Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
Charlotte
  2007-12-30 13:23:24, vasárnap
 
 






 
 
0 komment , kategória:  b Lovászné Nagy Kittytől JELEN  
As keretes fotója
  2007-12-30 12:21:48, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  b Lovászné Nagy Kittytől JELEN  
N. Kittytől
  2007-12-30 12:19:26, vasárnap
 
  Köszönöm Kitty!


Összes idézeted, szereteted, kedvességed!

Ch An



 
 
0 komment , kategória:  b Lovászné Nagy Kittytől JELEN  
Béke galamb
  2007-12-30 10:09:51, vasárnap
 
  Fehér galamb,
Béke galamb,
Hozz nekünk
Szeretetet,
Szépet, Örömet,
Jóságot.

Új reményeket,
Szenvedésből
Kiutat, az útra lépve
Előre tudni, előre
Elindulni!

Anikó



 
 
0 komment , kategória:  Érzéseim  
Bébi tánc
  2007-12-30 10:05:38, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek  
a szerelem
  2007-12-30 10:02:45, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  2007. első bejegyzésem   
Prédikálás
  2007-12-30 09:47:54, vasárnap
 
  14. Azután, mikor asztalnál ülnek vala megjelenék magának a tizenegynek, és szemükre hányá az ő hitetlenségöket és keményszívűségöket, hogy azoknak, a kik őt feltámadva látták vala, nem hivének,
15. És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek.
16. A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik.
17. Azokat pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak.
18. Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak.
19. Az Úr azért, minekutána szólott vala nékik, felviteték a mennybe, és üle az Istennek jobbjára.
20. Azok pedig kimenvén, prédikálának mindenütt, az Úr együtt munkálván velök, és megerősítvén az ígét a jelek által, a melyek követik vala. Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  ÚrVacsorájaÉvenkénti+emlékezés  
Valamikor nekem is volt...
  2007-12-29 11:07:40, szombat
 
  Az amerikai cocker spániel
Elegancia csecsemőszemekkel
Nagy szemek, megkapó tekintet, hosszú fülek és csodálatos szőrzet: az amerikai cocker spániel világszerte kedvelt, családi kedvencként és lenyűgöző kiállítási sztárként egyaránt. A cocker spánielek - nevüket minden bizonnyal az erdei szalonka nevű madárról kapták (angolul woodcock) - a XIX. század végén kezdtek elterjedni Amerikában. F.F. Pitcher New England-i tenyésztő 1882-ben importált az Egyesült Államokba egy Cloe II. nevű szukát. Tőle született a híres Obo II., akit az Amerikában nyilvántartott összes cocker spániel ősének tartanak. (Obo I. vagyis Obo, az angliai cockerek őse; 1879 júniusában született.) 1920-ra már alig akadt olyan cocker Amerikában, melynek ősei között ne szerepelt volna Obo II., azonban ezek a kutyák már jelentősen különböztek a brit tenyésztők által létrehozott cocker-típustól: új fajta volt születőben. 1930-ban az Amerikai Kennel Club még mindkét változatot egységesen cocker spánielként regisztrálta, azonban a különbségek már igen szembetűnőek voltak, különösen a fejformában mutatkozott jelentős eltérés. Az angol típust kedvelők 1936-ban külön klubot alakítottak, és deklarálták, hogy a két változatot nem keresztezik egymással. 1946 szeptemberében az AKC végül külön fajtaként ismerte el az angol és az amerikai cocker spánielt.
Angliába 1960-ban ,,tért vissza" a fajta, egy Hollandiából importált szuka személyében. Az Egyesült Államokból érkező további egyedek révén a ,,jenki" állománya gyorsan növekedett, s a fajta népszerűsége megközelítette az angol cockerét. 1968-ra a regisztrált példányok száma elérte azt a küszöböt, hogy a fajta külön Challenge Certifikate-t kaphatott a kiállításokon és ezáltal önálló fajtabesorolást nyert. Az Egyesült Államokban az amerikai cocker spániel rendszeresen a tíz legnépszerűbb fajta között szerepel.
Bár az amerikai cocker spániel kialakítása több évtizedet vett igénybe, a legfontosabb korszak mégis az 1940-es évek vége és az '50-es évek eleje volt, az ,,aranykor", ekkor történtek a legnagyobb változások, pontosabban ekkor váltak valóra a korábbi évtizedek elképzelései. Viszonylag újkeletű fajtáról lévén szó, az AKC még 1973-ban is módosította a fajtastandardet.
Az angol és amerikai cocker spániel közötti különbséget talán legjobban a kutyák fejformája és szőrzete tükrözi. Az amerikai cocker koponyája gömbölyű, a szemboltív határozott, a stop kifejezett. Az arcorri rész széles és mély; az arcorri rész és a koponya aránya egy a kettőhöz. A laikusokat leginkább a fajta egyik jellegzetessége, a szerintük ,,normális" spánieléhez képest túlságosan ,,nyomott" orr zavarja. Pedig az amerikai tenyésztők éppen ezeket a ,,csecsemőszerű" vonásokat kívánták hangsúlyozni: a boltozatos homlokot, a rövid orrhátat és hatalmas szemeket. Érdekesség, hogy a fajta egyik hazai tenyésztője is először kifejezetten rondának találta az amerikai cockereket, ma már azonban nem tudna meglenni nélkülük. A fajta másik specialitása, a csodálatosan dús és hosszú szőrzet azonban mindenkit elbűvöl. Nincs annál elegánsabb, mikor egy profin felkészített amerikai cocker megindul a kiállítási ringben és szinte úszik a levegőben. A könnyed, elegáns mozgás előfeltétele az elülső és hátulsó testrész egyensúlya. Az amerikai cocker alkata lehetővé teszi, hogy a lapocka és az elülső végtagok akadály nélkül kinyúlhassanak és felhasználhassák az erős és izmos hátulsó végtagok nyújtotta hajtóerőt. Ami a szőrzetet illeti, a fejen rövid és finom, a testen közepesen hosszú, annyi aljszőrrel, amennyi a védelemhez szükséges. A fülnél, a mellkasnál, a hasnál és a végtagoknál a szőrzet rojtozott, de csak annyira, hogy a test vonalait ne takarja el és a mozgást ne változtassa meg. A szőrzet szerkezete selymes, sima vagy enyhén hullámos, és lehetőleg olyan minőségű, hogy könnyen kezelhető legyen. Talán furcsának tűnik, de a túlzottan dús szőrzet sem kívánatos, hiszen akadályozza a mozgást és nehéz rendben tartani. Mint minden hosszúszőrű fajtánál, az amerikai cocker spánielnél is rendszeres szőrzetápolásra van szükség, ezzel mindenképpen számoljunk, mielőtt megvesszük. A rendszeres kefélés és fésülés, és a gyakori fürdetés mellett az amerikai cocker szőre 3-6 havonta nyírást és trimmelést is igényel. Erre most nem térünk ki bővebben, a témában a szakirodalom vagy a kutya tenyésztője nyújthat részletes felvilágosítást. A szőrzet mellett a szem és a szemkörnyék is rendszeres ápolást igényel. Nem kiállítási kutya esetén érdemes a has és a végtagok szőrzetét megritkítani. Ezzel nem vész el a fajta karaktere, de lényegesen könnyebb a kutya tisztántartása.


Az amerikai cocker spániel - eredetileg vadászkutya lévén - igen élénk, vidám, bátor és tettrekész kutya. Megnyerő, kedves viselkedésével és élénk, értelmes, megkapó tekintetével az egyik legelbűvölőbb kutyafajta. Mindig kész gazdája kedvére tenni, a gyerekek elválaszthatatlan barátja. Kiváló képességeit napjainkban is megőrizte, így vadászkutyaként vagy családi kedvencként is egyaránt kiváló társ. Az amerikai cocker mindenkit szeret és szüksége van az emberre, hogy boldog legyen. Könnyen képezhető, más állatokkal is jól kijön, azonban nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő korai szocializációra, hogy barátságos társasági kutyánk legyen. Az amerikai cocker lakásban is tartható, bár ott is igen aktív, nem árt, ha kellőképpen foglalkozunk is vele. Olykor hajlamos a szükségtelen csaholásra; de tény, hogy kiváló jelzőkutya. Ha vadászkutyaként nem is tudjuk foglalkoztatni, az agility testileg és szellemileg egyaránt kiválóan leköti ezt az igen életvidám és állóképes kutyát.
Az amerikai cocker spániel várható élettartama 12-15 év. (Amerikai statisztikák szerint; nálunk talán valamivel rövidebb.) A szukák marmagassága általában 34-36 centiméter, a kanok 37-39 cm magasak. Az amerikai standard valamivel nagyobb méreteket engedélyez, mint az európai FCI fajtaleírás.
Kép és szöveg: Eifert Anna

Link



 
 
2 komment , kategória:  k Amerikai cocker spaniel  
Nagy jellem - kis lábakon
  2007-12-29 11:00:47, szombat
 
  Nagy jellem - kis lábakon



A tacskó azon ,,alapfajták" egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton totyogni alig bíró négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak. Igaz ugyan, hogy szokatlanul hosszú testét igencsak rövid végtagok támasztják alá, ezek a kis lábak azonban nagyon is fürgén és gyorsan tudnak mozogni. Nem csoda, hiszen a tacskó kiváló vadászkutya, önálló munkája során még a borzzal is szembe száll. A tacskókra leginkább jellemzô elfoglaltság a kotorékos munka. Manapság legtöbbször mûkotorékban van lehetôségük dolgozni, ilyen mesterséges járatokban folynak a versenyek is. Az igazi kotorékban lapulhat róka, borz, vadmacska, vagy éppen elvadult házimacska is. Miután a vadász beküldte a kotorékba kutyáját, s az kisidô elteltével, hang nélkül visszajön, akkor a kotorék lakatlan, éppen nincs benne senki sem. Ha azonban a kutya hanggal jelez, a vadásznak arra kell készülnie, hogy a kotorékban dúvad tartózkodik. Szerencsés esetben a tacskó kikergeti, a vadász meg lelövi a rókát. Ha azonban a róka valami miatt nem tud kereket oldani, beszorítva érzi magát, akkor szembefordul a kutyával. De a tacskó ettôl a sokszor életre-halálra szóló küzdelemtôl sem ijed meg. Ilyenkor a vadász csupán az elkeseredett küzdelem hangjai alapján követheti az eseményeket, s ha veszélyben érzi kutyáját, jön az ásó és csákány, hogy kiássa a tacskót, de sajnos az is elôfordulhat, hogy nem sikerül megmenteni a kutyát. Értelemszerûen a sziklakotorék a legrosszabb ebbôl a szempontból, hiszen elég nehezen ásható ki. A leggyakoribb típus a földes, agyagos talajon ásott kotorék, mely igen szerteágazó lehet, több bejárattal és számtalan elágazással. A kotorék mellett a tacskó a földfeletti munkában is kiváló teljesítményt nyújthat, még vízbôl is igen lelkesen apportírozik, persze ennél jellemzôbb a vércsapázó, vaddisznó állító, kajtató vagy hajtó feladat. A vércsapázás a sebzett vad utánkeresését jelenti, mely a vadászkutyák egyik leghasznosabb munkája, hiszen minél gyorsabban találják meg a meglôtt vadat, annál kevesebbet szenved az az állat. Ehhez kiváló szimatmunka szükséges. Az elejtett vadnál a kutyának hanggal kell jeleznie, merre keresse a vadász. A vizsgákon 12-24-48 órás nyomon kell teljesíteniük. A föld feletti munka további része a kajtatás. Ez a munka olyan, vadban gazdag területen zajlik, ahol nagyon sûrû az aljnövényzet, így a vadász elég nehezen tudna haladni. Így hát az ember beküldi kutyáját, aki felzavarja, kihajtja a vadat a bejárhatatlan területrôl. A vaddisznós munkánál a vizsgán egy bekerített, bokros területen kell a tacskónak dolgoznia. Ki kell választania a legfrissebb nyomot és megtalálni a vadat, majd hajtania vagy hanggal tartani. Nem mindennapi látvány, hogy az apró tacskók rettenthetetlen bátorsággal még ezektôl a hatalmas állatoktól sem riadnak vissza.

A tacskóknak vadászat közben önállóan kell dolgozniuk, ebbôl kifolyólag ne csodálkozzunk, hogy a mindennapokban is hajlamosak önálló döntéseket hozni. Persze olyan szeretetreméltó pajtások, hogy még makacskodni is bájosan tudnak. Egy kiképzett vadászkutya azonban elsô szóra engedelmeskedik gazdájának. Érdekes, bár a tacskók kedves természetét ismerve nincs mit csodálni, hogy az egyetlen olyan német vadászkutya, melyet hazájában is fôleg családi kedvencként tartanak. Évek óta második a német toplistán a német juhászkutya mögött. A tacskó családi kutyaként is bátor, rettenthetetlen, igen éber, így jó jelzôkutya. Játékos, kedves, gazdájához igen kötôdô, rendkívül értelmes. Sokgyerekes családban, de egyedül élô nyugdíjasnál is jól érzi magát. Olyan országokban, ahol több munkahely is engedélyezi az alkalmazottaknak, hogy magukkal vigyék kutyáikat, a tacskó kedvelt ,,irodakutya", órákig elücsörög gazdája lábánál, senkit sem zavarva.

Ami a származását illeti, már a régi egyiptomiak is ábrázoltak tacskólábú kutyákat, hiszen ez a típus nagyon praktikus volt bizonyos célokra. Egy i.e. második évszázadból származó egyiptomi sziklasírban olyan ábrázolásokra bukkantak, melyen egy hosszú törzsû, rövid lábú szuka kutya látható, hegyes orral, lógó füllel. A neve Tekal volt. Hasonló felépítésû kutyák csontvázaira bukkantak Peruban, Mexikóban és a mai Németország területén is. Az 1600-as években készült egyik Stradenus képen a mai tacskóra emlékeztetô, rövid, görbe lábú kutyákat látni nyúlvadászat közben. A tenyésztés kezdetén, az 1500-as években az ilyen típusú kutyákat borzebnek, borzharcosnak is hívták. A tacskót szülôhazája anyanyelvén jelenleg Dachshundnak hívják, mely az ónémet Tachs (borz) szóból ered, ami az idôk során Dachsra változott. Az elsô standardet 1879-ben adták ki, 1888-ban megalakult a Német Tacskó Klub is.

A tacskók méret-, szôr- és színgazdagságának köszönhetôen minden bizonnyal mindenki megtalálja a neki tetszô változatot. A tacskót három méretben tenyésztik - a nagyságot a mellkas átmérôje dönti el -, s a normálméretû, törpe és kaninchen tacskó is lehet sima-, szálkás- vagy hosszúszôrû. Ezen kívül e fajta színgazdagsága is igen nagy: a tacskó lehet fekete cser jegyekkel, vöröses-sárga vagy éppen mahagóni, sôt ott van még a szálkásszôrûekre jellemzô ún. vaddisznószín is. Ritkábban elôfordul a csíkos vagy foltos színváltozat is. Egy biztos, akármilyen méretû és színû példányt is választunk, egy tacskóban hûséges társra találunk.


Eifert Anna

Link





Link
 
 
1 komment , kategória:  k Tacskó  
A Szeretet Örök - A Holló c.
  2007-12-29 10:43:05, szombat
 
  filmből






 
 
0 komment , kategória:  Képek  
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 226 db bejegyzés
e év: 316 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1143
  • e Hét: 3511
  • e Hónap: 7889
  • e Év: 46379
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.