Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/56 oldal   Bejegyzések száma: 557 
Méltó bánásmód
  2023-10-04 08:49:49, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Kérlek mutasd neked milyen állatod van? Tisztelet
  2023-10-04 08:31:52, szerda
 
  Kérlek mutasd neked milyen állatod van?
Tisztelet és méltó bánásmód - Ma van az állatok világnapja

Assisi Szent Ferenc tanítása szerint nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz bennünket, legyen az akár élő, akár élettelen. Az állatok világnapjának célja, hogy az ember-állat barátságot megerősítse, és felhívja a figyelmet a békés együttélés fontosságára, az állatok tiszteletére.
S itt nem csak házi kedvenceinkre kell gondolnunk, akikért önként vállaltunk felelősséget, hiszen haszonállataink legalább ugyanilyen tiszteletet és méltányos bánásmódot érdemelnek.
Ha lassan is, de az emberiség kezd rádöbbenni, hogy a természet és az állatok oktalan pusztítása vagy méltatlan körülmények között tartása saját létünket is veszélyezteti. Szerencsére az utóbbi időben több olyan intézkedés is napvilágot látott, mely segít lerombolni a velünk élő állatokkal szembeni méltatlan bánásmódot: kötelezővé vált többek között a kutyák chipezése, tiltottá a gömbakvárium, a tartós kikötés, a fülcsonkítás, az állatkínzás pedig ma már bűncselekménynek minősül. A haszonállatok védelmében pedig az állattartó telepeken kötelező vált állatjóléti felelős kijelölése, amihez alapkövetelmény az állatjóléti felelős képzésen való részvétel.
Kerületünkben több kezdeményezés is szolgálja a házi és haszonállatok jóllétét. Felelős ebtartásra való felhívásaink, megfelelő kutyafuttatók biztosítása, méhlegelők telepítése, sün- és madártelelőhely kialakítása mind-mind a szemléletformálást szolgálják a kerületben velünk élő állatok érdekében. Szeibert A



 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Hogy vagy?
  2022-11-10 08:56:04, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Szépséges
  2022-11-08 09:02:11, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Közös ügyünk, az állat védelem
  2022-10-04 09:17:08, kedd
 
 



Október 4. ~Állatok világnapja~

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is.
Tudta-e, hogy Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Mesterházi József, Somogyi Balázs
Forrás: Bakonyerdő Zrt.
 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
- él a hűség is.
  2022-10-04 07:59:33, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Az Állatok Világnapja Október 04
  2022-10-04 07:58:06, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Az állatokat tisztelni kell!
  2022-10-04 07:56:17, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Gyülekeznek a gólyák
  2022-09-06 07:11:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Tudod, hogy egy sas tojó hogyan választ apát sasfiókáinak?
  2022-07-09 08:14:08, szombat
 
 



Tudod, hogy egy sas tojó hogyan választ apát sasfiókáinak? Nagyon érdekes dolgot csinál... letör egy gallyat egy fáról vagy bokorról, a csőrébe veszi, magasra emelkedik, és ezzel a gallyal körözni kezd. A sasok elkezdenek repülni a nőstény körül. Aztán ledobja ezt az ágat, és az egyik sas felkapja ezt az ágat a levegőben, és odaviszi a tojóhoz - nagyon óvatosan, csőrtől csőrig. A sas fogja ezt az ágat, és újra ledobja. És a hím újra elkapja és elhozza. És így ismétlődik sokszor-sokszor. Ha mindezen ismétlődő ágdobások során a sas minden alkalommal felveszi, akkor a tojó választja, és párosodnak. Aztán magasan egy sziklán kemény ágakból fészket raknak. A fészek meglehetősen merev, az ágak között nagy távolságok vannak - és ekkor az anya és az apa csőrével elkezdi kitépni a saját magából a pelyheket és a tollakat. Ezzel a pihével és tollakkal bélelik ki a fészket, eltömítik velük az összes lyukat, és puhává és meleggé teszik a fészket. Egy ilyen puha és meleg fészekben a sas tojást rak - egy vagy kettő, ritkán többet. A sasfiókák megjelenésekor a szülők szárnyaikkal megvédik őket az esőtől, a tűző naptól, enni és vizet visznek nekik. És most nőnek a fiókák. Elkezdenek fejlődni a tollak, a szárnyak és a farok erősödik. Végül már kirepültek, bár még elég kicsik. Aztán anya és apa látja, hogy már itt az idő... apa leül a fészek szélére, és a csőrével dörömbölni kezd, kiüti belőle az összes tollat ​​és pihét. Ennek eredményeként csak egy merev ágkeret maradt meg, amelyet a legelején szőttek és hajtogattak. Ugyanakkor a fiókák ülnek ebben a szétrázott fészekben. Kényelmetlenek, kemények, nem értik, mi történt - elvégre anyu és apa régen olyan ragaszkodó és gondoskodó volt! Anya elrepül valahova, halat fog és leül a fészektől körülbelül öt méterre, hogy a fiókák lássák. Aztán a fiókái előtt csendesen enni kezdi ezt a halat. A fiókák a fészekben ülnek, ordibálnak, csipognak, nem értik, mi történt - elvégre minden más volt korábban. Anya és apa etette őket, vizet adott nekik, és most minden megváltozott: a fészek kemény lett, nincs toll és pihe, sőt maguk a szülők is esznek halat, de nekik nem adnak! Mit kell tenni? Szeretnél enni! És akkor a fiókák megteszik az első kísérletet, hogy kirepüljenek a fészekből. Persze ennek a próbálkozásnak az a vége, hogy az ügyetlen, még mindig képtelen, semmit sem tudó sasfióka kiesik a fészekből és a mélybe zuhan... majd apa (aki egyszer gallyakat fogott) fejjel alárepül, elkapja a sasfiókát és visszarakja a kényelmetlen fészekbe. És minden kezdődik elölről. A fiókák leesnek, és az apa elkapja őket. És a fiókák között egyetlen sincs megsérülve! És kora ősszel,a sasfióka olyan mozgásba kezd, amilyet még soha: kitárja oldalirányú szárnyait a szélben, belezuhan a légáramba, és megteszi első repülését ... És amint a fióka magától repülni kezd, a szülők magukkal viszik, és megmutatják, hol található a hal. Ettől a pillanattól kezdve nem hordanak neki élelmet a csőrükben.
A sasok így tanítják fiókáikat. Egyetértek, nagyon jó példa az oktatásra. Milyen fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig a fiókákat a meleg fészekben! Milyen fontos, hogy ne etessük túl őket hallal, amikor már maguk is kifoghatják! De milyen odafigyeléssel tanítják őket repülni ! Ehhez minden erejüket, minden tapasztalatukat, idejüket, bölcsességüket és képességeiket felhasználva! Nem csoda, hogy a tojó olyan gondosan választja ki a hímet. Idő előtt kiválasztja - a legügyesebbet, a legtürelmesebbet és a legmegbízhatóbbat.
 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
     1/56 oldal   Bejegyzések száma: 557 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 286 db bejegyzés
e év: 2051 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 780
  • e Hét: 6078
  • e Hónap: 31957
  • e Év: 221592
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.