, majd újból felforralva rátöltöm az üvegekre. Lazán kötöm csak le, majd másnap a leapadt levet kiegészítem, és ezután véglegesen lekötöm.

ZÖLDPARADICSOM-SALÁTA HAGYMÁVAL

Hozzávalók:
1 kg paradicsom,
20 dkg hagyma,
2 dkg só,
tartósítószer,
felöntőlé: 1 l vízhez 3 dl 10%-os ecet, 4-5 dkg cukor, 1 dkg só

Elkészítése:
Ősszel nem minden paradicsom érik be. Úgy hasznosíthatjuk a kiskertünkben termett paradicsomot, hogy salátának tesszük el. Finom és különleges. A megmosott paradicsomot keresztben fél cm-es karikákra vágjuk. Megtisztítjuk és felkarikázzuk a hagymát is. A zöldségeket besózzuk, és 24 órán át, állni hagyjuk. Felöntő levet készítünk, felforraljuk, majd a hagyma- és paradicsomszeleteket kis részletekben beletesszük. Ha felforr, szűrőkanállal kiszedjük, és üvegekbe rakjuk, tetejére tartósítószert teszünk. Ha a forrázást befejeztük, az ecetes levet az üvegekbe töltjük. Ha szükséges, másnap a levet utántöltjük, majd az üvegeket lezárjuk.



 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Lédús gyümölcsök, roppanó zöldségek: a barack és a paradicso
  2015-08-18 21:30:22, kedd
 
 




LÉDÚS GYÜMÖLCSÖK, ROPPANÓ ZÖLDSÉGEK


Augusztus, a nyár utolsó hónapja. Melegen simogatnak a napsugarak, a hazai tavak vize olykor már nem is hűsít, a jéghideg dinnye és a jeges gyümölcsökkel teli limonádé a nap fénypontja. Szerencsére ebben a hónapban is bőséges, változatos a zöldség-gyümölcs kínálat. Édesek, lédúsak a barackok, roppanósak az uborkák, paprikák. Sok háztartásban az esti vacsora már csak egy szelet dinnye, uzsonnára pedig főtt kukorica kerül az asztalra. Elképzelhetetlen a bevásárlás friss piaci portékák nélkül, hisz a nagy melegben a nehéz ételek helyett az egészséges, könnyű fogások, a cukros desszertek helyett pedig a fagylaltok és a mosolygós gyümölcsök esnek jól. Ilyenkor kicsit egészségesebben élünk, a formánkra is jobban ügyelünk, szervezetünk jelzi, mi a jó neki!






Görögdinnye

A dinnye egyrészt tökéletes szomjoltó, másrészt sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Íme a legjobb tulajdonságai:

1. Rengeteg vitamint tartalmaz, pl. C-vitamint, amely fontos az immunrendszer számára, és védi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól. A C-vitamin-tartalom fajtánként eltérő lehet. A dinnye magas antioxidáns-tartalma miatt is csodákra képes.

2. Turbó az agy számára. A dinnye húsának nagy a karotintartalma, amely az anyagcsere során A-vitaminná válik. A karotin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez. Olyan speciális molekulák építését serkenti, amelyek az agy- és az idegsejteket táplálékkal látják el.

3. Fontos fehérje, amely elengedhetetlen építő- és javítóanyaga a testnek. Ahhoz, hogy a test a fehérjemolekulákat értékesíteni tudja, meghatározott formájúaknak kell lenniük, ehhez fontos a B6-vitamin, amelyet a dinnye nagy mennyiségben tartalmaz. Ez a vitamin alakítja át úgy a fehérjemolekulákat, hogy azok a test számára felhasználhatóak legyenek. A dinnye magas enzimtartalma elősegíti a sebek gyógyulását.

4. Fogyókúrázók számára is hatásos lehet, alacsony a kalóriatartalma, 100 grammban - fajtától függően - 20-40 kalória található. Összehasonlításképpen ugyanennyi mennyiségű banán több mint a dupláját tartalmazza. Vízhajtóként is hatásos, tisztítja a vesét, és megszabadítja a testet a felesleges folyadéktól. Köszvényeseknek és reumásoknak is érdemes fogyasztani.

5. A dinnye magas ásványianyag-tartalma értékes anyagokkal látja el a szervezetet. Például a vas fontos a vérképzés szempontjából és az agy oxigén ellátása miatt. Ezenkívül tartalmaz még mangánt, amely lényeges az idegek és az agy számára, valamint kalciumot, magnéziumot és foszfort is.

6. Egészséges szomjoltó. A gyümölcs könnyű és édes: forró napokon a legjobb hűsítő. Ez elsősorban magas, majd 95 százalékos víztartalmának köszönhető. A dinnyefajták ezenkívül gondoskodnak arról, hogy visszajuttassák a szervezetbe az izzadáskor elveszített ásványi anyagokat. Viszonylag alacsony cukortartalma miatt, megfelelő adagban cukorbetegek is fogyaszthatják. Természetesen hűtve a legfinomabb.

7. A konyhában is sokféleképp felhasználható a dinnye, hiszen minden ételnek nyárias jelleget ad. Elsősorban hideg ételekben érvényesül. A dinnyekockák jól illenek gyümölcs- és ráksalátához, köretként pedig rizses és csirkés ételeknek adnak különleges jelleget.






A nyári saláták lédús sztárja: a paradicsom

Ma már egész évben kapható, de a hazai, napon érlelt, lédús, kicsit puha paradicsomnak nincs párja. Kétségtelenül nagyon szerencsések, akik ezt a saját kertjükből leszedve fogyaszthatják reggelihez, vacsorához, de a boltokban és a piacon vásárolható paradicsomok is gondosan válogatottak, hasonló ízélményt nyújtanak.
Elmaradhatatlan a nyári friss lecsó, a paradicsomleves betűtésztával vagy bazsalikommal, és a friss salátáknak is állandó alkotóeleme. Azon zöldségünk (igazándiból gyümölcs), amelyet a kisgyermekek is szívesen fogyasztanak.
Nagyon egészséges, nem hizlal, alacsony zsírtartalmú, elenyésző a szénhidráttartalma, kevés kalóriát tartalmaz, ezért diétázók korlátlanul fogyaszthatják.
A benne található likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően, fogyasztásával hasznos lépéseket teszünk a szabad gyökök, a rák és a korai öregedés ellen. Ez a vegyület azonban zsíros közegben épül be megfelelően, ezért fogyasztják a paradicsomot a mediterrán országokban szinte kivétel
nélkül olívaolajjal. Tegyünk mi is így, vagy karikázzuk vajas kenyérre vacsorára.
Magas B-, E- és C-vitamin-tartalommal bír, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort
és vasat is rejt.





A hónap édes gyümölcse a kajszi

Július, és augusztus a barackfélék érésének hónapja, érdemes belőlük minél többet nyersen enni. Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyobb mennyiséghez jutott, süthet belőlük pitét, clafoutis-t, készíthet házi fagyit vagy zöldségekkel kombinálva egy frissítő grillköretet.
A kajszi vagy a sárgabarack, ez a meleg pirosas-narancs árnyalatú, társaihoz képest kisebb szemű, kettéváló, édes, narancsos húsú termés, amelynek magját dédikém mindig a konyhaablakban szárította, majd megtörte nekünk, magbelét szívesen fogyasztottuk. Napjainkban ezt gyógynövényboltokban meg is vásárolhatjuk keserű és édes változatban is. Mindkét típus a rák megelőzéséhez ajánlott B17-vitamint tartalmazza, az előbbi háromszor magasabb mennyiségben.
No de térjünk vissza az élelmi rostokban gazdag, édes gyümölcshúshoz, amely aszalt formában a téli hónapok kedvelt, nyarat idéző nassolnivalója. A kajszi szervezetre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, A-vitamint, értékes béta-karotint, B17-vitamint,C-vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz.Késleltetheti az időskori látásromlást, minden korban növeli a sejtek energiáját, élénkíti a vérképzést, segítség lehet baktérium- és vírusfertőzés esetén, valamint emésztésjavító. A korábban említett B17-vitamin erős rákmegelőző hatással bír.
A hölgyek számára jó hír, hogy fiatalítja, regenerálja a bőrt, szebbé teszi a hajat, erősebbé a körmöket, amelyért a sárgabarackmag-olaj a felelős, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, illetve kozmetikumok vásárlásánál az összetevők listájában keresni, hiszen tusfürdőkben, testradírokban, ápolótermékekben a gyártók szívesen használják.
Az érett gyümölcs íze finom, ezért nyersen is szívesen fogyasztjuk, kiváló lekvárnak, süteményekbe, krémlevesnek, aszalva és gyümölcslének is.

Forrás: www.hazipatika.com , www.vitaminsziget.hu , www.balintgazda.h
















 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Őrizzük meg a nyár ízeit!
  2015-08-18 20:30:30, kedd
 
 







ŐRIZZÜK MEG A NYÁR ÍZEIT!


Nyáron, amikor dúskálunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben és zöldségekben, érdemes előre gondolkozni, és konzerválni ezeket a csodás ízeket. Még hónapok múlva is tobzódhatunk a napsütötte ízekben, csak fel kell bontani egyet a kamrában sorakozó üvegekből.






Lekvárfőzés

Fontos, hogy érett, friss gyümölcsöt használjunk. Finomított cukor helyett pedig lehetőleg nyírfacukrot, ami sokkal egészségesebb, mivel alacsonyan tartja a vércukorszintet, nem savasítja el a szervezetet és a fogakat sem rongálja. Ráadásul a kész lekvárt így cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják.

Hogy ne kelljen tartósítószert használni, az üvegeket és a tetőket alaposan forraljuk fel vízben, majd hagyjuk lecsöpögni. Ne törüljük ki!

Ezután a megtisztított, apróra vágott vagy ledarált gyümölcsöt alacsony lángon kezdjük el főzni egy magas falú fazékban. Folyamatosan kavargassuk, nehogy leégjen! A főzési idő a gyümölcstől függ, akár 5-8 óra is lehet. Amikor masszává sűrűsödik, érdemes dermedési próbát végezni: egy pici lekvárt tegyünk hideg tányérra, és ha megdermed, akkor készen is van. Ezután vegyük le a tűzről és szedjük bele a fertőtlenített üvegekbe. Tegyük rá a csavaros tetőt, pár percre állítsuk fejre, hogy kialakuljon a vákuum, majd fordítsuk vissza, és rakjuk dunsztba, vagyis pokrócok és párnák közé. Minél lassabban hűl ki a lekvár, annál kisebb az esélye, hogy megromoljon. Címkézzük fel, és tegyük a kamra polcára.

Legjobb alapanyagok: eper, sárga- és őszibarack, meggy, szilva, szeder, ribizli, körte,
cseresznye, szőlő.






Aszalás

A legősibb tartósítási eljárás, igaz, nem kimondottan gyors, de a végeredmény rendkívül egészséges, hiszen megmarad az ásványianyag- és vitamintartalom, és nincs szükség hozzá tartósítószerre sem.

Aszalhatunk a napon, sütőben és elektromos aszalóval. A szabadban arra kell vigyázni, hogy a bogarak, legyek ne lepjék el a gyümölcsöt, zöldséget. A sütőnél a folyamatos szellőzés biztosítása fontos, így megnyúlhat az aszalási idő. A legegyszerűbb a gépi eljárás, s ha többféle aszalványt készítünk, gyorsan behozza az árát.

Akkor van kész, ha megnyomkodva, ketté törve nem enged magából nedvességet, de tapintása még rugalmas. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Legjobb alapanyag: alma, körte, kajszi-, sárgabarack, szilva, meggy, füge, paradicsom,
gomba, paprika, fehérrépa, sárgarépa, hagyma, tök.






Szörpkészítés

Tisztítsuk meg a gyümölcsöt, és a főzött változathoz törjük össze. Az 1 kiló masszához adjunk 0,7-1 liter vizet és 20-40 dkg nádcukrot, vagy mézet. Lassú tűzön forraljuk fel, és a forrástól számított öt perc után töltsük sterilizált üvegekbe. Fémkupakkal zárjuk le, állítsuk pár percre fejre, után pedig rakjuk dunsztba, mint a lekvárokat.

A fagyasztott szörphöz turmixoljuk össze a gyümölcsöt, és csepegtessük vagy centrifugázzuk ki. Ezt öntsük jégkockakészítőbe, és fagyasszuk le. Felhasználáskor csak egy-két kockányi kell a poharunkba, amit felengedünk vízzel. Utólag édesíthetjük mézzel vagy nyírfacukorral.

Legjobb alapanyag: málna, meggy, szeder, ribizli, áfonya.ű






Savanyúság elrakás

Mindig érett, egészséges zöldséget válasszunk és alaposan tisztítsuk meg. Miután üvegbe töltöttük, tartósítószerrel megszórt, benedvesített celofánt tegyünk rá, s erre kerüljön a csavaros tető. Így közvetlenül nem érintkezik a zöldség a tartósítóval. Persze ha forró vízzel vagy alkohollal alaposan csírátlanítottuk az üveget, akkor megpróbálkozhatunk a tartósítószer nélküli elrakással is.
Remek vegyes savanyúságot kapunk, ha a kiválasztott zöldségeket feldaraboljuk és rétegesen egymásra halmozzuk, közben megsózzuk. Figyeljünk arra, hogy felhasználáskor viszont már ne sózzuk újra a vegyes savanyúságunkat. Mikor tele lesz az üveg, egyujjnyi étolajat vagy olívaolajat öntsünk rá, és zárjuk le.

Legjobb alapanyagok: paradicsom, paprika, uborka, káposzta, zöld dinnye.






Limonádé a hőség ellen

Mi tagadás, jólesik néha a víz helyett valami savanykás frissítőt inni, ezért aztán gyakran elcsábulunk a drága, egészségtelen, agyoncukrozott üdítők felé, pedig olyan különlegességeket lehet otthon összedobni, ami nem drágább 20 Ft-nál, és tudjuk is, mi van benne!

Igazi anyukarecept: nem kell várni vele, csak folyamatosan újat csinálni belőle, a családi összeröffenésekre ez a legjobb! A bodza és a citrom íze nagyon jól passzol egymáshoz, egy kis málnát belepasszírozva pedig egészen fenséges lesz. Ugye, elég sokan tettek el idén is bodzaszörpöt? Több sem kell hozzá, mint összeönteni hideg vizet (ízlés szerint bubis vagy mentes), majd addig ízesítgetni a többi hozzávalóval, amíg igazán tökéletes nem lesz, egy marék jeget bele, letenni a gyerekek elé, annyi szívószállal, ahányan vannak, várni egy percet, majd készíteni az újat.

Kicsit fogyókúrás recept is a következő: uborkás-gyömbéres limonádé. Ennek a kettőnek nagyon jó hatása van az emésztésre, ezért érdemes kávé helyett ezzel indítani a reggelt, és az sem baj, ha a munkahelyre is viszünk belőle. Egy kis mézet feloldunk ásványvízben, majd felszeleteljük az uborkát, az egész gyömbért pedig meghámozva kell beáztatni az uborkával együtt. Egy éjszaka a hűtőben, és kortyolhatjuk is a remek frissítőt.

A romantikus lelkeknek: rózsás limonádé! Ugye milyen különlegesen hangzik? Aki szereti a rózsavizet, nem lőhet mellé ezzel, a díszítéssel együtt pedig akár egy esküvőn is megállná a helyét. A rózsavízből csak 2-3 evőkanál szükséges, rá a citromot (sokkal zamatosabb, ha igazi a citrom) belekarikázva és kifacsarva a levét, ebbe a méz helyett mehet cukor vagy cukorszirup. A díszítése igazi rózsaszirom, a jégkockatartóban megfagyasztva hűsítő és gyönyörű látványt is nyújt egyben.
Ezenkívül még annyiféle variációja létezik a limonádénak, csak a kreativitásunk szabhat határt! Felejtsük el a szokásos cukor-citrom-víz kombinációt, és bátran áztassunk be zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket. Olyan ízeket találhatunk fel, amit ezelőtt sosem kóstoltunk, és még egészséges is.
















 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Húsvéti tojásfestés
  2015-04-01 19:00:21, szerda
 
 







HÚSVÉTI TOJÁSFESTÉS


A húsvét és a tavaszi szünet remek alkalom a közös családi pillanatokhoz is. Lehet locsolóverset tanulni, a tavaszt hívogató és ünneplő dalokat énekelni, közösen sütni-főzni, de a gyerekek számára a legnagyobb kaland ilyenkor a tojásfestés.

Ha a gyermekeink, unokáink húsvéti lázban égnek, lehetetlen kihagyni a klasszikus tojásfestő programokat. Akár fiúk, akár lányok, muszáj kipróbálniuk magukat önjelölt tojásfestő művészekként. Támogassuk őket ebben, még akkor is, ha magunk sem vagyunk nagy tojászsonglőrök. A klasszikus fortélyok nagy hasznukra lehetnek: megismertethetjük őket a festőnövényekkel, amelyek garantált sikerélménnyel szolgálnak. A hagymateában pirosra, a céklalében rózsaszínesre, a vöröshagyma és a diólevél teájában barnás árnyalatura főnek a tojások, és már kész is az igazi csoda.

Ha pedig tovább akarjuk fejleszteni a feladatot, adjunk a gyerekeknek egy-egy szép nagy petrezselyemlevelet, szárított virágot, amelyt apró és finom mozdolatokkal rásímíthatunk a tojásra. Ezt aztán közösen kössük bele szorosan egy régi harisnyába, így mintánk is lehet, hisz a főzős közben a festékanyag kikerüli a levél formáját. A végeredmény : egy izgalmas szín és egy olyan minta, amely valóban természetes.

Tojásfestés lépésről lépésre

1. Egy fémedénybe készítsük elő a kiválasztott színű festéket /1 liter 10 tojáshoz elég/, s közben mintegy fél órán át fözzük a tojásokat.
2. A langyos tojásokra rajzoljuk /hímezzük/ rá a kívánt formákat, majd töröljük szárazra őket.
3. A kihült festőlébe tegyünk 8 evőkanál ecetet, majd helyezzük be a hímzett tojásokat. 1 órán át hagyjuk őket állni, a lé teljesen fedje őket.
4. Miután szárazra töröltük a kész tojásokat, óvatosan helyezzük el őket a "tojásfészekbe".







Kevésbbé ismert módszer a tojásfestés borotvahabbal. Sokan nem is gondolnák, hogy a tojásfestés egyik alapanyaga lehet a borotvahab? Pedig igen! Csodálatosan márványos tojások festhetők így húsvétra. Mivel kevésbé ismert, kicsit részletesebben ismertetem:



Amire szükség lesz a tojásfestéshez: különböző színű ételfestékek, 1-2 doboz borotvahab, attól függően, hogy hány tojást festesz, és hány színvariációt szeretnél kipróbálni, szívószál és doboz vagy tál.

Nem kell mást tenned, mint egy laposabb tálba vagy dobozba kinyomni a borotvahabot, majd rácsöpögtetni az ételfestéket. Annyi színt használhatsz, amennyit szeretnél (persze vedd figyelembe, hogy a piros és a zöld keverékéből születő barna húsvéti tojások nem lesznek a legszebbek). A festéket és a borotvahabot keverd össze egy szívószállal annyira, hogy márványos mintázatot kapj, aztán forgasd bele a főtt tojásokat. Tedd őket félre száradni 2-3 órára, majd töröld le róluk a habot. Készen is vannak, mehetnek a húsvéti asztalra.

Szokatlan módja ez a tojásfestésnek, de a gyerekek rettenetesen fogják élvezni.

Persze más módja is van a borotvahabos tojásfestésnek: lásd alábbi Linken

Link



10 természetes tojásfestő módszer

Link



Csodaszép húsvéti tojások



Filléres húsvéti dekoráció





A tojásfestés után a nagyobbak hajtogathatnak még tojástartót is kartonpapírból vagy készíthetnek "fészket" a nyuszinak. Önállóan egy papír, olló és némi ragasztóanyag vagy egy tűzőgép segítségével összeállíthatnak egy kis kosarat, amelyet aztán még vékony zöd színű papírcsíkokkal "fűvesithetnek" is. Így a megfestett tojások - vagy az ajándéknak kapott csokitojások - méltó helyet kapnak.







A tojásfestés ősi hagyománya igen népszerű hazánkban, és bár a motívumok és a színek használata tájegységenként változó, kivétel nélkül csodálatos népművészeti alkotások születnek. Bátán, Sárköz legdélebbi csücskén is hosszú évek óta őrzik azokat az ősi mintákat, melyek rendre a tojásra kerülnek, díszességük és kidolgozottságuk egyedülálló.
Link

Az alábbi képeket az ottani múzeumban, néhány hónappal ezelőtt készítettem, ahol Czencz János festőművész lányának, Marietta néni tojásfestési tudományait és sárközi tojásait csodálhattuk meg:













Kovács Zoltán - Eljött a húsvét...

Eljött a húsvét figyeljetek lányok,
a locsoló fiúkat tojással várjátok.
Ha elfogyna a tojás, jó nekik a pénz is,
de ha az sincs elég otthon
puszit adjál nékik!
Locsolkodó apukák
mutassatok példát,
vödör vízzel ébresszétek
anyut és az Évát!
Szorgoskodó anyukák
főzzétek a sonkát,
legyen elég alkohol
és figyeljetek jól ránk!
Ha instabilnak látszanánk
több türelmet kérnénk,
húsvétkor a férfiaknak
nem lehet ez vétség!
Végezetül azt kívánom
legyen sonkád, nagy kalácsod
látogasson sok barátod,
a lányokat locsoljátok,
ünnepeljél egyél-igyál
mértékkel a tömény piát
s legyen boldog minden család!


Noémi várja is a locsolkodókat, meg nem is, otthon is lesz, meg nem is. De aki ügyes lesz, kap tőle hímes tojást.















 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Mindennapi torma
  2015-04-01 18:00:13, szerda
 
 







MINDENNAPI TORMA


A torma itthon bármilyen talajban megterem. Erős, csípős illóolaja a gyökér szeletelése, reszelése közben szabadul fel. Számos élettani hatása mellett kiváló kisérője lehet fínom ételeknek - a reszelt tormától a majonézes tormáig.

Tormaformák

A tormáról először mindenkinek az ecetes verzió jut eszébe. Ez a csípős, klassszikus íz leginkább húsvéti sonkás fogásokhoz vagy marhahúsleveshez ajánlott. Nagyon egészségee: a tormát szinte esszenciális formában tartalmazza. Az ecetet cukorral és forró vízzel keverjük, majd kissé lehűlve a reszelt tormára öntjük. H az enyhébb ízeket kedveljük, készítsünk tejfölös, majonézes, vajas vagy tejszínes formát. A tormakrémekhez is adjunk ecetet, próbálkozhatunk málna-, alma-, bor- és tárkonyecettel.

Ereje telje

A torma ereje könnyeket is csalhat a szemünkbe. Több népi praktika is feltalálódott ennek enyhítésére, amelyekkel a torma nem veszít semmit sem az ízéből, sem az egészségességéből, csak az erejéből. A lereszelt tormát állni hagyjuk, így kiszellőztethetünk az erejéből. Hatékonyabb, ha nem túl forró, nyitott ajtajú sütőben gyötörjük néhány percig, vagy forró vízzel leöntjük. Csökken a csípőssége akkor is, ha alkoholt, ecetet, citromlét vagy édesítőszert adunk hozzá.

A torma zöld levele

A torma friss, zenge leveleit zöldsalátába is tehetjük! Íze hasonlít a gyökér ízéhez kissé szúrós, csípős, pikáns lesz tőle a saláta. A zöld leveleket szőlő- és káposztalevél helyett is használják: ennek segítségével is készülhet a töltike, amely levélbe csavart darált húst takar. Különleges, kissé törökös ételt kapunk, ha kipróbáljuk. A torma levelét is használhatjuk kovászoláshoz, ha fokhagymagerezdet, szegfűborsot, fekete borsot, babérlevelet és kenyeret is teszünk mellé az üvegbe.

Helye a savanyúban

Gyakorlott háziasszonyoknak nem újdonság, hogy szinte bármilyen vegyes savanyúságban elfér egy kis torma. A meggy- és szőlőlevél mellett a torma levele is belefér a vegyes savanyúság üvegébe, s meg is színesíti azt. Híres az erdélyi származású, murkos torma nevű savanyúság, amelyben tormánk a sárgarépával karöltve, kis hagymával, fokhagymával, paprikával különleges aromát tár elénk.

Pikáns gyökér

Nagyon kedvelt, ha a reszelt tormát reszelt almával és egy kis citromlével keverik. Vukrot is lehet hozzáadni, húsok mellé kitűnő választás. A pikáns gyökér más gyümölcsökkel is harmonizál. Kipróbálhatjuk naranccsal is: a sóval-cukorral fínomított reszelt tormához egy narancs levét és reszelt héját adjuk hozzá. Merészebb és izgalmasabb, ha a tormát áfonyával, céklával, csipkebogyóval vagy snidlinggel társítjuk, talán a legérdekesebb az lesz, ha Bluu Curacao likőrrel próbálkozunk.

Húsvét közeledtével a torma az egyik legnépszerűbb terméknek számít. Az áruházi polcok ráadásul óriási választékot kínálnak: reszelt, ecetes, csípős, csemege, majonézes, krémes, hagyományos vagy új, mindent megtalálunk. Innentől már csak rajtunk múlik, mihez és hogyan kombináljuk a különböző ízeket.







Tudtad-e?

- Hazánk bármely területén megél a torma, sőt nagyon szapora! Cserében életünk végéig ellát bennünket vértisztító, betegségűző gyökereivel.
- A reszelt torma megbarnul. ezért érdemes azonnal fogyasztani, vagy ecettel, citromlével meglocsolni, így fehéren tartani.
- A tormát a közékkorban nem az íze miatt, hanem kizárólag gyógynövényként hasznosították, így gyorsan elterjedt Európában. Őshazája a Volga és a Don környékén van.







 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Húsvéti sonka
  2015-03-30 11:30:20, hétfő
 
 




HÚSVÉTI SONKA


Hogyan főzzük a húsvéti sonkát? Gyorstalpaló 6 lépésben.


A húsvéti húsfogyasztás meghatározó eleme a füstölt sonka, amely húsvétkor jut igazi főszerephez.

Hústartósítási eljárásokkal már több ezer éve is próbálkoztak elődeink, hogy a hús romlását meggátolják. A természet elemei voltak segítségükre: a hús viztartalma ugyanis a napon, szélben és tűz fölött kiszárítható, így a gombák és baktériumok szaporodása jelentősen lelassult, illetve megáll. A húsok a tűz fölötti szárítással új, füstös ízvilágot is kaptak, valamint olyan baktériumölő vegyületekkel vonták be a hús felszinét, amellyel tovább növelték annak eltarthatóságát. A só is hasznosnak bizonyult: a száraz sózás vagy a töményített sóoldattal kezelés szintén csökkenti a hús viztartalmát.

Húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani. A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka, amelynek egyik legnagyobb előnye az eltarthatósága. A gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttatnak a rostokba. A húsvéti sonkát általában nagyszombaton, a húsvét vasárnapot megelőző napos szokták megfőzni. Sokkal korábban nem érdemes, hogy az ünnepek alatt se romoljon meg.

A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a tojás és a torma, de ne feledkezzünk meg a tavaszi zöldségekről sem! Az újhagyma és a hónapos retek is remek kisérője lehet. Elődeink gyakran ettek gyümölcsöt is a sonkához: az édes-savanykás alma és az enyhén sós sonka aromái ugyanis jól passzolnak egymáshoz. A torma, a majonézes burgonyasaláta, és számos ínycsiklandó mártás, már csak megkoronázza a húsvéti asztal eme remek fogását!

Nem minden héten főz az ember sonkát, viszont még egy kezdő háziasszony is bátran belevághat.

Sonkafőzés 6 lépésben

1.
Mossuk meg a sonkát, de a zsíros réteget ne vágjuk le. A kötözött sonka hálóját érdemes még a főzés előtt eltávolítani.

2.
Egy fazékban engedjübk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Hagyjuk benne állni, amig a tartósításához használt só nagy része kiázik belőle /kb 12 óra/. Végül öntsük le az áztatólevet.

3.
A sonkát tiszta vízzel öntsük fel ismét addig, míg ellepi, s tegyük fel főni. Forrás után kis lángon főzzük puhára.

4.
Amikor félig megfőtt, tehetünk bele hagymát, kevés fokhagymát, esetleg sárgarépát, petrezselyem gyökeret és zellert. Ízesíthetjük borssal és babérlevéllel, de ne sózzuk. Adhatunk hozzá bort, ecetet vagy gyümölcsöket.

5.
A sonka főzése nagyjából annyi órát igényel, ahány kiló. A gyorspácolt, fóliás sonkának kevesebb iső kell. Ha már könnyen bele tudunk szúrni egy fogpiszkálót, levehetjük a tűzhelyről.

6.
Saját levében hagyjuk kihülni, a levegőn ugyanis kiszárad és megkeményedik. Utána tegyük hűtőbe, és csak akkor szeleteljük, ha már teljesen megdermedt. A megmaradt főzőlevet tedd félre. Érdemes több adagban tárolni. Egy részéből megfőzheted a húsvéti kemény tojásokat, vagy később felhasználhatod bableves készítésére. Rendkívül ízletes lesz a csirke is, ha a sonka levében főzzük, vagy csak egy kicsit lötykölünk belőle a hús alá.







10 dolog, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Link














 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
A virslivásárlás tíz pontja
  2014-12-29 19:15:02, hétfő
 
 







A VIRSLIVÁSÁRLÁS TÍZ PONTJA


Közeleg a szilveszter, és jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat. Tíz pontba szedtük össze az alapszabályokat.


Készül a virsli / Fotó: Polyak Attila - Origo





1. Olcsó virslinek híg a leve

Azt senki se hiheti el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüljék a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.
2. Sajnos a drága virslinek is lehet híg a leve

A drága virslik között is rengeteget higítanak szójával és adalékokkal, de egy szebb csomagolás, és kész az átverés. Az összetevők alapján vásároljon, ne bízzon a drága virslikben sem!
3. Mindig olvassa el az összetevőket!

Akármilyen árban van a termék, keresse meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján döntsön.


Mindig olvassa el! / Forrás: Táfelspicc





4. Keresse a hústartalmat!

Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb terméket tart a kezében. Szerencsére hiperekben is kaphatók már több gyártó 80% hústartalom körüli-feletti, kifejezetten ehető termékei. (A törvény minimum 40% hústartalmat ír elő. Az élvezet és a minőség 80% körül kezdődik. Ezt a különbséget most próbálják meg megemészteni.)


84%, az már bíztató. / Forrás: Táfelspicc





5. Kerülendő adalékanyagok egy virsliben

Ha már megvannak az összetevők, ellenőrizze, a termék tartalmazza-e az alábbiakat. (A virslik sajnos rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, még a jobbak is. A legjobbak nem.):
szója
mechanikusan szeparált hús (hogy mi az, arról itt olvashat bővebben)


Czimmerék biatorbágyi pultja a híres húskenyerekkel és virslivel / Forrás: Táfelspicc





6. Keresse a manufaktúrát!

Több hentes készít saját virslit, nem egy zseniálisat. Tavalyi cikkünkben feltérképeztük őket.

7. A szép jelző nem garancia

A békebeli, nosztalgia, mangalica fogalmak nem szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben, jelentésük törvényileg nem körülhatárolt. Mindig olvassák el az összetevőket!

8. A bőrös -műbeles- virslik általában jobb minőségűek

9. Óvatosan a baromfivirslikkel!

Bár a baromfivirslik jellemzően az olcsóbb árkategóriában jelennek meg, az adalékanyagok túlzó használata és a törvényi minimumot pont elérő hústartalom jellemzőbb rájuk. Mindig olvassák el az összetevőket!


40% hústartalom. Pont, mint a törvényben / Forrás: Táfelspicc





A csirke ráadásul bajt is hoz ránk ilyenkor
A virsli feltalálása Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, ott nyitott üzletet, és elkészítette a virslit, amely kétféle húsból - sertés és marha - készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt. A bécsi virsli őse, a frankfurter Würstchen - enyhén füstölt, csak sertéshúsból készült, juhbélbe töltött virsli - egy 1860 óta eredetvédett termék, kizárólag a Frankfurt körzetében, megadott alapanyagokból és módszerrel készített terméket lehet így nevezni.

A virsli az egész Monarchiában gyorsan népszerű lett, innen is eredhet a városi szilveszteri menübe kerülése. A virslifogyasztásnak nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal. Ugyanis, aki baromfivirslit vásárolna szilveszterre, az nagyot hibázik, jóllehet, 2011-ben hazánkban értékesített virsli 58 százaléka baromfivirsli volt. A baromfifogyasztás szilveszteri elkerülésére int a hagyomány, mert a csirke elkaparja a szerencsét, cserébe a disznó kitúrja, ezért - és a szezonalitás miatt - volt a paraszti szilveszteri menü része a disznótoros.

10. Készítse el maga!

Ronda, de nagyon finom a házi virslink. / Forrás: Táfelspicc





Ne vacsora közben nézd meg! - Így készül a virsli
/Aki virsligyárban dolgozik, az utálja a virslit?!/







Link














 
 
1 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Nem csalás, nem ámítás!
  2014-01-20 18:04:17, hétfő
 
 




NEM CSALÁS, NEM ÁMÍTÁS!


Hogyan pucoljunk fokhagymát! Lehet, hogy eddig rosszul csináltuk?

Ez a praktika tényleg úgy néz ki, mint valami szemfényvesztő bűvésztrükk! Pedig működik, nem csalás, nem ámítás!

Azok a férfitársaim, akik szeretnek főzni, pontosan tudják, hogy a fokhagymapucolás milyen kínos procedúra tud lenni. A héj makacskodik, nehezen jön le, és odaragad az ember ujjaihoz. Egy fejnyi fokhagymával akár 7-8 percet is eltökölhet az ember, de ezzel a módszerrel minden probléma megoldódik tíz másodperc alatt! Köszönjük szakállas bácsi, nagy király vagy!

Köszönjük szakállas bácsi, nagy király vagy!


How To Peel a Head of Garlic in Less Than 10 Seconds

Link



How to Scramble Eggs Inside Their Shell
/Hogyan pucoljunk főtt tojást?/

Link



How to Core a Head of Iceberg Lettuce in 3 Seconds
/Káposzta torzsa eltávolítás 3 Mp alatt/

Link



Rántottakészítés
Konyhában, serpenyőben, tűzhelyen, fakanállal? Ugyan! Műhelyben, fogóval és felizzított nikkelgolyóval.

Link



Így nyiss ki pezsgőt látványosan - Karddal, mint a nemesek. Megmutatjuk, hogyan kell.
A szilveszteri bulit megdobhatjuk egy nagy optikai tuninggal, ha bevetjük ezt a dzsentriszomorító mutatványt.
Fontos, hogy a pezsgő legyen hideg, 45 fokban tartsuk magunk elé, a pengét pedig harmincfokos szögben helyezzük a palackra, élével felfelé. Az is fontos, hogy a penge a palack hátán fusson végig, ott, ahol a palack két felét összeforrasztották.
/Ezzel a metódussal letörjük a palack száját, de a gyors mozdulat miatt elméletileg nem lesz szilánkos a törés, és nem kerül üvegmaradék a palackba. Ha erre vetemedünk, legyünk nagyon óvatosak, mert ez bizony veszélyes mutatvány!/

Link



Eddig rosszul ettünk csirkeszárnyat
Megint le vagyunk döbbenve. Nincs több gusztustalankondás és bénázás a nehezen fogyasztható csirkealkatrésszel!
Ennyi az egész: először a kis csontot csavarjuk meg és húzzuk ki, majd a nagyot. Ta-damm!

Link



Más hasonló, észbontóan zseniális trükkjeink a Hatékonyha rovatban, az alábbi Link-en:

Link



Forrás:

Link



Sütés nélküli kekszes torta 15 perc alatt!

Link








 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 227 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1796
  • e Hét: 8140
  • e Hónap: 34763
  • e Év: 172135
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.