Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
Az időszakos böjt és a vérnyomás
  2024-03-26 19:44:42, kedd
 
  Az időszakos böjt csökkentheti a magas vérnyomást - kinek nem ajánlott?

Napjainkban sokan élnek az időszakos böjt adta lehetőségekkel. Talán ennek egyik oka, hogy az időszakos böjt csökkenteni tudja a magas vérnyomást, elősegíti a fogyást, mérsékli a gyulladást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet is. Most pedig nézzük is meg, hogy milyen betegségeket okoz a magas vérnyomás, és hogyan járul hozzá az időszakos böjt a vérnyomás csökkentéséhez!

A magas vérnyomás számos betegség kockázatait növeli meg, ilyen például a szívroham, a szívelégtelenség, a stroke, a vesebetegségek és a szembetegségek.

Azonban az életmódbeli változtatások kiemelt szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Különösen igaz ez, ha az étrendünkön változtatunk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az időszakos böjt is nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Ebben többféle mechanizmus is részt vesz.

Az időszakos böjttel kalóriakorlátozás következik be, ami már alapjaiban is képes a magas vérnyomás csökkentésére. Amikor böjtölünk, akkor az idegrendszer is nyugodtabb állapotba kerül. Amikor többet eszünk a kelleténél, akkor az agy is éberebbé válik, ez a hatás pedig vérnyomás-emelkedéssel jár együtt.

A böjt a bél mikrobiomján keresztül is képes a magas vérnyomás csökkentésére, hiszen minél jobb állapotban van a bél mikrobiomja és ezáltal az immunrendszer, ez annál pozitívabb hatást fejt ki a vérnyomásra.

A böjt lehetővé tesz némi fogyást, és vizet is veszítünk, ami szintén aktívan hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez.

Mivel a böjt alapjaiban csökkenti a vérnyomást, így azok, akik alacsony vérnyomásban szenvednek, mindenképpen nagyon alaposan tervezzék meg a böjti időszakot. Hiszen ilyenkor csökken a vérnyomás, ami alapból alacsony, és különféle tüneteket tapasztalhatnak, például ilyen a szédülés, a fáradtság, de még ájulás is bekövetkezhet.

Vannak olyan állapotok, élethelyzetek és betegségek, amikor nem javasolt a böjt: terhes nők, gyermekek, idősek, alacsony vérnyomásban szenvedő, alacsony vércukorszinttel rendelkező emberek, cukorbetegek, étkezési zavarokkal küzdő emberek, immunhiányos állapotban szenvedő emberek, alacsony testsúllyal rendelkező emberek esetében. A böjt nem ajánlott a 18 éven alattiaknak, azoknak, akik étkezési zavarral küzdenek, illetve az aktívan sportolóknak. A cukorbetegség és más krónikus betegség is kizáró ok lehet, illetve az is, ha valaki gyógyszert, gyógyszereket szed.

Az időszakos böjt során vizet veszít a szervezet, így nagyon lényeges, hogy ebben az időszakban odafigyeljünk a megfelelő hidratációra.

Az időszakos böjtnek más jótékony hatása is létezik, ilyen például a magas koleszterinszint csökkenése, a fogyás, a javuló vércukorszint és inzulinérzékenység, illetve a szervezetben csökkenő gyulladás.

Az időszakos böjtnek lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Ezek közé tartozhat az éhség, a fáradtság, az álmatlanság, az ingerlékenység, a csökkent koncentráció, a hányinger, a székrekedés és a fejfájás. A legtöbb mellékhatás azonban csak néhány napig tart.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A zsírégetés mestere – köménytea
  2024-03-22 23:33:09, péntek
 
 



A köményt minden magyar ember ismeri, hiszen a magyar konyha egyik alapfűszere. Sokféle étellel alkot remek összhangot, és nagyon sokféle előnnyel is bír az egészségünkre nézve.

A gyógynövény olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, mint például fenolok, terpének és flavonoidok. A köménynek kiemelkedőek az antibakteriális, az antioxidáns, a gombaellenes és a gyulladáscsökkentő hatásai.

Kiváló forrása a tápanyagoknak, azaz a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, amelyek a következők: vas, magnézium, kalcium, foszfor, E-, A-, C-, B6- és K-vitamin, tiamin, niacin és béta-karotin. A kömény túlnyomórészt olyan zsírokból áll, amelyek elősegítik az érrendszer egészségének fenntartását. Fehérjékben is bővelkedik, ez pedig létfontosságú az izomszerkezet megőrzésének szempontjából.

A kömény rendszeres fogyasztásával mérsékelhetjük a cukorbetegség kialakulásának a kockázatait, ugyanis csökkenti a vércukorszintet. Ennek hatására nemcsak a cukorbetegség esélye minimalizálódik, de a testsúly is csökken. Ha nem hízunk el, akkor is csökken ennek a krónikus betegségnek az esélye. A gyógynövény csökkenti a zsírsejtek számát, illetve a koleszterinszintet és a trigliceridszintet is.

A kömény tehát nemcsak a zsírszintet, hanem a koleszterinszintet is szabályozni tudja. Javítja mind a HDL-, mind az LDL-koleszterin, illetve a triglicerid szintjét, és eredményesen minimalizálja az elhízással összefüggő szívbetegségeket.

A kömény akkor is nagyon hasznos lehet, ha valamilyen emésztési panaszunk van. Nemcsak gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hanem serkenteni tudja az emésztőenzimek aktivitását is, és ezzel az egész emésztési folyamatot képes javítani. Ezen kívül segít megnövelni az epe szekrécióját is, ezzel a hatással pedig segíti a bélben a zsírok megemésztését és a tápanyagok kellő hasznosulását. A kömény csökkenti a gázképződést, megakadályozza a puffadást, a savas reflux kialakulását és a gyomorégést is.

A kömény javítja az emésztést, küzd a fokozott gázképződés és a gyulladás ellen, ami végül jobb tápanyag-felszívódáshoz és kielégítőbb táplálékfelvételhez vezethet. Ez azonban nem egyenlő a hízással, hiszen a felszívódott tápanyagok is biztosítják a testsúlycsökkenést.

Magnéziumot és nátriumot is tartalmaz, melyek serkentik a gyomrot, és csökkentik a gyulladást. Mivel segíti az emésztést, így a fogyást is elősegíti. Hogyan? Jobb lesz a tápanyag-felszívódás, ezáltal az emésztés, ami pedig egészségesebb anyagcseréhez vezethet.

A kömény sok vasat is tartalmaz, amely a testünk egyik legfontosabb eleme. A vas felelős a hemoglobin kialakulásáért, amely oxigént szállít a vérünkben a tüdőből és más szervekből. A vas közvetlen kapcsolatban áll a fogyással és természetesen az energiaszinttel is.

Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy azok a személyek, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek és legalább két hétig kúraszerűen fogyasztják a köménymagteát, azt vehetik észre, hogy a tüneteik fokozatosan megszűnnek. A köményből készült tea csökkenti a puffadást, az emésztési zavarokat, a hányingert és a fájdalmas székletürítést is. Érdemes tehát a teát rendszeresen beiktatni a mindennapjainkba.

A köményből készíthetünk teát, de el is rágcsálhatunk néhány szemet, mert így is eredményezhet testsúlycsökkenést. A kömény fogyasztása mindenképpen körültekintést igényel cukorbetegeknél, ugyanis leviszi a vércukorszintet. Mivel hígítja a vért, ezért véralvadási problémákkal küzdők csak orvosi konzultációt követően fogyasszák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Zsírégetést fokozók
  2024-03-09 20:30:11, szombat
 
  Már tíz kilós súlygyarapodás is nagy terhet jelent számunkra - zsírégetést fokozó zöld teás receptek

Az elhízás ma már népbetegségnek tekinthető. Felgyorsult életmódunk és a feldolgozott élelmiszerek párosítása az egyik leggyakoribb oka az elhízásnak. Más okok miatt is küzdhetünk súlyfelesleggel, pedig ez igencsak veszélyes, hiszen ma már tudományos kutatások is igazolják, hogy már 10 kilónyi súlygyarapodás is igen nagy terhet ró ránk és az egészségünkre.

Milyen okai lehetnek a hízásnak? Az egyik ok nem más, mint a krónikus stressz. Ilyenkor ugyanis megemelkedik a kortizol szintje, ami bekapcsolja a zsírraktározást a szervezetben.

Az allergének, mint a laktóz vagy a glutén, gyulladást váltanak ki a szervezetben, ami lehetetlenné teszi a zsírégetést. Ezek a táplálékok nemcsak súlygyarapodást, hanem fáradtságot és vércukorszint-ingadozást is okoznak.

Egy kutatás során azt is megállapították, hogy az ülő életmód is oka lehet az elhízásnak. Ha naponta hat vagy ennél több órát töltünk ülve, igencsak nagy az esélye a korai halálozásnak. Ha azonban felhagyunk az ülő életmóddal, nemcsak sikerülhet lefogynunk, de nem fogunk tovább hízni sem, és nagyobb egészségnek fogunk örvendeni.

Amennyiben a bélbaktériumok nincsenek egyensúlyban, akkor a zsírégető folyamat sem indul be a szervezetben. Ha túlsúlyba kerülnek az úgynevezett rossz bélbaktériumok, akkor ez nemcsak súlygyarapodáshoz, elhízáshoz, hanem szisztémás megbetegedésekhez is vezethet.

A szervezetünkben toxinok, méreganyagok is felhalmozódhatnak, ez pedig felborítja a hormonok egyensúlyát, ami elhízást eredményez. Minél kiegyensúlyozatlanabb a hormonok működése, annál nagyobb esélye lesz annak, hogy képtelenek leszünk lefogyni.

A mértéktelen cukorfogyasztás megterheli a sejtjeinket és szerveinket, ami szintén szisztémás károsodáshoz vezethet. A cukor növeli az LDL-koleszterin-szintet, ami pedig károsan hat a szív- és érrendszer egészségére.

Hogyan és milyen módszerekkel fogyhatunk? Több taktika is létezik, de az tény, ha csökkentjük a cukorbevitelünket, akkor látványos eredményeket is elérhetünk a fogyás területén.

A legtöbb felnőtt azért hordoz magán tíz vagy ennél több kilogrammnyi súlyfelesleget, mivel ezek az ételek komoly súlygyarapodást okoznak. Részesítsük előnyben a feldolgozatlan táplálékokat, és ha csak tehetjük, mi magunk készítsük el az ételeinket.

Az egészséges zsírok, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon pozitívan hat az egészségre és természetesen a súlyunkra is.

Az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás lehet az egyik legjobb módja a fogyásnak. Törekedjünk arra, hogy ne érjük el még ezt a kritikus tíz kilogrammnyi súlyfelesleget sem, mert minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb lesz megszabadulni a plusz kilóktól.

Zöld teából mi magunk is nagyszerű zsírégető italt készíthetünk. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Fahéjas zöld tea hozzávalói:
1 teáskanál zöldtea-levél,
1 fahéjrúd,
ízlés szerint méz és citromlé.

Elkészítése:
Tegyünk fel fizet forrni, adjuk hozzá a zöldtea-leveleket és a fahéjrudat. Hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük, és mézzel, citromlével ízesítsük.

Rózsaszirmos zöld tea hozzávalói:
1 evőkanál zöldtea-levél,
1 evőkanál szárított rózsaszirom,
méz és lime leve.

Elkészítése:
Tegyünk fel kb. 1 liter vizet forrni, adjuk hozzá a zöldtea-leveleket és a rózsaszirmot. Hagyjuk állni 15 percig, szűrjük le, majd adjuk hozzá a mézet és a lime facsart levét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A fogyás gátjai
  2024-02-10 23:32:31, szombat
 
  Lehetünk idősebbek vagy fiatalabbak, a fogyás nem mindenkinek megy egyszerűen. Tény azonban, hogy a kor előrehaladtával egyre nehezebben szabadulhatunk meg az extra kilóktól. Sok esetben teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy mi is okozza a súlygyarapodást. Mutatunk is néhány olyan dolgot, ami miatt hízhatunk, és amely dolgok miatt csak nehezen vagy egyáltalán nem tudunk fogyni.

Az alvás jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt, azonban sem a túl kevés, sem pedig a túl sok alvás nem tesz jót az egészségnek. Ilyenkor ugyanis felborul azoknak a hormonoknak az egyensúlya, amelyek az éhséget és az étvágyat szabályozzák. Ha az alváshiány miatt fáradtak vagyunk, akkor pedig hajlamosabbak vagyunk kihagyni a napi testedzést is.

A rendszeres vízfogyasztás nemcsak hidratálttá teszi a testet, de segít a súlyvesztésben is. Az édes italok azonban sok kalóriát tartalmaznak, így súlygyarapodást eredményezhetnek.

Az ülő életmód is gátja lehet a fogyásképtelenségnek. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk bűnözni is, azaz olyan ételeket enni, amelyek nem túl egészségesek. A mozgáshoz sincs mindig kedvünk és energiánk, így viszont nemcsak hogy elhízhatunk, de még a fogyással is lesznek gondjaink.

A testmozgás nagyszerű módja a fogyásnak, hiszen ezzel kalóriát égethetünk és izomtömeget építhetünk. Akik edzenek, gyakran fogyasztanak magas cukortartalmú sportitalokat és fehérjeszeletet, azonban mindkettő sok kalóriát tartalmaz.

A rendszeres alkoholfogyasztással is sok kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, ami viszont hízással jár együtt. A vacsorához elfogyaszthatunk egy pohár jó minőségű bort, de az egy egységnél több ital fogyasztása szintén gátja lehet a fogyásnak.

A stressz megemeli a szervezetben a kortizolszintet, ami viszont éhessé tesz bennünket. Stresszes helyzetekben is gyakran nyúlunk egészségtelen táplálékokhoz, ami szintén hízáshoz vezethet és ami meggátolja, hogy leadjuk a súlyfelesleget.

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az energiaszintet, illetve azt is, hogy a szervezet hogyan bontja le az elfogyasztott táplálékot. Ha nem termel a pajzsmirigy elegendő hormont, akkor nemcsak hízással kell számolni, de lefogyni is sokkal nehezebb lesz.

Néhány gyógyszer szintén oka lehet az elhízásnak. A szteroidok például megváltoztatják az anyagcserét és állandó éhség gyötörhet bennünket. A szénanátha tüneteit csökkentő antihisztaminok is okai lehetnek a súlygyarapodásnak.

Sok menopauza szakaszába lépő hölgy is küzd a túlsúllyal. A hormonok változása és a hőhullámok miatti kevés alvás szintén oka lehet a hízásnak.

Léteznek olyan zöldségek, amelyek támaszaink lehetnek a hasi zsír elvesztésében, az egyik a spenót. A spenót és más leveles zöldségek, mint a káposzta vagy a saláta, kiválóan alkalmasak a hasi zsír égetésére, nem mellesleg nagyon táplálóak is. A spenótot fogyaszthatjuk salátaként, köretként főételek mellé, de turmixitalban is megállja a helyét.

A gomba nemcsak finom, de segíti a fogyást és a zsírégetést, mégpedig úgy, hogy szabályozza a vér glükózszintjét. A gomba emellett fehérjében is gazdag, segít fokozni az anyagcserét, ami zsírégetést eredményez.

A brokkoli rostokban, fitokemikáliákban, ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik, amelyek szintén elősegítik a zsírégetést a szervezetben. A karfiol is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, emellett nagyon laktató, sok folátot és C-vitamint tartalmaz.

A sárgarépa egy alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely szintén szerepelhet a fogyókúrás étrendben. Oldható és oldhatatlan rostokban is bővelkedik, éppen ezért jóbarátunk lehet a zsírégetésben is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A memóriát fokozza
  2024-02-04 19:53:21, vasárnap
 
  A memóriát fokozza és az agyműködésnek is jót tesz - MIND-diéta

A MIND-diétával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon jót tesz a memóriának és biztosítja az agy egészségét is. A célja nem más, mint a demencia megelőzése, illetve az agyműködés javítása, hiszen köztudott, hogy a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye az agyműködés csökkenésének és a kognitív funkciók hanyatlásának. A tanulmányok szerint a MIND-diéta csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait mintegy 35-40%-kal. Tehát ez is azt mutatja, hogy az elfogyasztott táplálék és az agy egészsége között szoros kapcsolat áll fenn.

A MIND-diéta voltaképpen nem más, mint a mediterrán étrend és a DASH-étrend kombinációja. Ez az étrend megakadályozza, késlelteti az agyi neurodegenerációt. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a DASH-étrend szabályozza a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kockázatát. A MIND-diéta elsősorban olyan táplálékokat foglal magába, amelyek megakadályozzák a memóriavesztést és szabályozzák a vérnyomást.

Ez az étrend elsősorban az egészségtelen ételek csökkentésére koncentrál, hiszen a transzzsírokban, cukorban és sóban gazdag ételek gyulladást okoznak a szervezetben, miközben károsítják a sejtfunkciókat, a DNS szerkezetét, az agy és a sejtek működését. A MIND-diéta csökkenti az oxidatív stresszt, illetve a gyulladást is minimalizálja. Ez az étrend olyan táplálékokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a béta-amiloid plakk kialakulását, ami oka lehet az Alzheimer-kór létrejöttének.

A következőkben felsorolt táplálékok mind-mind a MIND-diéta részét képezik. Ilyenek a zöld leveles zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót, a mángold és a saláta. Természetesen nemcsak zöld leveles zöldséget fogyaszthatunk a diéta keretében, hanem mindenféle zöldséget. A legjobb, ha alacsony keményítőtartalmú zöldségeket választunk.

Érdemes hetente kétszer bogyós gyümölcsöket is fogyasztani - málna, eper, áfonya, szeder -, mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaznak.

A diófélék tele vannak értékes tápanyagokkal, zsírsavakkal, fehérjékkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Heti 5 alkalommal fogyasszunk mandulát, pisztáciát, diót, azaz dióféléket.

Az olívaolaj gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek leküzdik a gyulladást és ezzel sokféle krónikus betegségtől óvhatnak meg bennünket.

A teljes kiőrlésű gabonák is sok tápanyagot tartalmaznak, illetve ezek is csökkentik a gyulladást és így a krónikus betegségek kialakulásának kockázatait is.

A halak mint a lazac, a pisztráng, a makréla és a tonhal szintén sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek nagy szerepe van az oxidatív stressz és a gyulladás mérséklésében. Az omega-3 zsírsavak részt vesznek a neuronális plaszticitásban, amely támogatja az agy folyamatos változási képességeit.

A sovány húsfélék fehérjét biztosítanak a szervezet számára és szintén fokozzák az agy egészségét.

A hüvelyesek sem maradhatnak ki ebből az étrendből, hiszen a bab, a borsó és a lencse tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek az agyi egészséget is biztosítani tudják.

Mértékkel vörösbort is fogyaszthatunk, ugyanis rezveratrol nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatait.

Milyen ételeket kerüljünk vagy csökkentsünk drasztikusan? Például a margarint, a sült ételeket, a vörös húsokat, a sok cukrot és sót tartalmazó ételeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok
  2024-01-29 22:55:46, hétfő
 
  Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok - B-vitaminok, kalcium, magnézium, vas és D-vitamin

Az anyagcsere normál működése nagyon lényeges, mert nagyon sok mindent befolyásol a szervezetünkben.
De mi is az anyagcsere?
Az anyagcsere az a folyamat, amelyből voltaképpen energiát nyerünk. A szervezetbe vitt vitaminok és ásványi anyagok is hatással vannak az anyagcserénkre.

Ha gyorsabb az anyagcsere, akkor gyorsabban képes a kalória elégetésére, ha viszont az anyagcsere lelassul, akkor hízás is bekövetkezhet. Éppen ezért van szükségünk különféle vitaminokra és ásványi anyagokra, hiszen ezek a tápanyagok szerepet játszanak sok testi funkció fenntartásában, például a súlykontrollban és az anyagcserében.

A B-vitaminok sokféle szerepet játszanak a szervezet energia-anyagcseréjében. Ez egy nagy csoport, amelybe sokféle vitamin beletartozik: biotin, B12-vitamin, folsav, B6-vitamin, pantoténsav, niacin, tiamin és riboflavin. A B12-vitamin a fehérje és a zsírok anyagcseréjében, a B6-vitamin a fehérje metabolizálásában vesz részt.

A szervezetnek fel kell tudnia dolgozni a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat. Az egészséges anyagcsere biztosítja, hogy a szervezet megfelelően hasznosítsa ezeket a tápanyagokat. A B-vitaminok gazdag forrásai: a tenger gyümölcsei, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a magvak, a tejtermékek, a tojás.

A D-vitamin szintje hatással van arra, hogy mennyi súlyfelesleg van rajtunk. Minél inkább megtapasztalható a D-vitamin hiánya a szervezetünkben, annál biztosabb, hogy súlytöbblettel küszködünk. A D-vitamin a vércukorszint szabályozásában is segíthet, illetve cukorbetegség esetében javítja az inzulinrezisztenciát. D-vitamint nagy mennyiségben az olajos halak, a csukamájolaj és a tojássárgája tartalmaz.

A kalcium is létfontosságú az egészséges anyagcsere fenntartásához, az egészséges csontokhoz és a vércukorszint szabályozásához. Ha D-vitaminnal együtt fogyasztjuk a kalciumot, nagyobb esélyünk van a hatékonyabb fogyásra. Kalciumforrások: tej, tejtermékek, sötétzöld leveles zöldségek, mandula, magvak.

A szervezetnek vasra is szükséges van, legfőképpen a normális anyagcserét tudja biztosítani. Ha valakinek kevés vas van a szervezetében, akkor az izmai nem kapnak elegendő oxigént. Ilyenkor a szervezet nem tud elegendő zsírt elégetni és nem lesz optimális az anyagcseréje sem. Vasban gazdag a hús, a bab, a barna rizs, a dió, a sötétzöld leveles zöldségek.

Magnézium hiányában nem mennek végbe az energiatermelő folyamatok. Tehát a magnéziumnak kiemelkedő szerepe van nemcsak az energiatermelésben, hanem a normál anyagcsere fenntartásában is. Magnéziumforrások: zöld leveles zöldségek, banán, spenót, hüvelyesek, diófélék, magvak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Hű társaink a fogyásban
  2024-01-13 23:31:51, szombat
 
  Sokan szeretnének lefogyni, azonban nem tudják, hogyan is kezdjenek a fogyókúrához. Milyen táplálékokat lehet és tilos fogyasztani, azaz mely táplálékok hizlalnak, avagy támogatják meg a fogyókúrát. A cikkben olyan táplálékok kerülnek felsorolásra, amelyek nagyon sokat segíthetnek a fogyásban. Mutatjuk is, melyek ezek.

Nem is gondolnánk, de még a banán is segíthet a fogyásban. Ideális azok számára, akik túlsúlyosak, ugyanis káliumban és magnéziumban rendkívül gazdag. Ha sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, a banánra ekkor is számíthatunk, mivel ellensúlyozni tudja ezeknek az ételeknek a negatív hatásait, például segíti a felesleges folyadék szervezetből történő kiürülését. A déligyümölcs ezen kívül aktívan hozzájárul a normál bélflóra egyensúlyának megteremtéséhez, mégpedig a jó bélbaktériumok elszaporodásával.

Ha fogyni szeretnénk, a hüvelyesek is sokat segíthetnek. A bab, a lencse és társaik aktívan hozzájárulhatnak a fogyásunkhoz. Egyrészt rostokban gazdagok, azaz könnyen eltelítenek, így nem eszünk annyit, ami elősegíti, hogy minél hamarabb elérjük az ideális testsúlyunkat. Másrészt olyan egészséges fehérjéket tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepük van az egészséges anyagcsere fenntartásában.

Azok, akik fogyni szeretnének, mindenképpen korlátozzák a gyümölcsfogyasztásukat, azonban bogyós gyümölcsöket lehet fogyasztani ilyenkor is, ugyanis rostokban bővelkednek és könnyen a jóllakottság érzetét keltik. Ráadásul az áfonya, a málna, az eper antioxidánsokban is bővelkednek, így védelmet élvezhetünk a szabad gyökök okozta károsodások ellen, nem mellesleg a cukortartalmuk is alacsony.

Mérsékelt mennyiségben dióféléket, azaz mandulát, diót és pisztáciát is lehet fogyasztani. Mértékkel fogyasztva a diófélék csökkenteni tudják a has méretét, annak körfogatát. A diófélék egészséges egyszeresen telítetlen zsírokban gazdagok, így a szív egészségét is védjük, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk azokat.

Az erjesztett táplálékok - mint a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta - probiotikumokban bővelkednek, amelyek nagyon jót tesznek az emésztésnek is, márpedig ha az emésztés rendben van, akkor fogyni is sokkal könnyebb lesz. Ha a bélflóra egészséges, akkor az anyagcsere is aktív lesz.

A sütőtök is hozzájárulhat a testsúlycsökkentéshez. Nem beszélve arról, hogy rendszeres fogyasztása az elhízás alacsony kockázatával jár együtt.

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely segíthet a zsírégetésben a hő növelésével, ami viszont elősegíti az anyagcserét.

A fahéj tele van antioxidánsokkal, kiegyensúlyozza a vércukorszintet, teltségérzetet okoz és segít megszüntetni az édességek utáni sóvárgást. Lassíthatja a szénhidrátok lebontását bizonyos emésztőenzimek mennyiségének csökkentésével.

A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely növeli a testhőmérsékletet, és mivel segít fokozni az anyagcserét, így több kalóriát égethet el a szervezet. A kapszaicint tartalmazó táplálékok csökkentik a szervezetben a ghrelinszintet, amely egy éhséget elősegítő hormon.

A gyömbér segít szabályozni a vércukorszintet, és megelőzi a vércukorszint megugrását a szénhidrátot is tartalmazó étkezést követően. Zsírégető és termogén tulajdonságokkal rendelkezik.

Az oregánó karvakrol nevű vegyületben gazdag, amely elősegítheti a fogyást azáltal, hogy hogy közvetlenül befolyásolja a test zsírszintézisét szabályozó fehérjéket és géneket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Fogyást segítő gyümölcsök
  2024-01-03 23:19:37, szerda
 
  Ezek a gyümölcsök segíthetnek, ha fogyni szeretnénk

A súlygyarapodás első számú tényezője nem más, mint az egészségtelen táplálkozás. Edzéssel ugyan le lehet adni a felesleges kilókat, azonban nincs is jobb módja annak, hogy elkerüljük az elhízást, minthogy odafigyelünk arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk minden egyes nap. Léteznek olyan gyümölcsök, amelyek különösen nagyon előnyösek lehetnek, ha le szeretnénk fogyni. Mutatunk is most ezek közül néhányat.

Az avokádó egy olyan tápanyagdús gyümölcs, amely segíthet a súly kezelésében. Egy tanulmány szerint a rendszeres avokádófogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait is. Emellett az avokádó megváltoztatja a hasi zsíreloszlást a nőknél, ami azért nagyon lényeges, mivel a hasi, zsigeri zsír okozza a metabolikus szindrómát és azok szövődményeit.

A szamóca oldható rostokban és antioxidánsokban bővelkedik. Mivel alacsony a cukor- és kalóriatartalma, így tökéletes lehet a fogyókúrás étrend részeként is. A szamóca remek gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, illetve csökkenti a vércukorszintet, mindemellett a szívbetegségek kockázati tényezőit is minimalizálja.

A görögdinnye szintén segíthet a fogyásban. Ez a gyümölcs jelentősen csökkenti a testtömeget, a testtömegindexet vagy más néven a BMI-t, a derék-csípő arányt, illetve a szisztolés vérnyomást. A görögdinnye táplálkozási profilja is lenyűgöző. 92%-a víz, illetve gazdag forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Többek között megtalálható a gyümölcsben az A-vitamin, a B6-vitamin, a C-vitamin, a likopin, az aminosavak és az antioxidánsok.

A grépfrút is segíthet a fogyásban. Tápanyagokban gazdag gyümölcs, illetve bővelkedik még rostokban, csökkenti a gyulladást és szabályozza a vérnyomást is. Magas rosttartalma jót tesz a bélrendszernek, elősegíti a jó bélbaktériumok elszaporodását. Kordában tartja a koleszterinszintet, és segít hosszú ideig fenntartani a jóllakottság érzését.

Az ananász olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyek javítják az emésztést és pozitívan hatnak a hangulatra. Számos tanulmány számolt be a gyümölcs fogyókúrás előnyeiről. Az ananász ezen kívül erősíti a csontokat, lerövidíti a vírusos és bakteriális fertőzések időtartamát.

A csonthéjas gyümölcsök is megtámogathatják a fogyási törekvéseinket. A csonthéjas gyümölcsök általában alacsony kalória- és magas víztartalmúak, és olyan bioaktív vegyületeket tartalmaznak, amelyek potenciálisan leküzdik az elhízást, illetve csökkentik az elhízás és a cukorbetegség kockázatait.

A kivi tele van C-vitaminnal, foláttal és rostokkal. Egy tanulmány szerint már napi 2 db kivi elfogyasztása 12 héten keresztül csökkenti a derék kerületét és a derék-csípő arányt.

Egy másik jól ismert gyümölcs a fogyókúrás programokban nem más, mint az alma. Azoknak a nőknek, akik 10 héten keresztül napi 3 almát adtak az étrendjükhöz, csökkent a napi energiafogyasztásuk és fogytak is.

A bogyós gyümölcsök - mint a málna, az eper és a szeder - magas rost- és víztartalommal rendelkeznek. Azok az emberek, akik délutánonként bogyós gyümölcsöt esznek, esténként sokkal kevesebb ételt fogyasztanak vacsorára. És ezek a bogyós gyümölcsök segítenek kielégíteni az édesség utáni vágyat is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A fogyást támogató zöld tea : zsigeri zsírt éget
  2023-12-19 21:48:13, kedd
 
  Abban mindenki egyetért, hogy amikor szeretnénk lefogyni, azaz belevágunk egy fogyókúrás programba, akkor jól jön valamilyen támasz, amely erőt adhat a mindennapi küzdelmekhez. Ilyen hű barátunk lehet a zöld tea, amely valóban az egyik leghatékonyabb természetes módszer, amennyiben fogyásról van szó. Mutatjuk is, hogy miért.

A zöld tea koffeint tartalmaz, amely nemcsak a fogyást segíti, hanem az elért testsúly megtartásában is a hasznunkra lehet. Ezt pedig úgy éri el, hogy megtámogatja a zsíroxidációs folyamatokat a szervezetben. A koffein egy olyan stimuláns, amely segít a zsírégetésben és a testmozgás teljesítményét is javítja. Ez egy nyerő kombináció, mivel edzés közben a testünk extra kalóriákat éget el. Az extrakalória-égetés az egészséges kalóriaszabályozott étrenddel kombinálva az egyik módja a makacs fölösleges zsír elégetésének.

Amikor megtervezzük a fogyókúránkat, ne csupán az egészséges táplálékokra fókuszáljunk, hanem a testmozgásra is fordítsunk kellő figyelmet, mivel az egészséges étkezés és a zöld tea fogyasztása önmagában nem lesz elegendő. Az edzéshez, a sportoláshoz, a napi mozgáshoz nemcsak erő, hanem állóképesség is szükséges, amit a zöld tea meg is adhat nekünk, csupán annyi a dolgunk, hogy edzés előtt mindig elfogyasztunk egy csésze zöld teát. Ráadásul a zöld tea az edzésteljesítményt is javítani tudja.

Nagyon sokan küzdenek hasi zsírral, azaz nem tartoznak kifejezetten az elhízottak táborába, mégis egyre nagyobb és nagyobb hassal rendelkeznek, amitől szeretnének megszabadulni. A zöld tea ebben is segíthet nekünk, ugyanis olyan vegyületeket, katekineket tartalmaz, amelyek csökkentik a hasban a zsírsejtek mennyiségét. Fontos is, hogy megszabaduljunk a hasi zsírtól, ugyanis ez csökkenti a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatait. Más áldásos hatással is rendelkezik ez a tea, ugyanis hozzájárul a testtömeg csökkentéséhez, illetve mind az LDL-koleszterin-szintet, mind a magas vérnyomást csökkenteni képes.

Annak érdekében, hogy testünk zsírt égessen, le kell bontania a zsírszövetekben lévő zsírt. Ezt pedig egy zsírégető hormon, a norepinefrin (más néven: noradrenalin) segíti. Az EGCG - a zöld tea fő antioxidánsa - segíthet megőrizni a norepinefrin szintjét, mégpedig azáltal, hogy gátolja azt az enzimet, amely lebontja ezt a hormont. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy több zsírt bontson le és ezzel energiát szabadítson fel a véráramba. Minél magasabb az EGCC szintje, annál több lesz a norepinefrin és annál hatékonyabb lesz a zsírbontás.

A fölösleges zsír mélyen a testünkben található. Ezt a rejtett zsírt zsigeri vagy hasi zsírnak is nevezik. Kis mennyiségben normális jelenség, hiszen védi a szerveinket, azonban nagyobb mennyiségben veszélyes lehet. A nagyobb mennyiségű zsigeri zsír nagyobb kockázatot jelent, hiszen oka lehet a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A zöld tea segíthet a zsigeri zsír csökkentésében. Nem biztos, hogy drasztikus fogyást érhetünk el általa, de a zsigeri zsírt mindenképpen csökkenteni tudja. A zöld tea tartalmaz katekineket és koffeint is. Mindkettőnek nagy szerepe van az étvágy elnyomásában, azaz ha napközben zöld teát kortyolgatunk, kevésbé leszünk éhesek és kevesebb lesz arra az esély, hogy két főétkezés között nassolni fogunk.

A katekinek és a koffein emellett a zsíranyagcserét is fokozzák, illetve nagy szerepük van a zsír felszívódásában is. Mindemellett az anyagcserét is felgyorsítják, ami szintén sikeres fogyást eredményez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A kurkuma mint egy természetes fogyasztószer
  2023-12-17 22:54:18, vasárnap
 
 



A kurkuma mint egy természetes fogyasztószer : teaként, kapszulaként, meleg tejben elkeverve

A kurkuma az egyik legnépszerűbb fűszer az egész világon. Hazánkban is nagyon sokan kedvelik és használják ki gyógyító előnyeit. Az aranyszínű fűszer már évezredek óta hódít Indiában, legfőképpen az ájurvédikus orvoslásban. Ennek a fűszernek elsősorban a gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő.

A kurkumában bioaktív vegyületek vannak, amelyeket kurkuminoidoknak neveznek. A kurkumin nem más, mint egy bioflavonoid, egy antioxidáns vegyület, amely nagyon hasznos lehet, ha valamilyen gyulladás alakult ki a szervezetünkben. Hatékony lehet például ízületi gyulladásnál, de sok más egészségi probléma esetén is nagy hasznát vehetjük, például ilyen a metabolikus szindróma, illetve a szorongás.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kurkuma nagy segítségünkre lehet abban az esetben is, ha a fogyás a célunk. Hogyan és miben segíthet a kurkuma? Az antioxidánsok nagyon sokat segíthetnek a fogyásban, márpedig a kurkuma bővelkedik antioxidánsokban. A testben kialakuló gyulladás gyakran gátja a fogyásnak, de mivel a kurkuma csökkentheti és akár meg is szüntetheti a gyulladást, így nagy hasznunkra lehet, amennyiben fogyni szeretnénk. A kurkumin egy olyan antioxidáns, amely elnyomja a zsír-, a hasnyálmirigy- és az izomsejtek gyulladását. Ez a hatás segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a magas vércukorszintet és más anyagcsere-állapotokat. A kurkumin voltaképpen elnyomja a zsírsejtek, a zsírszövet növekedését.

A kutatási eredmények szerint a kurkuma aktív vegyülete, a kurkumin nemcsak a súlynövekedést gátolhatja meg, hanem az inzulinérzékenységet is javíthatja. Ami azért nagyon fontos, mert így kisebb lesz az esélye a cukorbetegség kialakulásának. A javuló inzulinérzékenység azt eredményezi, hogy a szervezet sokkal hatékonyabban képes a glükózt feldolgozni, azaz energiává alakítani. Ilyenkor a glükóz glikogénként tárolódik a májban és az izmokban. A kurkuma más módon is a segítségünkre lehet a fogyásban. Szabályozza a vércukorszintet és így megelőzi az inzulinrezisztencia kialakulását, így a fölösleges zsír kiürül a szervezetből.

A kurkuma emellett fokozza az epetermelést is, ez a hatás pedig segít a zsíranyagcsere fokozásában.

Ha szeretnénk a kurkuma felszívódását növelni, akkor fogyasszunk mellé fekete borsot. Ez a fűszer egy piperin nevű vegyületet tartalmaz, amely sokkal hatékonyabbá teszi a kurkuma felszívódását. Nem mellesleg a kurkuma és a fekete bors együttes használata elősegíti, hogy minél több testzsírtól szabaduljunk meg, ami szintén nagyon sokat segíthet, hogy elérjük az ideális testsúlyunkat. Továbbá ez a remek kombináció még abban is segíthet, hogy a zsíros ételek okozta gyulladás is csökkenjen a szervezetben, amely hatására szintén megszabadulhatunk a fölösleges kilóktól.

Fogyaszthatunk rendszeresen kurkumateát is, de az is hatékony megoldás, ha felmelegítünk 3 dl tejet és ebbe keverünk el fél kávéskanál kurkumaport, majd elfogyasztjuk azt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
2023.02 2023. Február 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1417
  • e Hét: 6658
  • e Hónap: 26520
  • e Év: 202395
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.