Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az evangéliumról
  2016-09-18 20:26:14, vasárnap
 
  "Jézus bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette az Isten Királyságról szóló örömüzenetet, és meggyógyított mindenféle betegséget, és erőtlenséget a nép között." (Máté 4,23)

Az evangélium a görög ,,euaggéllion" szava, mely eredetileg az uralkodó, vagy győztes hadvezér leigázott, megszállt provinciában történő ünnepélyes megjelenését, látogatását bejelentő hírt jelölte, sőt, még inkább a hír átadójának járó jutalmát.

Vagyis egy uralom alá került, meghódított terület felett való öröm, melyben a győztes fél saját birtoka és dicsősége növekedik a másik kárára, rovására. Egy felülemelkedés történik a leigázott fél felé, s ez az öröm a hatalomgyakorlás látható megnyilvánulásának öröme.

Van az uralkodó, akinek örömévé válik a másénak megszerzése, uralom alá hajtása, szolgává tétele. E szó a pogány görög világban a bekebelezés és gyarmatosítás örömszava volt.

Szakrális jelentése is ismert, amikor a győztes hadvezér, király a hódítás örömáldozatát mutatja be az isteneknek. Ám idővel e szó átalakult a jutalomért járó öröm szavává. Vagyis aki vállalta e hír közreadását és továbbítását, az megkapta méltó fizetségét ezért. Így az ,,örömmondó" voltaképpen megvásárolt lett.

Nem belső meggyőződése hajtotta, hogy közölje az örömhírt, hanem az azért kapott jussa...

Látható tehát e szó használata, értelmezése a pogány világban, s ez a szó vált részévé a keresztény értelmezés szerinti örömhírnek, Jézus megjelenésének is. Ám a héber szöveg egészen mást mond..."

Gyöngyszavak
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyöngyszavak  
Homok és szikla
  2016-09-17 19:54:19, szombat
 
  ",,Valaki azért hallja éntőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett. És valaki hallja éntőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, aki a fövényre építette házát: És ömlött az eső és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett annak romlása" (Máté 7, 24-27)


A bölcs és a bolond hasonlatánál belénk rögzülhetett az a kép, hogy a bölcs nem más, mint a hívő, Krisztust követő ember, a bolond pedig a hitetlen, Krisztus nélkül élő ember. De mégsem az!

A hitetlen hall, de nem ért, nem jut el a tudatáig, nem akarja tudni, nem akarja végiggondolni, amit hall. Magatartása elutasító.

Itt viszont két olyan embertípus szerepel, akik hallanak és felfogják a hallottakat. Eljut az érzésükön át a gondolataikig, tudják, értik, érzékelik, miről van szó, csak a válaszreakciójukban különböznek.

Ez a hívő ember két típusa. Az egyik az, aki, amit hall, azzal hosszan foglalkozik, érleli magában, elsajátítja, magáévá teszi, így jártasságot szerez benne, s véghezviszi, megcselekszi a hallottakat.

Időt, energiát szán a Szóra, kitartó benne, hogy még többet megértsen és használni tudjon abból.

A másik szintén hall, mindent ért, felfog, de nem teszi sajátjává azt, nem mélyül el benne, csak felszínesen érintik a hallottak, s számára ennyi elég is. Nincs igénye többre. Futtában foglalkozik a hallottakkal. Nincs kitartása, könnyen odébbáll, könnyen feladja. S mivel nem válik részévé, amit hall, így nem tudja cselekedni sem."

Gyöngyszavak
Link Link



 
 
0 komment , kategória:  Gyöngyszavak  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2023.04 2023. Május 2023.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 380 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 487
  • e Hét: 2256
  • e Hónap: 9963
  • e Év: 59528
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.