Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Halloween legenda
  2008-10-28 23:19:31, kedd
 
  Halloween legenda

Egyszer volt, hol nem volt, nagyon régen, Írországban Jack szeretett volna még egy pofa seritalt inni, s mert jobb megoldás nem volt, eladta a lelkét az ördögnek.
Az ördög pénzzé változott, és Jack fiú betette a zsebébe egy kis ezüst kereszt mellé felettébb cselesen.
Mert az ördög nem tudta így elvinni Jack lelkét.
Okos ez a Jack, gyerek nem ,de?
Persze a serről ugye, megfeledkezett:)
Közben persze az ördög nem hagyta annyiban, szerette volna a fiú lelkét megkaparintani. Végül is megegyeztek: kap egy év haladékot. Mikor az letelt, és az ördög visszakött, Jacknak lehetett még egy utolsó kívánsága, így egy almát kért a szomszéd fájáról. Fel is mászott a patás, és Jack megint jól átrázta: egy keresztet vésett a fába, így szegény ördög megint fogságba esett! Így újra kapott Jack egy év haladékot. Így ment ez még sokáig, míg végül a furfangos Jack megöregedett, és meghalt. Felment a mennyekbe, de nem engedték be az ördöggel kötött szerződése miatt.
A pokolba sem mehetett mert az azévi szerződése még nem járt le. Így szegény Jack kénytelen volt egy lámpással visszaenni az élők világába. De nem akármilyennel! Az ördög egy pislákoló karalábét adott Neki.
A karalábéból azóta tök lett, így vált a halloween alapmotívumává.
Ezt a történetet az angolok vitték Amerikába, ahol a kóbor lelkeket azóta is töklámpással fogadják



 
 
0 komment , kategória:  Hallowen  
Halloweni tök lámpás készítése
  2008-10-28 23:11:37, kedd
 
  Halloweni tök lámpás készítése

Készítsünk saját kezíleg halloween dekorációt.
Vásároljunk egy nagyobb sütőtököt, vágjuk le a tetejét, kaparjuk ki a belsejét, vágjuk rá háromszög alakú szemet, szájat, és helyezzünk a belsejébe egy gyertyát.
Díszíthetjük az asztalunkat, vagy az ablakot is dekorációval.



Sokan nem kedvelik ezt az ünnepet, hiszen nálunk a mindszentek másként zajlik.
De ne feledkezzünk meg a gyermekekről. Ők biztos örülnek egy kis Halloween partinak október 31.-én.

A Halloween ünnepe a VIII. századig nyúlik vissza.
Október 31.-én a gyerekek házról házra járnak, jelmezekbe öltözve riogatják a lakókat, cserébe cukrokat és csokoládét kapnak.Hazánkban is egyre elterjedtebb ünnep a Halloween, partikat, összejöveteleket tartanak sok helyen.Főleg a kereskedelem használja ki ezt az ünnepet.
A szó eredeti jelentése: mindszentek. Eredetileg a jelmezek arra szolgáltak hogy elűzzék a rossz szellemeket.






 
 
0 komment , kategória:  Hallowen  
Halloween és a boszorkányok
  2008-10-28 23:07:02, kedd
 
  Halloween és a boszorkányok

Ma október 31. van. Sok járkálnivalóval áldott meg a sors így tehát volt alkalmam, hogy közvetlenül figyeljem az általában nagy sietésben lévő embereket, akarva-akaratlan elkapjak egy-egy beszélgetést az elengedhetetlen mobilon. Mindenki és minden a bulizásról szólt. A bulizás miértje soha nem hangzott el, mindenki ott bulizott, ahol máskor is szokott és avval, akivel máskor is szokott. Ez rendben is volna, de ma SAHMAIN (ejtsd SZÁUIN) van! Nem kéne ezt tudatosítani az ünnepelni kívánkozókban? Ha megengedik, elmondanék pár szót erről a napról.

Sahmain az őszi nap-éj egyenlőség után következő második telihold. Idén szeptember 15.én, Mabon ünnepén a Földanya elénk helyezi az éves munkája eredményét, amit mi tisztelettudóan megköszönünk és biztosítjuk szeretetteljes közreműködésünkről az elkövetkezendő évben. Ilyenkor vannak a szüreti bálok, a betakarítást ünneplő mulatságok és az áldozati állatok bemutatása, vagyis a téli élelem előkészítése. A dicsőítő ünneplés után a Földanya elkezdi visszavonulását és két teliholddal később csendben aludni tér, hogy aztán december 12.én, a téli napfordulón, életet adhasson a Fénynek. Idén Sahmain november 13.ára esik. Ez volt az a nap, az év folyamán amikor a Hold a legközelebb került a Földhöz. Tehát a nap jelentőségét ebben a minden földlakót érintő eseményben kell keresni. A mindennapokban a Hold jelenlétével "háttérből" irányítja és erősíti a bolygónkat érintő kozmikus hatásokat. Most azonban a Hold játsza a főszerepet. Csak az van, amit Őfelsége a Hold akar.

A halloween szó jelentése holisztikus személy, vagy ez esetben, személyek, akik a hit szerint ezen a napon ellátogatnak a Földre. A holisztikus személy az elnevezéséből adódóan mindenkor az Univerzális érdekeket képviseli és mentes a Földi gyarlóságoktól. A bolygónkon kívül élők energiacsatornákon, úgynevezett összekapcsoló alagutakon érnek el hozzánk. Az ezüst korong közelségével megerősíti ezeket a csatornákat és ezzel lehetővé teszi a látogatók érkezését. A kereszténység elterjedésével, mint minden más pogány ünnep, átnevezve ugyan, de ez is bekerült a naptárba. Ez lett a Halloween vagyis a Mindenszentek, a Halottak napja. A választás teljes mértékben helytálló. A keresztény hit ugyanis azt tartja, hogy a törvényeit követők és a halál előtt megtért bárányok a Menyországba jutnak. Ott üdvözülnek és Holy személy, szent lesz belőlük. A Hold segítségével visszatérnek és meglátogatják szeretteiket otthonukban vagy a temetkezési helyen. Természetesen a Holdról nem esik szó a katekizmusban. Így tehát, tudatosan vagy sem mindannyian egy kicsit résztvettünk a természet dicsőítésében. Talán több odafigyelést is megérdemelne ez az ünnep.





 
 
0 komment , kategória:  Hallowen  
Halloween mindenszentek előest
  2008-10-28 22:53:37, kedd
 
  Halloween mindenszentek előestéje, október 31

Október végén az áruházláncokban már Magyarországon is feltűnnek a narancssárga díszek, amelyek a nálunk kevésbé ismert, és a még kevésbe ünnepelt Halloween jelképei.
A Brit-szigetek területén és a mai Franciaország északi részén élő kelták november elsején ünnepelték az újévet. A kelták úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik, a halottak pedig visszatérnek. Október 31-én a magaslatokon hatalmas tüzeket raktak, termény- és állatáldozatot mutattak be. Miután kialudt a tűz, az ünneplők hazatértek, a parázsból pedig egy-egy darabot otthonaikba vittek, ahol ismét tüzet gyújtottak és egész éjszaka virrasztottak.
A kelta hatások mellett a római hagyományok hagytak nyomot a Halloween átalakulásán. A fák és a gyümölcsök istennőjének, Pomonának ünnepét szinte egy időben rendezték. Később a szokások összefonódtak és kialakultak az esemény ma is visszaköszönő jelképei: a boszorkány, a fekete macska, a csontváz, illetve a tréfálkozás és a jóslás. A középkorban az egyház azzal támadta a Halloweent, hogy az ünneplők a sátánt szolgálják, esténként pedig boszorkányszombatot tartanak.

Ünnep tengerentúli változata
Amerika felfedezése után a telepesek körében nem volt népszerű a Halloween, változást a 19. század közepe hozott, amikor valószínűleg a nagyszámú ír bevándorlók keltették életre az ünnepet. Elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában bevett szokás, hogy a gyermekek jelmezekbe bújva házról házra járnak és édességet kérnek ajándékba. A felnőttek házibulikon múlatják az időt szintén maskarába öltözve. Az ünnep nélkülözhetetlen kelléke a faragott tökfigura vagy annak műanyag változata.

Halloween magyar fordítása
Október és november fordulójában összetorlódnak az ünnepek: a Halloween október 31-re, a mindenszentek november 1-re, míg a halottak napja november 2-ra esik. A leírásokban és a fordításokban éppen ezért gyakran keverednek a kifejezések. Öntsünk tiszta vizet a pohárba:
angol kifejezés magyar fordítás
All Soul's Day halottak napja (tükörfordításban minden lélek ünnepe)
mindenszentek ünnepe All Saint's (Day)

Eve of All Saint's All-hallows
mindenszentek ünnepének korábban használatos kifejezései (Hallow jelentése az óangolban szent)

Halloween
Halloween, jelentése mindenszentek előestéje

All-hollows Eve/Even
Halloween korábban használatos kifejezése, jelentése mindenszentek előestéje

Nut Crack Night
középkorban október 31-én tartott ünnep, jelentése diótörés éjszakája (a diót a rómaiak varázslásra használták)

Snap Apple Night
középkorban október 31-én tartott ünnep, az elnevezés egy játékra utal: a résztvevők hátrakötött kézzel próbálták megenni a madzagokra kötött vagy a víz tetején úszkáló almákat (utóbbi ma is gyakori feladat a Halloween partikon)

Guy Fawkes Night
angolszász területeken (főleg Angliában) november 5-én tartott ünnep, amikor hatalmas örömtüzet gyújtanak és tűzijátékot rendeznek (a szokás a kelta időkben a Halloween ünnep része volt)








 
 
0 komment , kategória:  Hallowen  
Hallowen szó jelentése:
  2008-10-28 22:40:44, kedd
 
  Hallowen szó jelentése:

A Halloween-t évente ünneplik, de tulajdonképpen minek is az ünnepe ez? Honnan származnak sajátos jelmezei? Mint ahogyan egyesek vélik, valóban démonok imádása? Vagy csupán néhány ősi pogány rítus ártalmatlan nyoma?
Amerika a világ összes kultúrájának olvasztótégelye. Az, hogy rengeteg nemzetből áll ez a nép, azt is jelenti, hogy ünnepeik a legkülönfélébb hagyományokat ötvözik egyetlen amerikai tradícióvá. A Halloween talán erre a legjobb példa gazdag "keverékörökségével".
"Halloween" szó a katolikus egyháznak köszönhető: a mindenszentek (elő)estéje (All Hallows' Evening) angol kifejezésének az összevonása.
November elseje, mindenszentek napja a szentek dicsőségét hirdető katolikus ünnep, mely elnevezés hivatalosan a XVI. század elejétől ismert. Korábban már III. György pápa is elrendelte a pogány szokások elleni küzdelemben, hogy mindenszentek napja pontosan Samhain napjára essen. De a Kr. e. 5. században, a kelta Írországban a nyár hivatalosan október 31-én ért véget, a tél beköszöntével. Akkoriban az egész év két évszakból állt - a növekvő évszak és a tél. Élet és Halál. Beltane és Samhain. Az őskelta "samhain" szó feledésbe merült jelentését illetően kétféle felfogás alakult ki: az egyik szerint egyszerűen a meleg periódus végét jelenti, a másik szerint viszont egyesülés, gyülekezés az értelme, és arra utal, hogy a tél beköszöntével újból egybegyűlik a közösség vagy a család.
November elseje volt a halál évszakának kezdete, a kelta újév, és az ősök, halottak tiszteletének ünnepe. Egy történet szerint ezen a napon az adott évben elhunytak lelkei visszatérnek, hogy élő testet keressenek, melyet a következő évben megszállhatnak. Úgy hitték, ez az egyetlen reményük a halál utáni életre. A kelták azt tartották, hogy az idő és a tér törvényei ez idő alatt érvénytelenek, és a szellemvilág elvegyülhet az élővel. Érthető módon az élők nem akartak "megszállottak" lenni, ezért október 31-ének éjjelén a városiak minden tüzet kioltottak otthonaikban, hogy azok hidegek és nemkívánatosak legyenek. Aztán felöltöztek mindenféle kísérteties jelmezbe, és hangosan körbeparádézták a szomszédságot, lehetőleg minél nagyobb pusztítást végezve, hogy elriasszák a szellemeket, akik testet keresnek maguknak. Egy másik (és a valódi) magyarázat szerint a kelták azért oltották ki tüzeiket, hogy minden törzs egy hatalmas, közös, szent máglyáról újra meggyújthassa azt. A skótoknál ugyanígy zajlott a dolog, de ők úgy hitték, ha belebámulnak ebbe a tűzbe, meg tudják mondani a jövőt. Vannak olyan történetek, melyek szerint a kelták áldozatként beledobták ebbe a szent örömtűzbe azt, akit - úgy gondolták - már megszállt egy lélek, de ezek a sztorik később mítosznak bizonyultak csupán. Nemcsak a szellemek szabadultak el ezen az éjszakán - gonosz lelkek és manók egyaránt kóboroltak a földön. Hogy megvédjük rokonaink lelkét, ijesztő arcokat festettünk a lopótökre, hogy elűzzük a rosszat. És hogy biztosra menjünk, magunkat is félelmetes maskarákba rejtettük.
A tündérek kérdése még így is megoldatlan, akik ilyenkor szintén szabadon kószáltak. A tündérek nem voltak sem jók, sem rosszak: tündérek voltak. Szívesen jutalmazták meg, ha valaki jót tett velük, de nem szerették, ha keresztbe tesznek nekik. Samhain estéjén a tündérek koldusnak álcázták magukat, és házról házra jártak koldulni. Akik adtak nekik élelmet, azokat megjutalmazták, akik becsapták az ajtót, számíthattak némi kellemetlen meglepetésre.
Kr. u. 43-ban a rómaiak legyőzték a keltákat, és a két kultúra kénytelen volt együtt élni, majd lassan megkezdődött egybeolvadásuk, szokásaikkal együtt. A gyakorlat is megváltozott idővel: rituális formát öltött azzal, hogy a lélekhit halványodásával a lidércként, koboldként, boszorkányként és szellemként való jelmezöltés már jóval ünnepélyesebb szabályokkal bírt.

A Halloween-i szokást az 1840-es években a nagy éhínség elől menekülő ír bevándorlók vitték Amerikába. A töklámpást is az ír folklórnak köszönhetjük.



Amint a mese mondja, egy Jack nevű ember (aki csaló volt és hírhedt volt iszákosságáról is) felcsalta a Sátánt egy fára, amibe aztán Jack belefaragta a kereszt jelét, így a Sátán csapdába esett: nem tudott lemászni. Megegyeztek, hogy ha Jack leengedi, soha többé nem kísérti meg. Így is lett. Miután Jack meghalt, nem engedték be a Mennybe bűnei miatt, de a Pokolba sem nyert bebocsátást imént említett tréfája miatt. Kapott viszont az ördögtől egy darab parazsat, hogy azzal világítson a sötétben. Ezt a parazsat Jack belehelyezte egy kifaragott marharépába, hogy tovább tartson. Mikor az írek kivándoroltak Amerikába, marharépa helyett tökből kezdték kivájni lámpásaikat, azon egyszerű oknál fogva, hogy abból több volt. Bár néhány pogány csoport, kultusz és sátánista kedvenc ünnepének vallja Halloween-t, az ünnep nem ördögi praktikákon alapul. Végül is az ünnep annyira ördögi, amennyire egyesek azzá merészelik tenni. Tehát ha október 31-én előfordul, hogy a szél kissé túl gyászosan hangzik, amint átfúj a csupasz fák csontvázujjai közt, az csak a mi fantáziánk. És ha úgy tűnik, a fagy a sír hideg leheletét hordozza, az csak az ősz, mely a tél beköszöntét jelzi. Nincs többé semmi dolgunk a szellemekkel és koboldokkal, amelyek valaha magukénak tudták ezt az éjszakát. És ha kibámulsz az éjszaka homályos sötétjébe, mintha valami zörögne a halott avarban, jusson eszedbe, hogy a tündérek már nem táncolnak többet az ember birodalmában. - Egyszerűen csak Halloween van.

Kupcsik Helga írása





 
 
0 komment , kategória:  Hallowen  
Gyújtsál gyertyát az elhunyt..
  2008-10-28 22:16:24, kedd
 
  Gyújtsál gyertyát az elhunyt szeretteidért.

az alábbi linken:
Link



Nyugodjanak örök békében.

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

Csak a jók mennek el
az alábbi videót nézd meg
Link

 
 
1 komment , kategória:  Halottak napjára  
Mai este képe: kicsi művész
  2008-10-26 21:17:57, vasárnap
 
  Mai este képe: kicsi hegedű művész




 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Képek a okt. 23. eseményeiről
  2008-10-24 22:16:12, péntek
 
  Képek a okt. 23. eseményeiről.

Nappal történt
Link

Este történt
Link

Megemlékezés
Link

Fidesz nagy gyülés
Link

Blikk képtára
Link

Bomba a Nyugati téren parkoló autóban október 23-án képekben
Link







 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
A láng november 4-ig lobog
  2008-10-24 10:07:28, péntek
 
  A láng november 4-ig lobog

Fellobbant a forradalom lángja a Parlament előtt.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Parlament előtti 1956-os emlékműnél fellobbantották a forradalom lángját csütörtök este.
A lángot fáklyás fiatalok lobbantották fel jelképesen, néhány tucatnyi, a kordonon kívülről figyelő érdeklődő jelenlétében.
Az Ötvenhatos Emlékbizottság Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök javaslatára határozta el az 1990-es évek közepén, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt fölállítják a Forradalom lángja emlékművet. Lugossy Mária szobrászművész alkotásán, az 1996-os évfordulóra felavatott, csúcsán megtört fekete márványból készült emlékműnek az oldalán a Kossuth-címer és az 1956 felirat látható. Azóta a forradalom évfordulóinak estéin minden évben ünnepélyes keretek között meggyújtják a lángot, amely november 4-éig lobog.

2008.10.23 20:36:49 Népszava




 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
Forradalmi villamos
  2008-10-24 00:33:58, péntek
 
  Forradalmi villamos




Utasokat nem szállított.
Minden megállóban az 1956 os forradalommal kapcsolatos plakátokat osztogattak az ott várakozó embereknek.
A villamos a 4-6 villamos vonalán közlekedett tegnap.


 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 1158 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.