|
2/11 oldal
|
Bejegyzések száma: 100
|
|
|
|
2007-11-29 08:42:04, csütörtök
|
|
|
Magos ropogós
Hozzávalók:
12,5 dkg finomliszt,
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt,
12,5 dkg vaj
1 csipet só,
1 tojás sárgája,
3-4 evőkanál hideg víz,
5 dkg reszelt sajt (trappista vagy parmezán),
a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje,
a formák díszítéséhez kb. 10 dkg natúr napraforgó mag.
Előmelegítjük a sütőt.
Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet a sóval, majd beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, melléöntjük a reszelt sajtot is, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal és a sajttal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba. Ha nincs késes betétű robotgépünk, nem probléma. Ebben az esetben beletesszük egy keverőtálba a sós lisztkeveréket és a reszelt sajtot, majd az egészen hideg, szinte fagyos vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük. Ezután ujjainkkal addig morzsolgatjuk a vajat a liszttel, amíg homokszerű nem lesz. Minél gyorsabban végzünk vele, annál jobb, a vajnak ugyanis nem szabad megpuhulnia, mert akkor nem lesz omlós a tészta. Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van.
A tészta cipót egy kilisztezett gyúródeszkára tesszük, majd a nyújtófa segítségével kb. fél centis vékonyságú négyzetté gyúrjuk. Elővesszük a különböző szúróformákat, és addig gyártjuk a tésztafigurákat, míg el nem fogy a tésztánk.
A kiszúrt formákat sütőpapírral borított tepsire tesszük, és a végén kidíszítjük mindegyiket a natúr napraforgómaggal.
A sütőbe téve 10-15 perc alatt szép barnára sülnek a magos figurák.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-11-29 08:37:58, csütörtök
|
|
|
Kölömezi tészta
Hozzávalók:
50 dkg tészta (csavart cső, orsó, stb.)
25 dkg túró
25 dkg sajt (trappista vagy edami)
20 dkg gomba
50 dkg tofu (elhagyható)
só, kakukkfű, petrezselyem
a sütéshez vaj
A mártáshoz:
2 dl tejföl
2-3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
só
kevés olaj
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, majd egyik felét egy kivajazott jénaiba tesszük. Rámorzsoljuk a túrót és a kis kockára vágott tofut, majd sózzuk. Ezek után beborítjuk a másik adag tésztával, majd megszórjuk reszelt sajttal és a megtisztított, feldarabolt gombával. A tetejét fűszerezzük alaposan kaukkfűvel és petrezselyemmel, és sózzuk meg ismét. Az így elkészített tésztát forró sütőben, 200 fokon addig sütjük, amíg a teteje jól megpirul (kb. 20 perc).
Sütés közben elkészítjük a mártást: a tejfölt az olajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és kevés sót, ezután újra megkeverjük, hűtőben pihentetjük, amíg a tészta megsül. Ha kész a tészta, forrón tálaljuk, megízesítjük az öntettel, friss petrezselyemlevéllel díszíthetjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-11-29 08:28:01, csütörtök
|
|
|
Egy pap a keritését javította, és észrevette, hogy a szomszédék kisfia erősen figyeli ténykedését.
-Ellesed a trükköt, hogyan lehet helyrekalapálni egy rozzant keritést, Harold? - Kérdezte tőle.
-Nem - mondta a fiú - , csak azt szeretném hallani, mit mond egy pap, amikor az újjára csap.
|
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
2007-11-27 07:18:55, kedd
|
|
|
Mézes-narancsos csirke
Hozzávalók:
50dkg csirkemellfilé
1dl frissen facsart narancslé
1evőkanál méz
1evőkanál őrölt fahéj
fél evőkanál gyömbérpor
2evőkanál olívaolaj
kevés só és bors
Elkészítés:
Összekeverjük egy mélyebb tűzálló üvegtálban a narancslevet az olajjal,a gyömbérrel,a mézzel és a fahéjjal.A csirkemelleket kicsit kiklopfoljuk,nagyon enyhén sózzuk és borsozzuk,majd narancsos keverékben hagyjuk pácolódni 1-2órát.Miután eleget állt,vékonyan reszeljük rá egy narancs sárga héját,majd előmelegített sötőben 180-200 fokon kb. háromnegyed óra alatt süssük készre.Másolás rizzsel tálaljuk
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2/11 oldal
|
Bejegyzések száma: 100
|
|
|
|
2007. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
100 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 77
- e Hét: 1752
- e Hónap: 2744
- e Év: 34473
|
|
|