Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Húsvét
  2023-04-10 19:16:14, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Tojás, hogy hazatalálj
  2022-04-17 18:44:25, vasárnap
 
 


Tojás, hogy hazatalálj
Húsvétvasárnap, vagyis a föltámadás vasárnapja a liturgikus év legnagyobb ünnepe. A hívek a délelőtti misére kosárban vitték a sonkát, kenyeret, kalácsot, tojást, bárányt és bort, amit a pap megszentelt. A tojás, az újjászületés jelképe a magyar hagyományban kiemelt szerepet kapott. A család tagjai együtt fogyasztották el a főtt tojást azért, hogy

ha valaki közülük az életben eltévedne, jusson eszébe a közösen elköltött tojás, és mindig visszataláljon övéihez.

A húsvét vasárnapján szentelt ételek maradékait is mágikus tárgyként használták. A szentelt sonka csontját például kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen, Székelyföldön a húsvéti étel morzsáját is megőrizték, nyáron a verebek kártevése ellen kereszt alakjában meghintették vele a gabonaföldeket, miközben ezt mondták: ,,távozzatok innen kártékony madarak".
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Aranyosi Ervin: A nyúl idén
  2020-04-12 19:38:38, vasárnap
 
  Aranyosi Ervin: A nyúl idén...

A nyúl idén nem fest tojást,
elmarad a locsolás!
Nyakán marad a sok festék,
nem kelendő a tojás.
Csak ücsörög szomorúan,
elvették a kenyerét,
nem színezi be a festék
sem arcát, sem tenyerét!

Szép szavakkal locsolkodunk,
kölnivizünk megmarad,
üzenettel messze küldünk,
tovaszálló madarat.

Ha vége lesz, bepótoljuk,
ne hervadjon senki el,
addig szívünk kalitkában,
de tudja, szeretni kell!


 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Húsvéti sonka
  2020-04-12 19:33:20, vasárnap
 
 



Áldott Békés Húsvétot!
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Húsvéti tojások
  2020-04-12 19:30:15, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Húsvéti szokások
  2020-04-12 18:56:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Húsvéthétfő
  2020-04-12 17:57:28, vasárnap
 
 


Húsvéthétfő
Bővebben: Húsvéthétfő
A húsvéti ünnepkör minden napját sokszorosan átszövik a népi vallásosság által teremtett szokások. Ezen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel mint kölnivel vagy vízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Más vélekedések szerint a húsvét eredetileg a termékenység ünnepe, amely segítségével szerették volna az emberek a bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánni. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét. A locsolkodás is az öntözés utánzásával a bő termést hivatott jelképezni.



 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Nagypéntek az év legcsendesebb napja
  2020-04-10 20:31:47, péntek
 
 


Michelangelo Pietàja: Mária a halott Jézussal
Nagypénteken, az év legcsendesebb napján Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a nagypénteki szertartás amely nem szentmise három részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból.
Ezen a napon a templomokban elhangzik a szenvedéstörténet, a passió, dramatikusan idézve fel Krisztus szenvedését.

A szentbeszéd után az egyetemes könyörgések következnek. Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció a tíz könyörgés után idén a járvány miatt egy tizenegyediket is beiktatott, amelyben megemlékeznek a betegekről, a halottakról és a gyászolókról.

A szertartás második része, a hívek kereszt előtti hódolata idén elmarad a templomokban.
A szertartás a miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. A liturgia végeztével a pap teljes csendben távozik a templomból.

A templomokban általában délután három órakor keresztútjárást is tartanak. A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Utlsó vcsora
  2020-04-09 19:50:26, csütörtök
 
 


Húsvét ünnepe előtt történt. Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor ebből a világból vissza kell térnie az Atyához. Mivel szerette övéit, akik a világban voltak, még egy végső jelét adta szeretetének. Vacsora közben történt, amikor a sátán már fölébresztette Júdásnak, Karióti Simon fiának szívében a gondolatot, hogy árulja el őt. Jézus tudta, hogy az Atya mindent a kezébe adott, s hogy Istentől jött és Istenhez tér vissza. Fölkelt hát a vacsora mellől, letette felső ruháját, fogott egy vászonkendőt és a derekára kötötte. Azután vizet öntött egy mosdótálba, és mosni kezdte tanítványainak a lábát, majd a derekára kötött kendővel meg is törölte.

Amikor Simon Péterhez ért, az így szólt: ,,Uram, te akarod megmosni az én lábamat?" Jézus így felelt: Most még nem érted, mit teszek, de később majd megérted." De Péter tiltakozott: Az én lábamat ugyan meg nem mosod soha? Jézus azt felelte: Ha nem moslak meg, nem lesz semmi közöd hozzám!" Erre Péter így szólt: Uram, akkor ne csak a lábamat, hanem a fejemet és a kezemet is!
Jézus azonban kijelentette: ,,Aki megmosdott, annak csak a lábát kell megmosni, és egészen tiszta lesz. Ti tiszták vagytok, de nem mindnyájan. Tudta ugyanis, hogy egyikük elárulja, azért mondta: ,,Nem vagytok mindnyájan tiszták. Miután megmosta lábukat, fölvette felső ruháját, újra asztalhoz ült, és így szólt hozzájuk: ,,Megértettétek-e, hogy mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok engem, és jól teszitek, mert az vagyok. Ha tehát én, az Úr és Mester megmostam lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Példát adtam nektek, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
Nagycsütörtök
  2020-04-09 19:34:35, csütörtök
 
 


Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Jézus valószínűleg széder esti lakomát tartott az Egyiptomból való szabadulás emlékére. Szeretete jeléül megmosta tanítványai lábát.
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep húsvét  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 117 db bejegyzés
e év: 1500 db bejegyzés
Összes: 8876 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 379
  • e Hét: 1106
  • e Hónap: 7362
  • e Év: 66511
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.