Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/20 oldal   Bejegyzések száma: 193 
Az idősödő szem 1.
  2007-02-26 22:56:33, hétfő
 
  Mit tehet Ön szemének egészségéért 40 éves kor fölött?


Az idősödő szem

Látásunkra minden más érzékünknél jobban támaszkodunk a hétköznapi életben, ezért a jó látás nagyban meghatározza közérzetünket, életminőségünket. A látás természetes módon változik az élet során. Minél többet tudunk szemünk korral járó változásairól és az ezekkel kapcsolatos teendőkről, annál nagyobb eséllyel óvjuk meg ép látásunkat.

Az életkor előrehaladtával egyre nehezebbé válik a közeli tárgyak élesen látása, több fényre lehet szükségünk a jó látáshoz, a sötéthez és a fényvisszaverődésekhez nehezebben alkalmazkodik szemünk, kismértékben gyengülhet a színlátásunk is. Ezek - és más változások - szinte mindenkinél jelentkeznek az évek során. Legtöbbször nem szembetegség okozza a változásokat, és teljes életet lehet élni mellettük a továbbiakban is.

Mit kell tudni az öregszeműségről?

45 éves kor fölött az emberek 90%-ánál öregszeműség (orvosi nevén presbyopia) alakul ki. Ez az állapot a közelre fókuszálás képességének fokozatos elvesztésével jár. Az öregszeműség nem betegség, hanem a szem természetes öregedési folyamatának része. A presbyopia 40-45 éves kor között szokott jelentkezni (enyhén rövidlátóknál valamivel később), és kb. 65 éves kor után már nem változik.

Nyugalmi állapotban a szem távolra fókuszál. Ahhoz, hogy közeli tárgyat nézve is élesen láthassunk, a szemnek változtatnia kell a törőerejét. Ez úgy lehetséges, hogy a szemlencse egy izom segítségével domborúbbá válik. A kor előrehaladtával azonban a lencse elveszti rugalmasságát, alakja egyre kevésbé változtatható. A lencse rugalmasságának fokozatos csökkenése (továbbá feltehetőleg a fókuszáló izmok működéséhez szükséges hely beszűkülése, és ezen izmok elgyengülése) miatt nem jön létre éles kép. Egy ideig ezt még ellensúlyozni tudjuk azzal, hogy az újságot, a fényképet vagy a varrnivalót kinyújtott karral messzire tartjuk a szemünktől, de egy idő után karunk már ,,nem lesz elég hosszú" ehhez.

Az öregszeműség kezelésében a legelterjedtebb megoldás az olvasószemüveg használata, de sok más lehetőség is létezik már. Lássuk most ezeket részletesen!

Olvasószemüvegből sokféle van. A teljes keretet kitöltő olvasólencsék azoknak valók, akik hosszú időt töltenek közelre nézést igénylő tevékenységgel. Akiknek korábban nem volt szüksége szemüvegre, és a közelre és távolabbra nézést gyakran váltogatják, azok az orr hegyére illeszthető ún. féllencsét válasszák. Léteznek továbbá kicsi, összehajtható, könnyen magunkkal vihető változatok is, ezek inkább csak alkalmi használatra valók.

Olvasószemüveget készen is lehet vásárolni. Az előre gyártott lencsék olcsóbbak, könnyen beszerezhetőek, azonban van egy hátrányuk: nem nyújtanak egyénreszabott megoldást. Az orvos mindkét szemre külön-külön lencsét ír fel (mert nem mindig azonos dioptria kell), figyelembe veszi az asztigmatizmust is, és pontosan beméri az optikai tengely helyét. A készen vett lencsék soha nem ennyire pontosan igazodnak szemünk igényeihez, ezért használatuk során fejfájás, szemfáradtság, rossz közértzet, émelygés alakulhat ki. Ráadásul néha az előre gyártott lencse minősége sem megfelelő, és ami még fontosabb: aki üzletben vásárolja a szemüvegét, az kihagyja az orvosi vizsgálatot, ami pedig az éleslátás beállítása mellett fontos a szem egészségének további megőrzéséhez is. Az olvasószemüveg feliratása jó alkalom egyben egy szemészeti kontroll vizsgálat elvégzésére is, ezért mi mindenképpen ezt javasoljuk.

Akinek kényelmetlen az olvasószemüveg keresgélése, vagy váltogatása a távolra nézéshez használt szemüveggel, az válaszhatja a különböző távolságokra más-más dioptriát biztosító ún. multifokális lencséket is. A bi- és trifokális lencsék különböző zónáiban más-más dioptria található, ezért pl. lefelé nézve közeli fókuszálást, feljebb pedig a távolra nézést teszik lehetővé. A progresszív lencsék törőerejét a közelitől az átmeneti távolságon át a távoli dioptriáig fokozatos átmenetben alakítják ki. Ezek biztosítják az egészségeshez legjobban hasonlító látást, de viselésük rövid hozzászokási időszakot igényel.

Kényelmi, esztétikai szempontból sokan hordanak kontaktlencsét. Ma már 40 éves kor után sem kell lemondani erről, mert - a szemüveglencsék mintájára - léteznek multifokális kontaktlencsék is.

Speciális megoldás öregszeműségre az ún. monovision. Ilyenkor a domináns szemet (jobb kezeseknél ez általában a jobb szem) távoli, a másik szemet pedig közeli fókuszálásra állítják be. Ezt kontaktlencsével is el lehet elérni, de lézeres műtéti megoldása is létezik. Ha távolra akar nézni, akkor az egyik szemét használja, közelre pedig a másikat. Az agy megtanulja helyesen értelmezni a különböző képeket, ugyanakkor egyeseknek nehezére esik megszokni, hogy ezzel a módszerrel megszűnik a kétszemes együttlátás.

A fentiek mellett léteznek még műtéti megoldások is az öregszeműségre, ám ezek egyelőre nem terjedtek el széles körben, egyesek pedig még csak kipróbálás alatt állnak. (Például a saját szemlencse eltávolítása, és a helyére egy megfelelő törőerejű, sőt akár multifokális műlencse beültetése.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az idősödő szem 2.
  2007-02-26 22:53:51, hétfő
 
  Mit tehet Ön szemének egészségéért 40 éves kor fölött?

Milyen szembetegségek lakulhatnak ki az éveksorán?

Nagyon sokan tapasztalják 40 éves kor után a szem kiszáradását. Ez gyakran a normális öregedési folyamat részeként jelentkezik, nőknél a menopauzát követő hormonális változásokkal is magyarázható. A szükségesnél kevesebb könny termelődik, vagy romlik a könny összetétele, ami emiatt gyorsabban párolog el a szem felszínéről. Viszketés, szúrás, égető érzés, idegentest érzés (,,mintha homok ment volna a szemembe"), homályos látás, túlzott fényérzékenység illetve a szem kivörösödése szerepelhetnek a tünetek között. Valódi szárazság érzés ritkán fordul elő, sőt (az irritáció miatt reflexesen fellépő) könnyezés jelentkezhet. Műkönny szemcsepp rendszeres használata általában megoldja a problémát. Sok (vény nélkül kapható) termék van forgalomban, amelyek pótolják a könny különböző összetevőit, és rövidebb vagy hosszabb időre biztosítják a szem nedvesen tartását. Amennyiben a szemszárazság nagyfokú, a hatóanyagokat gél, vagy - főleg éjszakára - szemkenőcs formában is lehet alkalmazni. Érdemes folyamatos figyelmet fordítani az elegendő folyadék fogyasztásra, a rendszeres pislogásra, a szem dörzsölésének kerülésére, a helyiség párásítására, és szabadban napszemüveget viselni.

Az időskori makuladegeneráció a szem központi éleslátásért felelős területének, az ún. sárgafoltnak (orvosi nevén: makula) idült megbetegedése. Ez a szembetegség felelős a hatvan év felettiek körében előforduló visszafordíthatatlan látáskárosodás és vakság jelentős részéért. A látásromlás folyamata hónapokat, gyakran éveket vesz igénybe. Első tünete lehet egy, a nézés irányában állandóan jelentkező homályos folt. Később a látott kép töredezetté, torzulttá válik, végül jelentős látáscsökkenés alakul ki. A látótér legszélén mindvégig megmarad a tájékozódáshoz elégséges látás, azonban az olvasás, az autóvezetés vagy az arcok felismerése fokozatosan lehetetlenné válik. Igazán hatékony kezelési mód ma még nem áll rendelkezésre, ezért nagy jelentősége van az UV-védelmen, testmozgáson, egészséges táplálkozáson, és esetleg étrendkiegészítők szedésén alapuló megelőzésnek.

Tekintse meg szimulációnkat az időskori makuladegenerációról!

A zöldhályog a látóideg idült megbetegedése. Az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő. Fokozott kockázatot jelent az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, valamint a nagyfokú rövidlátás, korábbi szemsérülés vagy szemműtét, a cukorbetegség, magas vérnyomás és egyes keringési betegségek, szteroid gyulladásgátló gyógyszerek tartós szedése. A glaukóma veszélyessége abban rejlik, hogy sokáig semmilyen panaszt vagy tünetet nem okoz, hosszú távon kezelés nélkül viszont vaksághoz vezethet. Bár maga a betegség nem előzhető meg, korai felismerésével és a kezelés megkezdésével megakadályozható, vagy legalábbis csökkenthető a látásromlás. Mivel a zöldhályog legtöbbször tünetszegényen indul és észrevétlen a romlása, felfedezésének egyetlen lehetséges útja a rendszeres időközönként elvégzett szemészeti szűrővizsgálat.

Tekintse meg szimulációnkat a zöldhályogról!

Vannak olyan, az egész szervezetet érintő betegségek, amelyek hatással vannak a szem működésére is, és korral nő a kialakulásuk valószínűsége. Ezek közül legfontosabb a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mindkettőről elmondható, hogy csak korai felismeréssel és az orvos kezelési utasításainak pontos betartásával előzhető meg a szem súlyos károsodása. A vérnyomásnak is, de elsősorban a vércukor szintjének nemcsak pillanatnyi értéke, hanem állandó szinten tartása, az ingadozások elkerülése megóvhat a látás fokozatos elvesztésétől.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az idősödő szem 3.
  2007-02-26 22:48:21, hétfő
 
  Mit tehet Ön szemének egészségéért 40 éves kor fölött?

A legfontosabb teendő: rendszeres szemészeti ellenőrzés

Sok későbbi betegség megelőzésének hatékony módja a rendszeres időközönként elvégzett szűrővizsgálat, mivel a tünetmentes időszakban, korán felfedezett betegségek kezelési/gyógyítási lehetőségei sokkal jobbak, mint az utolsó pillantig halogatott, előrehaladott állapoté. Ez igaz a szemészet területére is.

Sok súlyos szembetegség semmilyen panaszt, tünetet nem okoz eleinte, szemorvosi vizsgálattal azonban már ilyenkor felfedezhetők. Ezért ne várjon arra, hogy elkezdjen romlani a látása! 40 éves kor fölött, még ha semmilyen panasza nincs, akkor is keressen fel szemészt legalább kétévente. Cukorbetegek, magasvérnyomásban szenvedők, illetve azok, akiknek a családjában előfordult valamilyen szembetegség, ennél gyakoribb ellenőrzést igényelnek. Az olvasószemüveg feliratása jó alkalom egyben egy szemészeti szűrővizsgálatra is.

Természetesen nem elegendő felkeresni a szemészt, hanem kezelési tanácsait be is kell tartani, utasításait pontosan kell követni. Ennek kiemelt jelentősége van egyes szembetegségeknél (például zöldhályognál), ahol a gyógyszer adagolás mennyiségi és időbeli előírásai fontosak ahhoz, hogy a látás ne romoljon tovább, megőrizhető legyen.

Vigyázzon a szemére!

A szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet. A szabadban még borús idő esetén is mindig viseljen napszemüveget! A jó minőségű napszemüveg (amelyet a tökéletes UV-szűrés és az arc vonalához simuló, teljes védelmet nyújtó fazon jellemez), széles karimájú kalap vagy sildes sapka viselésével kiegészítve megfelelő védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen.

Barkácsolásnál, ház körüli munkáknál mindig viseljen védőszemüveget, az ilyen tevékenységeknél gyakran keletkeznek a szemre veszélyes kirepülő anyagdarabok, szemcsék, forgácsok. Egyes sporttevékenységeknél (pl. fallabda, tenisz, küzdősportok, az ütővel játszott sportok) szintén védje szemét egy véletlen baleset súlyos következményeitől.

Lakásában, munkahelyén fordítson figyelmet a megfelelő világítás kialakítására. Különösen fontos lehet ez azoknak, akik számítógépnél dolgoznak. A monitor előtt viseljen speciális számítógépes szemüveget, és időnként szakítsa meg a munkát, hogy megelőzze a szem túlerőltetését.

Vigyázzon az egészségére!

A szem egészséges működéséhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás. Biztosítsa kellő mennyiségű antioxidáns (A-vitamin, lutein, zeaxantin, C- és E-vitamin, cink, szelén) bevitelét. Ezek az anyagok kiküszöbölik az UV-sugárzás hatására a szemben keletkező szabadgyökök károsító hatását, ezáltal védenek a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulása ellen. Az omega-3 zsírsavak nagyobb mértékű bevitele szintén kedvező, mivel védhet a szemszárazság - és valószínűleg az időskori makuladegeneráció - kialakulása ellen is. A hasznos tápanyagokat legegyszerűbben egészséges étrenddel lehet a szervezetbe juttatni, amely főleg zöldségekből, gyümölcsökből, gabonából és halból áll. Többféle, a szem egészségéhez szükséges összetevőket tartalmazó táplálék-kiegészítő is kapható már a patikákban. A cukor és a telített zsírsavak fogyasztásának mérséklése a szem egészségére is jótékony hatással van.

A fizikai aktivitás, és az ideális testsúly fenntartása bizonyítottan jótékonyan hat a szem egészséges működésére is. Kerülje a dohányzást, mert a dohányzás és a vakság kialakulása között bizonyítottan szoros összefüggés van! Törődjön az egészségi állapotával, tartsa karban vérnyomását, vércukor- és koleszterinszintjét, ezek a szem egészségének megőrzésében is szerepet játszanak.

Dr. Heksch Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elővágás: kommunikációban hasz
  2007-02-26 21:59:33, hétfő
 
  Elővágás. Kommunikációban használatos eszköz, amely a támadás kivédését szolgálja...
2007-02-26 01:09:23 elnök
Elővágás. Kommunikációban használatos eszköz, amely a támadás kivédését szolgálja. Oda kell ütni, ahonnan a csapás várható, s máris tompítható vagy elhárítható a baj.
A nyilvánosság sokkal kevésbé figyel a témára, annak valóságtartalmára, ha úgy tudja, a főhőst üldözik.
Megsajnálja.

Kóka János hétfőn elővágott. A gazdasági miniszter arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy tudomása szerint jobboldali sajtótermékek meg fogják támadni, s ezért rágalomszámláló gépet rendszeresített. Ami persze gyerekesnek tűnhet, de kétségtelen hatásos. (Jók a tanácsadók.)
A fő üzenet, hogy bármit írjanak róla, nem több puszta rágalomnál.
Érdemtelen a figyelemre. Kóka tudhatta, hogy oknyomozó riporterünk horgára számára kínos ügylet akadt, hiszen kérdésekkel bombáztuk a minisztériumát, a hozzá közel álló állami vállalatokat, s érintett rokonságát és barátait.
Ahogy ez rendes, a közérdekű tényekre kíváncsi, s azokat tisztelő laptól elvárható.

A végeredményt bentebb olvashatják.

A kirajzolódó történet bonyolultságában is egyszerűre kerekedett. Leírja, hogyan lehet majd teljesen legális eszközökkel három hónap alatt hárommilliárd forintot előállítani.
Kellett hozzá egy remek ötlet, alapos cégismeret, befolyásos állami pozíció, néhány együttműködő állami vállalat s pár megbízható és ambiciózus segítő.

A végeredmény lenyűgöző: adófizetői pénzek bevonásával brutális értéknövekedés egy magánbizniszben.
Hogy kiében, biztonsággal meg nem válaszolható. Ám kockázat nélkül kijelenthető, hogy nem az államkassza gazdagodott.

Egy informatikai vállalkozást átláthatatlan ciprusi offshore cégekkel fel kellett vásároltatni, nagy állami vállalatokat megrendelői körébe terelni, s amikor felszökött az ára, gyorsan eladni.

A hárommilliárdos haszonhoz nem kellett embert ölni vagy bankot rabolni. Elegendő volt leleményesnek lenni. S persze nem jelentett hátrányt a miniszteri háttér sem.

Úgymond "tisztes" távolból. Hogy aztán az "állam rossz tulajdonos" szavalatok továbbra is hitelesen csengjenek.

Mert szavakban a tiszta versenyé a főszerep, s nyilván a beharangozott támadásokat is azok generálják, akik képtelenek megállni a helyüket piaci körülmények között.

A történetből mindenki messzi következtetéseket vonhat le.
Például azt, hogy szemesnek áll a világ. Vagy azt, hogy íme a követésre méltó példa.

De arra is lehet jutni, hogy a közbeszerzések elbírálásánál nagyon nincs minden rendjén. Sőt azt is, hogy aki a környezetét, rokonságát, baráti körét így engedi rá az állami cégekre, annak legfeljebb autót szabadna vezetnie, minisztériumot semmiképp.

Medgyessy Péter, búcsúzó kormányfő azt találta mondani egy tévéinterjúban, hogy az SZDSZ teli van korrupciós ügyekkel. Az indulatos megállapítás aztán zavaros ügyekre simult. Így a kecske is jóllakott, a káposztából is maradt valami, és felelőst sem kellett keresni.

Pedig a bizniszben nevelkedett és állami megrendeléseken milliárdossá nőtt Kóka János akkor még csak a szabad demokraták külső körében mozgott. Jó helyen, jó időben, jó szerződéssel.

Azóta övé lett a legtöbb pénzt mozgató, s a legtöbb állami vállalat fölött rendelkező minisztérium.
Talán nem véletlenül.
Ahogy az sem látszik esetlegesnek, hogy az elnökjelöltek csatájában a párt nagy öregjei a csillogó tehetségűnek mondott Kóka mögött sorakoztak fel. Aki politikusként alig mutatott valamit. Mintha az elvek, az ideák végérvényesen a háttérbe szorultak volna. Mintha semmi más nem számítana, csak az üzlet.
A magánhaszon.

Kuncze Gábor 2002 őszén egyik parlamenti kérdésében tolvajbandaként tisztelte az ellenzéket. Az SZDSZ elnöke ma nem indulatos és nem kérdez. Visszavonul. Talán nem kíván találkozni saját kérdésével.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egymilliárdot is adott volna a
  2007-02-26 21:44:36, hétfő
 
  Egymilliárdot is adott volna a Malévért az AirBridge
2007. február 24. 14:24 MNO

Nem tervez elbocsátást, sőt inkább a flottabővítés után a jelenlegi létszám bővítését akarja elérni a Malév új orosz tulajdonosa. Vételárként nem sajnált volna a Malévért egymilliárd forintot sem az AirBridge Zrt., mint ahogy korábban erről volt szó. A cég megvásárolja a magyar légitársaságtól a márkanevet is, de azon nem változtatnak - mondta Leonov Péter.

- 200 millió forintért adták el a Malévet

Ha anno megkötik az üzletet, már elindultak volna a változások a cég életében - mondta Leonov Péter, az AirBridge igazgatósági tagja. Most azonban - a magyar légitársaság tavalyi pénzügyi eredményét figyelembe véve - 200 millió forint volt a vételár.

Leonov Péter elmondta: nem terveznek elbocsátásokat, sőt, szerinte két-három év múlva új dolgozókat kell felvenni, mert új gépek érkeznek, új útvonalakat nyitnak, s tervezik a hosszú távú járatok bővítését is. Hozzátette, a Malévnek a regionális közép-európai piacon nagyon komoly szerepet kell játszania.

(radio.hu)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vizitdíj: több orvos nem hajla
  2007-02-26 21:42:33, hétfő
 
  Vizitdíj: több orvos nem hajlandó beszedni
2007-02-26 18:14 hírTV

Többen is csatlakoztak annak a debreceni orvosnak a kezdeményezéséhez, aki nem hajlandó beszedni a vizitdíjat, annak ellenére sem, hogy az egészségügyi tárca közölte: a hiányzó összeggel csökkentik a praxisok támogatását. A vizitdíj bevezetését előkészítő bizottság folyamatosan vizsgálódik, és várhatóan három hét múlva összegzi az első tapasztalatokat.

Bár február 15-e óta elvileg minden orvosnál 300 forintos vizitdíjat kell fizetni, vannak olyan doktorok, akiknél a törvénnyel ellentétben továbbra is ingyenes a vizsgálat. Ilyen például Nagy Attila, aki már a vizitdíj bevezetése előtt is arra buzdította kollégáit az interneten, hogy ne szedjék be a 300 forintokat. Szerinte ez ugyanis alkotmányellenes.

- Vannak, akik február 15-e előtt jelentkeztek a rendelésre, és nem kaptak tájékoztatást a vizitdíjról. Ők aláírtak egy papírt, hogy nem kívánnak fizetni. Én ezzel bármikor védve vagyok - mondja Nagy Attila. Az egyik debreceni szakrendelőben dolgozó orvos állítja, nincs egyedül. Főként Hajdú-Bihar megyében több szakorvos is csatlakozott hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán arra emlékeztettek, ha egy orvos vagy egy intézmény nem szedi be a vizitdíjat, a hiányzó összeget levonják a havi finanszírozásából.

Ari Lajos, a vizitdíj miniszteri biztosa azt mondja, nem értesült hivatalosan arról, hogy bárki megtagadná a vizitdíj beszedését. Rengeteg észrevétel érkezik orvosoktól, gazdasági vezetőktől - mondja Ari Lajos, aki szerint a hibabejelentések egy része a törvény félreértelmezéséből fakad. Vannak olyan megjegyzések is ugyanakkor, amelyeket érdemes megfontolni. Az egyik észrevétel a súlyos szenvedélybetegségekben szenvedők gyógykezelésére vonatkozik.

Az Ari Lajos vezette vizitdíj-bizottság hetente készít a Miniszterelnöki Hivatal számára jelentéseket arról, hogyan működik a vizitdíj fizetés rendszere a gyakorlatban.

radio.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közösen demonstrált a ...
  2007-02-26 20:30:59, hétfő
 
  Közösen demonstrált a Fidesz és a Munkáspárt a Schöpf-Merei Ágost Kórház
bezárása ellen
Webdoki 2007. február 25. 07:26, vasárnap - Dr. Hanyecz Vince


Közösen demonstrált a fővárosi Fidesz-frakció és a Munkáspárt a Schöpf-Merei
Kórház bezárása ellen.
Gothárd Gábor VIII. kerületi fideszes képviselő a tüntetők előtt elmondta,
hogy a több mint 100 éves,
IX kerületi szülészeti és anyavédelmi központ szétverése rendkívül károsan
érinti az egyébként is alacsony szülésszámmal küszködő Magyarországot.

A kórház inkubátor-programja idén mentette meg a 23. újszülöttet, akit
édesanyja az inkubátorban hagyott.

"Ez a gyermek sem élne már, ha a Schöpf-Merei kórház nem volna" - jelentette
ki a képviselő.

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke az MTI tudósítójának
kérdésére elmondta,
hogy az új többség szellemében mindenkinek, aki nem ért egyet a kórház
bezárásával és a kormány politikájával, össze kell fogni, ezért
demonstrálnak közösen a Fidesszel.

"Ez a nem a Fidesz többségét jelenti, hanem az utca többségét" - mondta
Thürmer Gyula.

A tüntetésen mintegy 300 embert vett részt transzparensekkel, egyesek
narancssárga dzsekiben, mások vörös zászlók alatt.


(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nehéz helyzetben vannak a házi
  2007-02-26 20:28:48, hétfő
 
  Nehéz helyzetben vannak a háziorvosok
Webdoki 2007. február 26. 16:55, hétfő - Dr. Hanyecz Vince

Öt év alatt 60-70 százalékkal csökkent a támogatás értéke

A Magyar Orvosi Kamara szerint az alacsony finanszírozás miatt drámai
helyzetben vannak a háziorvosok.
A pénzeket folyósító egészségbiztosító szerint nem csökkent a támogatás, sőt
a vizitdíj havi 120-150
ezer forint pluszt jelent.

A szegedi háziorvosok azt mondják: óriási a reálérték-csökkenés, az
alapellátást csak a
hivatástudatuk és a remény élteti.

- Valójában az elmúlt öt évben egy fillérrel sem emelkedett a
finanszírozásunk, miközben a költségeink drasztikusan megnőttek.

Ha becsülnöm kellene, azt mondanám, öt év alatt 60-70 százalékkal csökkent
reálértékben a támogatásunk - magyarázza Szilárd András tápéi háziorvos, a
Szegedi Orvosi Kamara elnöke a kialakult helyzetet.
A háziorvosok bevétele két alapvető forrásból adódik.

Az egyik az úgynevezett fix díj, amiből a működési költségeiket kellene
fedezniük,
és ami a területi pótlékkal egészül ki.

A másik a kártyapénznek nevezett támogatás, amit az orvoshoz bejelentkezett
páciensi kör nagysága és korösszetétele alapján határoznak meg egy
pontrendszer segítségével.

Gyerekorvos százezerért

- Nem igaz, hogy nem csökkent a finanszírozásunk.
Tavaly decemberben 923, januárban már 840 ezer forintot kaptam az OEP-től.
1300 fős, nagy praxisom van, ami 3900 pontot ér, de csak 3000 pontig
fizetnek.
Okosabb lenne kevesebb beteget vállalnom, de nem tudom, hogyan küldhetném el
azokat,
akiknek az egyik gyereke már hozzám jár, és most a másikat is ide hozzák -
mondta el Kováts Ildikó szegedi gyermek háziorvos.

Miután mindent kifizetett, legutóbb százezer forint maradt a kasszájában:
ez a bére, amiből elvileg kétszer ennyit kellene kapnia.

A gyermekorvosok ráadásul csak kivételesen szedhetnek vizitdíjat, a
kompenzáció konkrétumairól
pedig még nem hallott semmit.

A gyerekorvos szerint a megoldás az lenne, ha sürgősen az inflációhoz
igazítanák a kártyapénzt,
az amortizációs költségekhez támogatást kapnának, szolgáltatásukat pedig
bevennék az áfakörbe.

Szilárd András praxisa megfelel az országos átlagnak:
1670 páciensének 20-25 százeléka hatvan éven felüli, és ugyanennyi a
harmincöt évnél fiatalabbak aránya is.
Havonta fix díjból nagyjából 130 ezer, a kártyapénzből 520 ezer forint
folyik be a kasszába az OEP-től.

Ebből az öt év alatt jócskán megemelkedett rezsit, telefon- és útiköltséget,
a 2002-ben 50 százalékkal megemelkedett közalkalmazotti béreket nemigen
lehet kigazdálkodni.

Asszisztensének még kifizeti a bértábla szerint járó bruttó 131 ezer
forintos bért és az utána járó terheket, magának viszont már nem képes
megadni az előírásszerű bruttó 220 ezret.

Mint mondja, ő azonban még jó helyzetben van: egyik kollégája decemberben
már hitelt vett föl,
hogy kifizethesse a kiadásait és a bért, még egy másikuk a családi kasszából
intézte ugyanezt.

Januártól emellett megszüntették a háziorvosok ingatlan- és
eszköztámogatását,
ami 25-25 ezer forint pluszt jelentett, és amiből az elhasználódott
eszközök,
berendezések cseréjét, működtetését fedezték.

Korábban, aki hitelből rendelőt épített vagy felújította azt, illetve
hitelből a munkához szükséges eszközöket vásárolt, szintén számíthatott
25-25 ezer forintnyi támogatásra.

Ez januártól szintén megszűnt.

Az a fiatal orvos tehát, aki praxist vásárolt, most pedig hitelből rendelőt,
műszereket vesz,
az új szabályozás miatt akár 100 ezer forinttól is eleshet.

Így meglehetősen nehéz ezen a pályán elindulni.

Pontok az OEP-nél

Az egészségbiztosító az egy háziorvoshoz tartozókat életkoruk szerint
pontozza,
a kártyapénz a pontok után jár.

A gyermekorvosnál ötéves korig 4,5 pont, 15 éves korig 2,5 pont, 18 éves
korig 1 pont jár személyenként.

A háziorvos a
15-35 évesekért 1,
35-60 évesekért 1,5,
a 60 év felettiekért 2,5 pontot kap.


- Egyre kevesebb a háziorvosi rezidens, a megyében három praxist évek óta
nem tudunk betölteni.
Egy fiatal kollégám azt mondta, inkább olcsóbban eladja a frissen vett
praxisát, és bukik rajta több milliót. Helyette kimegy külföldre dolgozni és
három hónap alatt összeszedi, amit a praxison vesztett.
Számára ez volt a tanulópénz - vázolt borús jövőképet az utánpótlásról
Szilárd András.

A minisztérium és az OEP szerint minden gondra gyógyírt jelentő vizitdíjról
a háziorvos szerint egyelőre korai nyilatkozni.

Mint mondja, a mentességi kör folyamatos szélesítése nem azt vetíti előre,
hogy a kieső forrásokat és a reálérték-csökkenést képes majd ellensúlyozni
ez a bevételi forrás.

Szilárd András szerint kollégái abban reménykednek, hogy a jelenlegi
helyzetnél már csak jobb lehet:
ez és a hivatástudat az, ami még a pályán tartja őket.

Szerző: Tombácz Róbert
Forrás: Délmagyarország
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
s.o.s. kérés!
  2007-02-26 17:39:50, hétfő
 
  S.O.S. kérés!

A Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ megmaradásáért küzdő ÉDESANYÁK több akciót indítanak el párhuzamosan, mert a kórház sorsa MOST dől el végérvényesen.


I. akció:
Ezen a héten:

2007. Február 27-én, kedden este 18:00-20:00 között
és 2007. Március 1-én, csütörtökön este 18:00-20:00 között
ÉLŐ LÁNC alkotása a Bakáts téri Kórház előtt.

Kérünk Mindenkit, jöjjenek el, hozzanak magukkal gyertyát vagy fáklyát!
MOST MÉG NEM KÉSŐ, DE SOKAT KELL MÉG TENNÜNK, AZ IDŐ SÜRGET!


II. akció:

A megkezdett aláírásgyűjtés nem ért véget, folytatjuk!


III. akció:

Ismert emberek, közéleti személyiségek, művészek, híres emberek,
civil szervezetek ajánlásait gyűjtjük, akiknek ez a közügy fontos!
Aki tud, kérjük ebben is segítsen!


Perityné Dulai Mária
(főszervező)
Tel: 06/30-284-6486
Email: pela@chello.hu
Cím: 1071 Budapest, Dembinszky utca 4.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ratkó József: Tánc
  2007-02-25 17:10:51, vasárnap
 
  A kommunizmus áldozataira emlékezve...


Ratkó József: TÁNC (Fábry Zoltánnak)


Magyarország temetőföld, posztumusz humusz.
Történelme soha el nem évülő priusz.

Bűnjel itt a csillag is, mert megragyog s lehull.
Kard lángol az éjszakában attilátlanul.

Bűnjel itt minden - halotti anyakönyv a rög.
Írva benne jó magyar, vad tatár és török,

írva benne arcról arcra minden holtjai;
följegyezve ázsiai, európai.

Magyarország temetőföld, toroz és vigad.
Holtjaiból kóstolót küld szomszédainak.

Duna-környék szétszóratott, éhes népei,
vagyunk ma is ama székely György vendégei.

Magyar, oláh, szláv - mindigre ebhitű pogány,
csűrdöngölőt járunk ma is Ady homlokán.

Hát mulassunk! - egyiket se gyűlölöm, hiszen
énérettem él az is, ki engemet eszen.

Magyarország temetőföld, posztumusz humusz.
Történelme soha el nem évülő priusz.

Életet aki ha itt vet, húsba vet magot.
Holtból bú elő a kisded, jövendő halott.

Mégis: hogyha szülni már egy ringyó sem akad,
hónom alatt költöm ki a fiacskáimat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/20 oldal   Bejegyzések száma: 193 
2007.01 2007. Február 2007.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 193 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 799
  • e Hét: 2509
  • e Hónap: 11113
  • e Év: 47054
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.