Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
A legegyszerűbb megoldás omlós sültekhez
  2021-08-07 15:02:34, szombat
 
  A legegyszerűbb megoldás omlós sültekhez - a titok, amitől a puha, szaftos hús szinte elolvad a szájban

Legyen szó akár egy finom, szaftos steakről, akár egy ízletes karajról, ami könnyedén leválik a csontról, a puha, omlós hús mindenképpen a jól elkészített sült ismertetőjele.

Puha, omlós szerkezet: ez a cél minden alkalommal, akár főzzük, akár sütőben, akár serpenyőben, vagy grillen készítjük a húst. Van néhány trükk, amivel bármikor elérhetjük a kívánt eredményt.



Marhahús
Bármilyen módszerrel készítjük is - akár sütjük, akár főzzük - ahhoz, hogy a hús szerkezete kellemesen omlós legyen, adjunk hozzá egy kevés ecetet, bort vagy citromlevet. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha főzzük a húst, ilyenkor 1 kg húshoz számoljunk 1 teáskanál ecetet.

Csirkehús
A csirkemell meglehetősen száraz tud lenni, és van, aki emiatt nem is szereti. Pedig van rá mód, hogy omlós, szaftos eredményt érjünk el: klopfoljuk ki a szeleteket, ezután fűszerezzük és itassuk át egy kevés olívaolajjal.

Disznóhús
Legyen szó akár nyakas karajról, combról, vagy bélszínről, a sertéshús akkor finom, ha szaftos és omlós.

Ehhez készítsünk pácot, a következő módon: egy mélyebb tálban keverjünk össze 500 ml fehérbort, 50 ml olívaolajat, egy felszeletelt lilahagymát, 3 gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb sárgarépát és zellert lereszelve, szemes borsot, 4-5 darab szegfűszeget, 2 babérlevelet és fél teáskanál szárított borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Ezt a páclevet öntsük a hússzeletekre, úgy, hogy teljesen ellepje azokat, és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakára.

A hús puhításának egy másik módja a fagyasztás. Egy a Kansas City University által készített tanulmány szerint a fagyasztás hatására az izomrostok kitágulnak és felszakadoznak, ezáltal a hús szerkezete lazább lesz.

A tanulmány szerzője, John Unruh, szerint az omlós pecsenye titka az előzetes fagyasztásban, és a közvetlenül sütés előtti kiolvasztásban rejlik.

Sütés előtt mindig készítsük elő a húst
Soha ne tegyük a húst a mélyhűtőből egyenesen a serpenyőbe. Helyezzük azt egy tányérra, és hagyjuk állni 15 percig. Ez lehetővé teszi, hogy a hideg, fagyos fehérjék alkalmazkodjanak a szobahőmérséklethez, így a hús külső része nem szárad ki és ég oda sütéskor, mielőtt a belseje megsülhetne. Ezután szárítsuk meg a húsdarabot papírtörlővel.

Sütés után mindig pihentessük a húst: vegyük ki a serpenyőből, helyezzük egy vágódeszkára és várjunk körülbelül 5 percet mielőtt felszeletelnénk. Ha azonnal felszeleteljük sütés után, a benne található szaft kifolyik, ahelyett, hogy a húsban maradna.

Ha még ízletesebb sültre vágyunk, azt is megtehetjük, hogy egy kis tálban összekeverünk olívaolajat, tengeri sót és egy kevés apróra vágott friss rozmaringot, és ezt a keveréket eloszlatjuk a vágódeszkán, mielőtt ráhelyeznénk az elkészült húst. Így az a pihentetés ideje alatt átveszi az ízeket.
https://filantropikum.com/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
A legjobb páclé a sültekhez
  2021-08-07 14:41:38, szombat
 
  Ha elkészíted ezt a páclevet, olyan finom sült húst tálalhatsz a családodnak, amit mindenki imádni fog!


Ha szeretsz a konyhában sürögni-forogni, és imádod a finom húsos készítményeket, akkor most van egy remek ajánlatunk, amivel még finomabbá varázsolhatod a sülteket.


Egy páclevet kell elkészíteni, lássuk, mi szükséges hozzá.


Hozzávalók:

250 ml fehér bor;
250 ml étolaj;
1 sárgarépa;
1 fej hagyma;
1 cikk fokhagyma;
½ citrom leve;
250 ml ecet;
1 csipet petrezselyem zöld;
2 babérlevél;
só, bors ízlés szerint;
Elkészítés:

1. Egy késsel vágjuk fel apróra a fokhagymát, a hagymát és a sárgarépát.

2. Az előkészített hússzeleteket kenjük be olajjal, majd egy éles kés segítségével ejtsünk kis bevágásokat rajta.


3. Egy edénybe keverjük össze a fokhagymát, a hagymát, sárgarépát, ecetet, a citrom levét, a fehér bort, sózzuk, borsozzuk, és a végén mehet bele a két darab babérlevél.

4. Ebbe a páclébe helyezzük bele a hússzeleteket, majd mehetnek be 6 órára a hűtőbe, de akár 24 óráig is pihentethetjük, mert minél többet pácolódik a hús, annál finomabb lesz, mikor megsül.

Ha szeretnél egy finom marhasültet elfogyasztani ebédre, akkor következzen még egy finom recept!

Hozzávalók:


1-2 kg marhahús;
1 kg burgonya;
7 cikk fokhagyma;
2 sárgarépa;
½ kiskanál szójaszósz;
½ kiskanál fekete, őrölt bors;
só, ízlés szerint;
Elkészítés:

1. A marhahúsból vágjunk szeleteket, sózzuk, borsozzuk. Egy más edénybe tegyük bele az összezúzott fokhagymát és a szójaszószt, és keverjük össze.

2. A fokhagymás, szójaszószos öntetbe mártsunk bele egy ecsetet, és kenjük meg alaposan a hússzeleteket, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe.

3. A megtisztított sárgarépából vágjuk vékony hasábokat, a burgonyát kockázzuk fel, majd vegyük elő a húst, és egy kés segítségével vágjunk kis bemélyedéseket, amelyekbe tegyünk fokhagymát.

4. A sütőt melegítsük elő 220 Celsius fokra, a húsokat tekerjük be alufóliába. Süssük 120 percig, időközben tegyük a tepsibe a sárgarépa csíkokat, és a burgonya kockákat, majd 120 perc után vegyük ki az alufóliából a húsokat, és süssük további 20 percig.

5. Istenien finom lesz!
https://filantropikum.com/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Nagymamáink házi praktikái
  2019-04-23 17:20:00, kedd
 
  46 praktika a háztartásban amit nem árt tudni


• Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd" sütés közben.
• Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
• Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
• Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.
• A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.


• A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
• Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
• Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
• Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
• A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
• Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
• A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
• A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
• A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
• Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
• Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
• Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
• A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
• A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
• Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
• Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.


• Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
• Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
• A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
• Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
• Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett. Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
• Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
• Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
• Vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
• Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja.
• Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
• Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
• Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad.
• Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
• Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét! Salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
• Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
• A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.
• A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
• Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
• A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.
• A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.


• Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
• A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!!!
• Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
• Tükör gyönyörű lesz, ha White Spirittel tisztítod (festék hígító)
• Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.
• A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben! - ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
• Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!
• Azért, hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.
• Azért, hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére, (egy kis szövetzacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).
• A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
• Azért, hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, de csak az egyik oldalát.
• Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
• Távol tartani egeret és patkányt, hintsd meg fekete borsporral a területet, ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.
• A kávézacc felhasználása :háztartásban is fel tudjuk használni: tegyél egy kis tálba kávézaccot, majd ezt tedd a hűtőbe és nyoma sem lesz a kellemetlen szagoknak.
Tisch Ferenc



 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
27 olyan konyhai tanács, hogy eldobod az agyad!
  2018-08-23 10:39:02, csütörtök
 
 

A petrezselyem és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.
A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.

Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét. Legyen az főzelék vagy leves.
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készítőben lefagyasztom, így bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.

12. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Hirdetés

13. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.

14. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

15. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, mielőtt behelyezzük, húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

16. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. Azért vegyük figyelembe, hogy a hagyma illó olaja gyógyítja a szemet.

17. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

18. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss zöldségeket (akár több kilót), majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a az ételhez adott sómennyiségre!

19. Ne táróljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

20. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni. Például, amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet. Azon felül nem szaporodik fel a mosatlan sem.

21. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel pedig, még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,sokkal több palacsinta süthető belőle.

22. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.

23. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

24. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

25. A citrom héját nem kell kidobni, míg nem lesz rá szükség, mélyhűtőbe vele! Fagyottan könnyen reszelhető.

26. Hogy a hússzeletek ne fagyjanak össze a mélyhűtőbe, a hússzeletek közé folpackot kell tenni, így nem fagy össze. Felhasználáskor annyi szeletet vesz ki az ember, amennyire éppen szükség van.

27. Tészta, leves, stb. úgy is fagyasztható, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, s ebbe beletesszük a fagyasztani valót. Ha megfagy, ki lehet venni a dobozból, és a téglaalap formájával jól pakolható a fagyasztóban.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Ezt nem lehet megunni!
  2017-10-09 11:28:01, hétfő
 
  A rántott hús 10 titka - gondolnád, hogy a legtöbben ezt nem ismerik?

A rántott húst elkészíteni nem nehéz feladat, mégis létezik 10 olyan titok, amit a háziasszonyok 95%-a nem ismer!



Vastagság
A rántani való húst célszerű nagyon vékonyra, 2-3 mm-esre klopfolni, mert így sokkal ízletesebb lesz, mintha vastag szelet húsból készítenénk!

Fűszerezés
Panírozás előtt sót és fekete borsot használjunk! Sokan bevetik a különböző hús fűszereket, ami nagy hiba!

Liszt
Igyekezzünk nullás liszttel panírozni.

Tojás
A tojásokhoz adjunk egy kevés ásványvizet vagy tejet és csak utána verjük fel őket. Van aki egy kis olajat is tesz bele, mert úgy egyenletesebben, szebben megmarad rajta a panír.

Panírmorzsa
Az igazi rántott hús finomra őrölt zsemlemorzsából áll, tehát kerüljük a durva, ropogós morzsát a panírozás során!

Sütés
Soha ne süssük vajban, csakis olajat, vagy forró disznózsírt használjunk!

Olajhoz
A felmelegített olajhoz viszont adhatunk egy kevés vajat, ami egy különleges, nagyon finom ízt ad neki.

Sütés
Gyakran forgassuk a hús szeleteket és a zsiradék csak éppen lepje el a hús szeletet!

Sütés után
Sütés után mindig hagyjuk lecsepegni a húst a felesleges zsiradéktól!

Trükk
Ha a húst olajjal megkened panírozás előtt, nem szárad ki a rántott hús!

Link
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Lisztem, lisztem, mondd meg nékem, mit készítsek én belőled?
  2017-08-20 19:19:42, vasárnap
 
 
2017. augusztus 20.

Valamikor volt a finomliszt, a darás vagy fogós liszt és a rozsliszt, majd jött a durum, a tönköly, a teljes kiőrlésű, bővült a sor a kenyérliszttel, süteményliszttel, ma pedig már se szeri, se száma a különféle gabonaliszteknek - és a gluténérzékenység elterjedésével a nem gabonából készülő finom lisztőrleményeknek. Csakhogy ezek nem egyformán működnek - érdemes őket megismerni, kitapasztalni.

Rizs, tápióka, kukorica, zabpehely, köles, hajdina, kókusz, csicseriborsó, gesztenye - a közös bennük, hogy mindből készül liszt, csakhogy ezekben nincs sikér, glutént nem tartalmaznak, és bár sok ételben nagyszerűen kiváltják a klasszikus liszteket, bizonyos esetekben - például kelt tészták, kenyérfélék, péksütemények esetén - ezekkel nagyon nehéz a dolgunk.

Ha piskótát, linzert vagy palacsintát készítünk, tökéletesen helyettesíthetik az alternatív lisztek, de akár a finomra őrölt olajos magok is a lisztet, az állagot és ízeket is könnyedén beállíthatjuk még a sütés előtt. Ugyanígy sűrítésre is alkalmasak a magas keményítőtartalmú lisztek, mint amilyen a rizs- vagy tápiókaliszt, a kukoricából vagy burgonyából kivont keményítő, így főzelékféléknél, pudingoknál remekül beválnak egészségesebb és gluténmentes alternatívaként.

Finomra darált mákkal vagy mandulával, kókuszreszelékkel vagy dióval, pörkölt mogyoróval például nagyon könnyed és finom piskóta süthető, linzertésztába is kellemesen kombinálhatóak ezek az aromás magőrlemények például zabliszttel, de élesztővel nem működnek: a kelt tésztának kell a sikér, sőt sokszor a gabonalisztekhez még külön sikért is adnak, hogy még tökéletesebb legyen a kenyér, a péksütemények állaga.

Tudod, mit jelentenek a rövidítések a liszten?
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson az első betű jelentése:
búza (B)
rozs (R)
durumbúza (D)
graham (G)
tönkölybúza (TB)
A második betű a szemcseméretet jelöli:
L (liszt - apró szemcséjű finomliszt)
F (fogós)
FF (kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt)
D (dara)
A szám pedig a hamutartalmat, vagyis a korpa, rost mennyiségét jelzi a lisztben:
BL-55 - búzafinomliszt
BL-80 - búzakenyérliszt, fehér
BL-112 - búzakenyérliszt, félfehér
BF - félfogós búzaliszt
BFF-55 - búzarétesliszt
RL-60 - fehér rozsliszt (rozsláng)
RL-90 - világos rozsliszt
RL-125 - sötét rozsliszt
RL-190 - teljes kiőrlésű rozsliszt
TL-50 - tönkölybúzaliszt
GL - Graham búzaliszt
A szakember szerint lehet kísérletezni, de ha biztosra akarunk menni, akkor kelt tésztához mindenképpen búzaliszt az alap, és ha szempont a mentesség, akkor ebből a gluténmentes változatot érdemes választani. De persze lehet élesztő nélkül is kenyeret sütni, például ír szódás kenyeret, és a mindenmentes zsemle sem lehetetlen, de ezekhez kísérletezni kell!
Cookta
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Te tudod, mikor kell sütőpor és mikor szódabikarbóna a sütib
  2017-07-20 15:40:29, csütörtök
 
  Te tudod, mikor kell sütőpor és mikor szódabikarbóna a sütibe? Íme a magyarázat, amit neked is ismerned kell!

Legtöbbször akkor jön elő ez a probléma, ha fejből sütünk, de sokszor még a profi receptek sem mindig helytállóak. Eláruljuk, mikor, melyiket és hogyan alkalmazd, hogy magas legyen a sütid.

Mindkét szer csodás térfogatnövelő, e nem mindegy, mikor és mibe keverjük.

A szódabikarbónától szép magasra nő a sütemény - lúgos kémhatású vegyület, a meleg hatására szén-dioxid (légbuborékok) keletkezik, ezáltal a süti magasabbra nő.

Mihez adjuk? Olyan recepteknél használjuk, ahol adott a savas kémhatás, azaz citrom, tejföl, ecet, méz vagy egyéb más savas anyag van még a tésztában.

De a szódabikarbónával készült sütiket soha ne tároljuk szabadon a hűtőben, mert magába szívja a kellemetlen szagokat.

Sütőpor

A legfontosabb, hogy a sütőporral készített sütik tésztáját mindig csak közvetlenül a sütőbe tevés előtt készítsük el.

Ha ezt nem tartjuk be, akkor gyorsan összeesik a süti és szalonnásra sül.

Ne tegyünk bele többet, mint amennyit a recept ír, mert ez esetben túlságosan felfújódik a sütemény (és utána összeesik).

(twice.hu)
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
7 trükk, amit minden konyhatündér ismer:
  2016-09-30 17:53:25, péntek
 
  1. A fehérhúsú zöldségek és gyümölcsök nem barnulnak be, ha feldarabolás után egy kis citromlével megpermetezzük őket.
2. Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik belőle a nedvesség és kiszárad.
3. A megkeményedett sajtot áztassuk tejbe, így másnapra újra fogyasztható lesz.
4. Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, és a vizet leöntve, 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek.
5. Ha túl erő a zöldpaprika, tegyük lobogó forró vízbe. Az ereje zöme 1 perc alatt elillan.
6. A sótartóba tett néhány szem rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon
7. Ha odaégett a sült hús, tegyünk a levébe néhány szelet nyers burgonyát, ami felveszi a kozmás ízt.
/forrás: vital.hu/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
15 meglepő dolog-avagy hogyan könnyíti meg a fogkrém az élet
  2016-01-28 08:36:15, csütörtök
 
  Fogkrém. Egyike azoknak a higiéniai termékeknek, amit (remélhetően) mindannyian naponta használunk... Reggel és este, fogaink ápolására, tisztítására, de miért csak a fogainkra? Miért is ne használnánk egyéb, hasznos dologra a háztartásunkban? Tudtad, mi mindenre alkalmas még az "alapfunkciói" mellett?



Nagyon sokan esküsznek a fogrémre, mint univerzális tisztítószerre, ugyanis bizonyos speciális ,,oldhatatlan" alkotóelemeinek köszönhetően, ugyanazzal a mechanizmussal távolítja el a szennyeződéseket egyéb felületekről is, mint ahogyan a fogakról a lepedéket.

Lássuk hát, mire is jó még:

1.Kávé -, és tea foltok eltávolítására


Ugye milyen zavaró egy idő után a kávés, vagy teás csészénk belsejében megjelenő, barna lerakódás, és bármennyire is súrolja az ember lánya, nincs az a mosogatószer, ami maradéktalanul eltávolítaná. De aggodalomra egy percig sincs okunk, tökéletesen eltüntetethetjük a szennyeződést fogkrémmel, a végeredményben hiba nem lesz;), s bögrénk az eredeti állapotában pompázik majd.

2.Ezüst tisztítása


Szomorúan szemléled az elszíneződött ezüst ékszereid vagy evőeszközeid? Jó hírem van: egyáltalán nem kell költened drága ezüsttisztítókra, csak tégy egy kevéske fogkrémet egy puha szövetrongyra, és dörzsöld át őket alaposan. Meglásd, újra a régi fényében ragyog majd minden J

3.Eltávolítja a zsírkréta okozta foltokat


Minden szülő tudja és érti, miről beszélek. Tudják, mekkora örömet jelent, a tiszta, fehér, frissen festett fal. A tiszta fehér fal. És azt is tudja rengeteg szülő, hogyan is fest ugyanez a fal, zsírkrétával rajzolt virágokkal, egyebekkel tarkítva, vagy élénkzöld krikszkrakszokkal gazdagítva. Hogyan is távolíthatod el mindezt? Egyszerűen-fogkrémmel! Meglátod, olyan lesz, mint újkorában.

4.Eltünteti a CD karcolásait


Roppant bosszantó tud lenni egy ugráló CD lemez. Finoman dörzsöld meg a lemez felületén lévő karcolásokat fogkrémmel, s már hallgathatod is!


5.Szagtalanítja a cumisüveget


Szülőként ismerős a helyzet: megvesszük a méregdrága cumisüvegeket, majd szomorúan konstatáljuk, pár hetes használat után, a tejtől igen kellemetlen szagot áraszt. Ne vásárolj újat, anélkül hogy tényleg szükséged lenne rá. Tegyél egy kis fogkrémet az üvegbe, adj hozzá forró vizet, rázd jól össze, és töltsd ki, meglátod, az üveged tiszta és friss illatú lesz.


6.Igen kiváló tömítő anyag


Éppen költözködsz. A hófehér falról lekerültek a képek, óra, stb., és a függesztés helyén lyukak tátongnak. (Nekem legtöbbször a rossz helyre beütött szögek helyének eltüntetése okozza a legnagyobb gondot J.)

Bátran próbáld ki: tegyél egy kisebb mennyiséget a lyuk köré, és a lyukba, igaz, nem vetekszik egy falfestéssel, de tűzoltásnak több, mint tökéletes.

7.Zongorabillentyűk fehérítésére is kiváló


Perceken belül hófehérré varázsolhatod kevéske fogkrémmel a besárgult zongorabillentyűket is.

8.Cipőink tisztítása


Egy-egy új pár cipőnk sajnos nem néz ki túl bizalom gerjesztően akár pár használatot követően... Főleg, ha a fehér, gumi ,,része" szürkül el, és koszolódik be. Azonban egy régi fogkefe, és a fogkrém segítségével már meg is szabadítjuk ettől, és szebb lesz, mint új korában!


9.Eltávolítja a pohár nyomait


Nincs is attól kellemetlenebb, amikor az vadiúj, tiszta asztal felületén egy ,,kör" alakú kávé, teafolt éktelenkedik. Igen, előfordul, hogy poháralátét nélkül sikerül letenni a csészét az asztalra, majd egy nemkívánatosa folt éktelenkedik a helyén. Csak semmi pánik. J Elő a fogkrémmel, és a folt csak volt...

10.Vasaló tisztítására is alkalmas


Emlékszem, egyszer rohantam egy fontos találkozóra, és kissé ,,túlvasaltam" a fekete nadrágom. A vasaló talpán természetesen egy pompás szürkés folt éktelenkedett, amit másnap, fogkrémmel maradéktalanul el tudtam távolítani.

11.Krómacél tárgyak tisztítása


Vegyünk csak néhány példát: vízcsap, törölközőtartók, evőeszközök, stb. tisztítása is könnyen megoldható fogkrémmel. Nem kell puccos, méregdrága tisztítószert használni, itt a csodaszer J. Dörzsöld be picit a tárgyak felületét vele, és rövid időn belül látható a változás!


Mindamellett, hogy a fogkrém multi funkciós tisztítószer a háztartásban, a kozmetikai célokra is kitűnő... gondoltad volna?


12.Segít a pattanások ,,visszahúzódásában"


Ez már egy igen régi, bevált szokás, hogy egy pöttynyi fogkrémet helyezve a nem kívánt pattanásra-segít leszárítani azt. A legjobb egyébként a legegyszerűbb, fehér, mentolos fogkrém, főleg ha érzékeny bőrrel rendelkezünk.

13.Erősíti a körmöket

Tekintettel arra, hogy a köröm és a haj alapjaiban ugyanolyan építőelemekből áll, miért is ne lehetne jótékony hatással körmeinkre is? Kevéske bőrradírral, majd fogkrémmel, egy puha fogkefével átdörzsölve a körmünket- nemcsak erősíti, de fényesíti is azt!

14.Megnyugtatja a sérüléseket, különösen az égési sérülésekre jó


Elég egy aprócska sérülés, vagy égés, a fájdalom mégis nagy lehet, a patika pedig éppen zárva van. Kétségtelenül fogkrém azonban fellelhető a környezetünkben. Tegyél csak egy aprócska pöttyöt a sajgó felületre, és meglátod, milyen nyugtató hatással bír!

15.Hajfesték maradványok eltávolítására is alkalmazhatjuk


Köztudottan nehéz megszabadulnunk a hajfesték okozta makacs foltoktól, de fogkrém segítségével ez is könnyebbé válik.


Ezen hasznos ismeretek birtokában, remélem, legközelebb már nem okoz problémát egy-egy háztartási eszköz gondos tisztítása, a koszos tornacipő újjávarázslása, vagy egy makacs szépséghiba korrigálása anélkül, hogy méregdrága csodaszerek használatán törnéd a fejed.



Fordította: Lázár Judit

Forrás: http://www.lifehack.org/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Nagyanyáink, dédnagyanyáink ma is aranyat érő praktikái
  2016-01-17 13:07:54, vasárnap
 
  A régi asszonyok, nagyanyáink és dédanyáink mindent másképp csináltak, és valahogy minden más volt az ő idejükben. Ismertek ugyanis olyan régi praktikákat, amelyek nem csak akkor, de ma is aranyat érnének, ha ismernénk őket!



Nagymosás régen

A hajdani asszonyok ezeket a régi praktikákat osztották meg leányaikkal, unokáikkal, hogy megmaradjanak, ha netán úgy hozná a világ forgása, hogy össze kell majd gyűjteni a fahamut, le kell hozni a padlásról a régi ,,fatekenőt", sőt a nagymama szappanfőző receptjét is elő kell majd keríteni a ládafiából.

Mert voltak idők ezen a világon, amikor az elfelejtett dolgoknak igencsak megnőtt az ázsiójuk.

A lúg és a kékítő

A hagyományos fehér fal, a gerendás mennyezet, az agyonsikált padozat minden jómódú parasztház jellegzetessége volt a múlt századelőn.

Fehér fahamu, amiből a lúg készült

Szegényebb helyeken lincselt föld biztosította a tisztaszoba aljzatát, ám néha még a konyhát - amelyet egyben ebédlőnek és nappalinak is használt a család - is fellincselték.

Ez a művelet egy vékony sármassza ronggyal való elsimításaként zajlott.

Majd mikor megszáradt, érmelléki szép sárga homokkal fel is szórták.

Tehetősebb falusi házakban azonban dukált a deszkapadozat, amelyet lúggal sikáltak fehérre, azaz faszínűre.

A huszadik század közepétől a vegyipar kiszorította a fahamut, amelyből a lúg készült, helyét drága szintetikus termékek vették át, amelyek nehezen bomló vegyületekkel terhelik azóta is a környezetet, az emberi szervezetet sem kímélve.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz.

A termőföldre kiszórva féregtelenítésre is alkalmas.

Használták is eleink gyakran, ugyanis az Érmelléken úgy tartották, a ,,lúfíreg" és egyéb földben megbúvó növényi kártevők ellen igen hasznos.

Mivel tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.

A gyümölcsfáknál erősebb nyerhető a bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa és a kukoricaszár hamujából nyert tisztító és fertőtlenítő folyadék.

Mivel zsíroldó hatású is egyben, alkalmazható volt általános tisztító- és áztatószerként vagy mosószerként is.

A faházak, kerítések elszürkülését szintén hamulúggal akadályozták meg.

A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták, így a több évszázados faépítmények is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat.

Mi több, az általános nagytakarítás idején a pácolatlan bútordarabokat is átsikálták vele. Visszaadta a fa mintázatát, eredeti fényét, sőt a szú ellen is védte a deszkát.

Ehhez a hamut és a vizet egyharmad arányban kellett felfőzni, majd egy vékony vászondarabon átszűrni.

Ezzel mosták patyolatfehérre a fateknőben a vászonneműt, ágybélit, ruhabélit.

A kissé megsárgultaknak öblítéskor kékítő oldattal próbálták visszaadni fehéres színét, mely oldatot kis üvegcsékben lehetett kapni még a múlt század közepén is.

A kékítők indigóvegyületeket, berlini kéket, ultramarin festékeket tartalmaztak.

Lúggal suvickolták ki a konyhai edényeket és kellékeket is.

Mi több, az elbarnult zománcon is segített, illetve a leégett fazék- vagy üstaljat is tisztára marta, ha koncentráltabbra készítették.

A háziszappan

A nagymamák mosókonyháiban, a padlásokon még a hatvanas-hetvenes években is volt néhány nagyobb darab barna vagy fehérebb színű házi készítésű szappan.

A háború alatt, de még utána se igen lehetett mosószerhez jutni - főleg faluhelyen -, így házaknál főzték az asszonyok.

Az udvaron egy nagy üstbe belerakták az összegyűjtött zsiradékokat, ehetetlen avas szalonnát, a disznóvágás idején megmaradt és fel nem használt hájat, faggyút.

Ebbe aztán esővizet meg zsírszódát raktak.

De utóbbit sem lehetett mindig kapni, olyankor oltott mésszel meg sóval helyettesítették.

Aztán a nagy üstben órákig főzték, kavarták, mivelhogy hamar kifuthatott.

Mikor már látták, hogy kész lesz, ládákat, azaz öntőformákat tettek ki, azokba meg egy darab vizes vásznat terítettek.

Az üstben szétvált a jó szappan (a fehérebb) a barnábbiktól, majd legalul a szennyeződés maradt.

Egy nagy szappanfőző kanállal leszedték a javát, ezt öntötték a ládákba.

Volt, hogy az ,,asztalfiát" használták erre a műveletre, ha nem volt kéznél egyéb formázó. Két-három nap múltával megkeményedett, akkor lehetett darabolni.

Legtöbbször egy vékony dróttal ejtették ezt meg.

Csak néhány hét múlva szikkadt ki teljesen, akkor vált használhatóvá is.

Szappant csak egyszer főztek évente, olyankor annyit, hogy eltartson a következő esztendőig.

A mész

Manapság már szinte hihetetlen, hogy a meszet az építkezésen túl tartósításra is használták.

Az Érmelléken csak a módosabb gazdák használtak meszet, a szegény ember földből, fából, nádból építkezett, és a falakat is sárral vakolta, majd budaifölddel (falfestéshez használt iszapolt, sárgás agyag) mázolta be.

Tartósításra a tojás esetében használták.

Sokáig elállt, ha oltott mész levébe rakták, olyan lébe, amellyel a házak falát is meszelték.

Miután kiszedték a kifehéredett tojásokat és megszáradt rajtuk a vékony mészréteg, búzába rakták, ahol akár karácsonyig is friss maradt.

Csak a Nagyboldogasszony (augusztus 15.) és Kis boldog asszony (szeptember 8.) között megszedett tojások voltak erre alkalmasak.

Igaz, a dédnagy mamák se igen tudtak erre magyarázatot adni, de ez így maradt fenn századokon keresztül, és be is igazolódott.

Mésszel a gyümölcsfák törzsét is fertőtlenítették.

Az apró oltatlan mésznek volt még egy elengedhetetlen jó tulajdonsága.

A kertekre, konyhakertekre kiszórva féregtelenítették a talajt.

Ha ősszel beleszántották a földbe, a következő esztendőben kevesebb kártevő pusztította a veteményest.

Ecet, szódabikarbóna és levendula

A szódabikarbóna, vagy ahogyan az Érmelléken nevezik, a pezsgő, a népi gyógyászaton túl (évtizedes tapasztalatokra építve gyomorégésre, gyulladásokra, rovarcsípésekre alkalmas) szagtalanításra, mosásra, fertőtlenítésre, mindemellett tűzhelyek, edények, evőeszközök, ezüstneműk tisztítására is jól bevált.

A Kárpát-medencében 1860 óta ismerik.

Felhasználhatósága szinte határtalan.

Még a tésztareceptekben is sokszor előfordul.

Az Érmelléken oly kedvelt csörögéhez és egyéb, fujtatott tésztafélékhez is ajánlatos.

Sokoldalúságát tán csak az ecet múlja felül.

Nemcsak a népi gyógyászatban, de a takarításban is kész csodaszernek számított - és számítana még ma is, ha ismernék tulajdonságait.

Az ablaküveg száz esztendővel ezelőtt az ecettől csillogott, a poharakkal, üvegkancsókkal egyetemben, mi több, a lámpaüveget is ecettel átitatott törlőkendővel tisztították.

Az ecetet az élelmiszerek tartósításán kívül ruha bélik öblítésére is használták, mellyel nemcsak lágyabbá tették a vászonneműt, de fertőtlenítették is azt.

Az ecetes vízzel való öblítés fényes csillogást kölcsönzött a hajnak is, és nem kellett a korpásodástól sem tartania annak, aki folyamatosan alkalmazta a módszert.

Nekik levendulacsokor szolgált a molylepke ellen a sifonban, illetve a szúnyogokat is ez tartotta távol, a függönyökre, vagy ahogyan itt nevezték, a firhangokra tűzve.

Ettől volt illatos az ünnepi ruha is, amelyet a nagy karos láda aljáról vettek elő a templomozás idejére.

Az Úristen mindent lehelyezett a földre, csak le kellett hajolni érte!

Forrás: http://www.tudasfaja.com/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 138 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 801
  • e Hét: 3017
  • e Hónap: 4912
  • e Év: 55703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.