Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/27 oldal   Bejegyzések száma: 260 
Holnap vigyázzatok.....
  2007-03-30 12:52:26, péntek
 
 

Április 1. - a bolondok napja

A középkori ,,bolondünnepet" nem áprilisban, hanem december 28-án, az aprószentekkor vagy újév napján tartották meg. A vigasságok az évek folyamán mind szabadabb formát öltöttek, eldurvultak, egyre féktelenebbek lettek, úgyhogy az egyház egyre szigorúbb tiltó rendszabályokat foganatosított a népszokás ellen.

Az első hiteles áprilisi adat 1538 származik. Abban az évben az augsburgi országgyűlés április elsejére nagy valutarendezést tűzött ki. Ezen a napon kellett volna a nagyon megromlott pénzeket új, értékesebb érmékkel lecserélni. A spekulánsok óriási összegeket fektettek a kiválónak ígérkező üzletbe. Amikor a beígért pénzreform elmaradt, rettenetesen ráfizettek, óriási veszteségeik lettek. Közröhej tárgyává váltak. Azóta német nyelvterületen április elsejét az elbolondítás napjaként emlegetik.

Április bolondja

Április bolondja az, akit általános népszokás szerint április 1-én tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják.
Nem ismerjük a népszokás pontos eredetét. Kutatók szerint lehet a már Plutarchos által is megírt antik hilaria-, illetve az indiai tavaszünnep vagy egy kelta ősi szokás maradványa. Bolondok napján egymás beugratása Európa-szerte szokás. Például Angliában minden bolondok napjaként (All Fools Day) emlegetik, Franciaországban és Olaszországban pedig áprilisi halnak (Poison d'Avril, illetve Il Pesce d'April ) nevezik a beugratottat.Magyarországon korábban főleg a gyerekeket tréfálták meg, például játékból megvesszőzték, vagy boltba küldték őket esernyőmagért, trombitahúrért, hegedűbillentyűért. A beugrottakat aztán így csúfolták:
-Április bolondja, május szamara...!

Az áprilisi tréfa nem minden esetben sült el jól. Egy 1891-es adat szerint egy vidéki család öngyilkos lett, mert egyik ismerősük a haditörvényszék nevében írt állevelében adta hírül: katonai szolgálatot teljesítő fiukat halálra ítélték, mert elkopott a cipősarka. A szokás legújabbkori maradványa: az iskolai fordított nap.







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Álomvilág....
  2007-03-30 10:18:04, péntek
 
 
Álomvilág

Látod sötét fátylat szór
most ránk az ég.
Ma éjjel minden csillag
csak rólunk mesél. (Álomvilág)
De éljük át minden pillanatát,
a száz csodát, ami vár még ránk.
Tőled szép ez az égi varázs,
gyere hát, hisz gyorsan messze száll.

Mindez csak képzelet,
érzem a szívedet,
egyszerre megdobban,
minden érzés lángra lobban.
Vár ránk a végtelen,
nincs már több félelem,
szárnyaljunk még tovább,
éljük át a nagy csodát!

Látod sötét fátylat szór
most ránk az ég.
Ma éjjel minden csillag
csak rólunk mesél.
De éljük át minden pillanatát,
a száz csodát, ami vár még ránk.
Tőled szép ez az égi varázs,
gyere hát, hisz gyorsan messze száll.

Mindez csak képzelet,
érzem a szívedet,
egyszerre megdobban,
minden érzés lángra lobban.
Vár ránk a végtelen,
nincs már több félelem,
szárnyaljunk még tovább,
éljük át a nagy csodát!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szépre kell gondolni....
  2007-03-30 09:38:53, péntek
 
 

A rossz álmom után valami szépre kell gondolni....



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai horoszkopunk: ....
  2007-03-30 09:31:19, péntek
 
 
A Hold ma még az Ikrek jegyében jár, szextilben áll a Nappal, szemben áll a Plútóval. A mai napon sikerrel tudunk megbírkózni azokkal a dolgokkal, amelyeket eddig halogattunk tabuként kezeltünk.
A mai nap nagyon jó alkalom lehet arra is, hogy megbírkózzunk azokkal a dolgokkal, amelyeket eddig magunkban tartottunk és halogattuk. Ma sokkal könnyebben fejezzük ki az érzelmeinket, akár szavak nélkül is ki tudjuk mutatni ragaszkodásunkat vagy haragunkat. Érdemes azonban várni néhány napot, mielőtt komolyabb érzelmi döntéseket hozunk.






Kedves Kos!
A jegyedben járó Nap nagy erőt, energiát és lendületet ad, hogy belekezdj új dolgokba. Most megmutathatod magad a világnak, hogy mire is vagy képes! Telítve leszel életörömmel és tetterővel! Szinte nehézségek és akadályok nélkül tudod építeni a jövődet és a kapcsolataidat.
Érzelmi életedben is bátran kimondhatod amit oly régóta szeretnél. Most ugyanis viszonzásra találsz a szerelemben, és ez a valaki fontos szerepet tölt be a későbbi életedben is!
Ezekben a napokban azonban lebeszélnélek az utazásról Téged! Ha sikerül nemet mondanod egy váratlan lehetőségre, akkor sok kellemetlenségtől megkíméled önmagad!
Egészségedben: érzékeny pontod most a fejed lesz!








Kedves Rák!
A közös elszámolású vagyoni dolgok, ingatlan, pénz, vagy bárminemű társulások okoznak a héten zavaros helyzetet. Megpróbálnak kihasználni Téged! Ha nem vigyázol szándékos férevezetésnek leszel áldozata! Az lenne most a legjobb, ha senkivel sem kerülnél pénzügyi elszámolásba!
Vigyázz az értékeidre, a bankkártyádra, ne írj alá fontos dolgokat csak ha alaposan meggyőződtél a helyességéről! És akkor nem lesz nagy baj!
Csalódni fogsz valakiben érzelmi téren is, sajnos félreismerted őt, másnak akartad látni, mint amilyen a valóságban, felruháztad olyan tulajdonságokkal amik nem is voltak neki. És most lehull a lepel... és amit most látni fogsz sajnos az a valóság!
Egészségedben: téveszmék, illúziók, zavaros gondolatok ... szerencsére nem tart sokáig!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai névnapok: ....
  2007-03-30 09:24:49, péntek
 
 
Március 30.



Zalán :
Anonymus szerint a honfoglalás előtt a Duna-Tisza közén uralkodó vezér neve Salanus volt. Ezt a nevet a Tisza torkolatánál fekvő Slankamen (Szalánkemén) helységnévből alkotta a krónikaíró. A helynév szláv eredetű, a jelentése: "sós kő". A személynév eredeti olvasata Szalan lehetett. A név mai formája XIX. századi téves olvasat alapján, Vörösmarty Mihály Zalán futása című hőskölteménye nyomán vált ismertté. Az erdélyi Zalán helységnév szintén szláv eredetű. A jelentése: "sós" (patak, forrás).


Izidor :
Görög eredetű név, jelentése: Ízisz (egyiptomi istennő) ajándéka.


Gujdó :
Német, olasz eredetű név, a német Vitold névnek, illetve a latin Vitus név német formájának az olasz alakváltozatából való. Jelentése erdőből származó.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kis napsütést...
  2007-03-30 09:22:34, péntek
 
 

Szép jó reggelt és napot mindenkinek... ebben a szomorú esős időben egy kis napfény....



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy gondolat.....
  2007-03-29 19:51:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bánat.....
  2007-03-29 13:55:58, csütörtök
 
 

Bánat

Könnyeim záporoznak,
üveggyöngyökké változnak.
Ezzel díszítem a fámat,
minden ágán szomorúan ül a Bánat.

Villogjatok csodás fények!
A Bánatot felderítsétek!

Nem segít sem fény sem, pompa,
széttaposott szívvel ülök alatta.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vágyakozás.....
  2007-03-29 13:32:12, csütörtök
 
 

Vágyakozás

Lükető vérem
száguld fel, s alá,
hisz
Reszkető testem mámora
Ölelésed álmodja oda,
hol
Eltűnnek a hétköznapok,
ahol te az enyém, én a tiéd
vagyok.


 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Mennyit táncoltunk.....
  2007-03-29 13:17:31, csütörtök
 
 

Mennyi táncot táncoltunk együtt! S hogy néztek minket irígykedve! Milyen szépen táncolnak- mondták. Mosolyogtak és élvezték ők is a táncunkat, bár mi táncoltuk, ezzel másokat boldogítottunk.
Miért is táncoltunk ilyen szépen? Hiszen mi nem ketten voltunk! Hanem egy igazi pár. Ami egy egység, teljes harmónia, a táncunk mutatta, mennyire egyek voltunk, mennyire egymásra hangolódtunk. A tánc, a test beszélgetése, s mi szavak nélkül is értettük egymást. Egyet akartunk. Egységet alkottunk. Kell ennél több? Nincs ennél több!




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/27 oldal   Bejegyzések száma: 260 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 2883 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 626
  • e Hét: 2569
  • e Hónap: 16655
  • e Év: 69213
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.